Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Ibnu al-Qayyim al-Jauziyah pernah berkata: Tidak dimungkiri bahawa hati itu dapat berkarat seperti berkaratnya besi dan perak. Alat yang dapat membersihkan hati berkarat adalah zikir. Zikir dapat membersihkan hati berkarat sehingga dapat berubah menjadi bening seperti cermin yang bersih. Apabila seseorang meninggalkan zikir, hatinya akan berkarat. Dan apabila ia berzikir, hatinya akan bersih.
--

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 75
Ahli: 0
Jumlah: 75




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
nur_tinta: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: HikMah d sebalik jari2 anda...


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» HikMah d sebalik jari2 anda...

Please Mendaftar To Post


Oleh HikMah d sebalik jari2 anda...

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-01-05 10:48




cube kite tgk ni sesama.....
"Pelbagai hikmah dan tafsiran yang boleh diandaikan di sebalik jari
anda yang lima. Cuba perhatikan perlahan-lahan jari anda. Kemudian,
genggam ia kuat-kuat dan angkatkan ke atas. Laungkan ..."Allahu
Akbar" sekuat-kuatnya. Itulah Rukun Islam yang mesti dijunjung.
Luruskan ia ke hadapan dalam keadaan terbuka. Renung dalam-dalam. Kewajipan solat lima waktu jangan diabaikan.

Kemudian lekapkan jari itu di atas meja, perhatikan. Bermula
daripada jari kelingking yang kecil dan kerdil, seperti manusia dan apa
sahaja akan bermula daripada kecil kemudian besar dan terus membesar.
Itulah fitrah insan dan alam seluruhnya. Apa sahaja yang dilakukan mesti
bermula daripada kecil. Bak kata pepatah "melentur buluh biarlah daripada
rebungnya". Kegagalan mendidik di usia ini akan memberi kesan yang besar pada masa hadapan.

Naikkan kepada jari kedua, jari manis namanya. Begitu juga dengan
usia remaja. Manisnya seperti jari yang comel mulus ini. Apatah lagi
kiranya disarungkan dengan sebentuk cincin bertatahkan berlian,
bangga tak terkira.. pada ketika ini, alam remaja menjengah diri.
Awas!! Di usia ini sentiasa dibelenggu dengan pelbagai cabaran dan dugaan.
Hanya iman dan taqwa menunjuk jalan kebenaran. Pada usia ini, anda
sudah baligh dan mukalaf. Pastinya sudah dipertanggungjawabkan segala
amalan di hadapan Rabbul Jalil. Bersediakah anda??

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-01-05 10:50


seterusnye................

Nah...naik kepada jari ketiga. Jari yang paling tinggi, jari hantu
namanya. Zaman remaja ditinggalkan. Alam dewasa kian menjengah. Di
peringkat umur 30-an ini seorang itu telah mempunyai status dan
identiti dengan ekonomi yang kukuh serta kerjaya yang teguh. Namun,
anda mesti berhati-hati kerana di kala ini banyak "hantu-hantu
pengacau" yang datang menggoda. Hantu hasad dengki, hantu ego, hantu
tamak, hantu iri hati dan seribu macam hantu lagi. Kalau gagal mengawal emosi
lantas terus masuk ke jerangkap nafsu dan syaitan. Jesteru itu, amal ibadat
mesti dilipatgandakan.

Kita beralih kepada jari telunjuk. Jari inilah yang mengungkap satu
dan esanya Allah SWT ketika solat. Genggamkan kesemua jari dan
keluarkan jari ini. Gagahnya ia sebagai penunjuk arah, menjadi contoh
dan tauladan. Manusia yang berada di tahap usia ini, hendaklah tampil
sebagai model kepada generasi baru dan pembimbing yang kaya dengan
idea bernas dan minda yang hebat.

