Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kami disuruh oleh Rasulullah agar menaburkan debu tanah ke muka orang yang memuji-muji dan mengampu-ngampu.
-- -- Hadis riwayat Imam Ibnu Majah

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: studiosmilesnyc
Hari Ini: 0
Semalam: 3
Jumlah Ahli: 43104

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 36
Ahli: 0
Jumlah: 36




  Yang Masuk Ke Sini
studiosmilesnyc: 1 hari, 1 jam, 1 minit yang lalu
dentistinhouston: 1 hari, 2 jam, 57 minit yang lalu
ezequielvince: 1 hari, 4 jam, 19 minit yang lalu
shanejohnson: 5 hari yang lalu
wadud: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu
muslimin23: 29 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: SEJUK PERUT IBU MENGANDUNG !


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» SEJUK PERUT IBU MENGANDUNG !

Please Mendaftar To Post


Oleh SEJUK PERUT IBU MENGANDUNG !

achuyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14384
Posting: 138
Dari: qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-02-05 11:34




Kisah ini b'laku hampir 5 thn lalu. Seorg ibu tua dibawa oleh anak lelakinya yg tinggal di bandar m'ziarahi ahli keluarga di sebuah kg. Sekembali dari tempat ziarah si ibu kelihatan t'kocoh-kocoh keluar kereta. Langkahnya agak laju menaiki anak tangga rumah. Fikir si anak yg masih blm sempat menarik handbrake keretanya, pasti si ibu b'gegas utk segera menunaikan solat maghrib krn azan tlh b'kumandang disurau yg b'dekatan. "SUBHANALLAH!", si anak t'kejut melihat najis b'jejeran di anak tangga dan di laman. "Mak sakit perut rupanya", bisik hati si anak. Segera disinsingnya lengan baju dan kaki seluar, najis disodok dan dibuangkan ke longkang yg besar tak jauh dari rumah. Getah paip ditarik dan dialirkan air paip menuruni anak tangga.
Ibu yg sudah selesai m'bersihkan diri dan solat maghrib t'kocoh-kocoh menanggalkan telekung. Mencapai baldi dan gayung dlm langkah yg t'hencut-hencut cuba menuruni anak tangga. Terpana si ibu dimuka pintu kerana melihat anak tangga sudah dimop.
"Tak apa lah mak, saya musafir, blh solat jamak ta'khir". Si ibu tidak berkata apa. Tangan kanan masih memegang baldi. Tangan kiri pula memaut grill pintu. Matanya terus memerhatikan si anak. Dlm hati penuh keharuan. Mengucap syukur pada Tuhan krn anak yg diasuh sebesar dua tapak jari, dicucikan najisnya setiap hari itu, buat pertama kali menyuci najisnya pula hari ini. Sebak nurani ibu. Terasa benar-benar maruahnya dihargai, terasa b'baloi curahan kasih selama m'besarkannya. Rentetan dari itu dapat dilihat keberkatan dlm hidup si anak krn apa shj kerja dibuat terasa dipermudahkan oleh ALLAH. Inilah yg dikatakan keberkatan memuliakan insan yg dimuliakan ALLAH SWT.
"Hargailah pengorbanan mrk, hormatilah mrk dan muliakanlah mrk serta b'baktilah kpd keduanya dgn sehabis daya kita. Subhanallah Sejuk Perut Ibu Mengandung !!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For achuyahProfil   Hantar PM kepada achuyah   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-02-05 11:53


Allahuakbar! Moga kita jadi anak sebegini...Amin...

p/s: Redha Allah terletak pd redha ibu...

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 22-02-05 12:08



insyaalla, if we still dalam jagaan kedua ibubapa... berikan la, kasih sayang sepenuhnya pd mereka...selagi termampu...



[ Posting ini telah di edit oleh: farhanna pada 2005-02-22 12:12 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

ilal_haQ
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14513
Posting: 25
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-02-05 12:17




Alhamdulillah....

moga2 kita semua tergolong di kalangan anak2 yg soleh selehah dunia akhirat
....................................................................
cinta Allah cinta hakiki
kasih ibu membawa ke syurga

anak solehah, KB kelate...( insyaAllah)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilal_haQProfil   Hantar PM kepada ilal_haQ   Pergi ke ilal_haQ's Website   Quote dan BalasQuote

akiera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2005
Ahli No: 14480
Posting: 99
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 23-02-05 21:37


nak jadi anak yang solehah...semoga hidup di dunia dan akhirat mndpt berkat daripada mereka..insyaallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For akieraProfil   Hantar PM kepada akiera   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 24-02-05 12:34


semoga cerita ini menjadi pengajaran pada kita.segala jasa ibu dan ayah tak dpt dibalas dgn wang ringgit.apa yang pasti cubalah jadi anak soleh/solehah

