Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila sesuatu telah sempurna akan mulalah kelihatan cacat celanya.

-- Saidina Abu Bakar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
nur_tinta: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: .:SUAMI BENARKAN ISTERI DEDAH AURAT - MENGAPA??:.


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» .:SUAMI BENARKAN ISTERI DEDAH AURAT - MENGAPA??:.

Please Mendaftar To Post


Oleh .:SUAMI BENARKAN ISTERI DEDAH AURAT - MENGAPA??:.

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 12-02-05 16:44




Topic tentang mengapa perempuan mendedahkan aurat dah ade...so, saya wujudkan satu lagi topic...MENGAPA SUAMI BENARKAN ISTERI DEDAH AURAT??...seperti yg sedia maklum, cara pemikiran perempuan dgn lelaki berbeza....tapi maybe ade persamaan seperti jahil dan sebagainya.

Mengapa suami (may include fiance) benarkan isteri2 mereka mendedahkan aurat??...benarkan isteri pergi kerja tanpa memakai tudung??...benarkan isteri pergi kerja dgn memakai coat pejabat yg terbuka bahagian dada dan skirt paras lutut dan peha???....apabila membawa isteri ke parti2 atau majlis2 rasmi, suami menyuruh isteri pakai pakaian ala2 barat yg menjolok mata -evening and casual dresses (atas macam baju singlet menampakkan lengan, leher, dada dan sbgnya, then bawah kain kekadang paras peha, lutut dan betis) yg kononya dikatakan pakaian wanita moden??

Contoh paling mudah ialah...PM Malaysia mempunyai isteri yg tidak memakai tudung dan juga suami2 kpd artis2 dan personaliti2 wanita di Malaysia.

Adakah suami2 ini dayus???...adakah mereka tidak takut akan dosa yg mereka tanggung akibat isteri tidak menutup aurat??...atau mereka telah terpengaruh oleh pemikiran barat??

Harap takde komen seperti berikut "Ko nie naruto-san, banyak mulut betullah...cube ko sendiri kahwin and ade isteri yg tak tutup aurat, mampu tak ajar dia supaya tutup aurat...ntah2 lagi teruk"...berilah komen dan pendapat yg sedikit membina, bertamadun dan bijak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

nice_pesan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 619
Posting: 126
Dari: cheras...

Perak  


posticon Posting pada: 12-02-05 17:31


naruto-san

sedih jugak bila ada kes mcm ni patutnyer suami kena pimpin isteri... tulah sebab nyer bila kita nak cari pasangan kena carik yg betul2 antara harta, kekayaan, keturunan, kena cari yg BERAGAMA insyaAllah hidup akan dirahmati Allah..., rumah tangga aman bahagia, dukirniakan anak2 soleh... impian setiap hamba Allah yg dambakan ketenangan dalam hidup
tapi rasanya kaum lelaki dalam ukhwah.com tak macamtu kan?

sayang tuhan janjinya pasti...
***********************************
May AllaH send We All PeAcE

Bookmark and Share

    


  Member Information For nice_pesanProfil   Hantar PM kepada nice_pesan   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-05 19:05




tak sesuai dijadikn calon suami...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-05 19:09


suami pun kadang2 tak betul...

isteri pun kadang2 tak betul jugak...

jadi...siapa yg betul???



Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 12-02-05 19:20


Quote:
tak sesuai dijadikn calon suami...



Quote:
Contoh paling mudah ialah...PM Malaysia mempunyai isteri yg tidak memakai tudung dan juga suami2 kpd artis2 dan personaliti2 wanita di Malaysia.



tak sesuai dijadikn pemimpin negara

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

zinnirah_balqis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9756
Posting: 75
Dari: kolej mara banting, selangor, malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-05 19:39


assalamualaikum.

inilah akibatnya bile berkahwin berlandaskan nafsu,cinta dan rupa semata-mata.tak pentingkan agamanya..iyelah..mane la si lelaki tak pentingkan agama bakal isterinya...kalau dirinya sendiri pun terkapai-kapai dalam agamanya..itula sbb mrk malu nak kawin ngan wania yg lebih wara' dan alim drpdnya..tup2...bile dah kahwin,kahwin berlandaskan nafsu.sayang berjuta-juta ucapan syg sebelum kahwin.ape isteri buat lps kahwin haram nak ditegurnya.iyela...kononnya kalau tegur tak 'open minded' plak.kan zaman dah milenium.so pemikiran,gaya hidup,pemakaian...sume lamesti milenium...itula bile ISLAM HAdhari diperkenalkan...ana cukup risau...umat Islam hanya tinggal 'hadhari' nya shj...islamic life mane tah hilangnya...itu satu kesilapan besar...
knape sbg suami snggup membenarkan susuk tubuh isterinya dijilat oleh pandangan mata lelaki-lelaki lain..angkah malunya...wanita berkebaya nyonya..habis sume nak ditunjuknya...dr hujung rambut ke hujung kaki..dahla tak pakai tudung..plak tu ngan baju ketat mencengkam pinggang dan pendek plak tu..tambah2 lagi ngan kain yg sengaja dibelahkan supaya nampak la halus keting si bestis pemakai..yg peliknya..tak sume yg pakai tu anak dara..yg dah jd mak dan nenek org pun leh pakai..bukan kebaya shj la...malh bj2 lain pun...ke manakah ego dan maruah lelaki yg bergelar isteri kalau isteri sendri tidak ditegur..renung2kanlah..insyaAllah kite tak tergolong dalam golongan yg jahil..nauzubillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnirah_balqisProfil   Hantar PM kepada zinnirah_balqis   Pergi ke zinnirah_balqis's Website   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-05 20:12




