Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kita berasa diri kita tinggi, pandanglah ke atas; jika kita berasa diri kita rendah, pandanglah ke bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 1 hari, 10 jam, 26 minit yang lalu
lidah-penghunus: 4 hari yang lalu
muslimiman: 19 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 20 hari yang lalu
nur_tinta: 26 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: ~Boleh tak anda bermadu dengan bestfriend anda?~


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» ~Boleh tak anda bermadu dengan bestfriend anda?~

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh ~Boleh tak anda bermadu dengan bestfriend anda?~

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 08-03-05 03:40




Sorilah...asyik2 soalan tentang poligami

Nak tanye kaum hawa...rase2 korang, korang bleh tak terima kalau yg nak bermadu dgn korang tue adalah bestfriend korang sendiri??

Imagine....korang adalah Husna...kawan karib korang Azlina...and tunang Husna adalah Ahmad.....Husna dan Azlina dah berkawan sejak hari pertama matrik, masuk universiti yg sama, course yg sama....dan juga bekerja di tempat yg sama.

So...Husna kahwin dgn Ahmad...dikurniakan 2 org anak selama 4 tahun perkahwinan mereka...dan selama itu jugak korang still berkawan baik dgn Azlina...azlina masih single....azlina selalu bertandang ke rumah korang...bermain2 dgn anak2 korang.

So...tetibe satu hari suami (Ahmad) meluahkan rase hati kpd korang (Husna)...bahawa dia berminat dgn azlina kerana kesopanan, keayuan, kecantikan kebaikan akhlak azlina...dan ingin berkahwin dgn azlina jika Husna izinkan....korang sendiri tahu bahawa ape yg dikatakan Ahmad itu betul.

Kalaulah keadaan seperti di atas berlaku kpd korang kaum hawa semua, apekah tindakan korang??...adakah korang rela bermadu dgn bestfriend korang??....adakah korang akan izinkan??...atau korang akan membantah, menghalau serta melarang azlina supaya tidak lagi bertandang ke rumah korang??



Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 08:56


...hi jawablah kaum perempuan....

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 08-03-05 09:16


boleh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-03-05 09:23


huyo, soalan best ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 08-03-05 10:31


Nak kawin sgt...?Ye? Nak kawin sgt ye...kawin la...kalau berani...hehhhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

NurulJihad85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.01.2005
Ahli No: 14003
Posting: 69
Dari: Di mana bumi dipijak.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 12:04




ish...ish..ish....soalan yg susahnye nk jawab...tak de pilihan jawapan ke???
tapi yg plg penting buat kaum hawa...jgn sesekali membenci poligami sebab itu adalah SYARIAT Allah.......
Jawapannya..???Terserah pada anda.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurulJihad85Profil   Hantar PM kepada NurulJihad85   Quote dan BalasQuote

NurulJihad85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.01.2005
Ahli No: 14003
Posting: 69
Dari: Di mana bumi dipijak.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 12:05




ish...ish..ish....soalan yg susahnye nk jawab...tak de pilihan jawapan ke???
tapi yg plg penting buat kaum hawa...jgn sesekali membenci poligami sebab itu adalah SYARIAT Allah.......
Jawapannya..???Terserah pada anda.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurulJihad85Profil   Hantar PM kepada NurulJihad85   Quote dan BalasQuote

NurulJihad85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.01.2005
Ahli No: 14003
Posting: 69
Dari: Di mana bumi dipijak.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 12:05




ish...ish..ish....soalan yg susahnye nk jawab...tak de pilihan jawapan ke???
tapi yg plg penting buat kaum hawa...jgn sesekali membenci poligami sebab itu adalah SYARIAT Allah.......
Jawapannya..???Terserah pada anda.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurulJihad85Profil   Hantar PM kepada NurulJihad85   Quote dan BalasQuote

muallim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13816
Posting: 264
Dari: Sekinchan

Selangor  


posticon Posting pada: 08-03-05 12:58


best ler....
blh baik2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muallimProfil   Hantar PM kepada muallim   Pergi ke muallim's Website   Quote dan BalasQuote

liliey
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11718
Posting: 96
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-03-05 15:44




kalu die nak kawin ngan orang lain takper.. maybe bole.. tapi kalu ngan bestfren sdiri, akan ku cekik kedua2 nyer.. mekasih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lilieyProfil   Hantar PM kepada liliey   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-03-05 16:11


Quote:

On 2005-03-08 15:44, liliey wrote:


kalu die nak kawin ngan orang lain takper.. maybe bole.. tapi kalu ngan bestfren sdiri, akan ku cekik kedua2 nyer.. mekasih...




huyo, mau mati bestfriend. tp apa salahnya kahwin ngan best friend. best friend tu pun korang dah kenal. kenal hati budi masing2. senang nak interact. takde nak rebut2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

jash
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13362
Posting: 83
Dari: ::JB-kat::

bosnia_herzegovina   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 16:22


sampai ati ahmad..pada pendapat jash la kan..selama nie ahmad x jujur ngan husna n azlina.. think about their peraan la.. kaum hawa mmg tabah tapi sekali kecewa, luka payah nak diubati..jgn sampai husna membawa diri.. fikir2 kan la..

p/s : sape punya kisah nie??.. hikhik

Bookmark and Share

    


  Member Information For jashProfil   Hantar PM kepada jash   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-03-05 16:23


Quote:

On 2005-03-08 16:22, jash wrote:
sampai ati ahmad..pada pendapat jash la kan..selama nie ahmad x jujur ngan husna n azlina.. think about their peraan la.. kaum hawa mmg tabah tapi sekali kecewa, luka payah nak diubati..jgn sampai husna membawa diri.. fikir2 kan la..

p/s : sape punya kisah nie??.. hikhik




kenapa plak tak jujur. sebab jujur la die berterus terang. kalau tak kahwin sorok2 je

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

perantau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2003
Ahli No: 2938
Posting: 164

blank  


posticon Posting pada: 08-03-05 19:05


azlina nak ke dgn si ahmad tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For perantauProfil   Hantar PM kepada perantau   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 19:31




jika dia yang kau pilih kerana kehebatan akhlak dan agamanya... jika dia yg kau pilih lebih baik dari diriku.. silalah kanda.. dinda pasrah biar hati hancur sudah...

p/s: mcm cite pesona rindu karya sharifah abu salem...cuma bezanya plot cerita... tapi kedua dua nya tetap sahabat baik berpoligami...

p/s: senang je nak taip.. tp kalau realiti mampukah aku redha ya allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 08-03-05 19:53




batu belah batu bertangkup.....ehehhhhh....

