Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna.
-- Mahatma Ghandi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: PhoebeGordon
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43142

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 6 hari yang lalu
Kang: 6 hari yang lalu
sahabat_sejati: 12 hari yang lalu
sadiqah: 16 hari yang lalu
eme86: 20 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 24 hari yang lalu
nice_pesan: 27 hari yang lalu
umy_1510: 32 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: kawan makan kawan


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» kawan makan kawan

Please Mendaftar To Post


Oleh kawan makan kawan

warsha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.10.2004
Ahli No: 12144
Posting: 129

Pahang  


posticon Posting pada: 28-10-04 15:02


nak tanya pndapat smua..

mcm mer kalo ttiba aje kita tahu kawan kita tikam dari belakang?mksud warsha lain di dpn kte...lain di blakang?

cthnyer...umpat kita,dlm diam2 dia cuba pikat jejaka/wanita idaman kita,mengata kburukan kte pd org lain...

so,ape kte nak buat ye?
perlu ke kita putus sahabat?
perlu ke memaafkanya?
or buat tak kisah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For warshaProfil   Hantar PM kepada warsha   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 15:34


Buat dek jer. Org yg bermotivasi tinggi tidak meghiraukan celaan/kutukan org lain. Ia tetap dgn pendiriannya utk terus maju ke hadapan.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 28-10-04 15:45



ana pernah rasa benda tu...memang susah...kadang2 di hati ini ingin berbalas dendam.tapi bila fikir balik tak elok balas membalas ni.jadi apa yg ana buat ana cuba jauhkan diri daripada dia.jauhkan diri bukan bermaksud tak nak kwn dgn dia lagi tapi cuba tak begitu rapat lagi dgn dia.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 28-10-04 16:19




tapi agak sukar untuk menemui kawan yang benar-benar setia dan boleh susah dan senang bersama kita...itulah lumrah kehidupan namanya.... harapan ana agar dalam kita bersahabat/ berkawan tu biarlah persahabatan yang terjalin itu berlandaskan Allah s.w.t semata-mata..insyaAllah diredhainya..


Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 17:10


sabar jer, maafkan dia dan nasihatkan agar dia berubah dan sedar dengan perbuatannye, teruskan berkawan dengannye dalam keadaan beringat sebelum kena lagi...itulah yang sebaik-baiknye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-10-04 18:50


ingatkan species cannibal tadi. siap tikam dari belakang. mati kawan tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ALFARABI
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.08.2004
Ahli No: 10497
Posting: 70
Dari: SG PeTa NI --Waa...so great aa.

Kedah  


posticon Posting pada: 29-10-04 02:41


BAIK CARI KAWAN LAIN LAA . DARIPADA DOK KAWAN DENGAN ORANG NIE. ALAMAT TAK LAMA ...KITA YANG MATI...PAYAH-PAYAH
DAN SEMEMANGNYA PAYAH NAK DAPAT RAKAN YANG BETUL-BETUL BAIK... HAA .. JADI SAPA YANG NAK JADI SAHABAT YANG BAIK ... MAKA .....
JAGA DAN BANTULAH SAHABAT ANDA

Bookmark and Share

    


  Member Information For ALFARABIProfil   Hantar PM kepada ALFARABI   Pergi ke ALFARABI's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 29-10-04 04:40




hmm.. sama mcm ana_lia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-04 11:43


sian nyer kalo dapat kawan cam tu..cari kawan lainlah..tak ruginyer kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-10-04 16:05


Quote:

On 2004-10-28 16:19, INSPIRASI_HATI wrote:


tapi agak sukar untuk menemui kawan yang benar-benar setia dan boleh susah dan senang bersama kita...itulah lumrah kehidupan namanya.... harapan ana agar dalam kita bersahabat/ berkawan tu biarlah persahabatan yang terjalin itu berlandaskan Allah s.w.t semata-mata..insyaAllah diredhainya..




stuju.......
tapi mmg hidup didunia yg amalkan dasar kapitalisma macam tue...
dah takleh nak buat camna dah.....
cuma baiki diri untuk menjadi yg terbaik dan seikhlas mungkin dalam hidup berkawan.....