pasal PM punye isteri x pakai tudung tu, itu dah nyata urusan dia ngan Allah... jadi selagi kepimpinannya pada kita x bercanggah dr agama,...x usahlah kita pertikaikan erk....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

saiful
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5373
Posting: 209
Dari: Marang,Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-02-05 21:00




hanishumaira kata tak bercanggah dengan agama? sila beritahu dari sudut mana?kemukakan dalil al-Quran apakah ciri-ciri kepimpinan yang tidak bercanggah dengan Islam?

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifulProfil   Hantar PM kepada saiful   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-05 22:30


persiapkan dan lengkapkan dirimu dengan ilmu agama sebelum menjadi pemimpin kepada isterimu...

Sebelum Diijabkabulkan
Syariat Tetap Membataskan
Pelajari Ilmu Rumahtangga
Agar Lebih Bersedia
Menuju Hari Yang Bahgia....

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-02-05 23:14




cik hanis kata ..." pasal PM punye isteri x pakai tudung tu, itu dah nyata urusan dia ngan Allah... jadi selagi kepimpinannya pada kita x bercanggah dr agama,...x usahlah kita pertikaikan erk..."

saya langsung tidak bersetuju dengan dengan kenyataan sebegini, seolah-oleh anda bersetuju dengan tindakan Pak Lah tu...apakah anda yakin bahawa kepimpinan Pak Lah betul-betul menepati syariat? Dan apa hujah anda untuk mengatakan kepimpinan beliau tidak langsung bercanggah dgn syariat Islam.

PS: Jika isteri sendiri tidak mampu ditarbiyyah jangan bercakap soal yang lebih besar seperti nak memperjuangkan Islam. Atau mungkin ini versi baru yg diperjuangkan selari dengan Islam Hadharinya?



-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

liya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6308
Posting: 86
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-02-05 00:11


suami yg dayus ialah suami yg tidak dapat menegur isterinya kala si isteri berbuat salah

Bookmark and Share

    


  Member Information For liyaProfil   Hantar PM kepada liya   Quote dan BalasQuote

SiddiQin
Warga Rasmi
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 12988
Posting: 8
Dari: King River

uzbekistan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 16:42


saya sokong apa yang MohdHanafi cakapkan..mintak maaflaa pada cik hanishumaira, kene pikir balik apa yg anda cakapkan.. itulah sikap yg patut kita hindarkan.. sepatutnya budaya jgn jaga tepi kain orang lain tu ada kalanya patut dihakis sehabis-habisnya bila ia berkaitan dengan Islam.. Islam itu ad-din cukup lengkap dan cukup sempurna... kalu kita lihat sekarang ni pemimpin2 sendiri mempersendakan agamanya sendiri yg juga merupakan agama kita.. "DEMI MASA! SESUNGGUHNYA MANUSIA ITU DALAM KERUGIAN....." <-sendili mau taulaaa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiddiQinProfil   Hantar PM kepada SiddiQin   Quote dan BalasQuote

rizmie
Warga Rasmi
Menyertai: 13.02.2005
Ahli No: 14334
Posting: 3
Dari: sini

Selangor  


posticon Posting pada: 13-02-05 18:37



pertama kali mendaftar sbg ahli ukhwah, sy t'tarik dgn topik ni. bg sy, mmg benar yg PM kita gagal bg seorang suami... tp sy kurang pasti bila dinyatakan yg beliau juga gagal sbg pemimpin kita di Malaysia nih.... jadi kpd mereka yg expert dalam hal ni,.. especially yg bercanggah pendapat dgn hanishumaira, boleh tak terangkan dgn lebih terperinci...???



Bookmark and Share

    


  Member Information For rizmieProfil   Hantar PM kepada rizmie   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 20:54


X LAMA LA ORG MCM TU... MMG LAYAK PUN DAPAT GELARAN DAY...S.. MAYBE DEPA RASA DOSA NANTI BLH MINTA DISKAUN KOT....

