Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Laut yang tenang tidak menghasilkan nelayan berani

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 11 hari yang lalu
nur_tinta: 17 hari yang lalu
kasih_kekasih: 33 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Bila DA'IE ber'dating'...


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Bila DA'IE ber'dating'...

Please Mendaftar To Post


Oleh Bila DA'IE ber'dating'...

kasturi_19
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.10.2004
Ahli No: 11562
Posting: 60
Dari: KOE - IIUM

Selangor  


posticon Posting pada: 23-01-05 09:16


baru2 nih, ana telah diamanahkan bersama2 ngan sahabat n sohabiah ana untuk kendalikn satu program. nak dijadikan cerita, sewaktu perjumpaan kami di sebuah tmpt, ade seorg sohabiah ana nih dtg bersama2 ngan teman lelaki die naek kereta... berdua!!!
bkn itu yg ana cube beritahu... tp sebelum nih ana pernah tegur sohabiah nih sbb die pakai tudung tigasegi (time mukhayyam)... then die ade bg alasan untuk berdakwah! mungkin niat die baik... tp... (ana bukanlah nak menhina apetah lagi memfitnah) tp ana yakin, USTAZAH BAHIAH (pendakwah bebas) SENDIRI X PERNAH BERDUA2AN BERSAMA SEORG LELAKI YANG BUKAN MAHRAMNYA!

untuk pengetahuan semua, samapi suatu mase... ramai sahabat ana pernah terfikir, dorunk berdua nih dh bertunang ke? sbb, dorunk nih slalu sgt berjumpe atau istilahnye ber'dating' kt luar...samada kehadiran kwn sohabiah ini atau pn tidak... jwpnnyaaa... tidak sama skali!

bg ana, ana terfikir... mana mungkin seorang PENDAKWAH yg pakai sarung tgn (sumthing yg biase perempuan pakai kat tgn kalo x pakai baju bercekak) bersama2 seorg lelaki yang bkn mahramnya yang boelh mnimbulkan FITNAH!

ana mintak pndgn n nasehat antum n antunna sume... betulkh care pemikiran ana n cmnelah ana nk tarbiyah die? sbb die nih lebih 'berilmu' dari ana... baek dr pelbagai cabang ilmu termasuk ilmu dlm berkata2!!!

hope antum sume same2 bantu ana...

Min Muslim Ilal Muslim

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasturi_19Profil   Hantar PM kepada kasturi_19   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-05 12:31




no komen,... just... don't judge a book by its cover,... don't judge a person by the way he looks,....

apapun, pendapat sy lah,... buat masa nih, selagi kita x tau kebenarannya,... buang n campak jauh2 prasangka2 buruk tuh,....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-05 12:55


ermm..ana rase ana tak layak nak bg ape2 komen pasal nie..sebb diri ini pun bukannya hebat sgt...cume same2 koreksi diri...nak komen lebeh2 pun..

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

Tuffah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.02.2004
Ahli No: 6997
Posting: 56
Dari: Giant

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-01-05 13:09


Penangan nafsu tak mengenal siapa. Fitrah manusia memang begitu. Ikhlas atau tidak dalam mengikut syariat Allah, itu urusan 'sulit' antara dia dan Allah.

So dalam soal dakwah/ nasihat-menasihati ni kita jangan lihat tahap 'luaran' pada orang yg nak dinasihatkan, yakni tahap ilmu/pengalamannya.

Setiap manusia perlukan nasihat. Dalam kes ni, sahabiah/kawan anti perlukan nasihat. Kalau rasa tidak dapat sound direct, anti gunakan orang yang lebih mampu, maksudnya orang yang dia (kawan anti) ni respek, supaya dia boleh terima nasihat tu dengan mudah.



