Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: sarashanee
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43127

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 1 hari, 3 jam, 55 minit yang lalu
z_tornado: 1 hari, 8 jam, 3 minit yang lalu
sarashanee: 8 hari yang lalu
CikIzzah1992: 10 hari yang lalu
Qiamulail: 26 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Perempuan memang tidak guna!


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Perempuan memang tidak guna!

Please Mendaftar To Post


Oleh Perempuan memang tidak guna!

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 01:07





Saya percaya bahawa apabila anda mula-mula membaca tajuknya, dan membacanya mengikut intonasi yang betul, anda tersangat tidak bersetuju. Sebelum anda mengatakan rasa tidak puas hati itu, eloklah dahulu bertenang dang baca dengan teliti semua fakta yang dikemukakan. Jika ada mana-mana point yang tidak tepat, sila betulkan saya.

1.Perempuan itu tidak guna kain yang nipis untuk membuat bajunya, sehingga terbayang kulitnya. Kerana dia tahu, bahawa pakaian seperti itu adalah pakaian yg layak dipakai oleh perempuan jalang.

2. Perempuan memang tidak guna rantai kaki yang berloceng utk dililitkan pada kakinya. Rantai ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain, lebih-lebih lagi lelaki JAHAT. Dia tahu sekiranya dia memakainya juga dia telah melanggar larangan Allah dalam ayat 31 surah An-Nur.

3. Perempuan memang tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi. Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alcohol (secara kimia) yg digunakan utk membuat pewangi itu. Perempuan yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh nabi. Sabda junjungan bahawa wanita yang keluar rumah dgn memakai wangian, adalah seperti pelacur. Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah dlm pemakaian wangian tersebut.

4. Perempuan memang tidak guna kata-kata yang keji, kerana dia tahu sesiapa sahaja yang bercakap perkara yang keji adalah mereka yang rendah akhlaknya. Lelaki atau perempuan yang bercakap menggunakan perkataan yang buruk @ jahat, adalah seperti sepohon pokok yang rosak akar tunjangnya. Dia tahu bahawa perumpamaan perkataan yang baik dan buruk dinyatakan dengan jelas dalam ayat 24-26 surah Ibrahim.

5. Perempuan tidak guna masa berborak untuk mengatakan hal-hal orang yang disekitarnya atau dengan kata lain mengumpat, memperkatakan keabaian saudaranya. Dia tahu bahawa sekiranya orang yang suka mengumpat baik lelaki atau perempuan dia seolah-olah memakan daging saudaranya sendiri. Apakah sanggup kita memakan daging saudara sendiri? Persoalan ini ditanyakan kepada kita dalam firmanNya ayat 12. surah al-Hujurat.

6. Perempuan memang tidak guna tudung tiga segi, apabila memakainya diselempangkannya sehingga nyata bentuk perbukitan pada badannya. Sememangnya ia menjadi tatapan mata lelaki yang jahat yang terkena panahan syaitan. Dia tahu apabila bertudung, dia mesti melabuhkan tudungnya sehingga menutup alur lehernya dan tidak menampakkan bentuk di bahagian dadanya. Pesan Rasul seperti yang disuruh oleh Allah tersebut dalam ayat 59 al-Ahzab. Begitu juga seorang lelaki yang bergelar suami mesti memberi peringatan untuk isteri dan anak-anaknya.

7. Perempuan memang tidak guna lenggok bahasa yang boleh menggoda seorang lelaki. Jika bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya, bercakaplah dengan tegas. Jangan biarkan suara lentukku untuk menarik perhatian lelaki yang sakit dalam hatinya. Sememangnya suara perempuan bukanlah aurat, jika aurat maka Allah tidak akan menjadikan perempuan boleh berkata-kata. Bertegaslah dalam percakapan, jangan gunakan suaramu untuk menarik perhatian lelaki sehingga menjadi fitnah buatmu. Bahaya suara wanita yang bercakap dengan gaya membujuk yang boleh mencairkan keegoan lelaki (yg bukan mahramnya) dicatat dalam ayat 32 surah al-Ahzab. Makna ayatnya lebih kurang begini “….Maka janganlah kamu tunduk dlm berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dlm hatinya dan ucapkanlah perkataan yang baik” ‘Tunduk’ di sini ditafsirkan sbg berbicara dgn sikap yang boleh menimbulkan kebaranian orang untuk bertindak jahat kpd mereka. “Penyakit dlm hati” adalah keinginan seorang lelaki utk melakukan perbuatan sumbang dgnnya seperti berzina. Mengapa? Lelaki sangat mudah tertarik kpd seorang wanita melalui suaranya.

8. Perempuan memang tidak guna alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja. Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslim (muslimah) kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti dipersembahkan kepada suaminya. Jika ingin keluar bekerja, dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek. Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadang2 wajah anda menjadi seperti hantu. Hendak bergincu? Jika bergincu, pakailah yg tidak menyerlah warnanya. atau Mengapa tidak pakai lipstick sahaja?

9. Perempuan tidak guna kain tudung yang jarang-jarang seperti jarangnya jala yang digunakan untuk memukat haiwan akuatik. Kerana apabila memakai tudung seperti ini, akan nampak juga bahagian yang sepatutnya ditutup rapi dari pandangan orang lain. Rambut adalah mahkota, tetapi jangan biarkan mahkota itu tidak ‘berharga’ dengan menayangkannya tanpa sebarang perlindungan. Jika mahkota berharga disimpan dengan rapi di dlam sangkar, dan ditambah pula pengwal untuk menjaga keselamatannya, maka demikian juga dengan rambut wanita. Sangkar itu adalah kain litup yang sempurna dan pengawalnya pula adalah ilmu yang diamalkan oleh anda untk memakainya dengan cara yang terbaik.


Sila betulkan jika ada salah silap, kritikan anda adalah bebas. Semua kritikan @ komen anda boleh dikongsi bersama di sini.

Terima kasih.
promosi: www.terengganukini.net/


Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 01:38


terkejut dgr tajuk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

akhie_muzam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 12458
Posting: 210
Dari: ukm, kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-12-04 02:29


... Jazakallah kepada sahabat ana hanafi atas artikel tue... i/Allah pengajaran dr artikel tersebut dpt digunapakai oleh kita sumer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhie_muzamProfil   Hantar PM kepada akhie_muzam   Quote dan BalasQuote

anggerik_desa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.03.2004
Ahli No: 7794
Posting: 60

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-12-04 02:37


terkejut dgr tajuk ni..tapi Alhamdulillah isinya bertepatan dan kena pada tepatnya.terima kasih kepada saudara kerana sudi mengingatkan pihak muslimah.bukan niat nak menyokong pihak Adam atau memperlekehkan kaum sendiri.malah,sy pulak yg terasa pedih dgn kenyataan tersebut kerana sy adalah dari kaum tersebut.perkara tersebut telah menjadi persoalan dlm minda sy kerana tiada jawapanbaginya.Namun,Alhamdulillah selagi kite ade perasaan malu kepada Allah dan berlandaskan iman dalam dada,insyaAllah sume perkara itu dapat kita jauhi.dan kepada saudara mohdHanafi,bukanlah sume pompuan di luar sana macam tu.masih ader yang menjaga tatasusila dalam Islam namun mungkin banyak lagi kelemahan yang perlu diperbaiki.InsyaAllah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For anggerik_desaProfil   Hantar PM kepada anggerik_desa   Quote dan BalasQuote

wawa_oh_wawa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13363
Posting: 23
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 31-12-04 08:01


ekeke...baca tajuk mmg tergejut bangat sih! bila dah baca,barula faham maksud di sebalik tajuk yg mgharu kan tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wawa_oh_wawaProfil   Hantar PM kepada wawa_oh_wawa   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 08:42


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah anakanda hanafi sebenarnya ingin menarik perhatian kita semua tetapi dengan cara begitu sebenarnya telah menimbulkan fitnah terhadap wanita - perempuan memang tidak guna!
Sepatutnya kalau nak memancing pun taiplah begini ya - perempuan memang tidak guna ........

Diharap anak-anak teliti ya apa yang bakal ditaip. Fikirkan apakah reaksi bukan setakat duniawi tetapi ukhrawi. InsyaAllah ketelitian membawa keberkatan dalam hidup di dunia dan akhirat.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - afwan ya anakanda jika terasa dengan teguran umi ini.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

surya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11337
Posting: 27
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 31-12-04 09:55


Mak aih tajuk die...takde tajuk lain ke?terkejut org pompuan bace!Whateverpun alhamdulillah dgn isinya yg amat b'guna utk mslimah masa kini.
Terima kasih kepada pembuat posting ni...


