Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna.
-- Mahatma Ghandi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shanejohnson
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43101

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
shanejohnson: 2 hari yang lalu
wadud: 7 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 24 hari yang lalu
muslimin23: 26 hari yang lalu
kasih_kekasih: 30 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: 10 CARA MEMENANGI HATI MERTUA....


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» 10 CARA MEMENANGI HATI MERTUA....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh 10 CARA MEMENANGI HATI MERTUA....

TengkuHaiqal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.11.2004
Ahli No: 12640
Posting: 251
Dari: Edinburgh...Scotland,UK

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-12-04 20:01


TIP 10 CARA MEMENANGI HATI MERTUA

"10 CARA MEMENANGI HATI MERTUA

"Sebaik sahaja selesai diijab kabul, secara rasmi kita menjadi miliknya.Kalau dulu hanya sebagai kekasih, tetapi kini sebagai isterinya yang sah.Namun kita sebenarnya bukanlah hanya berkahwin dengan dirinya, bahkan juga seluruh anggota keluarganya." Bagi yang sudah biasa bertemu dengan mertua sebelum berkahwin, tentu tidak menjadi soal. Bagaimana bagi yang tidak pernah bertentang mata dengan keluarga mertua? Pasti diselubungi rasa bimbang, apatah lagi bila memikirkan cara untuk menyesuaikan diri dengan mertua.

Bagi menangani masalah tersebut, pastikan anda menyiapkan diri dengan beberapa tips yang diberikan.

1. Sebaik sahaja anda sah sebagai tunangannya, mulakan berkenal kenalan dengan keluarga mertua. Andai tinggal berjauhan, hubungilah mereka melalui telefon sekadar untuk bertanya khabar. Jika duduk berhampiran, cuba sesekali luangkan waktu berkunjung ke rumahnya.

2. Ketika berkunjung, bawalah buah tangan bersama.Sekurang-kurangnya dengan membawa kuih ataupun buah-buahan. Tetapi lebih elok jika anda membawa sesuatu yang boleh dibuat cenderahati. Misalnya dengan memberikan sepasang kain sebagai tanda kenangan.

3. Kenali sikap sebenar mertua anda. Tanya kepada pasangan anda, apa yang disukai dan dibenci oleh mertua. Jika anda tahu apa yang disukai dan dibenci, secara tidak langsung ini boleh memberikan persediaan ketika sudah menjadi ahli keluarganya kelak.

4. Setelah berkahwin, jangan sesekali anda memarahi anaknya dihadapan mereka. Keadaan ini memberikan gambaran sebenar sikap anda terhadap anak mereka. Situasi ini mungkin akan menimbulkan kebencian dihati mertua.

5. Setiap kali bertandang, cuba mengambil hatinya dengan bercerita tentang pengalaman lucu yang boleh menghiburkan hatinya. Jangan lupa bercerita dengan sepenuh perhatian agar dia tidak rasa jemu. Ingat, jangan pula anda bercerita sesuatu yang dianggap bodoh dan boleh memalukan diri sendiri.

6. Berkongsi minat dengannya. Kalau dia gemar bercucuk tanam, anda juga harus belajar bercucuk tanam. Kalau dia gemar memasak, tidak salah anda cuba belajar memasak daripadanya. Tunjukkan yang diri anda betul-betul berminat dengan apa yang disukai. Bagaimanapun anda dinasihatkan jangan belajar sambil lewa kerana mungkin dia beranggapan anda tidak serius.

7. Apabila tiba hari-hari penting seperti ketibaan Hari Ibu, Ulang Tahun Perkahwinan, Hari Bapa dan Hari Lahir, jangan lupa menelefon mengucapkan sesuatu. Lebih baik jika anda berkunjung ke rumahnya dengan membawa hadiah. Atau anda juga boleh membuat kejutan dengan mengadakan majlis untuk mereka.

8. Paling penting, jaga pertuturan anda. Jika sebelum ini anda seorang yang 'mulut lepas', anda dinasihatkan agar menjaga pertuturan anda.
Kata orang, kerana mulut, badan binasa. Jadi berhati-hati ketika menuturkan sesuatu di hadapan mereka. Jangan sampai menyinggung perasaan keluarga mertua.

9. Setelah selesai majlis kenduri, pastikan anda ringan tulang membantu mengemaskan apa yang patut. Terutamanya jika kenduri dilakukan dengan memasak sendiri. Pasti banyak barang yang patut
dibasuh seperti periuk,kuali, gelas atau pinggan mangkuk. Walaupun anda keletihan,tetapi cuba sibukkan diri dengan menolong apa yang patut. Tetapi jika majlis dilakukan secara katering, cubalah mengemas apa yang patut di dalam
atau luar rumah.

