Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shanejohnson
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43101

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
shanejohnson: 11 jam, 41 minit yang lalu
wadud: 5 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu
muslimin23: 24 hari yang lalu
kasih_kekasih: 28 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: pelik ke pakai jam di tangan kanan??


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» pelik ke pakai jam di tangan kanan??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh pelik ke pakai jam di tangan kanan??

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 10:24




kwn2 pakai jam tangan mane ye?

pelik ke pakai jam tangan kanan? org slalu komen kat saye ni yang berjam tangan kanan...
takkan tak bleh.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ahli_kubur
Warga Rasmi
Menyertai: 24.01.2005
Ahli No: 13883
Posting: 17

Perak  


posticon Posting pada: 28-01-05 10:35


actually, saya sendiri pakai jam kt tangan kanan.
saya dpt cara ni melalui datuk fadillah kamsah. dia kata kalo pakai anything kt tangan kanan nanti dapat pahala.betul ke tidak..Wallahualam.
tp saya rasa ok jer..mungkin org tengok cam pelik jer. anyway, setiap orang ade identiti sendiri. saya rasa x salah kalo kiter jadi pelik dari orang lain. asalkan x langgar hukum Allah..kan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahli_kuburProfil   Hantar PM kepada ahli_kubur   Quote dan BalasQuote

NURMIZA
Warga Rasmi
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7207
Posting: 11
Dari: Kemaman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 10:51


emm...saya pun antara salah seorang yang pakai jam tangan kanan. maybe sebab banyak perkara guna tanagn kanan, so jam pun saya pakai tgn kanan. pelik pada penglihatan jer...tapi tak der ape2 effect pun. asalkan kita selesa, why not(",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NURMIZAProfil   Hantar PM kepada NURMIZA   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 11:53


pelik ke? takde lah..biaser je. ana dulu pakai tangan kiri..pastu tangan kiri kene rashes..so kene pakai tangan kanan..la nie tangan kiri dah ok..pakai tangan kiri balik..tapi kekadang pakai tangan kanan gak..pd ana dua-dua pun samer je...

pelik pd org yg pelik melihatnye ajer..hehe

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 12:50




tak de pelik²nye kanan atau kiri asalkan si pemakai selesa kan kan?

ana sendiri pakai dua² kanan dan kiri...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-01-05 12:51


...

.....pakai kat tangan kanan lebih elok but depends on keselesaan individu.....semua perkara pun better start dengan kanan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

aNgAhAjEeN
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.07.2004
Ahli No: 10188
Posting: 51
Dari: BuMi ALLaH

Perlis  


posticon Posting pada: 28-01-05 13:17



saya pun teringin nak mengulas topik ni..emm..setahu sy la..ada sorg bagitau sy..lazimnya kalo sorg tu menulis tangan kanan..dia akan pakai jam tangan kiri..kalo menulis tangan kiri akan pakai tangan kanan..sbbnya..mudah nak tengok jam masa kita menulis..ye la kan..slalunya masa kita menulis tu dua-dua tangan jugak kita letak ats meja kan..tp rasanya..ikut seseorg tu juga..keselesaannya mcm mana..k..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aNgAhAjEeNProfil   Hantar PM kepada aNgAhAjEeN   Quote dan BalasQuote

eisya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 948
Posting: 24
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 13:48


sya pun pakai jam sebelah kanan.org kata pakai sebelah ni tandanya org tu seorang yang pemurah...(ye ke?) apa pun rasanya takde lah pelik pakai sebelah ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For eisyaProfil   Hantar PM kepada eisya   Quote dan BalasQuote

AzyNuR_Kasih
Warga Rasmi
Menyertai: 28.04.2004
Ahli No: 8682
Posting: 6
Dari: Kluang

Johor  


posticon Posting pada: 28-01-05 14:31



hmm..saye rase pakai jam kat tgn kanan x jadi masalah..saye sendiri pkai jam kat tgn kanan..everything kt tgn kanan..
bukankah islam sendiri m'galakkan sesuatu itu dimulai dgn yg kanan...
jd,i think lebih afdhal memakai sst pd tgn kanan..


-----------------
akan ku serah cinta ini...bukan lagi pada manusia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzyNuR_KasihProfil   Hantar PM kepada AzyNuR_Kasih   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 15:12


Pakai jam tangan kat tangan kanan??.. hehe.. nothing's weird bout that..

betul sahabiat ckp.. ikut keselesaan individu tu... bg ana... plg selesa pakai blah kanan.. huhu memula tak perasan pun org lain kebanyakannya pakai tgn kiri.. then bila kawan tego, try2 la tukar tangan.. but tak selesa langsung.. rasa cam ada 'benda' je kat wrist.. huhu kalo kanan, x sedar pun ada jam... n yes.. lebih afdhal.. n kalau tgn kanan, bg ana, senang tgk jam semasa menulis... lain rr kalau kidal.. huhu.. just a bit of my opinion....

nak pakai 2 2 tangan pun x pe~ asal pakai jam tgn.. Jangan nak nunjuk suda!

" Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh.. " Al-Asr

-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 15:14


Pakai jam tangan kat tangan kanan??.. hehe.. nothing's weird bout that..

betul sahabiat ckp.. ikut keselesaan individu tu... bg ana... plg selesa pakai blah kanan.. huhu memula tak perasan pun org lain kebanyakannya pakai tgn kiri.. then bila kawan tego, try2 la tukar tangan.. but tak selesa langsung.. rasa cam ada 'benda' je kat wrist.. huhu kalo kanan, x sedar pun ada jam... n yes.. lebih afdhal.. n kalau tgn kanan, bg ana, senang tgk jam semasa menulis... lain rr kalau kidal.. huhu.. just a bit of my opinion....

nak pakai 2 2 tangan pun x pe~ asal pakai jam tgn.. Jangan nak nunjuk suda!

" Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh.. " Al-Asr

-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 15:14


Pakai jam tangan kat tangan kanan??.. hehe.. nothing's weird bout that..

betul sahabiat ckp.. ikut keselesaan individu tu... bg ana... plg selesa pakai blah kanan.. huhu memula tak perasan pun org lain kebanyakannya pakai tgn kiri.. then bila kawan tego, try2 la tukar tangan.. but tak selesa langsung.. rasa cam ada 'benda' je kat wrist.. huhu kalo kanan, x sedar pun ada jam... n yes.. lebih afdhal.. n kalau tgn kanan, bg ana, senang tgk jam semasa menulis... lain rr kalau kidal.. huhu.. just a bit of my opinion....

nak pakai 2 2 tangan pun x pe~ asal pakai jam tgn.. Jangan nak nunjuk suda!

" Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh.. " Al-Asr

-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

KhalidAlWalid
Warga Rasmi
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13251
Posting: 11

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-01-05 15:24


Kalau nak ikut cakap orang tapi kita tak selesa nak buat apa kan? ikut tuan punya diri la...kalau selesa sebelah kanan pakai kanan kalau nak pakai sebelah kiri pon tak salah...pokok pangkal selesa

Bookmark and Share

    


  Member Information For KhalidAlWalidProfil   Hantar PM kepada KhalidAlWalid   Quote dan BalasQuote

khausar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2004
Ahli No: 11904
Posting: 69
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 28-01-05 16:08


pada sy tak salah,cuma tgn kanan kita selalu buat kerja so takut nnti jam tu tercalar ke or retak ke manalah tau. ada juga orrng yg pakai jam tangan terlengkup ke bawah...
tu macam mana pulak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For khausarProfil   Hantar PM kepada khausar   Quote dan BalasQuote

syak_00
Warga Rasmi
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7346
Posting: 1
Dari: Qlaatey

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-01-05 16:45


...
sy pun pakai jam kat tgn kanan..sebab saya ni kidal..tp..sbnrnye pakai kat 2² belah pun same je..bukannye kite buat dosa..ye tak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syak_00Profil   Hantar PM kepada syak_00   Quote dan BalasQuote

azizah_smai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.07.2004
Ahli No: 10176
Posting: 63
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 17:31




sahabat, jgn la risau. skrg ni, ramai yg pakai jam tgn kanan. x kira la lelaki/perempuan, tulis tgn kanan/kiri, kan? sy sendiri pakai jam tgn kanan. x der yg peliknya pun. sebenarnya, kwn2 awk jeles sbb awk ada kelebihan selesa pakai jam tgn kanan, lain dari org lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azizah_smaiProfil   Hantar PM kepada azizah_smai   Pergi ke azizah_smai's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 18:07


wbt..

=================================
saya dpt cara ni melalui datuk fadillah kamsah. dia kata kalo pakai anything kt tangan kanan nanti dapat pahala
=================================

opss.. tersama pulak ngan ahli_kubur... ana dgr ceramah di tv.. tp lamer dah.. x ingt biler...

berbalik pada persoalan, tiada ape yang pelik pakai jam tangan kanan... yang pelik adalah orang yang pelik itu sendiri... bukannyer si pemakai yg dipelikkan...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

HeArtBroKenkiD
WARGA SETIA
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3385
Posting: 629
Dari: » Anak Jati Kuala Lumpur @ MCIIUM «
KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-01-05 19:03




boleh ade salah ke? sukati la nak pakai kat tangan mana,, nama pun jam tangan. ana pun pakai jam tangan kanan.
tapi kalau jam mechanical, mmg selalu orang pakai tangan kiri, sbb jam tangan mechanical yg jual kat kedai² biasa semua designed utk dipakai kat tangan kiri,,, supaya mudah utk pusing² butang bulat kat sebelah jam tu. tapi ada gak designed mechanical watch yg utk pakai kat tangan kanan, kena cari la.. kalau yg electronic,, takat ni takde beza, both sides ada button

wallahu a'lam

-----------------
Hayy Qum bi ar-Ruuh al-Jadiid!!!
.: Bertemu Dan Berpisah Kerana Allah :.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HeArtBroKenkiDProfil   Hantar PM kepada HeArtBroKenkiD   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 19:31


Salam Alaik

Kanan? Org pakai ana tak kekok tengok.. Kalau sendiri pakai.. Hati2.. silap2 boleh tak ada mood bercakap. Teramatlah tak selesanya...

