Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
It is possible to fail in many ways...while to succeed is possible only in one way.
-- Aristotle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: studiosmilesnyc
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43104

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 21
Ahli: 0
Jumlah: 21




  Yang Masuk Ke Sini
studiosmilesnyc: 1 hari, 9 jam, 17 minit yang lalu
dentistinhouston: 1 hari, 11 jam, 13 minit yang lalu
ezequielvince: 1 hari, 12 jam, 34 minit yang lalu
shanejohnson: 5 hari yang lalu
wadud: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu
muslimin23: 29 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: Doktor wanita bukan isteri idaman??


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» Doktor wanita bukan isteri idaman??

Please Mendaftar To Post


Oleh Doktor wanita bukan isteri idaman??

Niya_Shahana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12349
Posting: 65
Dari: Kelate

venezuela  


posticon Posting pada: 28-11-04 16:48


wbt..
Tergerak hati ana utk berbicara ttg isu ini sbg lanjutan dr topik yg dibicarakan oleh princ_muslim...benarkah doktor wanita bukan isteri idaman para lelaki???

Jgn pelik, sbb sesetengah lelaki mmg x berminat nak jdkan sorang doc sbg isteri mereka..yelah..dahla sibuk ngan oncall..mane nak jg anak lagi..lyn suami dan mcm2 lg...

Mmg x dinafikan, kalo jodoh x ke mana.. Sejauh mane seseorang tu nak mengelak dr beristerikan seorang doc, kalo dah disuratkan..terima je la..

Seorang doc pakar pernah berty pd ana n rakan2, nape pilih bidng ni? Kami x dpt jwp..n belum ade jwpn yg benar2 pasti..beliau kata, being a doc is not seindah yg disangka..life xde..keje siang malam..tgl suami,anak2..nak happy cam plajr u lain pun x leh..kami diam jer..

But now, biarpun baru sethn jagung, ana mcm da ade idea..inilah life kami!! This is the way we choose..and we enjoy living our life in this way!! The most important thing, betulkan niat..ana menimba ilmu..x kira la dlm bidang ape..hy kerana ALLAH SWT..lgpun setiap kejayaan xkan lengkap ty pengorbanan,isn't it???

Ttg cannot be a good wife n mom..that not really the deal..kekadang tu,surirumah sendiri fail dlm jlnkan tugas dia..as long as kite tau peranan n t/jwb..everything will be okey..insyallah..Lg pun dah ramai doc yg ada jumpa yang success in playing the both role...

So, ape korang punye pendapat plak..doakan ana selalu,k..wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Niya_ShahanaProfil   Hantar PM kepada Niya_Shahana   Pergi ke Niya_Shahana's Website   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-11-04 19:04


Salam..

Tertarik ana utk respon pada topik ukhti Niya_Shahana.... walaupun ana bknlah medical student.. but insya Allah gonna be 1! doa2kanlah..

hurm, mmg pernah ana dgr cerita ttg ada sestgh lelaki yg mencari pelajar medical.. tp syarat utk berkahwin.. tak leh jd doktor..??.. well, ada yg terima n ada yg x blh terima.. depends pada individu... ada yg sngp melepaskan pinangan walaupun laki itu adalah idamannya selama ini... krn, menjd doktor adalah cita2nya selama ini.. apa tujuan jd doktor??... sudah tentu yg x bersetuju berhenti bljr n 'sit in the kitchen' krn ada sbb2 yg kukuh... n sprt ukt niya kata...slh satu sbb ilh utk berkorban pd agama n bangsa.. maybe sestgh org anggap doktor ni kehidupan dia sibukkk je memanjang.. tp disebalik tu... insya Allah setiap kali dia korbankn masa n tenaga,ia akan diberi ganjaran oleh Allah... n wanita ni dpt membantu dlm peperangan dr segi penyediaan mknan n perubatan/merawat... So, apa lagi peluang yg best dr ni utk kita lpskn? Maybe di Malaysia ni Alhamdulillah masih aman.. tp, bg docs yg menyertai MERCY, mrk akan dihantar ke negara2 Islam utk membantu... Best kan?? n membuka peluang utk mati sbgi seorg SYAHEEDAH!

Kalaulah lelaki2 diluar sana .. phm akan besarnya gnjrn n peranan sbgi seorg doktor...

p/s: semmgnya dulu ana pn tanak jd doktor.. sbb takut darah! hehe.. tp, skrg ana dh x kisah~ apa sahaja utk agamaku,Islam! Doakan ana berjaya in SPM thn 05 nnt...

n.. kak Niya_Shahana study kat USM kk ke?.. bhgn maner?? PPSK or PPSG?

Wallahua'lam



-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

[ Posting ini telah di edit oleh: SyAhEeDa pada 2004-11-28 19:06 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-04 22:34




setuju sekali dgn niya_shahana!! yg penting itu niat. kalau kite sibuk dgn kerjaya sbg doktor sekalipn Allah pasti akan m'bantu kita khususnya dlm m'urus rumahtangga kalau kita paksikn pekerjaan kita hanya kerana Allah...

harap2 ana pn bakal b'gelar doktor mcm niya.. insya allah...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

nurse_intan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2004
Ahli No: 11770
Posting: 125

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-04 01:04



sy pun setuju ngan kenyataan2 di atas. dr pemerhatian sy, mmg la jd doc ni bz tp bukannye sentiasa. lgpun dh tugas...bukan sume org leh kije camtu. jd doc wanita ni kena kuat semangat and yg penting kena berani. takpe..bekerja la krn Allah and kalo dah jodoh tu takkan ke mana. stp manusia ni kan diciptakan berpasangan. juz keep up da good work, ok?!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurse_intanProfil   Hantar PM kepada nurse_intan   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3377
Posting: 372
Dari: bumi waqafan Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-04 01:13



anggaplah ini satu dugaan...

