Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bulan tak jatuh ke riba, sebaliknya manusia menjatuhkan diri ke atas bulan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: PhoebeGordon
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43142

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 7 hari yang lalu
Kang: 7 hari yang lalu
sahabat_sejati: 13 hari yang lalu
sadiqah: 17 hari yang lalu
eme86: 21 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 25 hari yang lalu
nice_pesan: 28 hari yang lalu
umy_1510: 33 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Bertudung labuh atau 3 segi


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Bertudung labuh atau 3 segi

Please Mendaftar To Post


Oleh Bertudung labuh atau 3 segi

nurafiqahasnan
Warga Rasmi
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14247
Posting: 11
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 13-02-05 14:11



Ana nak tanya pendapat anda semua tentang satu situasi.
Ada seorang pelajar perampuan di sebuah sekolah agama berasrama.Dia memakai tudung labuh di sekolahnya dan dia seorang yang menjaga pergaulan dengan pelajar lelaki (baiklah kiranya). Tetapi di rumah dia memakai tudung 3 segi dan cukup syarat dan dia still jaga pergaulan dengan lelaki. Tapi satu hari dia ditegur oleh seorang pelajar lelaki yg tinggal berdekatan dengan rumahnya.Lelaki tu berkata "alah kat rumah bukannya pakai tudung labuh". Perempuan nie pun cam tak puas hati tapi dia senyap je sebab dia memang ade niat nak pakai tudung labuh kat luar cuma belum tiba masanya lagi. Dia nak bila dia melakukan sesuatu tu biarlah berterusan.
So ana nak mintak pandangan semua tentang situasi nie.
wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurafiqahasnanProfil   Hantar PM kepada nurafiqahasnan   Quote dan BalasQuote

wehdah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13170
Posting: 196
Dari: Ranau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 15:20


dan perempuan2 itu hendaklah memakai tudung yang melepasi bahunya dan menutup dadanya............

Bookmark and Share

    


  Member Information For wehdahProfil   Hantar PM kepada wehdah   Quote dan BalasQuote

Bunga_Raya_Putih
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8358
Posting: 219
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 21:11


Quote:
dan perempuan2 itu hendaklah memakai tudung yang melepasi bahunya dan menutup dadanya............



itu yang sebetulnya.. tetapi bagilah masa untuk dia berubah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bunga_Raya_PutihProfil   Hantar PM kepada Bunga_Raya_Putih   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-02-05 23:07




Yang pernah ana belajar... asal tudung tu melepasi bahu dan menutupi dada... itu dah kira tutup aurat... apa beza tudung tiga segi dengan tudung bulat? bukan ke cara potongan je... fikir2kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

kartini
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2004
Ahli No: 9224
Posting: 59
Dari: KL

uk   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 23:22




alhamdulillah...baguslah kalau ada iltizam n keazaman nak pakai tudung labuh di luar..
tapi biarlah istiqomah..
ada juga yang macam biskut..kejap pakai..kejap tak..
ha,kalau camtu, x berapa baguslah...
nanti org kata hangat2 tahi lembu..eh tak..tahi ayam...
tapi apa salahnya mencuba...

SElaMaT BerJaYa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kartiniProfil   Hantar PM kepada kartini   Quote dan BalasQuote

Nuhdi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2004
Ahli No: 11722
Posting: 86
Dari: Cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 01:35


...........



Adakah cukup dengan hanya mereka berkata mereka sudah beriman selagi mereka belum diberikan dugaan.........

ini sbnarnya dugaan...
dalam melepasi dugaan ini kita hanya ada 2 jalan...

1. Kita truskan dgn perjuangan kita......

2. Kita trus luntur dgn hanya bru permulaan dugaan....



Bookmark and Share

    


  Member Information For NuhdiProfil   Hantar PM kepada Nuhdi   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 10:21




Ape kate kalau pakai tudung segi empat tepat ke atau segi lima.

Asalkan tutup aurat udah le. Tak yah le pening2 kepala. Yang sebetulnya, istiqamah dalam menutup aurat. Jangan tersilap istiqamah pulak.





Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-02-05 11:47



Iman tidak diukur dengan berapa labuh tudung.Masalah ini akan berlanjutan klu FIKIRAN KITA MASIH DITAKUK LAMA.Mengatakan itu ini.Tudung segikan dah memenuhi syarat menutup aurat,memakai tudung labuh pula menyempurnakan lagi syarat tersebut.Kenapa ukhti just diamkan diri.Klu dia benar,dia patut suarakan pada budak lelaki tu.JANGAN AMBIL KISAH APA DIA NAK KATA....DIA BUKAN TUHAN DAN BUKAN DIA YANG AKAN MENILAI KITA DI AKHIRAT NANTI......
Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Seagil
Warga Rasmi
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6052
Posting: 3
Dari: Lahad Datu

Sabah  


posticon Posting pada: 14-02-05 12:04


yang penting sekali kita hendaklah berilmu kemudian mengamalkannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SeagilProfil   Hantar PM kepada Seagil   Pergi ke Seagil's Website   Quote dan BalasQuote

fatasha
Warga Rasmi
Menyertai: 02.01.2004
Ahli No: 6175
Posting: 14
Dari: malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 13:41



setau sayer la tak salah pakai tudung segi.yang penting cukop syarat.skang ni pon tudung segi bukannye pendek sangat.yang penting tutup aurat dan tudung tu mesti menutupi dada. so, tk salah pon pakai tudung segi.kira ok la daripada tak pakai tudung langsung

