Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau Hidup Tidak Boleh Menyenangkan Orang, Jangan Menyusahkan Orang

-- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 12 jam 8 saat yang lalu
lidah-penghunus: 3 hari yang lalu
muslimiman: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
nur_tinta: 25 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Kenapa lelaki suka merokok?


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Kenapa lelaki suka merokok?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Kenapa lelaki suka merokok?

salamraudhah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14973
Posting: 24

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-03-05 14:18


mm...ni persoalan yang aku tengah pikir.. lelaki ni tak pikir ke rokok membahayakan kesihatan.lebih-lebih lagi jika ia dihidu oleh orang yang berhampiran. padahal kesannya lebih teruk dari penghisap rokok tu sendiri!

INSAFLAH...
SAYANGILAH DIRI ANDA, FIKIRKAN MASIH RAMAI YANG MENYANGI DIRI ANDA

Bookmark and Share

    


  Member Information For salamraudhahProfil   Hantar PM kepada salamraudhah   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-03-05 14:20


cuba try test uji baru tahu agaknya?.....

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-03-05 14:22


Alhamdulillah saya bukan perokok.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-03-05 14:31




Ntah...ADA APA DENGAN ROKOK??? best sangat ke??

Biar Manja Tapi Tegas

-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 10-03-05 14:36


mmmmmm..... pasal rokok ni susah kalau dah terjebak.... jadi untuk sesiapa yg belom terjebak tu tahniah ana ucapkan........ dan kepada sesiapa yg dah terjebak tu... harap kurangkan... dan sedikit demi sedikit tu berhentilah..... insyaallah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-03-05 14:41


Quote:

On 2005-03-10 14:31, Rindu_Rahayu wrote:


Ntah...ADA APA DENGAN ROKOK??? best sangat ke??

Biar Manja Tapi Tegas

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com





Amboi Rin...marah gilioz nampak...mujur Syed tak merokok kan....

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

salamuNajah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14358
Posting: 98
Dari: darul ridwan

Perak  


posticon Posting pada: 10-03-05 14:52


yang pelik nya ada remaja yg kata merokok ni nampak macho..macho ke hape nyer,hancho ader...bukan lelaki jer perempuan pun sama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For salamuNajahProfil   Hantar PM kepada salamuNajah   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-03-05 14:56


Quote:

On 2005-03-10 14:41, suhaimi_sr wrote:
[quote]



Amboi Rin...marah gilioz nampak...mujur Syed tak merokok kan....

-----------------







A ah mmg marah gila ni.... geramlaa sbb dah tau benda tu bahaya tapi still nak merokok gak...eeeeee....

Biar Manja Tapi Tegas

-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-03-05 14:59


Sabaq...cik Rin...sabaq... Menyembuq ayaq liuq tuh...

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-03-05 17:32


Ana pun tak tahu apa yang best merokok..nak kata kenyang,taklah pulak..tapi membazir duit dan membahayakan kesihatan ada la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

saiful
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5373
Posting: 209
Dari: Marang,Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-03-05 18:00




trylah dulu...jangan!!! lawak jer...

Dulu, saya pernah juga hisab rokok, masa kat sekolah dan masa kat universiti...apabila tension hisap rokok, kepala pun ringan...tapi yang bestnya hisap rokok ni masa lepas makan nasi tengahari, kena pulak lauk ulam pucuk kayu, dengan budu dan tempoyak...perh!!! nyakut

tapi sebenarnya rokok bagi kaum lelaki ni mungkin matured, style...nak action kat perempuan sebab jual mahal sangat...ataupun nak suruh perempuan benci kat kitorang...tak derlaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifulProfil   Hantar PM kepada saiful   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-03-05 18:06




betul tu...ana pun dah tak tahan bau rokok..contohnye dunhill..bila ana bau..ana rasa mengantuk..terus tidur..sedangkan bukan waktu tidur.. masya Allah..

tapila..nak berhenti tu memang susah mereka nak berhenti isap rokok..sebabnye..ana ade tengok discovery...org tu kata..bila dia berhenti isap rokok..salah satu nerve atau saraf kita tak akan berfungsi seperti biasa..dia mcm fungsi tapi tak sepower dulu..so..bila dia isap rokok...nerve tu baru berfungsi mcm ade connection atau sambungan..

mula2 ana gelak..sebab..mcm merepek tapi hakikatnye benar. kalau ikutkan, kebanyakan lelaki kalau nk pikir satu benda tu..mesti isap rokok dulu..atau utk relaxkan keadaan.. believe me or not.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

sufi_unic
Warga Rasmi
Menyertai: 11.03.2005
Ahli No: 15045
Posting: 5
Dari: sufi_unic

Perak  


posticon Posting pada: 11-03-05 12:00


Rokok juga bukan saje akan menjejaskan kesihatan tapi dalam Islam juga telah mengharamkan rokok ini.Ia juga membazir duit....betul tak?


