Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila kita terlalu sibuk memikirkan kedudukan diri; kita lupa tanggung jawab kita yang sebenar
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: dylanjoseph
Hari Ini: 2
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43106

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Yang Masuk Ke Sini
studiosmilesnyc: 1 hari, 22 jam, 18 minit yang lalu
dentistinhouston: 2 hari yang lalu
ezequielvince: 2 hari yang lalu
shanejohnson: 5 hari yang lalu
wadud: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 28 hari yang lalu
muslimin23: 30 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: lelaki tak boleh hidup tanpa wanita,wanita boleh hidup tanpa lelaki...betul gak,kan?


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» lelaki tak boleh hidup tanpa wanita,wanita boleh hidup tanpa lelaki...betul gak,kan?

Please Mendaftar To Post


Oleh lelaki tak boleh hidup tanpa wanita,wanita boleh hidup tanpa lelaki...betul gak,kan?

mazlin
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14399
Posting: 16
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 11:06



sajer nak tanyer pendapat semua pasal topik tu...sebab bagi saye ade betulnyer...sebab lelaki kalau dah kawin,bile bercerai hidup atau mati dia mesti nak cari pengganti.kira maksudnyer susah la lelaki nak jadi bapa tunggal...tapi kalau pompuan lak,leh jer jadi ibu tunggal...siap berjaya lagi mendidik anak-anak,kan...tapi perpun,sebenar-benarnya lelaki dan wanita saling memerlukan...tul tak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazlinProfil   Hantar PM kepada mazlin   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-02-05 11:13




pendapat pertama tak semua betul...

pendapat kedua mmg betul



Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

mazlin
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14399
Posting: 16
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 11:19


betul lelaki dan pompuan saling memerlukan...tapi abg_imam yg peliknyer kenapa lelaki lebih cpt cari penggangti dari pompuan bile keadaan jadik camtu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazlinProfil   Hantar PM kepada mazlin   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 11:25


Quote:

On 2005-02-17 11:19, mazlin wrote:
betul lelaki dan pompuan saling memerlukan...tapi abg_imam yg peliknyer kenapa lelaki lebih cpt cari penggangti dari pompuan bile keadaan jadik camtu...



sbbnya lelaki ni mudah jatuh hati...
walaupun sudah beristeri tetap nak cari lain...
tambah la kalau dah tak ada isteri tu...

tp yg penting pompuan boleh hidup tanpa lelaki tapi lelaki tak boleh....itu adalah sekadar pendapat peribadi dr saya....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 17-02-05 11:30


Saya setuju dgn kasih_kekasih!
98%!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-02-05 11:45




Quote:
sbbnya lelaki ni mudah jatuh hati...
walaupun sudah beristeri tetap nak cari lain...
tambah la kalau dah tak ada isteri tu...

tp yg penting pompuan boleh hidup tanpa lelaki tapi lelaki tak boleh....itu adalah sekadar pendapat peribadi dr saya....




sebenarnya lelaki nie dia nak pompuan yg memahami diri dia...yg kdg2 si isteri sendiri pun tak faham2 walaupun anak dah berderet2...

time 'bersama' tu mmglah mcm tak ingat dunia tp dalam realitinya si suami tu mungkin merintih dan menjerit dalam hati....kita tak tahu...

sbnrnya lelaki yg boleh hidup tanpa pompuan adalah gay

pompuan yg boleh hidup tanpa lelaki adalah lesbian....

tu jer sbnrnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 12:02


jangan disamakan sifat seorang gay dan lesbian pada seorang wanita solehah....

kalau dah terasa dengan apa yg sy katakan tu jangan nak berdalih lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 12:32


hehehe..
sebab tu lelaki bole kawin sampai 4..
pompuan bole kawin dengan lelaki sampai 4 orang sekaligus tak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-02-05 12:36




Quote:
hehehe..
sebab tu lelaki bole kawin sampai 4..
pompuan bole kawin dengan lelaki sampai 4 orang sekaligus tak..



well said akhi...

itu mmg jelas dalam al-Quran

tp...

kot2 tak mampu berlaku adil....satu pun memadai lah...

saya tak terasa apa2 pun sbnrnya...

lagipun ini pandangan dari saya yg kerdil ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 12:40


benar...
saya cuma nakal nakal jer
seorang pun dah memadai bagi saya...
heeheh..jangan marah

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 13:13


tetapi zaman kini ada...
segelintir lelaki yang sengaja...
jadikan alasan isteri suka berleter...
untuk dia mencari kebahagiaan lain...
apa semua ni...
bila dua hati dah disatukan...
mestila kena terima sifat pasangan tu...
baik buruk dia perlu diterima...
dan jgn ceritakan pd org lain..
keburukan pasangan kita tu....