-----------------
Mahabbah Mawaddah Lil Ukhwah Fillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

centric
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2004
Ahli No: 7819
Posting: 335

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-12-04 08:47




Memang betul menjadi doktor atau guru adalah satu tugas yang mulia. Apa-apa pun sebagai seorang bakal suami, sebelum kahwin dengan doktor wanita mesti tahu dan boleh terima tugas isteri sebagai seorang doktor. Janganlah pula cari alasan setelah kahwin yang mana isteri tak dapat melayan dengan baik. Faham-faham ajalah, malam-malam kena dok kat hospital.

Macam abang ipar ana dan biras ana dua-dua doktor dan sekarang ni ada dua orang anak. Alhamdulillah so far.

Bookmark and Share

    


  Member Information For centricProfil   Hantar PM kepada centric   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-12-04 10:36



Apa2 pun ia berpandu pd niat kita.....

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

nurilanwar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.08.2003
Ahli No: 3035
Posting: 54

Perak  


posticon Posting pada: 07-12-04 11:08




ok la tu kan naa...sakit, demam dapat ubat free!

'' on the spot treatment within seconds ''

p/s : cari jangan tak cari



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilanwarProfil   Hantar PM kepada nurilanwar   Quote dan BalasQuote

murnirah
Warga Rasmi
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8450
Posting: 20
Dari: bumi ALLAH yang indah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-12-04 15:11


..knape bukan isteri idaman plak? susahla ana macam nih.."jodoh pertemuan di tangan ALlah'...wALlahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For murnirahProfil   Hantar PM kepada murnirah   Quote dan BalasQuote

pErMaIsUrI_hAtI
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 244
Posting: 116
Dari: IIUM KuAnTaN CamPuS

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-12-04 15:53


is it true??

yg ana slalu dgr, lelaki takut nk dekat dgn bakal2 doktor...kenapa ekk? we are not mutants...

mind setting kena betul...suami kena faham kedudukan isteri sbg doktor...i.allah doktor yg solehah tidak akan mengabaikan keluarga...

-----------------
Kuli kepada Dakwah...
Hamba kepada Allah...
hidup mulia @ mati syahid..!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For pErMaIsUrI_hAtIProfil   Hantar PM kepada pErMaIsUrI_hAtI   Quote dan BalasQuote

g3p_ajib
Warga Rasmi
Menyertai: 05.12.2004
Ahli No: 12806
Posting: 14
Dari: Malaysia

japan  


posticon Posting pada: 08-12-04 10:43


mmm, saya study di usmkk. bukan kerana lelaki tak nak dekat dr wanita, tapi kebanyakan wanita yang menjadi medical student jarang mencari lelaki 'luar' sebagai couplenya...bukan saya menggalakakkan couple dalam usm di sini.

kebanyakan dr wanita, jarang yang menjadi sebutan dikalnagn medical student laki2....nak tahu kenapa???ada yang kata sibuk lah, susah nak disik anak dan lain2....jadi kebanyakannnya ramai yang minat perempuan yang amik kos education...hehehehe...sekadar menyuarakan pandangan


Bookmark and Share

    


  Member Information For g3p_ajibProfil   Hantar PM kepada g3p_ajib   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 08-12-04 12:59




kita boleh kata apa saja tapi kalau dah jatuh cinta kat Dr segalanya sanggup ku tempohi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

kHaLiFaH_aLaM_MaYa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 802
Posting: 106
Dari: Capri Island

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-12-04 22:05


...OK LAH TUH, SAKIT DEMAM ADA ORG JAGA,UBAT PUN FREE, LAA NII UBAT HOSPITAL KERAJAAN PUN DAH NAK KENA BELI..

-----------------
http://www.cash-banker.com/promo.php?from=khalifah03 -Money Machine

Jika Hati Disinari HidaYah,Membujur Lalu

Bookmark and Share

    


  Member Information For kHaLiFaH_aLaM_MaYaProfil   Hantar PM kepada kHaLiFaH_aLaM_MaYa   Quote dan BalasQuote

raudhah_islami
Warga Rasmi
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5692
Posting: 19
Dari: Pulau Mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-12-04 22:54


...SOKONG pendapat Niya! btul tuh, yg penting niat kte nak bantu agama... Betapa mulianya seorang doc tu ble dpt merawat mujahidin² + mujahidah² ISLAM yg sememangnya berjuang semata-mata krn Allah!
and..btul gak ckp aikal tuh! Kalau dh jatuh cinta kat doc, hmm org yg paling benci/x nak kahwin dgn doc pd mulanya pun dah x leh nk wat pe...

whatever, put ur trust in ALLAH!

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah_islamiProfil   Hantar PM kepada raudhah_islami   Pergi ke raudhah_islami's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-12-04 23:05


sapa kluarkan kenyataan, 'doktor wanita bukan isteri idaman?'. sebagai lelaki, tak pernah dengar pun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-12-04 12:14


Quote:

On 2004-12-07 15:53, pErMaIsUrI_hAtI wrote:
is it true??

yg ana slalu dgr, lelaki takut nk dekat dgn bakal2 doktor...kenapa ekk? we are not mutants...

...i.allah doktor yg solehah tidak akan mengabaikan keluarga...


Betul tu Dr Zahraa'...all of women doctor are not mutants but just are human being
saper cakap Doktor wanita bukan isteri idaman? even my former teacher had asked me to find women doctor as my wife......so the statement is not true

Wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

itifa2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11138
Posting: 80
Dari: johor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-12-04 15:03


berbincang pasal doktor wanita aje...hurmm....bagaimana dgn doktor lelaki.... adakah doktor menjadi idaman???

