Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.
-- -- Hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 9 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 19 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 20 hari yang lalu
eme86: 20 hari yang lalu
sunan-faqih: 25 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: antara panggilan "aku-anda","saya-awak" atau "ali-minah"


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» antara panggilan "aku-anda","saya-awak" atau "ali-minah"

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh antara panggilan "aku-anda","saya-awak" atau "ali-minah"

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-12-04 14:30


Melihatkan pelbagai topik di forum, isu yang telah biasa kita lihat ialah remaja seringkali tidak bolah meneka mereka hanya bersahabat atau bercinta dengan seseorang.
justeru kita seringkali keliru untuk mengaggap seseorang itu hanya sebagai kawan,yang spesel atau sebagainya.
Sebenarnya ia boleh dilihat dengan jenis panggilan yang digunakan dalam berkawan.
saya ingin mendapat pendapat...apakah beza antara panggilan "saya-awak" dan memanggil dengan mengunakan nama example "ali-minah" dalam berkawan. yang mana lebih mesra,relevan dan sebagainya.. dan sekiranya panggilan itu berubah dari panggilan nama kepada saya awak..bagaimana kita boleh membaca dan membuat kesimpulan terhadap situasi begitu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

jannahsyurga
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2004
Ahli No: 10994
Posting: 35

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-12-04 15:55


Akum....bg saya panggilan aku-ko dgn kwn2 lebih mesra,selesa dan akrab....dan kalau berubah dari nama kepada saya-awk,mcm skema..tapi ianya bergantung pada individu la.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahsyurgaProfil   Hantar PM kepada jannahsyurga   Quote dan BalasQuote

jannahsyurga
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2004
Ahli No: 10994
Posting: 35

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-12-04 15:55


Akum....bg saya panggilan aku-ko dgn kwn2 lebih mesra,selesa dan akrab....dan kalau berubah dari nama kepada saya-awk,mcm skema..tapi ianya bergantung pada individu la.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahsyurgaProfil   Hantar PM kepada jannahsyurga   Quote dan BalasQuote

warsha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.10.2004
Ahli No: 12144
Posting: 129

Pahang  


posticon Posting pada: 08-12-04 18:05


sy lak panggil...sy awak...tapi kdg2 panggil nama

Bookmark and Share

    


  Member Information For warshaProfil   Hantar PM kepada warsha   Quote dan BalasQuote

fidzislah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.08.2003
Ahli No: 2906
Posting: 91
Dari: ipoh:skudai:gombak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-12-04 21:08



ana rasa terpulang pd persepsi seseorang. ada kawan ana kata aku-ko kasar, ade yg kata sy-awak skema. kalau panggil nama tu macam mengada2 n cam manje. hmmm, macam2 pandangan orang kan. tak semua sama.

ana tengok jgk, kalau kwn tu bhskan sy-awak, ana ikutje

Bookmark and Share

    


  Member Information For fidzislahProfil   Hantar PM kepada fidzislah   Quote dan BalasQuote

annafira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9407
Posting: 204
Dari: Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 08-12-04 21:28



sy kat cni x cakap 'aku-ko', tp cakap 'aku-hang' ..masa ngan kawan2 ler.. ader gak sorang dua yg saya-awak..kalo ckp ngan them br lerr ber'say-awak' gak..
tapi..overall..antara member2, 'aku' lebih kamcing n close rasanya..

-----------------
~*Jika kau mengejar dunia, akhirat akan lari darimu.Tetapi jika kau mengejar akhirat, dunia akan mengejarmu*~

Bookmark and Share

    


  Member Information For annafiraProfil   Hantar PM kepada annafira   Pergi ke annafira's Website   Quote dan BalasQuote

nurse_intan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2004
Ahli No: 11770
Posting: 125

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-04 22:55



bg sy depends pd perhubungan tu. kalo kwn tu kite mmg rapat sgt ngan dia sy bahasakan nama. pastu kalo kwn sekerja lak biasanye ko-aku. kalo kwn sekerja yg lebih tua lak akak/abg-nama sy. panggilan saya-awak ni sy gunakan pd kwn yg baru dikenali atau kwn yg x brape close.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurse_intanProfil   Hantar PM kepada nurse_intan   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-12-04 09:15



Saya...kalau dgn member..aku-ko je la. Macam ganjil lak nak panggil saya-awak. Tapi kalau dgn yang lagi tua, samada saya-abg @ ana_anta. Kalau dgn kawan perempuan, samada saya-awak @ saya-'nama dia' @ ana-anti. Sebagai menghormati...Tapi, depend la on time. Kalau dlm internet, lebih suka menggunakan 'saya'...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

baiduri_aiman
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 34
Posting: 242
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-12-04 09:29


kalau saya pulak, panggilan tu tgk kpd org yg akan dipanggil...kalau member yg btul² kamceng aku-hang..tp tu beberapa org jer la..selalunya panggil saya-awak atau gunakan nama terus...asalkan kita selesa dan org yg dipanggil pun selesa, x kisah la kan panggil mana² pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For baiduri_aimanProfil   Hantar PM kepada baiduri_aiman   Quote dan BalasQuote

cornation
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12840
Posting: 35

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-12-04 10:37


b'gantung pd individu tersebut...x smsti nyer kita pnggil sy-awk tu, kita nk kat dia...biaser ler mula2 kenal msti bahasakan diri sy-awk, lama2 nnti leh ler pnggil aku-ko...x kn first2 knl nk pnggil aku-ko, kn d katakn biadap lak...aku-ko lebih mesra ngan mmber2...bahasa nama kata mengada2 lak...mana bleh b'gantung pd individu tersebut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cornationProfil   Hantar PM kepada cornation   Quote dan BalasQuote

syifa_aida
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.01.2004
Ahli No: 6837
Posting: 21
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-12-04 15:35




bagi saya, untuk member2 yang rapat,sekepala dan kamcing ngan kita, saya lebih suka panggil aku-ko sebabnya panggilan macam tu lebih mesra..lagipun diorang ni tak mudah kecik ati tapi saya akan panggil saya-awak kepada kawan2 yang baik dengan saya tapi agak skema dan mudah berkecil hati..dan hanya certain2 orang jer saya akan bahasakan nama saya sendiri..itu biasanya saya gunakan pada orang yang saya hormati...