"Innadz Dzikra tanfa'ul mukminin"
(sesungguhnya peringatan memberi manfaat kepada orang2 yang beriman)

Bookmark and Share

    


  Member Information For TuffahProfil   Hantar PM kepada Tuffah   Pergi ke Tuffah's Website   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-05 21:30




tuelah...sahabat2 ana selalu bincang2 pasal ni masa usrah...tapi berakhir dgn tanda tanya. akhirnya cerita ni dah tak terungkit lagi.

tapi bagi ana (personal answer), taklah salah naik kereta berdua...mungkin muslimah tu tiada transport utk ke tmpt tu. jawapan ana begini memandangkan kasturi_19 tak ceritakan secara terperinci bagaimana keadaan mereka dtg.

lagi satu...pasal tudung tiga segi. ana pun tak setuju. tp, bila tengok tudung 3 segi sekarang, banyak yg labuh dan warna plain yg tak terang atau pun jarang. ana tak tahu muslimah yg anta maksudkan tu pakai yg mana satu.

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

umm_syuhada
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 12460
Posting: 61
Dari: bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-05 03:06




hmm...camne ye nk kata? gini la, nti/nta kena nasihatkan juga shbt nti/nta tu. tmbh2 dia antara yg fhm agama. cuba slow talk dgn dia. tp mmg ssh nk tegur shbt yg rapat dgn kita.

tak elok la naik kereta berdua-duaan tanpa ikatan yg sah. kita kena ingat...bila dah berdua tu...muncul makhluk yg ke-3. kita pun sedia maklum sape, kan? ana setuju dgn tuffah. nafsu & iblis tak kenal siapa. kita jgn ambil mudah la perkara mcm ni. nmpk mcm remeh je...ye la...bkn buat apa2 pun, kan? tp tu la yg ana ckp...nafsu & iblis tak mengenal siapa.

satu lg...perkara mcm tu mendtgkan fitnah. mcm yg shbt2 nti/nta yg lain fikir...dia dah b'tunang ke? kan ke jd fitnah tu. tunang pun takleh keluar berdua...inikan pula takde apa2 ikatan lgsg. yg buruk nnt Islam. sbb tu la kalau kita tgk...dah tak ramai yg respect pd Islam sbb diorg jugde Islam by its people. pd diorg...takde beza Islam dgn agama lain. lain la kalau org yg kaji ttg Islam...diorg akan nmpk keindahan Islam. diorg tak judge Islam by its people, but they judge it by its scripture...

pasal tudung tu pula...ana tak nk komen pjg sbb byk sgt pendpt. cumanya...kita kena fhm konsep aurat yg sbnr...

maaf la...ana ni pun jahil juga. tapi kalau kita tahu sesuatu perkara, kita kena sampaikan. bak kata us.,takkan nk tunggu ilmu kita dah cukup? sampai bila2 pun dakwah takkan berjln mcm tu. dan shbt ana ada kata...manusia ni mmg jahil tp dlm perkara yg berbeza2. mgkn shbt2 tahu sesuatu perkara tp ana tak tahu...kira jahil la tu...

yg baik itu dtgnya dr Allah...yg buruk tu juga dtg dr Allah atas kelemahan ana sendiri...

wallahu'alam

p/s: matlamat tak menghalalkan cara

Bookmark and Share

    


  Member Information For umm_syuhadaProfil   Hantar PM kepada umm_syuhada   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 24-01-05 08:25


..hmm wallahua'lam..

-----------------
"Bukan satu paksaan untuk disebarluaskan,saling mengingatkan sesama bukanlah hal binasa"

Bookmark and Share

    


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-01-05 08:31


tanye laa dulu pompuan tu.. sape laki tu..?? ntah2 abang dia...

jgn cepat sgt sangka buruk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-01-05 11:04


ada seorang sahabat... pernah mempersoalkan, 'kenapa ramai yg tidak solat sunat bakdiah(solat sunat selepas solat fardhu)...'


pada pendapat saya... kenapa mesti kita mempersoalkan tentang solat sunat?? buat apa nak bising tentang org yg tak solat sunat, tp solat wajib tetap di kerjakan...?? bukankah bagus kalo kita bicarakan tentang org yg tidak solat?