bagi sesiapa yang blm terjebak...AWAS!!!jangan sesekali mencubanya...key

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufi_unicProfil   Hantar PM kepada sufi_unic   Quote dan BalasQuote

liliey
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11718
Posting: 96
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-03-05 17:55




memang ar merokok ni m'bahayakan kesihatan.. tapi kite takleh salahkan lelaki yang merokok ni sratus pratus sebabnyer maybe jugak bile diorang merokok, secara automatiknyer problem2 yang bersarang kat kepala diorang tu berkurangan... kite pompuan maner tau kan..
kawan2 lelaki saya takder yang tak hisap rokok kecuali sorang jer sebabnye perwatakan die tu cam pompuan sket.. ramai yang kate hisap benda tu cz nak tunjuk macho depan awek2 lagipun member2 yang lain sume hisap rokok... skang tak nampak lagi tanda2 diorang nak berenti... mengikut kajian yg saye buat orang yang merokok memang susah nak tinggalkan tabiat rokok melainkan kalu dapat penyakit.. tak percaya tanye ayah sayer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lilieyProfil   Hantar PM kepada liliey   Quote dan BalasQuote

_husna_
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14875
Posting: 62
Dari: balai berita

Johor  


posticon Posting pada: 11-03-05 22:05


say X NAK pada rokok!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For _husna_Profil   Hantar PM kepada _husna_   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 11-03-05 22:20


katakan xnak pada rokok....hehe

-----------------
"Bukan satu paksaan untuk disebarluaskan,saling mengingatkan sesama bukanlah hal binasa"

Bookmark and Share

    


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 11-03-05 23:45


ahahha..lawakla syarifahnastasha..bleh ngantuk ke bau asap dunhill tue..pening lg ade laa...em xyahla isap rokok..lama skit leh hidup kot..walaupon perokok akan jawap ajal Allah tentukan..pandai je bab2 menjawap nie...malas nak layan

-----------------
Yang Mencari Keredhaan ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-03-05 01:30




betul..ana cakap berdasarkan pengalaman...sebab...ayah ana ngan abang2 ipar yg slalunye isap rokok...nasib baik ana sekarang di perantauan..leh selamatkan sistem pernafasan jap.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-03-05 07:17




kalau belajar mantik .... beginilah kenytaannya

Soalan: Kenapa lelaki suka merokok.

Interpretasi
A: Lelaki suka merokok.
B: Saya seorang Lelaki.

Rumusan
------Saya merokok!--------

Significancy (for me)
A or B

Therefore : I'm not a smoker.


Jangan rosakkan diri kamu dengan rokok. Kerana rokok ni salah satu dari serampang 3C's (cigeratte, coke, colgate) yg dilancarkan oleh zionis.

TQ.



-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-03-05 09:59


hanya orang bodoh yg merokok. org gila pun merokok gak. pendek kata, org tak betul otak dia, merokok

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-03-05 11:25


Quote:
kalau belajar mantik .... beginilah kenytaannya




kalau guna formula tuh memang la cam tuh

KATAKAN TAK NAK, TAK MBOH PADA ROKOK

TAK SUKA!!!

-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 12-03-05 11:49


hmm..biar aku citer skit pasal aku dan rokok...kecil2 dulu pernah hisap, mase sek rendah......bukan selalu..sekadar mencuba...tapi rokok daun la....bukan yg beli kat kedai tu...rase best ader gak la skit...pastu, mase sek men, terjumpa sekotak rokok kat tepi jalan...aper lagi, aku cube la....mase tu aku, member aku ngan adik aku...hmm..ngan adik aku sekali hisap...dlm semak plak tu...biase la budak2....tapi dlm family aku bapak aku sorang jer yg hisap rokok...2 org abg aku pun tak hisap...hmm...alhamdulillah, still sekarang aku tak merokok....tapi dgr citer adik aku yg sorang ni plak yg hisap...ni kalau nampak depan mata aku, makan pelempang aku la jawabnyer....aku pun tak hisap, dier pepandai nak hisap....tapi, aku tak pernah pukul adik aku...kesian plak nak bagi pelempang...hehehehe.... APERPUN, SAY NO TO SMOKE!!! HM..amacam>
???

Bookmark and Share

    


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-03-05 17:36


rokok?best ke..nape lelaki suka merokok??isk jgn tanya kat lelaki je..pompuan pun ada yg merokok.. rasanya kebanyakan lelaki yg merokok ni sebab diaorg banyak didedahkan dengan connection antara lelaki dan rokok..masa kat sekolah..tengok sneoir isap rokok..nampak mcm best je, biar la jantung senior tuh dah rosak teruk akibat rokok..yg penting nampak mcm hebat je..pastu ada plak istilah..lelaki tak isap rokok tak jantan la.. lelaki isap rokok tu macho la..nak ikutkan ada gak betul kata2 tuh..memang nampak macho, tapi apalah erti gelaran macho kalau selalu batuk dan tak sihat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

mysahaabah
Warga Rasmi
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15068
Posting: 11

australia   avatar


posticon Posting pada: 13-03-05 01:23


Notes utk yg perokok... tolonglah consider keadaan org2 lain yg berada berhampiran... kalau ye pun hitamkan peparu tu... jgn la sampai menyembur asap tue kat tempat public... kesian la kat kami yg nak jaga tubuh badan yg Allah amanatkan pd kami nie...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mysahaabahProfil   Hantar PM kepada mysahaabah   Pergi ke mysahaabah's Website   Quote dan BalasQuote

pengembara_firdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14784
Posting: 185
Dari: dunia kemahasiswaan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-03-05 02:53


yg membimbangkan peratus perempuan merokok semakin bertambah....entahlah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara_firdausiProfil   Hantar PM kepada pengembara_firdausi   Quote dan BalasQuote

azmy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.02.2005
Ahli No: 14431
Posting: 28