Bookmark and Share

    


  Member Information For suryaProfil   Hantar PM kepada surya   Quote dan BalasQuote

nysa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.12.2003
Ahli No: 5481
Posting: 91
Dari: BuMi

egypt  


posticon Posting pada: 31-12-04 10:22


Quote:

On 2004-12-31 09:55, surya wrote:
Mak aih tajuk die...takde tajuk lain ke?terkejut org pompuan bace!Whateverpun alhamdulillah dgn isinya yg amat b'guna utk mslimah masa kini.
Terima kasih kepada pembuat posting ni...



betul la tu...thanks 4 the info..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nysaProfil   Hantar PM kepada nysa   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 31-12-04 10:32





menarik juga !!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 13:01




Dalam sirah nabi Sulaiman, suatu hari seorang datang mengadu tentang kehilangan angsanya. Lalu dipanggil orang ramai berkumpul di hadapannya. lalu baginda berkata "Ada orang yang sangat bangga menjadi pencuri sehingga dia dengan bangganya menyisipkan bulu angsa yang dicuri di kepalanya." Tidak semena-mena ada seorang dari kalangan yang berkumpul itu memegang (menyisir rambutnya dgn tangan) kalau-kalau ada bulu angsa yang terlekat pd rambutnya. Akhirnya nabi Sulaiman berkata "Tangkap pencuri itu".
Demikian juga halnya manusia hari ini, dalam satu kenytaan yang umum yang diperkatakan {tidak ditujukan secara spesifik}, dia akan terasa (walaupun perkara itu hakikatnya benar), apabila perkara itu 'terkena' batang hidungnya.

Sentiasalah kita menyediakan diri kita untuk menjadikan orang yang beramal dgn ilmu yang kita ada sentiasa mempelajari dan mendalami ilmu agama Islam yang mulia ini.

Dan sememangnya saya tidak berniat untuk 'mencederakan' hati muslimah yang membaca coretan saya ini. Terima kasih kpd Pn. ummi yg memberi komen, memanglah suatu perkara yg 'menggemparkan' sahaja yang akan menyebabkan orang tertarik untuk memberi perhatian kpdnya. Betul tak?

TQ.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 13:03


Moral dari kisah Nabi Sulaiman di atas tu......
"Kalau tak makan lada, jangan pula kita yang terlebih merasai kepedasannya"

TQ.


-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

nailofar87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 3340
Posting: 47
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 13:05


gempaq jer tajuk nie..
apa2 pun,syukran buat yang menulis..banyak pengajaran yang boleh diambil..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailofar87Profil   Hantar PM kepada nailofar87   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 13:08


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah kisah Nabi Sulaiman as menangkap pencuri dengan kebijaksanaanya bercerita adalah beza dengan apa yang anakanda telah taipkan di tajuk yang amat kontroversi. Mungkin remaja masih muda lagi untuk memahami betapa beratnya sesuatu kenyataan.

Apa kata anakanda bayangkan berkata begitu kepada bonda anakanda sendiri di rumah dan juga kepada kakak dan juga guru-guru mengaji dan di sekolah yang juga wanita. Mampu ke anakanda nak sebut begitu - perempuan memang tak guna!

Sekedar mencelah sebentar kerana hari ini remaja memerlukan dididik dan dibimbing walau bukan dengan ummimq sekalipun. Afwan ya anakanda.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - Kualiti sesuatu bangsa itu masih kekal kualitinya selagi akhlaknya dipertahankan jika akhlak tidak dipertahankan, bangsa itu akan runtuh. (pepatah Arab).


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

nurse_intan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2004
Ahli No: 11770
Posting: 125

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 13:24



hui..tajuk tu gaya cam org anti pompuan je.
tp bila baca isinya...baru tau cite yg sebenar.
anyway thanx for da info!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurse_intanProfil   Hantar PM kepada nurse_intan   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 14:22


"Saya percaya bahawa apabila anda mula-mula membaca tajuknya, dan membacanya mengikut intonasi yang betul, anda tersangat tidak bersetuju. Sebelum anda mengatakan rasa tidak puas hati itu, eloklah dahulu bertenang dang baca dengan teliti semua fakta yang dikemukakan"

nampaknya Ummimq telah salah faham ttg apa yg sebenarnya nak disampaikan, saya tidak kata "Perempuan tidak guna!" tetapi saya memang mengatakan "Perempuan tidak guna...." Jangan pula menghakimi saya dgn mengatakan saya benci perempuan secara optimum kerana ibu yang melahirkan saya dgn susah payahnya juga adalah perempuan, orang yang akan menjadi pelengkap hidup saya juga adalah seorang MUSLIMAH.

Ummimq telah secara terbuka menyatakan saya seolah-olah ANTI-WANITA. maka saya mesti menjawabnya secara terbuka juga di sini.

TQ.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 16:20


Salam alaik

Jelaslah ana sememangnya seorang perempuan

-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

liliey
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11718
Posting: 96
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-12-04 17:34




emm... macam2 pendapat pasal tajuk topik nih.. per2 pun kite jangan nak berdebat pasal tajuk plak... yang penting isinyer tuh...
thanx la pade sape yang posting tuh..



Bookmark and Share

    


  Member Information For lilieyProfil   Hantar PM kepada liliey   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-04 20:25




ish2.. mulenya mcm nak marah.nasib baikla ana abis bace..

Quote:
6. Perempuan memang tidak guna tudung tiga segi, apabila memakainya diselempangkannya sehingga nyata bentuk perbukitan pada badannya.



satu teguran baik...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 31-12-04 21:31


suspen amat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

ai_ainul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 8216
Posting: 81
Dari: bumi Allah

saudiarabia  


posticon Posting pada: 31-12-04 23:05




Terima kasih di atas peringatan yang amat berguna tu. tapi saya nak bertanya .... kalau yang guna make up(tabarruj), gelang kaki, guna tudung 3 segi, guna suara yang lunak etc tu bukan perempuan ke? apakata kita tukar tajuk jadi wanita solehah memang tidak guna... masti lagi ramai yang terkejzzzut.

... kejutan memang amat penting, terutama sekali buat mereka yang sering lalai seperti kita...


******************************************
"Ya Rabbi, janganlah Kau uji kami dengan ujian yang sukar dan tak tertanggung oleh kami, sesungguhnya kami adalah hambaMu yang lemah tanpa pimpinan dan kasih sayangMu Ya Allah"

Bookmark and Share

    


  Member Information For ai_ainulProfil   Hantar PM kepada ai_ainul   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 01-01-05 00:47


haha...pandai laa korang menambah...




[ Posting ini telah di edit oleh: Putra_Aiman pada 2005-01-01 00:56 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 01-01-05 01:09


Quote:

On 2005-01-01 00:47, Putra_Aiman wrote:
haha...pandai laa korang menambah...




[ Posting ini telah di edit oleh: Putra_Aiman pada 2005-01-01 00:56 ]



-----------------
Visit My Site 4 unlimitied free downloads http://fiztanax.multiply.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-01-05 08:55


huih....terkezut ana..!!
ingatkan apa plak...
anyway...thanz for the info..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 01-01-05 09:25


...hmmm bagus info nih...drpd info tu lah....dpt dnyatakan mmg kaum wanita nih....adalah merupakan penghuni neraka yg paling ramai....semoga kiter xtermasuk dlm golongan tuh....