------------------

kesimpulannya.. / moral dr kisah ni.... ???

ape2 jer lahh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

anie_payrak
Warga Rasmi
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13303
Posting: 9
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-01-05 09:37


assalammualaikum...

whateverpun tegurlah secara berhikmah...
jgn terlalu pk yang negatif...orang yg ada ilmu tak semestinya tak penah melakukan kesilapan.. kita blaja dr kesilapan dan dr kesilapan e2 kita perolehi kesedaran.. jgn ikut sgt hawa nafsu...

ana minta maaf...ana ni pun jahil jgk... kita tak lari dr melakukan kesilapan...
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anie_payrakProfil   Hantar PM kepada anie_payrak   Quote dan BalasQuote

Nuhdi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2004
Ahli No: 11722
Posting: 86
Dari: Cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-05 18:27


....

Bertanya sahabat kpd Nabi... "Ya Rasulullah...dimanakah tempat kami orang Islam?"

Bersabda Rasulullah..."Darul Akirah"

Bertanya sahabat lagi..."Dunia ya Rasulullah?"

Nabi lantas menunjuk kepada longgokan sampah yang bertimbun... mengeluarkan bau yang busuk..

Diantara sampah itu ada satu bangkai kambing yang berulat


Bersabda Nabi lg..."Itulah dunia"

Yang dikatakan dunia ini...
Tipu daya...
Perangkap...
kelalaian...
dan lain2 lg


JADI JANGANLAH KITA TERPEDAYA....

Disini ana menaip antara wasiat Khalifah Zuhud Umar Bin Abdul Aziz....

......Suatu masa Umar berkata kpd Maimun bin Mihran : "Wahai Maimun, jgnlah engkau bergaul dengan pemerintah, walaupun alasanmu kerana ingin menyuruh mereka melakukan kebaikan. Elakkan daripada duduk berdua-duaan dengan perempuan walaupun atas alasan kerana ingin mengajarkan ayat-ayat suci al-Quran kepada mereka. Janganlah engkau bersahabat dengan orang yg mendhakai kedua ibubapanya kerana sesungguhnya mereka tidak akan menjaga persahabatannya denganmu sebagaimana mereka telah memutuskannya dengan kedua ibubapa mereka"

Dulu ada crita.....seorang kristian konon2 nk mendalami ilmu agama Islam....
tp die cr budak perempuan...supaya explain kat die..
bawak plak tu kat hotel...
budak perempuan tu pula....main ikut je...
HABIS..

Manusia...kita tidak akan tahu apa niat dihati mereka... samada baik @ buruk

Namun begitu....Allah ArRahman memberi kita NALURI....IMAN....kdg2 kita dpt membaca ...menghidu sesuatu yg x elok berlaku akan datang....

kire nk pendekkan crite.... anti tu perempuan...
Just becouse one step wrong.....

Nauzubillahiminzali'

Dalam dunia skang ni.... jgn mudah percaya sngt...
bukan kita berburuk sangka...
tp BERHATI-HATI....

Wallahu'lam

xdongar gak... xtahu la den nk kato mcm maner la i.. sesungguhnya kita antara yg sudah memberi nasihat...

MUNGKIN DIE LUPA.. manusia ni kan pelupa

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuhdiProfil   Hantar PM kepada Nuhdi   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-01-05 21:38




betul jugak tu...tp masalahnya kalau dah ber'couple',jgnlaa tayang kat org sgt...

agaknya tgh mabuk cinta kot...

kalau nak dinasihatkan...biarlah dengan cara hikmah...

kalau dia tak nak terima,sendiri mau ingatlahhhh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 26-01-05 09:59




Thanks... dengan nasihat semua... klw jalan bertiga camner pulak? kalau ngan org yg kiter tak cinta pun, camtu jugak ker?




Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

nurtimur
Warga Rasmi
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13454
Posting: 8
Dari: new castle

blank  


posticon Posting pada: 27-01-05 21:10


assalamualaikum,..
saya bersetuju dengan kebanyakan mesej di atas.mula-mula cubalah slow talk atau masukkan pertanyaan tentang siapa gerangan lelaki tadi secara dia tak sedari ketika berbual tentang hal lain.Kalau betul dia tu bukan mahramnyer,..cubelah kias kan sedikit sebanyak tentang hukum agam atas perbuatannya.lagipun di banyak ilmu,kalau orang yang kurang berilmu lihat kan tak elok,nanti diorang buat perkara sama dan bile kita tegur diorang akanbuat alasan orng yang berilmu pun buat gak,..nanti rosak masyarakat,..sampai peringkat nie susah nak betulkan,..ape2 pun setiap orang ada salah silapnye,itulah perlunye sahabat yang menegur,..orang boleh jadi paling sempurna apabila dia dapat baiki kesalahan yang dia lakukan..untuk itu tegurlah dia ,..tetapi dengan cara yang die bley trima...klu ikut buku motivasi,katanye,nak orang ikut nasihat kita,kite 1,puji dulu kelebihan die,kemudian rendahlkan diri kite,lepas tu nyata kesilapan die,..dan buat dia rasa benda tu tak sukar untuk dibaiki dan dia mampu lakukannya...wallahhua'lam..klu kluar bertiga,..tgklah atas niatnye,klu untuk teman berdating kira takleh gak,tapi klu nak bincang perkara penting yang benar2 ergent,bley tapi jagalah pergaulan,percakapan kite bersama agar tidak menimbulkan rasa was2 orang lain,..tapi sebaiknye biarlah berbincang dalam kum besar,..tidak mendatangkan fitnah,..tak de cetus prasaan semacan antara yang berbincang.....ape2 kembali pada syariat Allah,...insyallah bahagia!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurtimurProfil   Hantar PM kepada nurtimur   Pergi ke nurtimur's Website   Quote dan BalasQuote

kasturi_19
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.10.2004
Ahli No: 11562
Posting: 60
Dari: KOE - IIUM

Selangor  


posticon Posting pada: 28-01-05 10:07


pena sufi
untuk pengetahuan sume... ana sudah mengenaali sohabiah ana tuh dah lebih 3 tahun since form 4... n untuk pengetahuan sumer gak, lelaki yg bersama ngan die dlm kereta (berdua) mmg sudah jelas 'teman lelaki ' die... sebab teman lelaki tuh juge sohabat ana yg ana knal since form 4 gak...

bukanlah ana tidak pernah cube mentarbiah sohabiah nih... ade jugaklah skali skala... seperti ape yg pernah ana bce... dakwah rasullah tuh ade 3 cre n salah satunye adlah dgn care memerli (hanye utk org yg tau hukum tp ttp mlakukn maksiat)... kalau antum sume ade bce brite harian 2 hari lepas (rencana, m/s 10) pasal pendakwah di malaysia.. ana ade bg die msg afta dat (cre memerli)... kesudahanny.. die mcm mrhhh je...

kalo boleh ana hendak mintak tlg sume... ana skarang nih tgh conduct satu program (kre besar jugaklah) bersma2 ngan sohabiah nihh... ana x nak nnt kalau ana tegur die sket... rosaklah program ana ni (perempuan mudah terase).. mungkin ana perlukan more nasihat dr antum sume...

apepn, trime kaseh atas pandangan sume... jazakallah...
ilal liqa'...
min muslim ila muslim...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasturi_19Profil   Hantar PM kepada kasturi_19   Quote dan BalasQuote

atok_jaddun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.05.2004
Ahli No: 9027
Posting: 43
Dari: kajang

Selangor  


posticon Posting pada: 07-02-05 23:52


assalamualaikum...
mmmm satu kisah yg bleh diambil pengajaran drnya.. pendapat ana sbg seorg hamba allah yg lemah... wajarlah anta/i mendalami nye dahulu, rapat dgnnya, saling kenal antara die dgn teman lakinya... naishati kedua2nya skali... jika tak bleh sebelah perempuan sebelah lelaki pulak... teruskan usaha murni anda... jika kita boleh megubah seseorg itu menjadi lebih baik maka besar pahalanya... igt!!! iman yg paling lemah adalah jika kita menghalagnya dgn hati shj... teguhkan iman tu ye.. jgn mudah putus asa... Allah sentiasa berada disamping org yg benar... wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For atok_jaddunProfil   Hantar PM kepada atok_jaddun   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.101777 saat. Lajunya....