Akhir sekali, renung ibu jari. Ianya besar dan pendek tetapi
menunjukkan kematangan dan kehebatan yang membanggakan. Tugasnya
membenarkan sesuatu dan mentafsirkan pelbagai perkara. Bak kata orang Jawa "cap
jempol" atau cap jari. Kalau dia ada, semua urusan berjalan lancar. Buat
generasi muda, rujuk dahulu kepada orang tua atau yang berpengalaman. Sekiranya
petunjuk mereka anda patuhi, nescaya anda boleh berkata "good" atau "yes"
sambil menggengam semua jari dan angkat ibu jari ke atas itulah rahsia
kejayaan anda

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

sinar_islami
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13852
Posting: 22
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-01-05 11:02



bagus buat renungan...
sesungguhnya setiap penciptaan Allah itu ada hikmahnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinar_islamiProfil   Hantar PM kepada sinar_islami   Quote dan BalasQuote

murshidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9376
Posting: 33
Dari: PlaNet BumI

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-01-05 21:01


suhanallah..maha suci ALLAH menjadikan segalanya...thanx krn mengingatkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For murshidahProfil   Hantar PM kepada murshidah   Pergi ke murshidah's Website   Quote dan BalasQuote

hanishumaira
WARGA SETIA
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 7196
Posting: 546
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-01-05 21:35




Ada hikmah di sebalik sesuatu,....
terima kasih kerana mengingatkan,........



Bookmark and Share

    


  Member Information For hanishumairaProfil   Hantar PM kepada hanishumaira   Pergi ke hanishumaira's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-01-05 21:48


Subhanallah,semua kejadianNya mempunyai pelbagai hikmah.


MEMBANGUN MENURUT ISLAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

red_rezuan
Warga Rasmi
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12949
Posting: 5
Dari: dungun,trg

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-01-05 21:53


...
sesungguhnye manusia ade kelemahannya dan sering lupa..
alhamdulillah dengan care ini kite saling ingat- mengingati..
sesungguhnye Allah Maha Mengetahui..
thanks kerna mengingati ...
may Allah bless to all umat Islam..


Bookmark and Share

    


  Member Information For red_rezuanProfil   Hantar PM kepada red_rezuan   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 24-01-05 08:29


...subhanallah... semua tu ade hikmahnye..cume kadang2 kite tak menyedarinye......

-----------------
"Bukan satu paksaan untuk disebarluaskan,saling mengingatkan sesama bukanlah hal binasa"

Bookmark and Share

    


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

baitul_izzah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11156
Posting: 131
Dari: jitra,kedah

spain  


posticon Posting pada: 24-01-05 12:28


terima kasih....~~

-----------------
berjuang kerana Allah~~

Bookmark and Share

    


  Member Information For baitul_izzahProfil   Hantar PM kepada baitul_izzah   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 24-01-05 16:30


....

thanks..information yang berguna

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-01-05 22:46


syukran jazilannn...

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-01-05 22:51




terima kasih...........


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

khailifah_bumi
Warga Rasmi
Menyertai: 13.04.2004
Ahli No: 8377
Posting: 6
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-01-05 08:30


...subhanallah besar suggh kebesaran Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khailifah_bumiProfil   Hantar PM kepada khailifah_bumi   Quote dan BalasQuote

nurintannajihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12959
Posting: 83
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-05 17:35


Akum..
stiap kjadian itu pasti ada hikmahnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurintannajihahProfil   Hantar PM kepada nurintannajihah   Pergi ke nurintannajihah's Website   Quote dan BalasQuote

putri_ibu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2004
Ahli No: 11007
Posting: 29
Dari: Bumi KenyaLAnG

Sarawak  


posticon Posting pada: 31-01-05 20:32


SUBHANALLAH...
ALHAMDULILLAH...
ALLAHU AKBAR...

menjadi renungan kita bersama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_ibuProfil   Hantar PM kepada putri_ibu   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 31-01-05 22:01




erm bagus info niee

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 03-02-05 16:18


maha suci Allah
thax sebab ingat kan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

nadia_is
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1432
Posting: 236
Dari: awang-awangan

jordan  


posticon Posting pada: 08-02-05 23:03


alhamdulillah...masih ada jari utk kita merenungi hikmah kejadian diri....terserlah kekurangan dan kealpaan selama ini..terima kasih atas renungan!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_isProfil   Hantar PM kepada nadia_is   Quote dan BalasQuote

afaf
Warga Rasmi
Menyertai: 07.02.2005
Ahli No: 14194
Posting: 7
Dari: egypt

egypt  


posticon Posting pada: 10-02-05 21:28


subhanallah...
melihat ciptaan allah,jiwa yg lesu ini akan kembali terbangun.........
Code:
  