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatashaProfil   Hantar PM kepada fatasha   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 14-02-05 18:09



bagi saya nak pakai tudung labuh ker ,tudung tiga segi ker, tudung bersegi-segi ker asalkan tak dedahkan aurat sudahlah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 18:59


erm..rasenye dah byk dah topik yg citer psal tudung labuh..tudung tiga segi...sy pun pelik...topik nie famous kan...ape yg nak dipertikaikan..janji tutup aurat jer ok lah tuh

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

nurimpian
Warga Rasmi
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13256
Posting: 17

Selangor  


posticon Posting pada: 14-02-05 22:45


tentang tu ana x berani nak komen sgt tu terpulang pdnya..kalo blh teruskanlah niat tu..tu kan lbh baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurimpianProfil   Hantar PM kepada nurimpian   Quote dan BalasQuote

espiranza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 935
Posting: 192
Dari: negara akhirat kekal abadi

zambia   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 23:10


ana rs kefahaman yg penting..kalau yakin bertudung 3 segi leh tutup semua..silakan..yg penting tutup aurat..jgn pakai tudung labuh,pastuh..alamak stoking tak pakai maa..hehe..ala..mula2 jek rs susahnya lah pakai tudung labuh,but kalau dah jd tabiat,nk buang tuh..ee,rs lainnya.. wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For espiranzaProfil   Hantar PM kepada espiranza   Quote dan BalasQuote

abeamir
Warga Rasmi
Menyertai: 29.01.2005
Ahli No: 13963
Posting: 2
Dari: Machang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-05 04:32


saya x pandai sgt pasal hukum atau pendapat ni. tapi bagi saya la, setiap apa yang kita lakukan biarlah bertitik tolak dengan ilmu. jangan sekali-kali kita melakukan sesuatu perkara itu kerana mengikut kata orang atau sebab trend semasa. sebabnya kita x akan rasa manis dan nikmat perbuatan kita kalau kita buat benda tanpa sebab. biarlah segala perbuatan kita berlandas suruhan dan tuntutan Allah. kalau kita boleh setkan begitu, kita x akan kesah apa kata orang. tapi kita kena la banyak merujuk kepada orang yang BETOL2 alim pasal agama untuk tambahkan ilmu kiter. bukan apa, takut kita tersalah pilih jalan. zaman sekarang ni terlalu ramai orang yang "pandai" memberi pendapat, walaupon kurang ilmu agama. Semoga kita terselamat dari tergolong dalam golongan yang sesat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For abeamirProfil   Hantar PM kepada abeamir   Pergi ke abeamir's Website   Quote dan BalasQuote

aku_eus85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13619
Posting: 86
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-02-05 08:04


assalamualaikum...
"innama bu'istu liutammima makarima alakhlak..".. ssnguhnya aku diutuskan untk menyempurnakan akhlak....
1st, ana nk ucapkan syukran jazila kpd saudari yg bertanya.. saudari yg bertanya merupakan org yg mahukan perubahan,msih keliru dgn situasi n cuba utk mencari pndpt yg terbaik... inilah org yg termotivasi...hebat!!!! ana bknlah org yg terbaik untk mmbri pndpt,ttp antum smua nilailah apa yg ana nk smpikan disini...
soal mnutup aurat atau tidak,msalah ini tidak timbul krn ini merupakan soal imej... 'cat woman'pun yg berpakaian ketat pun dah dikira mnutup aurat cuma ia diibaratkan spt brtelanjang...
kalau anda seorg yg pndai berfikir,cuba jwb soalan ini... MENGAPA SEKOLAH2 AGAMA MEWAJIBKAN MSLIMATNYA MEMAKAI TUDUNG LABUH YANG MELEBIHI PARAS SIKU?? apabila ia dikatakan labuh,automatik mlebihi paras bahu!!! tdung 3segi jarang skali ana lihat mlepasi paras bahu...
pada pndgn ana sbg seorang lelaki tau psl mslh ini,tdung labuh n 3segi mmg ada bezanya.. kalau sseorang ingin menyembunyikan susuk tubuhnya yg cantik,maka tdung labuh adlh yg terbaik.. ini kerana,apbla anda mmkai tdung3segi,tdung ini hanya mmpu mnutup sparuh bahu n sbhgian dada.ana rasa xde bezanya klu pki tdung mini. klu anda prhatikan btul2,apbila seseorg tu pki tudung labuh,susuk tbuh sseorg tu blh dijaga krn tdung jnis ini mmpu utk mnjaga sgala gerak geri kita...n sgala perlakuan terbatas dlm lingkungn tudung tuuu...fikir2 lah...ini semua bukannya berfikiran kolot... nilai adab manusia tak pernah berubah dengan masa.... Anwar Ibrahim lah yg mnjadi pelopor utama dlm mmprknalkan pkaian mslimah jenis ini... Hebat sumbangan bliau utk agama...
fikir dan renungilah.... mengapa harus kita menyatakan bahawa kdua2 jnis tdung ini tiada beza...mgapa harus kita anti kpd tdung labuh... hanya org yg pndai berfikir shj yg mampu menilainya... org yg suka berdalih merupakan org yg tak suka berubah dan anti kpd prkara yg lbih baik dan mmbri pndapat mngikut perspektif yang sempit krn mereka mengatakn apa yg mreka sedang lakukan n merasakan bhwa diri merekalah yg bnar... Jadilah yang terbaik... adakah kita ingin mengikut apa yang dilakukan oleh org ramai??? ssungguhnya golongan yg baik n brsyukur itu sdikit shj...
wallahua'lam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_eus85Profil   Hantar PM kepada aku_eus85   Quote dan BalasQuote

