Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dua perkara yang tidak boleh dielak dalam hidup kita ialah "inflasi" dan "mati"
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 17 jam, 55 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Untuk wanita...jangan terlalu menghias kereta anda!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Untuk wanita...jangan terlalu menghias kereta anda!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Untuk wanita...jangan terlalu menghias kereta anda!!

kakyongju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8571
Posting: 120
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-11-04 12:34




Ambillah ikhtibar dari email yang diforwardkan kepada kak yong ni..
selamat berpuasa.

*****************************************

Untuk wanita...jangan terlalu menghias kete anda!!


A Story 4 All Ladies

Semalam, saya sampai ke ofis agak awal. Jadi saya

duduk dululah dalam kereta sambil mendengar lagu.

Sambil mencuci mata, melihat panorama pagi...sigadis,

siteruna, silelaki dan siwanita, dengan berbagai gaya

ketempat kerja.

Tiba-tiba, terkejut gilerrrrr saya apabila ternampak

kereta ronda polis, berhenti dibelakang saya. Dengan

penuh gaya, seorang anggota polis datang ke arah saya.

"Selamat Pagi, Cik

Kak.."

"Errr selamat pagi"..jawab saya, dengan nada yang

terkejut. Tahu yang saya nampak panik, anggota polis

tu terus tersenyum..sambil berkata: "Selalu keofis,

memandu sorang diri ke..?"

"Errr.. ya, saya sorang je. Apahal Encik..?"

Beginilah, saya cuma nak menasihatkan awak saja. Awak

tak buat kesalahan apa-apa, jangan takut. Cuma...macam

yang kita semua tahu, sekarang banyak betul berlaku

gejala ragut, rogol, cederakan, bunuh..berlaku kepada

wanita. Orang-orang yang tak sihat ni, selalunya akan

perhatikan dulu mangsa mereka, beberapa hari sebelum

dia nak mengganas. Saya nasihatkan awak, jangan

terlalu menghias

kereta yang boleh menggambarkan

sesebuah kereta kepunyaan wanita. Kalau boleh,

anak-anak patung, kotak tisu ber'lace' dan

bunga-bunga, jangan diletak didalam kereta. Biar

"mereka" susah nak membezakan kereta lelaki dan kereta

wanita. Lagipun hiasan anak-anak patung ni memang

menjadi pemikat kepada mereka-mereka yang suka

bersembunyi dicelah kereta, terutamanya

dikompleks-kompleks beli-belah untuk mencari mangsa.



Sebab mereka tahu, hanya wanita saja yang suka

menghias kereta dengan anak patung nih. Banyak kes

ragut di tempat parking, mendapati penjenayah berada

ditepi kereta mangsa, beberapa minit, sebelum

mangsa

sampai. Dan salah satu cara mereka nak tahu kereta tu

milik wanita atau lelaki, ialah melalui keadaan dan

rupa dalaman kereta itu.

Jadi berhati-hatilah, jaga diri baik-baik. "Terima

Kasih encik.." jawab saya, bertambah-tambah pucat.

Errrrrrrr.... betul jugak. Tiba-tiba terus perasaan

takut menjelma. Sebelum ni tak ada pulak. Memang tak

terfikir saya sebelum ni, yang hiasan kereta juga

mengundang bahaya. Hmmmm... nampaknya Hello Kitty,

Pooh dan kawan-kawannya tak boleh lagi berjalan-jalan

bersama Kancil saya. Kena duduk kat rumah aje.

Moral of the story:



Hiasan kereta bukan saja menarik kanak-kanak, tetapi

juga menarik penjenayah!! Kepada semua pemandu wanita,

JAGA DIRI!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For kakyongjuProfil   Hantar PM kepada kakyongju   Quote dan BalasQuote

nurul83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8350
Posting: 122
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-11-04 12:42




time kasih kak yong atas maklumat ni ....hias keta pun boleh dapat masalah ek?.....ish, zaman skrang ni...jenayah semakin berleluasa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul83Profil   Hantar PM kepada nurul83   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-11-04 13:04



Jangan hias kereta, tapi...

HIASI PERIBADI ANDA DENGAN HIASAN MENUTUP AURAT YANG SEMPURNA KERANA SEBAIK-BAIK PERHIASAN DUNIA ITU ADALAH WANITA YANG SOLEHAH.....

insyaAllah, bila tutup aurat, selamat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-11-04 13:40


ingatkan mekap kereta.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 02-11-04 14:24




hmm.. aper la yg pi letak anak patung tu sumer dlm keta.. iskk.. bkn kalo letak utk perhiasan mmg tak boleh ker??

wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-11-04 00:02




emm, itu satu tip atau ikhtiar yg bagus gak tu. lepas ni blh la kaum2 muslimat kita 'hias' pula kereta mrk dgn pedang samurai, pelancar grenad, m16, gpmg dan patung harimau

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 03-11-04 18:25


Quote:
emm, itu satu tip atau ikhtiar yg bagus gak tu. lepas ni blh la kaum2 muslimat kita 'hias' pula kereta mrk dgn pedang samurai, pelancar grenad, m16, gpmg dan patung harimau


cadangan yang boleh dipertimbangkan.pedang samurai dah ada,patung harimau dah ada,satu lagi meriam buluh!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

fardina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5918
Posting: 125
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 03-11-04 22:44




thanx 4 the info...masalah betulla hias susah ...x hias pun susah...
kalau utk keselamatan hias ala kadar jelah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fardinaProfil   Hantar PM kepada fardina   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-04 08:03




lepas dapat email tentang keselamtan kereta ini, abang terus bagi songkok dia, katanya nampaklah kereta bercirikan family bukan feminin.. pastu adik - adik pooh yang selalu temankan dalam kereta dah tukar lokasi ke ruang tamu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-11-04 08:47


assalamualaikum wbt...

