Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal; air juga yang menenggelamkan kapal
-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 1 hari, 19 jam, 46 minit yang lalu
lidah-penghunus: 5 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 21 hari yang lalu
nur_tinta: 27 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Trend memberi ucapan salam...


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Trend memberi ucapan salam...

Please Mendaftar To Post


Oleh Trend memberi ucapan salam...

Raidenz-
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.07.2004
Ahli No: 10272
Posting: 47
Dari: Kota Tinggi Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-05 11:58


"...."

Jabatan Syariah telah mengesan trend terkini memberikan ucapan salam samada melalui emel dan sms hanya dengan menulis perkataan "Akum". Sudahlah kita telah hilang keaslian dalam selawat kepada Nabi dengan hanya menulis "S.A.W" dan pujian kepada Allah dengan hanya menulis "S.W.T" maka kali ini kita akan kehilangan keaslian pada satu lagi kalimah suci iaitu diringkaskan menjadi "Akum".

Dalam hukum Fiqah, tulisan yang tertera "" adalah wajib dijawab oleh penerima salam tadi samada melalui lisan, emel atau sms kerana ianya adalah doa walaupun dieja dengan bahasa bukan Arab. Manakala tulisan "Akum" tidak wajib dijawab kerana ianya bukan doa. Oleh itu, Jabatan Syariah menasihati semua supaya mengekalkan keaslian salam pada ejaan dengan menulis penuh dan bukan lagi "Akum".

...................

kadang2 Allah hilangkan sekejap matahari untuk kite,

kemudian dia datangkan pula guruh dan kilat,

puas kita menangis mencari mana matahari kita,

rupa2nya Allah nak hadiahkan kita pelangi yang indah....


...dalam maknanya kan....


***********


Bookmark and Share

    


  Member Information For Raidenz-Profil   Hantar PM kepada Raidenz-   Pergi ke Raidenz-'s Website   Quote dan BalasQuote

Nuhdi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2004
Ahli No: 11722
Posting: 86
Dari: Cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-05 00:51


...

InsyaAllah sama-samalah kiter memelihara..

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuhdiProfil   Hantar PM kepada Nuhdi   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-05 17:00




bukan setakat dlm salam sahaja. malahan ungkapan insyaAllah diringkaskan menjadi i.Allah.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

zuezainol
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.01.2005
Ahli No: 13709
Posting: 27
Dari: SP

Kedah  


posticon Posting pada: 06-02-05 17:44


Apa yang disampaikan oleh saudara raidenz memang betul. Kita kadang2 selalu amat mudah perkara2 yg ada di sekeliling kita.Saya pun ada gak melakukan kesilapan sebelum ni tp lepas dah tau kebenaran yg dikemukakan oleh saudara raidenz, insyaallah saya akan memperbaiki. Sesungguhnya yg baik itu datang dari Allah dan segala kelemahan datang dr diri saya sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zuezainolProfil   Hantar PM kepada zuezainol   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-02-05 13:53


ermm..kekadang tu nak jimat ruang sms..tu lah pendek je semua kan..sampai assalamualaikum pun jd akum jer...tp maksud sebenar yg nak disampaikan mmg jelas lah..

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-02-05 14:08


Tapi yg tak tahan tu ungkapan '' turut dieja 'celcom'....

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 07-02-05 21:53


Quote:

On 2005-02-07 14:08, suhaimi_sr wrote:
Tapi yg tak tahan tu ungkapan '' turut dieja 'celcom'....

-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


hah hah ah

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-02-05 22:17


Hehehe.. celcom?? ekeke.. HUrm, bg ana... AKUm mmg tak patut la.. cuz org baca straight~ AKUM~~ kalau A'kum tahan sket.. KOT cuz tu bahasa chat.. semua pun paham A'kum...... tp, seeloknya bila chat boleh je type .. sbb nk bg alasan jimat ruang pun x boleh.... nak kata malas? aish, benda lain type panjang lebar tak kisah pulak.. n I.Allah pun org sedia maklum... lain la kalau dia x tahu kodnya.... [Eish, apa pun ana terasa bangaT!! hehe]..