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

muallim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13816
Posting: 264
Dari: Sekinchan

Selangor  


posticon Posting pada: 25-02-05 12:33


Terharu rasanya ana..
susah nak cari anak yang seperti itu...
pasti dimarahnyer ibunya...

harap ana pun macam tu.. insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muallimProfil   Hantar PM kepada muallim   Pergi ke muallim's Website   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-02-05 00:20




ana juga terharu. sometimes, ana teringat pulak sesuatu..sejahat manapun ibubapa kita tu, mereka tetap dan tetap dan tetap ibu dan ayah kita..forever n ever. oh ibu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-02-05 17:44






ana pun rasa terharu jugak bila baca kisah nie..
sesungguhnya pengorbanan, jasa dan kasih sayang yg diberikan oleh ibu dan bapa amatlah bernilai..sebagai seorang anak, kita tidak mampu membalas jasa mereka, sebaliknya kita boleh memgembirakan dan membahagiakan mereka dengan menjadi seorang anak yg soleh/solehah..

'sifat anak yang soleh..
mentaati ibu ayah..
tidak membantah malah mentaatinya..
halus peribadinya..
mencontohi Rasulullah...'

------------------------------------------------------------moga2 kita semua tergolong di kalangan anak2 yg soleh selehah dunia akhirat



Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-02-05 18:07


Alangkah beruntungnya si anak itu,masih berpeluang berbakti pada ibunya...sayu hati ini.!

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

pengembara_firdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14784
Posting: 185
Dari: dunia kemahasiswaan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-02-05 20:03


ibu....ayah....
buleh membela anak walupun 100 orang...
tapi masih anak yg tidak buleh memlihara kedua orang tua....
umi....saya sayang umi...!!!!
rintihan firdausi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara_firdausiProfil   Hantar PM kepada pengembara_firdausi   Quote dan BalasQuote

khairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 920
Posting: 147
Dari: ::selatan semenanjung::

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-05 18:03



cerita ini sedikit sebanyak menyentuh hati saya sebagai seorang anak....semoga cerita ini dapat dijadikan teladan dan contoh buat kita....selagi kita masih diberi peluang maka gunakanlah peluang untuk berbakti pada ibu serta bapa kita dengan sebaiknya....
jangan bila dah tak berpeluang baru nak menyesal..kan dah terlambat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairiProfil   Hantar PM kepada khairi   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 10-04-05 15:36




ramai anak yang tak tahu nak menghargai ibu bapa mereka kerana mak bapak tak pernah mendidik mereka.



Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

srikandisolehah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.06.2005
Ahli No: 16961
Posting: 35

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-07-05 07:15


semoga cerita ini menjadi pengajaran pada kita.segala jasa ibu dan ayah tak dapat dibalas dengan wang ringgit.apa yang pasti cubalah jadi anak soleh/solehah

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisolehahProfil   Hantar PM kepada srikandisolehah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-07-05 07:53


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah semoga anak-anak yang prihatin akan tajuk ni berbahagia menjadi anak yang soleh dan solehah. Allahumma Ameen! Cuma pesanan umi yang juga berjiwa ibu bahawa harapan seorang ibu hanyalah untuk menjadi pembela kepada anak-anak dan kekadang ibu pun ada perasaan dan insan biasa yang boleh membuat kesilapan tetapi anak-anak wajib menghormati ibunya walau dalam keadaan apa sekalipun tanpa syarat. Senyumlah ya bila dengar ibu berleter dan bila ibu tidak gemar akan pilihan hati usahlah dilawan kerana hidup tanpa restu ibu dan bapa (terutama ibu) tidak akan barakah hidup ini.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - "Ya Allah berikanlah kekayaan aku dengan ilmu, berilah aku perhiasan dengan sifat tidak lekas marah, muliakanlah aku dengan taqwa, dan indahkan aku dengan kesejahteraan." (mafhum HR At Tirmidzi dan Ibnu Majah dari Abi Hurairah ra)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

eizzah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9574
Posting: 35
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-07-05 17:29


alhamdulillah....kerana masih ada lagi anak yang sebegitu d muka bumi ini...semoga kat yang masih mpunyai ibu bapa dapat mencontohinya..hargailah mereka selagi hayat d kandung badan