10. Akhir sekali, cuba mengasihani keluarga mertua seperti anda menyayangi keluarga sendiri. Anggaplah mereka sebahagian daripada darah daging sendiri supaya hubungan akan bertambah mesra dan berkekalan hingga ke akhir hayatt.Walaupun jika ditakdirkan anda tiada jodoh dengan anak mereka,pastikan anda sentiasa menghubungi sekadar bertanya khabar...



[ Posting ini telah di edit oleh: TengkuHaiqal pada 2004-12-24 20:53 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For TengkuHaiqalProfil   Hantar PM kepada TengkuHaiqal   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 23-12-04 21:49






oooooboleh simpan info ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-04 15:56



buat yang bakai mendirikan rumah tangga

-----------------
Mahabbah Mawaddah Lil Ukhwah Fillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

sheikhLUTHFI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3412
Posting: 173
Dari: 'AQaBA,jORDAN

jordan  


posticon Posting pada: 25-12-04 15:05




hihihi..kelakar ape pun2 betulla tu...ana nak tambah,ikut kesesuaian ngn makmertua tau..kalo diorg org melayu...x susah sgt,kalo dpt org jawa..lain skit carenye..pepandai la tapi ok jek...

-----------------
CINTAKU hanya milik ALLAH
KASIHKU hanya milik yg berhak

Bookmark and Share

    


  Member Information For sheikhLUTHFIProfil   Hantar PM kepada sheikhLUTHFI   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 26-12-04 17:41


get readylah buat sesiapa yang bakal jdi menantu org tue.....jg hati diorang tue yang penting...

-----------------
akal setipis rambutnya tebalkan dengan ilmu,hati separuh kaca kuatkan dengan iman,perasaan selembut sutera hiasilah dengan akhlak............................
hadapilah&#

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 26-12-04 21:54


hurm...nice info ha....


Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 00:24


salam...

kena print out dan simpan artikel ini..
berguna tuk masa depan.. hemm...

p/s: lama tak nampak tengkuHaiqal dalam ni..

wallahu'alam..
salam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 12-04-06 00:32


nak simpan jugak la artikel ni,,,buat pekasam..

p/s: taknak dapat yang garang ...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 00:55


bukan senang nak anggap ibu atau bapa mertua macam ibu atau bapa kita sendiri...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 12-04-06 00:58


betul tu...susah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 00:59


senang saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 12-04-06 01:10


yela2...ada tip lain ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 01:28


erm....ajak solat jemaah sekali...

p/s:bukan nak tunjuk alim tau!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 02:20


salam...

Pada 12-04-06 00:55 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

bukan senang nak anggap ibu atau bapa mertua macam ibu atau bapa kita sendiri...huhu


memang bukan senang, tapi mudah... zilzal pernah cuba..? cuba dulu baru tahu susah ke senang..

tips lain....
selalu mendoakan kesejahteraan mereka.. jangan lupakan mereka dalam setiap doa2 kita...

muga keluarga mentuaku best,sporting dan supportive seperti keluarga kandung jua..amiinn..

wallahu'alam...
salam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-04-06 02:24


kalau kita buat baik, insya'Allah orang lain akan sukakan kita, kalau kita buat jahat, mungkin orang lain akan bencikan kita...

so, berbuat baiklah sesama insan, jangan harapkan balasan, Allah jua sebaik2 pemberi balasan...

p/s: kalau mertua kita sayangkan kita sebab kebaikan kita, itu adalah balasan dari Allah ke atas kebaikan yang telah kita lakukan ;-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 12-04-06 02:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

spaghetigoreng
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22680
Posting: 134
Dari: bumi Allah

uk  


posticon Posting pada: 12-04-06 02:26


Pada 25-12-04 15:05 , sheikhLUTHFI posting:

!!! QUOTE !!!




Kenapa dengan mertua orang jawa?


-----------------
::If you wish to be loved, show more of your faults than your virtues::


Bookmark and Share

    


  Member Information For spaghetigorengProfil   Hantar PM kepada spaghetigoreng   Pergi ke spaghetigoreng's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 18:40


Pada 12-04-06 02:20 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

Pada 12-04-06 00:55 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

bukan senang nak anggap ibu atau bapa mertua macam ibu atau bapa kita sendiri...huhu


memang bukan senang, tapi mudah... zilzal pernah cuba..? cuba dulu baru tahu susah ke senang..

tips lain....
selalu mendoakan kesejahteraan mereka.. jangan lupakan mereka dalam setiap doa2 kita...

muga keluarga mentuaku best,sporting dan supportive seperti keluarga kandung jua..amiinn..

wallahu'alam...
salam..


tak terbayang dek kepala ada parent selain yang dah ada ini..jasa paernt yang dah ni pun tak terbalas lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-04-06 18:54