aku_eus85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13619
Posting: 86
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-02-05 08:08


ooopsssssssssss...pmbetulan... sbnarnya ana nk ckap tdung3segi jarang skali dlihat mlebihi paras siku....(bkn paras bahu)..tersilap maa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_eus85Profil   Hantar PM kepada aku_eus85   Quote dan BalasQuote

noorsaadah
Warga Rasmi
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14353
Posting: 3
Dari: segamat

Johor  


posticon Posting pada: 15-02-05 11:51



sebenarnye kite kene istiqamah dalah membuat sesuatu.budak tu mungkin hanye memikirkan bertudung labuh di sekolah adalah peraturan.saye selaku muslimah yang bertudung labuh pun sendiri malau dengen sikap pelajar seperti ini.lagipun di tempat saye study sering berlakuperkara seperyi ini.



Bookmark and Share

    


  Member Information For noorsaadahProfil   Hantar PM kepada noorsaadah   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-02-05 13:47


ana dh mencuba kedua2nya, alhamdulillah akhirnya terlekat juga salah satunya.

ana bersetuju, istiqomah dlm apa jua yg kita lakukan. praktikkan juga, jika benar2 bertudung labuh, istiqomah lah. ada keberkatanNya bertudung labuh ini. semuanya bergantung pd niat.

tudung labuh pun ada kreteria nya juga. kain tu biarlah yg jenis tebal sikit, sebab sekarang ade kain tudung labuh yg nipis, sampaikan menampakkan apa yg nk kita tutup. biarlah warna2 yg tidak akan menarik org memandang lebih lama.

semuanya terpulang pd individu itu sendiri. tepuk dada tanyalah iman di hati.
amin

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-02-05 18:12


assalammualaikum..

ermm....bila kat umah,memang anamemakai tudung 3 segi, sebab nakbuat kerja.TApi,ia masih menutup aurat.BIla keluar,memang bertudung labuh ataupun tudung saiz 60 yang besar.Bukan menjadipersoalan sebenarnya tetapi niat yg penting untukmenutupaurat.
Tapi ana lebih selesa mengenakan tudung labuh.Lebih selamat dan lebih afdal......
ia menjadibenteng untuk melakukan kesilapan.InsyaAllah.....
Membangunbersama Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

az-zinirah
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14392
Posting: 11
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-02-05 18:39


assalamualaikum..
ana rasalah tak salah kita memakai tudung 3 segi,janji tutup aurat,ye tak?tp.apa hukum bagi org yang kejap pakai tudung labuh,kejap tudung 3 segi...adakah tak manis dipandang org? [email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For az-zinirahProfil   Hantar PM kepada az-zinirah   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-02-05 18:51


Quote:

On 2005-02-15 18:39, az-zinirah wrote:
assalamualaikum..
ana rasalah tak salah kita memakai tudung 3 segi,janji tutup aurat,ye tak?tp.apa hukum bagi org yang kejap pakai tudung labuh,kejap tudung 3 segi...adakah tak manis dipandang org? [email protected]



itu tak istiqomah la namanya..

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-02-05 18:57


Okey...okey....tudung labuh ker...tudung 3 segi ker....yg penting tudung yg dipakai tue dpt menutup rambut, telinga, leher, bawah leher, dan jugak "bukit" kat dada tue.

Jgn disilang tudung tue ke belakang sudahlah sehingga menampakkan bentuk dada.

Hhmm...tapi hairanlah, dah elok2 pakai tudung, disilang pulak tudung tue ke belakang...kenapa disilangkan??...sesaje ker??...nak menggoda lelaki ker??

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

jaie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6570
Posting: 115
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 15-02-05 19:06




janji tutup aurat tudung tue.. sekiranya lelaki tue berkata mcm tue mgkin sebagai satu penghinaan.. seolah megambarkan iman tue x tetap... tp sebenarnya asal tutup aurat sempurna semuanya .. ok le..

semua tu cobaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jaieProfil   Hantar PM kepada jaie   Quote dan BalasQuote

aku_eus85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13619
Posting: 86
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-02-05 19:20


pakai je tdung labuh....
senang!!!
bila nklakukan sst kerja,xpyh cover2 lg aurat...
klu pkiyg 3segi punya,ana jamin klu bt kerja yang mmrlukan prgrakan yang kerap,cnthnya angkat barang @ ditiup angin, cnfirm bntk badan jd ternampak r....
klu pki yg3segi, mudah terselak tauuu...
ikut pengalaman r...
lbih2 lagi klu naik moto....
xke terangkat kain yg kat blakang tuh...
nmpk la anak tengkuk ekkk...
so,tinggalkanlah yang SYUBHAH..... saya nk tegaskan di sini....
tdung labuh n3segi memang tak sama dr segi manfaatnya....



Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_eus85Profil   Hantar PM kepada aku_eus85   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-02-05 20:31




gini....baiklah pakai tudung labuh...

tp kalau tudung 3 segi tu labuh...pun tak jadi masalah...

tp ana lebih cenderung pd gadis bertudung labuh lebih sopan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

zayanah
Warga Rasmi
Menyertai: 11.02.2005
Ahli No: 14292
Posting: 2
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 16-02-05 22:27




tak kisahlah tudung apa pun antum sumer nak pakai. janji tutup aurat. dalam erti kata lain, tudung tuh tak nipis & jarang sampai nampak bayang tengkuk, tutup dada. tapi the most important.. jaga akhlak. sebabnya kita nih bawa imej islam. fikirkan


Bookmark and Share

    


  Member Information For zayanahProfil   Hantar PM kepada zayanah   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-02-05 22:29


Quote:

On 2005-02-16 22:27, zayanah wrote:


tak kisahlah tudung apa pun antum sumer nak pakai. janji tutup aurat. dalam erti kata lain, tudung tuh tak nipis & jarang sampai nampak bayang tengkuk, tutup dada. tapi the most important.. jaga akhlak. sebabnya kita nih bawa imej islam. fikirkan





na'am...ana sokong..

-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

azamkukuh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2433
Posting: 55
Dari: UIAM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-05 23:20


tudung tige segi cemane? ade gak tudung tige segi yang tutup bahagian dade.. ye ak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For azamkukuhProfil   Hantar PM kepada azamkukuh   Pergi ke azamkukuh's Website   Quote dan BalasQuote

sabar
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12826
Posting: 1
Dari: UTM, Skudai

Kedah  


posticon Posting pada: 17-02-05 08:47


assalamualaikum...
pasal tudung labih dan tudung segi ni...pada pendapat saya tak salah kita bertudung segi asalkan ia memenuhi syarat menutup aurat..dah ok..tapi untuk mendapat kesempurnaan dan menambah keyakinan menutup aurat eloklah rasanya mengenakan tudung yang labuh sedikit yg mana ia blh menutup pandangan lelaki..apa2pun yang kita buat, pakai biarlah istiqamah..itu yg penting...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabarProfil   Hantar PM kepada sabar   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-02-05 10:51



Kalu tudung 3 segi tu, biarlah yang melebihi paras bahu. Dan besar walaupun tidak sebesar tudung labuh....Tapi, lebih baik berttudung labuh jer. Hati pun sejuk nak tengok.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 11:43


benar...bila bertudung labuh jagalah akhlak.
sebab jgn hanya krn anda seorg yg membuat kemungkaran habis semua yg bertudung labuh terkena tempias nya pada ata masyarakat.

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

Nurr_Iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4821
Posting: 83
Dari: UiTM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-02-05 11:46


....
memang ana tak nafikan ada bezanya memakai tudung labuh dan tudung 3 segi nie. Tudung 3 segi nie, ade pelbagai jenis. bidang 40, 50 dan 60. so, bagi ana, kite balik semula pada konsep menutup aurat yg sebenarnya... yg penting, tudung tu mestila x jarang, melepasi paras bahu, menutupi bahagian dada, Ini jelas di dalam Surah An Nur. Allah telah berfirman supaya hendaklah kaum wanita memakai tudung yang menutupi bahagian dada.
Islam itu mudah, mengapa mesti nak menjadikannya complicated? kite bukan sahaja patut menitikberatkan soal pemakaian semata. tetapi juga akhlak islamiyyah. Kalau pakai tudung labuh, tapi menunjukkan sikap2 mazmumah pun tak gune juga. lagipun, antum semua bole confirmkan ke org yg pakai tudung labuh nie, mmg hebat imannye? siape kite nak menentukan itu semua? Maaf sekiranya ana terlanjur kata.... Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurr_ImanProfil   Hantar PM kepada Nurr_Iman   Quote dan BalasQuote

bdk81_mlk
Warga Rasmi
Menyertai: 23.11.2004
Ahli No: 12512
Posting: 12
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-02-05 15:00


...........
berminat plakss dgn tajuk nie tp taklah nak beri cadangan... cumer satu pertanyaan. Berbezakah dari apakah wanita yg memakai tudung labuh dgn tudung 3 segi nie?

Bookmark and Share

    


  Member Information For bdk81_mlkProfil   Hantar PM kepada bdk81_mlk   Quote dan BalasQuote

espiranza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 935
Posting: 192
Dari: negara akhirat kekal abadi

zambia   avatar


posticon Posting pada: 21-02-05 14:22


haaa....apa definisi aurat...?? senang cter..

Bookmark and Share

    


  Member Information For espiranzaProfil   Hantar PM kepada espiranza   Quote dan BalasQuote

faizbukharyy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 15
Posting: 179
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-02-05 18:06


asssalamualaikum...

klu ikut kata org , kita tak takkn jadi apa yg kita nak lakukan ... biarla apa org kata yg penting kita tahu apa yg kita buat tu tak salah dr syariat ..kan ...
muhasabah dri sendiri itu yg lebih penting ...

jumper lagi ...

wslm ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizbukharyyProfil   Hantar PM kepada faizbukharyy   Quote dan BalasQuote

runuzaakmal
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.09.2004
Ahli No: 11507
Posting: 52
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-02-05 23:51



Saya turut tertarik dengan topik yang diutarakan. Persoalannya jika itu nawaitu yang baik, elok diteruskan kerana itu sesuatu yang terpuji TAPI TAPI DAN TAPI jika tudung segi tiga pada zaman sekarang ini menampakkan tengkuk APA PERSOALANNYA? kawan lelaki saya pernah mempersoalkannya? ntah lah saya ni cetek ilmu agamanya & terus terdiam tak tahu nak katakan aper? FIKIR2 betul juga katanya!