Kalo dah itu suratan nak wat cam ne.... redha ajelah walapun pahit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 19:58




apa salahnye...?tak slahkan..bestfriend bermadu dgn ana..contohnye.. i will be glad..sebabnye..zuriat tu akan berkembang dan berkembang and ade kawan baru dalam keluarga. tapi..terpulang kat bestfriend tu sama ade dia nak atau tak..kaakanlah dia tak nak dimadukan dan husband ana terpaksa ceraikan ana..i will do it..daripada dia melakukan maksiat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

zirkonsofis
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9789
Posting: 54
Dari: Chaah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 23:39


hebat tul cik sharifahnatasha kita nie. klu dgr ceramah us shamshuri, dh boleh masuk katagori 'merpati putih' nie...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zirkonsofisProfil   Hantar PM kepada zirkonsofis   Pergi ke zirkonsofis's Website   Quote dan BalasQuote

zirkonsofis
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9789
Posting: 54
Dari: Chaah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-05 23:42


ehh..silap la bukan 'merpati puti' tapi 'gagak putih'..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zirkonsofisProfil   Hantar PM kepada zirkonsofis   Pergi ke zirkonsofis's Website   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-03-05 02:10




ana tak hebat mana..hanya Allah sahaja yang sehebatNya. cuma memang benarkan..kalau nak selamatkan suami..mcm tulah kena berkorban. walaupun ana takkahwin lagi..tapi mcm tulah ana pikir ...ana belajar pun dari pengalaman dan ceramah2 islam. ana ni hanya manusia biasa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-05 12:40


salam
insyaAllah boleh kot.
tapi bukan sekarang la..sudah pastinya susah utk seseorang mendapat gelaran bestfriend saya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-05 12:50


suami nak kawin ngn bestfriend?fuh, simpang malaikat 44. alaa...sblm kawin blhla baik2 tp klu dh jd madu, suami pulak berat sebelah (xadil). last2 bestfriend pn blh jd badfriend

-----------------
Live in the present, learn from the pasti!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-03-05 13:12


suka x suka, rela x rela, saya tetap x nak berkongsi dgn sesapa....

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

Husnulqamar
Warga Rasmi
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13785
Posting: 9
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-03-05 17:03




sorilah....
bermadu yang tak dapat diterima kaum wanita.tambah lagi...bermadu dagn kawan.lebih menyakitkan dan luka yang terpaksa ditanggung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HusnulqamarProfil   Hantar PM kepada Husnulqamar   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-05 21:43





Quote:
suka x suka, rela x rela, saya tetap x nak berkongsi dgn sesapa....



teringat pernah baca novel @ cerpen (not sure) kata seorang perempuan tue... aku tidak tamak utk memiliki kasih, cuma aku kedekut utk berkongsi kasihku dgn insan lain... lebih kurang mcm tue la..

ana kagum pada sharifah natasha, dulu ana penah ingat ana leh terima.. tp bila hakikatnya terjadi pada orang yg ana kenal.. sedikit sebanyak terasa jugak lukanya.. sejak tue mula terfikir.. adakah aku mampu menerima?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

lia_ina
Warga Rasmi
Menyertai: 20.07.2004
Ahli No: 10182
Posting: 14
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 09-03-05 22:30


itu yang sedang berlaku pada diri saya... couple saya tinggalkan saya untuk ex dia dan tanpa kami sedari ex dia kawan baik saya selama ni... pasrah dan redha.. kami berdua saling merestui dan tarik diri.. siapa yang sanggup lukakan hati kawan tetapi dalam masa yg sama menjaga hati sendiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For lia_inaProfil   Hantar PM kepada lia_ina   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 09-03-05 22:49



sy x setuju!!sama sekali xrela!!
mmg nak kene penangan je kwn baik tuu!! kasi bom sama dia!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-03-05 23:16


sebelom bagi pendapat nak citer ckit... nak tergelak pon ada bila baca pasal ni.. sebab ari tue kawan rapat saya ajak saya bermadu ngan dia ( tapi calon lom adaa...) heheheheh.. pastu saya jadi isteri pertama.... sakan saya gelak time tue... saya tanya dia balik, saper lelaki malang tue... dia sendiri jawab ntah... tapi bila pkir2 balik pada ajakan dia, lelaki tue mesti pilihan ati dia... hai tak nak ar!!!!!!! tapi nak suruh saya jadi isteri pertama, memang tak leh pakai punya cadangan.... lain ar kalo pilihan saya ya tak???

yang kat atas tue sekadar coretan je... kalo jadi betol, saya tak berani nak jamin apa yang akan saya lakukan.... sebagai seorang isteri kompem ar saya akan sedih, silap ari bulan, mengamok sakan... tapi kene pk gak tentang suami yang dah memasang niat tue... betul ker dia ikhlas nak amik kawan kiter tue jadi isterinya atau sekadar nak mengambil kesempatan atas kebaikan si isteri yang selama ni mentaatinya...
setahu saya isteri yang di madukan akan mendapat payong emas di akhirat nanti.. ( sori kalo salah )... teringin jugak tapi nak dapatkan tue bukan senang!!!!! memang isteri mithali ar...
lelaki jangan pandai jerk kata... ktorg pompuan yang kena tanggung deritaannya... yang senang n happy nyer korang tapi yang melaranya ktorg!!!
kalo korang tue btol2 lelaki yang bertanggungjwab, jangan kawen ngan anak dara, carilah janda agar dia n anaknya dapat perlindungan n kasih sayang dari seseorang.... tak yah kawen ngan kawan baik isteri awak tue... lain ar kalo kawan baik isterinya dah kehilangan suami dan ada anak2 yang perlu di tanggung.... hai korang tak terfikir ker tentang perasaan isterinya???
dan satu lagi nak BERLAKU ADIL tu payah... tak pasal-pasal menambahkan dosa n beban... watpe cari pasal...????
kalolah suami saya.. well mungkin.. MUNGKIN... tapi buktikan dulu pada saya yang awak tue SUAMI YANG BERTANGGUNGJAWAB!!

[ Posting ini telah di edit oleh: edlin pada 2005-03-10 16:01 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-03-05 13:04


Waa....ade pendpt yg setuju, merelakan...dan tidak kurang jugak yg bantah, ingin membawa dirilah, pasrah, merajuklah, ingin mencekik leher bestfriendlah, bahkan ade yg nak bermain bom bagi meletup bestfriend...