Bookmark and Share

    


  Member Information For afafProfil   Hantar PM kepada afaf   Pergi ke afaf's Website   Quote dan BalasQuote

hadiraf_azr
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7298
Posting: 1
Dari: sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 25-02-05 22:53


alhamdulillah dan syukur kepadaNya kerana ada hamba Allah yang mengingatkan....thanks for ur information.....

-----------------
insaf lah manusia

Bookmark and Share

    


  Member Information For hadiraf_azrProfil   Hantar PM kepada hadiraf_azr   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-03-05 22:24


semoga kita tergolong dalam golongan org yg bersyukur....insaya Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-05 22:27




amiin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 03-08-05 02:13


akan tiba masa untuk ruang antara jari2 itu dilengkapkan :-)


________________________________________________________

Allah Maha Mengetahui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

azmi04
Warga Rasmi
Menyertai: 30.07.2005
Ahli No: 17698
Posting: 3
Dari: Melaka

Johor  


posticon Posting pada: 03-08-05 02:29


penjelasan yang sangat indah untuk dibaca. jari2 boleh digunakan untuk mengingatkn diri sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmi04Profil   Hantar PM kepada azmi04   Quote dan BalasQuote

narato
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2005
Ahli No: 16524
Posting: 143
Dari: jb...ukm,bangi

Johor  


posticon Posting pada: 03-08-05 02:33


syukran diatas info ini....... :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For naratoProfil   Hantar PM kepada narato   Quote dan BalasQuote

puteri_kk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11389
Posting: 129
Dari: healthy campus

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-05 05:00


Assalamu`alaikum...
jazakallah atas peringatan yang diberikann. Sesungguhnya setiap yang diciptakan ALLAh ada hikmahnya yang tersendiri.. cuma kita hambaNYA asyik leka atas nikmat yang dikurniakn...
Setiap saat kita menggunakn jari jemari kita tetapai terlintaskah di hati dalam sehari berapa kali kita mengucapkan syukur pada ALLAH yang menjadikan alam ini?
Subhanallah....
Alhamdulillah...
Allahuakbar....

BiaR KeIkhLasAn BeRbIcArA di DAda Hati LuAs SAujAna.....

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kkProfil   Hantar PM kepada puteri_kk   Quote dan BalasQuote

nurussaadah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17485
Posting: 25
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-08-05 18:11


Alhamdulillah..masih ada orang yang sudi mengingatkan saya. Terima kasih banyak2. Setiap kejadian Allah itu memang ada hikmahnya...SUBHANALLAH... :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurussaadahProfil   Hantar PM kepada nurussaadah   Quote dan BalasQuote

laila_qaisy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17496
Posting: 74
Dari: punck perdana,u10

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-08-05 23:39


;-) :-) ;-) :-)


-----------------
dahulu....laila majnun..
tapi sekarang laila_qaisy


Bookmark and Share

    


  Member Information For laila_qaisyProfil   Hantar PM kepada laila_qaisy   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 11-08-05 22:06


betul tu saya sokong.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

Nurhidayah83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15147
Posting: 29

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 00:54


setiap yang tercipta ada hikmahnya.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurhidayah83Profil   Hantar PM kepada Nurhidayah83   Quote dan BalasQuote

diana_ADA
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17121
Posting: 34

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 11:33


peranan ibu jari...
walaupun kecik tapi mampu menyentuh semua jari :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For diana_ADAProfil   Hantar PM kepada diana_ADA   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-08-05 11:39


alhamdulillah...
segala pujian bagi ALLAH s.w.t yang maha pencipta, AL-KHALIQ...