Bookmark and Share

    


  Member Information For itifa2Profil   Hantar PM kepada itifa2   Pergi ke itifa2's Website   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-12-04 12:21


being a medical student is a gift from GOD...bukan senang nak maik medic nie wehh...ana pun mintak gak medic tapi dpt dietetic...hehe..jadilah dah anugerah ALLAH camtu...

bertuah la sape dpt isteri doc tuh..bangga rasenye lagipun keje doc nie bukan sumer org leh bawak...hanya yg betul2 terpilih je..the choosen one...tahniah buat para medical stud and doc to be...

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

ije
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.10.2004
Ahli No: 11883
Posting: 39
Dari: malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-12-04 12:45


doktor wanita bkn idaman isteri..? hurmm gitu ke? xpenah dgr pon. sume tu berpandu pd niat ssrg. lgpon kalau dh jodoh, nk wat camne.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ijeProfil   Hantar PM kepada ije   Quote dan BalasQuote

fattah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2004
Ahli No: 11894
Posting: 106
Dari: pLAnEt BuMI

newzealand  


posticon Posting pada: 20-12-04 14:13


Quote:

On 2004-12-07 10:36, suhaimi_sr wrote:

Apa2 pun ia berpandu pd niat kita.....

-----------------
***tengku fattah



firstly, krn Allah........

-----------------
***tengku fattah

Bookmark and Share

    


  Member Information For fattahProfil   Hantar PM kepada fattah   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 20-12-04 14:39




Erm bagus kan jd doc leh tolong org..doc MERCY ke oversea...em best gak tue...tp kalo ana dpt isteri doc sape la nak jaga ana nnt..ehehhe..yerla isteri asyik sibuk je...nak halang xleh benda baik...xhalang plak nak pujuk hati sendiri...susah2...tp depends la individu masing2..ade je lelaki yg minat isteri nyer doc..sesungguhnya Allah xakan membebankan sesuatu kaum itu mengikut kemampuan kaum tue sendiri...kalo nak jd doc terus kan je...insyaAllah ade je jodoh tue ok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-04 14:50


kalau dah jodoh,tak ke mana tu...doktor tu boleh la..apa yang peliknya... ....

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

oimura
Warga Rasmi
Menyertai: 28.05.2004
Ahli No: 9213
Posting: 2
Dari: Malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-12-04 16:00


aku ske dak medic...wut more can i say.

Bookmark and Share

    


  Member Information For oimuraProfil   Hantar PM kepada oimura   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 21-12-04 09:55


..hmm terpulangla pd individu masing2...

-----------------
"Bukan satu paksaan untuk disebarluaskan,saling mengingatkan sesama bukanlah hal binasa"

Bookmark and Share

    


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-12-04 21:23




selagi pandai membahagikan masa itu yg penting.kerja apapun tetap sibuk tak kisahlah doc ke bukan.Sebelum saya masuk uia,,,,saya bekerja sebagai kerani.Sibuk sgt.melihat pada mereka yang berkahwin dan mempunyai anak...kadang2 kesian juga sebab mak dia sibuk antar anak dkt nursery.kerja akak tu just a clerk jer...no life social.suami pun dikalangan org yg kerja kat situ.
so what is the problem klu dia doc ker bukan?



Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

tinta_kudus
Warga Rasmi
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13146
Posting: 16

Perak  


posticon Posting pada: 26-12-04 16:46


Niya student medic kt mana ye? Kerjaya dokotor ni satu tugas yang mulia. Doktor wanita Islam pada pendapat saya mmg sangat2 diperlukan. Nasihat saya janganlah kerana merasakan doktor wanita bukan isteri idaman, maka mereka yang berkemampuan dan berkelayakan mengundur diri dari meneruskan hasrat dan cita-cita untk jadi doktor. Pedulikan apa org kata...yang penting niat kita betul2 ikhlas kerana Allah..besar nilai pengorbanan mereka ni demi kemaslahatan umat Islam khususnya. Insya-Allah saya rasa masih ada je lelaki yang boleh terima isterinya seorang doktor. Bagi mereka2 yang berfikiran matang dan terbuka pada saya bukanlah suatu perkara yang berat untuk mengenepikan sedikit kepentingan diri demi kemaslahatan agama dan umat Islam.

Insya-Allah Allah pasti akan temukan kalian dengan insan2 yang memahami...kalau sudah jodoh x kemana nye...

Ada rakan seperjuangan semasa belajar di UKM dulu, sekarang seorang Ustaz di sekolah Menengah isterinya pula seorang doktor. alhamdulillah bahagia jek sampai sekarang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tinta_kudusProfil   Hantar PM kepada tinta_kudus   Quote dan BalasQuote

kakciknah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3875
Posting: 165
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-12-04 19:06


bukan isteri idaman??
sebenarnya atas kita..pandai bahagi masa....insyallah semuanya berjalan lancar..........akak ana pun bakal jadi doktor...tapi insyallah dia dah janji ..semuanya akan berjalan lancar...pihak suami yg bukan doktor...kena faham laa tugas si isteri....sama2 faham..baru bahgia idup..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakciknahProfil   Hantar PM kepada kakciknah   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-05 00:06



kalau dah jodoh tak kemane..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-01-05 15:38


dapat wife dr lah best..senang nak mintak mc....apalah..jumud sgt otak....


p/s:ex-gf dr mata

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

amiratulizzah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.07.2004
Ahli No: 9818
Posting: 57
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-05 22:59


hmmmm,.....
taktau nak komen ape....