Ingatkan kalau dgn bestfriend bolehlah sbb masing2 dah kenal hati budi masing2, senang diajak berbincang, boleh berkelah satu family and berpicnic sama2, bershopping sama2, melancong sama2....rupenye tak boleh jugak, bahkan bermadu dgn bestfriend lagilah tak mau...hhmm

Pernah terfikir....selalu org guna ayat ..."jodoh adalah ketentuan Ilahi, telah ditetapkan sejak azali"...."tak lari gunung dikejar" bile ade seorg anak muda tak sabar2 nak kawin, takut gadis dikebas orglah dan bermacam2 lagi....tapi..kenapa istilah dan peribahasa tersebut tidak digunakan bile ade seorg lelaki ingin berkahwin lagi satu?? ...dlm kes nie, boleh tak dikatakan...persahabatan baik antara Husna dan Azlina sebenarnya adalah titik permulaaan atau 1st step kearah merialisasikan "jodoh adalah ketentuan Illahi, dah ditetapkan sejak azali" dan "Tidak lari gunung dikejar" antara Ahmad dan juga Azlina???...

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-03-05 13:15




isk isk isk... soalan yang sikit tidak beradab. maklumlah yg tanya tu lelaki.

Cubalah yg bertanya tu fikir sbgmana seorang perempuan berfikir, maka tak lah keluar soalan yang amat sukar nak dijawab ni.


PS: No comment, x tahu nak jawab apa...

TQ.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

cornation
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12840
Posting: 35

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-03-05 14:18


......

sy tgk cm menarik jer tajuk nie....bg sy x der saper yg sanggup bermadu n x der saper yg sanggup utk d madu...dlm 10 hnya ader 1 shj...walaupn mulut kata bg, tp dlm hati TUHAN sj yg tahu....lau sy mmg sy x nek, tp lau dh d takdirkan cm2 nk wat cmner...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cornationProfil   Hantar PM kepada cornation   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-03-05 17:58


bermadu ngan kawan sendiri?tak mau dan tak sanggup..dah la kena di madukan....pastu ngan best fren sendiri..mesti sesak dan tak leh trima, sebab best fren tahu kelemahan dan tempat kita mencurahkan perasaan..... ada ke best fren sanggup hancurkan kebahagian kawan..kalau betul dia bersetuju..maknanya dia bukn best fren tapi musuh dlm selimut...ooooo dalam diam2 suka kat suami kwn baik...rentung lah kedua0dua kena fireee

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-03-05 18:01




kerana terlalu sayangkan suami la..ana sanggup buat apa sahaja asalkan dia tidak memasuki api neraka. amiin. (sibuk aje tasha ni..kahwin..idak..idak lagi..huh)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

nurfauzana
Warga Rasmi
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10803
Posting: 3

Kedah  


posticon Posting pada: 10-03-05 18:05


ntahla....x de xperience lagi....seboleh- bolehnyer cuba la elak...tak kan kita nak sakitkan hati bes fren kita...tapi kalau dh jodoh...nak wat cmne

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfauzanaProfil   Hantar PM kepada nurfauzana   Quote dan BalasQuote

nurfauzana
Warga Rasmi
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10803
Posting: 3

Kedah  


posticon Posting pada: 10-03-05 18:08


ntahla...x de experience lagi...tapi sebolehnye try elakkan..xkan kita nak sakitkan hati best fren kita?tp kalau dh jodoh...aper nak buat

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfauzanaProfil   Hantar PM kepada nurfauzana   Quote dan BalasQuote

panarol
Warga Rasmi
Menyertai: 10.11.2003
Ahli No: 5044
Posting: 20
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-03-05 19:12


TAK BOLEH! TAK SANGGUP! nak penampor wat lar.... bukan tak der anak,,kan dah kasi anak tu,,bukan tak jaga mkn pakai dia,,,gatal!

Bookmark and Share

    


  Member Information For panarolProfil   Hantar PM kepada panarol   Quote dan BalasQuote

fidzislah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.08.2003
Ahli No: 2906
Posting: 91
Dari: ipoh:skudai:gombak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-03-05 22:41



suami bukan haq mutlak seorang isteri...
sy relakan kalau cinta yang bertandang kerana ALLAH s.w.t... semuanya kerana ALLAH... boleh dia pimpin sahabat baik sy kejalan kebenaran seperti mana dia memimpin saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fidzislahProfil   Hantar PM kepada fidzislah   Quote dan BalasQuote

jah_teratai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14264
Posting: 92
Dari: EepOoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-03-05 23:04


Assalamualaikum ...
klo die nak kawin ngan kwn ana tu.. tunggu sampe ana mati baru bleh.. klo nak kene cube le...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jah_terataiProfil   Hantar PM kepada jah_teratai   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 08-09-05 10:28


ishh..susah nak jawab ni...dimadukan..???memang tak rela..nauzubillah..hanya 1 dalam sejuta perempuan yang rela dimadukan.maaf,ana bukan kategori itu.kawan baik sendirik..?? tanya dulu perasaan kawan baik tu pada sang suami.kalau dia kata tak ada apa-apa perasaan pada sang suami tu..selamatlah..khalas..habis cerita.tapi dibuatnya dia kata dia jugak sukakan sang suami tu..aiii..tak ke makan hati berulam jantung..???talk baik2..satu keputusan yang bijak mesti dicapai.aii..senang saja ana menaip..tapi pada orang menaghadapinya,mesti susah.. madu memang manis walaupun untuk dikongsi dengan sahabat karib..namun..pasti akan ada hempedu..walaupun dengan sahabat baik sendiri..:-)


ana: isteri semua,jangan kejutkan "harimau yang sedang tidur bila tengok harimau tu termenung.. sekali dia terjaga..jagalah hati tu.." hehehe :-) -PERINGATAN UNTUK ANA SENDIRI JUGAK.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 12:49


aduh..bermadu? boleh dan tak boleh....keputusan muktamad...tak boleh..!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

eriza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13069
Posting: 80
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 12:49


kalau saya tak sanggup....
walaupun best friend......
tak semestinya semua kena kongsi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For erizaProfil   Hantar PM kepada eriza   Quote dan BalasQuote

tasbih
Warga Rasmi
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18720
Posting: 14
Dari: sTuDy-uPsI hOmE-mELaKe

Melaka  


posticon Posting pada: 08-09-05 13:05


asalkan ikut lunas Islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbihProfil   Hantar PM kepada tasbih   Quote dan BalasQuote

umairoh
Warga Rasmi
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9413
Posting: 12
Dari: jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 13:25


tengok siapa diri kita........