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 13:13


pompuan yg ego jer ckp mcm tu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-02-05 13:20




Quote:
tetapi zaman kini ada...
segelintir lelaki yang sengaja...
jadikan alasan isteri suka berleter...
untuk dia mencari kebahagiaan lain...
apa semua ni...
bila dua hati dah disatukan...
mestila kena terima sifat pasangan tu...
baik buruk dia perlu diterima...
dan jgn ceritakan pd org lain..
keburukan pasangan kita tu....




betul tu...
kalau nak bercerita tu kene jumpe kaunseling la...
tp biasalah itu kalau kes-kes yg berat atau yg dalam proses penceraian...

kebahagiaan bg lelaki boleh jadi 1,2,3 atau 4...

tak salah kan kalau lelaki nak cari kebahagiaan yg lebih dari 1 kan?....

terima sajelah hukum dan peraturan allah s.w.t.



Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-02-05 13:26




Quote:
pompuan yg ego jer ckp mcm tu.....



well said tumpang....well said....




Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 14:14


pompuan yg xde pasangan, blom kawen, or yg dah bcerai(mungkin) + sifat ego... sahaja yg akan ckp mcm tuu....



Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

cunye
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.01.2005
Ahli No: 13551
Posting: 287
Dari: cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-02-05 02:56


yang penting bila berkahwin lelaki suami dan isteri tue harus la bersama sama membahgiakan pasangan...............si isteri pula tunjuk kasih jgn sampai nmapak sgt yg kita terlalu syg sampai suami rasa kita nie terlalu mudah di perdaya....yang suami pulak kalau dah isteri berhias dan menundukkan mata hanya kerana menyanyangi anda jgn ambil kesempatan lak

Bookmark and Share

    


  Member Information For cunyeProfil   Hantar PM kepada cunye   Pergi ke cunye's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-02-05 09:05


sebenarnya perempuan bila dah kahwin n cerai tak mampu cari laki lain. biasala, perempuan bila dah kahwin, body comfirm drop. daya tarikan pun semakin kurang. ada ke laki yg nak. lelaki lain pulak, lagi tua lagi macho.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

saleema
Warga Rasmi
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10679
Posting: 8
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-02-05 13:51


sbb tu la klau nk kawin kita kena tgk niat dulu..kenapa kita pilih dia, kenapa kita nk kawin ngan dia??klau sbb cantik je x guna,nnti lama2 hlg gak..klau niat tu kerana Allah, rasanya mmg selamat dan aman bahagia rumahtangga sampai mati..x baik ckp kt perempuan,bila umur dh meningkat saham makin turun..mungkin ada benarnya tp klau lelaki tu ikhlas,kenapa nk pandang paras rupa?xknla mntg2 dh tua, nk cr org lain pulak?lgpun,hidup ni kena saling memahami dan tolak ansur..drpd kita hrp org lain faham diri kita,lebih baik kita tanya diri kita dulu..adakah kita dh cukup memahami dia?kita yg pilih dia jd pasangan hidup kita,so sepatutnya kita kena bersyukur dan jaga hubungan tu baik2,bukannye cari org lain..kdg2 kita ni mudah je nmpk kelemahan org sedangkan kebaikan yg dia tabur mungkin jauh lebih byk, cuma kita x nmpk..
pjg la pulak cite huhuh..tp bg sy, x perlu nk argue sape lebeih perlukan sape..semua bgantung kpd individu..dan lebih baik terima kenyataan yg kita hidup di dunia ni mmg saling memerlukan antara satu sama lain..yg penting gak, betulkan niat sebelum melakukan sesuatu

Bookmark and Share

    


  Member Information For saleemaProfil   Hantar PM kepada saleema   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 18-02-05 14:29




setuju sgt2....tu lah yg kita katakan kelebihan seorg wanita...

yg pasti,setiap insan ada kelemahan dan kelebihan tersendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 18-02-05 14:47