Pada 25-12-04 15:05 , sheikhLUTHFI posting:

!!! QUOTE !!!




hihihi..kelakar apa pun2 betullah tu...ana nak tambah,ikut kesesuaian dengan makmertua tau..kalau mereka orang melayu...tak susah sangat,kalau dapat orang jawa..lain sikit carenye..pepandai la tapi ok saja...



kenapa dengan orang jawa? enta mesti bukan jawa kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

sutera_puteh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2006
Ahli No: 23993
Posting: 61
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 13-04-06 18:56


so ambek hati mak mertua bagi yang akan berumah tangga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_putehProfil   Hantar PM kepada sutera_puteh   Quote dan BalasQuote

atiqahsyahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.11.2005
Ahli No: 20514
Posting: 79
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 23:08


Pada 13-04-06 18:54 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-12-04 15:05 , sheikhLUTHFI posting:

!!! QUOTE !!!




hihihi..kelakar apa pun2 betullah tu...ana nak tambah,ikut kesesuaian dengan makmertua tau..kalau mereka orang melayu...tak susah sangat,kalau dapat orang jawa..lain sikit carenye..pepandai la tapi ok saja...




Kenapa dengan orang jawa? enta mesti bukan jawa kan?


a'aalah...kalau mak mertua tu orang jawa..kenapa ye..sheikhluthfi?..naktau juga...garang ke diaorang ni?
:-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiqahsyahidahProfil   Hantar PM kepada atiqahsyahidah   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 05:19


Janganlah ambil hati mak atau bapak mertua sesuka hati. Itu akan dianggap karnibalisme. Buatlah laporan doktor untuk menjalani pembedahan... :-)
Nice info!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

Minur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24249
Posting: 100
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 05:25


Kenapa dengan mertua jawa.... cakap lah sikit sebagai pengetahuan kitorang... ok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MinurProfil   Hantar PM kepada Minur   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 05:35


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah menurut pengalaman umi mertua jawa ni sebenarnya kuat bekerja - tidak pandai duduk diam ada saja kerja yang dibuat. Jadi mertua sebegini tidak gemar sekiranya melihat menantu yang suka lepak dan memerintah suami buat itu ini.

Maka sekiranya nak bermanja dengan suami jangan di hadapan mertua tetapi di rumah sendiri. Dan untuk jaga hati mertua jawa ni maka aktiflah semasa di rumah mereka dan tunjukkan kecekapan mengurus diri dan anak-anak agar mertua rasa senang hati bahawa anak lelaki / perempuan mereka terbela.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Allah izin umi ni lemah fizikal (sering keluar masuk hospital) jadi ikhlaskan hati dengan mertua dan mereka terima umi seadanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 03:03


Pada 19-04-06 05:35 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah menurut pengalaman umi mertua jawa ni sebenarnya kuat bekerja - tidak pandai duduk diam ada saja kerja yang dibuat. Jadi mertua sebegini tidak gemar sekiranya melihat menantu yang suka lepak dan memerintah suami buat itu ini.

Maka sekiranya nak bermanja dengan suami jangan di hadapan mertua tetapi di rumah sendiri. Dan untuk jaga hati mertua jawa ni maka aktiflah semasa di rumah mereka dan tunjukkan kecekapan mengurus diri dan anak-anak agar mertua rasa senang hati bahawa anak lelaki / perempuan mereka terbela.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Allah izin umi ni lemah fizikal (sering keluar masuk hospital) jadi ikhlaskan hati dengan mertua dan mereka terima umi seadanya.


hehe....negeri yang maju kat malaysia ni negeri selangor dan johor di mana majoriti taburan penduduknya adalah berbangsa jawa

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 21:00


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah bukan apa anakanda zilzal... orang jawa ni rajin sebab kehidupan di tanah jawa sana adalah agak susah. Sebab itu mereka sudah dilatih untuk bekerja keras demi meneruskan kehidupan dan walau sudah ada sedikit harta namun mereka terus rajin bekerja sebab mereka tak boleh hidup tanpa bekerja.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Dunia ini umpama lautan luas. Kita adalah kapal yang belayar di lautan. Telah ramai anak kapal yang karam di dalamnya. Andai muatan kita adalah iman dan layarnya takwa, nescaya kita akan selamat daripada tersesat di dalam lautan hidup ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-04-06 21:55


Pada 22-04-06 21:00 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah bukan apa anakanda zilzal... orang jawa ni rajin sebab kehidupan di tanah jawa sana adalah agak susah. Sebab itu mereka sudah dilatih untuk bekerja keras demi meneruskan kehidupan dan walau sudah ada sedikit harta namun mereka terus rajin bekerja sebab mereka tak boleh hidup tanpa bekerja.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Dunia ini umpama lautan luas. Kita adalah kapal yang belayar di lautan. Telah ramai anak kapal yang karam di dalamnya. Andai muatan kita adalah iman dan layarnya takwa, nescaya kita akan selamat daripada tersesat di dalam lautan hidup ini.


