Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Elakkanlah dirimu dari berhutang kerana hutang itu akan menjadikan dirimu hina pada waktu siang dan gelisah pada waktu malam
-- Luqman Al-Hakim

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 9 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 19 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 20 hari yang lalu
eme86: 20 hari yang lalu
sunan-faqih: 25 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Acheh: MAsihkah Ada KeHiduPan Lagi Di Sana??


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Acheh: MAsihkah Ada KeHiduPan Lagi Di Sana??

Please Mendaftar To Post


Oleh Acheh: MAsihkah Ada KeHiduPan Lagi Di Sana??

neomicrocute
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.02.2004
Ahli No: 7081
Posting: 23
Dari: sabak bernam,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 31-12-04 09:39


Asssalamualaikum....

saya terpanggil untuk menceritakan data yang di peroleh dari perangkaan dari konsul Indonesia....hampir 80% penduduk Acheh meninggal dunia...16 pulau yang berdekatan telah lenyap 12 daripadanya di dasar laut....

renungkanlah.....sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa yang tlah di lakukan oleh-NYa....adakah satu pembalasan ataupun satu peringatan???/

takutnya bila menghadapi bala dari Allah....tapi kita masih tidak takut untuk melakukan maksiat.....

waspadalah wahai insan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For neomicrocuteProfil   Hantar PM kepada neomicrocute   Pergi ke neomicrocute's Website   Quote dan BalasQuote

lidya_haryati
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1892
Posting: 255
Dari: temerloh

malaysia  


posticon Posting pada: 31-12-04 09:43


sama-sama lah kita memperingatkan sesama kita... bertaubatlah selagi ada masa... selagi pintu taubat masih terbuka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidya_haryatiProfil   Hantar PM kepada lidya_haryati   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 09:49


Yg ditakuti bukan bencana di dunia tp, di akhirat sana. Apakah kesudahan kita di alam sana? Adakah kita telah persiapkan diri dgn iman yg sahih, yakin bulat hanya kdp Allah, di samping beramal dgn amalan2 soleh, mengikuti sunnah Nabi saw?

Allah dh bagitau dalam al quran, kehidupan dunia adalah kesenangan yg menipu daya, kehidupan senda gurau dan permainan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 10:00




Video tsunami di Banda Acheh...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 10:37


hanya Allah Yg Mengetahui setiap apa yg berlaku...

-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

nurse_intan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2004
Ahli No: 11770
Posting: 125

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 11:11




ade gak terbace pasal tu. sian org2 kat situ.
maybe ade hikmah di sebalik sume kejadian.
mungkin ni satu amaran/peringatan buat mereka yg masih lalai. pape hal pun top up lah ibadat dan amalan masing2 supaya senang di sana nnt...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurse_intanProfil   Hantar PM kepada nurse_intan   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 12:31


uish...
terkejut juga..
rasanya bukan 80% penduduk acheh..
tapi 80% penduduk dimeulobuh dan bandar acheh.
jika 80% penduduk acheh YA ALLAH..
berbelas juta...tu.

apa yg terjadi itu ada hikmahnya.
hidup mesti diteruskan..
belajar drpd kesilapan lama..
tunjangi hidup dgn iman..
ALLAH tdk akan sesekali menzalimi hambanya.

p/s...kehidupan dibumi ALLAH ini senantiasa ada..
cuma punya masa utk menyesuaikannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

nailofar87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 3340
Posting: 47
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 12:34


bila dah berlaku kejadian seumpama nie,kita harus b'jaga2..mungkin juga semua yang berlaku ada hikmahnya yang tersendiri..ana teringat pada bicara guru sains ana..katanya,adakala bencana yg diturunkan oleh Allah untuk mengawal populasi manusia di dunia nie..mgkin ada benarnya...allah taala a'lam...
ana juga dapat berita yang ayah kpd ust ana menjadi slh seorg mgsa krbn bncna tsunami di Acheh...yg sedihnya,ust ana sdg menuntut di Mesir..Al-fatihah utk mgsa-mgsa tsunami yang beragama islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailofar87Profil   Hantar PM kepada nailofar87   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 12:35


uish...
terkejut juga..
rasanya bukan 80% penduduk acheh..
tapi 80% penduduk dimeulobuh dan bandar acheh.
jika 80% penduduk acheh YA ALLAH..
berbelas juta...tu.

apa yg terjadi itu ada hikmahnya.
hidup mesti diteruskan..
belajar drpd kesilapan lama..
tunjangi hidup dgn iman..
ALLAH tdk akan sesekali menzalimi hambanya.

p/s...kehidupan dibumi ALLAH ini senantiasa ada..
cuma punya masa utk menyesuaikannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

wawa_oh_wawa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13363
Posting: 23
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 31-12-04 13:47


emm..betul ke figure tu 80% penduduk acheh?
atau 80% pnddudk di 2 kwsn tu?

apapun, terlalu menyayat hati...sebab yg mai kebanyakannya org Islam sendiri.. awa paling tak tahan nak nangis masa tengok satu visual yg mana mangsa cuba bpaut pada apa2 je: pokok dsb,...tapi terlepas jugak sebab arus terlalu kuat...

masih terdengar lagi jeritan mereka mintak tolong...sayunya rasa.....terutama anak2 kecil...lagi satu masa mak dia terpaksa tengok sahaja anaknya dihanyutkan sebab tak sempat pun nak buat apa2...

-doakanlah untk saudara kita di Acheh
semoga diberi kekuatan
untuk terus berjuang
semoga ujian ini akan jadi medan
untuk kita memperbaiki kesilapan.....







Bookmark and Share

    


  Member Information For wawa_oh_wawaProfil   Hantar PM kepada wawa_oh_wawa   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 19:13




Quote:
....hampir 80% penduduk Acheh meninggal dunia...16 pulau yang berdekatan telah lenyap 12 daripadanya di dasar laut....



ya allah... meremang bulu roma dgr kabo ni..

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

nazhanhadif
Warga Rasmi
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13066
Posting: 14
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 23:13


emmm...semua yg berlaku ni ada hikmahnya..cuma kita ni sbg manusia kenalah b'fkr cuba muhabah diri....ingat balik apa yg dh kita lakukan selama ni...mungkin apa yg b'laku disebabkan oleh diri kita yg t'lalu hnyut...dgn dunia nikan...berdoalah kpd allah moga kita semua selamat dunia akhirat...amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazhanhadifProfil   Hantar PM kepada nazhanhadif   Pergi ke nazhanhadif's Website   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-05 14:08



subhanallah...ngeri gak dengar...Allah Maha Agung

-----------------
Mahabbah Mawaddah Lil Ukhwah Fillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

erleezza
Warga Rasmi
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13808
Posting: 1
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-01-05 23:13


sedih tengok mangsa2 tsunami...yg paling sedh sekali ramai yg kehilangan suami,isteri , anak2 sensara sungguh hidup mereka selepas ini......


Bookmark and Share

    


  Member Information For erleezzaProfil   Hantar PM kepada erleezza   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 24-01-05 00:14


ambillah iktibar apa yang telah terjadi.....mantapkan lagi akidah dan ikhlas kan lah hati serta jauhkan lah maksiat...insyallah akan selmat kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.097264 saat. Lajunya....