-----------------
suarakan ape yang kita rasa..jangan memendam perasaan kerana sakitnya lebih perit dari luka luaran yang kita nampak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syifa_aidaProfil   Hantar PM kepada syifa_aida   Pergi ke syifa_aida's Website   Quote dan BalasQuote

fuyutsuki_azuska
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2004
Ahli No: 11163
Posting: 70
Dari: Kuala Lumpur

japan  


posticon Posting pada: 09-12-04 22:04


bergantung kepada keserasian

Bookmark and Share

    


  Member Information For fuyutsuki_azuskaProfil   Hantar PM kepada fuyutsuki_azuska   Quote dan BalasQuote

nurulnuha
Warga Rasmi
Menyertai: 01.12.2004
Ahli No: 12714
Posting: 14
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-12-04 14:28


benda ni sebnrnya depends pada penilaian seseorg..
klu aku-ko tue..even dgrnya kasar tapi sbnrnya nmpak lebih mesra...
rasanya mcm kita senang nak b'komunikasi dgn org tue..
klu saya-awak..
mmgla lembut skit dgrnya tapi mcm t'batas skit...
sama gak mcm ali-minah tue..
tapi x taula klu kawan2 lain ada p'dapat yg b'beza

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulnuhaProfil   Hantar PM kepada nurulnuha   Quote dan BalasQuote

condemned
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9566
Posting: 121
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 11-12-04 15:28




panggil "aku-ko"lagi ok ar..tp kene tengok perwatakan muslimah gak,ader yg rase serasi,ader yg x biasa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For condemnedProfil   Hantar PM kepada condemned   Pergi ke condemned's Website   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 12-12-04 09:22


..hmm panggil apa2 lah..janji jgn yg buruk2 sudahler....

-----------------
"Bukan satu paksaan untuk disebarluaskan,saling mengingatkan sesama bukanlah hal binasa"

Bookmark and Share

    


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_ikhwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4985
Posting: 235
Dari: Chendering

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-12-04 12:53


kdg2...ckp aku-ko..nampak rapat skitlaa..
s/times tue panggil nama jer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_ikhwanProfil   Hantar PM kepada zahratul_ikhwan   Pergi ke zahratul_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

gadismontel
Warga Rasmi
Menyertai: 16.09.2004
Ahli No: 11167
Posting: 8
Dari: jepun

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-12-04 12:13


bergantung pada individu..tapi bagi saya, saya lebih senang klu 'aku..ko' sebabnya lebih rapat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For gadismontelProfil   Hantar PM kepada gadismontel   Pergi ke gadismontel's Website   Quote dan BalasQuote

hana_humaira
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2004
Ahli No: 10271
Posting: 19
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 15-12-04 12:54



kalau sy lak lebih selesa cakap nama saya sndr pastu kwn2 slalunya saya ckp 'kamu'..tp kalau ngan yg kurang rapat skit 'saya' ler.'kamu' ttp kamu jgk..hehehe kadang2 org dengar pelik..ada yg kata mcm cakap ngan anak murid kat sekolah jer..sbb perkataan 'kamu' tu.
kalau kat internet sy lebih selesa ngan 'saya' ler.
kadang2 kwn kata saya cam budak2 sbb ckp nama sendiri.(manja katanya) tul ker?tp saya selesa cam tu ler..tak kisahler apa org nak kata...asalkan org senang ngan kita kan

Bookmark and Share

    


  Member Information For hana_humairaProfil   Hantar PM kepada hana_humaira   Quote dan BalasQuote

HiGh-RoLe_izham
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10975
Posting: 23
Dari: uia gombak

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 15-12-04 12:57


macam sayer lak..
sayer tgk org la...
kalau mcm org yang agak lembut mcm pmpn la saya cakap saya awak....
ader gak member pmpn yang sayer pgl name jer...
kalau lelaki kbykkanyer cakap aku kau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HiGh-RoLe_izhamProfil   Hantar PM kepada HiGh-RoLe_izham   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-12-04 21:15


bergantung pada keadaan dan masa,k...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-12-04 23:30


kalau kawan....
tak kira lelaki or pompuan ....
ko/aku....
lagi-lagi ngan lelakilaaaa
kalau bahasakan diri tue...
saya...
cam lain macam ckit....
tapi kalau orang yang tak pernah jumpa....
takkanlaaa terus ko/aku kan....
tentulah saya/awak....
elok sikit.......
semuanya bergantung......

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

siti_aisyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 632
Posting: 37
Dari: BaTu PaHaT

Johor  


posticon Posting pada: 17-12-04 00:56


hmm.. biase stgh2 org ckp aku ko... stgh2 lagi ckp saya/ kiter awak... tpkan..ade jugak org yg anggap biler lelaki dgn perempuan biler drpd aku ko ckp kiter awak ke,saya awak ke, maksudnya there is sum' thing between them... like love.. org katelah..