bukan hanya orang jawa yang kuat bkerja..orang selatan thailand pun (sebab meereka dah lama di bawah kerajaan siam)

saya ada lah sikit bau-bau bacang dengan orang pattani..dan banyak bergaul dengan mereka.. Masya ALLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 22-04-06 23:43


emm untuk memenangi hati bakal mertua yakni sebelum kahwin ada tak tengku haiqal???
[ Telah diedit oleh: hafeezzul pada 22-04-06 23:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 22-04-06 23:47


mintaklah tip daripada mak kita...mesti mak tau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-04-06 23:52


bila agaknya boleh praktik tip2 ni..
wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 00:05


boleh la smpan dulu tips ni nanti...7-8 tahun lagi agaknya....hihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

mardhoti
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17396
Posting: 201
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 00:29


insyaAllah akan dipraktikkan bila tiba masanya......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mardhotiProfil   Hantar PM kepada mardhoti   Pergi ke mardhoti's Website   Quote dan BalasQuote

annynatasha88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17875
Posting: 177
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 01:04


bila la mse tu yang akan tibe ye???
nanti bila dah sampai seru,baru lah dipraktikkan...hihih

Bookmark and Share

    


  Member Information For annynatasha88Profil   Hantar PM kepada annynatasha88   Quote dan BalasQuote

zarimi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2006
Ahli No: 24209
Posting: 77
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 24-04-06 00:35


amboi...tak sabar nampaknya annynatasha...hehe...cuba la tengok abang ke kakak yang dah kawin...kena la tanya...sebab benda begini jarang orang nak cerita...kena pandai la korek....em ummi pun banyak pengalaman tu...tanyalah........:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zarimiProfil   Hantar PM kepada zarimi   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 11:53


emmm....walaupun lambat lagi nak kawin...boleh simpan untuk masa depan....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

aiezzat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2005
Ahli No: 20989
Posting: 76
Dari: kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-01-07 12:43


info baru...syukran.mesti cair mertua kalau amalkan cara2 ni.ekekek

Bookmark and Share

    


  Member Information For aiezzatProfil   Hantar PM kepada aiezzat   Quote dan BalasQuote

nurkasih7128
Warga Rasmi
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27685
Posting: 10
Dari: syurgaku

egypt  


posticon Posting pada: 26-01-07 14:00


Assalamualaikum....

info yang menarik...

terima kasih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkasih7128Profil   Hantar PM kepada nurkasih7128   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 14:07


dapat mertua yang baik, alhamdulillah..mak mertua sekarang pun dah tak macam zaman kasim selamat, ramai yang dah unterstanding dan sporting lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-01-07 14:09


heh...bila nak kahwin arrr....ummmhh...lambat pergi(^_^)
kan ingat lah petua ni..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

ukhtisarah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.12.2004
Ahli No: 12908
Posting: 39
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 26-01-07 14:15


bila baca artikel ni nampak macam senag saja...tapi macam susah juga...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhtisarahProfil   Hantar PM kepada ukhtisarah   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 14:28


shukran :-)


-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 00:20


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah seeloknya bila sudah berkawin maka pindahlah duduk rumah sendiri. Itu adalah sunnah kerana Rasulullah saw sendiri menyuruh anak kesayangannya fatimah mengikut suaminya berpindah walau tidak punya apa-apa semasa pindah kecuali tikar dan lupa dah.

Tetapi sekiranya kedua ibu bapa itu sakit dan memerlukan perhatian maka seeloknya bergilir adik beradik menjaganya jadi tidaklah timbul rasa tidak puas hati kelak. Walau apapun kita kembalilah kepada keikhlasan hati dalam apa jua perkara yang dibuat termasuk bab ni ya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - bila berumahtangga sendiri barulah tenang dan mudah untuk mendidik isteri dan juga taaruf antara suami isteri berbanding tinggal di rumah mertua kerana banyak gangguan dan pengaruh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 00:24


entah bila ye nak ada mertua... ;)
Allah knows..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

solehah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2006
Ahli No: 27962
Posting: 90
Dari: egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 11:02


thanks panduan ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehah86Profil   Hantar PM kepada solehah86   Quote dan BalasQuote

nur_muin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28280
Posting: 24
Dari: kelantan

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 11:08


terima kasih pada TengkuHaiqal kerana berkongsi petua ni. boleh dijadikan pedoman kp yang bakal menginjak ke alam baru...
tapi sayang, belum sempat bertemu muka, dah di'reject'..pasrah dibuatnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_muinProfil   Hantar PM kepada nur_muin   Pergi ke nur_muin's Website   Quote dan BalasQuote

Awadah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28250
Posting: 56
Dari: Kelantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-01-07 11:43


betul-betul berguna ni....untuk masa depan.