Selangor  


posticon Posting pada: 01-04-05 15:25



lelakisuka merokok sebab nak tunjuk macho

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmyProfil   Hantar PM kepada azmy   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-04-05 15:43


tak tahu...ana tak merokok, so tak tahu nak bgtau..maybe nak tunjuk macho kot. ..ana. asap rokok pun tak boleh dekat,pening!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

m_aisya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15383
Posting: 107
Dari: hoMe

mauritius  


posticon Posting pada: 01-04-05 22:38


kalau nak macho baikla buat weight-lift ke..gym kan byk skrg..
tp kesian gak pada mereka yg jadikn rokok tu sbg stress reliever/problem solver...air mata lelakikan susah kelua so rokok la jd 'penawar'nya..kalau perempuan mostly tu dah hehehe..
menangis ni ade faedahnya sbnrnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For m_aisyaProfil   Hantar PM kepada m_aisya   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 10-04-05 21:27




nampakl macho kot?



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

nurnajihatul
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16058
Posting: 28
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 12:12


.....
mungkin sebab salah satu cara untuk lelaki kurangkan masalah, mcm pempuan plak dia suka tunjukkan @ atau lepaskan tension @ pun suka bercerita masalah pada seseorang..

tapi apa-apapun jangan cuba sesuatu yang buruk takut nanti ketagih pulak... dah payah nak tinggal kecuali berusaha nekat untuk tinggalkan benda buruk tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurnajihatulProfil   Hantar PM kepada nurnajihatul   Pergi ke nurnajihatul's Website   Quote dan BalasQuote

faizbukharyy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 15
Posting: 179
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-05-05 20:31


assalamualaikum...

siapa yg merokok ... tlg jwb .. ....
bg pihak ana yg tidak merokok.............



Bookmark and Share

    


  Member Information For faizbukharyyProfil   Hantar PM kepada faizbukharyy   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 28-05-05 20:38




alaa...kalo kat malaysia tu memang la nampak majoriti lelaki yang merokok sana sini...

cube pegi negara2 Eropah...sbg contoh UK...
lelaki-perempuan sama je ramainya...termasuklah perempuan yg sedang mengandung...

ana pegi mane2 area pn sama je keadaannya..
Leeds-Bradford-Huddersfield-Sheffield-Nottingham-London-Manchester-Dewsbury and many more...
kat mana bole nampak lelaki merokok, kat situ jugaklah bole nampak perempuan merokok...

jadi bagi ana persoalan yg ditimbulkan adalah TIDAK TEPAT...
kalo nak lebih tepat lagi, 'kenapa lelaki di Malaysia suka merokok?'


-----------------
"Perjuangan Ibarat Mata Rantai.. Kita Bukanlah Orang Yang Pertama Dan Kita Bukanlah Orang Yang Terakhir...Wallahua'lam"

Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-05-05 22:00


-bagi sya yg kadangkala merokok n tak merokok ni,benda tu sbenarnya takde faedah pun.orang selalu kata la benda ni syok bila menghisapnya,boleh hilang ngantuklah n bnyk lagilah...namun itu semua alasan je tu.tak de apa2 pun.kebetulan ada la.
-sya merokok pun bukannya apa,saja je nk rilekskan diri,tenangkan diri jika tension sngt.tu tebiat sya masa exam spm hingga skrng.takde la sampai ketagih hingga sehari tu 10 batang rokok macam tu nk hisap.dlm sehari pun paling maksimum sya merokok sekali je,tak pun seminggu macam tu tak merokok pun.
-tu lah,takde faedah pun nk hisap benda ni.buang karan elektrik je(bazir),faedah nk sakit adalah.
-apa pun jangan cuba la...benda tu takde apa dengannya.

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 09:05



rokok,merokok acap kalinya dikaitkan dengan lelaki....
macam mana kita nak berhenti merokok..
benda ni lebih kurang macam nak kuruskan badan jugak...

yang penting keazaman kita...
apa2 benda yang kita nak lakukan perlukan keazaman barulah akan berjaya....
kalau kita nak kuruskan badan kita kurangkan makan...banyakkan senaman.....

macam tu jugakla kalau nak berhenti merokok kurangkanlah kuantiti rokok itu dalam sehari...
ok...banyakkan minum air kosong....dan kalau ada keinginan tu makan la gula-gula....

sebaiknya gula-gula yang berangin....
amalkan ia ok,opp bagi yang perokok je...
dan akhir sekali jgn lupa berdoa pada Allah...



Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 30-05-05 10:39



klu org lelaki yg hisap rokok ini kebanyakkannya pengotor sbb dia suka buang puting rokok merata tempat(bkn saya ckp ye,cikgu BI saya masa form 4)sebab suami dia hisap rokok lepas tu campak dkt bilik air rumah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

putera_durranie
Warga Rasmi
Menyertai: 27.05.2005
Ahli No: 16732
Posting: 9
Dari: bumi limpahan rahmat

syria  


posticon Posting pada: 30-05-05 14:43




buat sufi_unic, jgn cepat menghukum perkara ini tanpa dalil dan sebab2 yang kukuh. perbuatan merokok ini (ada khilaf) dikalangan ulama'.
buat perokok sekelian kurang2kanlah rokok.



Bookmark and Share

    


  Member Information For putera_durranieProfil   Hantar PM kepada putera_durranie   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 15:39




Hmmm...memang membazir...tapi ana merokok jugak...ana hisap ROKOK RESDUNG...terase paet je...tekak pun pedih je bila isap rokok resdung ni...