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

Bunga_Raya_Putih
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8358
Posting: 219
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 21:31



Nampak macam topik nie direct nak sebut pasal isteri PM kita jer.. heheh.. itu kan soal peribadi PM kita... bukan maksud jangan campur... tetapi selagi pemimpin negara kita tidak menyuruh kita melakukan maksiat ..Alhamdulillah..
PM mungkin gagal dlm mendidik isterinya... tetapi tidak pulak semua yang dilakukan olehnya gagal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bunga_Raya_PutihProfil   Hantar PM kepada Bunga_Raya_Putih   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 23:37


Quote:

On 2005-02-13 21:31, Bunga_Raya_Putih wrote:

Nampak macam topik nie direct nak sebut pasal isteri PM kita jer.. heheh.. itu kan soal peribadi PM kita... bukan maksud jangan campur... tetapi selagi pemimpin negara kita tidak menyuruh kita melakukan maksiat ..Alhamdulillah..
PM mungkin gagal dlm mendidik isterinya... tetapi tidak pulak semua yang dilakukan olehnya gagal...



that's what i mean.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-05 23:37


assalamualaikum,,,,
maaf andai posting sy sblm ni ada menyinggung mana2 pihak diatas kandungannya yg mungkin x berapa tepat mahupun sukar difahami. sebenarnya satu masa dulu topik yg seakan akan ini pernah dibincangkan. namun sy x pasti samada di sini mahupun di tpt lain. dan apa yg sy dapat simpulkan drpd topik sblm ni adalah apa yg sy katakan dlm topik ni kelmarin. jadi, andai ada di antara ahli ukhwah yg x b'puas hati dan inginkan penjelasan yg lebih lanjut,, maaflah krn dh nyata bahawa posting tu bukanlah berasal dr apa yg ingin sy nyatakan...., dan amat jelas sekali bahawa sy sendiri dlm kekeliruan,,,,,,,,,,,
namun sy amat hargai andai ada di antara kalian sudi menjelaskan dgn lebih terperinci mengenai kepimpinan PM kita yg dikatakan tidak menepati syariat....
wassalam,,,.....

[ Posting ini telah di edit oleh: hanishumaira pada 2005-02-13 23:54 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

Nuhdi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2004
Ahli No: 11722
Posting: 86
Dari: Cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 01:15


Quote:

On 2005-02-13 21:31, Bunga_Raya_Putih wrote:

tetapi selagi pemimpin negara kita tidak menyuruh kita melakukan maksiat ..Alhamdulillah..




...

memang la xsuruh kita wat MAKSIAT.....

TP die MEMBIARKAN MAKSIAT BERLELUASA...


Bookmark and Share

    


  Member Information For NuhdiProfil   Hantar PM kepada Nuhdi   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-02-05 01:17


Hhmm, macam tersasar jauh je kebanyakkan posting...

Saya ambik contoh isteri PM sbb dia popular...1ST LADY OF MALAYSIA lah katakan... selalu kuar muke dan ucapan dia dlm paper, selalu merasmikan majlis2 rasmi negara seperti PERASMIAN DAN PELANCARAN KEBAYA NYONYA...dgn kata lain, bile disebut sahaja isteri PM, semua org kenal....

Anyway...anggaplah isteri PM tue sbg satu contoh dan selingan yg membina

Actually...perbincangan utama ialah...kenapa dan mengapa...masih ade suami2 yg membenarkan dan merelakan isteri2 mereka mendedahkan aurat...cube kite selami cara berfikir suami2 nie.

Ade suami yg inginkan pujian drpd kengkawan.."Ehh, rambut isteri you tue cantiklah, dia baru balik drpd salon ker? muke pun cantik, bertuah you dpt isteri cantik".....tapi adakah dgn pujian2 ni dpt membebaskan dan menghindarkan dirinya sbg suami dan jugak isterinya drpd azab api neraka???

Ade jugak yg berbangga mempunyai isteri yg cantik,..dan suami2 ini rela menayangkan isteri2 mereka kpd kawan2...maybe nak jealouskan diorg..."Skang korang cube decide, isteri I ker cantik atau isteri dia?"....tapi, adakah dgn kebanggaan ini dpt melepaskan diri dan isterinya drpd azab api neraka??

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-02-05 01:23


Quote:
memang la xsuruh kita wat MAKSIAT.....

TP die MEMBIARKAN MAKSIAT BERLELUASA...