[ Posting ini telah di edit oleh: amiratulizzah pada 2005-04-06 08:37 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For amiratulizzahProfil   Hantar PM kepada amiratulizzah   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 02-05-05 23:21


sy setuju psl soal jodoh,tp sy dpt faham kenapa original topic starter kate doc wanita bukan isteri idaman.

the reason is simple.being a doctor is a big responsibility in itself.similarly,tangungjwb sebagai ibu dan isteri pun bukannya tugas remeh.so mmg susah rasanya utk betul2 comitted dlm satu tugas,without negatively affecting the other.

org lelaki,generally,pilih org yg ada banyak masa utk diri mereka dan anak2.tp klau isteri asik sibuk on-call,asik di operation theatre,sapa nk take care of the husband and more importantly the kids?kita takleh salahkan isteri tu,dah mmg profesion dia,tp my point is,org yg kononnya pilih non doctor ade sbb yg kukuh not to choose a doctor.malah lelaki tu patut dipuji sbb da fikir utk yg terbaik utk rumahtangga dan bakal anak2nya.

i`d like to stress here that sy bukan nk kata "ok jgn kawin dgn doc wanita,nnti diorang xde mase utk keluarga".
i`m trying to justify the reason kenapa some of us(including me,probably?),when looking for a potential queen of his heart,rasa agak keberatan utk pilih doctor.

again,jodoh penentu segala.mungkin sy ckp mcm ni skarang tp tgk2 nnti sy lak yg kawin dgn doc lak kan ;P

wslm

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 02-05-05 23:22


sy setuju psl soal jodoh,tp sy dpt faham kenapa original topic starter kate doc wanita bukan isteri idaman.

the reason is simple.being a doctor is a big responsibility in itself.similarly,tangungjwb sebagai ibu dan isteri pun bukannya tugas remeh.so mmg susah rasanya utk betul2 comitted dlm satu tugas,without negatively affecting the other.

org lelaki,generally,pilih org yg ada banyak masa utk diri mereka dan anak2.tp klau isteri asik sibuk on-call,asik di operation theatre,sapa nk take care of the husband and more importantly the kids?kita takleh salahkan isteri tu,dah mmg profesion dia,tp my point is,org yg kononnya pilih non doctor ade sbb yg kukuh not to choose a doctor.malah lelaki tu patut dipuji sbb da fikir utk yg terbaik utk rumahtangga dan bakal anak2nya.

i`d like to stress here that sy bukan nk kata "ok jgn kawin dgn doc wanita,nnti diorang xde mase utk keluarga".
i`m trying to justify the reason kenapa some of us(including me,probably?),when looking for a potential queen of his heart,rasa agak keberatan utk pilih doctor.

again,jodoh penentu segala.mungkin sy ckp mcm ni skarang tp tgk2 nnti sy lak yg kawin dgn doc lak kan ;P

wslm

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 00:33




tak juga... sbb saya ada angan2 nak kahwin dgn doktor...

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 00:41




semua orang boleh dikatakan faham jugalah kesibukan seorang doktor... pagi-pagi lagi dah masuk ward... 7.30 pagi dah mula ward-round dekat hospital... bukan sekejap maunya 1 1/2 jam tu pun kalau patient sikit.. berapa kali sangatlah patient tinggal sikit kat ward tu??

lepas ward round kena tunggu ward atau join OT... tak pun bagi MO kena buat clinic plak... sampai tengah hari... petang balik ke ward... lepas tu ade evening-round plak kat ward... kalau patient ramai... hmmm.... lepas tu kekadang kena on-call... langsung takleh balik umah... esoknyer kena post-call plak... hmmm... 32 jam duduk di hospital sahaja... maunya tak letih...

balik rumah nak kena buat keje umah... ade org gaji pun takkan nak harap org gaji buat segalanya...

sebab tu lah...

w/pun sy nie bakal doctor... sy harap2 isteri sy bukan doctor... kesian dia....

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 03-05-05 01:46


Quote:

On 2005-05-03 00:41, Meow wrote:


semua orang boleh dikatakan faham jugalah kesibukan seorang doktor... pagi-pagi lagi dah masuk ward... 7.30 pagi dah mula ward-round dekat hospital... bukan sekejap maunya 1 1/2 jam tu pun kalau patient sikit.. berapa kali sangatlah patient tinggal sikit kat ward tu??

lepas ward round kena tunggu ward atau join OT... tak pun bagi MO kena buat clinic plak... sampai tengah hari... petang balik ke ward... lepas tu ade evening-round plak kat ward... kalau patient ramai... hmmm.... lepas tu kekadang kena on-call... langsung takleh balik umah... esoknyer kena post-call plak... hmmm... 32 jam duduk di hospital sahaja... maunya tak letih...

balik rumah nak kena buat keje umah... ade org gaji pun takkan nak harap org gaji buat segalanya...

sebab tu lah...

w/pun sy nie bakal doctor... sy harap2 isteri sy bukan doctor... kesian dia....



syabbash inspector shahhab syabbash
kita sependapat and hopefully kita sama2 boley jd doctor satu hari nnti.
pastu kita jgn pilih doc sbg isteri...

*run*

gurau jelah!



Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 03-05-05 10:40


tak semua doc. wanita camtu sifatnyer........
Serik ker???Kurik kundi, merah saga.....


jangan kerana nila setitik,
Rosak susu sebelanga



jaga diri, hiasi peribadi

[ Posting ini telah di edit oleh: farhanna pada 2005-05-03 12:32 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

ajul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.06.2004
Ahli No: 9401
Posting: 54
Dari: KL

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 01:32


sonok tgk topik ni..sy plak nak kasi pendpt..
katekan anda ade 2 pilihan..A dan B..dua-duanya sama hebat..tp B lebih byk masa terluang utk anda n keluarga..so di mana pilihan anda?
walaupon jodoh itu di tgn tuhan..tp kite juga yg berusaha mencari jugak kan?sblm nak buat calon tu..bg lelaki yg dah berfikir pjg..byk aspek dah di ambil kira..so kena buat pakej la..
sbg seorg lelaki..sy mmg akui..kami juga memerlukan teman yg boleh mengambil berat ttg diri kami..terutamanya time2 mmg kite sgt memerlukan nya..
kami x salahkan diri anda sbb itu mmg profesion anda..tetapi mungkin menyalahkan diri sendiri kenapa memilih anda..sbb tu la ramai dkalangan shbt sy ingin mencari calon di kalangan bakal cikgu..selain tugas yg mulia..byk juga masa utk keluarga..

tp yg penting hati juga..bile dah suka..biarlah lautan api akan ku harungi jua..haha

kalau bole sy xnak isteri sy nanti keja..cian tgk dia penat..tp phm juga situasi sekarang..kalau sy duk umah shj pon..bosan dibuatnya..cian pulak tgk dia bosan..hehe..
yg pentign tahu laksanakan tanggungjwb yg sebaik mungkin..
sy cume bg pendpt bg seorg lelaki..

p/s - maaf..ada juga d kalangan lelaki yg memilih bakal isteri doktor utk hidup senang..so berjaga2 la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ajulProfil   Hantar PM kepada ajul   Quote dan BalasQuote

ajul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.06.2004
Ahli No: 9401
Posting: 54
Dari: KL

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 01:36


sonok tgk topik ni..sy plak nak kasi pendpt..
katekan anda ade 2 pilihan..A dan B..dua-duanya sama hebat..tp B lebih byk masa terluang utk anda n keluarga..so di mana pilihan anda?
walaupon jodoh itu di tgn tuhan..tp kite juga yg berusaha mencari jugak kan?sblm nak buat calon tu..bg lelaki yg dah berfikir pjg..byk aspek dah di ambil kira..so kena buat pakej la..
sbg seorg lelaki..sy mmg akui..kami juga memerlukan teman yg boleh mengambil berat ttg diri kami..terutamanya time2 mmg kite sgt memerlukan nya..kalau bole nak dia ada di sisi kita..
kami x salahkan diri anda sbb itu mmg profesion anda..tetapi mungkin menyalahkan diri sendiri kenapa memilih anda..sbb tu la ramai dkalangan shbt sy ingin mencari calon di kalangan bakal cikgu..selain tugas yg mulia..byk juga masa utk keluarga..

tp yg penting hati juga..bile dah suka..biarlah lautan api akan ku harungi jua..haha

kalau bole sy xnak isteri sy nanti keja..cian tgk dia penat..tp phm juga situasi sekarang..kalau sy duk umah shj pon..bosan dibuatnya..cian pulak tgk dia bosan..hehe..
yg penting tahu laksanakan tanggungjwb yg sebaik mungkin..
sy cume bg pendpt bg seorg lelaki..

p/s - maaf..ada juga d kalangan lelaki yg memilih bakal isteri doktor utk hidup senang..so berjaga2 la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ajulProfil   Hantar PM kepada ajul   Quote dan BalasQuote

Darth_Alakazam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16027
Posting: 95
Dari: kampar,perak

Perak  


posticon Posting pada: 04-05-05 03:59


aiyaaa... ini macam punya topic pun ala ka?
apa pasai lu suma mau kasi pecah kapala pikir, solution dia simple aja....

[bold]perbezaan diantara kerjaya pakar, profesional dengan separa/bukan profesional...[/bold]

kerjaya pakar
-komitmen pada kerja tinggi..tanggungjawab berat
-masa banyak terluang ditempat kerja
-tidak mempunyai banyak masa untuk diri sendiri/orang lain
-gaji lumayan

kerjaya profesional
-komitmen kerja hanya pada waktu yang ditetapkan..tanggungjawab sederhana
-mempunyai masa untuk diri sendiri/orang lain
-gaji sederhana

kerjaya separa/bukan profesional
-komitmen kerja hanya pada waktu yang ditetapkan ..tanggungjawab kurang hanya beberapa aspek sahaja, banyak masa untuk choking-choking
-punya banyak masa untuk diri sendiri/orang lain
-gaji rendah

common sense maa... haiyaaaaa , use your brain la. itu macam kalau u kawin dengan programmer haa.. dia lagi gila... duduk depan komputer saja. manyak tensen woo ini macam...

May the force be with you.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Darth_AlakazamProfil   Hantar PM kepada Darth_Alakazam   Pergi ke Darth_Alakazam's Website   Quote dan BalasQuote

luvsalsabila
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16168
Posting: 34
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 04-05-05 18:42



ana nak jd doktor tp xdapat.........tp nak jugak......tp camaner????????skang ni amik akaun nak msuk sem3 tgh tgg result sem 2....dlu spm amik sains tulen+agama........ hanya tuhan saja yg mengetahui.......ader hikmah agaknyer... ceriakan dri smoga dpt trima dgn redha.... mohon ptunjuk &hidayahMU ILAHI....

Bookmark and Share

    


  Member Information For luvsalsabilaProfil   Hantar PM kepada luvsalsabila   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 07:23



Doktor adalah idaman saya...heheheh...Doakan saya dan dia agar cepat disatukan..insyaAllah...