Bookmark and Share

    


  Member Information For runuzaakmalProfil   Hantar PM kepada runuzaakmal   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 01:01




dlm hidup nie kita selalunya dikurniakan dua oleh ALLAH....

nak ke kiri atau ke kanan,
nak ke atas atau ke bawah,
nak makan atau nak minum,
nak melihat atau mendengar,
nak duduk atau berdiri,
nak ikut Islam atau .....

buatlah pilihan berdasrkn pandangan ALLAH... ambil kira tentang sunnah dan sebagainya... insyaALLAH di hujung nanti akan bertemu dengan jwpnnya.... ingat!! hati adalah tempat jatuhnya pandangan ALLAH....

p/s:
kalau btudung labuh pakai sendat buat ape?
kalau btudung labuh tak solat buat ape?

fikir-fikirkanlah.....

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

humairatulhusna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.04.2004
Ahli No: 8688
Posting: 101
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-02-05 01:11


emm ana setuju dgn pandangan meow tu..lagipun spt kata antum semua bukan bulat atau 3segi yg jadi ukuran... tapi biarlah aper yg kita pakai tu tak lari dari hukum dan syarat yg disyariatkan...sbb skrg nie banyak budaya bertudung..klu nak lbih terperinci tengoklah majalah dara...pakai tudung tapi mcm skaf kepala..nampak leher..dan mcm lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For humairatulhusnaProfil   Hantar PM kepada humairatulhusna   Quote dan BalasQuote

azareenzulaikha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.07.2004
Ahli No: 10383
Posting: 122
Dari: kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 25-02-05 13:01



terlebih dahulu ana nak minta maaf kalau apa yang bakal ana tulis mengguris perasaan sapa2..bagi ana tudung 3 segi or labuh tak menjadi masalah.,yang penting aurat mesti menjadi pegangan...apa yang peliks nya sekrang...macam ada klik antara golongan yang pakai tudung labuh dengan tudung 3 segi. kalau geng 3 segi ni dengan geng diorang jerk..kalau yang geng tdg labuh nie satu kumpulan jer...hmmmm kalau yang pakai tudung labuh tengok pelik je dekat yang pakai tudung 3 segi.yang pakai tudung 3 segi tengok pelik jer pada yang tak pakai tudung..begitula sebaliknya...hmmm apa nak jadi erk?????ana pun tak faham...susah nak jumpa tudung labuh dengan tudung 3 segi...itu bagi pendapat ana...tak taula orang lain...tapi pakai tudung labuh memang nampak sopan jer..jangan sampai tak jaga akhalak..sebab sekali jer perempuan yang pakai tudung labuh buat salah terus orang lain yang pakai tudung labuh akan dipersalahkan.percayalah!!!istiqamahla dalam berpakaian.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azareenzulaikhaProfil   Hantar PM kepada azareenzulaikha   Pergi ke azareenzulaikha's Website   Quote dan BalasQuote

IslamItuIndah
Warga Rasmi
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14610
Posting: 9
Dari: Perak Darul Ridzuan

Perak  


posticon Posting pada: 25-02-05 13:15


wbt..

Hmm... Islam itu sendiri tidak menetapkan jenis pakaian bagaimana untuk seseorang itu menutup aurat..selagi ia mengikut batas dan syariat..!! Tak kiralah sama ada ianya tudung labuh, tiga segi, empat segi, seluar, baju kurung, t-shirt, kemeja,etc...tepuk dada tanya iman!!!

Islam itu indah, dan tidak menyusahkan umatnya...janganlah kita menyangka ianya memberatkan....kerana pasti ada sebab dan alasan kenapa untuk setiap perkara itu.

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For IslamItuIndahProfil   Hantar PM kepada IslamItuIndah   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-02-05 13:48


wbt

kita tak boleh kenal hati budi orang melalui pemakaian....tetapi dengan pemakain itu dapat menjaga
hati budi kita......



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

zinnirah_balqis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9756
Posting: 75
Dari: kolej mara banting, selangor, malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 13:52



betul pendapat antum sume.alhamdulillah dia masih terus pakai tudung yg masih menutup auratnya sbg seorg wanita..itu sudah memadai.knape iman dan kebaikan seseorg hanya dinilai dgn tudungnya.adakah kita selalu fikir mrk yg bertudung labuh besar itu maksum dan tidak ade slhnya.dan mungkin juga benar pndpt mrk yg mengatakan dan menghubungkan wanita bertudung labuh ini adalah wanita wara' dan alim...

alhamdulillah kalau camtu.tp iman kite takleh diukur melalui pemakaian tudung kite.yg ptg...tudung kite cukup syarat ..labuh menutupi bahu dan TIDAK JARANG.