Bila nak tengok jam, pusing kepala 90 degree ... Terteleng2 sikit lah.. hehe.. Tapi ana akan make sure adik2 ana pakai jam tangan kanan. InsYAllah..

Wassalamun alaikum.

-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 28-01-05 21:02


pendapat orang kan berbeza.... Wawa pun pakai jam sebelah kanan tapi...Alhamdulillah, tak der orang komen... rasanya tak salah pakai jam sebelah kanan...kan? mmg tak salahpun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

sirna_bintang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10573
Posting: 291
Dari: cheras,KL

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-05 21:54


saya pun pakai jam tgn kanan gak..sbb nak nulis dulu waktu sek dulu..payah...so,kene tukar tgn kanan nak pakai jam..sampai sekarang pakai tgn kanan..dah selesa....bg saya..kiri kanan...tak ada apa2 masalah....its up to us...nothin` wrong with it...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirna_bintangProfil   Hantar PM kepada sirna_bintang   Pergi ke sirna_bintang's Website   Quote dan BalasQuote

mariana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12405
Posting: 148

Johor  


posticon Posting pada: 29-01-05 00:18


sy pkai kt tgn kanan gk..hmm tk kidal pn..
tp wats de weird eh..haha.. actly asalnya mmg pkai kt kiri..tp dlu time form3..ade admire kt sorg al-hafiz..ape lg..ikutla cara dia..coz fikir time tu ade baiknya ikut cm al-hafiz ni..kekok at 1st tp lame2 da biase lak..ble da tk admire lg..rasa tk perlula nk tukar kt kanan blk..sbb da selesa..
lebih selesa dr pkai kt kiri..sbb ape?tahla..rase cm style sikitla....

Bookmark and Share

    


  Member Information For marianaProfil   Hantar PM kepada mariana   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-01-05 00:34




dulu sy pakai tgn kiri...ntah cam ner satu ari tu t'pakai kt tgn kanan... sampailah skrg....
ada gak org kata pelik... tp x kisah aa bukannya dosa pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

relajihad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 09.11.2004
Ahli No: 12384
Posting: 118
Dari: Perak

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-01-05 14:00


xsalah pon.... jangan pakai kat kaki kiri sudah la....




p/s pakai jam kat pingang!

Bookmark and Share

    


  Member Information For relajihadProfil   Hantar PM kepada relajihad   Pergi ke relajihad's Website   Quote dan BalasQuote

karkuntimur
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2003
Ahli No: 4433
Posting: 49

Selangor  


posticon Posting pada: 29-01-05 14:15


...

hm..pakai jam tangan kanan?
yang saya tahu itu sunnah.
walaupun zaman nabi tiada jam tanga.
tapi nabi sentisa memulakan yang kanan.
macam pakai cincin. yang saya tahu tangan kanan.

so hakikatnya tidak ada kena mengena kepada
kidal atau tidak...kalau dia tahu perkara itu dapat pahala pasti dia akan buat w\pun pada asalnya
tak selesa...ala..lama-lama selesa la.

ok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For karkuntimurProfil   Hantar PM kepada karkuntimur   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 29-01-05 14:20


...

pelik ape nyer..biasa jer..
-pakai jam tu ikut keselesaan individu, kalau menulis guna tangan kanan,sebaik nyer pakai ler jam tangan yang bersaiz kecil supaya tak menganggu tangan yang menulis..
- ni pendapat jer, saya tak guna pun jam tangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 29-01-05 14:39




kengkawan, ain pun pakai jam kat tangan tangan. tapi memang jarang orang pakai jam kat tangan kanan. pernah gak nak ubah pakai kat tangan kiri, tapi tak selesa lah...

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 29-01-05 15:45


Pakai dua2 belah sekali lagi klaasss gitu...!!

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 29-01-05 17:36


MeowHidayah
Quote:
Pakai dua2 belah sekali lagi klaasss gitu...!!
-----------------



eh..eh.. cmno nak tengok tu.. ishh....pusing kepala kanan..kiri..kanan..kiri..he..he..

ana mase kecik2.. pakai sebelah kanan..
dh lame2 ayah tegur.. org pakai jam sebelah kiri..
then.. ana try laa tukar kiri.. laa ni.. dh biase pulak sebelah kiri..

apepun.. x kisah laa mane2 pun.. make sure..jam ade kat tgn..kalu x de jam... susahnye..

-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-05 18:06


...

bergantung pada keselesaan individu masing-masing...

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-01-05 19:16


Bercakap tentang topic pakai jam tangan kanan nie, saya nak ceritakan satu perdebatan antara saya dgn roommate saya.

Saya pun macam sahabat2 sekelian memakai jam kat tangan kanan...tapi roommate saya memakai jam tangan kiri....ntah macam manelah, maybe dia jealous ataupun hairan kot nape saya pakai jam kat tangan kanan, dia tanye saya nape pakai jam belah kanan....so, saya bagitaulah ape2 kerje baik better dimulakan belah yg kanan.....tapi lepas tue dia bagitau, ade sorang kawan dia yg ngaji kat sek. agama (roommate saya bukan sek. agama) bagitau memakai jam kat tangan kiri memberi penghormatan kpd tangan kiri kelak waktu hari akhirat....dan tangan kiri kelak akan menolongnnya pd waktu tersebut ...