Zaman sekarang ni...lagi² di kawasan bandar...bukan sahaja lelaki yang merokok...tapi perempuan pun same...Ciiiittt....goli den tengok...apo nak jadi ontah laaa...

Kalau tak silap ana...ana pernah terbaca berita di paper Utusan yang lama dulu...di Amerika Syarikat (USA) jumlah perokok wanita adalah 2 kali ganda daripada lelaki...


::: Islam Hadhari Menjana Kemajuan Ummah ::: Go Muslim Power!! :::

"Mendermalah untuk memajukan dan memantapkan lagi Portal Ukhwah kesayangan kita




-----------------
Seni Khat Warisan Islam @ callidesign™
Flickr™


Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 16:46


katakan ya TAK NAK MEROKOK

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 24-06-05 22:10


assalamualaikum...
lelaki ingat merokok ni nampak macho agaknya...
wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-06-05 10:19


susah nak cr lelaki yang xmerokok sekarang niee...
ada sesetengh tu tanpa rokok sapelah dia....

xtau hargai diri langsung....kalau sakit siapa susah!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-06-05 11:16


Kalau sakit diri sendiri jugak yang susah...kesimpulannya... Say NO to cigaratte :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 01:37


entah lah....merokok kononnya boleh hilangkan tension...........tapi orang yang merokok tu tak fikir ke yang dia kannyer nak hancurkan diri dia tapi orang lain kat sekeliling yang terhidu ASAP ROKOK............

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 20-07-05 19:23


saya memang tak boleh bau asap rokok.kalau tak, mulalah semput.perokok2 ni sebenarnya membazir saja..ya tak?????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 20:54


alhamdulillah saya tidak merokok....amalkan gaya hidup sihat....
alhamdulillah sihat hari ni...hee..heee

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 20:57


kawan saya kata...merokok boleh menghilangkan tension...karut saja...
saya sedih jugak..kawan2 saya Kalau ada masalah hisap rokok..dia kata susah nak berhenti...
syukurla kepada member2 yang tak merokok..
siapa yang tak merokok angkat tangan......

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 20-07-05 21:01


nasib baik saya tak merokok...ramai kawan2 saya merokok... bagi saya...merokok ni membazir saja...tapi kepada yang dah merokok ada harapan nak buang tabiat ni...apapun diri sendiri yang usaha... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

adiena
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17120
Posting: 31
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 21:54


lelaki suka merokok...kenapa ye?
mmm rasanya mereka dah terpengaruh..tambah2 dah mula merokok dari sek menengah lagi...kalau dah try sekali memangla susah nak benti...lagi satu ni dari kawan saya lah cakap...m katanya rokok ni boleh menenangkan..entah lah.apa lah yang tenang nya...kalau dah duit habis dibakarnya rokok..tenang ke?kalau saya lagila gundah gulana nak cari duit nak makan...hihii..
just opinion...jangan mare!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For adienaProfil   Hantar PM kepada adiena   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 20-07-05 22:38


saya laki, saya perokok pasif.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

fizamil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13800
Posting: 126

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 23:01


orang yang suka merokok ni best apa?berani sgt2...
berani mati.....betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizamilProfil   Hantar PM kepada fizamil   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 23:13


mereka nak bunuh diri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 20-07-05 23:37


Ana tak merokok... Jadi ana tak tahu apa yang best sangat merokok tu... :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

yatie86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11989
Posting: 116
Dari: p.di negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-07-05 00:05


ana peliklah sapa yang suka merokok..nasib baiklah keluarga ana tak ada yang merokok..kalau boleh..nak cari calon pun tak mahu merokok..kalau muka handsome,kerja tetap tapi merokok..reject...katakan tak hendak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yatie86Profil   Hantar PM kepada yatie86   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-07-05 00:18


sebenarnya kita tak boleh nak salahkan sstgh perokok...
ssstgh mereka ni terpengaruh dengan kawan-kawan waktu remaja...then terbawa2 sampai dewasa..bila dewasa rasa menyesal tapi nak buang rasa payah...
kasihan kan...

* teringat boyfriend lama yang merokok. sangat caring, bertjwb, baik hati. kumpul duit nak kawin dengan i. tapi kena reject sebab dapat tau dia merokok...kesiannyaa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

SrikandiSejati
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8352
Posting: 110
Dari: Malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 26-07-05 19:39


:roll:
kepada laki2 yang merokok itu, insaflah....
kenapa nak bazirkan wang kerana rokok. duit yang ada tu boleh guna untuk keperluan yang utama...

pada pendapat saya.. Kenapa lelaki suka merokok....

1. nak tunjuk hero...
2. nak tunjuk macho
3. kononnya dengan merokok boleh pikat perempuan
4. entah... banyak lagi....

sebenaqnya, saya paling benci kepada lelaki yang merokok...
saya memang benci...
diharap kepada semua lelaki,jangan lah merokok. hentikan tabiat yang tak baik itu..
ok....

Bookmark and Share

    


  Member Information For SrikandiSejatiProfil   Hantar PM kepada SrikandiSejati   Pergi ke SrikandiSejati's Website   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 26-07-05 20:39


jika nak dikatakan lelaki saja yang merokok memang tak betul lah di zaman sekarang ni...
saya rasa ramai saja diantara kita yang dah melihat para wanita merokok....
semuanya bermula dengan suka-suka..
lama2 ketagih dan tak boleh nak tinggal...
saya tak tau lah apa yang nikmat sangat merokok tu...
membazir pun ada...
ada juga sesetengah ibu bapa yang tak beri anaknye beli makanan macam coklat ke, slurpee ke burger ke,kfc ke, mcd ke, siap cakap lagi tak elok makan mknn segera..
tapi kalau dia beli rokok......
saja saja...
tak segan ke kat anak2?????
tak kisah lah tu....