dunia sekarang nie, semua benda bahaya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

halawatuliman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.01.2004
Ahli No: 6609
Posting: 346
Dari: bumi nan indah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-04 18:26


Quote:
lepas dapat email tentang keselamtan kereta ini, abang terus bagi songkok dia, katanya nampaklah kereta bercirikan family bukan feminin.. pastu adik - adik pooh yang selalu temankan dalam kereta dah tukar lokasi ke ruang tamu..



elokla camtu,satu ikhtiar tu

-----------------
..(",)..Allahumma Jammilna Bil 'afiah Wassalamah..(",)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halawatulimanProfil   Hantar PM kepada halawatuliman   Pergi ke halawatuliman's Website   Quote dan BalasQuote

al_besouty
Warga Rasmi
Menyertai: 13.09.2004
Ahli No: 11110
Posting: 8

Perak  


posticon Posting pada: 06-11-04 09:56


bagi say alah kan..pasal org pompuan hias keter ni tak jadi masalh..sebab dah fitrah manusia..tapi jgn hias benda2 yg diharamkan dah laa..yg boleh dyg syak di situ...kalau macam patung2 tu ker tak leh laa haram tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_besoutyProfil   Hantar PM kepada al_besouty   Pergi ke al_besouty's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 20:54


yup.....

sebaiknya jangan dihias sangat.. sebab kita mudah di'aim' tanpa disedari....

esp kawasan ana ni.....jadi terpaksa lah ana bawa kereta ala2 type-_R.. even lambang 'P' terpampang di cermin depan & belakang... :P


-----------------

[ Telah diedit oleh: nurkamar pada 20-11-07 20:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-11-07 22:02


erk.. sok nak tanggal lah spongebob dan patrick dalam kereta :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-11-07 23:59


~ benda yang dianggap kcil jangan diremehkn,kadang-kadang itulah yang membahayakn ~ :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 00:03


kak nurkamar ni habis dia pergi kutip semua topik lama2... hehe

about this topic, tahu lama dah... already took caution.

p/s: tak ada ke sticker polis boleh letak hehe. kasi takut itu pencurik.


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 21-11-07 00:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 00:29


Pada 21-11-07 00:03 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!





apabila memperlihatkan bahawasenye diri ini salah seorang yang dah tua dan semakin mampir untuk berundur di ukhwah ni..(no 35) makanye...
salah se darik tugas orang2 lama adalah untuk memastikan tiadanya toppik yang sama berulang2 yang dipost dengan semangat oleh warga2 baru

err... baru timbul kesedaran sebenonye... :sopan: :malu:

tapi memang jika kita menyelongkari segala topik yang ada, maka dapat kita memerhatikan bahawasanya kebanyakan topik adalah berulang2 dari topik zaman dahulu kale....

arakian lah adenya wahai adinde yang sudi bertanye..... :welcome:

**** :berfikir: :berfikir: :berfikir: :-? :-? :oops: :-P ***


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 10:22


ala...tak boleh hias kereta lah ni ek...tak best neyrr... :-(


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 10:31


alamakk cenggini lakk jadi nya sekarang ni yekk.merisaukan..hehe mjur kereta abah dengan mama.tak dapat lah nak mhias..tak suka deme benda comel2 ni..nyemak saja kata abah..mama pula cakap bukan kereta budak-budak.heee

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 11:05


Kalau hello kity tak boleh apa kata letak sponge bob and partick...
mesti pnjenayah tak jadi nak buat jhat sebab trgelak... ;-/

Bookmark and Share

    


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 11:39


thank you KAKYONG.. NASIB BAIK ada INFO.. dalam kereta saya ada SPONGEBOB.. HEHE...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-07 12:21


alhamdulillah...ada nasihat macam ini.saya pun tengah rancang2 nak beli kereta... :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 12:47


seronok hias kereta.. satu kepuasan bila kereta dah cantik..lepas ni hias dengan sticker ukhwah saja lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 12:52


emmm...
ada juga orang lelaki yang suka hias kereta tau...letak teddy bear dan macam-macam.
so, peringatan ni bukan untuk wanita sahaja...tapi umum...
jangan hiasi lebih-lebih...kerana ia membazir dan mengundang perkara yang tak diingini.....

jangan hiasi kereta dengan habuk juga ye..heheh
jagalah kebersihan kereta sendiri dan orang lain... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

perantaujauh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.11.2008
Ahli No: 36009
Posting: 31
Dari: EUROPE

czechrepublic  


posticon Posting pada: 25-11-08 06:04


dalam kereta ada parang dengan cangkul , senang nak pergi gotong royong kata abah..haha..

lepas itu ada bendera parti politik..

opppssss..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For perantaujauhProfil   Hantar PM kepada perantaujauh   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-11-08 06:35


Pernah isu begini..sebab tu kalau boleh kaum hawa jangan terlalu menghias kereta yang menanmpakkan ciri perempuan. Contoh macam kawan ana, kereta dia macam lelaki kalau kita tengok kat luar, ganas tapi yang dalamnye perempuan:-)
Apapun berwaspadalah setiap masa di mana jua kita berada,,bahaya tidak mengenal tempat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 08:26


memang betul pun..kalau saya nak menghias kereta, lebih berminat menghias yang nampak kereta tu macam kereta lelaki..orang tengok mesti sangka kereta lelaki..tak minatla hias yang feminin sangat ni..huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12429 saat. Lajunya....