*sesungguhnya setiap ciptaan allah itu mempunyai kelebihan dan kepentingannya yang tersendiri...
cukup indah dan sempurna..
hanya DIA yang maha mengetahui setiap sesuatu...kejadian di langit dan di bumi...

wallahua'lam.. :-)


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..
[ Telah diedit oleh: anis_najihah pada 19-08-05 11:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 21-08-05 09:15


subhanallah....... Maha Suci Pencipta Alam ampunkanlah segala dosa2 ku....kesusahan mengajar erti kehidupan

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 23:27


:-) Alhamdulillah....
oleh itu,
tak perlulah kita membandingkan jari kita semua dengan orang lain...
tak payah lah nak bimbang kalau jari tak runcing ke..
jari pendek ke..
:-D
yang penting ada jari..
:-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

bintang_cahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17417
Posting: 77
Dari: uitm shah alam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 22:31


tanks for your information...-:)-:):-)



---------------------------------
~setiap masalah ada penyelesaian~

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintang_cahayaProfil   Hantar PM kepada bintang_cahaya   Quote dan BalasQuote

nur_sheela
Warga Rasmi
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10654
Posting: 20
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 11-09-05 09:26


Pada 25-08-05 23:27 , saffaa posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Alhamdulillah....
oleh itu,
tak perlulah kita membandingkan jari kita semua dengan orang lain...
tak payah lah nak bimbang kalau jari tak runcing ke..
jari pendek ke..
:-D
yang penting ada jari..
:-D :-D :-D


subhanallah.. besarnye hikmah di sebalik setiap kejadian Allah...

betul kata saffa.... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_sheelaProfil   Hantar PM kepada nur_sheela   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 11-09-05 09:47


terima kasih for dah info...MAHA SUCI ALLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

love_fillah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15161
Posting: 88
Dari: bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-09-05 12:41


bismillah walhamdulillah...

segala ciptaan Allah pasti ada fungsi dan hikmahnya...hatta lalat sekalipun...
wallahu'alam...

strive 4 mardhatillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For love_fillahProfil   Hantar PM kepada love_fillah   Pergi ke love_fillah's Website   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-09-05 21:19


MasyaAllah.......indahnya kebesaran Mu dan Nikmat yang Kau berikan...tak disedari .........Hampir 20 taun lamanya....

Terima kasih kerana mengingatkan.....:)


-----------------
biarlah kita di hina...Janganla kita pula yang menghina..Kerana yang dihina itu..adalah lebih baik pada pandangan Allah daripada yang menghina..


Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 20:44


makan guna jari pun ada banyak hikmahnya..ikut sunnah Rasulullah saw...;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-05 16:43


bagus info ni...menguji keimanan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 24-10-05 22:51


Subhanallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-10-05 01:09


mmmm......

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-10-05 09:12


syukran atas info...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

arinie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17125
Posting: 56
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-10-05 09:25


terima kasih kerana memberi info ini....bagaimana kita nak tahu..semua tu???

Bookmark and Share

    


  Member Information For arinieProfil   Hantar PM kepada arinie   Quote dan BalasQuote

budakkedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2005
Ahli No: 16701
Posting: 67
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 25-10-05 09:34


satu info yang amat berguna.. :-di


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For budakkedahProfil   Hantar PM kepada budakkedah   Pergi ke budakkedah's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 25-10-05 11:56


subhanallah.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

Nur_sya
Warga Rasmi
Menyertai: 14.08.2005
Ahli No: 18122
Posting: 16
Dari: johore

Johor  


posticon Posting pada: 28-10-05 17:59


thank sebab mengingatkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_syaProfil   Hantar PM kepada Nur_sya   Quote dan BalasQuote

luvsalsabila
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16168
Posting: 34
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 28-10-05 23:09


subhanallah....syukran...input baru..

Bookmark and Share

    


  Member Information For luvsalsabilaProfil   Hantar PM kepada luvsalsabila   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 20-09-06 13:52


than'z 4 info...baru saya tau setiap jari ada keistimewaan yang tersendiri yang boleh dikaitkan dengan kehidupan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.139218 saat. Lajunya....