-----------------
[b]PaNcArKaN nUr kAsIh dI jAlAn bAhAgIa YaNg mEnUjU kE mAhlIgAi KaSiH. SeSuNgGuHnYa HaNyA TuHaN yAnG TaHu ImPiAn KaSiHkU UnTuK MeNjAdI SePeRtI DiA KeKaSiH AllaH.[/b]



Bookmark and Share

    


  Member Information For siti_aisyahProfil   Hantar PM kepada siti_aisyah   Quote dan BalasQuote

permata_hatiku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13095
Posting: 147
Dari: Bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-12-04 08:26


saya rasa tengok keadaanla macam mana,sesuai panggil saya-awak atau aku-ko...

-----------------
Usaha, doa dan tawakkal kunci kejayaan dan kebahagiaan dunia akhirat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_hatikuProfil   Hantar PM kepada permata_hatiku   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 17-12-04 09:44



ana tgk keadaan klu org tu ana baru kenal ana panggil saya-awak.yg dah lama kenal tu dan kwn rapat ana panggil aku-ko.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 17-12-04 16:54


kalau kwn yang benar2 rapat,ana panggil aku,kau.kalau kawan yang dikira baru kenala atau tak serapatnya,saya awak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

islia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2004
Ahli No: 10058
Posting: 109
Dari: kedah aman selalu

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-12-04 17:01




lia plak kebih suke bahasakan diri ni dgn name sendiri..mayb dah biasa kot..

tapi kalo awl2 nak knl 2 mmg le saye- awak..
kalo dah lame.......ade la yg lain 2,

Bookmark and Share

    


  Member Information For isliaProfil   Hantar PM kepada islia   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-12-04 15:52


bagaimana sekiranya panggilan itu berubah dari panggilan nama mcm ali-minah berubah kepada saya-awak..bagaimana kita boleh membaca dan membuat kesimpulan terhadap situasi begitu.... adakah itu bermakna seseorang yang rapat dengan kita dah mula nak menjauhkan diri???-konfius-konfius-konfius!! btol lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

izz_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5188
Posting: 74
Dari: UTEC

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-12-04 17:09




saya nak kongsi pendapat sikit...

masa waktu sekolah dulu, kite ade belajar pasal adab dengan org tua dalam kelas pendidikan Islam. Selalunya, penggilan AKU & KO dianggap kasar dan kurang ajar digunakan bile bercakap dgn org tua.

jadi sayapun tanye kat ustazah tu. Kalau AKU&KO adlh kasar dipertuturkan dgn org tua, mcmmane pulak dgn Allah. Sebab jika diperhatikan, kite menggunakan Aku bile berdoa kepada Allah.

jd... ustazah sy jawab, AKU tu sebenarnye bermaksud rapat. Ia melambangkn yg kite rapat dgn Allah. Begitulah kata ustazah saya... wallahualam...

kesimpulannya...mmg sesuailah klu kite gunakan AKU & KO dgn kawan2 yg rapat dgn kite.

sekadar pandangan...

wassaslam..


Bookmark and Share

    


  Member Information For izz_imanProfil   Hantar PM kepada izz_iman   Pergi ke izz_iman's Website   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 20-12-04 17:46


BAGI SAYA SAMA JE...ADA KWN LAKI N PRMPN YANG SAYA BAHASAKAN DENGAN KO,AKU........SAYA AWAK.....N NAMA

-----------------
WARDAH.....SALAM UKHWAH UNTUK SEMUA

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-12-04 17:00




ikut citerase masing2

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

islam_suci
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1054
Posting: 94
Dari: Gombak

saudiarabia  


posticon Posting pada: 31-12-04 23:43




terpulang kepada keadaan...kalau berlainan jantina,ana panggil guna nama aje...kalau ngan member kiter-awak/aku-kau....ye la...rapat sikit ngan member... ....

-----------------
A successful person is a person who is always struggle to success but also dare to fail...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islam_suciProfil   Hantar PM kepada islam_suci   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-05 02:21


kalau dgn kwn2..kite atau nama sndiri / awk atau nama kwan..lebih sopan dan feminin skit..ikut keselesaan masing2..kalau dlm tenet ngan tulis surat..saye / awk..

[ Posting ini telah di edit oleh: gingie pada 2005-01-01 02:29 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

nailofar87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 3340
Posting: 47
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-05 10:55



kata orang,sumer tu mengikut keserasian..bagi saya,x jugak..sebab saya,kawan yang rapat @ tidak,bahasakan diri,kite-kamu..memang ramai yang cakap skema..saya-awak tue adalah jugak..tapi,aku-kau cuma sorang dua jer..
ntahlah,kengkadang tue kekok jugak..orang pun cam segan jer nak tegur..tapi,nak buat camana??