"Hendak Seribu Daya...Tak Nak Seribu Dalih"



Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

isnani
Warga Rasmi
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10968
Posting: 15
Dari: sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 26-05-05 15:50


hari tu ada pi rumah sahabat,lepas tu mak dia cakap la kat ana,yg pempuan ni susah kalu jadi Dr.tp tak kisah ,Insya Allah byk pahala,makcik tu ckp.kita niat jadi doktor ni kan nak tunaikan fardu kifayah kan?kita bantu agama Allah,insya Allah; Allah akan bantu kita.

tapi ada btl ckit cakap si niya tu,ada lelaki yg tak nak kawin ngn Dr. sebab bg diorg taraf Dr. tu tinggi sgt.apa pendapat korang

Bookmark and Share

    


  Member Information For isnaniProfil   Hantar PM kepada isnani   Pergi ke isnani's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 15:58


sume ni terpulang pada penilaian individu. Ada lelaki x nak terima jodoh doktor sebab ego...

tapi,jodoh Allah.Kalo dapat bersyukur, tak dpt pun barsyukur gak...

Kesimpulannya,kita kene sentiasa bersyukur atas apa yg dikurniakan Tuhan

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

ahlillah
Warga Rasmi
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 193
Posting: 16
Dari: Negeri Jelapang Padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 17:50


...

tak tahu nak bagi komen macam mana because i also will be one of muslimah doctor...insyaAllah. Ada gak ana dengar2 orang cakap gitu.macam2....tapi yang pastimya...bukan senang nak cari suami yang betul2 paham tentang kerjaya ni. Memang senang cakap sekarang...tapi takut tak tahan ja bila kawin nanti. Oncall....memang kena sabar betul2 dan paham.

Yang pastinya..kepada sahabat2 muslimah yang bakal be a doctor...jangan siakan peluang kita....pastikan tujuan kita untuk ummah. Mungkin banyak suka dukanya...tapi memang best.
GAMBATE KUNDASAI

-----------------
Salam ukhwah buat sahabat2....sesungguhnya bicara kita adalah bicara sufi...tanpa suara dan kata-kata...kerana penghubung kita adalah suara hati...bertemu berpisah k

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahlillahProfil   Hantar PM kepada ahlillah   Pergi ke ahlillah's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 01-08-05 21:11


Assalamualaikum....

doktor juga seorang wanita..
bagi shah tak salah sebab itu adalah kerja yang mulia..
mungkin dioa kerja di bahagia bersalin..
tak ada lah isteri orang lain nak malu nanti kalau ada masalah..

wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 23:30


ala....tak hairan sangat doc.
saya sendiri akan berusaha jadi Doktor (lecture) bukan Doc.
berdiri biar dikaki anda sendiri..buat apa nak tumpang kesenangan pasangan kita...kita ni orang lelaki mesti lebih hebat (kerjaya) dari seorang perempuan..
rasa macam lemah saja jika hidup ni mengharapkan belas kasihan orang..

[ Telah diedit oleh: Ghufranallah pada 01-08-05 23:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-08-05 02:14


asalkan akhlak bagus........!!!!!!!!!!!!!!!! :)     FIKIR, FIKIR, FIKIR

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

azlan_zaman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 3339
Posting: 48
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-08-05 05:03


assalamualaikum...

sahabat-sahabat... ini semuanya jodoh... kita (yang belum berkahwin) pun tidak tahu siapa jodoh kita... yealah kalau di fikirkan memang kita orang lelaki nakkan diri kita ini lebih dari pada isteri tapi macam yang cheekmate katakan asalkan akhlaknya bagus... bukan untuk menumpang senang... percaya tak akalu saya katakan isteri doktor suami petani...????

wassalam.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For azlan_zamanProfil   Hantar PM kepada azlan_zaman   Pergi ke azlan_zaman's Website   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 04-08-05 05:51


doktor wanita bukan isteri idaman???tak boleh jadi ini...walau apapun pendapat antum tentang topik ini sakeenah tetap akan jadi seorang doktor pada masa hadapan..sakeenah nak jadi doktor kat MERCY boleh tolong negara Islam yang ditindas...w/pun sakeenah tengah lemah semangat bila ada yang kata doktor wanita bukan prpn idaman...moga-mogahan sakeenah mendapat suami yang memahami dan tentang jodoh sakeenah yakin dengan janji Tuhan wanita yang baik hanya untuk lelaki yang baik :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-09-05 02:04


assalamualaikum...

erm bermacam2 alasan yang diberi untuk mengatakan wanita yang berkerjaya sebagai doktor tidak boleh menjadi isteri yang baik....erm bagi saya masalah ni tidak timbul...yang paling utama...setiap doktor wanita haruslah faham antara tugas sebagai seorang doktor dan juga tanggungjawab sebagai seorang isteri,ibu dan penolong kepada suami....itula yang akan membawa kejayaan dan kebahagiaan kepada sesebuah keluarga....

dan bagi saya sendiri,bercita2 untuk memperisterikan seorang doktor...akan tetapi segalanya diserahkan pada yang Esa.....dan asas yang paling penting dalam sesebuah keluarga adalah perasaan saling hormat menghormati dan juga saling bertolak ansur....inilah yang dikatakan sebagai " rumahku syurgaku"....jadilah keluarga yang mampu melahirkan pejuang2 islam zaman yang penuh mencabar ni....

wasalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

czarcam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11715
Posting: 207
Dari: padang Rengas, Kuala Kangsar.

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-09-05 02:15


/

Bookmark and Share

    


  Member Information For czarcamProfil   Hantar PM kepada czarcam   Quote dan BalasQuote

SautulJannah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15806
Posting: 153
Dari: ippm

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-09-05 11:36


mugkin juga ya dan mungkin juga tidak....ini bergantung kepada pilihan lelaki itu sendiri....kalau macam tu tak ada lah doktor wanita nanti...tapi sebaik-baiknya kalau suami tu dah sibuk,sepatutnya isteri kenalah cari kerja yang boleh meluangkan masa untuk anak-anak dan bagi lelaki yang ada isteri yang bekerjaya...pandai2 lah bantu isteri ye....

