Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Usah merungut bila gelap; pasang lampu teranglah ia
-- Peribahasa Jawa

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 27
Ahli: 0
Jumlah: 27




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 1 hari, 18 jam, 56 minit yang lalu
lidah-penghunus: 5 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 21 hari yang lalu
nur_tinta: 27 hari yang lalu


Sajak
Topik: Bila nak kawin??


Carian Forum

Moderator: Administrator, kasih_kekasih
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sajak
    »» Bila nak kawin??

Please Mendaftar To Post


Oleh Bila nak kawin??

radzatul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 91
Posting: 247
Dari: Bandar DiRaja

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-03 00:12


Bila nak kawin?
Di sini orang bertanya
Di sana orang menyoal
Tak kira teman mahu kenalan
Asyik-asyik itu je yang jadi bualan
Begitulah nasib orang bujang
Tak kira lelaki mahupun perempuan

Bila nak kawin???
Keluarga pun dah mula risau
Si teruna. emak bimbang jadi bujang terlajak
Si dara. ayah takut bergelar andalusia

Bila nak kawin???
Jiran turut sama menumpang tanya
Bila dijawab jodoh belum ada
Kata mereka, kita kenalah usaha
Mandi bunga salah satu caranya
Tak pun mandi ais boleh dicuba(he..he..ni cadangan pelik kawan saya)

Bila nak kawin???
Aduuuhh.aku disoal lagi
Kawin??? Nak kawin dengan sapa?
Calon pun takde.
Hah!!! Awak tu memilih sangat agaknya
Ewah-ewah sedap sungguh mulut berkata

Bila nak kawin???
Akan ku kawin jam-jam ni juga ( haa.haa.haa)
Andai memilih suami semudah bershopping di pasar malam
Atau semudah membeli VCD cetak rompak
Atau sesenang memakan twisties..

Bila nak kawin???
Aaahhh.sungguh aku bosan
Banyak yang lain boleh jadi persoalan
Kenapa asyik itu yang dihadapkan
Apa kita nak heran
Lambat cepatnya jodoh, Allah yang tentukan.

Bila nak kawin???
Pada yang masih bujang
Biarkanlah mereka terus bertanya
Usah ditunggu letih mulut mereka (Takkan letihnya sampai bebila..)
Kalau ada jodoh.
Insya-Allah takkan ke mana.

Bila nak kawin???
Pada yang asyik menanya
Usah dirisaukan jodoh orang
Jaga masjid sendiri agar tidak goyang
Lain orang lain rezekinya
Syukurlah dengan apa yang kita ada."


::sekadar buat renungan ::

-----------------

sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah s.w.t dan yang buruk itu datangnya daripada saya(hambanya)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For radzatulProfil   Hantar PM kepada radzatul   Quote dan BalasQuote

Hafiz_Qiee
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 785
Posting: 762
Dari: Serdang, Selangor

Kedah  


posticon Posting pada: 02-07-03 18:52


bila ya...
tak tahu la..


-----------------
Hanya diri ku dan Allah s.w.t.. yang mengetahui segalanya.. itu lah kehidupan .. dicelah lautan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hafiz_QieeProfil   Hantar PM kepada Hafiz_Qiee   Pergi ke Hafiz_Qiee's Website   Quote dan BalasQuote

nur_indah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 7
Posting: 393
Dari: N9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-07-03 23:42


hehehehe.. sokong... sokong.... mmg kena... nape asyik2 tanye pasal kawin??? isk, sabo2 la... ade jodoh, insyaAllah la... jgn aa kecoh2... tunggu aje kad nye.. kekekke...

-----------------
"ukhwah PENGGERAK DAKWAH..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_indahProfil   Hantar PM kepada nur_indah   Quote dan BalasQuote

radzatul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 91
Posting: 247
Dari: Bandar DiRaja

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-03 00:03


hehehe.. biler tu sis nur_indah??jgn luper bg kad kat member ukhwah ye..

-----------------

sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah s.w.t dan yang buruk itu datangnya daripada saya(hambanya)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For radzatulProfil   Hantar PM kepada radzatul   Quote dan BalasQuote

nur_indah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 7
Posting: 393
Dari: N9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-07-03 00:59


Quote:
hehehe.. biler tu sis nur_indah??jgn luper bg kad kat member ukhwah ye..



isk... radzatul ni... nak kena nih... tanye plak... jgn tanye laaa... pasalnye x tau bile... calonnye pon blom ade laaa... hehehehe...

insyaAllah, nanti akak iklan utk sume, tapi x tau la zaman bile... hehehehe...