Quote:
yang penting bila berkahwin lelaki suami dan isteri tue harus la bersama sama membahgiakan pasangan...............si isteri pula tunjuk kasih jgn sampai nmapak sgt yg kita terlalu syg sampai suami rasa kita nie terlalu mudah di perdaya....yang suami pulak kalau dah isteri berhias dan menundukkan mata hanya kerana menyanyangi anda jgn ambil kesempatan lak



Eeemm, kalau takat muker 10 sen... tak yah sibuk2 hal nie... memalukan ajer... kalau dah muke 10 sen, nak curang pun dapat yang lebih kurang je... dapat cantik skit, tu pun kira nasib baik jumper org baik... kalau tak??? hampeh

Takder laik ke ke muke lain? cam Selvester Stallone ker? Brad Pitt ker? Tom kerusi ker??? yak, yak, yak... meluat, bersyukur pd yg ESA... ader bidadari yang nak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

permata_hatiku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13095
Posting: 147
Dari: Bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-02-05 14:59


lihat je la pada asal usul nya....kasihku abadi bersama wanita solehah pilihanku...

-----------------
Usaha, doa dan tawakkal kunci kejayaan dan kebahagiaan dunia akhirat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_hatikuProfil   Hantar PM kepada permata_hatiku   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 18-02-05 15:02


...

#wanita yang menjadi ibu tunggal selepas bercerai....
-wanita categori diatas nie mmg boleh hidup tanpa lelaki, susah nak cari penganti...bukan nyer ape..SERIK..,takut pisang berbuah 2 kali..!!!,kegagalan dlm rumahtangga mematangkan mereka..

#wanita...selepas kematian suami..
-haa yang nie lagi ler susah nak cari pengganti...bukan nyer mereka nie nak jual MAHAL,tapi memori cinta ketika hidupnyer suami..masih terpahat dalam ingatan...SUSAH nak hilang..tau tak..!!!!

#apa2 pun jika bertemu jodoh...mereka nie pasti terima...

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

akiera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2005
Ahli No: 14480
Posting: 99
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 18-02-05 22:15


biasalah lelaki, perasan....apa2 pun tak salahkan kalau lelaki kahwin lebih yelah kalau dah jodoh dia nak wat camana,benda baik..tapi sekarang susah nak dapat lelaki baik...kesianlah wanita yang bermadu dapat suami yang tak berlaku adil...apa2 pun keduanya memerlukan antara satu sama lainkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akieraProfil   Hantar PM kepada akiera   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-05 22:36


Memang segelintir perempuan boleh hidup tanpa lelaki.. tp ada pula yg 'bodoh' sampai sanggup mengatakan.. " aku tak boleh hidup tanpanya "... sbb tu rr dlm berita, bila bab2 bunuh diri ni, kebanyakkannya perempuan... sebab?? huh~ teman lelaki curang la.. inilah itulah.. hurm.. sensitif la katakan~... n kebykkan ibu tunggal mmg boleh sara diri sndiri tnp lelaki... itulah dipanggil wanita yg tabah ... tak bergantung 'sgt' pd org lain.... tp nak kawin lain.. xde salahnya juga....

Lelaki??.. no comment ...

p/s : bkn nak riya' [x de apa pun utk diriya'kan].. n tak pula mengutuk memana pihak Adam n Hawa saling berpasangan.. cuma, pasti ada pasangan yg jodohnya tak lama.. itu adalah hikmah qada' dan qadar Allah....



-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

[ Posting ini telah di edit oleh: SyAhEeDa pada 2005-02-18 22:38 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 21-02-05 16:25


boleh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

cornation
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12840
Posting: 35

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-02-05 16:59


...

sblum tue sy nk mntk maap bebyk hrp jgn ade yg terasa laks.....

sbnrnye wanita bleh idup tnpa lelaki,tp lelaki yg x leh idup tnpa wanita....bkn nk bangga diri sbg kaum hawa,tp cth dh ader dpn mata....terima lah kenyataantue..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cornationProfil   Hantar PM kepada cornation   Quote dan BalasQuote

BilisSiswa
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14508
Posting: 5
Dari: Johor Darul Ta\'zim

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-05 14:37


assalamualaikum...