4 those yang dah terjebak.....
usahalah untuk berhenti...
setiap tahun belanjawan harga rokok pun naik....
sayang tengok duit jadi asap dan abu....
nikmatnye pun sekejap saja....
betul tak????

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 05-08-05 17:49


ana tak suka bila orang merokok
rasa lemas saja
tak boleh nak bernafas biarpun dia jauh daripada ana

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-08-05 19:08


merokok cool??? tak cool beb!!!!!!
(iklan kat thr.fm)

bagi saya... orang yang merokok tak handsome dan (tak cool+tak macho+tak comel+tak....)!!!!! completely no!!!!!
SAYA memang TAK SUKA SNGT2 dengan SMOKERS..sorry to say that..
bau busuk dan nmpak ganas walaupun muka mereka tu baik2..

peace to all..
say tak nak to SMOKING!!!
(pesanan penaja)

act,ADA APA dengan ROKOK???/
[ Telah diedit oleh: anis_najihah pada 05-08-05 19:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 05-08-05 19:30


Kenapa lelaki suka merokok?...soalan ni pernah i ajukan pada seorg lelaki..tau apa dia jawab... :-? :-? sangat hampeh lah dia ni..dia cakap bukan lelakila namanya Kalau tak merokok...adoila..anak sapela dia tu agaknya. sian betul...tak cerdik langsung cara m'jwbnya tapi mslhnya dia tu seorg cikgu..adoila..macam2 daa...i malas nak hentam dia balik sebab u know...buat bazir masa saja Kalau berdebat dengan orang yang tak berapa cerdik ni...betul tak...apa-apa pun i nak th lah juga..merokok ni haram ke makruh ha..? ada sesiapa tahu tak? sekurg2nya dengan information ni boleh lah i berdebat dengan mana-mana yang suka sangat merokok tu..bagi kesedaran sikit kat dia.tak begitu?? :lol: :-P ;-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-08-05 21:08


sebab rokok itu dibuat untuk orang lelaki......tapi lelaki yang merokok ni lelaki yang sedang membunuh dirinya secara perlahan-lahan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

annynatasha88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17875
Posting: 177
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-08-05 23:31


rasanya sebab mereka nak hilangkn tension..harap2 lelaki yang merokok sikit
bilangannya dari yang tak merokok....

Bookmark and Share

    


  Member Information For annynatasha88Profil   Hantar PM kepada annynatasha88   Quote dan BalasQuote

zafirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5769
Posting: 134

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-08-05 10:10


saya pun benci rokok ni..kalau yang merokok tu, lagi-lagilah benci saya. memang tak suka lah... kalau dah yang merokok kat rumah saya, mahu saja saya halau, tapi mengenangkan tetamu perlu dihormati, sabar juga.. kepada sesiapa yang merokok tu, stop lah.. sayangi diri anda....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zafirahProfil   Hantar PM kepada zafirah   Quote dan BalasQuote

nur_hani
Warga Rasmi
Menyertai: 15.08.2005
Ahli No: 18127
Posting: 14

blank  


posticon Posting pada: 02-09-05 11:34


Assalamualaikum....
Mengikut kajian ahli Psikologi...
Orang yang suka merokok ni adalah kesan daripada tahap perkembangan
1)mereka semasa bayi terhalang atau tersekat...
maksudnya di sini proses2 yang perlu dilalui oleh bayi tersebut mengalami langkauan....
proses menyusu yang singkat...
so yang paling jelas ialah baby tu tak dapat penyusuan ibu yang baik...
bila dah besar dia isaplah rokok...
P/S ; tak semua lelaki suka merokok....
UTAMAKAN KESIHATAN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_haniProfil   Hantar PM kepada nur_hani   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 02-09-05 15:56


dulu... BF ana terkuat merokok... sampai 1 tahap itu, ana teringin sangat nak bagi dia present 1 pack of rokok DUNHILL... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-09-05 17:22


restoran nasi kandar kat penang pun dah tak nak jual rokok sebab kena bayar cukai 5%....ini satu perkembangan yang baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

uzumaki_naruto
Warga Rasmi
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16277
Posting: 15
Dari: konoha village

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-09-05 14:29


hm....
rokok ek?
orang kata best...
tapi ayah kata xbest...
mak kata pulak "jangan duk brani try"...
kawan2 kata "anda isap rokok tak?"
dak perempuan kata "Kenapa lelaki suka merokok?"
so,apa jawapan yang paling sesuai?
jawapan saya : sebab yang isap rokok tu bukan perempuan...
hehehe...