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairohProfil   Hantar PM kepada umairoh   Pergi ke umairoh's Website   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 13:36


Assalamualaikum wbt..

bermadu? ehem....lebih indah jika tak kongsi dengan sesiapa...tapi akan menjadi indah juga jika bermadu dengan orang yang boleh faham kita dan kita faham dia.saling toleransi dalam setiap sudut...

masak sama2, solat jemaah sama2, jalan2 sama2, buli suami sama2.... hehehe :lol: :lol:     bak kata pepatah, sehati sejiwa dengan madu...tak kiralah madu itu best friend atau tak yang penting boleh tolak-ansur.

kalau raya tu tak payah berebut. buat 3 giliran. semua balik situ...terapkan fahaman dan didikan keluarga muslim sepenuhnya...insyaAllah yang pahit mampu ditelan dan yang manis dinikmati bersama...

dah ada contoh keluarga yang berpoligami boleh bahagia..dalam majalah Nur dulu ada...

kesimpulannya saya tak minta untuk bermadu dan tak menolak jika ditakdirkan... :roll: :roll: ;-)


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

    


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-09-05 14:58


suka minum madu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

akh_fil_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14604
Posting: 33
Dari: manir

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-09-05 16:56


hmm setuju apa yang suntikan_srikandi kata...tapi dah namanya manusia takkan nak dia kongsi apa yang dia sayang..tapi kalau ikut islam betul2 tak ada masalah pun insya allah bahagia..bukan mudah nak poligami beb...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akh_fil_islamProfil   Hantar PM kepada akh_fil_islam   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 08-09-05 17:07


em betul tu kalau ikut Islam insyaAllah bahgia..yela kawan baik sendiri kita dah kenal sti kita dah phm perangai dia..so tak ada masalah sebab kawan baik sendiri..tapi teori saja lah...bila melibatkan hati dan perasaan ini..memang susah sebernannya...nak berkongsi sesuatu yang kita sayang dengan orang lain yang kita baik..sti susah agaknya...mayb kita kena sayang kawan baik kita dulu macam kita sayang suami..baru boleh agaknya??entahlah..susah juga ini.. :-P ;-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 17:09


erm..kalau suami setuju..sahabat setuju..ok saja..
nak tolong pinang pun tak mengapa..insyaALLAH..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

zahrahtunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 5786
Posting: 78
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 17:58


emmm.....payah juga nak jawab soklan ni.
rasanya kalau dtakdirkn trjadi camtula....insyaAllah ana tak kisah. lagi2la besfriend sendiri....tak ada hal, tak ada halangn...sb poligami tu cantik bagi mereka yang memahaminya....

....jangan ada hubby besfriend ana yang brkenan kat ana dah lerrrr....ana boleh terima (tapi isthikharah dl lah) kot2 dia pula yang tak boleh....apa cerita agaknya ini?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrahtunnurProfil   Hantar PM kepada zahrahtunnur   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 18:54


soalan begitu pedih bagi kaum hawa :lol:
bermadu dengan bestfriend?hmm...nak tau apa akan terjadi?rumah akan jadi padang jarak padang terkukur... :lol: :lol: :lol:
saya akan suruh husband saya fikir masak2 sebelum dia buat keputusan paling drastik tu.. :-P
kalau tak,biarlah saya undur diri,mungkin itu yang terbaik :-(


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

fizamil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13800
Posting: 126

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 22:08


keciwa...hancur hatiku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizamilProfil   Hantar PM kepada fizamil   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 22:13


al-salamu `alaykum...

bagi saya tak salah, kalau dulu boleh berkawan baik sebagai bestfriend, apa salahnya kalau eratkan lagi ikatan ukhwah sebagai "madu"... lebih2 lagi bestfriend adalah orang yang paling kita percaya dan kenal berbanding dengan orang2 lain...

kalau tak ada hasad dan dengki, in sya'a'Llah boleh jadi bestfriend dekat rumah pula...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 23:33


salam,

sebab nak kahwin kat sini adalah kerana tertarik dengan perwatakan seseorang..

kena fikir balik

ana pun tak tau nak cakap

adakah ia tergolong dalam 'ikut sunnah' @ 'ikut nafsu'

'sekiranya kamu tak mampu untuk adil adalah lebih baik seorang'

fikir2kan...........tapi ana bukan anti
kakak ana pun poligami juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

i-nun
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18063
Posting: 33
Dari: kuala.lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 01:47


wah..kalau saya lah....rasa-rasanya...baru saja sisuami bukak mulut....untuk cakap nak kawin dengan best frend...air mate ni dah gugur dah....dan sisuami fikirlah...xkanlah xhancur hati siisteri?mesti si isteri akan fikir..."yaallah...nampaknye adalah yang kurang pada aku....sampai suami aku boleh nampak kelebihan pada orang lain,sahabat baik aku pula tu..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For i-nunProfil   Hantar PM kepada i-nun   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 02:41


kebanyakan perempuan yang pernah ditanya semuanya katakan 'taknak'

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 09-09-05 02:47


ahmad tu bagus sangat ke?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 09-09-05 09:18


:) wak....wak...wak........ ada ke orang sudi dimadukan or bermadu... sign agreement dulu lah..jawabnyer????????? baik, cari yang sepadan ajeklah jawabnyer. Lebih2 lagi kalau madu tu pahit??? :D........... tak rela beb... kalau boleh jadik role model tak mengapa???? sian, kat akak..... jangan spi minum SPARK dah lor :roll:
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 09-09-05 10:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

ratusyahadah_uiam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.06.2004
Ahli No: 9636
Posting: 72

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 11:17


jangan harap nak share2!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ratusyahadah_uiamProfil   Hantar PM kepada ratusyahadah_uiam   Pergi ke ratusyahadah_uiam's Website   Quote dan BalasQuote

ratusyahadah_uiam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.06.2004
Ahli No: 9636
Posting: 72

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 11:17


:) :) :)
memang makan hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ratusyahadah_uiamProfil   Hantar PM kepada ratusyahadah_uiam   Pergi ke ratusyahadah_uiam's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 10:01


Pada 09-09-05 11:17 , ratusyahadah_uiam posting:

!!! QUOTE !!!

jangan harap nak share2!!!


Firman Allah s.w.t. yang bermaksud: "Maka kahwinilah dari kalangan perempuan-perempuan yang baik bagi kamu (sama ada) dua orang, tiga orang, dan empat orang... maka sekiranya kamu takut kamu tidak mampu adil (terhadap isteri2mu) maka (kahwinilah) seorang sahaja..."

poligami itu memang disyariatkan dalam Islam... saya tak nafikan memang ia hempedu bagi kaum wanita walaupun madu bagi kaum lelaki, tapi sekurang2nya terimalah ia sebagai satu syariat dalam Islam... jangan jadi macam sis in islam dulu yang anti poligami...

sekadar mengingatkan kaum hawa, bukan nak kutuk sapa2 tau... in sya'a'Llah mesti ada hikmah di sebalik semua itu, sebab itu Allah benarkan...

