Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Jika seseorang itu berjalan beriringan dengan kita,ini bermakna, dia merupakan sahabat yang sebenar.Jika seseorang itu berjalan di hadapan kita, ini bermakna dia mementingkan diri sendiri, manakala di belakang kita, ini bermakna orang itu lebih pentingkan kita daripadanya".

-- Mutiara Kata

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 3 hari yang lalu
muslimiman: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
nur_tinta: 25 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: hukum chatting ???


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» hukum chatting ???

Please Mendaftar To Post


Oleh hukum chatting ???

johnny_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1125
Posting: 21
Dari: bumi Allah swt

iraq   avatar


posticon Posting pada: 23-06-03 20:33


sepertimana yang kita tahu ... chatting sudah menjadi kebiasaan remaja 2 sekarang ini ... tetapi apa pula hukumnya dari sudut islam ...

ada juga yang mengqiaskannya dengan hukum berkhalwat kerana berchating hingga kelarut malam diantara seorang laki2 dan pompuan ...

apa pula pendapat antum semua ???

Bookmark and Share

    


  Member Information For johnny_islamProfil   Hantar PM kepada johnny_islam   Pergi ke johnny_islam's Website   Quote dan BalasQuote

a_whole_new_world
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1503
Posting: 195
Dari: s\'pore

singapore  


posticon Posting pada: 23-06-03 21:50


ia bergantung pada niat seseorang.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For a_whole_new_worldProfil   Hantar PM kepada a_whole_new_world   Quote dan BalasQuote

peng_yu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 17
Posting: 120
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-06-03 22:14


sampai tahap tu..
tapi mungkin gak la.

Bookmark and Share

    


  Member Information For peng_yuProfil   Hantar PM kepada peng_yu   Quote dan BalasQuote

nhafidzs
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2003
Ahli No: 879
Posting: 93
Dari: s'gor

Selangor  


posticon Posting pada: 24-06-03 02:05


mungkin perlukan pendapat drp mereka yg lebih arif...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nhafidzsProfil   Hantar PM kepada nhafidzs   Quote dan BalasQuote

SufiBoy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1436
Posting: 38
Dari: EXTRO

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-06-03 02:43


Chating adalah bentuk komunikasi. ia umpama menggnakan telefon. Manfaatnya banyak seandainya betul caranya. Dosanya pun banyak seandainya membawa kepada kemudaratan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SufiBoyProfil   Hantar PM kepada SufiBoy   Pergi ke SufiBoy's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 24-06-03 13:13


chatting..mmmm... bagi saya klu dah melalaikan tu tak elok lah.. apa2 pun terpulang pada individu .... jgn samapai terlupa pada perkara yg wajid kita lakukan

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

MuTTaQiN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 203
Posting: 594
Dari: ::Gombak @ Bumi Ilmu::

Selangor  


posticon Posting pada: 24-06-03 14:01


Assalamualaikum

Pertama sekali kita kena lihat apa tujuan chating tersebut,jika ia berkaitan pelajaran,atau perbincangan ia adalh dibenarakan.tetapi jika pekara terebut hanya untuk bersuka2 dan hanya berchating kosong,ia adalah tidak dibenarkan dari segi hukum.

ramai yg mengangap chating ini tidak melanggar batas syara,kerana mereka tidak bertemu secara cara berdua2an,dan mereka hanya berhubung kait secara internet.sebenarnya chating juga melanggar batas pergaulan apabila membincangkan sesuatu yg tak berfaedah antara lelaki dan perempuan.apabila berchating diri sesorg itu lebih mudah menyuarakan suara hatinya berbanding apabila berjumpa,pekara itu sudah melangar batas syara.

sebaiknyer tak perlu chating sesama lelaki perempuan,selain jika ada pekara penitng untuk dibincangkan.

-----------------
[img /]http://www.inminds.co.uk/boycott-poster3.jpg[/img]

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuTTaQiNProfil   Hantar PM kepada MuTTaQiN   Quote dan BalasQuote

Jundullah_Al_Asad
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 623
Posting: 93
Dari: Daerah Perjuangan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-06-03 15:26


Assalamualaikum...

Kalu pasal bab ni.. Ana sokong a_whole_new_world, SufiBoy, izdham, dan MuTTaQiN...

"Sesungguhnya amalan² itu (dikira) bergantung kepada niat. Dan setiap perkara itu (dikira) berdasarkan apa yg diniatkan"...

Wallahu'alam...




-----------------
"Dan berJIHADlah pada JALAN ALLAH dengan sebenar-benar JIHAD"

"Dan janganlah kamu menyangka sesiapa yang terbunuh pada JALAN ALLAH itu mati. Bahkan mereka terus hidup di sisi TUHAN mereka dan diberi rezeki"

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jundullah_Al_AsadProfil   Hantar PM kepada Jundullah_Al_Asad   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-06-03 15:45


tp klu tak ade sbb itukan membazir..membazir segala2nya...membazir kan shbt syaitan..

