Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Burung yang akan mati hanya berjalan, tidak lagi terbang
-- Peribahasa Red Indian

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 79
Ahli: 0
Jumlah: 79




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: Peguam VS Pensyarah...


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» Peguam VS Pensyarah...

Please Mendaftar To Post


Oleh Peguam VS Pensyarah...

Azzuhra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10575
Posting: 76

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-04 10:02



rasanye ramai yg amek bidg syariah...utk jd peguam...tp bagaimana ngan pensyarah??

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzzuhraProfil   Hantar PM kepada Azzuhra   Quote dan BalasQuote

nurilanwar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.08.2003
Ahli No: 3035
Posting: 54

Perak  


posticon Posting pada: 21-12-04 10:38




nak jadi peguam kena lulus bidang undang2

lulusan syariah tak layak jadi peguam sivil, hanya peguam syariah aje

enti nie nak jadi peguam ke pensyarah ?
maaf, soalan tak jelas



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilanwarProfil   Hantar PM kepada nurilanwar   Quote dan BalasQuote

Azzuhra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10575
Posting: 76

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-04 10:47



ana sbanonye klo ngan izin Allah s.w.t...ana nk jd pensyarah....tp ramai org suruh ana jd peguam...ada yg siap pesan klo ada apa2 berlaku dia minta ana bela dia tp di jalan yg benarla...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzzuhraProfil   Hantar PM kepada Azzuhra   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-12-04 12:23


Bergantung pada kelulusan dan IPT masing-masing...

Seperti di UIAM, graduan Syariah layak menjadi Peguam Sivil, sebab kedudukan mereka sebagai graduan Ijazah berkembar (double degree)...

Cuma, perlu dilengkapkan lagi dengan Diploma in Syariah and Legal Practice (DSLP). Ini adalah syarat bagi graduan Sivil dari UIAM untuk menjadi Peguam Syariah...

Peguam dan Pensyarah, dua-dua bagus. Terpulang pada diri sendiri. Sekiranya anti lebih cenderung dalam bidang akademik, pilihlah Pensyarah sebagai karier masa depan. Jika anti lebih seronok masuk-keluar mahkamah, Peguam adalah pilihan yang lebih baik...

Allahu Ta'ala a'lam...



-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 21-12-04 12:43





jangan salah pilih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 18:00


pilihla mengikut kesesuaian masing-masing. bagi yang jadi peguam syariah..sematkan cita-cita untuk jadi hakim syariah dimasa akan datang..kerana sekarang ni negara kekuarangan hakim mahkamah syariah

-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-01-05 22:02




tgk pd kebolehan anti...

kalau kebolehan anti lebih kepada mengajar...baiklah pensyarah...

kalau kebolehan anti lebih kepada petah berhujah dan skit putar-belit...baiklah jadi peguam...

tak gitu salafian?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-01-05 22:06


Betul...

Peguam memang kena pandai putar-belit. Apa pun, pastikan semuanya berdasarkan hujah yang relevan dan bukti yang kukuh. Pendek kata, putar-belit yang ilmiah...

Allahu Ta'ala a'lam...



-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-05 22:08




salafian mcm minat jadi peguam jer?

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-02-05 22:56



ana dapat tahu ada arahan sekarang firm guaman yang ada sivil tak boleh ambil peguam yang practise untuk syariah saja.. kalau macam ni macam mana peguam yang hanya ada kelulusan syariah undang-undang nak cari makan? Nak buka firma sendiri bukan senang... nak kerja kat firm sivil yang ada syariah tak boleh, sedangkan yang ada sivil boleh ambil kes syariah dengan tambahan masa setahun untuk melayakkan practise syariah... kalau dari syariah nak ambil sivil 4 tahun... adil ke macam tu... graduan lulusan syariah undang-undang semakin dikecilkan peluang untuk jadi peguam syarie

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.091724 saat. Lajunya....