Saya pun terkejut bile dia cakap cam tue....saya tanya dia adakah itu hadis rasulullah saw ataupun cakap2 org alim???....dia kate tak tahu tapi itu yg kawan dia yg ngaji kat sek. agama yg cakap....lepas tue saya bagitau dia yg saya tak penah dengar ataupun jumpe hadis macam tue....dan sememangnya itu bukan hadis sbb zaman rasulullah mane ade jam tangan.

So, sebagai peringatan kat bekas2 sek. agama ataupun yg sedang ngaji kat sek. agama, jgn nak memandai2 mengatakan sesuatu tue sbg hadis rasulullah....korang yg sek. agama jgn ingat dah tahu semua pasal agama, jgn nak tunjuk pandai depan bebudak yg sek. biase.....ape2 yg korang cakap tue akan dipertanggungjawabkan...jawablah nnt depan rasulullah.

Kalau tak tahu better diam je...and kalau tak suka ikut sunnah rasulullah memulakan sesuatu yg baik dgn tangan kanan, jgn memandai2 wujudkan sesuatu hadis bagi mengingkari sunnah tersebut

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 31-01-05 08:32


ala memana pon boleh jugak..tapi kat mesir ni awas kalau anda memakai jam tangan..pasti ada sajer budak akan tanya pukul berapa sekarang..sebenarnya diorang nak uji jerk..ala takde pekdah pon kalau diorang tau jam pukul berapa..kengkadang tuh kita tunjuk depan mata die lepas tolak jam tu kene kepala die..hehehe..nak buat camna..dah memang di ajar sejak dulu...

-----------------
streamyx

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

assakinah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12662
Posting: 53
Dari: universiti malaya kl

Perak  


posticon Posting pada: 31-01-05 09:47


dapat pahala la.... kalo pakai jam sebelah kanan..
sebab Allah suke sebelah kanan....

dulu saya pakai jam tangan kiri...
tapi sekarang dah tukar......

Bookmark and Share

    


  Member Information For assakinahProfil   Hantar PM kepada assakinah   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-05 09:51


hamba pakai jam tangan kat dinding la~

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 31-01-05 10:30


mcm tu ker....
batousai whaz up?
mcm mane Aoushi?


jadi banyak le paeg\dahnye pakai jam tangan kanan ni yer....
tapi kalo pakai jam tangan kanan terbalik?
maksudnyer jam nyer mengadap tapak tangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

areniece
Warga Rasmi
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13563
Posting: 19
Dari: johor

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-02-05 10:43


pelik?
x lah...sypun pakai jam kat tgn kanan....sbb sy ni lefthanded so...memang rase selesa la pakai kat sblh kanan....so kpd pemakai jam kat tgn kanan...dun worryla....

Bookmark and Share

    


  Member Information For arenieceProfil   Hantar PM kepada areniece   Quote dan BalasQuote

fizamil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13800
Posting: 126

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-02-05 10:54


okay ape pakai jam tgn kanan.....saya suka pakai jam tgn kanan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizamilProfil   Hantar PM kepada fizamil   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 01-02-05 12:03




kiri selesa, kanan pun selesa gak... 2/2 boleh. Apersal lak?



Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-05 12:25




takde yg pelikla... yang penting pandai tgk jam... hihik.. tapi ana pakai jam tgn kiri. mungkin sbb dh biase kot..

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

roninoni
Warga Rasmi
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13036
Posting: 7
Dari: skudai

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-02-05 13:19


pakai jam belah kanan! rasanya tak salahkan....
tp cikgu kamek ada ckp mun pakai belah kanan org tok berpikiran jauh!sejauh benar kebenarannya kamek pun sik tau....
wallahhualam......

Bookmark and Share

    


  Member Information For roninoniProfil   Hantar PM kepada roninoni   Quote dan BalasQuote

AtikahBahtiar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12288
Posting: 48
Dari: Bandung

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-02-05 09:57


...taklah pelik.boleh je kalo kita nak pakai kat tangan mana2 pun,asalkan kita rasa selesa.=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AtikahBahtiarProfil   Hantar PM kepada AtikahBahtiar   Quote dan BalasQuote

nurul5885
Warga Rasmi
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14092
Posting: 1

Johor  


posticon Posting pada: 03-02-05 17:07


mane ade pelik..ramai yg pakai jam kat tgn kanan..lainla kalo pakai jam kat kaki....tul x?


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul5885Profil   Hantar PM kepada nurul5885   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-05 17:29


Quote:

On 2005-01-29 14:00, relajihad wrote:
xsalah pon.... jangan pakai kat kaki kiri sudah la....




p/s pakai jam kat pingang!




Haha, betul tu, kalau pakai kat kaki baru pelik. Selagi pakai kat tgn, kanan ke kiri tetap jam tangan. Sebab tak ada jam dipanggil jam tangan kanan atau jam tangan kiri.