Wa al-salam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 10:38


bagi mereka yang kurang suka pasal poligami tu..sentiasalah bersiap siaga menjadi isteri solehah..kerana kadang-kadang kita perlu ingat, apabila seorang suami yang baik itu ingin berkahwin lain,bukan bermaksud dia akan lupakan kita..dia akan sisihkan kita..bukan mudah seorang suami yang baik itu nak lafazkan akad untuk kedua..ketiga..keempat kali..betul tak?

cuba kita tengok keluarga contoh..ada yang ok saja..lagipun..dalam dunia ni..kita hanya dambakan redha dan rahmat ALLAH..jika kita berpoligami..mungkin di situ akan mendidik kita supaya terus dekat padaNya..(yelah sampai bila kita nak bergantung harap pada manusia sahaja)..suami yang baik,kadang-kadang belum tentu bagi jaminan kita masuk syurga..sebab nilaian ALLAH bergantung pada busuk atau baiknya hati kita seterusnya amalan2 kita..

cewah..cewah..ini hanyalah ujaran..of course tak pernah merasa..(kawin pun tak lagi :) )..apapun,kita boleh belajar dari pengalaman..dari bacaan..kan..

SELAMAT BERPOLIGAMI! :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

Qalam_Akhdar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17109
Posting: 159
Dari: Petaling Jaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 11:07


alhamdulillah jikalau semua dapat faham dengan hati terbuka tentang permsalahan kontroversi ini, emm ini adalah satu contoh kisah yang perlu kita nilai dengan ilmu penuh kejujuran, kaum adam jangan terlalu mengikut nafsu dan kaum hawa jangan pula hanya membenci mengikut emosi ...... yang penting keduanya2 perlu memahami tanggungjawab dengan penuh keterbukaan dan berlapang dada,......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qalam_AkhdarProfil   Hantar PM kepada Qalam_Akhdar   Quote dan BalasQuote

syauqahaziqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18509
Posting: 259
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-09-05 11:47


kalau masing-masing redha dengan ketentuan takdir..
tapi takut lah jugak..mana tahu sblum jadi madu baik,ok saja..
bila dah jadi madu lain pulak..
yang penting,ingat yang kasih sayang kita pada bestfriend tu.
walau apa yang berlaku,pertahankn ukhuwah yang terbina.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syauqahaziqahProfil   Hantar PM kepada syauqahaziqah   Quote dan BalasQuote

mia_sara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15946
Posting: 65
Dari: BUMI ALLAH

syria  


posticon Posting pada: 19-09-05 09:47


Pada 08-09-05 17:09 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

erm..kalau suami setuju..sahabat setuju..ok saja..
nak tolong pinang pun tak mengapa..insyaALLAH..:)


erm..cik mar..kita bermadu berdua boleh..boleh?:D :P :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mia_saraProfil   Hantar PM kepada mia_sara   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-09-05 17:09


assalamualaikum wbt...
bagi saya kalau dengan best friend tak jadi masalah agaknya. yelah, hati budi pun dah kenal.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 17:26


apa lah ertinya tajuk ni....?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 18:52


:roll: :roll: senang dengan satu isteri :-D :-D


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

AUS_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16977
Posting: 172
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 22-09-05 19:00


Insyaallah satu dah cukup , tupun dah cukup besar tanggungjawabnye

Bookmark and Share

    


  Member Information For AUS_85Profil   Hantar PM kepada AUS_85   Quote dan BalasQuote

kama_klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18331
Posting: 181
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 19:12


saya bukan nak bela kaum laki tapi kalau dah jodoh nak buat bagaimana.poligami tak dilarang dalam islam so benarkanlah kalau rasa dia(si suami )boleh berlaku adil.bukan apa takut belaku maksiat.orang laki ni kalau dah suka boleh buat apa saja.jnji dapat............

Bookmark and Share

    


  Member Information For kama_klateProfil   Hantar PM kepada kama_klate   Pergi ke kama_klate's Website   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 21:25


Kenapa gunakan istilah 'bermadu' dengan bestfriend?


___________
praise to you
just for you...Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 14:06


Boleh! ...Cakap saja boleh la...tapi tak lau la kalau dah kena..:di

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_insan
Warga Rasmi
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13223
Posting: 7
Dari: dari sini kesana

Perak  


posticon Posting pada: 11-10-05 14:52


boleh saja..no hal..insyaAllah..moga Allah kuatkan hati ini.. :-)


-----------------
"perjuangan itu pahit tapi syurga itu manis"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_insanProfil   Hantar PM kepada ismi_insan   Quote dan BalasQuote

zueriQ
Warga Rasmi
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19362
Posting: 1
Dari: putrajaya

Selangor  


posticon Posting pada: 11-10-05 15:06


kalau saya. saya tak nkkkk... siapa yang rela dimadukan..

kalau dia nak kahwin dengan kawan baek saya. saya suruh dia cerai

kan saya dulu.. (geram ini.. )

Bookmark and Share

    


  Member Information For zueriQProfil   Hantar PM kepada zueriQ   Quote dan BalasQuote

sayang_naen
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10807
Posting: 21
Dari: n.sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-10-05 15:07


:-| :-|
kalau orang lain maybe kurang la cemburu
tapi dengan bestfriend sendiri, nahasla dia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_naenProfil   Hantar PM kepada sayang_naen   Pergi ke sayang_naen's Website   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 15:21


hehe..payung emas kalau bermadu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-10-05 17:37


kalau saya tak sanggup rasanya walaupun best friend...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 11-10-05 17:59


entahlah...ana tak pengalaman sikit bab ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

umminajihah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18690
Posting: 70

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 18:06


bagi saya, saya tak suka poligami sebab saya takut suami saya tak mampu berlaku adil pada isteri-isteri dia. saya tak kisah dia abaikan saya dan lebihkan isteri yang lain tapi saya tak nak dia di soal di akhirat oleh ALLAH s.w.t, di azab kerana tak berlaku adil...saya tak nak semua tu berlaku pada dia!!!..walauapapun yang berlaku, dia tetapi suami kita kan?.so, daripada berlaku semua 2, saya rela dilepaskan...asalkan dia bahagia dengan kehidupn dia. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For umminajihahProfil   Hantar PM kepada umminajihah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-10-05 21:03


Pada 11-10-05 18:06 , umminajihah posting:

!!! QUOTE !!!

bagi saya, saya tak suka poligami sebab saya takut suami saya tak mampu berlaku adil pada isteri-isteri dia. saya tak kisah dia abaikan saya dan lebihkan isteri yang lain tapi saya tak nak dia di soal di akhirat oleh ALLAH s.w.t, di azab kerana tak berlaku adil...saya tak nak semua tu berlaku pada dia!!!..walauapapun yang berlaku, dia tetapi suami kita kan?.so, daripada berlaku semua 2, saya rela dilepaskan...asalkan dia bahagia dengan kehidupn dia. :-(