-----------------
ukhuwahfillah hanya hadir dengan keikhlasan hati, kasih sayang termetri dengan kepercayaan disanubari...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

angel_dust1412
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.01.2004
Ahli No: 6745
Posting: 99
Dari: Kuala Lumpur

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 30-10-04 10:48


Quote:

On 2004-10-29 02:41, ALFARABI wrote:
BAIK CARI KAWAN LAIN LAA . DARIPADA DOK KAWAN DENGAN ORANG NIE. ALAMAT TAK LAMA ...KITA YANG MATI...PAYAH-PAYAH
DAN SEMEMANGNYA PAYAH NAK DAPAT RAKAN YANG BETUL-BETUL BAIK... HAA .. JADI SAPA YANG NAK JADI SAHABAT YANG BAIK ... MAKA .....
JAGA DAN BANTULAH SAHABAT ANDA



Ana setuju ngan ALFRABI...
baik cari kawan lain... buat pe kawan ngan org camtue...!!!

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For angel_dust1412Profil   Hantar PM kepada angel_dust1412   Quote dan BalasQuote

liliey
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11718
Posting: 96
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-10-04 12:48


askum...

actually, sume orang dah biase sangat nge kes camnih..
stat dari skolah tadika sampai la skang...

pada pendapat saye, anda MAAFKAN jer lah die..
kalu anda dapat tau die mengumpat atau mengutuk anda di belakang, anda berlagak lah seperti anda tak kisah walaupun pada hakikatnya anda memang marah...

bukan per, anda tau tak kenape die mengumpat dan mengutuk anda?


sebabnye, die nak JADI macam ANDA...
di matanye, anda adalah seorang yang HEBAT... sebab tu, die sakit ati dan memburuk- burukkan anda pada orang lain supaya KEHEBATAN & KEBAIKAN yang anda ada tidak dapat dilihat oleh orang lain...


so, ape yang nak diherankan kalu die memburuk- burukkan kite pada orang lain sedangkan pada hakikatnya die sentiasa mencemburui kiter..
tak bangger ker...
kesian kat die kan... so, maapkan je lah..
berkawan la dengan die kerana berdose kite memutuskan silaturahim...
jangan la kite sdiri yang memberi hukuman ke atas 'keburukan' nya itu k....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lilieyProfil   Hantar PM kepada liliey   Quote dan BalasQuote

nurul_cahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2003
Ahli No: 3157
Posting: 97
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 30-10-04 13:18


ermm..nurul slalu sgt mengalami situasi mcm ni..bila kita tau kwn kita wat camtuh,rasa mcm nak nangis jer..rasa nak cekik dia pun ader..kalau nurul,nurul biar dulu..jgn kwn or tegur dia..kita tgk berapa lama dia bleh idup tanpa kita..mesti dia rasa bersalah giler and minta maap..dan kita maafkan la dia..senang jer.. takpun..kalau dia ngumpat..wat bodo dah laa..mcm org laen ckp diorg jeles kat kita..dia yg ngumpat,dia yg dpt dosa..btul tak??? hak..hak..hak..hak...

p/s: teringat kat kwn lama..kawan drpd kecik agik..tapi sejak dah ada balak,kawan sejati trus dilupakan..sedeynyer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_cahayaProfil   Hantar PM kepada nurul_cahaya   Pergi ke nurul_cahaya's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 30-10-04 18:05


kalau sayalahsaya akan serang jer. dan minta dia explain naper dia buat macam tu dan aper yang dia tak puas ati kat kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-04 12:10


just forgive and forget.....

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 31-10-04 15:51


hmm...dpt kawan mcm ni la pening kepala.depan kita punyalah baik,pijak semut pun tak mati tapi kalau kat belakang kita mcm2 dia kutuk kita.
apa2pun biarlah dia ngan kerja kebajikan dia tu,lama2 dia akan sedar sendiri yg mana kawan mana lawan.kawan tetap kawan tapi buat selamba badak je mcm tak ada apa2 yang berlaku.kalau boleh minta pertolongan sahabat yang lain agar menasihati dia,kalau tak puas hati cakap face to face.
memang susah nak cari sahabat sejati yg sama2 boleh berkongsi kegembiraan dan kesedihan kita.
kawan untuk bersukaria mmg ramai tapi berapa ramai kawan yg sanggup dampingi kita waktu kita dlm kesusahan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

warsha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.10.2004
Ahli No: 12144
Posting: 129

Pahang  


posticon Posting pada: 01-11-04 22:19


hem..tulah..mencari shabt yabg benar2 ikhlas terhadap kita memang susah..ade org kata gaduh itu adat?tapi...beradab ke saling mencaci antara satu sama lain...

SUSAH BERKAWAN!

Bookmark and Share

    


  Member Information For warshaProfil   Hantar PM kepada warsha   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 02-11-04 01:51




just bgtau die dulu...bawak berbincang
kalo jenis yg xleh berbincang maka selamat jalan diucapkan...bkn kah dianjurkan mencari kawan yang baik...agar kita pon menjadi baik...tp kalo xnasihatkan die..xleh gak..takut2 die xsedar...so nasihat dulu kalo xmakan nasihat...cabutla....x gitu??

