Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-02-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tiada apa yang paling berharga di dunia ini selain dari kebahagiaan..tiada apa yang paling memilukan selain dari kesedihan
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: ShannonTodd
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43149

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
razani: 12 hari yang lalu
abid_19: 13 hari yang lalu
JonathanBaker: 15 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: antara sahabat dan kekasih???????


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» antara sahabat dan kekasih???????

Please Mendaftar To Post


Oleh antara sahabat dan kekasih???????

gadismontel
Warga Rasmi
Menyertai: 16.09.2004
Ahli No: 11167
Posting: 8
Dari: jepun

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-01-05 12:40


assalammualaikum...

adakah perbuatan saya salah dan dianggap tidak jujur pada kekasih?

menyayangi kekasih tetapi dalam masa yang sama merindui sahabat ( lelaki )yang rapat.adakah ianya salah?l..saya ebih memerlukan sahabat daripada kekasih ketika dirundung duka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For gadismontelProfil   Hantar PM kepada gadismontel   Pergi ke gadismontel's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 26-01-05 14:05




Hikmah disebalik perkenalan.....

hargai la persahabat, jgn amik kesempatan dah... just sorry to say= "ADIOS Amigos"...

Kekasih??? Serah pd yg maha ESA...

Rahsia hati hanya Allah yang tahu...



[ Posting ini telah di edit oleh: farhanna pada 2005-02-01 12:16 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

muallim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13816
Posting: 264
Dari: Sekinchan

Selangor  


posticon Posting pada: 26-01-05 14:18


Jika sudah ada kekasih jagalah hubungan itu agar diredhai Allah swt, jangan melanggar larangannya.
Ingat batas2 syariat.
Begitu juga kepada sahabat2 yang lain, sekiranya perkara itu baik eloklah tu, asalkan tidak menimbulkan fitnah lebih2 lagi dari pihak kekasih kamu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muallimProfil   Hantar PM kepada muallim   Pergi ke muallim's Website   Quote dan BalasQuote

gooliez
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.11.2003
Ahli No: 5361
Posting: 65
Dari: negara atas angin...

Selangor  


posticon Posting pada: 26-01-05 15:05


tak salah rasa nyer...janji tau jaga adap...
biasa lerr...kalo tension ngan pakwe...
kiter ngadu kat kawan....
niat kat hati mahu betul....
ok chauz!

Bookmark and Share

    


  Member Information For gooliezProfil   Hantar PM kepada gooliez   Quote dan BalasQuote

zuhalam
Warga Rasmi
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13936
Posting: 8

japan  


posticon Posting pada: 28-01-05 22:02


klu nak pun jangan d permainkan...
jadilah persahabatan yg di redahi illahi....
ingat batas persahabatan, anak sapa yg kita bawa..
klu nak relex kan diri slalu jumpa mereka...
susah nak percaya manusia zaman skrg....


Bookmark and Share

    


  Member Information For zuhalamProfil   Hantar PM kepada zuhalam   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-01-05 21:53


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah anakanda cuba fahami apa yang cuba umi sampaikan ya. Sebenarnya situasi sebegini hanya dilalui oleh mereka yang lemah imannya (maafkan umi sekiranya direct approach ni) kerana orang yang imannya kuat tidak akan berserah pada situasi begitu - sayang pada kekasih tetapi merindui sahabat lelaki juga.

Seorang muslimah solehah tidak akan mampu untuk membiarkan hatinya begitu kerana ia akan menjadi tompok-tompok hitam dan menolak dari iman untuk masuk dan bertapak di dalam hati itu kelak. Lagipun kalau kita berduka maka yang pertama kita lakukan ialah mengadu kepada Allah SWT yang menjadikan kita, hati kita dan yang beri kita ujian duka tu. harap anakanda faham ya. maafkan umi sungguh sekiranya anakanda terasa sebab niat umi untuk membawa anakanda keluar dari kemelut hati yang tidak menentu itu. Bacalah sikit apa yang dibawah ini ya.