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailofar87Profil   Hantar PM kepada nailofar87   Quote dan BalasQuote

puteri_kk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11389
Posting: 129
Dari: healthy campus

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-03-05 11:19



bagi saya, saya lebih suka mbahasakan diri saya-awak sbb aku-ko cam kasar. saya memang tak suka cakap aku-ko.. dan pernah terluka sebab dia membahasakan aku ko.. kasar la bahasa tu. Memang tak dinafikan bagi sesetengah orang, aku-ko lebih mesra dan sgt2 rapat, tapi saya tak boleh bahasakan aku-ko.Lebih selesa guna saya awak, tak kisahlah aper pun orang nak kata, mulut manusia sentiasa berbunyi, ader jer yang nak dikritik. dan panggilan nama tu rasanya manja sikit.. tak kisahlah nak panggil saya -awak atau nama, yang penting keikhlasan untuk berkawan atau bersahabat kerana ALLAH TAALA. mengeratkan silaturrahim sesama makhluknYA di muka bumi ni.. juat be yourself!! itulah selemah lemah pendapat saya..
UKHWAH iTu InDaH bIlA BeRtEmU dAn BeRpIsAh KeRaNa ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kkProfil   Hantar PM kepada puteri_kk   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-03-05 11:31




betul kata ukhti puteri_kk.. bagi ana ber"aku-ko" nih kasar sket..tapi kalu org itu suka membahasakan diri "aku-ko" ana tak kesah...
tetapi ana suka membahasakan diri" saya-awak" @ "ana-anta/enti... but ikut kesuaian la... dan keselesaaan individu itu sendiri...

Human is not prefect..

waassalamualaikum...

-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

liliey
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11718
Posting: 96
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-03-05 18:54




yang ni pendapat saye ek..
amik contoh, si Ali berkawan ngan Minah.. mase baru2 kenal mesti ar cakap "saya- awak".. bile dah lame kenal, kawan lame2 dan tengok si Minah ni satu kepala, si Ali ni pun bahasakan la " aku- ko"... yelah diorang dah jadik member kamcing, lagipun si Ali ngan Minah ni takder feeling2.... so, yang camnih pun dikira mesra gak kan, biase ar member2 memang ar cakap camtuh.. si Ali ni pun anggap si Minah ni spesel jugak sebabnyer si Minah ni dah jadik besfren die.. tak smestinya bile cakap "aku- ko" diorang tak rapat..

persoalannya skang bile panggilan dari nama "Ali- Minah" bertukar kepada "saya- awak" sebenarnyer ia tak datangkan per2 maksud pun.. jangan la cik nilamsari kiter ingat bile tukar jadik 'saya- awak' maknanye dah tak rapat ker aper.. dan kalu cik nilamsari nak tau, saye penah gak dengan couple yang bercinta bahasekan "aku- ko".. bila tanyer, diorang cakap lagi mesra macam tuh. tak hipokrit
..
ko paham ke tak, kalu tak paham... tak tau la nak kate per..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lilieyProfil   Hantar PM kepada liliey   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-03-05 22:30


ye la cik liliey oiii..dah lebih faham pun..apa-apa je panggilan yg di panggil tak de beza..yang penting niat di hati biar la ikhlas

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 11-03-05 22:51


hmm..bagi aku la kan..kalau pompuan yg baru kenal tu, aku ckp sayer-awk la...biler dh lamer kenal, diorang mintak tukar plak aku-ko...so, aku ikut jer la....tapi, kalau aku suker kat pompuan tu, aku akn ckp sayer-awk ngan dier...lebih lembut...kalau dier mintak tukar kpd aku-ko sekalipun, aku tak nak....kalau pompuan2 lain tu takper la...just yg aku suker jer....hmm..sekadar pendapat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-03-05 23:25


Guna.. woi2.. wei2... hoi2... hehehe.. uhuk.. ganaih beno..

Kalau ana, paling best antara kawan.. kalau female, saya awak.. kalau male, ana anta... huhu... tp tgk keadaan gak.. n ikut org tu selesa apa.. tp, ana tak suka org cakap aku kau nampak kasar... walaupun org kata, panggilan tu menunjukkan keakraban... huhu yeker??.. tah laa... hehe.. kengkadang, panggil nama.. or guna ayat yg tak perlukan panggilan hehe..

Wallahua'lam

-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 21:01


:-di kalau senegeri...."demo" dengan "kawe".....tapi kalau dengan lain2......aku anda.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 18-09-06 23:08


kalau dengan best friends yang always hang out sama-sama memang guna aku-kau lah....lebih mesra dan kurang skema
tapi, Kalau dengan kawan biasa, saya-awak @pun kawan baik yang agak skema dan lembut...hehehe..(dia kata kasar)

tapi, tak suka sebut nama...saya tak reti nak sebut nama sendiri..heheh
:)


-----------------
berjihad kerana Allah swt
[ Telah diedit oleh: nuraisha pada 18-09-06 23:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

baldu_biru
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.09.2006
Ahli No: 26333
Posting: 25
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 23:11


kalau saya ni tak biasa aku-anda. dah dididik guna saya-awak.kalau dengan family atau kawan-kawan yang betul-betul close baru guna nama untuk ganti saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For baldu_biruProfil   Hantar PM kepada baldu_biru   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-09-06 08:31


salam~
ikut keselesaaan individu lah..
kalau dengan member2 al-amin banat only pakai ana-enti..dulu ada juga pakai ana-anta dengan banin tapi sejak pindah sekolah,malas dah nak ber'ana-anta' dengan banin..mereka pun bantai pakai aku-kau..
tapi kalau macam dalam forum ni saya lebih selesa guna saya -awak..
dengan member2 lain macam member dr sekolah rendah saya pakai aku-kau..
memang rasa lagi kamcing..
tapi itu tak bermaksud saya-awak,ana-enti tak kamcing..kamcing juga cuma nampak lagi lembut lah..
tapi saya ni bukan lah seorang yang skema sangat..
gile2 sikit saya ni..mereng saja memanjang..tak ada aa..tengok masa juga
kalau dapat yang satu kepala memang aku-kau saya guna..
hehehe..
wasalam~

[ Telah diedit oleh: lamyanunalif_mursyidah pada 19-09-06 08:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-09-06 09:06


salam...