P/S:Jaga hati mentua ibarat jaga hati suami.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AwadahProfil   Hantar PM kepada Awadah   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 12-05-07 13:34


betul tu....

abihtu kalau mak mertua garang macam cerita ibu mertuaku.....ish3 :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-05-07 14:02


Pada 28-01-07 00:20 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah seeloknya bila sudah berkawin maka pindahlah duduk rumah sendiri. Itu adalah sunnah kerana Rasulullah saw sendiri menyuruh anak kesayangannya fatimah mengikut suaminya berpindah walau tidak punya apa-apa semasa pindah kecuali tikar dan lupa dah.

Tetapi sekiranya kedua ibu bapa itu sakit dan memerlukan perhatian maka seeloknya bergilir adik beradik menjaganya jadi tidaklah timbul rasa tidak puas hati kelak. Walau apapun kita kembalilah kepada keikhlasan hati dalam apa jua perkara yang dibuat termasuk bab ni ya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - bila berumahtangga sendiri barulah tenang dan mudah untuk mendidik isteri dan juga taaruf antara suami isteri berbanding tinggal di rumah mertua kerana banyak gangguan dan pengaruh.


terima kasih ummiq..
nasihat yang sungguh berguna...

p/s: tips yang diberikan untuk memikat hati mertua memang best hehe..insyaAllah semuga dipermudahkan urusan...dan mendapat mertua yang sporting morting...amiin ;-)


-----------------
Panduan Asas WordPress


Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-05-07 15:23


Pada 28-01-07 11:43 , Awadah posting:

!!! QUOTE !!!

betul-betul berguna ni....untuk masa depan.



P/S:Jaga hati mentua ibarat jaga hati suami.



-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-05-07 15:33


bila tu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

ainul_tapah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2007
Ahli No: 29441
Posting: 145
Dari: Nilai_Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-05-07 10:11


heheh..lambat lagi...

tapi amat berguna....

harap-harap dapat mak mentua sporting,,dan sekepala...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_tapahProfil   Hantar PM kepada ainul_tapah   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 10:30


Syukran...hihi...
tak tahu lah bila nak ada mak mertua ni...huhu...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 13:27


salam...

alhamdulillah moga menjadi panduan untuk ana satu hari nanti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 13:33


Tengkuhaiqal memang terkenal dengan koleksi bab nasihat-menasihat ni. Terutama bab kahwin dan juga bab pasangan berkasih. Antara ahli ukhwah muslimin yang baik katakan atau romantis ke ? Hehehe :)


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama
[ Telah diedit oleh: Prof_Muslim pada 14-05-07 13:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-05-07 13:34


Prop pun belajo lah cecare untuk memang mertue..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-05-07 23:47


boleh start berlatih ni..hehe..(^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 16-05-07 01:03


insyaAllah, bila dah tiba masanya.. saya akan praktikkan... apa-apa pun thank you ya kerna sudi berkongsi maklumat yang berguna ni.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

teratai_putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27690
Posting: 77
Dari: J0hor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-05-07 01:33


insyaAllah boleh dipraktikkan untuk masa hadapan

memang mulanya pasti sukar menyesuaikan diri

keluarga mertua & keluarga sendiri jangan dibeza2kan

layani mertua seperti family sendiri

insyaAllah ok,usaha doa dan tawakal atas usaha2 kita

Allah akan menunjukkan jalan sekiranya kita benar-benar ikhlas membina hubungan yang baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For teratai_putihProfil   Hantar PM kepada teratai_putih   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 16-05-07 02:29


asalamualaikum...

bukan perempuan saja kena ambil hati mentua tau...laki pun kena juga...kena lah sama-sama...Kalau nak wife kita baik dengan parent kita,husband pun kena lah juga amk hati parent wife kita juga...jangan harap sebelah pihak saja....tak adil namanya 2...;p

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 16-05-07 18:22


tak payah 10 cara....cukup lah hati yang ikhlas dalam mempersembahkan diri kita berdepan dengan mertua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-05-07 18:51


nak tanya ni, kalau kome semua bersalin, nak duduk rumah mertue ke rumah mak?
apa ye perasaan isteri bila berpantang bersalin rumah mak mertue, dan mak mertue rele dan suka sesangat menantunye duduk berpantang umahnye..biaselah orang tua mesti suka menantu dan anaknye lahirkan cucu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 16-05-07 18:59


:) macam-macam

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-05-07 21:30


assalamualaikum...
tips yang amat berguna di masa lebih kurang 5 tahun lagi..
hmm..
terima kasih pada semua yang memberi tips ni..
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-05-07 21:39