dalam hal macam ni kita hendaklah sentiasa memikirkan yang mana baik dan yang mana buruk... setiap apa yang berlaku adalah qada' qadar Allah... bukan kerana lelaki tak boleh hidup sorang-sorang atau permpuan boleh hidup sorang... pada zaman Rasulullah... baginda telah mengahwini janda-janda sebagai isteri kerana ingin menyelamatkan perkara-perkara fitnah yang akan menimpa wanita-wanita itu... bagi seorang lelaki tidak mustahil baginya untuk mengahwini perempuan yang lain kerana hendak menggantikan yang telah tiada... tidak semestinya lelaki itu tidak boleh hidup sorang-sorang, kerana dia merasa bertanggung jawablah dia bernikah untuk menjaga anak-anak atau menyelamatkan perempuan dari pada fitnah... sabda rasul:" maka menangis dan mengutuk-ngutuklah para syaitan dan iblis apabila cucu nabi adam a.s berumahtangga, kerana ia terlepas dari godaanku"

Bookmark and Share

    


  Member Information For BilisSiswaProfil   Hantar PM kepada BilisSiswa   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 24-02-05 16:36




memang betul tue..... lelaki dan perempuan saling lengkap melengkapi....

lihatlah betapa sunyinya adam tanpa kehadiran hawa di sisi. walaupun di sekelilingnya penuh dengan nikmat. sehingga dia terbawa-bawa kehadiran hawa di dalam mimpinya.

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

muallim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13816
Posting: 264
Dari: Sekinchan

Selangor  


posticon Posting pada: 24-02-05 16:47


tak juga pendapat anda tu...

lelaki dan wanita saling memerlukan antara satu sama lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muallimProfil   Hantar PM kepada muallim   Pergi ke muallim's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-02-05 18:07


pemikiran atau percakapan yg boleh merosakkan iman dan akidah. lelaki dan perempuan atau manusia boleh hidup dgn kuasa dan qudrat Allah ta'ala. Tanpa perempuan, lelaki blh hidup...tanpa lelaki perempuan blh hidup dgn qudrat Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-05 18:56


betul kata ridwan_raie...

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 24-02-05 21:44




lor apa susah...mmg la laki xleh idup tanpa pompuan tp pompuan leh idup tanpa laki..sebabnya pompuan lebih byk dr lelaki...disetiap sudut dan disetiap tempat pasti golongan pmpn melebihi laki..contoh kos mcm ana nie..asalnye kalo pompn dpt kos mcm ana nie slalunye nangis laa,..mmg xleh handle..kata lecture ana yg mengambil degree di awal thn 70-an dulu...tp sekarang..bilangan nyer menggerunkan...silap2 kos nie akan dipenuhi oleh kaun hawa..bkn soal jeles....tp soalnye mane mungkin lelaki xtertarik kalo golongan lelaki menjadi kaum minoriti sekarang...so cabaran tuk laki mmg kuat skang..lelaki yg beriman hanya jatuh cinta kerana Allah jer...

-----------------
Yang Mencari Keredhaan ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

harakah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.09.2003
Ahli No: 3833
Posting: 45

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-02-05 02:18


ALlah berfirman dia dalam Al-Quran tentang perlunya lelaki dan wanita yang mu'min bekerjasama dalam gerak kerja Islam, bukan setakat masa kawin je....

"Dan orang2 yang beriman, lelaki dan perempuan, setengah menjadi penolong bagi setengah yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan, dan melarang daripada membuat kejahatan...."
(surah at-Taubah: 71)

apa nak bising2....memang muslimin & muslimat saling memrlukan di antara satu sama lain. Itu apa yang kita bole fahami dengan mudah melalui firman oleh ALlah diatas. Tak payah nak timbulkan, sapa perlukan sapa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For harakahProfil   Hantar PM kepada harakah   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 23:12




ana rasa betul kot. entahla.. ana tak tahu pula sebab ana tak kahwin lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