-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

Puteri_Ceria
Warga Rasmi
Menyertai: 09.06.2003
Ahli No: 1214
Posting: 7
Dari: BuMi AllAh s.w.t

iran   avatar


posticon Posting pada: 24-06-03 15:59


Assalamualaikum, saya setuju dgn MuTTaQiN..... kita kalau berchatting mestilah ada niat yang betul dan bukan berchatting dgn berbual kosong kerana ianya membuang masa......

-----------------
Bila cinta kerana ALLAH,
Berpisahnya tidak gelisah,
Bila rindunya kerana yang SATU,
Bertemunya pasti tak jemu,
Ukhwah itu indah,
Bertemu dan berpisah kerana ALLAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Puteri_CeriaProfil   Hantar PM kepada Puteri_Ceria   Quote dan BalasQuote

solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1384
Posting: 165
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-06-03 16:46


Kita mestilah pandai mengunakan teknologi ni....jgnlah kemudahan disediakan disalah gunakan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehahProfil   Hantar PM kepada solehah   Pergi ke solehah's Website   Quote dan BalasQuote

haninuha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 166
Posting: 148
Dari: UIA GoMBaK

Kedah  


posticon Posting pada: 25-06-03 14:31


Assalamualaikum WBT...

Sekadar pendapat yang dhoif dari ana..mmg lah kita selalu cakap, setiap perbuatan kita bergangtung pada niat.. tapi kalau ditinjau kembali,berapa ramai di kalangan kita yang betul2 buat seperti mana yang dia niatkan..?? Ana rasa ramai yang menyedari dan menafikan bahawa berchatting lebih banyak keburukan berbanding kebaikan..

namun,sekiranya ada di kalangan kita yang betul2 memanfaatkan kemudahan berchatting ini sebagai saluran untuk berbincang ttg perkara2 berfaedah dan sebagainya..alhamdulillahh..

Tak dinafikan ana jugak involve chatting ni..tu yang takut tu..takut2 byk buat benda lagho drpd benda yg berfaedah.. na'uzubillah..

that's all
Wallahu taala a'lam

:: PenCinTa HiBuRaN IsLaM ::



-----------------
Tuhan..Syukur kehadratMu Kerna masih mengurniakan Setitis semangat..Untuk menghadapi..
Kehidupan untuk esok hari..Demi perjuangan hakiki..Kan kugenggam keazaman ini..Takkan kubiarkan ..
Terlerai lagi..



Bookmark and Share

    


  Member Information For haninuhaProfil   Hantar PM kepada haninuha   Quote dan BalasQuote

a_whole_new_world
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1503
Posting: 195
Dari: s\'pore

singapore  


posticon Posting pada: 25-06-03 20:31


kitaorg seringkali berbual kosong...pasal if everytime u chat with substance it can be pretty boring.....and whatsmore chat is 2 widen ur range of frenz.... takkan selalu nak chat pasal kerja.....takut org fikir kitaorg workaholic atau tak betul.......so really the question is why u chat...itu yg utama....

Bookmark and Share

    


  Member Information For a_whole_new_worldProfil   Hantar PM kepada a_whole_new_world   Quote dan BalasQuote

nhafidzs
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2003
Ahli No: 879
Posting: 93
Dari: s'gor

Selangor  


posticon Posting pada: 26-06-03 09:58


assalamualaikum..

saya setuju ngan muttaqin

wassalam

-----------------
'berkorban kerana Allah membuatkan kita tak terasa kehilangan harga diri malah mendapat kebahagiaan dan ketenangan hakiki'

Bookmark and Share

    


  Member Information For nhafidzsProfil   Hantar PM kepada nhafidzs   Quote dan BalasQuote

sayasarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 225
Posting: 294
Dari: atas tanah jeh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-06-03 15:04


a'kum

a'ah bergantung pada niat...
tp niat tak menghalalkan cara

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

pacik-huzaifah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 103
Posting: 42
Dari: Labayan.com

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-03 07:09


assalamualaikum...


chatting itu umpama makan nasik lemak..

ia akan menjadi haram sekiranya kandungan nasik lemak itu mengandungi perkara perkara yg diharamkan atau dimakan berlebihan...

Wallahu'alam...


-----------------
:: mendamai ombak resah ::
http://www.labayan.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For pacik-huzaifahProfil   Hantar PM kepada pacik-huzaifah   Pergi ke pacik-huzaifah's Website   Quote dan BalasQuote

sye
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1728
Posting: 27
Dari: pj

Kedah  


posticon Posting pada: 27-06-03 09:13


ada yang cakap,,termasuk dalam zina hati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syeProfil   Hantar PM kepada sye   Quote dan BalasQuote

jilul_QURAN
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 112
Posting: 213
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-06-03 07:53


Assalamualaikum wbt.