Ana juga adalah salah seorg yg memakai tudung labuh ni.jd...ana rase ana tak perlu nak pertikaikan org lain yg di sekolah pakai tudung labuh,but then mase bersukan,beriadah dan di rumah memakai tudung tiga segi yg masih menutup auratnya dgn baik.alasannya,kita tak tau background keluarga si pemakai itu mcm mane..mungkin mak dan adik beradiknya sendiri tak memakai tudung...or hanya pakai tudung2 kecil..jd bagi menghormati ibu mereka dr diperkata dan dijadikan buah mulut umpatan org,si anak yg memakai tudung labuh terpaksa memakai tudung 3 segi..apa yg ptg...selidik dahulu mslh mereka..tentu mereka ada sbb lakukan sume itu.

contohnya, kami kat kolej ada menghadiri temuduga untuk kemasukan ke universiti luar negara(UK n Ireland)-yg kite sudah sedia tahu mcm mana pandangan mereka terhadap wanita yg bertudung labuh ni.jd...bukan nak jd sume kwn2 ana yg pakai tudung labuh tukar pakai tudung tiga segi yg besar jugak dan menutup aurat mrk...untuk pergi temuduga itu..bukan kami nak jadi org yg berpura2..

namun untuk hidup juga kita kene pandai menyesuaikan keadaan asalkan tidak melanggar syariat..insyaAllah bila kami dah diterima masuk ke sana nnt...kami akan terus pakai tudung labuh ni..hal yg berlaku hanya untuk mengelakkan misinterpretation mat2 salleh yg bukan beragama Islam itu.sbb ketika interview mungkin ada bias tehadap golongan spt kami...

jadi,ana nak tekankan di sini..kite perlu selidik sbb dan musababnya terlebih dahulu...wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnirah_balqisProfil   Hantar PM kepada zinnirah_balqis   Pergi ke zinnirah_balqis's Website   Quote dan BalasQuote

Ankabut
Warga Rasmi
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14562
Posting: 9
Dari: UiTM Shah Alam

Johor  


posticon Posting pada: 25-02-05 13:53


banyak gak kita sentuh hal2 macam ni..bagi ana,okey je pakai tudung tiga segi...as long as u tutup apa yg diperintahkan oleh Allah...ingatlah,islam itu mudah dan tidak menyusahkan ummahnya...cuma kita yg berfikiran terlalu sempit...

ana sendiri bertudung labuh,dan kadangkala ana mengenakan tudung tiga segi yg labuh...asalkan niat kita mmg utk menutup aurat..dan pakaian kita mmg pakain menutup aurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnkabutProfil   Hantar PM kepada Ankabut   Pergi ke Ankabut's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 15:38




asalkan menutup aurat..

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

srikandizinnirah
Warga Rasmi
Menyertai: 07.01.2005
Ahli No: 13585
Posting: 4
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-02-05 15:42


Quote:

On 2005-02-15 04:32, abeamir wrote:
saya x pandai sgt pasal hukum atau pendapat ni. tapi bagi saya la, setiap apa yang kita lakukan biarlah bertitik tolak dengan ilmu. jangan sekali-kali kita melakukan sesuatu perkara itu kerana mengikut kata orang atau sebab trend semasa. sebabnya kita x akan rasa manis dan nikmat perbuatan kita kalau kita buat benda tanpa sebab. biarlah segala perbuatan kita berlandas suruhan dan tuntutan Allah. kalau kita boleh setkan begitu, kita x akan kesah apa kata orang. tapi kita kena la banyak merujuk kepada orang yang BETOL2 alim pasal agama untuk tambahkan ilmu kiter. bukan apa, takut kita tersalah pilih jalan. zaman sekarang ni terlalu ramai orang yang "pandai" memberi pendapat, walaupon kurang ilmu agama. Semoga kita terselamat dari tergolong dalam golongan yang sesat....


terpulang pd empunya diri, tp biarlah keputusan yang di buat itu membawa kepada kebaikan dunia dan akhirat

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandizinnirahProfil   Hantar PM kepada srikandizinnirah   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 15:42


Tudung labuh ke tudung 3 segi ke...tak kisah la...jgn tudung saji sudah la.....

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 07:31


Ana pun tak lah pandai sangat tentang hal agama..insan yg dhaif dan serba kekurangan...Bagi pendapat ana..alangkah baiknya kalau kita pakai tudung yg selari dengan adab2 islam...biar bentuknya sama.. tak adalah orang nk syak wangsangka...semua perubahaan bbermula dari diri kita sendiri...kkengkawang,sahabat handai dan rakan taulan hanya mampu menasihat..yang melaksanakan perubhaan diri kita sendiri...wallahu"alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-05 12:54


salam
saya rasa dah bagus dah budak perempuan ni. takpe..sabar ajelah..sampai bila kita dapat memuaskan hati semua pihak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

eizzah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9574
Posting: 35
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-03-05 13:15


Ana nak tanya pendapat anda semua tentang satu situasi.
Ada seorang pelajar perampuan di sebuah sekolah agama berasrama.Dia memakai tudung labuh di sekolahnya dan dia seorang yang menjaga pergaulan dengan pelajar lelaki (baiklah kiranya). Tetapi di rumah dia memakai tudung 3 segi dan cukup syarat dan dia still jaga pergaulan dengan lelaki. Tapi satu hari dia ditegur oleh seorang pelajar lelaki yg tinggal berdekatan dengan rumahnya.Lelaki tu berkata "alah kat rumah bukannya pakai tudung labuh". Perempuan nie pun cam tak puas hati tapi dia senyap je sebab dia memang ade niat nak pakai tudung labuh kat luar cuma belum tiba masanya lagi. Dia nak bila dia melakukan sesuatu tu biarlah berterusan.
So ana nak mintak pandangan semua tentang situasi nie.
wallahualam

