Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita seringkali melihat bagaimana jemaah-jemaah haji mengikuti kursus-kursus yang diadakan sebagai persiapan untuk menempuhi suasana haji yang sebenar, begitu juga dengan pelajar-pelajar yang akan menempuhi peperiksaan, dilatih dengan pelbagai tuisyen dan kelas tambahan untuk menempuhi peperiksaan, maka kehidupan akhirat dan peperiksaan di padang mahsyar lebih patut lagi diadakan kursus persediaan dan kelas tuisyennya yang tersendiri..Persediannya ialah iman serta amalan soleh dan kelas tuisyennya ialah majlis-majlis ilmu.
-- Tuan Guru Nik Aziz (Menteri Besar Kelantan)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 87
Ahli: 0
Jumlah: 87




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: 10 TABIAT YANG BOLEH MEROSAKKAN OTAK


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» 10 TABIAT YANG BOLEH MEROSAKKAN OTAK

Please Mendaftar To Post


Oleh 10 TABIAT YANG BOLEH MEROSAKKAN OTAK

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 01:05


10 TABIAT YANG MENYEBABKAN KEROSAKAN OTAK

1. Tidak mengambil sarapan pagi
-Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif.

2. Terlebih makan
-Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.

3. Perokok
-Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit ‘ Alzheimer’.

4. Penggunaan gula yang berlebihan
-Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.

5. Pencemaran udara
-Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia.Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.

6. Terlebih tidur
-Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.

7. Menutup muka ketika tidur
-Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.

8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang sihat
-Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.

9. Kurang berimiginasi
- Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun.

10. Jarang berfikir
- Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak kita.





Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

nurilanwar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.08.2003
Ahli No: 3035
Posting: 54

Perak  


posticon Posting pada: 22-12-04 08:36


terima kasih, info yang menarik & bermanfaat !!!

tambahan :

- terlalu banyak tengok tv (sampai nak masuk dalam tv)
- kerap dengar muzik heavy metal (sampai head banging)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilanwarProfil   Hantar PM kepada nurilanwar   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 08:44


ye ke...terima kasih la ye...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

KhalidAlWalid
Warga Rasmi
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13251
Posting: 11

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-12-04 16:37


Selalu fikirkan tentang kebesaran Allah baik untuk otak....sekadar menambah

Bookmark and Share

    


  Member Information For KhalidAlWalidProfil   Hantar PM kepada KhalidAlWalid   Quote dan BalasQuote

KhalidAlWalid
Warga Rasmi
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13251
Posting: 11

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-12-04 16:45


Selalu fikirkan tentang kebesaran Allah baik untuk otak....sekadar menambah

Bookmark and Share

    


  Member Information For KhalidAlWalidProfil   Hantar PM kepada KhalidAlWalid   Quote dan BalasQuote

KhalidAlWalid
Warga Rasmi
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13251
Posting: 11

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-12-04 16:45


Selalu fikirkan tentang kebesaran Allah baik untuk otak....sekadar menambah

Bookmark and Share

    


  Member Information For KhalidAlWalidProfil   Hantar PM kepada KhalidAlWalid   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 23-12-04 16:48





info yang sangat baik...100 markah !

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-12-04 16:52


Bacalah buku "Membina Imaginasi Cemerlang" oleh Dr HM Tuah Iskandar. Ia mengajar bagaimana dgn imaginasi kita boleh menggarap apa saja yg kita mahu. Ana dah cuba. It's work!

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

roninoni
Warga Rasmi
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13036
Posting: 7
Dari: skudai

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-12-04 17:42


ehm.... betol tue
lg perkara yg ble merosakkan otak
tidur slp asar jg boleh melemahkan otak sbb tue Rasulullah mlrg umatnya tidur lps asar dan jgk suboh
lg tengok perkra2 maksiat.ia boleh buatkan hat kt bebal dan suka menerima ilmu
utk memulihkannya perlulah byk berzikir, bc alquran dan dgn sll m'amlkannya boleh buat minda kt cergas klk!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For roninoniProfil   Hantar PM kepada roninoni   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 24-12-04 11:05