-----------------
"Bukan satu paksaan untuk disebarluaskan,saling mengingatkan sesama bukanlah hal binasa"

Bookmark and Share

    


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 01-01-05 17:13



Tq kerana peringatan ini......tapi pedih jugak....nak buat camner dah hakikat

Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-01-05 22:25



tajuk cam memberontak jek...
but syukran la...suspen tul tajuk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 01-01-05 22:31



Perempuan....perempuan...buat orang terkejut je...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

pengemisIlmu
Warga Rasmi
Menyertai: 26.01.2004
Ahli No: 6767
Posting: 15
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 01-01-05 22:42


Ana terkejut gak pabila baca tentang perempuan memang tak guna ni, tapi bile dah baca dari A sampai ke z barulah faham maksud tersirat yang diosampaikan oleh yang memberi sedikit pengatahuan yang amat bermakna khususnya buat kaum seperti ana,oleh itu ingatlah azab Allah yang menyatakan bahawa kaum perempunlah yang banyak masuk neraka dek kerana perbuatan kita sendiri,
Wallahualam.......
semoga hari ini lebih baik dari semalam,sesiapa yang merasakan dirinya lebih teruk dari semalam sesungguhnya ia sentiassa berada didalam kerugian.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengemisIlmuProfil   Hantar PM kepada pengemisIlmu   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 01-01-05 23:09


Hampir nak meletup tadi?
Nasib baik tak sempat meletup
Bila baca jadi lain citer laks
Ketawa terbahak2

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

harakah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.09.2003
Ahli No: 3833
Posting: 45

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-01-05 23:25


assalamualaikum....
ana suka stail tajuk yang ditulis oleh saudara hanafi. ana tau tujuan dia takde lain...hanyalah untuk ajak sume kite baca, ape sebenar yang terkandung dalam artikel yang die tulis ni dengan cara meng 'havok' tajuk. bile baca baru kite boleh menilai.

YE DAK HANAFI ???

Bookmark and Share

    


  Member Information For harakahProfil   Hantar PM kepada harakah   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-01-05 23:43



Ana akui ia artikel yang baik tapi ana tetap tak bersetuju dengan tajuk bahkan ana rasa marah pada yang menulisnya, samalah sebelum ni artikel yang ditujukan kepada ulama. Jangan semata-mata untuk menarik orang membaca posting kita maka kita mengumpan dengan tajuk sebegini. Direct kepada tajuk tak boleh ke ?

SEBAB KADANG-KADANG MEMANG SIKAP MANUSIA NI SUKA MENILAI DARI LUAR SEBELUM MELIHAT KANDUNGAN SEBENARNYA DARI DALAM, JADI WALAUPUN TAJUK ITU MEMPUNYAI MAKSUD YANG TERSENDIRI DAN TIDAK BERMAKSUD UNTUK MENGHINA PEREMPUAN TAPI IA TETAP TIDAK SEDAP UNTUK DIBACA WALAUPUN SEBENARNYA INOTASI PEMBACAANNYA ADALAH BERLAINAN

sepatutnya saudara taipkan ( ..... ) di belakang wanita itu sebagaiman yang disebutkan ummi....

Wallahu'alam....



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-05 00:43


Ana terperanjat juga tgk tajuk topik tapi alhamdulillah isi2nya mmg berguna.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-05 00:59




isi dan teguran yang baik .
Mungkin penulis tidak berniat untuk menyakiti kaum hawa. Cuma perlu di ingati, mungkin pandangan kita berbeza. Hawa di jadikan dengan emosi,kasih sayang dan kelembutan... tulisan sebegini adakalanya menyentuh hatinya.

Apapun, kita ambil langkah pertengahan.. ubah la tajuk supaya apa yang hendak di sampaikan dapat diterima sepenuhnya. Tak perlu diperpanjangkan urusan tajuk tersebut.Bukankah tujuan asal adalah untuk menyampaikan isinya.

wallahua'lam

-----------------
Programming notes esp. PHP
Web Zaujah (muslimah_johor)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

lidya_haryati
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1892
Posting: 255
Dari: temerloh

malaysia  


posticon Posting pada: 03-01-05 13:37


mule-mule bace memang nak marah giler...
tapi bile bace hermm.. penuh dengan peringatan...

satu pengajaran yg saya dapat... sebelum menghukum... perlu selidik dahulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidya_haryatiProfil   Hantar PM kepada lidya_haryati   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 03-01-05 14:15




terkejut baca tajuk nyer..

Quote:

Johor
Posting: 2004-12-31 08:42
--------------------------------------------------------------------------------
Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah anakanda hanafi sebenarnya ingin menarik perhatian kita semua tetapi dengan cara begitu sebenarnya telah menimbulkan fitnah terhadap wanita - perempuan memang tidak guna!
Sepatutnya kalau nak memancing pun taiplah begini ya - perempuan memang tidak guna ........

Diharap anak-anak teliti ya apa yang bakal ditaip. Fikirkan apakah reaksi bukan setakat duniawi tetapi ukhrawi. InsyaAllah ketelitian membawa keberkatan dalam hidup di dunia dan akhirat.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - afwan ya anakanda jika terasa dengan teguran umi ini.




betul kata ummiq tu.



Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 03-01-05 14:19




Terkejutnya dengan tajuk..

betul kata ummi, TQ pada dik Mohd. Hanafi banyak pengajarannya...



Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-05 20:11


buat suspen sajer... thank's da info.

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

id
Warga Rasmi
Menyertai: 29.12.2004
Ahli No: 13396
Posting: 2
Dari: trg

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-01-05 10:14



jazakallah untuk perkongsian ilmu nie.......
tajuk yang menarik dan tambahkan ilmu pengetahuan...
semoga berniat baik dalam segala urusan...
InsyaALLAH........


Bookmark and Share

    


  Member Information For idProfil   Hantar PM kepada id   Pergi ke id's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-01-05 10:37


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah umi tumpang di sini ya tentang masalah norlida vs hasmawi ni kerana tak terjumpa di mana tajuk tu diletak. maaf terlebih dulu.

--- In [email protected], siti hajar mohsin
wrote:
> Assalamu'alaikum wr wb
>
> Alhamdulillah ada beberapa soalan ini -
>
> 1. kes hasmawi vs norlida - pihak wanita telah
> menyaman pihak lelaki. boleh syeikh jelaskan dari
> aspek fiqh?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~Reply//wsm

perbuatan pihak lelaki adalah tanda Nifaq (apabila berjanji
mungkir), manakala selepas memungkiri janji mereka tergamak membuat
kenduri kesyukuran. Ini bukan lagi nifaq tapi mempersenda agama dan
syariat. pihak perempuan telah melakukan tindakan yg benar. Sebagai
pemain bolasepak profesional mereka tahu akibat membatalkan kontrak
di saat akhir.

>
> 2. seorang nenek ni bantu membela cucu-cucu kerana
> belas kepada anak perempuannya yang kerja. dengan wang
> gaji suami isteri terpaksa bayar hutang rumah, kereta
> dsbnya. anak-anak lain menyuruh cari pembantu kerana
> mereka menganggap seolah-oleh seperti menghambakan ibu
> (salah satu petanda kecil kiamat). jadi bagaimanakah
> hukumnya si anak yang ibunya ikhlas tu ya? dan ada
> kalanya nenek tu letih jadi bagaimana pula ya?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Reply

Perbuatan si anak itu adalah tercela di sisi syara'.
Dalilnya: AQ 17: 23-24

Pertolongan si nenek itu hendaklah bersifat sementara, tapi bukan
utk jangkapanjang. Jangkapanjang akan menyebabkan ayat di atas
dilanggar dan jatuh dari suruhan berlaku ihsan kepada dua ibubapa.

sekian

s2s


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-01-05 18:39


tajuk dia buleh bikin org heartache je..igt kan ape..nasiblah isi nye berguna...ermm...tajuk memang killer lah

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

zahratunkhafiyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13381
Posting: 28
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-01-05 21:45


masyaAllah,hebatnya tulisan saudara mengenai perempuan.saya tabik,mana2 perempuan yg membaca artikel ni,akan terasa,lebih2 lagi yg memang ada ciri2 sedemikian.alhamdulillah,akan saya pelihara setiap aurat saya. a woman`s beauty is only for her husband.that`s what my special one said to me.

wahai muslimah dan mukminah sekalian,jadilah semulia Khadijah binti Khuwailid,setabah Aisyah r.a.,sekuat Safiyyah biniti Huyyay,sekental dan sekeras Khaulah Al-Azwar,dan sezuhud dan semurni Rabia`tul Adawiyah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunkhafiyahProfil   Hantar PM kepada zahratunkhafiyah   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 05-01-05 22:15


jangan le guna tajuk ganah cenggitu

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

NURMIZA
Warga Rasmi
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7207
Posting: 11
Dari: Kemaman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-05 11:00



emm..tajuk yg penuh kontroversi. tapi alhamdulillah...isinya mmg menarik..kadang2 kita tak sedar perkara kecil tersebut berdosa dilakukan terutamanya pemakaian perfume yg keterlaluan.
syabas utk anda!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For NURMIZAProfil   Hantar PM kepada NURMIZA   Quote dan BalasQuote

majdah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4046
Posting: 28
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 07-01-05 12:54



saya bersetuju dengan apa yang disapaikan. Pada mulanya tersamarahjga tapi apabila mebacanya bau faham dan ada kebenarannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For majdahProfil   Hantar PM kepada majdah   Pergi ke majdah's Website   Quote dan BalasQuote

bukan_abadi
Warga Rasmi
Menyertai: 16.09.2004
Ahli No: 11174
Posting: 3
Dari: mmu cyber

Kedah  


posticon Posting pada: 07-01-05 15:34


akum..tajuk yg mmg dipuji..sebabny? hm,ana igtkan mmg ade fakta yg mengatakan "ppuan tak guna"..bile dah bace bru paham..keep up the gud work!