:-) :-) :-) ...baiknye umminajihah...sanggup berkorban untuk suami....tapikan...

tapikan...macam mana nak cakap kat suami supaya lepaskan anda??..."abang, kalau itulah keputusan abang, saya rela berundur"....adakah ucapan seperti ini membawa maksud "abang, sila ceraikan saya"....

kalau sama, bukankah isteri yang meminta dan memohon cerai daripada suami tidak akan sama sekali mencium bau syurga??

lagi satu...relakah anda untuk berundur semata-mata kerana tidak mahu dimadukan atau ingin melihat suami dan isteri barunya (maybe bestfren isteri sendiri) hidup bahagia???....berbaloikah sehingga mengetepikan kebahagian diri sendiri???...

bagaimana dengan kebahagian anak2???...anak2 perlukan kasih sayang daripada kedua-dua mak dan ayah....kalau bercerai, sapa pulak nak jaga anak2???...takkan nak pisahkan mereka??....takkan nak pisahkan antara abang dengan adik???.....so, dalam hal meminta cerai ini, nak berundurlah....personally saya rasa better teruskan sahaja bersama dengan suami tercinta....tak perlulah merajuk sampai meminta cerai ye ;-)

mengapa su'uzon pada suami???...fikir suami sure akan lebihkan isteri kedua....walhal benda itu belum lagi berlaku....adakah anda cuba meramal sesuatu tentang masa depan??? :-?
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 11-10-05 21:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

AUS_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16977
Posting: 172
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 11-10-05 21:44


Tak sanggup nak madukan isteri nanti rasanya....... lagi2 dengan best friend dia

Bookmark and Share

    


  Member Information For AUS_85Profil   Hantar PM kepada AUS_85   Quote dan BalasQuote

hasmah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2438
Posting: 65
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 23:33


tak boleh : )

Bookmark and Share

    


  Member Information For hasmahProfil   Hantar PM kepada hasmah   Quote dan BalasQuote

ainulfaizah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1350
Posting: 36
Dari: UTM,Skudai

malaysia  


posticon Posting pada: 12-10-05 00:32


tajuk ni mengingatkan saya pada seorang sahabat saya ketika belajar di 1 institusi pengajian sebelum saya melanjutkan pelajaran di universiti sekarang...nak dikatakan sebagai bestfriend tak juga tapi lebih kepada kawan biasa sahaja...masa tu beliau sdg bercouple dengan one student lelaki kat situ...untuk dipendekkan cerita pada suatu malam beliau menyatakan hasrat suatu hari nanti beliau nak saya jadi madu beliau...pelik...tapi apa yang beliau kata bukan sekadar gurauan..beliau serius mnyatakan hasrat tu...berkali2 beliau meningatkan saya tentang itu...siap bagi alamat rumah dan complete dengan no.tel takut sekiranya suatu hari kami lost contact...sampai sekarang saya masih simpan kertas tu...takut+hairan fikiran saya masa tu..kagum pun ada...pendek kata macam-macam ada perasaan saya masa tu...tak tahu apa niat beliau...saya tak menolak dan tak juga menerima...hanya tersenyum saja...sebab tak pasti hati saya boleh terima keadaan tu...sekarang kita boleh lah cakap 'ye..boleh'...tapi bila kita dah melalui situasi tu...kita pasti tak tahu apa yang kita rasa saat tu...ntah2 jadi sebaliknya...Tuhan saja yang mengetahui apa yang akan terjadi...baik atau buruk.

sekarang kawan saya tu dah bertunang dengan that guy yang dia couple dulu...Alhamdulillah mereka memang sepadan dan memang dijodohkan...sejuk mata memandang...saya doakan kebahagiaan dunia dan akhirat untuk beliau...bila dirasa2...sekarang hati saya rasa..saya pasti saya bukanlah seorang insan yang mampu untuk berkongsi kasih (kasih seorang suami) dengan orang lain sama ada sahabat sendiri ataupun orang lain...mungkin itulah kelemahan diri saya.

~~insan kerdil~~

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainulfaizahProfil   Hantar PM kepada ainulfaizah   Pergi ke ainulfaizah's Website   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 16:04


walaupun belum pernah merasainya....hati tetap sayu baca artikel ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

eisyah
Warga Rasmi
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 19268
Posting: 7
Dari: Pulau Mutiara yang indah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 19-10-05 02:52


assalammualaikum
ana pun nak cuba bagi pendapat.....walaupun ana masih belum berkahwin bahkan belum berpunya..tapi ana rasa tak semua perempuan boleh terimanya....
bagi ana sendiri pun ana tak kan setuju...mungkin boleh tapi ada syarat yang akan ana berikan tujuannya bukan untuk diri ana tapi untuk masa depan anak2....mana lah tahu, si suami mungkin akan terlupa atau terabai dengan tanggungjawabnya....ana cuma mahu hak anak2 anak akan tetap terbela.

tapi pada ana...dalam kes ni (poligami) kadang-kadang bukan saja isteri yang merasa kecewa, terluka dan sedih..kesan juga pada anak2....mereka mungkin akan rasa terabai...ayah mereka dah tak sayangkan mereka...pada anak2 mereka sudahlah berkongsi kasih sayang ayah dengan adik beradik sendiri yang lain..jika ayah mereka kahwin lagi terpaksa berkongsi dengan orang lain pula..sedih.....masa bersama keluarga terabai....

dalam kes di atas, kalau lah azlina seorang kawan yang baik dia tak akan cuba meruntuhkan kebahagiaan kawan baiknya sendiri....dia masih muda mungkin maka masih ramai bujang di luar sana yang boleh dicari...usah lah menambah beban orang lain dan mencari masalah dalam diri sendiri...

sebagai manusia ciptaan Allah yang berakal, jika berlaku perkara seperti ini fikirkanlah dahulu, kebaikan keburukannya..jangan main hentam saja.... so fikir2kan lah ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eisyahProfil   Hantar PM kepada eisyah   Quote dan BalasQuote

uwaisalqarni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2005
Ahli No: 15513
Posting: 147
Dari: Ardhul Kinanah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-10-05 09:21


DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG

Assalamualaikum warahmatullah

Sedih ana baca posting antum semua, ada yang setuju, tapi banyak yang tak setuju.dan masing2 ada hujjah tersendiri.tapi ingatlah, ianya dihalalkan oleh Allah dan jika kita melarang seorang suami itu berpoligami walau dengan sesiapa sahaja walau bestfriend kita sendiri..ia seolah-olah mengharamkan sesuatu yang halal..dan tak dinafika banyak juga kesilapan lelaki dalam isu nak berpoligami ni...jika nak dibincangkan, ia seolah-olah mencari mana silah dan silap lelaki dan perempuan itu sendiri..sedangkan dalam Islam, haram kita mencari kesilapan seseorang.