..hmm sebenarnye banyak lagi kan...apa2 pun utk pengetahuan dan utk dijadikan pengajaran dalam hidup nih..hehe

-----------------
"Bukan satu paksaan untuk disebarluaskan,saling mengingatkan sesama bukanlah hal binasa"

Bookmark and Share

    


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-04 12:24


Quote:
Menutup muka ketika tidur
-Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak





syukran.. info baru utk ana. ana kena berhenti ni...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-12-04 12:19


hmm..
thanks..info yg menarik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

Nurr_Iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4821
Posting: 83
Dari: UiTM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-12-04 14:48


..
thanks for the info tue ye SHAMR!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurr_ImanProfil   Hantar PM kepada Nurr_Iman   Quote dan BalasQuote

al_afiqh
Warga Rasmi
Menyertai: 06.11.2004
Ahli No: 12329
Posting: 7

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-12-04 15:15


,
thanksssss bebanyak..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_afiqhProfil   Hantar PM kepada al_afiqh   Pergi ke al_afiqh's Website   Quote dan BalasQuote

insaf
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.07.2004
Ahli No: 9787
Posting: 122
Dari: Bumi Allah

Kedah  


posticon Posting pada: 25-12-04 16:35



thank's atas info yang menarik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insafProfil   Hantar PM kepada insaf   Quote dan BalasQuote

orchidesa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12928
Posting: 133
Dari: perak-selangor

japan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-04 08:28


info yg bagus sekali...


Bookmark and Share

    


  Member Information For orchidesaProfil   Hantar PM kepada orchidesa   Pergi ke orchidesa's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-04 15:26


Quote:

On 2004-12-24 12:24, nuraiman_khairunnissa wrote:
[quote] Menutup muka ketika tidur
-Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak


syukran.. info baru utk ana. ana kena berhenti ni...

-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu
[/quote]
lagipun mmg bahaye. bole menyebabkan maut sbb lemas.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-12-04 20:52


ya akhie, alifmimyanun..

ade ker kes org mati lemas sbb tutup muka mase tido..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 06-01-05 11:44




info. berguna...
TQ


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-05 22:53



best la info nih..ade gak yang "terkena" nih

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 26-01-05 22:51


La...Wawa suka tidur tutup muka... Thanks 4 uir good information.. Lepas ni nak try tak peluk apa2 supaya oksigen mencukupi ke dalam otak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 22-02-05 13:24




thanks, syuqran...






Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

anakmanja
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14503
Posting: 6

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-02-05 22:26



hmm..betul ape yang ditulis...tapi ina nak tambah skit...berimiginasi tu memang baik utk otak..tp kalau asyik berimiginasi je..terutamanye ttg bende2 tak sepatutnye tak baik gak coz nanti gelap ati..bile gelap ati..hidayah sukar nak tembus dlam hati kita..bile dah kurang hidayah payah lak nak timba ilmu sebab ilmu itu hidayah...bile payah terime ilmu...otak pun jadi lombab..hmm..tul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For anakmanjaProfil   Hantar PM kepada anakmanja   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 23-02-05 22:33




imaginasi perlu utk design, rekabentuk... tapi kalau terlebih plak bleh 'short'... BZZZZZZZZZZ...!!! mueheheh

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 02-03-05 22:59



penyebab utama yang merosakkan otak ialah terlalu banyak memikirkan sesuatu semata2 untuk memuaskan nafsu yang tak sudah permintaannya itu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 19:02



hurm,sape lagi yg suke tido tutup muke hand's up!!heh saye pon suke gak tido tutup muke kalo tak payah nak tido...hurm maybe kekurangan oksigen tuh cepat buat saye hayal tuk tertido,heh (fakta yg tak bleh dipakai)...