Ana dulu pakai tangan kanan, tapi org kata senang terantuk sebab tangan kanan banyak bergerak, jadi ana biasakan pakai di tangan kiri sampai sekarang..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

nur_salju
Warga Rasmi
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13290
Posting: 12
Dari: Negeri Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 03-02-05 20:40


mm...adik kita pakai jam tangan kanan gak..nampak lain jer...tapi still sweet lah..takde peliknya...mungkin yg mana kidal tu diorg guna tgn kanan utk jam...sesuai lah tu..kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_saljuProfil   Hantar PM kepada nur_salju   Pergi ke nur_salju's Website   Quote dan BalasQuote

cincai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14080
Posting: 135
Dari: stairway to heaven

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-05 10:08


pakai jam kat tangan mana2 ok jer....
lain arr kalo kudung, tu yg pelik kalo nak pakai jam tangan tu kat ner....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cincaiProfil   Hantar PM kepada cincai   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-02-05 10:33


fuh, topic jam pun panas gak

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

laili
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3366
Posting: 154
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-02-05 11:18


sy pun kidal orgnye..so sy prefer pakai jam tangan kanan..coz lebih selesa. tp bg sy x delah pelik pakai jam tangan kanan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailiProfil   Hantar PM kepada laili   Pergi ke laili's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-02-05 12:20


kalau askar marah sangat pakai jam kat tangan kanan sbb. bisanya pegawai waran pakai pangkat dia kat tangan kanan. so orang lain tak boleh pakai apa2 kat tangan kanan takut keliru

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

nice_pesan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 619
Posting: 126
Dari: cheras...

Perak  


posticon Posting pada: 04-02-05 18:58


=================================
saya dpt cara ni melalui datuk fadillah kamsah. dia kata kalo pakai anything kt tangan kanan nanti dapat pahala
=================================
samala pulak... kiter pun pakai tangan kanan.

-----------------
try to be nice, smart, fun & helpful...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nice_pesanProfil   Hantar PM kepada nice_pesan   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-02-05 19:10


dok eh....tak pelik pun..tapi ana pakai kat tgn kiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

Mujahiddah_Solehah
Warga Rasmi
Menyertai: 03.12.2004
Ahli No: 12770
Posting: 6
Dari: sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 04-02-05 21:30



bagi saya mane2 tangan pun boleh pakai jam... tapi saye punyer tangan pakai jam sebelah kanan.. rase best pulak pakai jam tangan kanan wlupun saye x kidal... tapi saye mmg suka tgk org pakai jam tangan kanan... x tau la naper... nmpak berstail kot...

-----------------
tanya pada hati,tapi ikutlah kata imanmu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Mujahiddah_SolehahProfil   Hantar PM kepada Mujahiddah_Solehah   Quote dan BalasQuote

mukhasah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9053
Posting: 109
Dari: atas bumi bawah langit

guineabissau  


posticon Posting pada: 05-02-05 13:08


ok lah tu...nabi kan suruh kita tayamun and tarajul...kira kalo niat gitu insyallah dapat pahala tu...jadi apa tunggu2 lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukhasahProfil   Hantar PM kepada mukhasah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-02-05 11:52




takde la pelik pun... dah namanya jam tangan... pakai mana-mana tangan pun ok jer... janji jgn pakai jam tangan kat kaki sudah...

p/s: kalo masuk department Perbidanan dan Sakit Puan (O&G) student medic lebih dinasihatkn pakai jam tangan seblah kanan....

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

jah_teratai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14264
Posting: 92
Dari: EepOoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-05 10:28


....
ana pakai jam tgn blah kiri.. jd ana tak tau rr... tp kekwn ana slalu kte ana ni suke sgt pakai jam blah kiri.. hehe tu yg ana plek dgn soklan anti/anta tu.. sume manusia ade pandangan die yg t'sendri.. ikut suka diela nak pakai blah mane cammane gaye je.. tp jgn t'lebih2 ckup rr




Bookmark and Share

    


  Member Information For jah_terataiProfil   Hantar PM kepada jah_teratai   Quote dan BalasQuote

saidatul_aneesa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.03.2005
Ahli No: 15315
Posting: 54
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-05 13:55





tulah...mula2 tak amik kisah bab nie. tapi biler ader sorang member bagitau org yang pakai jam tangan belah kanan nie special skit. tapi tak tau plak ikut segi mana?....bagi saya sama jer...cuma janggal skit la kan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For saidatul_aneesaProfil   Hantar PM kepada saidatul_aneesa   Pergi ke saidatul_aneesa's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-03-05 17:01


ana pakai jam sebelah tangan kiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

_husna_
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14875
Posting: 62
Dari: balai berita

Johor  


posticon Posting pada: 31-03-05 15:22



lebey afdal kanan kan..

menurut dr fadzilah kamsah,org yg pakai jam sebelah kanan ni menghargai waktu.mcm2..

ikut suka ikut keselesaan.kanan @ kiri.terpulang pada individu tu.nak tgk waktu kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For _husna_Profil   Hantar PM kepada _husna_   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 29-04-05 13:52



Pakailah mengikut kesukaan anda. Ana ada hak untuk memilih. Bukankah kita mengamalkan demokrasi?