"Sesunggubnya hati manusia itu berkarat seperti berkaratnya besi. Sababat-sababat bertanya: Apakah pengilapnya wahai Rasulullah?. Rasulullah menerangkan: membaca Al Quran dan mengingati maut (mati).' (HR Al Baibaqi)

"Sesungguhnya iman itu boleb lusuh seperti lusuhnya pakaian, maka bendaklah kamu memobon doa kepada Allah SWT supaya diperbaharui keimanan itu di dalam jiwa kamu.' (HR Al Hakim dan At Tabrani)

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - Remember that your character is your destiny.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

amirulreza
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.01.2005
Ahli No: 13978
Posting: 42
Dari: Pasir Puteh

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-01-05 00:25




Untuk menyelesaikan masalah awak ni.. baik kiranya awak fikir ...mengapa awak rindu kat kawan awak yg lagi 1..
hakikatnya jika awak tumpu pada teman istimewa awak tu dan cuba variasikan dalam perkenalan... awak tak akan jadi macam ni... yer tak...??

wallahuaqlam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirulrezaProfil   Hantar PM kepada amirulreza   Pergi ke amirulreza's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-01-05 09:37


ana setuju ngan ummimq

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

gadismontel
Warga Rasmi
Menyertai: 16.09.2004
Ahli No: 11167
Posting: 8
Dari: jepun

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-01-05 14:36



assalammualaikum..

terima kasih kerna sudi memberi pendapat dan teguran..insayaALLAH saya akan cuba memperbaikinyer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For gadismontelProfil   Hantar PM kepada gadismontel   Pergi ke gadismontel's Website   Quote dan BalasQuote

putri_ibu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2004
Ahli No: 11007
Posting: 29
Dari: Bumi KenyaLAnG

Sarawak  


posticon Posting pada: 31-01-05 20:44




semuanya bergantung pada niat dan hati kita..
hidup sunyi tanpa kekasih dan tak sempurna tanpa sahabat



-----------------
be a good muslim or dia as syuhada

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_ibuProfil   Hantar PM kepada putri_ibu   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 31-01-05 22:09




erm tul cakap ummiq tue..tahniah kenapa gadismontel kerana menerima teguran dengan fikiran yg terbuka dan matang..org yg beriman hanya merindui Allah sahaja..mengadula kepada Allah kerana kamu diciptakan olenhNYa dan hanya die sahaja yang lebih memahami dan mendengar isu hatimu....walahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

cincai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14080
Posting: 135
Dari: stairway to heaven

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-05 10:48


antara rasa kasihan pada srg teman...
dan rasa kasih pd srg kekasih....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cincaiProfil   Hantar PM kepada cincai   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-02-05 16:48


Sahabat tu siapa?
Kekasih tu siapa?

Huhuhu... tepuk dada, tanya iman .. sahabat tempat kita berkongsi suka dan duka.. kekasih?? tempat tumpahkan kasih sayang?.. erkk.. [ana serahkan pada yg berpengalaman tuk jawab benda ni..].. huhuhu..

p/s: bila dah ada suami.. tak leh la main rindu2 org lain.. heeek.. nnt sure jeles hehe..

WaLLahua'LaM

-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-05 17:32


watpe nak pikir banyak? amik je dua-dua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

yushidayaKISAS
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13627
Posting: 62
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 16-02-05 23:06


hmmm, apepun yang penting setie pada yang satu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yushidayaKISASProfil   Hantar PM kepada yushidayaKISAS   Pergi ke yushidayaKISAS's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-03-05 20:38


biarlah kekasih itu menjadi sahabat anda dan biarlah juga sahabat itu menjadi `kekasih` anda.namun sahabat yang bukan lebih dari seorang kekasih...selama mana dirimu masih menganggap sahabat sebagai sahabatmu dan begitu juga sebaliknya,insyaAllah hubunganmu dengan kekasih tetap utuh....


*sekadar pendapat.........

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

pengembara_firdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14784
Posting: 185
Dari: dunia kemahasiswaan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-03-05 21:33


merindui kekasih dari sahabat?
kata seorg ahli hikmah"kekasih itu adalah teman paling rapat..dier lah teman,dierlah kawan,dierlah kekasih dan sebagainyer"
kalau anda lebih memerlukan dan merindui sahabat dari kekasih.....yg salahnya awak.sebab memberi hati dan perasaan terhadap org.kekasih yg benar2 kekasih...tiada lagi sahabat selain kekasih.kerana kekasih adalah segalanya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara_firdausiProfil   Hantar PM kepada pengembara_firdausi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.093731 saat. Lajunya....