Bookmark and Share

    


  Member Information For bukan_abadiProfil   Hantar PM kepada bukan_abadi   Quote dan BalasQuote

nice_pesan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 619
Posting: 126
Dari: cheras...

Perak  


posticon Posting pada: 07-01-05 18:42


,

dah abis baca tak jadik nak marah... terima kasih pasal info yg berguna nie...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nice_pesanProfil   Hantar PM kepada nice_pesan   Quote dan BalasQuote

baby_adi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13453
Posting: 26
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-05 21:08


fuyooo!!gmpak la tjuk die...

Bookmark and Share

    


  Member Information For baby_adiProfil   Hantar PM kepada baby_adi   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-01-05 07:44


...

Mencari seorang wanita solehah di tengah-tengah ribuan perempuan memang memenatkan. Kita tidak tahu siapakah yang benar-benar menjaga sehinggalah kita ketemu dengannya dan berpeluang mengenali hati budinya. Mencari wanita solehah bukan pada luarannya sahaja, kerana apa yang ada di luar boleh ditipu. Rahib wanita Kristian pakaiannya lebih kemas daripada muslimah kita. Mereka lembut berbicara tetapi adakah mereka solehah? Tidak. Bukan senang untuk menemui seorang wanita solehah. Jadi, sekiranya ketemu, janganlah lepaskan. Ikatlah segera dengan simpulan yang sah, kerana, sekiranya terlepas, kita tidak tahu bilakah pula ada orang lain yang mampu mengisi tempatnya.

Woman's beauty is only for her husband. If it is apparent for everyone, what more for the husband alone? A true man should be ashamed if he let himself to share the beauty of his wife with other men's eyes. Men hold, not to be held.

Be like Rasulullah p.b.u.h, you'll get Khadijah or Aisyah or Safiyyah or Hafsah. You be like Abu Lahab, you'll get a woman like his wife, in hell before they wanted themselves to be in.

And to the girls: Why the Apostle p.b.u.h chose Safiyyah to be his wife after the Khaybar Battle? Because she was not worth to be a slavegirl. The way she behaved to him showed that she was an honourable woman and deserved to be in respect.

What would you say, Zahratun Khafiyah? Hope your special one is the best choice for you.

-----------------
Kenapa kita selalu lupa pada-Nya?
Kenapa kita selalu lemah mempertahankan-Nya?
Kenapa kita tidak mampu menjadi hamba yang taat pada-Nya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

al_farafisya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 6673
Posting: 49
Dari: ardhilLah

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-01-05 11:22


wrt...

Mm,dalam byk2 tjuk..tjuk ni yg menarik perhatian ana..huh,hebat jgk penangan MohdHanafi ni..
Apepun,syukran atas info yg berharga ni...iAllah
Smg ia mnjadi panduan buat kita,dalam mencari redhaNya,iAllah..
Lelaki memang x guna x de ke?Sekadar bertanya..
Salaam

-----------------
Ya Rabbana...tHaBbiT QuLUbaNa 'ALa DiiNiK wa 'ALa to'aTiK..


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farafisyaProfil   Hantar PM kepada al_farafisya   Quote dan BalasQuote

zahratunkhafiyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13381
Posting: 28
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-01-05 14:39


Toward the marytr... or may i call u mujahid?

Here is my reply.....

From the bottom of my heart,my special one is the best man i`ve ever met,insya allah the best choice for me.always be there whenever i need him.eventough we are now very far far away,i`ll miss him every minute,every hour and every day.everytime we argue either for small or big matter,he always has his own best way to calm me down.his words and advices make me feel alive.

At this momoent,i have a lot to tell him.but since we need some time to "muhasabah" our relationship,i`ll wait patiently for the right time to tell him all in my mind.

Tidakku dambakan insan sehebat Abu Bakar As-siddiq,Umar Al-Khattab,Othman bin Affan mahupun Saidina Ali jika dirriku tidak mampu menjadi sehebat isteri-isteri Rasulullah s.a.w.



Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunkhafiyahProfil   Hantar PM kepada zahratunkhafiyah   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 01-05-05 13:15


wow! powernye ceramah al-ustaz hanafi. insaf saya dibuatnye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 01-05-05 13:17


wow! powernye ceramah al-ustaz hanafi. insaf saya dibuatnye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 01-05-05 13:17


wow! powernye ceramah al-ustaz hanafi. insaf saya dibuatnye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 01-05-05 13:17


wow! powernye ceramah al-ustaz hanafi. insaf saya dibuatnye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 01-05-05 14:14


Setiap Allah jadikan dimuka bumi ada kebaikanNya..begitu juga wanita...kalau tk ada wanita..kita tak kan wujud didunia yg fana ni..

Alangkah baiknya kalau tajuk poting di ubah kepada kelemahaan,tipu daya n godaan wanita...ana takut ianya disalah ertikan...tk gitu mohdhanafi...

-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 03-05-05 13:04




shah pun terkejut juga pada mulanyer.. terfikir gak dalam hati ni... "naper sampai begitu kejam saudara hafi ni?"...
tapi tak sangka lak.. bila shah baca.. tergelak la pulak.. pandai betul la hanafi memancing kita semua....

shah sokong ngan nasihat ummimq tu.. lain kali janga la guna ! lagi... tak pasal2 shah kutuk hanafi dalam hati... bukan tu ajer.. macam2 lagi...

shah minta maaf ok saudara hanafi... seba tadi ada gak terfikir hanafi ni orang yang tak guna sebab terpengaruh ngan tajuk tu...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-05-05 17:31


....
perempuan memang tidak guna!..
kerana tajuknya kedengaran agak kasar menyebabkan saya tertarik untuk membacanya....bagus sekali isinya...memang betul apa yang saudara MohdHanafi nyatakan itu...

-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 18:01



jazakillah buat anta yg menulis atikel ini..
sememangnya ada kebenaran pada atikel ini..
indahnya perhiasan dunia bila kilauannya dijaga dengan kerendahan dan ketaatan pada illahi..
cuma bentuklah tulang yg bengkok dengan peringatan dari TuhanNya nescaya kilauan permata kan berkilau kembali...


Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 18:09


Quote:

On 2005-05-03 18:01, taisir wrote:

...cuma bentuklah tulang yg bengkok dengan peringatan dari TuhanNya nescaya kilauan permata kan berkilau kembali...




dan inilah amanah yg berat yang bakal dipertanggungjawabkan olehNYA kpdku (dan juga sahabat2 ukhwah.com yg lain) yg bernama lelaki....

Ya Rabb, berikanlah kekuatan kpd hambaMu ini mendidik seorang manusia yang KAU amanahkan kpdku.

Amin.

n.


-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

cahaya_kelembutan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.04.2005
Ahli No: 15578
Posting: 67
Dari: UKM KKL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 22:46




Ishhh...terkejut jugak saya masa baca tajuk dier... Tp isi dier bermanfaat betul...Thanks krn memperingatkn saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_kelembutanProfil   Hantar PM kepada cahaya_kelembutan   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-05-05 23:39




saya setuju dgn taisir...hendak mendidik seseorg wanita bukanlah senang..kerana ia dari tulang yg bengkok...jika dgn kekerasan,tulang yg bengkok akan patah..jika terlalu berlembut,maka ia akan terus bengkok...maka perlulah dgn bijaksana dan berhikmah...yg akan mendidik seseorg wanita pula adalah lelaki...seperti mafhum firman ALLAH ((... lelaki itu pemimpin bagi wanita))..jika lelaki tersalah arah dan pedoman hidup.maka wanita lebih2 lagi....wallahua'lam...