Tapi ana ni alergik dengan tali jam daripada logam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

Azri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.09.2004
Ahli No: 11001
Posting: 75
Dari: Tupak Kelate(Tumpat Kelantan)

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-04-05 20:40



bukankah melakukan sesuatu menggunakan anggota kanan tu sunat??,jd pakai jam kat tangan kanan sunat la...
tp tak kisah la nak pakai kat tangan belah mana tak pakai pun takpe he..he..


Bookmark and Share

    


  Member Information For AzriProfil   Hantar PM kepada Azri   Pergi ke Azri's Website   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 12:06


assalamualaikum!!
pelik itu tak lah.. tapi saya pakai jam tangan, cincin, gelang... semua pada tangan kiri!!!
tak biasala nak pakai di tangan kanan mungkin sebab tangan kanan yang banyak buat kerja..tak adala menggangu pergerakkan....
bagi saya la yang pakai jam pada tangan kanan hanya mereka yang kidal..
mungkin sebab dia sm macam saya tdk menganggu pergerakkan tangan...
senang nak buat kerja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 12:27


assalamualaikum wbt,
Walau pun ana bukan kidal, tapi ana pakai jam tgn di tgn kanan..
memang ramai kawan yang pelik, tapi mungkin sebab ana dah terbiasa... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

azhani
Warga Rasmi
Menyertai: 06.07.2004
Ahli No: 9850
Posting: 6
Dari: kedah

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-06-05 13:43


ana pun samalah..
walaupun ana bukan kidal..
tapi anapun pakai jam sebelah kanan..
pelik ke..
tapi kadang-kadang ana prasan juga bila ada orang tegur..
tanye ana kidal ke..
tapi..
tu tiada ape2pun..
kanan ke..
kiri ke..
yang pnting brsyukur dengan kurniaan Allah..
wallahulam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azhaniProfil   Hantar PM kepada azhani   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 13:56


tak de la pelik mane. alah biasa la tu. manusia ni kan ada macam2 ragam. saya pula mmmg t'biasa pakai tgn kiri. dr kecik lagi. ayah saya lagi la spesel sebab dia selalu tukar2 pakai tgn kanan dengan kiri. bila tanya Kenapa, dia jwb sebab tak nak tgn jadi berbelang sebab sunburn. hehehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

sue_84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.11.2004
Ahli No: 12628
Posting: 35
Dari: k.nerang

Kedah  


posticon Posting pada: 28-06-05 14:30


kanan atau kiri pun sama saja.asalkan selesa sudah lah.cuma nampak pelik sikit la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sue_84Profil   Hantar PM kepada sue_84   Pergi ke sue_84's Website   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 28-06-05 14:38


saya kiri..........tpi memana pun boleh

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 14:53


oro? pelik ka~ hamba pakai jam di dinding pun tak de orang cakappelik~ pun ^_^
[ Telah diedit oleh: kens2005 pada 28-06-05 14:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

narato
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2005
Ahli No: 16524
Posting: 143
Dari: jb...ukm,bangi

Johor  


posticon Posting pada: 28-06-05 15:48


alah,biasalah tu orang ni kalau nampak kita buat sesuatu,
mesti mereka pelik. :lol:
[ Telah diedit oleh: narato pada 28-06-05 15:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naratoProfil   Hantar PM kepada narato   Quote dan BalasQuote

uzair
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.01.2005
Ahli No: 13578
Posting: 33
Dari: malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 28-06-05 16:14


assalamualaikum

ermm datg islam keadan dagang akan kembali secara dagang
sesungguhnye rasulluh suka malakukan sesutau dengan tangan kanan

sebenar tak pelik pakai jam tagan kanan yang pelik bila orang pakai jam tanagn kiri kerna tak tahu ana lebih baikl
:roll: :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For uzairProfil   Hantar PM kepada uzair   Pergi ke uzair's Website   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 28-06-05 16:22


assalamualaikum..

ermm..pasal jam ekk..
ikut suka individu tu la nak pakai tngn kiri or kanan..
tapi..ramai yang pakai belah kiri kan??..termasuk la saya ni..
tapi kalau tnya orang yang pakar psikologi ni..ada makna2 tertentu la..
penh juga try pakai tgn kanan..tapi tak selesa la pulak.
erm..ikut suka la kan...yang penting selesa
[ Telah diedit oleh: annur83 pada 28-06-05 16:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-08-05 04:41


jam tak ada bagaimana nak pakai?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

zahrahtunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 5786
Posting: 78
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 06:51


insyaAllah tak pelik....ada ganjaran istimewa bagi mereka yang 'menganan' iaitu melebihkn kerja dengan mgunakan anggota kanan.....jk minum air angkat gelas cawan/botol...dan yang sm waktu dgnnya guna tangn kiri ia lebih mirip kepada prangai golongan ahli neraka....mk bhati2lah kita mdidik diri....amaln yang kecil boleh myebabkn kita jauh dari rahmatNya.
wallahualam bisawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrahtunnurProfil   Hantar PM kepada zahrahtunnur   Quote dan BalasQuote

Sweetie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14340
Posting: 121
Dari: Galaksi Bima Sakti

Perak  


posticon Posting pada: 18-08-05 00:07


Pada 10-08-05 06:51 , zahrahtunnur posting:

!!! QUOTE !!!