Bookmark and Share

    


  Member Information For SautulJannahProfil   Hantar PM kepada SautulJannah   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 15:07


Hhmm...sekarang ni..dah ramai wanita jadi doktor.Apa nak kata sekarang.......`

Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 02-10-05 16:01


tapi saya suka jadi doc...macam best begitu...dapat tolong orang...lagi2 kalau doc puan...me adalah 1st person yang sambut baby tu....;)tapi walauapa pun kena redha dengan ketentuan ilahi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 02-10-05 16:28


tak taahulah..tapi adek beradek saya nak cari doktaor perempuan....mereka cakap senang....mereka tak perlu kerja...mereka tunggu dekat rumah aje..jaga anak.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 17:36


assalamualaikum
sian nya doktor perempuan...kahwinlah dengan orang yang memahami skop tugas anda.

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

hasmah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2438
Posting: 65
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 12:03


ye ke???kita rasa tak laaaa...
kalau nak diikutkan...banyak lagi kerjaya yang macam itu...ada oncall..selalu sibuk...contohnyer...polis forensik...pegawai sains (forensik) di hospital...tapi...apa pun..terpulangla pada diri sendiri...komunikasi antara suami isteri itu yang penting sebenarnya...


-----------------
jangan bina kebahagiaan atas penderitaan orang lain...


Bookmark and Share

    


  Member Information For hasmahProfil   Hantar PM kepada hasmah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 13:20


saya tak kisah kalau dapat isteri doktor, asal ada agama, akhlaknya baik dan boleh jadi isteri yang solehah, itu dah cukup bagi kita orang lelaki... nak apa lagi... gaji pun dah besar :lol:

sekadar bagi pandangan aje, sebab calon saya seorang ustazah... :-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 13:21


p/s: kalau boleh, carilah doktor yang bertudung labuh......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 12-10-05 13:41


assalamualaikum...rasa berdebar hati bila baca title 4 dis topic..rasa macam tak percaya pun ada..tapi..itu others opinions....kita kena hormat...memangla dari bz especially wanita yang ada tggjwb trhdp suami dan anak2...suami kena memahami la....tapi kalau jadi Dentist tak mengapa sebab kerja office hour(kerajaan la)...lepas waktu kerja ada choice sama ada nak buat part time atau dok rumah layan suami...
w/pun kerja office hour...kalau kena masuk OT letih juga nak layan....apa pun ketabahan perlu ada untuk menjadi muslimah yang cekal...dari wanita pun insan juga....

InsyaAllah bakal suami(engineer) saya seorang yang memahami tugas yang bakal saya pikul....

doakan saya dapat tamat dalam tempoh yang sepatutnya....

'bukan senang nak jadi senang...bukan susah nak jadi susah...'
"

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-10-05 15:19


terpulang la pada kaum lelaki untuk memilih siapa calon isteri mereka..apa yang pasti saya memanh tabik dan respect pada doktor wanita yang berjaya menyeimbangkan antara keluarga dan kerjaya..bukan mudah nak jadi doktor dah la belajar susah bertahun2 pstu kerja pun agak mencabar juga bagi sesiapa yang tabah InsyaALLAH ALLAH akan bersama dengan kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

hallimni
Warga Rasmi
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20074
Posting: 18
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-05 13:47


e2 semua tak penting sebab kalau kahwin dengan sesiapa pun tapi tak pndai juga rumahtangga, bukan la jadi isteri idaman jgak..


-----------------
kawan ialah seorang yang memberikan kita kepak apabila kita lupa cara untuk terbang...


Bookmark and Share

    


  Member Information For hallimniProfil   Hantar PM kepada hallimni   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 27-10-05 14:09


Pada 27-10-05 13:47 , hallimni posting:

!!! QUOTE !!!

e2 semua tak penting sebab kalau kahwin dengan sesiapa pun tapi tak pndai juga rumahtangga, bukan la jadi isteri idaman jgak..



Assalamulaikum.......
Ana tak bertujuan nak menguris perasaan sesiapa kat sini... cuma, sebagai panduan dan ingatan sesama manusia


mana lelaki tak menangis... MENYESAL, TAUBAT NASUHAH??? BILA MANUSIA YANG DIPUJA2 CUMA LA KACA...
( nak tergelak pulak, keluar anak tekak ) NAK MELUTUT, MALU (ego) PULAK... pada insan yang ditinggalkan... nak kata, BARU U TAU TINGGI RENDAHNYA LANGIT (tak sampai hati)


Ana, tak nak burukkan mana-mana pihak... apa yang ana nak share kat sini. Nak pilih calon suami/isteri biar kenal hati budi & tingkahlaku... bukan status (kerjaya) jadik ukuran. Kalau dah asal keluraga TAK BERMORAL... kahwin siapa pun, tak bahagia...

wassalam


jangan samakan saya & dia... Dia tak serupa dengan ku walau sebesar jari kelingking pun

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

usahawan05
Warga Rasmi
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20767
Posting: 7
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 14:18


asslkm.. saya ingin bertanya adakaj sesiapa dari doktor muslimah sudi menjadi isteri kedua . ketiga atau ke empat.... syarat takwa ... redha .... saya hanya ingin menolong... saya simpati kesunyian mereka dan hanya ingin membantu dengan adanya keluarga... niat saya baik tapi wallah ua'lam.. pandangan dari muslimah sendiri saya tidak ketahui... iklas .. wasslam

Bookmark and Share

    