-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......

Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-05-05 23:40




saya setuju dgn taisir...hendak mendidik seseorg wanita bukanlah senang..kerana ia dari tulang yg bengkok...jika dgn kekerasan,tulang yg bengkok akan patah..jika terlalu berlembut,maka ia akan terus bengkok...maka perlulah dgn bijaksana dan berhikmah...yg akan mendidik seseorg wanita pula adalah lelaki...seperti mafhum firman ALLAH ((... lelaki itu pemimpin bagi wanita))..jika lelaki tersalah arah dan pedoman hidup.maka wanita lebih2 lagi....wallahua'lam...

-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......

Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

Shuhada_nha155
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16080
Posting: 121
Dari: Bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 06-05-05 00:36




Memang tajuk yang gempaq. Hanafi memang kreatif dalam membubuh tajuk untuk posting. Tak habis gempaq lagi dengan salah satu tajuk posting yang amat menggempaqkan kini menyusul lagi satu tajuk 'Perempuan memang tidak guna!'.

Quote:
ummimq
Posting: 2004-12-31 08:42
--------------------------------------------------------------------------------
Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah anakanda hanafi sebenarnya ingin menarik perhatian kita semua tetapi dengan cara begitu sebenarnya telah menimbulkan fitnah terhadap wanita - perempuan memang tidak guna!
Sepatutnya kalau nak memancing pun taiplah begini ya - perempuan memang tidak guna ........




Saya amat bersetuju dengan apa yang ummi katakan sekalipun hanafi tidak berniat seperti itu. Sbb pengunaan tanda bacaan amat penting di sini. Bila Hanafi menggunakan tanda seru '!'..secara tidak langsung akan menimbulkan fitnah dihati mereka-mereka yang membaca mahupun yang tidak membaca. Tapi sekiranya Hanafi menggunakan '.....', itu menunjukkan bahawa ada kesinambungan dalam ayat yang hendak disampaikan.

Quote:
shah_sobriyanie
Posting: 2005-05-03 13:04
--------------------------------------------------------------------------------


shah pun terkejut juga pada mulanyer.. terfikir gak dalam hati ni... "naper sampai begitu kejam saudara hafi ni?"...
tapi tak sangka lak.. bila shah baca.. tergelak la pulak.. pandai betul la hanafi memancing kita semua....

shah sokong ngan nasihat ummimq tu.. lain kali janga la guna ! lagi... tak pasal2 shah kutuk hanafi dalam hati... bukan tu ajer.. macam2 lagi...

shah minta maaf ok saudara hanafi... seba tadi ada gak terfikir hanafi ni orang yang tak guna sebab terpengaruh ngan tajuk tu...




Saya ambik contoh apa yang dikatakan Shah. Maaf ye shah ambik ayat awak tanpa izin. Dia sendiri sebagai lelaki telah mengatakan Hanafi dengan pelbagai perkataan yang tidak dinyatakan olehnya (harap kalian faham perkataan apa). Malah perkataan 'kejam' dah terkeluar. Apalagi bila seorang pompuan yang terpandang tajuk tersebut. Tapi syakwasangka dalam hati mereka akan hilang bila terbaca apa yang cuba disampaikan oleh Hanafi.

Tapi persoalan timbul kepada mereka yang tak membaca. Maksud saya terus mengabaikan posting. Jika di hati mereka telah wujud perasaan sepertimana yang dihadapi oleh Shah sblm membaca dan juga tanggapan kepada para wanita akibat tajuk posting ini, tidak kah ini akan mewujudkan satu fitnah pada Hanafi dan juga wanita ? Renungkanlah semula....

p/s kene banyak belajar Bahasa Melayu lebih-lebih lagi dari segi menggunakan tanda baca. Sbb ia akan mempengaruhi pembacaan. Nasib baiklah bahasa melayu lulus...

Wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shuhada_nha155Profil   Hantar PM kepada Shuhada_nha155   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-05-05 01:37


Quote:

On 2005-05-06 00:36, Shuhada_nha155 wrote:


Memang tajuk yang gempaq. Hanafi memang kreatif dalam membubuh tajuk untuk posting. Tak habis gempaq lagi dengan salah satu tajuk posting yang amat menggempaqkan kini menyusul lagi satu tajuk 'Perempuan memang tidak guna!'.

[quote] ummimq
Posting: 2004-12-31 08:42
--------------------------------------------------------------------------------
Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah anakanda hanafi sebenarnya ingin menarik perhatian kita semua tetapi dengan cara begitu sebenarnya telah menimbulkan fitnah terhadap wanita - perempuan memang tidak guna!
Sepatutnya kalau nak memancing pun taiplah begini ya - perempuan memang tidak guna ........




Saya amat bersetuju dengan apa yang ummi katakan sekalipun hanafi tidak berniat seperti itu. Sbb pengunaan tanda bacaan amat penting di sini. Bila Hanafi menggunakan tanda seru '!'..secara tidak langsung akan menimbulkan fitnah dihati mereka-mereka yang membaca mahupun yang tidak membaca. Tapi sekiranya Hanafi menggunakan '.....', itu menunjukkan bahawa ada kesinambungan dalam ayat yang hendak disampaikan.

Quote:
shah_sobriyanie
Posting: 2005-05-03 13:04
--------------------------------------------------------------------------------


shah pun terkejut juga pada mulanyer.. terfikir gak dalam hati ni... "naper sampai begitu kejam saudara hafi ni?"...
tapi tak sangka lak.. bila shah baca.. tergelak la pulak.. pandai betul la hanafi memancing kita semua....

shah sokong ngan nasihat ummimq tu.. lain kali janga la guna ! lagi... tak pasal2 shah kutuk hanafi dalam hati... bukan tu ajer.. macam2 lagi...

shah minta maaf ok saudara hanafi... seba tadi ada gak terfikir hanafi ni orang yang tak guna sebab terpengaruh ngan tajuk tu...




Saya ambik contoh apa yang dikatakan Shah. Maaf ye shah ambik ayat awak tanpa izin. Dia sendiri sebagai lelaki telah mengatakan Hanafi dengan pelbagai perkataan yang tidak dinyatakan olehnya (harap kalian faham perkataan apa). Malah perkataan 'kejam' dah terkeluar. Apalagi bila seorang pompuan yang terpandang tajuk tersebut. Tapi syakwasangka dalam hati mereka akan hilang bila terbaca apa yang cuba disampaikan oleh Hanafi.

Tapi persoalan timbul kepada mereka yang tak membaca. Maksud saya terus mengabaikan posting. Jika di hati mereka telah wujud perasaan sepertimana yang dihadapi oleh Shah sblm membaca dan juga tanggapan kepada para wanita akibat tajuk posting ini, tidak kah ini akan mewujudkan satu fitnah pada Hanafi dan juga wanita ? Renungkanlah semula....

p/s kene banyak belajar Bahasa Melayu lebih-lebih lagi dari segi menggunakan tanda baca. Sbb ia akan mempengaruhi pembacaan. Nasib baiklah bahasa melayu lulus...

Wassalam..
[/quote]

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-05-05 01:39




Anyway, ana kena ubah juga pendekatan utk sampaikan sesuatu yg baik, supaya gaya penulisan tu tidak mempengaruhi emosi pembaca.

Thanks for your advices.

N.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

aKujErr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9790
Posting: 287
Dari: ::..Kelantan Darul Naim..::

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-05-05 21:04


artikle ni mmg pernah ana baca..
tp bukan nya cenggini tajuk dia kan..
tajuk yg anda buat tu umum sgt.. mnyebabkan kaum hawa yg baik terasa.. tapi mmg la hakikat nya kan..kalo baca dlm ni mnyatakan pompuan yg dlm ni kan.. so kire tapis² sket ngan tajuk dia...
kire topik ni mmg menarik perhatian ramai lah..
mekasih ngan ngan artikle tu..