"suka kerana ALLAH dan benci jugak kerana ALLAH" :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For uzumaki_narutoProfil   Hantar PM kepada uzumaki_naruto   Quote dan BalasQuote

majdah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4046
Posting: 28
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 05-09-05 15:16


saya pun pelik Kenapa lelaki suka sangat merokok diaorang tak tahukah yang merokok tu sebanarnya membahayakan.........saya kurang senagn sikit dengan orang meroko......badan diaorang mesti berbau........ingat2lah orang yang suka merokok ahawa masih ada orang ang menyayangi anda cuma anda tidak pernah sedar hakikat tersebut. orang yang merokok juga mengundang bahaya kepada orang lain bukan dirinya sahaja....... :lol: :-) :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For majdahProfil   Hantar PM kepada majdah   Pergi ke majdah's Website   Quote dan BalasQuote

namirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5920
Posting: 232
Dari: Ardhillah

singapore  


posticon Posting pada: 05-09-05 16:51


lama sungguh rasanya tak post kat ukhwah ni... ;-)
lelaki suka merokok? bukan lelaki saja perempuan pun suka merokok juga(kat s'pore lah, tak taulah kat malaysia kan..)..
Sebenarnye baru-baru ni kumpulan. ana kena buat kajian pasai merokok ni...;-)
Sebenarnye banyak remaja yang merokok sebab tekanan dan pengaruh kawan (peer pressure). bila dorang merokok (nak try2 lah konon..) terus tak boleh stop lagik..addicted..sebab ada nicotine kat dalam rokok tu....(nikotin adalah dadah yang membuat orang rasa ketagih)..sebab tulah dorang terus merokok walaupun dorang tahu hakikat bahayenye merokok..walaupun dorang tau yang bau bdn nanti busuk sebab merokok....

ish..baik ana stop ..kalau tak habis berjela...(maklumlah baru habis buat kajian ni..tak lama lagi kena present...) :-P


-----------------
Our readiness strengthens our security
Our adaptability ensures our success
Our unity strengthens our nation
Total Defence S'pore


Bookmark and Share

    


  Member Information For namirahProfil   Hantar PM kepada namirah   Quote dan BalasQuote

izatul
Warga Rasmi
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13161
Posting: 12
Dari: sungai petani, kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 20-09-05 10:21


Assalammualaikum...nasihat saya jangan lah merokok...pikr balik..banyak keburukannya daripada kebaikannya..selalunya yang buruk tu lah yang kita nak buat sangat..padahal kita dah tau kesan dan akibatnya..jadi, tingglkan lah..katakan tak nak pada rokok!kempen ni..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For izatulProfil   Hantar PM kepada izatul   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-09-05 12:11


salam ukhwah...

assalamualaikum...sahabat2 sekalian..

ana pun ingin memberi sedikit pandangan tentang 'merokok'..

seperti yang kita ketahui bahawa 'merokok' ini tidak baik diamalkan di kalangan manusia kerana ianya boleh merosakkan kesihatan tubuh badan manusia...
mereka yang menjadi perokok selalunya mempunyai masalah kesihatan dari segi jantung, paru-paru, kerosakan gigi, bibir menjadi hitam (bagi sesetengah orang) dan lain2 lagi...

memang banyak ke'MUDHARAT'annya tetapi mengapa manusia masih ingin me'makan' diri sendiri dengan memusnahkan kesihatan dan kecerdasan minda dengan benda yang tidak mendatangkan menfaat...."ROKOK" ITU PEMBUNUH...!!!

Daripada beli rokok, guna wang...DAH MEMBAZIR namanya...(membazir itukan amalan syaitan)
kemudian menghisap rokok, KETAGIH....ketagihan...(tidak baik untuk diamalkan)
bila dah lama2 mnghisap rokok...mulalah SAKIT...
penyakit mudah datang menyerang dan kita terpampang kesedihan mengenangkan nasib diri yang kelesuan dan kesakitan...menunggu maut memanggil diri..tetapi dalam kesempitan hidup menanti nyawa di panggil malaikat maut...

kita telah menyebabkan tubuh badan kita sakit...
ini sudah dinamakan kufur nikmat "KESIHATAN" yang dikurniakan Allah kepada kita sebagai hamba-hambaNya...kerana Allah memberikan kesihatan untuk dipelihara supaya kita dapat menuntut ilmu, mencari nafkah, berIBADAH itu yang paling utama...mengapa ingin memusnahkan diri sendiri...?
inilah yang menjadi persoalannya...apatah lagi mereka "perokok" adalah di kalangan mereka yang beragama Islam, Melayu...

astagfirullah ala'zim...
moga2 mereka "PEROKOK" bertaubat dan insaf diri demi membimbing diri ke arah kebaikan dan jalan yang diredhaiNya....

seperti firman Allah, "saya tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan mereka sendiri yang mengubahnya..."
oleh itu, kesedaran mestilah bermula dari dalam diri kita sendiri...
"tepuk dada, tanyalah iman anda.."

wallahua'lam..
wassalam... :)

KATAKAN "TAK NAK" PADA ROKOK.....
SAY NO TO "CIGERATTE"...!!! :) :) :)


-----------------
Sesungguhnya tanggungjawab melebihi masa yang ada....maka berjuanglah untuknya!!!
[ Telah diedit oleh: raudhahIzzah pada 20-09-05 12:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-09-05 12:44


salam ukhwah...

hmm, terus terang ana nyatakan di sini...Ana anti PEROKOK....
Ini kerana keluarga ana sendiri bukan perokok..bapa ana dan adik lelaki ana pun tidak menghisap rokok...bermakna ana memang tidak suka orang menghisap rokok apatah lagi jikalau orang "perokok" itu bakal pelengkap hidup ana...tentulah ana tidak menyukaimya...akan tetapi sekiranya perangai itu boleh diubah maka adalah baik untuk menasihati si dia dan berusaha membantu individu tersebut untuk meninggalkan ROKOK...