Pada 16-05-07 18:51 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya ni, kalau kome semua bersalin, nak duduk rumah mertue ke rumah mak?
apa ye perasaan isteri bila berpantang bersalin rumah mak mertue, dan mak mertue rele dan suka sesangat menantunye duduk berpantang umahnye..biaselah orang tua mesti suka menantu dan anaknye lahirkan cucu...


assalamualaikum..
soal ni..bagi pendapat ana..
ana tak kesah..
as long as my husband happy..
ikut saja cakap suami..
kalau suami nak ana berpantang rumah mak dia..
lagipun berpantang kat mana-mana pun sama saja..
yang penting suami redha..
ana ikut saja..:-)
wassalam



Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-05-07 22:24


Waalaikumusalam wbt...

Alhamdulillah lah macam tu.
tapi suami pun harus faham kehendak isteri, pada pendapat teman, isteri lebih senang jikalau berpantang bersalin kat rumah maknye sendiri sebab isteri lebih mesre dengan ibu kandungnye. ye lah, orang berpantang ni, banyak benda kena buat..kena bertungku, bendung dan sebagainya...kalau dengan ibu mertua, segan bagi isteri nak suruh buat sesuatu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-05-07 22:34


ehehe..siapa yang ikut akan grad dengan cemerlang..hihih

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-05-07 23:19


salam alaik... tumpang tanya...betul ke majoriti wanita lebih selesa tinggal bersama suami berbanding rumah mertua?
tanya saja...

-Shafiq-

------------------------------------------------------------------



p/s: download new superb antivirus ClamWin_Portable_0.90.2 from the link.
cepat!!! before your pc been infected!!!
before more dangerous new-coming viruses!!!
this is the PORTABLE one and NO need to be INSTALLED!!! SMALL size and can bring along in
your thumbdrive ANYWHERE!!! cpatt!!!!!
trust me!!!
http://downloads.sourceforge.net/portableapps/ClamWin_Portable_0.90.2.paf.exe?download

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

nagibphg
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.04.2007
Ahli No: 29753
Posting: 104
Dari: Pantai_Timur_Tengah

Pahang  


posticon Posting pada: 17-05-07 10:56


assalamualaikum...
macam-macam lah budak kat ukhwah ni...
bila ada saja bab cinta dengan kawin berkali2 posting
nak prakti lah...nak copy....nak print....nak belatih....nak besalin...
nak itu ...nak ini....semua nya nak....
tak sabar2 dah semua
ni lah pemuda pemudi harapan bangsa....
jaga diri semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nagibphgProfil   Hantar PM kepada nagibphg   Pergi ke nagibphg's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-05-07 11:01


biasa lah tu...nagib. bila nak posting kat bicare tentang agame, gadoh sana gadoh sini, macam mana nak masuk forum macam ni...

pemude, pemudi harapan bangse...


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 17-05-07 11:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-05-07 11:12


Pada 16-05-07 23:19 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

salam alaik... tumpang tanya...betul ke majoriti wanita lebih selesa tinggal bersama suami berbanding rumah mertua?
tanya saja...

-Shafiq-

ada kebaikan tinggal berasingan sebenar tapi bukan BERMAKNA untuk ABAI PARENTS kita. sebab dengan tinggal berasingan ni kita dapat latih diri juga suami isteri sebenar & lebih privacy. sebab jk dengan family lain mesti banyak yang terbatas kena jaga, lepas itu ada yang menyusahkan mak jaga anak & masak. tak patutlakan. sebab tu ia melatih seseorang suami isteri menjlnkn tanggungjawab mereka.

lagi 1, biasanya parents terbiasa anak-anak dibawah jagaan mereka. jadi mungkin parents kita tak biasa bila kita balik lewat, nak keluar mlm dengan suami @ nak makan luar @ tak nak makan. Perenggang ni sebenar pengamatan saya pada org lain. :)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-07 17:17


biar kita dudu rumah sendiri.... walaupun tak mewah, janji kita bahagia didalamnya... blapang dada dengan rezeki yang dkurniakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-07 17:18


biar kita duduk rumah sendiri.... walaupun tak mewah, janji kita bahagia didalamnya... blapang dada dengan rezeki yang dkurniakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 17-05-07 18:06


Betul lah...Kalau dekat rumah sendiri selesa sikit...Mana tau nak bermanje ke, nak buat aksi romantik ke...Tak lah malu dengan ahli family yang lain...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

nisaulfadhilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2006
Ahli No: 27084
Posting: 207
Dari: irbid

jordan  


posticon Posting pada: 17-05-07 18:26


info yang penuh bermaklumat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisaulfadhilahProfil   Hantar PM kepada nisaulfadhilah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-05-07 18:56


Sekiranya umi yang jadi ibu mertua umi sekedar mengharap menantu sama ada lelaki atau perempuan jujur dan ikhlas serta berakhlak mulia disamping solat lima waktu.