Bagi ana chating merupakan suatu pekerjaan yang melalaikan sekiranya menyalah gunakannya.Daripada kita berchating hingga larut malam,kan baik&bagus kita mendambakan diri kepada yang Maha Esa.Jikalau kita menggunakannya dengan cara yang betul dan mengikut lunas2 Islam maka kita memperolehi ganjaran daripada-Nya.

Allahu SWT A'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For jilul_QURANProfil   Hantar PM kepada jilul_QURAN   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 962
Posting: 389
Dari: siNtOk

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-07-03 00:23


alamak...ana tak penah tahu pulak ada hukum tentang chatting...Ya allah..betapa jahilnya ana dlm hal2 mcm ni..nasib baiklaa ada komuniti ni yg boleh memperingtkan ana tentang hal ni...insyaallah..ana akan cuba utk memperbaiki diri...

klu kita gunakan chatting utk berdakwah??? i mean...utk meneasihati pihak yg satu lagi...mcmana plak???

wassalam...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Pergi ke UsTaZaH_CuTe's Website   Quote dan BalasQuote

MuWaHiD
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 472
Posting: 107
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-07-03 02:45


uishh..panas jugak topic ni..sebab..apa yg diperkatakan tu rasa nya banyak kene kat batang hidung ana sendiri. mAsyA Allah..minta-minta la insaf cepat. .Yupz ana sokong pendapat abg-abg n kakak-kakak yg mengatakan ia bergantung kpd niat seseorang.

Chatting ni sebenarnya,kalau diikutkan ia mmg BoLEH membawa banyak keburukkan berbanding kebaikkan,dr pengalaman ana,Chatting ni boleh buat seseorang tue ada 2 personaliti,mcm dekat sekolah die baik,tapi dlm chat mcm SyAitan.kalau takat kecoh tu..hmm biase je lah.tapi yg membimbangkan ditakuti remaja skrg ni bercintan dalam irc..ish ishh apa nak jadi.Sebab dr pengalaman ana,kawan-kawan ana yg 'wara' mahupun dr sekolah agama..ada yg bercouple.ish ish..dah kata dunia tanpa sempadan.seboleh-bolehnya,kita lah yg sepatutnya mengawal taknologi itu,bkn teknologi itu yg kawal kite.Amin....

harmm..bab berdakwah dalam irc plak.rasanya bagus juga.sebab sesetengah org die sukarr berdakwah dgn org depan-depan.maybe darah gemuruh ke..apa ke..tapi kalau kat irc.berdakwah kat main channel pun boleh.yer laa type je..tak payah buka mulut,tak payah nak diri.ahehe.



Bookmark and Share

    


  Member Information For MuWaHiDProfil   Hantar PM kepada MuWaHiD   Quote dan BalasQuote

MuTTaQiN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 203
Posting: 594
Dari: ::Gombak @ Bumi Ilmu::

Selangor  


posticon Posting pada: 01-07-03 13:04


Assalamualaikum

Ana nak tekankan sedikit disini berkenaan niat.sejauh manakah kita boleh berpegang pada niat kita,apabila kita chating walaupun kita berbincang,kita sebenarnya sedang mengambil risiko antara mengikut hukum dan melangar hukum,adakala tanpa disedari kita melangkauinya.

untuk mengelakan ini berlaku,kita hanya berbincang seketika dan bertanya seketika sahaja untuk kefasihan tentang sesuatu,tak perlulah nak bincang sampai berjam-jam,dalam masa yg lama itu pelbagai pekara yg boleh berlaku,kita mungkin dipengaruhi syaitan,didesak syaitan.itulah yg cuba dielakan.

apa yg ana nak katakan disini tak salah kalau nak chat untuk berbincang atau bertanya,tetapi kenalah pandai menjaga diri dan tak perlulah chat begitu lama sepertti yg dikatakan tadi pelbagai pekara yg boleh berlaku jika ia terlalu lama berterusan.