Bookmark and Share

    


  Member Information For eizzahProfil   Hantar PM kepada eizzah   Quote dan BalasQuote

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-07-05 18:41


alhamdulillah... mudah2an kita akan sentiasa berbakti kepada kedua orang tua kita dengan seikhlas hati seterusnya menjadi anak yang soleh dan solehah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-07-05 22:31


emm...how sweet!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

tijani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.12.2003
Ahli No: 5521
Posting: 33
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 20-07-05 20:09


Assalamualaikum w.b.t
Ibu adalah insan yang paling istimewa dalam diri seseorang anak kerana tanpanya tiadalah kita di muka bumi ini.
Pesanan ikhlas dariku untuk sahabat2 semua kenanglah jasa kedua ibu bapa kita kerana mereka telah banyak bersusah payah untuk meembesarkan kita.
Ingatlah sayangilah mereka selagi mereka masih hidup kerana apabila mereka sudah tiada tiada gunanya kita menyesal.
ilalliqa'.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tijaniProfil   Hantar PM kepada tijani   Pergi ke tijani's Website   Quote dan BalasQuote

cintamadinah_82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16646
Posting: 265
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 20:32


terharu ana bila baca kisah tu.. ibu dan bapa yang patut kita hormati..mereka yang susah payah membesarkan kita, mendidik kita menjadi insan yang berguna dan berjaya seperti hari ini. kita doakan semoga kita dapat menjadi anak yang soleh/ solehah..sejuk hati mak ayah kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cintamadinah_82Profil   Hantar PM kepada cintamadinah_82   Pergi ke cintamadinah_82's Website   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-07-05 16:31


alhamdulillah...
semoga kita jadi anak sepertinya...
insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-07-05 22:40


> assalamualaikum..
> ......
> tiada apa yang diharapkan oleh ssorg ibu itu melainkan ingin melihat anak mereka b`jaya m`capai kejayaan di dunia & akhirat..
> kdgkala t`fikir juga saya, seorg ibu itu mampu melahir, m`juga & m`besarkn 10 orang anaknya.. namun adakah nti 10 orang anak itu mampu m`juga ibunya yang seorg?
> .....
> ibu...
> mengapakah engkau jarang kami hargai sewaktu hayatmu b`sama kami..
> adakah kami yang t`lalu buta untuk menilai besarnya erti pengorbananmu..
> @ keegoan kami yang memaksa diri kami terus menyakiti hatimu..
> ampunilah dosa2 kami kerana setiap kata-kata yang keluar dari mulutmu adalah 1ooo doa buat kami semua...
> .....
> p/s :- sebagai seorg anak, jgnlah kita m`hrpkan ibubapa kita yang memulakan dulu, sebaiknya satu peringatan dari mereka kita ingati dan lakukan sampai bila2..
         :- sayangilah ibubapa kita kerana tanpa mereka siapalah kita untuk hidup di dunia ini..
         :- SAYANG IBU kerana ibu merupakan penyeri hidupku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-07-05 23:22


alhamdulillah... harapan saya moga2, saya tergolong dalam anak2 yang solehah yang dicintai dan dikasihi ALLAH s.w.t..

regarding to the article, i am so impressed dan amazed...subhanallah..it is so..........beautiful and sweet ....to have such a good child!!

..amin.. :-)
[ Telah diedit oleh: anis_najihah pada 28-07-05 23:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

nur_001
Warga Rasmi
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15950
Posting: 12

Kedah  


posticon Posting pada: 28-07-05 23:33


moga2 saya juga tergolong dalam anak2 yang solehah....
insya-allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_001Profil   Hantar PM kepada nur_001   Quote dan BalasQuote

nur_hani
Warga Rasmi
Menyertai: 15.08.2005
Ahli No: 18127
Posting: 14

blank  


posticon Posting pada: 04-09-05 13:27


Alhamdulillah....
kalaulah semua anak macam tu.....
sejuk perut ibu mengandung...
Tapi Kenapa rumah orang tua semakin bertambah bilangannya...
Sedarlah...!!!!tanpa mereka siapa kita...
Irinkan doa buat mereka yang telah pergi...
Jadilah anak yang soleh dan solehah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_haniProfil   Hantar PM kepada nur_hani   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-09-05 14:59


assalamualaikum...
bersyukur betul dapat anak macam tu...
smga kita dapat menjadi anak yang soleh dan solehah... :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.137541 saat. Lajunya....