Wallahuta'ala a'lam bissawab.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-05-07 19:42


Ummi ada anak perempuan tak? :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-05-07 23:06


hehehhehehee...
ummi...apa lagi...ada calon menanti ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 18-05-07 00:00


Pada 17-05-07 18:06 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Betul lah...Kalau dekat rumah sendiri selesa sikit...Mana tau nak bermanje ke, nak buat aksi romantik ke...Tak lah malu dengan ahli family yang lain...


salam...

ana setuju.

walaupun tak ada pengalaman, tapi...... setuju.


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 18-05-07 22:21


Saya pun tak ada pengalaman lagi...(^^,)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 18-05-07 22:29


Pada 18-05-07 22:21 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Saya pun tak ada pengalaman lagi...(^^,)


salam....

tak apa, nanti kita sama-sama cari pengalaman ye.

jangan risau.

tak lama lagi..... (^_^)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 18-05-07 22:47


InsyaAllah...(^^,)

Ilmu ni penting untuk kebahagiaan rumah tangga...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-05-07 22:48


pada pandangan saya..nak ambik hati mertua ni senang saja..yela agaknya..walaupun tak ada pengalaman lagi..contohnya..

1) bila balik rumah mertua ringan tulang menolong apa yang patut
2) beri hadiah pada ibu/bapa mertua (anggap macam ibu bp sendiri)
3) jaga anak dan cucu dia baik2
4) tolong urut mak mertua (bagi yang perempuan) hehe..

just my opinion...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 18-05-07 23:01


Pada 18-05-07 22:48 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

pada pandangan saya..nak ambik hati mertua ni senang saja..yela agaknya..walaupun tak ada pengalaman lagi..contohnya..

1) bila balik rumah mertua ringan tulang menolong apa yang patut
2) beri hadiah pada ibu/bapa mertua (anggap macam ibu bp sendiri)
3) jaga anak dan cucu dia baik2
4) tolong urut mak mertua (bagi yang perempuan) hehe..

just my opinion...

salam....

ilmu baru ni.

hhmmm....


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-05-07 23:36


Insya-Allah.. bukan setakat perlu memenangi hati parents-in-law saja, malah brothers-and-sisters-in-law kita juga...

Terima kasih TengkuHaiqal dengan info ini. Jarang dah nampak online sekarang...


p/s: Can't wait to have another mother. :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sof_wan88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28277
Posting: 127
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 01:27


emmmm....

ana tak berapa berpengalaman nii...
tapi Kalau ada ana hantar nanti

Bookmark and Share

    


  Member Information For sof_wan88Profil   Hantar PM kepada sof_wan88   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 01:32


Pada 19-05-07 01:27 , sof_wan88 posting:

!!! QUOTE !!!

emmmm....

ana tak berapa berpengalaman nii...
tapi Kalau ada ana hantar nanti

salam...

hehe... safwan, anta dah ada pengalaman ke??

ooo...senyap2 saja ye.
dalam diam-diam dah ada pengalaman.

hhmm.... rahsia besar ni. (^_^)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 20:20


Wassalamu'alaikum wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah ada tapi baru tingkatan tiga :). Doakan beliau menjadi wanita muslimah ya. Umi doakan anakanda Daeng_Jati terus menjadi anak yang soleh selain bakal seorang suami yang soleh kelak. Buat masa ini 'score' dulu ya dalam pelajaran disamping menyampaikan walau satu ayat, bukan penghukum serta menjadi seorang sahabat yang bila sahabat melihat anakanda akan mengingatkan mereka untuk menjadi insan bertaqwa juga. Allahumma Ameen.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Kita tidak akan sampai ke syurga jika tidak berjalan menuju ke arahnya walaupun kita amat arif manalah jalan yang akan membawa kita ke situ. Kita juga tidak akan dapat menyelamatkan diri kita dari api neraka kalau kita masih berjalan menujunya dengan bangga, walaupun kita tahu itu adalah jalan yang salah dan neraka itu ertinya azab dan kesengsaraan yang tiada tolok bandingnya dan tidak akan berakhir.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 19-05-07 20:49


Assalamualaikum...baik dijadikan panduan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

azreenfasya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.11.2006
Ahli No: 27509
Posting: 37
Dari: Kuching.