nak jugak lah bagi pandangan saya pasal topik ni :-)
kalau saya dengan mak, ayah, kakak, dan abang saya gelar diri "chek" ala...yang org kedah selalu sebut tu.hehehe.
em, kalau dengan kawan-kawan sekampung yang lelaki or perempuan cakap 'aku, hang' sebab dah biasa dari sekolah rendah lagi kan..

bila dah besaq sikit berjumpa dengan sahabat dari ceruk rantau, lebih selesa dengan 'saya, awak' bagi lelaki dan 'saya, nama kawan' bagi yang perempuan...

kadang-kadang guna jugak ganti nama 'ana, enta' dan 'ana-enti' bagi sesetengah sahabat yang sefikrah....hehehe

apapun, apa jua yang kita sebut itu just ganti nama saja kan... yang pasti biarlah ia menjadi keselesaan kedua2 belah pihak. kalau kita nak sahabat hormatkan kita, kita dulu kena hormatkan mereka betul tak? hehehe... wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-09-06 09:16


ikut kesesuaian lah...kadang-kadang, awak-saya...kadang-kadang aku-hang(dengan kawan yang rapat saja lah...)& kadang-kadang kami-hampa :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 19-09-06 10:11


saya Kalau dengan family....bahasa adik....
Kalau dengan kawan rapat...saya bahasa aku engko....mesra sikit...
Kalau dengan yang baru-baru kawan...saya awak....
Kalau dengan ehem2...saya bahasa adik jugak....heheheheh :lol: :lol: :lol: :lol:
[ Telah diedit oleh: kembara_girl pada 19-09-06 10:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-09-06 10:37


kalau kawan rapat panggil aku - hang saja! tak kira dia org utara ke tak mereka terima saja!
kalau kawan biasa guna saya - awak or i - u !hehehe...
kalau yang spesel sikit abang - nama sekian2...hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-06 13:50


huk!huk! kecik hati orang kata aku-anda tu kasar sampai tak boleh terima...family saya orang jawa, cakap dengan mak pun. Aku-mak.. bagi saya tak kasar sebenarnya, rasa lebih dekat dan mesra. kalau kita cakap elok-elok, bahasa yang sopan. Aku-anda tu sama macam saya-awak, ana-anti/a, i-u, jugak..

ada orang tak perasan, kalau berdoa dalam bahasa melayu, bahasakan diri aku jugak..pelik pulak kalau bunyi doa, 'ya Allah ya Tuhan saya..' biasanya 'ya Allah ya Tuhanku..aku bermohon kepadaMu...' sebab bila bahasakan diri aku, rasa lebih dekat dan rapat.

tapi depend jugak, kalau orang cakap saya-awak dikata skema, kalau aku-anda dikata kasar. terpulang. tapi jangan pulak tak nak kawan dengan orang yang cakap aku-anda semata2 sebab kasar. tiap-tiap individu ada pandangan berbeza.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

umairah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23270
Posting: 158
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-09-06 21:38


Assalamualaikum..

Pada pendapat ana, panggilan aku-anda tu kasar..
Ana lebih suka panggil nama...
Wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah86Profil   Hantar PM kepada umairah86   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-09-06 00:55


saya selalu guna....aku,hang,anda,mu....
tapi kalau yang baru kenal saya, awak,

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-09-06 03:29


kalau saya yang study kat indonesia panggil "gue-loh"

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 20-09-06 04:44


saya - awak.. kalau dengan housemate ana - enta ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 20-09-06 09:00


i and u...hihihuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-09-06 09:24


emm..kalau saya lah kan..
dengan member2 yang betul-betul rapat : aku-anda (lebih mesra)
dengan member2 biasa : saya-awak
dengan non-muslim members : i-u
dengan yang lebeh tua : akak-abang
dengan adik beradik,spupu spapat : aku-anda jugak (lebih mesra dan rapat) :-di


-----------------
pregnancy
[ Telah diedit oleh: guelderose pada 20-09-06 09:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

ifmiza
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.05.2004
Ahli No: 8734
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 22-09-06 09:56


kalau saya macam ni untuk majlis yang formal atau kenalan baru lebih sesuai guna saya awak>
dan kalau unytuk kawan-kawan saja aku hang saja!!!!
tapi guna nama lagi bagus nama kita kan ada maksud yang baik2

Bookmark and Share

    


  Member Information For ifmizaProfil   Hantar PM kepada ifmiza   Quote dan BalasQuote

rifhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15169
Posting: 92
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-11-06 21:24


saya biasanya guna aku-anda saja kalau dengan member2.. rasa lebih selesa macam itu.. kalau dengan org yang lebih tua,saya-awak,atau pggl nama dia saja..actully,guna apa-apa pun,tak apa.. asal kita & org 2 rasa selesa,ok lah.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rifhanProfil   Hantar PM kepada rifhan   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 26-11-06 21:30


saya guna hamba dan tuan hamba...hihi..,

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-11-06 21:52


aku, anda, awak, saya dan kamu....huhu... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 26-11-06 22:00


aku hang. Aku kau...ana anta/anti

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

masya_brywest
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2317
Posting: 107
Dari: TeLuK InTaN

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-11-06 23:24


kalau dengan kawan rapat------> aku-anda/aku-mu(nge ore kelate)/I-U(even dalam sms)
dengan kawan baru kenal-----> saya-awak/orang-awak
dengan mak abah-------------> bahasakan diri dengan nama

Bookmark and Share

    


  Member Information For masya_brywestProfil   Hantar PM kepada masya_brywest   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 04-12-06 17:27


saya kalau cakap dengan kawan-kawan aku-anda saja...kalau cakap dengan senior 'orang'...kalau dengan yang saya tak kenal...saya-awak....abs itu saya bercinta dengan awak semua ke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

Yam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24996
Posting: 80
Dari: Seremban-UKM

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-12-06 19:12


entah..
biasa guna kita-awak, kita-name,kita-kamu. Aku-anda,saya-awak
semua pun kita guna....hehe ;-)


-----------------
Dont Simply Trust your Frenz....