--------------------------------------------------------------------------------
hee..he..diri sdri ker?
ape pun x salah pakai tudung 3 segi tuh.asalkan masih menutup ape yg diwajibkan ditutup..biarla aper org nk kt.asalkan kiter buat keje yg btul.kalo ader niat tuk pakai tudung labuh kt luar pun aper salahnya..niat yg murni tuh!
lagi satu,bukan sume yg pakai tudung labuh tuh baik.ader la segelintir yg mencemarkan kebaikan pakai tudung labuh tuh.(dr pengalaman memerhati)

Bookmark and Share

    


  Member Information For eizzahProfil   Hantar PM kepada eizzah   Quote dan BalasQuote

freshwater
Warga Rasmi
Menyertai: 05.01.2005
Ahli No: 13550
Posting: 1
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 09-03-05 13:50


...

Pada pendapat saya, nak pakai tudung labuh ke, tudung tiga segi ke...itu semuanya bergantung pada niat sebenar kita....niat biar untuk menutup aurat dan untuk memelihara agama islam..jangan hanya memakai tudung tetapi niat untuk menunjuk-nunjuk.walau ada sekecil zarah sekalipun di hati kita niat sebegitu, tiada makna memakai tudung...

wassalam....






















Bookmark and Share

    


  Member Information For freshwaterProfil   Hantar PM kepada freshwater   Quote dan BalasQuote

Ratubalqis
Warga Rasmi
Menyertai: 01.03.2005
Ahli No: 14833
Posting: 3
Dari: sandakan

Sabah  


posticon Posting pada: 09-03-05 15:56




alhamdulilah....kita pandang teguran llk tersebut dari sudut positif untuk membaiki diri kita......kerana syariat sendiri mewajibkan kita melabuhkan tudung kita hingga menutupi dada....sopan sebagai muslimah....sesungguhnya yang baik itu datang dari allah dan yang buruk itu datang dari diri kita sendiri..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For RatubalqisProfil   Hantar PM kepada Ratubalqis   Pergi ke Ratubalqis's Website   Quote dan BalasQuote

ajah
Warga Rasmi
Menyertai: 20.01.2005
Ahli No: 13837
Posting: 11
Dari: beseri yang indah

Perlis  


posticon Posting pada: 14-03-05 16:54


kita mesti memahami konsep menutup aurat..tidak kira tudung labuh atau tudung tiga segi.yang penting hendaklah menutup dada..jangan menilai seseorang melalui cara pemakaian tudungnya..kekadang wanita yang memakai tudung tiga segi lebih bagus dari wanita yang memakai tudung labuh...pikirlah mane yang terbaik buat anda

Bookmark and Share

    


  Member Information For ajahProfil   Hantar PM kepada ajah   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 17-03-05 23:43


Dalam bab pemakaian tudung ni..ana menyarankan kepada sesiapa pn..jaga lah diri n tutup lah aurat.

mengenai teguran tu.. sepatutnya kita mengalakkan perempuan tersebut,bukan memperkecilkan..dahulukan targib dari tarhib..heee



Syaitan bersumpah di hadapan Allah s.w.t akan menarik manusia kepada kecelakaan yang akan berakhir dengan tersungkurnya manusia ke dalam api neraka. Kegiatan dan peranan syaitan ini jelas dinyatakan Allah dengan Firman-Nya dalam Surah An Nisa' Ayat 120 yang bermaksud:

‘Syaitan membuat janji-janji dan menimbulkan angan-angan kosong kepada mereka dan tiadalah yang dijanjikan oleh syaitan itu melainkan tipuan belaka.'

Daripada Firman Allah s.w.t itu jelaslah bahawa janji syaitan adalah omongan kosong sahaja. Lantaran itu kita seharusnya beringat dan berwaspada setiap masa agar kita tidak jatuh ke dalam perangkapnya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

kalbalqismunawwarah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.02.2004
Ahli No: 7624
Posting: 26
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 01:29


tudung labuh ker segi ker x menjamin keadaan diri seseorg tu.yg penting hubungan kita ngan Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For kalbalqismunawwarahProfil   Hantar PM kepada kalbalqismunawwarah   Pergi ke kalbalqismunawwarah's Website   Quote dan BalasQuote

zhan
Warga Rasmi
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14873
Posting: 8
Dari: Tg. Malim

Pahang  


posticon Posting pada: 18-03-05 11:14



Saya pun sebenarnya.. tk la pandai dalam agama nie..
Lebih2 lagi dalam nk bagi HUKUM..
Takut tersilap.. Cuma bleh bagi pandangan sahaja la..
Macamnie la.. Kalau merasakan tudung 3 segi itu tidak bersifat:-
1. Jarang sehingga nampak bentuk kepala ke tengkukk ker
2. Bila kena tiup angin jadi mudah tebuka ( “kejap ada, kejap xder”)
3. Yakin betul dapat mengikuti syarat penutupan aurat.
4. Menimbulkan tarikan kepada laki2 (mana nak tau, sekarang ni macam2 pesen ada.. Cuma fikirkan.. fesyen tersebut bertujuan apa..? Cantik? Untuk siapa plak di pertayangkan..? kan dah lain macam jer tue..)