Amal ma'raf nahi mungkar kpd isteri sendiri tidak dilaksanakan...bagaimana mungkin utk melaksanakan amal ma'ruf nahi mungkar dlm pentadbiran negara



Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-02-05 11:06



Makin bertambah hangat topic ni...cuma satu ja pendapat saya...suami yang benarkan isteri dedah aurat adalah suami yg dayus...sebagai ketua keluarga seorang suami haruslah wajib memimpin dan membimbing isterinya ke jalan yg diredhai Allah...Wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 11:19




suami yg mcm nie harus di campakkan ke lautan bagi mkn jerung je....

bagi muslimah.... carila bakal suami yg mempunyai agama, iman, akhlak dan ilmu yg tinggi ttg agama islam.... carilah yg beriman...

waallahu'alam....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

O-sama
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.01.2005
Ahli No: 13962
Posting: 36
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 21:43


pendapat cik hanis tu btul.tp ayat jer yg kurang betul..kalau semua kesilapan yg org lain buat kita kata "itu urusan dia dgn Allah" xder gunanya dakwah dlm dunia ni..asal org buat salah jer just kata "itu urusan dia dgn Allah"..x syok la gitu..kita kan ada kuasa memilih..siapa pemimpin pilihan kita..ada jugak la skit2 share kita kat situ.

Bookmark and Share

    


  Member Information For O-samaProfil   Hantar PM kepada O-sama   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-02-05 13:55


pembentukkan sebuah keluarga adalah asas kpd pembentukan dan kepimpinan sesebuah negara.

seorg suami sewajibnya melindungi isterinya termasuklah "aurat" isterinya itu sendiri. indahnya perhiasan seseorg isteri, tapi jika dipertontonkan kpd org lain, satu kerugian pd suami dan isteri tersebut.

temasuklah juga dalam keadaan majlis perkahwenan, yg mana pengantin perempuan yg membuka aurat utk tontonan umum. ade pulak label, UNTUK TONTONAN UMUM.

kita jgnlah menghakimi bahawa suami sebegini dayus atau sebagainya, sebaliknya doakanlah semoga Allah memberikan hidayah pada mrk. kita tidak mungkin akan tahu bhw suatu hari nanti, mungkin iman mrk lebih teguh drp kita. siapa tau...hidayahNya kita takkan terjangka.


-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 15-02-05 16:01



shah pun minat gak ngan topik ni. kita ambil dua asas yang utama.
1. suaminya seorang yang dayus
2. isteri seorang yang keras kepala mengalahkan kepala kereta api. suami dah tegur siap bagitau balasan di akhirat tapi dia buat deeerkkk jer.
itulah pointnya.
jangan salahkan seoramng suami apabila kita lihat isterinya mendedahkan aurat. takkanla nak dera isteri dulu. islam tak ajar cam tu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

sweet_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 13007
Posting: 88
Dari: cheras

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-02-05 12:44


ARRIJAL QAWWAMU A'LA NNISA'!!!

PEREMPUAN YG BAIK UTK LELAKI YG BAIK
LELAKI YG BAIK UTK PEREMPUAN YG BAIK



-----------------
sweet_srikandi

Bookmark and Share

    


  Member Information For sweet_srikandiProfil   Hantar PM kepada sweet_srikandi   Quote dan BalasQuote

Yob
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11600
Posting: 57
Dari: KL

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-02-05 12:37




Suami haram membenarkan isteri n membuka aurat..kerana sebagai suami..dia perlu bertanggungjawab terhadap setiap insan dalam keluarga tersebut..bukan saja isteri malah anak pun sama gak la....

Suami yang begini sama ada dia jahil atau ada ilmu tapi degil terhadap suruhan agama...rela biar isterinya di lihat auratnya oleh orang lain...

Jika dia tidak mampu membimbing..menjaga..dan mentadbir rumah tangganya sendiri mengikut acuan islam tak perlulah cakap tentang mentadbir sesuatu yang lebih besar......

apa pun kalau takutkan allah iktlah apa yang di suruh tinggal ape yg di larang
sami'q na wa 'ataqna (kami dengar kami taat) tak payah berdalih lagi.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For YobProfil   Hantar PM kepada Yob   Quote dan BalasQuote

saiful
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.11.2003
Ahli No: 5373
Posting: 209
Dari: Marang,Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-03-05 22:33




suami yang gagal mendidik isterinya mematuhi perintah ALLAH menutup aurat ialah suami yang dayus...

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifulProfil   Hantar PM kepada saiful   Quote dan BalasQuote

NurulJihad85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.01.2005
Ahli No: 14003
Posting: 69
Dari: Di mana bumi dipijak.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-03-05 22:13



Dlm Islam,seorang suami itu dikira dayus jika membiarkn isterinya membuat maksiat.Ini hukum agama.Perlu diingat..pemimpin yg benar-benar takutkan Allah & menjunjung penuh hukum-hukum Allah.....sewajarnya meng'implement'kan seluruh amalan utk menagih mardhatillah.......tak kira dlam apa jua pekerjaan......
BUKANKAH WANITA SOLEHAH UTK LELAKI SOLEH??

HIDUP MATI UTK AGAMA MU YA ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurulJihad85Profil   Hantar PM kepada NurulJihad85   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.156081 saat. Lajunya....