Bookmark and Share

    


  Member Information For YamProfil   Hantar PM kepada Yam   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-12-06 22:58


:-) Assalamualaikum....


     Lebih suka guna saya-awak..tapi depend pada orangla..kalau kawan-kawan yang rapat mereka cakap skema guna saya-awak..so cakap aku-anda...tapi kalau bercakap dengan kawan-kawan kadang-kadang ikut bahasa pertuturan dia,kalau dia org kedah,cakap kedah-hang-cek,kalau kelantan cakap kelantan-demo...nogori cakap nogori-den and so on...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

jash
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13362
Posting: 83
Dari: ::JB-kat::

bosnia_herzegovina   avatar


posticon Posting pada: 12-12-06 00:05


jash guna nama bila bercakap dengan sesiapa saja.. dan sesiapa yang lagi senior, even 1 tahun, jash panggil abang dan akak.. nice huh?! hehehe.. wanna be friend?:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For jashProfil   Hantar PM kepada jash   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 17:34


honestly, Kalau cakap aku-anda, rasa lebih mesra..eehehe..

saya-awak tu macam skema saja..hehe..
ali-minah? tak pernah pula guna begitu..pun tak pernah dengar org guna begitu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 09:26


salam...
bagi ana lah......panggilan saya-awak lebih selesa.
kadang-kadang guna panggilan nama sahaja.
daripada menggunakan aku-kau.kurang selesa bila guna aku-kau.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

faried
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26185
Posting: 150
Dari: kedah

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 11:55


saya awak......
atau pun panggil nama lebih elok..........
[ Telah diedit oleh: faried pada 17-12-06 11:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fariedProfil   Hantar PM kepada faried   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 12:21


aku-kau

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

nisaulfadhilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2006
Ahli No: 27084
Posting: 207
Dari: irbid

jordan  


posticon Posting pada: 17-12-06 13:11


aku-anda untuk member2 rapat..
saya-awak bila cakap dengan orang yang baru kenal dan orang yang sopan..
ali-minah tak pernah digunakan lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisaulfadhilahProfil   Hantar PM kepada nisaulfadhilah   Quote dan BalasQuote

islam-me
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.04.2006
Ahli No: 24095
Posting: 110
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 09:49


salam...
Saya-awak untuk orang yang baru kenal atau cakap dengan seseorang yang kita tak rapat, kawan-kawan biasa/memang dia rasa selesa membahasakan dirinya saya dan memanggil orang lain awak sebab saya-awak boleh diguna tanpa mengira dia rapat atau tidak

Aku/sewaktu dengannya-untuk orang yang rapat macam sepupu ke,pendek kata sedara -mara atau teman rapat tetapi sesetengah orang anggap membahasakan diri sebagai aku dan memanggil orang lain sebagai engkau agak kasar

Panggilan nama- untuk orang rapat atau mula perkenalan/nak mesrakan diri dengan orang lain/nampak lebih sopan dan menunjukkan dia bersifat santun dan peramah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For islam-meProfil   Hantar PM kepada islam-me   Pergi ke islam-me's Website   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 11:25


RASANYA IKUT SITUASI DAN KEADAAN ORANG...
BAGI ORANG KEDAH,
kalau DENGAN ORANG TU2 KAMI PAKAI CEQ sebagai BAHASAKAN DIRI ATAUPON SEBUT NAMA SENDIRI...
ITU DIANGGAP LEBH SOPAN..

DENGAN kawan-kawan RAPAT. Aku-HANG/AKU-anda...
TUNJUKKAN KEAKRABAN,

kalau DENGAN orang TAK KENAL ATAU TAK RAPAT TAKKAN NAK AKU-harga /AKU-anda JGKKAN?

MUNGKIN KITA GUNA SAYA-AWAK ATAU SEBUT NAMA...
TERPULANGLA...
TENGOK KEADAAN DAN JENIS ORANG.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 12:01


assalamualaikum..
bila dengan famili dan kawan-kawan..saya lebih selesa gunakan name saya sendiri..
kalau dengan org yang baru saya kenal..saya akan gunakan pggilan awak-saya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

nuhasolehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25365
Posting: 57
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 19-12-06 14:27


eh..eh..same lah kita nadiah.. :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhasolehahProfil   Hantar PM kepada nuhasolehah   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 19-12-06 15:23


:-D SALAM,

kalau dengan muslimat ana-kamu,kawan aku-kau,
kalau awek ...................?



:-P :-P :-P :-P


-----------------
www.mujahidin07.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-12-06 15:30


Pada 12-12-04 09:22 , rawdhah posting:

!!! QUOTE !!!

..hmm panggil apa-apa lah..janji jangan yang buruk2 sudahler....


salam ...
ye..betul itu..
kita berbahasa dengan cara yang baik...yang tak myakitkan hati sudah lah...saya pun ikut jugak peringkat2 yang sesuai bagi sesorang itu kalau nak panggil...