Maka pakai la… dengan terlebih dahulu mendengar nasihat daripada alim ulama yang betul…
Sekian shaja.. Mohon maaf jika ada silap dan di perbetulkan kesilapan saya yang hina nie..


Bookmark and Share

    


  Member Information For zhanProfil   Hantar PM kepada zhan   Pergi ke zhan's Website   Quote dan BalasQuote

Nurhidayah83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15147
Posting: 29

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-03-05 17:08



selagi ianya cukup syarat tidak jadi masalah.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurhidayah83Profil   Hantar PM kepada Nurhidayah83   Quote dan BalasQuote

sitishuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11861
Posting: 132
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-08-05 22:02


assalamualaikum..

sebenarnya saya pun pernah mengalami nasib yang sama.cuma satu yang tak sama,saya tak pernah ditegur oleh sesiapa sebab saya belajar di sekolah perempuan.akhirnya alhamdulillah,setelah banyak kajian yang saya buat dan pemerhatian yang saya teliti,saya kini telah bertudung labuh.alhamdulillah,rasa syukur sgt2 sebab saya tak tau nak ceritakan mcmmane perasaan saya terhadap kasih sayang yang Allah curahkan buat saya.hanya Allah saja yang tahu..Allah telah menganugerahkan kekuatan yang bukan sedikit.seperti yang abeamir sebutkan kita kalau nak buat sesuatu biarlah dengan ilmu..betul sangat lah tu..kita kena tambahkan ilmu terutama ilmu agama.kalau boleh banyakkan mmbaca buku tasawuf(buku berkenaan hati) spy niat kita tak lari.kita buat sesuatu hanya untuk dapat redha Allah bukan redha manusia..wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishuhadaProfil   Hantar PM kepada sitishuhada   Quote dan BalasQuote

nurussaadah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17485
Posting: 25
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-08-05 02:36


assalamualaikum wbt..
pada pendapat saya, tak salah pakai tudung tiga segi asalkan labuh menutupi dada..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurussaadahProfil   Hantar PM kepada nurussaadah   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-08-05 05:20


apa masalahnya dengan bertudung [email protected] segi??
bagi saya,as long as sesorang tu mnutup aurat sprtimana yang dsyariatkan oleh islam..dah cukup..tak kisah lah jenis apa tudung yang dipakai...
'innamal a'mal lubinniat'

sorry to say..
do not judge a person by his/her apearrance 100%..
but let us look his/her from different aspects(manner+behaviour+the way he/she speak+...)

:-o :roll: :-o :roll: :-o :roll: :-o :roll: :-o :roll: :-o


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..
[ Telah diedit oleh: anis_najihah pada 14-08-05 05:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

afiah
Warga Rasmi
Menyertai: 23.04.2005
Ahli No: 16008
Posting: 16

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-08-05 05:38


assalamualaikum,
pada pendapat saya pakai tudung labuh atau tiga segi sama saja asalkan ia mematuhi syarat - syarat penutupan aurat dalam islam.
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiahProfil   Hantar PM kepada afiah   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-08-05 05:44


assalamualaikum...
memang hotlah topic ni...saya pun berminat...
saya setuju dengan pendapat kwn2 kte...
tak kisahlah kita pakai tudung labuh or 3 segi...asalkan kita dapat menutup aurat kita...especially rambut and dada...
1 more thing...jangan annggap orang yang pakai tudung 3 segi tu tak islamik...maybe hati mereke blm tergerak untuk berbuat demikian....
so..don't judge a book by its cover....

itulah pendapat saya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-08-05 06:39


em...
rasanya semua kenyataan telah dijawab oleh sahabat-sahabat kita yang lain...
tepuk dada tanya iman...
islam tu tak memberatkan umatnya...
tapi janganlah sampai kita meringankannya pulak...

labuh.. tiga segi..
tak perlulah dipersoalkan sangat...
iman yang perlu diukur...
tapi mengapa pengukurnya saiz tudung itu sendiri...
layakkah kita???
sebaiknya...
perbetulkan diri sendiri..
tak perlu berhujah mana yang lebih baik..
sebab kita semua arif akan kenyataan HUKUM itu sendiri...

bak kata imam ghazali.. wajah itu cermin jiwa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

suz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2004
Ahli No: 13406
Posting: 122
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-08-05 19:50


:-) :-) :-) :-)

Tepuk dada tanya iman

Hati ini milik Allah
Diciptakan oleh Allah
Hanya untuk menyintai Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For suzProfil   Hantar PM kepada suz   Quote dan BalasQuote

Irshadianz_Boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13291
Posting: 139
Dari: Bumi Al-Irshad

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-08-05 22:51


Ana suka muslimah yang bertudung labuh!! sejuk hati mata memandang...;)


-----------------





Bookmark and Share

    


  Member Information For Irshadianz_BoyzProfil   Hantar PM kepada Irshadianz_Boyz   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 15-08-05 00:16


Lebih tertarik kepada yang bertudung labuh...Ana wajibkan bakal zaujah ana bertudung labuh, kalau boleh siap berpurdah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.162744 saat. Lajunya....