-----------------
"ukhwah PENGGERAK DAKWAH..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_indahProfil   Hantar PM kepada nur_indah   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 05-07-03 13:43


bile ye nak kahwin ni.. hehehehheh umur dah makin meningkat.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

scarlet
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 253
Posting: 102
Dari: kajang

Selangor  


posticon Posting pada: 10-07-03 23:45


Aku muak dengan soalan itu..
Bagai memanah-manah hati
aku yg kehilangan ini...
Aku kan muda lagi...
Jadi tak jadi..
Tunggulah kalau ada yg nak nanti..
Kalau ada, ada...
Kalau tak ada.. tak adalah... kan??? hi3

Bookmark and Share

    


  Member Information For scarletProfil   Hantar PM kepada scarlet   Quote dan BalasQuote

ummuhabibah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2064
Posting: 45

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-07-03 12:05


PERSOALAN ITU TERJAWAB BILA BERKAWIN LAA

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuhabibahProfil   Hantar PM kepada ummuhabibah   Pergi ke ummuhabibah's Website   Quote dan BalasQuote

NurNisa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 827
Posting: 29
Dari: Shah Alam

Selangor  


posticon Posting pada: 11-07-03 13:52


hehe..soalan yg sentiasa diutarakan. bukan tak mahu..cuma.. memilih seorang suami yg akan menerajui hidup kita bukan semudah memilih ikan..

-----------------
walau setinggi mana darjat kita didunia, kita tetap berstatus HAMBA. Satu perkataan yg merujuk SIAPA kita dan apa TUJUAN hidup kita di dunia SEMENTARA ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurNisaProfil   Hantar PM kepada NurNisa   Quote dan BalasQuote

radzatul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 91
Posting: 247
Dari: Bandar DiRaja

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-07-03 15:38


Quote:

isk... radzatul ni... nak kena nih... tanye plak... jgn tanye laaa... pasalnye x tau bile... calonnye pon blom ade laaa... hehehehe...

insyaAllah, nanti akak iklan utk sume, tapi x tau la zaman bile... hehehehe...

-----------------

sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah s.w.t dan yang buruk itu datangnya daripada saya(hambanya)..


rileks la sis nur_indah..kalau ader jodoh tu tak ke mana..kawin la nanti..masanya jer yg blom tiba

-----------------

sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah s.w.t dan yang buruk itu datangnya daripada saya(hambanya)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For radzatulProfil   Hantar PM kepada radzatul   Quote dan BalasQuote

wafers
Warga Rasmi
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1735
Posting: 11
Dari: segamats

Johor  


posticon Posting pada: 14-07-03 09:05


akum..mesti tension org tanya cam tue..kalau ada jodoh tak kemana..

-----------------
Salam Perkenalan dari saya ...... ahaaaaaks

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafersProfil   Hantar PM kepada wafers   Pergi ke wafers's Website   Quote dan BalasQuote

kawan82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 859
Posting: 205
Dari: bumi ALLAH

iraq  


posticon Posting pada: 14-07-03 12:55


biler yer?
esok kot...

-----------------

AKU makhluk ciptaan ALLAH S.W.T...
<.::to act cool n to look cool is to be cool::.>

Bookmark and Share

    


  Member Information For kawan82Profil   Hantar PM kepada kawan82   Quote dan BalasQuote

ayuazar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.07.2003
Ahli No: 2390
Posting: 171
Dari: kuala lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-07-03 16:04


kita merancang tuhan yang menentukan......takkan lari gunung dikejar....... banyakkan berdoa buat solat hajat

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayuazarProfil   Hantar PM kepada ayuazar   Quote dan BalasQuote

akuzakie
WARGA SETIA
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1623
Posting: 448
Dari: Muar Tanah Air T'Cinta

Johor  


posticon Posting pada: 20-08-03 00:10


Kawin?... Err.... mana satu nak d'dulukan ekk? Kawin ker... Kerjaya ker?... Pelajaran ker?... ishk... konfius... walaupun hati ader rasa nak kawin... tp rasa muda lagi... walaupun kengkawan ramai yg dah nak kawin... kawin ngan sapa?.. i-Allah dgn jodoh yg d'tentukan oleh-Nya...

p/s: sape2 rasa yg dah wajib berkahwin tue.. kawin la cepat....

-----------------

[B] "Apa yang Kita Paling Nak.. Itu Yang Kita Takkan Dapat" -KARTINI- [/B]

Bookmark and Share

    


  Member Information For akuzakieProfil   Hantar PM kepada akuzakie   Pergi ke akuzakie's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah2311
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1530
Posting: 293

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-08-03 01:39


sape rasa dah cukup segala ciri2 tu,kawin la..tunggu ape lagi...

macam ana.....x cukup umo lagi.....
xleh lagi....