Ana yakin ahli ukhwah dah matang nak menilai mana yang baik, jika pedih untuk dihadapi pun, berdoalah dan berharap pada ALLAH ianya baik untuk akhirat kita, kerana situlah pentas pembalasan untuk kita hadapi..bagi pihak lelaki, ana berpesan, jgnlah dibangkitkan sangat masalah ni, ianya satu isu yang sensitif bagi kaum wanita. kelak boleh menimbulkan ketidakpuas hati merke terhadap lelaki dah dan syariat islam.. cukuplah dan berpada2lah terhdap sesuatu isu dan ianya tak akan habis di bangkitkan..

Jadilah kita segolongan yang sederhana, jika tidak mampu mengubah, berdiam diri lebih baik. Disini ana bawakan satu kisah yang boleh memberikan manfaat utuk dihayati oleh sahabat2 ukhwah semua..dan ambilah pengajarannya..

Suatu ketika, ada seorang pedagang kaya yang mempunyai empat orang isteri. Dia mencintai isteri yang keempat dan memberikan harta dan kesenangan yang banyak. Sebab, isteri keempat adalah yang tercantik di antara kesemua isterinya. Maka, tidak hairan lelaki ini sering memberikan yang terbaik untuk isteri keempatnya itu.

Pedagang itu juga mencintai isterinya yang ketiga. Dia sangat bangga dengan isterinya ini, dan sering berusaha untuk memperkenalkan isteri ketiganya ini kepada semua temannya. Namun dia juga selalu bimbang kalau-kalau isterinya ini akan lari dengan lelaki yang lain.

Begitu juga dengan isterinya yang kedua. Dia juga sangat menyukainya. Dia adalah seorang isteri yang sabar dan penuh pengertian. Bila-bila masa pun apabila pedagang ini mendapat masalah, dia selalu meminta pandangan isterinya yang kedua ini. dialah tempat bergantung. Dia selalu menolong dan mendampingi suaminya melalui masa-masa yang sulit.

Sama halnya dengan isterinya yang pertama. Dia adalah pasangan yang sangat setia. Dia sering membawa kebaikan bagi kehidupan keluarga ini. Dialah yang merawat dan mengatur semua kekayaan dan usaha si suami. Akan tetapi si pedangang tidak begitu mencintainya. Walaupun isteri pertamanya ini begitu sayang kepadanya namun, pedagang ini tidak begitu memperdulikannya.

Suatu ketika, si pedagang sakit. Kemudian dia menyedari mungkin masa untuknya hidup tinggal tidak lama lagi. Dia mula merenungi semua kehidupan indahnya, dan berkata dalam hati, "Saat ini. saya punya empat orang isteri. Namun, apabila saya meninggal. saya akan sendiri. Betapa menyedihkan jika saya harus hidup sendiri."

Lalu dia meminta semua isterinya datang dan kemudian mulai bertanya pada isteri keempatnya, "Kaulah yang paling kucintai, kuberikan kau gaun dan perhiasan yang indah. Nah sekarang. saya akan mati, mahukah kau mendampingiku dan menemaniku?" Isteri keempatnya terdiam. "Tentu ! saja tidak!" jawab isterinya yang keempat, dan pergi begitu sahaja tanpa berkata-kata lagi. Jawapan itu sangat menyakitkan hati seakan-akan ada pisau yang terhunus dan menghiris-hiris hatinya.

Pedagang yang sedih itu lalu bertanya kepada isteri ketiganya, "saya pun mencintaimu sepenuh hati, dan saat ini, hidupku akan berakhir. Mahukah kau ikut denganku, dan menemani akhir hayatku?". Isteri ketiganya menjawab, "Hidup begitu indah di sini. saya akan menikah lagi jika kau mati". Pedagang begitu terpukul dengan jawapan isteri ketiganya itu.

Lalu, dia bertanya kepada isteri keduanya, "saya selalu berpaling padamu setiap kali mendapat masalah. Dan kau selalu mahu membantuku. Kini. saya perlu sekali pertolonganmu. Kalau saya mati, mahukah kau ikut dan mendampingiku?" Si isteri kedua menjawab perlahan, "Maafkan saya...saya tak mampu menolongmu kali ini. saya hanya boleh menghantarmu ke liang kubur saja. Nanti, akan kubuatkan makam yang indah buatmu."

Jawapan itu seperti kilat yang menyambar. Si pedagang kini berasa putus asa. Tiba-tiba terdengar satu suara, "saya akan tinggal denganmu. saya akan ikut ke manapun kau pergi. saya, tak akan meninggalkanmu. saya akan setia bersamamu." Si pedagang lalu menoleh ke arah suara itu dan mendapati isteri pertamanya yang berkata begitu. Isteri pertamanya tampak begitu kurus.

Badannya seperti orang yang kelaparan. Berasa menyesal, si pedagang Lalu berguman, "Kalau saja saya mampu melayanmu lebih baik pada saat saya mampu, tak akan kubiarkan kau seperti ini isteriku."

Teman, sesungguhnya kita punya empat orang isteri dalam hidup ini;

ISTERI KEEMPAT adalah tubuh kita. Seberapa banyak waktu dan belanja Yang kita keluarkan untuk tubuh kita supaya tampak indah dan gagah, semuanya akan hilang. Ia akan pergi segera apabila kita meninggal. Tak ada keindahan dan kegagahan yang tersisa saat kita menghadapNYA.

ISTERI KETIGA adalah status sosial dan kekayaan kita. Saat kita meninggal, semuanya akan pergi kepada! yang lain. Mereka akan berpindah dan melupakan kita yang pernah memilikinya.

ISTERI KEDUA pula adalah kerabat dan teman-teman. Seberapa pun dekat hubungan kita dengan mereka, mereka tak akan mampu bersama kita selamanya. Hanya sampai kuburla mereka akan menemani kita.

DAN SESUNGGUHNYA ISTERI PERTAMA adalah jiwa dan amal kita. Mungkin kita sering mengabaikan dan melupakannya demi kekayaan dan kesenangan peribadi.

Namun, sebenarnya, hanya jiwa dan amal kita sajalah yang mampu untuk terus setia dan mendampingi kemanapun kita melangkah. Hanya amal yang mampu menolong kita diakhirat kelak.