insyaAllah tak pelik....ada ganjaran istimewa bagi mereka yang 'menganan' iaitu melebihkn kerja dengan mgunakan anggota kanan.....jk minum air angkat gelas cawan/botol...dan yang sm waktu dgnnya guna tangn kiri ia lebih mirip kepada prangai golongan ahli neraka....mk bhati2lah kita mdidik diri....amaln yang kecil boleh myebabkn kita jauh dari rahmatNya.
wallahualam bisawab


betulke? masalahnye benda ini bukannya kita yang nak..dah kita ini kidal, nak buat bagaimana..kalau teringat, boleh laa tuka tangan..tapi kalau tak ingt? :-?

macam saya, saya pakai jam kat tangan kanan..senang nak buat kerja & menulis..selesa sikit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SweetieProfil   Hantar PM kepada Sweetie   Pergi ke Sweetie's Website   Quote dan BalasQuote

laila_qaisy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17496
Posting: 74
Dari: punck perdana,u10

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 00:23


saya pakai tangan kanan..sebab tangan kiri pakai gelang............
bila nak menulis kena buang jam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For laila_qaisyProfil   Hantar PM kepada laila_qaisy   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 01:42


Pada 18-08-05 00:23 , laila_qaisy posting:

!!! QUOTE !!!

saya pakai tangan kanan..sebab tangan kiri pakai gelang............
bila nak menulis kena buang jam..
hik.. Kenapa jadi begitu? ana tak pulak macam laila_qaisy ni.. ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-08-05 18:51


erm..pelik ke sebenarnya pakai jam tangan kanan ni?????tapi kan masa kat sekolah dulu...tiba2 saja kaunselor masuk ke kelas saya dia tanya...kelas ni siapa yang pakai jam tangan kanan angkat tangan.....pelik lah masa tu...berdebar pun ad...yerlah soalan menakutkan orang saja.....heheheh....adalah 2-3 orang termasuk saya...past tu cikgu tu kata awak ni orang yang unik...tapi tak tahulah unik setakat mana......hehehhe......
tapi..kalau dalam islam apa-apa yang kita nak buat diaulakan buat dengan tangan kanan.....dapat pahala sunat.....

oklah..pakai jam tangan kanan ke..kiri ke tak penting....yang pentingnya kita ada jam dapat melihat masa...betul tak????
masa itu umpama emas....bak pepatah arab...masa itu umpama mata pedang..........

SELAMAT BERJUANG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

eriza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13069
Posting: 80
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 19:23


ana bukan kidal ...
tapi ana pakai jam tangan kiri....
member ana pun ramai pakai tangan kiri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For erizaProfil   Hantar PM kepada eriza   Quote dan BalasQuote

diana_ADA
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17121
Posting: 34

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 11:03


pelik???
eh...Kenapa pula
sama saja function nya, nak tau masa
tapi,orang yang pakai jam kat tangan kanan ni slalunya kidal
betul tak??? :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For diana_ADAProfil   Hantar PM kepada diana_ADA   Quote dan BalasQuote

shahriz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16922
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 11:08


pelik ke... bagi saya tak pelik...
saya pun tak tau Kenapa orang anggap benda itu pelik...
saya pun pakai jam tangan kanan juga.. rasa rasa tak ada benda... pun sama saja fungsinya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahrizProfil   Hantar PM kepada shahriz   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 11:12


ana pun pakai jam tangan kat tangan kanan
hehe..tak pelik lah bagi orang yang pakai seselah kanan
cuma orang yang pakai sebelah kiri yang rasa pelik

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-08-05 11:20


tapi,orang yang pakai jam kat tangan kanan ni slalunya kidal
betul tak???

!!! QUOTE !!!


erm...taklah..saya tak kidal...tapi pakai jam tangan kanan...saya sokong tu futurama...memang orang yang pakai jam tangan kiri rasa pelik bila kita pakai jam tangan kanan
[ Telah diedit oleh: cahaya82 pada 19-08-05 11:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

nurulieman
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.08.2004
Ahli No: 10479
Posting: 27
Dari: uitm

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 11:54


Assalamualaikum...
Ana pun pakai jam sebelah kanan.
Tak semestinya orang yang kidal saja pakai jam belah kanan.
Ikut keselesaaan &yang penting utamakan yang kanan dahulu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuruliemanProfil   Hantar PM kepada nurulieman   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 12:23


tak rasa peliklah sebab memang dah biasa pakai tangan kanan. tapi kena berhati-hati sebab selalunya orang yang pakai tangan kanan ni agak ganas sebab banyak kerja yang kita buat mengunakan tangan kanan. betul tak???

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 19-08-05 15:20


assalamulaikum...
saya pakai jam sebelah kanan sebab lebih selesa kerana saya menulis dengan tangan kiri.Jadi kalau pakai kat tangan kiri tak selesa.Pakai apapun mesti tangan kanan termasuklah pakai cincin ataupun gelang tangan.Lipat kanan untuk baju kurung pun saya selalu pakai sebelah kanan.Kalau tak tak selesa......