-----------------
[img /]http://www.inminds.co.uk/boycott-poster3.jpg[/img]

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuTTaQiNProfil   Hantar PM kepada MuTTaQiN   Quote dan BalasQuote

iskandar
Warga Rasmi
Menyertai: 24.06.2003
Ahli No: 1661
Posting: 5
Dari: Malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-03 06:08


as`kom...
emm pasal chating nih..baik tinggalkan lah..sebab benda itu boleh melalaikan..dan dalam hadith ada berbunyi mafhumnya.." yang halal itu nyata dan yang haram itu nyata dan diantara keduanya ada perkara yang shubhah dan sapa yang nak kebaikan jauhilah benda yang shubahah"..camtulah lebih kurang kalau salah leh tegor...dan sama²lah kita amalkan..wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For iskandarProfil   Hantar PM kepada iskandar   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-07-03 16:00


a'kum...
bagi ana..chatting bg perkara2 yg sia2 mmg haram hukumnya...kita sendiri boleh menilai adakah apa yg kita bincangkan tu berfaedah atau tak...

tak eloklah kita salah gunakan kemudahan teknologi yg ada sekarang ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

qurrah
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2003
Ahli No: 2642
Posting: 8
Dari: banting

Selangor  


posticon Posting pada: 02-08-03 08:58


assalamualaikum...
maaf sblm segalanya...pasal chating tu ana tak perlu ulas panjang sbb asal chating tu suci begitu juga dgn zaman...yang mengotorkannya adalah manusia...siapa manusia ??? kitalah manusia....nak buat sesuatu mesti ada niat betul tak bertepatan dgn hadis rasulullah s.aw....benarlah kata saudara2 yg sebelum ini...mengikut pada niat masing2...tapi kalau dah chating laki pompuan apa faedah yg kita dpt?...walaupun dah lepas apa yg perlu dibincangkan dalam chating...tapi lepas2 tu mesti salah seorang melencong kearah lain betul tak???...so...tepuk dada tanya iman..
wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qurrahProfil   Hantar PM kepada qurrah   Quote dan BalasQuote

hanann82
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.06.2003
Ahli No: 1637
Posting: 43
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-08-03 12:47


Quote:

On 2003-06-26 15:04, sayasarah wrote:
a'kum

a'ah bergantung pada niat...
tp niat tak menghalalkan cara

-----------------
ku berlari ke hutan..kemudian ke pantai...



betul tuh...
saya pun involve gak ngan chatting..biase lah..bebudak IT..xterlepas ngan chatting nih..alah..sumenye sama..
tp semenjak 2 menjak praktikal nih, jarang2 chatting..sekali sekala..ngan seseorg jer..hihi

"jagalah stp kelakuanmu di mana jua kamu berada.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanann82Profil   Hantar PM kepada hanann82   Quote dan BalasQuote

kemboja
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2003
Ahli No: 3596
Posting: 65
Dari: k trg

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-09-03 11:30


chatting..
perkara biasa..
saya xsetuju klu org ckp chatting tu membawa keburukan semata..
perlu diingat...ape yg kita lakukan bergantung pd niat...ttp, niat tidak menghalalkan cara.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembojaProfil   Hantar PM kepada kemboja   Quote dan BalasQuote

umair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4498
Posting: 201

Perak  


posticon Posting pada: 22-10-03 22:27


ana minta maaf jika mencelah dgn pendapat yg tdk seberapa ini ,apa yg ana ketahui chating ini satu perkara yg begitu mengasyikkan....... ana bersetuju dgn pendapat sahabat kalian yg mengatakan ia bergantung kpd niat kita,tapi apa yg merisaukan selalunya perkara yg dibincangkan dlm chating nie satubenda yg tdk sepatutnya di bincangkan,adakah chating nie boleh dijadikan sebagai satu medan dahwah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairProfil   Hantar PM kepada umair   Quote dan BalasQuote

karkuntimur
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2003
Ahli No: 4433
Posting: 49

Selangor  


posticon Posting pada: 23-10-03 00:10


a'kum...
heh heh!! memang topic yang menarik! saya suka perbincangan yang mcm nie.
well apa yang saya tahu...chat nie kiter boleh qiaskan dengan sms dengan hanset.
seperti yang sahabat2 sumer katakan bergantung kepada niat,memang betul. tapi ingatlah...
'niat itu tidak menghalalkan cara'
bukan salah teknologi untuk itu..semur salah2 manusia yang salah menggunakannya.
maka carilah ilmu dan mantapkan iman.. carilah jalan taqwa diantara keduanya.
ok..that's all.

Bookmark and Share

    


  Member Information For karkuntimurProfil   Hantar PM kepada karkuntimur   Quote dan BalasQuote

ummuluqman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4162
Posting: 54
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-03 00:24


Chatting...
Akan jadi tak baik kalau...
~meninggalkan solat sebab asyik sangat chat
~mengabaikan panggilan ibu sebab tengah chat
~terlupa ada janji ngan orang lain sebab asyik sangat chat ngan seseorang
~menyembang pasal orang lain..tu dah ngumpat tu

Tapi akan jadi baik kalau...
~bincang masalah agama
~bincang nak buat kerja skolah atau apa projek yg semestinya juga bertujuan baik
~nak mengeratkan silaturrahim yg terputus.Tapi bukan silaturrahim yang bakal melalaikan umat.

wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuluqmanProfil   Hantar PM kepada ummuluqman   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.150002 saat. Lajunya....