Jadi, selagi mampu, perlakukanlah jiwa dan amal kita dengan bijak. Jangan sampai kita menyesal kemudian hari!...


harakahdaily.net


-----------------
PeRjuAnGaN iTu GeRuN dAn MeNgEriKaN
HeBaT dAn DaHsYaT mEnGgErUnKaN hAtI
BaGi MuKmIn Di SiNi HaRgA dAn NilaInYa


Bookmark and Share

    


  Member Information For uwaisalqarniProfil   Hantar PM kepada uwaisalqarni   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-10-05 11:03


isteri kena takan perasaan sikit la kalau begitu...kasihan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

cadetofficer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 8275
Posting: 129
Dari: LENGGONG

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-10-05 13:11


saya tak mampu.

nanti saya tidak akan senyum lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cadetofficerProfil   Hantar PM kepada cadetofficer   Pergi ke cadetofficer's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-10-05 14:41


Walau pahit, walau perit, ia tarbiyah dan ia ujian bagi muslimat....

Setakat ini, yang nampak cuba mempositifkan pandangan masyarakat tentang poligami ialah Al-Arqam ( Rufaqa ).

Mereka sering buat pernikahan ramai-ramai.....dan yang menariknya lelaki yang kahwin tu bukannya yang pertama, tapi kawin untuk kali ke-2, kali ke 3 dan ke 4. Dan yang lebih menarik ialah isteri pertama, kedua datang untuk meraikan suami dan meraikan madunya..........

Yang jelasnya mereka mampu berlaku adil.........dan tidak kerana nafsu tapi membela ibu-ibu tunggal dan gadis yang sudah lanjut usia.....

Suatu peringatan yang jelas, nisbah wanita adalah ramai berbanding lelaki...........jadi, kalau suami tu beriman, soleh dan sudah punyai isteri tapi nak tambah cawangan....muslimat2 ukhwah sekalian, sudi-sudikanlah...........

Wanita-wanita teladan, ummahatul mukminin adalah isteri-isteri Rasulullah SAW pun sanggup dimadukan................siapa la kita ni......

Macam mana muslimah ukhwah......boleh ke tak ?

Syaratnya suami yang dipilih tu soleh, berkemampuan........

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-10-05 14:48


apa apa hal pun betulkan yakin dulu...semua yakin dah salah ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 19-10-05 15:25


Topik bahaya dan sensitif bukan nak sokong muslimah tapi Siti fatimah sendiri pun cakap kalau Ali nak kawin lagi Hati dia macam daun kering yang dramas bayg la macam mana hancurnya hati wanita tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

cadetofficer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 8275
Posting: 129
Dari: LENGGONG

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-10-05 15:50


kata pemikir islam:

gunung yang tinggi tidak boleh menakung air...tetapi lembah yang rendah boleh menjadi tasik yang saujana luasnya..

ertinya orang yang meninggi diri TIDAK JATUH HATI orang kepadanya, sebaliknya orang yang merendah diri dapat meminta hati orang tanpa bersusah payah lagi...

kalau indah budi dan hati, perempuan pun sejuk hati nak terima, mujahadatunnafsi...tapi kalau lelaki tu biasa saja, hanya lelaki biasa yang melakukan dosa kecik besar kecik besar sekali sekala... cukup adil ke..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cadetofficerProfil   Hantar PM kepada cadetofficer   Pergi ke cadetofficer's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-10-05 15:58


Pada 19-10-05 15:50 , cadetofficer posting:

!!! QUOTE !!!

kata pemikir islam:

gunung yang tinggi tidak boleh menakung air...tetapi lembah yang rendah boleh menjadi tasik yang saujana luasnya..

ertinya orang yang meninggi diri TIDAK JATUH HATI orang kepadanya, sebaliknya orang yang merendah diri dapat meminta hati orang tanpa bersusah payah lagi...
..



bagus kata-kata yang dikatakan oleh cik Pegawai kadet kita ni....tak rugi merendah diri.....tapi jangan pula buat-buat merendah diri....dalam poket pulak ada pisau belati.....tak ikhlas..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

cadetofficer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 8275
Posting: 129
Dari: LENGGONG

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-10-05 18:15


pisau yang tajam pun makan tuan.

jangan takut pisau belati, akal itu lebih tajam. akal tak pula menumpulkan pisau, tapi boleh melepaskan musibah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cadetofficerProfil   Hantar PM kepada cadetofficer   Pergi ke cadetofficer's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 20-10-05 10:33


Sepatutnya kalau nak bermadu dengan bestfriend patut tak ada masalah pasal hubungan tu dah macam isi dengan kuku ... macam tulisan dengan buku ...

Cuba bayangkan kalau ada di antara best friend anda yang dah lanjut usia tapi tak kahwin-2 ... boleh kata harapan nak kahwin tu memang tipis la pasal dah lanjut usianya ... best friend anda tu pulak terlalu kepingin keluarga dari zuriat sendiri .... jadi berapa ramai antara anda semua yang saggup offer suami anda pada best friend anda tu .. siapa sanggup sila angkat tangan ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-10-05 12:01


saya tak nak angkat tangan..biar saja takdir yang menentukan

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 20-10-05 13:17


seorang pmpn yang sanggup bermadu adalah sangat attractive bagi saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

asrul_safwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 213
Posting: 154
Dari: Shah Alam....

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-10-05 13:24


Madu...............madu lebah

Bookmark and Share

    


  Member Information For asrul_safwanProfil   Hantar PM kepada asrul_safwan   Quote dan BalasQuote

cadetofficer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 8275
Posting: 129
Dari: LENGGONG

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-10-05 15:01


makcik saya pernah bercerita tentang dua orang sahabatnya yang dia kenal.

seorang isteri orang dan seorang lagi janda..dua2 dah agak berusia. si ibu tunggal ni selalu bertandang ke rumah kawannya..kawannya baik, selalu ajak ke rumah, makan sama keluar sama.

satu hari si kawannya ini bertanya bolehkah dia kawin dengan suami kawan baiknya itu?

kami berdua tidak tahu jwpnnya tapi mereka berdua tidak rapat lagi selepas itu. saya senyum dengar cerita makcik saya tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For cadetofficerProfil   Hantar PM kepada cadetofficer   Pergi ke cadetofficer's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-10-05 15:06


Pada 19-09-05 09:47 , mia_sara posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-09-05 17:09 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

erm..kalau suami setuju..sahabat setuju..ok saja..
nak tolong pinang pun tak mengapa..insyaALLAH..:)


erm..cik mar..kita bermadu berdua boleh..boleh?:D :P :)


insyaALLAH... :)


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 31-10-05 14:55


ana takkan sanggup sebenarnya..walaupun dengan kawan baik sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» ~Boleh tak anda bermadu dengan bestfriend anda?~

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.205037 saat. Lajunya....