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 24-08-05 09:58


KIRI KE KANAN KE..
SAMA saja....
NAMA DIA TETAP JAM...
CUMA saya PERNAH dengar lah...
orang KATA yang PAKAI BELAH KANA NI BERLAGAK...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 10:03


Pada 24-08-05 09:58 , yan4485 posting:

!!! QUOTE !!!


orang KATA yang PAKAI BELAH KANA NI BERLAGAK...


hehehe berlagak?? bukan berlagak tapi elok guna tangan kanan..apa orang cakap dapat pahala dahulukan tangan kanan..
kulli hal ikut atas keselesaan ... :-D :-) :-D :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

amanassiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12124
Posting: 89
Dari: al arddi kholifah

Pahang  


posticon Posting pada: 24-08-05 12:30


ana rasa tak pelik... tapi selalunya orang kidal saja sebab ana pun kidal...ikut pada keselesaan dari sendiri......

Bookmark and Share

    


  Member Information For amanassiqProfil   Hantar PM kepada amanassiq   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 09-09-05 00:51


ada pendapat mengatakan lelaki lebih sesuai pakai sebelah kanan..baru nampak sesuai..while wanita sesuai tangan kiri.. kalau tak salah saya dengar dari dari fadzilah kamsah,,,kalau salah tolong betulkan ye..
saya memang pakai sblh kiri..lebih selessa :-? :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

i-nun
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18063
Posting: 33
Dari: kuala.lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 02:03


saya pula pakai tangan kanan....tapi saya xkidal...memang nulis pun pakai tangan kanan..selesa saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For i-nunProfil   Hantar PM kepada i-nun   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 09-09-05 13:45


ana pun pakai jam kat tangan kanan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

namirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5920
Posting: 232
Dari: Ardhillah

singapore  


posticon Posting pada: 09-09-05 14:04


apa yang peliknye...ana pun plkai kat tangan kanan...lagi selesa bagi ana


-----------------
Our readiness strengthens our security
Our adaptability ensures our success
Our unity strengthens our nation
Total Defence S'pore


Bookmark and Share

    


  Member Information For namirahProfil   Hantar PM kepada namirah   Quote dan BalasQuote

af_zubaiti
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2005
Ahli No: 18828
Posting: 107
Dari: Gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 14:36


assalamualaikum...

apasalhnya pakai jam sebelah kanan???ana pun pakai jam sebelah kanan...tak pelik pun...atas keselesaan masing2 lah...



*Seikhlas nasihat diberi...Mencari Redha Ilahi*

Bookmark and Share

    


  Member Information For af_zubaitiProfil   Hantar PM kepada af_zubaiti   Quote dan BalasQuote

azimin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8814
Posting: 28

japan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 14:49


assalamualaikum..

lorh,pakai jelaa mana-mana belah pun..asal dapat tengok masa cukup aa..pakai kat kaki pun tarak problem apa kalau dah dia boleh tengok masa dengan baik...kan??kan??
anyway..mulai apa-apa pun dengan anggota kanan kan elok.. :-D 8-)
[ Telah diedit oleh: azimin pada 09-09-05 14:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For aziminProfil   Hantar PM kepada azimin   Quote dan BalasQuote

af_zubaiti
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2005
Ahli No: 18828
Posting: 107
Dari: Gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 15:41


emmmm....boleh tahan ayat saudara azimin ni ye...
apapun..betul juga,muali apa-apa dengn tangn kanan kan lebih elok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For af_zubaitiProfil   Hantar PM kepada af_zubaiti   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 15:54


:roll: :roll: apa-apa pun,pada pendapat saya,elok lah dimulai dengan yang kanan dahuluuuu ;-) ;-)
rajin2 lah kejar pahala yang sunat,walaupun sikit,lama-lama....jadi bukit,betul tak?? :-) :-) :-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

af_zubaiti
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2005
Ahli No: 18828
Posting: 107
Dari: Gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 16:32


emmm...alhamdulillah...insyaallah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For af_zubaitiProfil   Hantar PM kepada af_zubaiti   Quote dan BalasQuote

khuwailid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5241
Posting: 139
Dari: marakka, mareisha

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 18:08


kanan >selesa... ana menulis tangan kiri, tak selesa jika pakai jam ditgn kiri...
pinjam ayat katt atas "mulakan anggota kanan dulu" hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For khuwailidProfil   Hantar PM kepada khuwailid   Pergi ke khuwailid's Website   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 18:30


aku tak pakai jam langsung...tak selesa pakai jam tangan...tak kiralah kiri ke kanan...lebih selesa letak dalam poket....hehehehe....tengok henset saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 15-09-05 10:45


assalamualaikum
ana pun pakai jam kat tangan kanan
kekok rasanya kalau pakai tangan kiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

kama_klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18331
Posting: 181
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 21:29


dua2 pun boleh.suka hati lah nak pakai tangan mana.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kama_klateProfil   Hantar PM kepada kama_klate   Pergi ke kama_klate's Website   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 16-09-05 22:42


same wif me lah....
saya pun pakai jam kat tangan kanan...
sebabnye saya kidal...
tak apa..
pakai lah kat mana-mana pun jam itu..
asal dapat tengok jam dah lah...
:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» pelik ke pakai jam di tangan kanan??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.253109 saat. Lajunya....