-----------------
kembara mencariNYA


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

zahratunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27966
Posting: 85
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 06-01-07 13:37


kalau formal saya- awak lah
tapi kalau dengan kawan-kawan perempuan bhasakan nama atau kami-hang..hehe
tapi kalau dengan golongan antum..aku-kau saja
tapi jarang lah smbang dengan antum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunnurProfil   Hantar PM kepada zahratunnur   Quote dan BalasQuote

arsyie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5226
Posting: 230
Dari: mauritus

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 06-01-07 14:56


depends jugak lah,besanya kalau on duty or membe2 kerja biasanya kami guna i dan u ..kalau membe2 rapat anda dan aku,Kalau tak kenal ,saya dan awak ...rapat sangat ,hang aku ....besanya tiap-tiap hari kami guna u dan i ,dah rutin macam tu.....especially dengan lain bangsa ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arsyieProfil   Hantar PM kepada arsyie   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-07 18:06


salam...

ana memanggil bergantung pada org dan keadaannya...
tengok group tu macamana...
tapi paling common, ana guna saya-awak saja..
tak pun 'org' dengan anda...
tapi kalau rerumet dengan klasmet ana tengok orgnyer dulu..
ikut pengganti diri yang mereka gunakan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-01-07 19:23


kawan rapat = ako-anda

teman tapi xmesra = saya-awak

yang spesel = belom fikir lagih lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

ain95
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30803
Posting: 36
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-08-07 09:57


kat sekolah aku-kau
kat sini ali-minah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain95Profil   Hantar PM kepada ain95   Pergi ke ain95's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 23-10-07 09:22


Assalamualaikum :-D :-D :-D :-D

mana-mana pun boleh.sama saja.asal ada hormat. tak ada skem ke apa.asal jangan nama panggilan yang tak elok dah lah :-D


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-10-07 09:34


jika nama saya-awak..itu maksudnya dengan org yang baru kenal @ dengan org yang tak berapa rapat dengan kita.
kalau guna nama..menunjukkan wujudnye kemesraan dalam persahabatan (kawan-kawan rapat).
Aku-kau..ana tak pernah guna sebab dah dididik dari kecil oleh ma dan abah jangan guna sebab kasarm, kalau guna dengan adik beradik, confirm kena tampar mulut oleh ma @ abah:-):-)


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang
[ Telah diedit oleh: Iman_Hayati pada 23-10-07 09:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-10-07 10:14


guna awak saya bila baru berkenalan..guna kau-aku bila da lama kenal serasi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 23-10-07 10:26


suka pakai aku-kau nampak macam lebih mesre
tapi kadang-kadang pakai kita-name org satu lagi
jrg2 saya-awak kecuali mel atau dengan tak pernah dilihat o dikenali

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 25-10-07 20:46


saya seboleh2nya nak m'amalkan saya-awak dengan perempuan, tapi lain pula jadinya...depa pulak( bukan semua) yang nak aku-kau (masa saya kat tingkatan 4, baru start sekolah campur laki perempuan)....masa tu nak cakap aku-kau punyalah berat lidah ni....
...dalam bercinta pulak....dah!!! saya tak nak terlibat lagi, selepas ini inshaALLAH bercinta dengan isteri saya nanti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-10-07 08:34


kalau dengan kawan-kawan lama...'aku, mu' (sama perempuan)- sebab lebih selesa dan biasa... dulu sekolah semua perempuan..
bila masuk ipt, 'aku-anda' jarang guna.. rapat jugak tapi dr segi penggilan bahasakan nama..em...
dengan laki pulak..aiseh...tak pernah guna 'aku anda'..selalu bahasakan nama, atau 'awak saya' atau 'ana anta'...berat lidah ni nak guna 'aku anda'..mungkin sebab rasa hormat pada rijal..hem...

:bunga: :bunga: :bunga:


-----------------
Photobucket



[ Telah diedit oleh: Nuranys pada 28-10-07 08:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 07:52


'kome-deme' lah.. untuk kawan yang sewaktu dengannya.. kekadang aku-anda juga.. tengok pada jenis kawan.. kalau kawan yang kurang rapat,saya-awak.. yang tersangat rapat,aku-anda.. dalam internet,saya-awak .. dalam ukhwah awak-saya.. dalam adik beradik,aku-anda.. dengan orang tua,nama panggilan saja nampak lebih mesra dan selesa.. :kelip:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

nur_kesucian
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16988
Posting: 68
Dari: uKm bAnGi

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 10:35


Assalamualaikum

saya tak biasa guna 'aku-kau' dengan mem2 tapi ada sesetangah mem guna 'aku-kau' dengan saya tapi saya akan balas 'saya-awak'... ;-)

tapi bagi saya penggunaan nama lebih mesra.. dalam sms atau perbualan lebih suka guna nama... nama itu kan satu d0a... :welcome:

apapun2 depend 0n individu dan jadilah diri anda yang sebenar... 8-)


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us



Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kesucianProfil   Hantar PM kepada nur_kesucian   Pergi ke nur_kesucian's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 11:45


hehehe saya suka panggil nama ,nampak lagi hormat panggil nama.iyalah penat mak ayah mereka bagi nama sedap-sedap.hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 12:02


kalau saya dengan kawan-kawan yang agak rapat memang guna 'anda -aku ....senang dan selesa..tapi kalau kawan tak rapat guna saya-awak...kalau kawan-kawan yang guna nama so saya ikut saja lah.....ikut kesesuaian masing-masing lah kan....