  Member Information For usahawan05Profil   Hantar PM kepada usahawan05   Quote dan BalasQuote

nur_amal04
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.12.2004
Ahli No: 12712
Posting: 30
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 15:15


assalamualiakum..pada pendapat ana, kerjaya seorang isteri bukan menjadi ukuran untuk bahagia,yang penting kekuatan iman yang ada pada diri si suami& si isteri.kehidupan suami isteri yang berlandaskan peraturan ALLAH s.w.t insyaALLAH akan kekal bahagia. persefahaman dan saling memahami antara satu sama lain adalah aset penting dalam menjalani kehidupan berumah tangga...wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_amal04Profil   Hantar PM kepada nur_amal04   Quote dan BalasQuote

zafirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5769
Posting: 134

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-12-05 10:37


tapi saya selalu dengar.. dalam lingkungan kami lah.. yang satu bidang dengan kami...why this happen.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zafirahProfil   Hantar PM kepada zafirah   Quote dan BalasQuote

zafirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5769
Posting: 134

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-12-05 10:43


ada satu soalan... yang dikemukakan kepada saya " saya selalu dengar, kerja doktor ni, tidur memanjang Kalau free. rumah pun bersepah-sepah.

saya tak tau sejauh mana kebenarannya. mungkin dalam life dia, hanya itu yang dia pernah nampak..bagi saya, itu begantung diri masing-masing.

Kalau duk rumah 24 jamsekalipun, Kalau memang dah perangai macam itu, tak siapa yang boleh tolong. tepuk dada tanya iman

orang yang jenis macam mana we want to be.wallah uallam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zafirahProfil   Hantar PM kepada zafirah   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 24-12-05 09:53


Assalamualaikum..isahawan05...kenapa??awak berhasrat untuk cari doktor wanita sebagai isteri ke2,ke3 ke??xslah..depends on her...kalau dia sudi..apa salahnya...tapi cba la cari kat dunia ni..memang ssh nl cari wanita yang sanggup dimadukan..kalau makan madu tu memang xkisahla...

FIKIR-FIKIRKAN...TIMBANG TIMBANGKAN..RENUNG-RENUNGKAN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-12-05 14:06


salam ukhwah...

ana ingin memberi satu pendapat di sini bhwasanya..

kita sebagai umat Islam telah digariskan mengikut panduan Islam dengan memilih kriteria yang telh ditetapkan...bagi menjamin kehidupan yang bahagia dan mendapat keberkatan Allah s.w.t...
bukankah kita diseru supaya memilih lelaki/wanita yang BERAGAMA ISlam..iaitu dilihat dari segi agamanya,..kemudian barulah keturunannya...harta dan seterusnya kepada kecantikan...

ana tidak mengatakan yang kita tidak perlu melihat pada kecantikan kerana rupa/wajah yang 'sedap' mata memandang juga perlu dalam meniti kehidupn bersama-samanya sepanjng hayat...
cuma setiap kriteria lain juga perlu memainkan peranan kerana semuanya berkait rapat...

kerjaya sebagai seorng doktor atau sebaliknya hanyalah sebagai satu platform iaitu mata pencarian/nafkah sebagai satu aset untuk memberikan kehidupan yang lebih sempurna...Jadi, dari segi kewangan dan kestabilan sumber rezeki juga perlu diambil kira kerana kita hidup bukan sehari dua dengan pasangan kita tetapi untuk sepanjng hayat...sebelum didatangi malaikat I'zrail, mencabut nyawa...

Oleh itu, bergantung pada persepsi individu dan sejauh mana pula keserasian, tahap persefahaman, dan kematangan dalam merencana talian persahabatn dengan seorng yang bukan mahram sebelum membina kehidupan bersama di kemudian hari...

Jadi, doktor wanita atau sesiapa sahaja yang bekerja sebagai doktor atau sebaliknya...bukanlah kayu ukuran untuk menentukan kebahagiaan..

"Tepuk dada, tanyalah Hati...Bukalah minda..."

wallahua'lam...

ana hanya memebri pendapat...

salam a'laik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 14:44


pada saya xkiralah doktor ke, engineer ke atau apa-apa profession...ygpenting dia pndai bhg2kn masa untuk krjaya dan keluarga...taat Allah dan Rasul

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 04:01


hehehe..
kenapa pula susah..Kalau dah takdir dijodahkan dengan isteri yang jadi doktor alhmdulilah..nanti bila sakit boleh dia ubatkan..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 09:55


ummi saya siap bagi nasihat kat abang-abang Kalau nak kawin jangan cari doktor..tatau kenapa..mungkin lebih sikit masa nak bersama..pensyarah ok juga sebab tu la cita-citaku pensyarah..hehheh ameen,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 10:09


ish ish orang kat luar sibuk pasal doktor wanita tak cukup di malaysia..kita kat sini sibuk pasal doktor wanita jadi pilihan ke tidak...wahai lelaki semua..relakah kamu melihat isteri-isteri kamu semasa bersalin..Mr Singh jadi bidannya...saya tak rela isteri ku kelak dijamah MR Singh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 10:14


erm rumit jugak jawapan nak bagi ni! ana tak kisah dia bidan ke, doktor ke janji perempuan dah la!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

oliver_twist
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20817
Posting: 84
Dari: perak

uk  


posticon Posting pada: 01-01-06 12:09


erm...ada juga topik macam ni...wanita doc atau tak tu bukan masaalah..asal dapat faham tugas ok la...ha lagi satu doc tu kerja yang mulia,so kepada lelaki yang bininye bakal doc harap paham dengan tugas sebagai seorang doc..on call dah jadi rutin... huhuh

p/s:saya pun nak jadi doc juga dulu..huuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For oliver_twistProfil   Hantar PM kepada oliver_twist   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.204212 saat. Lajunya....