Bookmark and Share

    


  Member Information For aKujErrProfil   Hantar PM kepada aKujErr   Pergi ke aKujErr's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 08-05-05 16:21




shah minta maaf la kaalu shah buat silap... bukan apa... kita sebenarnyer tak layak untuk menilai seseorang berpandukan pandangan mata kita...

masa shah belajar kat maahad tahfiz.. ramai juga geng2 shah yang memang tak guna... sedangkan kami belajar kat sekolah hafiz bukan sekolah orang putih...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

azmy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.02.2005
Ahli No: 14431
Posting: 28

Selangor  


posticon Posting pada: 09-05-05 16:50


Ya ALLAH terkejut masa baca

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmyProfil   Hantar PM kepada azmy   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 09:56


ana puntkejut dgn tajuk posting ni bila first time baca tajuknya..tapi bila dah baca isinya, memang betul kata MohdHanafi tu...shukran

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

IslamicHunter
Warga Rasmi
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7201
Posting: 18
Dari: KLIA

Selangor  


posticon Posting pada: 11-05-05 10:26


emm... terkejut sy.. ingatkn ape....
tapi ape yg diberitahu tu memang saya sokong 100%

Bookmark and Share

    


  Member Information For IslamicHunterProfil   Hantar PM kepada IslamicHunter   Quote dan BalasQuote

IslamicHunter
Warga Rasmi
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7201
Posting: 18
Dari: KLIA

Selangor  


posticon Posting pada: 11-05-05 10:27


emm... terkejut sy.. ingatkn ape....
tapi ape yg diberitahu tu memang saya sokong 100%

Bookmark and Share

    


  Member Information For IslamicHunterProfil   Hantar PM kepada IslamicHunter   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 11-05-05 10:55


hebat hanafi.............yeah

-----------------
ku lihat,ku dengar & ku rasa,
ku hirup,ku hayati & ku sedar,
hanya satu keinginanku,
Wasatiah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 11-05-05 10:59



MENJAGA LIDAH
Abul Laits Assamarqandi meriwayatkan dengan sanadnya dari Abu Said Alkhudri r.a berkata: "Seorang datang kepada Nabi Muhammad s.a.w. dan berkata: "Ya Rasulullah, nasihatilah aku." Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Jagalah taqwa kepada Allah s.w.t. sebab taqwa itu menghimpunkan segala kebaikan. Dan kerjakan jihad sebab dia sebagai pertapaan bagi ummat Islam. Dan lazimilah dzikrullah dan membaca al-quran, sebab ia cahaya penerangan untukmu dibumi dan sebulatan namamu dilangit. Dan jagalah lidahmu kecuali dalam kebaikan sebab dengan itu dapat mengalahkan syaitan laknatullah."

Abul Laits berkata: "Taqwa kepada Allah s.w.t. ialah mengerjakan perintah Allah s.w.t. dan meninggalkan laranganNya, maka siapa berbuat demikian bererti telah menghimpunkan semua kebaikan. Dan jagalah lidahmu dalam kebaikan bererti katakanlah yang baik sehingga untung dan diamlah dari kejahatan sehingga selamat. Dan manusia tidak dapat mengalahkan syaitan laknatullah kecuali dengan diam, kerana itu seharusnya seorang muslim menjaga lidahnya sehingga terlindung dari syaitan laknatullah. Dan Allah s.w.t. akan menutup auratnya."

Abul Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Umar r.a. berkata Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Siapa yang menempeleng (memukul) hambanya maka tebusan dosanya ialah memerdekakannya dan siapa yang menjaga lidahnya Allah s.w.t. menutupi auratnya. Dan siapa yang menahan marahnya maka Allah s.w.t. akan menyelamatkannya dari siksaNya dan siapa yang minta maaf kepada Allah s.w.t. pasti Allah s.w.t. menerima permintaannya."

Abul Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Abuhurairah berkata Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Siapa yang percaya (beriman) kepada Allah s.w.t. dan hari kemudian, maka harus menghormati tamunya dan harus memuliakan tetangganya dan harus berkata baik atau diam."

Abul Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Ya'la berkata: "Kami masuk ketempat Muhammad bin Suqah Azzahid, maka ia berkata: "Mahukah saya sampaikan kepadamu hadis yang mungkin berguna bagimu sebagaimana telah berguna bagiku?" Atha'bin Abi Rabaah berkata kepadaku: "Hai anak saudaraku, orang-orang yang dahulu dari kamu itu tidak suka bicara yang tidak perlu atau bukan kepentingannya, dan mereka menganggap tiap bicara yang tidak perlu itu sia-sia kecuali kitabullah dan amar ma'ruf dan nahi mungkar, atau keperluan kehidupan sehari-hari." Kemudian ia berkata: "Apakah kamu dapat membantah ayat (Yang berbunyi): "Wa inna alaikum lahaa fidhin kiraaman kaatibien." (Yang bermaksud): "Sesungguhnya padamu ada Malaikat yang baik-baik tukang mencatat." Anil yamini wa anisysyimali qa'ied." (Yang bermaksud): "Disebelah kanan dan kiri tempat duduk." Maa yalfidzu min qaulin illa ladaihi Raaqibun Atied." (Yang bermaksud): "Tidak melepas sepatah kata melainkan ada Malaikat yang mencatat iaitu Malaikat Raqib dan Atied." Apakah tidak malu salah satu kamu bila dibuka lembaran amalnya, dunia yang utama bahkan hanya yang tidak penting dan lebih-lebihan semata-mata?"

Abul Laits dari ayahnya dengan sanadnya dari Anas bin Malik r.a. berkata Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Empat sifat tidak terdapat kecuali pada orang mukmin iaitu:

Diam dan ini ibadat yang pertama

Tawadhuk

Dzikrullah atau berzikir

Tidak berbuat kejahatan (mengurangi kejahatan)

Juga diceritakan bahawa sabda ini juga dikatakan oleh Nabi Isa a.s.

Abu Hurairah r.a. berkata Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Sebaiknya Islam seorang itu jika dapat meninggalkan apa-apa yang bukan kepentingannya."

Lukman Alhakiem ketika ditanya: "Apakah yang dapat menyampaikan engkau ketingkat yang sedemikian itu?" Jawabnya: "Kerana benar tutur kata dan menunaikan amanat dan meninggalkan apa-apa yang bukan kepentinganku."

Abu Bakar bin Ayyasy berkata: "Empat raja mesing-masing melepaskan kalimat yang bagaikan anak panah. Raja Kisra berkata: "Saya tidak menyesal terhadap apa yang belum aku katakan dan adakalanya menyesal terhadap apa yang terlanjur saya katakan." Raja Cina berkata: "Selama saya belum melepaskan kalimat maka tetap saya mengusainya tetapi jika keluar maka ia memiliki aku." Raja Kaisar berkata: "Saya lebih mudah menahan apa yang belum saya katakan dan tidak dapat mengembalikan apa yang telah aku katakan." Raja India berkata: "Sungguh hairan dari orang yang mengatakan satu kalimat jika dituntut berbahaya dan jika tidak dituntut tidak berguna."

Arrabie' bin Khaitsam biasa jika pergi mengambil kalam dan kertas dan tiada berkata sepatah katapun melinkan dicatat kemudian petangnya diperbaiki dirinya.

Abul Laits berkata: "Demikianlah perbuatan orang zahid, mereka menjaga benar-benar lidah dan memperhitungkan diri didunia. Dan demikian seharusnya seorang muslim mengadakan perhitungan amalnya selama masih didunia sebelum diperhitungkan diakhirat, sebab hisab perhitungan dunia jauh lebih ringan dari hisab perhitungan diakhirat."

Ibrahim Attaimi berkata: "Seorang kawan dari Arrabi' bin Khaitsam berkata: "Saya telah berkawan dengan Arrabi' selama dua puluh tahun, maka belum mendengar daripadanya satu kalimat yang dapat disalahkan (dicela)."

Musa bin Saied berkata: "Ketika Alhusein bin Ali r.a. terbunuh maka ada orang berkata: "Mungkin hari ini Arrabi akan berbicara." Maka ia pergi ketempat Arrabi dan memberitahu bahawa Alhusein r.a. terbunuh, maka Arrabi segera melihat kelangit sambil berdoa (Yang berbunyi): "Allahumma faa thirassamawati wal ardhi aalimal ghoibi wasysyahadati anta tahkumu baina ibaadika fima kaanu fihi yakh talifun." (Yang bermaksud): "Ya Allah yang mencipta langit dan bumi, yang mengetahui semua yang ghaib dan terang, Engkau yang menghukum semua hambaMu dalam semua yang mereka perselisihkan, dan tidak lebih dari itu."