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 04-01-09 13:12


saya pun guna saya atau kita... dan saudara/i, awak, untuk org tak rapat... kalau dah rapat, anda aku saja... lebih mesra, boleh tumbuk tampar...

tak pernah guna ana enti, tapi saya senang saja org guna ana enti dengan saya...tak ada masalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 05-01-09 16:43


Pada 19-12-06 15:30 , nurwahida posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-04 09:22 , rawdhah posting:

!!! QUOTE !!!

..hmm panggil apa-apa lah..janji jangan yang buruk2 sudahler....


salam ...
ye..betul itu..
kita berbahasa dengan cara yang baik...yang tak menyakitkan hati sudah lah...saya pun ikut jugak peringkat2 yang sesuai bagi sesorang itu kalau nak panggil...



betul-betul :-D


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-01-09 16:55


bagi saya..kalau panggilan aku-kau ni..kawan yang kita boleh berkasar atau bergurau senda sikit..saya awak ni yang ala2 sopan sikit..yang kita tak biasa sangat nak berkasar..kalau nama tu yang lebih spesel lah..macam saya sendiri pun untuk kawan yang boleh hentam saja bercakap, guna aku-kau lah..saya-awak ni yang kena baik sikit..dan lagi satu guna nama-saya contohnya is-saya,hafiz-saya..tu yang betul-betul baik lah..tapi lain org,lain juga maksudnya.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 02-02-09 01:36


kalau membahasekan diri masing-masing menggunekan name nampak macam tengah berjiwang lah pulak. ish;
"amin dah hantar surat ain kat cikgu, dia cakap nanti dia call ain, Kalau dia call ain bagitau amin ye"
(=U v U= )... macam geli lah pulak.

pakai saya-awak lebih umum. biasanya budak-budak U pakai. kalau kau-aku tu budak-budak perasan matured. hah ha.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 09:55


Assalamualaikum

Saya biasa guna Aku-anda .. tu mana yang rapat lah... tapi yang baru jumpa biasa guna saya-awak... dalam penulisan saya lebih selesa guna SAYA... kalau orang tersebut ada pangkat, kita panggillah guna pangkat.. sebagai tanda hormat kepada dia...


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 09:59


!!! QUOTE !!!

Saya biasa guna Aku-anda .. tu mana yang rapat lah... tapi yang baru jumpa biasa guna saya-awak... dalam penulisan saya lebih selesa guna SAYA... kalau orang tersebut ada pangkat, kita panggillah guna pangkat.. sebagai tanda hormat kepada dia...


Saya biasa guna Aku-Engkau .. tu mana yang rapat lah... tapi yang baru jumpa biasa guna saya-awak... dalam penulisan saya lebih selesa guna SAYA... kalau orang tersebut ada pangkat, kita panggillah guna pangkat.. sebagai tanda hormat kepada dia...

Saya-Encik, Saya-Tuan, Saya-Saudara/ri, Saya-Dato', Saya Tan Sri :-D :-D


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

mulukhiyyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2008
Ahli No: 34681
Posting: 82

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 10:48


..saya dengan kawan-kawan aku dan anda..tapi dengan member2 saya gunakan anda dan saya,kalau dengan teman saya gunakan anda dan man man...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulukhiyyahProfil   Hantar PM kepada mulukhiyyah   Quote dan BalasQuote

marsyitah_huda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.05.2008
Ahli No: 33544
Posting: 40
Dari: sentul

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-02-09 11:02


salam.. saya kalau dengan member rapat aku engaku lah saya panggil.. kalau org yang baru kenal saya bhasa kan saya awak lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyitah_hudaProfil   Hantar PM kepada marsyitah_huda   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 02-02-09 15:28


Salam
Kalau ana, mula-mula kenal ana guna saya-awak tak kira lah laki or puam
Bila lama kenal ana guna ak-anda untuk org laki, dan saya-awak @ minah-saleha untuk kawan puam
kadang-kadang ak-anda pun guna juga bila da rapat dengan mn2 kawan puam
dengan laki kadang-kadang ana guna minah-ali or ana-anta(bergntung pada sapa org tu)
Untuk kawan puam pun ana guna juga ana-anti but jarang2 juga sebab tak ramai kawan puam ana yang guna ana-anti


Berdasarkan pengalaman kawan ana, boleh ada yang guna ak-anda bertukar kepada saya awak, maksudnya org tu suka kat kita
Atau bila dia bahasakan minah-ali, pun bermakna dia suka kat kita

Kalau dengan org lain dia biasa bahasakan aku-anda sebaliknya dengan kita dia bahasakan ore(bagi org klate) atau brcakap dengan kita pun berhati-hati, mean dia dah letakkan gap dengan kita
Or maybe dia takut nak get in dalam dunia kita or tak berapa boleh pergi dengan cara kita

-Sekadar berkongsi-

Bookmark and Share

    


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

mujahadah_solehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35601
Posting: 49
Dari: UKM, Bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-02-09 17:33


Salamualaikum

Saya pulak..semua orang saya panggil 'saya- awak'
lelaki dan perempuan.
Tapi, bila lebih tua bagi perempuan 'kakak',
if lelaki tua lebih 2 tahun baru panggil 'abang'

sekarang kat u ni,
walaupun dengan senior2 yang perempuan sebaya,
namun oleh kerana lain batch saya panggil 'kakak'
kerana tanda menghormati senior.
So, rasa lebih muda lah..hik2

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadah_solehahProfil   Hantar PM kepada mujahadah_solehah   Pergi ke mujahadah_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» antara panggilan "aku-anda","saya-awak" atau "ali-minah"

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.198045 saat. Lajunya....