Bookmark and Share

    


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 02:00


thanks...
a useful info...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 02:46


main jingsaw puzzle pun boleh mengaktifkan otak :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-07-05 21:10


Assalamu'alaikum..

thank you banyak-banyak..maklumat yang bagus untuk dikongsi bersama. jangan terlalu berfikir benda yang menyedihkan kita..kalau tak otak kita akan sakit sesakit dan sesedih HATI yang disakiti. jangan terlalu fikirkan benda yang remeh temeh, ini akan menyebabkan otak kita semakin berserabut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

altamira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5830
Posting: 242
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 21:18


thanks info ni amat penting.lain -lain info ada tak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For altamiraProfil   Hantar PM kepada altamira   Pergi ke altamira's Website   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 22:08


sayangi lah otak anda....
jangan biarkan ia rosak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 22:31


gunakan sebaiknya kurniaan Allah...


-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

Darth_Alakazam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16027
Posting: 95
Dari: kampar,perak

Perak  


posticon Posting pada: 04-08-05 00:09


aiseh... bab kaitkan dengan rokok yang teman tak boleh tahan ni...
kenapa pulak babitkan dengan rokok wei... aiyakk.. ini macam manyak susah Kalau.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Darth_AlakazamProfil   Hantar PM kepada Darth_Alakazam   Pergi ke Darth_Alakazam's Website   Quote dan BalasQuote

diana_ADA
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17121
Posting: 34

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 11:27


terima ksih ye... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For diana_ADAProfil   Hantar PM kepada diana_ADA   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-08-05 11:50


ERMMM...jaga2...

'PREVENTION IS BETTER THAN CURE' :-)


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-08-05 11:31


syukran SHAMR
kadang-kadang kita tak tau yang perbuatan kita itu memudaratkan diri kita.
bila dah tau ini, kena lah ubah mana yang tak betul kepada yang betul.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 29-08-05 11:54


7, 8 dan 9 adalah ana... absolutely ME !!! nak buat bagaimana dah habit!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

yatie86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11989
Posting: 116
Dari: p.di negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-08-05 13:36


terima kasih lah info..dan satu lagi selalu membaca dan menghafal al-quran..dan selalu solat thjud..insyaAllah akan lebih berkesan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yatie86Profil   Hantar PM kepada yatie86   Quote dan BalasQuote

izzati88
Warga Rasmi
Menyertai: 26.07.2005
Ahli No: 17594
Posting: 11
Dari: MaLaySia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-08-05 14:39


terima kasih ek...info yang berguna!!!
sukran jazilan...
wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzati88Profil   Hantar PM kepada izzati88   Quote dan BalasQuote

kama_klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18331
Posting: 181
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-08-05 16:41


THANKS, SATU INFO yang BERGUNA.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For kama_klateProfil   Hantar PM kepada kama_klate   Pergi ke kama_klate's Website   Quote dan BalasQuote

kama_klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18331
Posting: 181
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-08-05 16:44


THANKS SATU INFO yang sangat BERGUNA,ADA JUGA DIANTARANYA yang TERKENA DIRI SENDIRI,,............................ :-) :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kama_klateProfil   Hantar PM kepada kama_klate   Pergi ke kama_klate's Website   Quote dan BalasQuote

keon_5889
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16637
Posting: 53
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 14-09-05 15:52


info menarik

Bookmark and Share

    


  Member Information For keon_5889Profil   Hantar PM kepada keon_5889   Quote dan BalasQuote

kacang_soya
Warga Rasmi
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17990
Posting: 2
Dari: ......

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-09-05 16:17


banyakkan berzikir.. senaman otak juga tu.. untuk ketengangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kacang_soyaProfil   Hantar PM kepada kacang_soya   Quote dan BalasQuote

Darth_Alakazam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16027
Posting: 95
Dari: kampar,perak

Perak  


posticon Posting pada: 27-09-05 15:20


Pada 04-08-05 00:09 , Darth_Alakazam posting:aiseh... bab kaitkan dengan rokok yang teman tak boleh tahan ni...
Kenapa pulak babitkan dengan rokok wei... aiyakk.. ini macam manyak susah. Kengkadang susah nak berenti merokok sebab dah terbiasa... tambahan pula banyak dugaan disekeliling kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For Darth_AlakazamProfil   Hantar PM kepada Darth_Alakazam   Pergi ke Darth_Alakazam's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.123096 saat. Lajunya....