Seorang cendikiawan (Haliem) berkata: "Enam macam menunjukkan kebodohan iaitu:

Marah tidak pada tempatnya, seperti marah pada seseorang, binatang atau lain-lainnya

Bicara yang tidak berguna kerana itu seharusnya seorang yang berakal tidak bicara kecuali jika penting dan berguna

Pemberian yang tidak pada tempatnya seperti memboros harta atau memberi kepada orang yang tidak akan berguna baginya

Membuka rahsia pada semua orang

Tidak membezakan antara kawan dengan lawan kerana itu harus mengetahui siapa musuh dan siapa kawan. Kawan untuk ditaati dan musuh untuk diawasi dan musuh yang utama ialah syaitan laknatullah, yang benar-benar harus dijauhinya.

Nabi Isa a.s. berkata: "Tiap kalimat yang bukan dzikrullah itu lelehan (laghu) dan tiap diam yang tidak untuk berfikir, maka itu kelalaian dan tiap pandangan yang bukan perhatian, maka itu permainan, maka untung orang yang perkataannya dzikrulllah dan diamnya untuk berfikir dan pandangannya itu perhatian dan pengertian."

Al Auza'i berkata: "Orang mukmin itu sedikit bicaranya dan banyak bekerja dan orang munafiq itu banyak berbicara dan sedikit kerja (amal)."

Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Lima sifat yang tidak ada pada orang munafiq iaitu:

Pengertian agama

Berhati-hatilah dalam lidah

Senyum dimuka

Nur (terang) dalam hati

Cinta kepada kaum muslimin

Yahya bin Aksam berkata: "Tiada seorang yang baik perkataannya melainkan akan tampak dalam semua amalnya dan tiada rosak perkataan seseorang melainkan akan tampak dalam semua amal perbuatannya."

Lukman Alhakiem berkata kepada anak lelakinya: "Hai anak, siapa yang bersahabat pada seorang yang jahat tidak selamat dan siapa yang masuk ditempat yang jelek tertuduh dan siapa yang tidak dapat menahan lidahnya menyesal."

Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Untung orang yang dapat menguasai lidahnya dan jinak dirumahnya dan menangisis dosa-dosanya."

Abul Laits berkata: " Ayahku meriwayatkan dengan sanadnya dari Alhasan Albashri berkata: "Sesungguhnya lidah orang yang bijaksana itu dibelakang hatinya, sehingga bila ia akan berbicara difikir benar-benar dalam hatinya jika baik maka dikatakannya dan jika berbahaya maka ditahannya, dan orang yang bodoh akalnya dihujung lidahnya, apa yang akan dikatakan langsung dikatakannya. (Yakni tidak difikir baik buruknya)

Abul Laits berkata: "Ayahku meriwayatkan dengan sanadnya dari Abu Dzar Alghifari r.a. berkata: "Ya Rasulullah, apakah yang tersebut dalam shuhuf Ibrahim a.s?" Jawab Nabi Muhammad s.a.w.: "Didalamnya ada contoh-contoh dan nisahat-nasihat seperti: "Seharusnya seorang yang berakal selama tidak terbalik akalnya menajga lidahnya, mengetahui keadaan masanya, rajin pada urusannya. Dan siapa yang menganggap bicara itu termasuk amalnya maka sedikit bicara kecuali jika penting (perlu)."

Abul Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Ali bin Abi Thalib r.a. berkata: "Saya telah mendengar Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Seharusnya seorang yang berakal itu tidak tekun kecuali dalam tiga macam iaitu:

Usaha untuk keperluan hidupnya

Beramal untuk hari kemudian

Bersuka-suka yang tidak haram

Nabi Muhammad s.a.w. juga berkata: "Seorang yang berakal harus dapat mempergunakan waktu siang dalam empat waktu iaitu:

Waktu untuk munajat kepada Allah s.w.t.

Waktu untuk memperbaiki diri

Waktu untuk mempelajari ilmu dari orang yang dapat menasihat dan menerangkan kepadanya dalam urusan agamanya

Waktu untuk memuaskan nafsunya yang halal dan baik

Juga ia berkata: "Seharusnya seorang yang berakal selalu memperhatikan urusannya dan mengenal orang-orang dimasanya. Dan menjaga kemaluan dan lidahnya." Abul Laits menyebut bahawa kalimat-kalimat ini tersebut dalam Hikmat Nabi Daud a.s.

Anas bin Malik berkata: "Luqman Alhakiem ketempat Nabi Daud a.s. sedang Nabi Daud a.s. membuat baju besi untuk perang, maka Luqman kagum melihat Nabi Daud a.s. bekerja dan akan menanya tetapi tertahan oleh hikmatnya sehingga tidak bertanya dan ketika telah selesai dicuba baju itu oleh Nabi Daud a.s. sambil berkata: "Sebaik-baik baju besi untuk perang, dan baik pula yang mengerjakannya." Lalu disambut oleh Luqman: "Diam itu himat tetapi sedikit yang dapat melaksankannya."

Seorang pujangga berkata (Yang berbunyi): "Al ilmu zainun wassukutu salamatun, fa idza nathaq ta falaa takun miktsaara. Maa min nadimta ala sukutika marratan walaqad nadimta alal kalami miraara" (Yang bermaksud): "Ilmu itu perhiasan dan diam itu keselamatan, maka bila engkau berkata-kata maka jangan banyak-banyak. Jika engkau menyesal kerana diam satu kali, maka sungguh engkau akan menyesal kerana bicara berulang kali."

Dilain riwayat pula dikatakan bahawa Luqman sabar tidak menanya itu hingga satu tahun lamanya. Seorang pujangga berkata: "Yamutul fata min atsratin bilisanihi, walaisa yamutul mar'u min ats ratirrijli." (Yang bermaksud): "Seorang akan mati kerana tergelincir lidahnya dan tidak ada orang mati kerana tergelincirnya kaki." dan kata pujangga juga berbunyi: "Laa tanthiqanna bimaa karihta fatubbamaa nathaqallisaanu bihaaditsin fayakuun." (Yang bermaksud): "Jangan mengucapkan apa yang tidak engkau suka sebab kemungkinan lidah itu mengucapkan sesuatu maka terjadi apa yang dikatakan itu."

Humaid bin Abbas berkata: "La'amruka maa syai'un alimtu makanahu, ahaqqa bisijnin min lisaanin mudzallali. Ala fika mimma laisa ya'nika sya'nuhu, biquflin watsiqin haitsu kunta ilaihi sahmu hatfin mu'ajjali. Walasshamtu kahirun min kalaamin mumazihin, fatun shaamitan taslam wa in kunta abqhadh tal baghidha fa'ajmili. Fainnaka laa tadri mata anta mubghidhun habibaka au tahwa baghidhaka fa'qili." (Yang bermaksud): "Demi sesungguhnya tiada sesuatu yang saya ketahui tempatnya, sangat layak untuk dipenjarakan seperti lidah yang sangat lemas. Yang ada dimulutmu kau penjara dari segala yang bukan kepentinganmu dengan kunci yang kuat sebab adakalanya kalimat itu keluar dari seorang bergurau tetapi membawa panah yang menyebabkan mati dengan segera. Dan diam itu tetap lebih baik dari kalimat yang bergurau, maka jadilah engkau seorang pendiam supaya selamat dan bila berkata maka harus adil. Dan jangan sebarangan terhadap kawan dan bila kau membenci maka engkau akan membenci maka sedang-sedang saja sebab engkau tidak mengetahui bilakah engkau akan membenci kekasihmu atau sayang pada yang kau benci, kerana itu hendaklah engkau berakal."

Seorang cendikiawan berkata: "Diam mengandungi tujuh ribu kebaikan dan tersimpul dalam tujuh kalimat dalam tiap kalimat seribu iaitu:

Diam itu ibadat tanpa susah payah

Perhiasan tanpa berhias

Kehebatan tanpa kerajaan

Benteng tanpa pagar

Kekayaan tanpa minta maaf kepada orang

Istirehat bagi kedua Malaikat pencatat amal

Menutupi segala aib

Juga disebut bahawa diam itu keindahan bagi orang alim dan penutup bagi yang bodoh.