Insya Allah sama2 nasihat menasihati agar menjadi mukmin muslim sejati yg membela Islam di mana sahaja dia berada....

" Benih yang baik, apabila dilemparkan ke darat menjadi pohon, dilemparkan ke laut menjadi pulau..".. Insya Allah...

p/s : Apa kena pulak org yg bg salam real life dgn " Sekkom... Semekom dll"... ?? ni yg tak sepatutnya!.. maka, kalau camtu, wajib ke kita jawab??... kerana tidak menepati kalimah Salam yg diajar oleh Rasul.. dan perkataan2 tu langsung tidak membawa apa2 maksud.... So.. perbaikilah bahasa arab/perkataan anda! n bglah salam semolek2nya spy dpt sama2 nikmati erti salam itu......

-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 08-02-05 00:03


sama-samalah kita ambil iktibar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-05 00:08




okla, kalau nak guna juga kependekan atas alasan ruang yg terhad seeloknya ianya di eja a,kum/as,kum, jgn terus dieja akum atau askum kerana ianya akan disebut spt yg dieja. saya suka betul kenakan org yg suka bagi salam main eja askum. saya tanya balik askum tu amanah saham kumbang ke?.?.?

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-05 15:45




yg lagi penting.... jawab salam pun biar betol jugak... jangan .... tapi Walaikumussalam...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-05 15:48




sori kesilapan teknikal... jawab salam yg salah ialah mcm nie... W a 'a l a i k u m s a l a m... yg betul wa'alaikumussalam...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

abu
Warga Rasmi
Menyertai: 07.02.2005
Ahli No: 14187
Posting: 20
Dari: Alam Dunia ke Alam Akhirat

blank  


posticon Posting pada: 08-02-05 16:11


Salah satu tanda kiamat ialah apabila orang islam memberi salam kepada yang dikenali sahaja...

Dalam satu riwayat, jika dua orang bertemu kembali selepas terpisah oleh sebatang pokok hendaklah mereka memberi salam...pentingnya memberi salam sesama kita tak kira samada kenal / tidak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuProfil   Hantar PM kepada abu   Quote dan BalasQuote

abusuffian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 403
Posting: 134
Dari: Segamat

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-05 17:29




Bagi saya rsnya tak salah kalau dipendekkan menjadi A'kum sbbnya kta sumer dah faham A'kum itu kependekan bagi ...

rasanya sama dengan kes orang pekak dan bisu yang memberi salam dgn cara isyarat tangan. Adakah prlu mereka ni mengeja satu-persatu a.s.s.a.l.a.m.u.a.l.a.i.k.u.m? rsnya mrka sndiri ada kependekan yg mana sumer org pekak dan bisu telah fhm bahawa kependekan itu bermaksud assalamualaikum....

pemahaman sy disini ialah sudah cukup skdar org yg menerima faham apa yg hendak diperkatakan. TETAPI jgn la dihina menjadi celcom dn sbgainya.. kalo akum dgn askum pn mcm kureng sesuai... Apa salahnya A'kum... nampak cantik sikit...


Bookmark and Share

    


  Member Information For abusuffianProfil   Hantar PM kepada abusuffian   Pergi ke abusuffian's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-05 12:12




betul tu, yg penting org faham, bila ada je ejaan tu, akan terdetik dlm hati pembaca bahawa org ni bagi salam dan dia akan jawab. ejaan hanyalah ikon bahasa tapi ianya tak juga blh diambil mudah. jadi kalau ada kelapangan seelok2nya ditulis dgn ejaan penuh dan sempurna, lagi bagus kalau ditulis dlm aksara arab. sbb kita pun tahu dlm ungkapan dan itu terdapat nama Allah iaitu as salam.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120969 saat. Lajunya....