walau camna sekalipun, janganlah MEROKOK wahai mujahidin dan muslimin kebanggaan Islam...
wallahua'lam....

tapi kalau dah tahu akibat rokok ..kesan dan impak pada diri buat apa nak merokok kan...
andai ada perasaan 'ingin mencuba' ataui 'ingin tahu' sekalipun...elakkanlah...
semaikanlah sifat "ingin tahu dan ingin mencuba" sesuatu yang baru itu dalam menuntut ilmu dan melakukan ibadah kepada Allah s.w.t, mencari keredhaanNya...itu adalah lebih baik....

wallahua'lam..
maa'salamah..

wassalam... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

namirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5920
Posting: 232
Dari: Ardhillah

singapore  


posticon Posting pada: 22-09-05 17:30


YOK BUAT KEMPEN ANTI-MEROKOK ! :-D
since banyak yang dah nak kempen ni ;-) ;-) :-) :-D


-----------------
Our readiness strengthens our security
Our adaptability ensures our success
Our unity strengthens our nation
Total Defence S'pore
[ Telah diedit oleh: namirah pada 22-09-05 17:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For namirahProfil   Hantar PM kepada namirah   Quote dan BalasQuote

muslimahmuar
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.08.2005
Ahli No: 18544
Posting: 38
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 22-09-05 17:48


assalammualaikum...............
merokok membahayakan kesihatan,ingat tu..
selain tu membazir duit.ada baiknya dengan duit tu buat amal jariah,bersedekah ke...
dari sudut kesihatan,merokok boleh menyebabkan saluran darah jadi sempit dan constrict.that why ramai penggemarnya dapat sakit jantung,darah tinggi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahmuarProfil   Hantar PM kepada muslimahmuar   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 18:16


Dalam satu sekolah bila dibuat kajian bukan lelaki saja yang merokok tapi perempuan pun ada. Maaf saya cakap masa TEKNIK dulu dak perempuan lah yang tolong belikan rokok TUK pakwe mereka. Kesimpulannya bukan dak laki saja suka merokok walaupun KEBAYAKKAN nya memang dak laki.
[ Telah diedit oleh: Usmad pada 22-09-05 18:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 18:34


:roll: :roll: hhmmm....sebenar nyee,merokok nii tak baik untuk kesihatan kitaaa,buat rugi duit lagi,bk beli nasi keee,lagi untung,kenyang sikit perut tuu....
:-D :lol:
:-P lagi pun,rasa2 nya,merokok ni haramm....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 19:10


Salam Ukhuwah!

kawan ana ada suruh try!
dah try tapi tak BEST PUN!
Lebih baik sedekah or beli gula2 saja lagi murah!

p/s-ada kata haram ada kata makruh!
     tapi haram tetap haram,makruh tetap makruh!
     ada JELAS?


;-)


-----------------
Be a good Muslim or die as Syuhada!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 21:16


sebab mungkin desakan rakan-rakan yang merokok agaknya...


p/s: tak suka lelaki merokok

___________
praise to you
just for you...Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

islia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2004
Ahli No: 10058
Posting: 109
Dari: kedah aman selalu

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 11:30


memang ada perempuan yang merokok,TAPI mana boleh buat kesimpulan perempuan yang membeli rokok itu merokok..tak kisah lah beli kat pakwe dia ke,bapak dia ke,sebab MEMBELI tak sama maksudnya dengan MEROKOK..

tapi membeli ni lagi kejam dari merokok,sebab kalau tak beli tak jadi lah merokok..

hopefully,jangan lah merokok,xkira lah perempuan ke laki..dah terang lagi bersport light merokok 2 bahaya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For isliaProfil   Hantar PM kepada islia   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 12:29


lelaki ni nak tunjuk ego... konon tak gentle kalau tak merokok

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 14:59


dengar critanya lelaki merokok sebab akan digelar lelaki macho. ye ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

hudmj
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.03.2005
Ahli No: 14847
Posting: 22
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 06-10-05 13:40


Pada 05-10-05 14:59 , nurhaziqah posting:

!!! QUOTE !!!

dengar critanya lelaki merokok sebab akan digelar lelaki macho. ye ke?


takk ada macho nya(maaf kalau terasa)tapi apa yang saya baca dari sebuah artikal mengatakan 75% kesannye kena pada mereka yang dsekelilingnya hanya 25% saja pada penghisap rokok.

KASIHANILAH pada orang DISEKELILING KITA

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudmjProfil   Hantar PM kepada hudmj   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 06-10-05 17:11


Bapa saudara saya merokok
bila balik kampung semua pakat isap rokok...saya terus lari keluar
lemas!!!! Saya tak boleh bernyawa....Minta2lah nanti dapat suami yang xmerokok

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 17:45


Walaupun merokok itu..tak diharamkan ...tapi...merokok adalah satu perkara yang tak patut dibuat...bukan kah merokok membahayakan kesihatan...!saya sangat tak suka orang yang merokok...Tak kisahlar lelaki ke...perempuan ke....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 17:46


..salam ukhwah...