Seorang cendikiawan berkata: "Jasmani anak Adam terbahagi kepada tiga iaitu:

Hati

Lidah

Anggota badan

Dan Allah s.w.t. telah memuliakan masing-masing dengan kemuliaan sendiri-sendiri, memuliakan hati dengan ma'rifat dan tauhid. Dan memuliakan lidah dengan kalimat syahadat iaitu Laa ilaha illah dan membaca al-quran dan memuliakan semua anggota badan dengan sembahyang, puasa dan lain-lain cara ibadat. Dan Allah s.w.t. menyerahkan masing-masing itu pada pengawas dan pengawal. Maka hati diawasi oleh Allah s.w.t. sendiri sehingga tiada yang mengetahui apa yang ada didalam hati perasaan kecuali Allah s.w.t. sendiri dan lidah diserahkan kepada Malaikat Raqib dan Atied. Ayat yang berbunyi: "Maa yal fidhu min qaulin illa ladaihi Raqib Atied." (Yang bermaksud): "Tidak melepas sepatah kata melainkan padanya pencatat Raqib dan Atied." Dan anggota badan lain diserahkan kepada perintah dan larangan dan masing-masing diminta menepati dan jujur. Maka kejujuran hati iaitu tetap beriman tanpa hasud, iri hati atau kianat dan tipu daya. Dan kejujuran lidah tidah ghibah, dusta dan tidak membicarakan apa-apa yang bukan kepentingannya. Dan kejujuran anggota badan tidak digunakan untuk maksiat dan tidak menggangu orang muslim. Maka siapa tidak jujur hatinya bererti munafiq dan siapa yang tergelincir lidahnya maka ia kafir dan siapa tergelincir anggota badannya maka ia maksiat (berdosa)."

Alhasan berkata: "Umar bin Alkhaththab r.a. melihat pemuda maka ia berkata: "Hai pemuda, jika engkau menjaga bahaya tiga macam maka engkau terhindar dari bahaya kepemudaanmu (remaja) iaitu: "In wuqita syarra laglaqika wadzab dzabika wa qabqabika." (Yang bermaksud): "Jika engkau menjaga bahaya lidahmu dan kemaluanmu dan perutmu."

Luqman Alhakiem seorang hamba sahaya dari Habasyah (Eftiophia) dan pertama yang tampak dari hikmatnya iaitu ketika majikannya menyuruhnya menyembelih kambing dan minta kepadanya supaya diberikan kepadanya sebaik-baik apa yang ada dikambing itu, maka ia menghidangkan kepada majikannya hati dan lidah. Kemudian dilain hari disuruh menyembelih kambing dan minta dihidangkan apa yang paling busuk dari bahagian kambing itu, maka ia menghidangkan hati dan lidah. Maka ditanya majikannya: "Saya minta yang terbaik, maka kau hidangkan lidah dan hati dan kini saya minta yang paling busuk dari anggota kambing maka engkau hidangkan hati dan lidah juga?" Jawab Luqman: "Didalam badan tidak ada yang lebih baik dari kedua anggota ini jika baik dan tidak ada yang lebih busuk jika rosak dan busuk."

Nabi Muhammad s.a.w. ketika mengutuskan Mu'adz r.a. ke Yaman. Mu'adz berkata: "Ya Rasulullah, nasihatilah aku." Maka Nabi Muhammad s.a.w. menunjukkan lidahnya iaitu jagalah lidahmu, nampaknya Mu'adz menganggap itu remah, maka ia berkata: "Ya Nabiyullah, nasihatilah aku." Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Celaka engkau. Apakah engkau kira orang-orang akan terjerumus dalam neraka jahannam itu kerana mukanya, tidak lain hanya hasil dari lidahnya."

Alhasan Albashri berkata: "Siapa yang banyak bicaranya banyak salahnya dan siapa yang banyak hertanya banyak dosanya dan siapa busuk akhlaknya menyiksa dirinya sendiri."

Sufyan Atstsauri berkata: "Bila saya melempar seorang dengan anak panah maka itu lebih baik bagiku daripada melemparnya dengan lidahku sebab lemparan lidah tidak pernah luput tetapi lemparan anak panah sering luput."

Abu Said Alkukhudri r.a. berkata: "Tiap pagi anggota badan anak Adam berpesan kepada lidah: "Hai lidah, kami tuntut engkau dengan nama Allah s.w.t., jujur-jujurlah sebab bila engkau jujur maka selamat kami semua dan bila engkau curang maka kami celaka."

Abu Dzar Alghifari r.a. berdiri dimuka Kaabah lalu berkata: "Ingatlah yang sudah mengenal aku maka cukuplah dan siapa yang belum kenal maka aku Jundub bin Junadah Alghifari (Abu Dzar), sila kamu mendekat kepada kawan yang akan menyampaikan nasihat dan sayang kepadamu." Maka mendekat orang-orang kepadanya dan berkumpul disekitarnya, lalu ia berkata: "Hai semua manusia, siapa yang akan pergi-pergi didunia ini, maka ia pergi kecuali dengan bekal, maka bagaimana seorang yang berlayar pergi keakhirat tanpa bekal?" Lalu mereka bertanya: "Apakah bekal kami, hai Abu Dzar?" jawabnya: "Sembahyang dua rakaat ditengah malam untuk menghadapi gelap dikubur dan puasa dimusim panas untuk mengahdapi hari bangkit dari kubur dan sedekah kepada orang miskin supaya selamat dari siksa disaat yang sukar dan haji untuk menghadapi bahaya-bahaya yang besar dan jadikanlah sunia ini dua tempat (majlis), majlis untuk mencari dunia dan majlis untuk akhirat dan yang ketiga berbahaya dan tidak berguna. Dan jadikan perkataan itu hanya dua kalimat, satu kalimat yang berguna dalam urusan duia atau kalimat yang kekal diakhirat, dan yang ketiga berbahaya dan tidak berguna, Dan jadikan harta itu dua macam, yang satu belanjakan untuk anak keluarga dan yang satu untuk tabungan akhirat dan yang ketiga berbahaya dan tidak berguna." Kemudian Abu Dzr mengeluh: "Aah, saya telah terbunuh oleh kerisauan terhadap satu hari yang tidak dapat saya kejar." Maka ditanya: "Apakah yang kau maksudkan?" Jawabnya: "harapan dan angan-anganku melebihi dari batas ajalku sehingga tidak dapat beramal (aku malas beramal)."

Nabi Isa a.s. berkata: "Jangan banyak bicara selain dzikir kepada Allah s.w.t. sebab banyak bicara menyebabkan beku hati dan hati yang beku itu jauh dari Allah s.w.t. tetapi engkau tidak mengetahui."

Seorang sehabat berkata: "Jika engkau merasa keras hatimu dan lemah badanmu dan berkurang rezekimu, maka ketahuilah bahawa engkau telah bicara yang bukan kepentinganmu."


dipetik dari laman web yang dirahsiakan..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

Abid_kam
Warga Rasmi
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16200
Posting: 3
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-05-05 16:02



Perempuan memang tak guna...
Suatu tajuk yang menarik, tapi memerlukan perhatian yang khusus untk kita semua...
Sedarkah kita perempuan dijadikan daripada tulang rusuk lelaki yang bengkok dan kerdilnya di sisi lelaki. Tetapi tak terfikirkah? Tulang yang bengkok itu, perlu dibentuk dgn cara hikmah...tersalah bentuk patah lah ia...
Syukran di atas teguran yg benar, ...YG BUTA PENGLIHATAN SEMEMANGNYA MEMERLUKAN TONGKAT UNTUK BERJALAN, TETAPI BUTA HATI MEMERLUKAN SUAPAN KEROHANIAN...
Wallah hu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abid_kamProfil   Hantar PM kepada Abid_kam   Pergi ke Abid_kam's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-05-05 16:19


wbt

Wah..gempaknyer tajuk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

narato
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2005
Ahli No: 16524
Posting: 143
Dari: jb...ukm,bangi

Johor  


posticon Posting pada: 19-05-05 16:19



terima kasih diatas peringatan mohd hanafi, moga2 perempuan akan datang akan maenjadi seperti ape yang awak katakan.

-----------------
sesungguhnya Allah itu amat menyayangi umatnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naratoProfil   Hantar PM kepada narato   Quote dan BalasQuote

narato
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2005
Ahli No: 16524
Posting: 143
Dari: jb...ukm,bangi

Johor  


posticon Posting pada: 19-05-05 16:23



terima kasih diatas peringatan mohd hanafi, moga2 perempuan akan datang akan maenjadi seperti ape yang awak katakan.

-----------------
sesungguhnya Allah itu amat menyayangi umatnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naratoProfil   Hantar PM kepada narato   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.221211 saat. Lajunya....