kompulsif
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14691
Posting: 10

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-03-05 16:16


Mengenai masalah ini kita perlu balik pada konsep fitrah kejadian manusia,dan keinginan pada lelaki terhadap perempuan dan perempuan terhadap lelaki adalah normal secara mencapai taraf piawaian manusia yang sejahtera dari segi emosi dan tingkahlaku. Dan manusia itu sendiri dari fisiologinya mempunyai period atau peringkat yang tersendiri, segala yang bermula ada akhirnya, dan ini melibatkan perubahan dari sudut emosi,kesihatan perubahan sikap dan minat seseorang. Jadi mengenai soal perempuan yang boleh hidup tanpa lelaki adalah perkara subjektif dan ianya bergantung kepada sejauhmana wanita tersebut mengisi masa kegiatan aktivitinya yang boleh meransang kepada hilangnya keiginan untuk mendirikan rumahtangga, dan tidak dapat dinafikan faktor psikologi banyak memainkan peranan samada wanita itu pernah mengalami sendiri pengalaman yang pahit dalam perkahwinannya atau menyaksikan perkahwinan dikalangan saudara terdekat dan ini berpotensi untuk menjadikan persepsi wanita itu terhadap perkhwinan adalah menakutkan dengan kata lain mereka mengalami trauma. Oleh itu sentiasa berlapang dada dan berfikiran terbuka dengan menjadikan Syariat sebagai landasan UTAMA sebelum membuat keputusan dalam hidup.

-----------------
Ambil Peluang,Gunakan Peluang Dan Hargai Peluang

Bookmark and Share

    


  Member Information For kompulsifProfil   Hantar PM kepada kompulsif   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-03-05 16:59


Quote:

On 2005-02-25 02:18, harakah wrote:
ALlah berfirman dia dalam Al-Quran tentang perlunya lelaki dan wanita yang mu'min bekerjasama dalam gerak kerja Islam, bukan setakat masa kawin je....

"Dan orang2 yang beriman, lelaki dan perempuan, setengah menjadi penolong bagi setengah yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan, dan melarang daripada membuat kejahatan...."
(surah at-Taubah: 71)

apa nak bising2....memang muslimin & muslimat saling memrlukan di antara satu sama lain. Itu apa yang kita bole fahami dengan mudah melalui firman oleh ALlah diatas. Tak payah nak timbulkan, sapa perlukan sapa...



Setuju2...dua-dua saling memerlukan antara satu sama lain...Wallahua'lam...

Biar Manja Tapi Tegas

-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 17:54


la..apsal bising2 ni,tegakkan hak kaum masing2 ke?......walau apa pun jua,lelaki dan perempuan tetap akan bersama...majoritinya....jangan hipokritlah pada diri sendri sedangkan pada hakikatnya kita perlukan seseorang....
lelaki adakalanya mudah jatuh hati tapi hati tu juga tak mudah myatakannya....




lelaki dan wanita saling memerlukan......

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

harakah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.09.2003
Ahli No: 3833
Posting: 45

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-03-05 00:28


sesungguhnya...kita ade masalah umat yang lagi besar untuk di perbincangkan, daripada masalah sekelumit ini.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For harakahProfil   Hantar PM kepada harakah   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 09-03-05 12:31




syukur tak terhingga aku pada mu Allah dijadikan seperti mana aku sekarang...ameen....

Bookmark and Share

    


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-03-05 14:14


lelaki memang tak leh hidup tanpa pompuan la.... masa kecik mak yang uruskan segalanaya, basuh baju, gosok baju, masak nasi...bila kawin isteri yg uruskan.so hidup dia memang bergantung pada perempuan!bukan tak leh idup tanpa pompuan tapi dia yang jadikan hakikatnya begitu.
pompuan bukan tak leh hidup tanpa lelaki tapi ia boleh hidup untuk menguruskan diri sendiri walaupun tanpa lelaki..tapi maybe ada sedikit kelemahan la..apapun kembali pada fitrah lelaki dan pompuan saling melengkapi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 15-03-05 14:31


pendapat ana sebagai seorang perempuan yang sejati. Mmg betul, pompuan dia boleh hidup tanpa lelaki, malah hidup dengan jaya dan cemerlang apabila kecewa. Akan, tetapi bila lelaki yg kecewa dia tidak dapat hidup tanpa perempuan malah ingin dirinya lebih disayangi oleh p'puan. Lelaki yg berjauhan dengan kekasih/isteri akan berasa GERSANG tanpa belaian seorang perempuan. Lumrah seorang lelaki(Yg Allah kurniakan 1 nafsu) dia akan mencari pasangan tanpa mengira buruk/baik pd masa akan datang. Wassalam


Betul tu, lelaki yang baik jatuh cinta sebab iman aje...Yg Baik jadi tauladan, yang buruk jadi pedoman



[ Posting ini telah di edit oleh: farhanna pada 2005-03-15 14:33 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 11:26


salam
tak juga... tapi kebanyakan kes memang para duda akan kahwin lain.. sebab memikirkan anak2 juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.162544 saat. Lajunya....