-----------------
"Wahai orang-orang beriman!Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari api neraka yang bahan-bahan bakarnya adalah manusia dan batu berhala"(At-Tahrim:6)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah2311Profil   Hantar PM kepada mujahidah2311   Quote dan BalasQuote

drnina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1444
Posting: 51
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-08-03 12:41


macamaner nak kawen jodoh tak deq ni!!!!!..... tgh mencari....

Bookmark and Share

    


  Member Information For drninaProfil   Hantar PM kepada drnina   Quote dan BalasQuote

nur_indah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 7
Posting: 393
Dari: N9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-08-03 13:12


Quote:
macamaner nak kawen jodoh tak deq ni!!!!!..... tgh mencari....




hehehe... drnina... takdek calon lagik ke??? isk, macam xleh dipercayai... hehe... jgn mare....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_indahProfil   Hantar PM kepada nur_indah   Quote dan BalasQuote

wardah_iium
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1375
Posting: 169
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 10:31


INSYA-ALLAH...X LAMA LAGI AKAN DIIJABKABULKAN..
CUMA TUNGGU MASA YG SESUAI AJA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_iiumProfil   Hantar PM kepada wardah_iium   Quote dan BalasQuote

faiszul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 306
Posting: 84
Dari: perak darul ridzuan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 12:37


assalamualaikum
soalan yg bagus,Bila nak kawin? eheh terpulanglah apa org nak jawab.kalau jodoh sampai cepat,cepat la kawen.manalah tau ajal sampai dulu sebelum jodoh sape tau kan.wallahualam. kita hanya merancang tuhan yang menentukan.jodoh dan ajal maut rahsia Allah.kita hanya berusaha untuk lebih bersedia.tapi bag saya,saya rasa kawen umur 25 tahun lah,Rasulullah juga kawin umur 25 tahun

-----------------
Dalam kerendahan diri,ada ketinggian budi.
Dalam kemiskinan harta,ada kekayaan jiwa.
Dalam kesempitan hidup,ada keluasan ilmu.
Insyaallah hidup ini akan indah jika segalanya kerana Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiszulProfil   Hantar PM kepada faiszul   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2797
Posting: 49

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 12:50


assalamu`alaikum

kalau dah rasa patut kahwin, kahwinlah
kalau rasa sempit, percayalah rezeki akan mencurah selepas kahwin dgn izin allah s.w.t.
jangan takut untuk melangkah ke alam berumahtangga

dan satu lagi, bercinta selepas berkahwin itu, jauh lebih manis!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

the_brOtherz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 533
Posting: 242
Dari: International Islamic University Malaysia

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-08-03 15:16


assalamua'laikum.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For the_brOtherzProfil   Hantar PM kepada the_brOtherz   Pergi ke the_brOtherz's Website   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 15:41


esok lusa kawin..!

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

mawarMujahiddah
Warga Rasmi
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2455
Posting: 18
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-09-03 10:27


assalamualaikum.....
bila nak kahwin ye........
kalau dah sampai jodoh...esok pun ana nak kahwin...
tapi ana muda lagi...
ana nak berjaya dulu dalam kerjaya...baru fikir pasal kahwin...
tapi setakat minat orang dalam diam tu adalah.......
wassalam...mM

-----------------
mawar mujahiddah ispirasi para mujahid

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarMujahiddahProfil   Hantar PM kepada mawarMujahiddah   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 03-09-03 18:05


kenapa tanay soaaln mcm nie..kan kalau kahwin nanti sampailah kad jemputan..insyaalah..semoga dipertemukan dengan insan yg ...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-09-03 09:29


nak kawin gaks..tapi kena tunggu 2 thn lagi isk isk isk


-----------------
Islam itu Indah

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

humairah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.08.2003
Ahli No: 2937
Posting: 32
Dari: bumi Allah

iraq  


posticon Posting pada: 16-09-03 10:41


..insyaAllah ada jodoh ..tak kemana ..orang kata..tp banyak pandangan ulamak yang humairah terbaca..jodoh yang baik itu adalah daripada usaha kita mencarinya yang sesuai dengan kita ..disamping berdoa semoga itulah jodoh yang Allah tetapkan untuk kita...semoga semua dapat jodoh yang baik...rezeki ade dimana2 asalkan kita rajin usaha..jangan jadikan kekurangan sebagai alasan..sampai masa .jodoh kawin aje..

Bookmark and Share

    


  Member Information For humairahProfil   Hantar PM kepada humairah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.131661 saat. Lajunya....