rokok???...huuuhu..bukan lagi masalah kesihatan.tetapi masalah negara.sebabnya, asik naik saja harga dia.tapi still jual jugak.yang kopak, perokok lah.satu lagi asik buat iklan saja supaya jangan merokok, tapi still jual.yang kena tipu siapa, perokok jugak..kasihan perokok ini, sanggup isap rokok dari isi minyak kereta.sanggup bunuh sel2 dalam badan dari bagi makan anak isteri...iksh..iskhh..bila tegur mereka cakap " saya lebih dulu makan garam"..patutlah kena penyakit darah tinggi...heh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

annynatasha88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17875
Posting: 177
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-05 14:07


emmm..ni lagi stu topik yang l'ki sekarang suka mrokok..tak tahu la pae yang best
sangat mrokok tu..maybe untuk hilng tension agaknya..tapi kan ke ada cara lain nak
hlngkn tension??harap-harap jumpa l'lki yang tak mrokok....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For annynatasha88Profil   Hantar PM kepada annynatasha88   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-10-05 14:41


masalahnya sekarang adalah berpunca daripada terikut2 dengan kawan2... sebab majoriti lelaki kat negara kita memang merokok... so yang minoriti ni biasanya mudah terpengaruh dengan yang majoriti...

satu lagi, merokok ni lebih kurang sama dengan menagih dadah, mula2 nak cuba, bila dah cuba terus tak dapat tinggal... kalau tak disebabkan ketagih, pasti ramai yang lelaki yang dah berhenti merokok, sebab masing2 pun tahu akibatnya terhadap diri dan keluarga...

so nasihat saya, janganlah 'mencuba' rokok ni, sebab ia bahaya... sepatutnya ia diharamkan terus dari dijual di negara kita...

yang kelakarnya, di setiap kotak rokok ada ditulis: "AMARAN DARI KERAJAAN MALAYSIA: MEROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN" apa kejadahnya kerajaan dok jual lagi rokok tu, kalau dah tahu ia membahayakan kesihatan rakyat...

susah.. susah.. hairan bin ajaib :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 14-12-05 11:59


perokok adalah pesakit jiwa...dalam jamban pun boleh merokok..apa tah punya orang ni..tengah berak pun boleh merokok..cuba tolong intai agaknya-agaknya dia cicah putung rokok tu kat benda tu......

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 14-12-05 13:03


rokok??..bagi nampak rock..oo

ye ke??oh..tidak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-12-05 13:57


Kenapa lelaki suka merokok?

sebab nak tunjuk mereka kaya boleh beli rokok yang mahal²...lepas itu banyak duit boleh pergi hospital ..betul tak? hehehe :-di :-) :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

ajefikrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20170
Posting: 264
Dari: Bukit Mahkota

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-05 14:12


merokok memajukan industri tembakau tempatan..hahaha..
entah..yang pasti,tak elok hisap rokok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ajefikrahProfil   Hantar PM kepada ajefikrah   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-12-05 01:23


tak tahu pula...ana memang bukan perokok..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-12-05 01:26


Pada 05-10-05 14:59 , nurhaziqah posting:

!!! QUOTE !!!

dengar critanya lelaki merokok sebab akan digelar lelaki macho. ye ke?


oh no way!sorry lah...saya memang tak suka.. :roll:


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-12-05 15:01


Pada 16-12-05 01:26 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-10-05 14:59 , nurhaziqah posting:

!!! QUOTE !!!

dengar critanya lelaki merokok sebab akan digelar lelaki macho. ye ke?


oh no way!sorry lah...saya memang tak suka.. :roll:



aik betul ke hudahasnan tak suka?hehe


-----------------
"Pahit bersabar madunya redha. perit berusaha dmanisi tawakal..Jerih bramal mnguntum pahala.Susah diuji btambah btaqwa..
Rintih mu'min hanya Penciptanya..


Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-12-05 15:34


rokok oh rokok....kenapa kau meracuni anak muda kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-12-05 15:34


rokok oh rokok....kenapa kau meracuni anak muda kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-05 18:21


pengaruh kawan agaknya!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 17-12-05 11:01


ayam berkokok atas pagar ,,

hisap rokok badan segar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-12-05 14:56


Pada 16-12-05 15:01 , Faryzan_Islamic posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-12-05 01:26 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-10-05 14:59 , nurhaziqah posting:

!!! QUOTE !!!

dengar critanya lelaki merokok sebab akan digelar lelaki macho. ye ke?


oh no way!sorry lah...saya memang tak suka.. :roll:



aik betul ke hudahasnan tak suka?hehe



aik..kenapa pulak faryzan??ye..memang tak suka. nk2 kalau lelaki tu mengaku tak smoke tiba-tiba saya tau dia tipu..fuh...serik..serik..
:oops: :-? :oops: :-? :oops: :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-12-05 15:45


katakan "TAK NAK"...

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

yatie86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11989
Posting: 116
Dari: p.di negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-12-05 15:50


em..tak taulah kenapa dak laki mana suka sangat dengan rokok..membazir duit,tambah penyakit,nak kata kenyang mustahilah..bagi ana,siapa yang merokok baik berhenti awal2..nanti takut awet muda sepanjang masa..fahamkan maksud ana..Kalau begitu..KATAKAN tak hendak PADA ROKOK!,bila sihat,baru dapat melahirkan umat gemilang cemerlang dan terbilang..Kalau nak mengurat..orang pompuaan paling tak suka tau dengan laki perokok..termasuk lah ana sekali..ok..wssalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For yatie86Profil   Hantar PM kepada yatie86   Quote dan BalasQuote

hilmy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21712
Posting: 44

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 20:02


m'kin mkrn mereka nak terjuk yang mereka ni macho..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hilmyProfil   Hantar PM kepada hilmy   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Kenapa lelaki suka merokok?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.243054 saat. Lajunya....