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 23:05


=] hehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azreenfasyaProfil   Hantar PM kepada azreenfasya   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 20-05-07 00:34


anggaplah mak dan ayah mertua dan seluruh family si dia tu macam family sendiri..tu yang terbaik rasanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 20-05-07 04:13


Pada 17-05-07 18:06 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Betul lah...Kalau dekat rumah sendiri selesa sikit...Mana tau nak bermanje ke, nak buat aksi romantik ke...Tak lah malu dengan ahli family yang lain...




hehehe...toi 2 sailormoon....
memang lebih selesa duduk rumah sendiri pun...privacy...
saya nak duduk rumah sendiri nanti....
banyak masalah Kalau dok dengan family....
:-D :-D :-P :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 20-05-07 04:15


Pada 23-12-04 20:01 , TengkuHaiqal posting:

!!! QUOTE !!!

TIP 10 CARA MEMENANGI HATI MERTUA


wahhhh...info yang sangat-sangat bgune...
boleh lah praktice nanti...
hehehe....
thank you TengkuHaikal......info yang sangat bgune.... :lol: :lol: :lol: :-P :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-05-07 11:49


banyak pengalaman2 kenalan terdekat yang boleh dijadikan contoh....
abang..kakak...sepupu..jiran....mak sedara...pak menakan...
dan macam-macam lagi....

ambil yang jernih...buang yang keruh.....


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 20-05-07 14:29


Pada 20-05-07 11:49 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

banyak pengalaman2 kenalan terdekat yang boleh dijadikan contoh....
abang..kakak...sepupu..jiran....mak sedara...pak menakan...
dan macam-macam lagi....

ambil yang jernih...buang yang keruh.....



saLAM..
kadang-kadang ada pihak ke3 yang xsenang dengan kesenangan org lain...
hendak seribu daya,mahu seribu cara..

janji IKHLAS...nIAt hanya kerana ALLAH...

waSSALAm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 20-05-07 15:57


Hipokrit lah 2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-05-07 16:08


Pada 20-05-07 15:57 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Hipokrit lah 2...


tak salah rasanya kalau nak hidup jadi lebih bahagia kan?
dapat juga perbaiki diri...


-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

teruterubozzu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.05.2007
Ahli No: 29897
Posting: 86
Dari: Bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 11:53


kena simpan ni sebagai panduan akan datang..:-D..

Bookmark and Share

    


  Member Information For teruterubozzuProfil   Hantar PM kepada teruterubozzu   Quote dan BalasQuote

muslimah_87
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.01.2004
Ahli No: 6527
Posting: 221
Dari: UM

Johor  


posticon Posting pada: 22-05-07 13:53


owh...bagus-bagus

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_87Profil   Hantar PM kepada muslimah_87   Quote dan BalasQuote

nilam3_6
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29649
Posting: 53

blank  


posticon Posting pada: 22-05-07 16:52


Assalamua'laikum..
saya cukup bersyukur dianugerahkan suami beserta keluarga mertua yang cukup baik..mertua saya org jawa,alhamdulillah tiada masalah setakat ni..saya dilayani dan dianggap seperti anak sendiri..bahkan adik beradik saya dan kawan-kawan baik saya pun mesra dengan mertua saya.
buat Daeng_Jati,actually tiada masalah pun jika berpantang kat rumah mertua..saya berpantang dulu pun kat rumah mertua, dan dilayani cukup baik..cuma kena hati-hati takut2 ibu ayah kita pula yang terasa hati sebab saya dikira pecah rekod keluarga berpantang dirumah mertua bukan dirumah mak ayah.tapi alhamdulillah mak ayah saya memahami..tambahan pula bila berpantang tu bolehlah kita lebih mengenali keluarga mertua,maklumlah sebelum ni waktu cuti saja balik kampung..
yang penting,ikhlaskan hati menerima suami kita seadanya bersekali dengan siapa keluarganya..bila Allah dah izinkan itulah jodoh kita, means that mak ayah dia adalah mak ayah kita juga...so tak perlu risau pun...insyaAllah jika kita ikhlas dan sandarkan semuanya pada Allah,kemudahan dan ketenangan akan datang dengan sendirinya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilam3_6Profil   Hantar PM kepada nilam3_6   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 17:07


Pada 16-05-07 18:51 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya ni, kalau kome semua bersalin, nak duduk rumah mertue ke rumah mak?
apa ye perasaan isteri bila berpantang bersalin rumah mak mertue, dan mak mertue rele dan suka sesangat menantunye duduk berpantang umahnye..biaselah orang tua mesti suka menantu dan anaknye lahirkan cucu...


Ikuti suami saja...ana xbyk kerenah....
Ikut cakap laki saja lah...itu yang terbaik


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 18:47


baguslah...
tapi biasanya tentulah perempuan suka duduk dengan ibu sendiri kan ...
kekadang ibu sendiri terasa hati juga..
kalau yang betul dapat memahami, alhamdulillah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» 10 CARA MEMENANGI HATI MERTUA....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.220648 saat. Lajunya....