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-11-04 16:20



apa kata kita maafkan kawan kita tuh. Rasulullah pon tak berlaku kasar dengan Abu jahal kan.....
mungkin kalu kita berbuat baik insyaAllah kawan kita akak berubah kan. kita pon takdela sakit ati sangat kan.......



Bookmark and Share

    


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

warsha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.10.2004
Ahli No: 12144
Posting: 129

Pahang  


posticon Posting pada: 03-11-04 16:17


HEM.....btul tu syna..
sabar je lah
insya-Allah berkat kesabaran pasti ada hasilnya nanti

Bookmark and Share

    


  Member Information For warshaProfil   Hantar PM kepada warsha   Quote dan BalasQuote

aza
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 27
Posting: 834
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-11-04 21:55


heish..sabar je la..cuba nasihatkan dia sikit..pastu baik-baik la semula..jangan pulak nak dendam-dendam ni..tak baik...sebab kalau kita balas balik apa yang dia dah buat kat kita..maknanya..antara kita ngan dia..sama je la..dua kali lima je..tak de beza..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaProfil   Hantar PM kepada aza   Quote dan BalasQuote

eiza86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2004
Ahli No: 12182
Posting: 161
Dari: Gombak,Selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-11-04 22:57




Hurm...bagi eiza,kwn mkn kawan nie adlh kwn yg xleh di buat rakan...sakit..! Tapi xsalah kita maafkan dia dan dlm pada tu doakan kesejahteraan dia...MoGa2 dia dpt petunjuk 1 aRi nanti-insyaAllah...Bersabar la,byk ganjaran yg akn kita dpt w'pun hati kita dah dilukai oleh kwn kita sendiri...

ALLAH tu kan MAHA BESAR....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiza86Profil   Hantar PM kepada eiza86   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-11-04 17:35


tinggal je.... sekali buat xpe lagi...kalau dah berkali2, blh ke bersabar lagi..... buat depan kita leh la nak tegur... tapi ni blkg kita.....

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 26-11-04 10:48



kita tak leh tinggalkan dia je...berdosa kita klu putuskan siratulrahim tu...kita sepatutnya doakan dia supaya Allah membuka hati dia utk berubah..jgn terus serang je dia..berdendam ni tak elok...tak rugi klu kita bersabar dan bertenang serta menegurnya dgn cara berhikmah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-11-04 10:56


...makan dia balik plak????
-tak perla..nak buat camna...yang penting kita tak buat plak dengan dia tu...jangan nak balas dendam plak... ..
-kalau boleh nasihatkanlah,napa dia boleh buat camtu kat kita...apa2lah tapi biar cara halus...biasalah kawan kan...ada masa gembira dan ada masa bersakit hati.....


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

atiqahsyahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.11.2005
Ahli No: 20514
Posting: 79
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-06 22:19


usahlah takut andai dibenci manusia..kerana ada lagi yang mengasihanimu..
tapi takutlah andai dibenci Allah..kerana tiada siapa yang akan mengasihanimu di akhirat kelak..




-------------------------------------
kawan tak makan kawan,
tapi kawan makan nasi..hihi.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiqahsyahidahProfil   Hantar PM kepada atiqahsyahidah   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 28-08-06 22:27


memang sedih bila dapat kawan macam ni
kita benar-benar percaya dan anggap macam adik beradik sendiri
tapi, dia khianati kita...

tapi yang paling baik ialah...forgive dan forget...
sedangkan Allah swt terima taubat hambaNya
rasulullah saw pun maafkan umatnya
ni pulakan kita....siapa lah tak pernah buat silap

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

zinniratunnajua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12834
Posting: 271
Dari: bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-08-06 22:48


em, memang ramai orang yang macam ni dalam dunia.. tapi kita tak boleh asyik nak tuding kat orang saja, doakan saja dia dapat hidayah, takut2 nanti kita pula jadi macam dia.. ana pun ada seorang kawan macam ni, tapi sabar sajalah.. sampai bila dia nak buat macam tu kat kita kalau kita buat tak tau saja.. lepas itu kalau kita buat baik dengan dia mesti lama2 dia pulak yang rasa malu dengan sikap dia.. lagi satu kalau akhlak kita memang elok tak akan orang nak tikam2 kita ni kan, so, maybe hikmahnya dapat kawan begitu boleh muhasabah diri kita ni..wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinniratunnajuaProfil   Hantar PM kepada zinniratunnajua   Pergi ke zinniratunnajua's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.778912 saat. Lajunya....