Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita seringkali melihat bagaimana jemaah-jemaah haji mengikuti kursus-kursus yang diadakan sebagai persiapan untuk menempuhi suasana haji yang sebenar, begitu juga dengan pelajar-pelajar yang akan menempuhi peperiksaan, dilatih dengan pelbagai tuisyen dan kelas tambahan untuk menempuhi peperiksaan, maka kehidupan akhirat dan peperiksaan di padang mahsyar lebih patut lagi diadakan kursus persediaan dan kelas tuisyennya yang tersendiri..Persediannya ialah iman serta amalan soleh dan kelas tuisyennya ialah majlis-majlis ilmu.
-- Tuan Guru Nik Aziz (Menteri Besar Kelantan)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: lizawati2302
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43141

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 2 hari yang lalu
Kang: 2 hari yang lalu
sahabat_sejati: 9 hari yang lalu
sadiqah: 13 hari yang lalu
eme86: 16 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 20 hari yang lalu
nice_pesan: 23 hari yang lalu
umy_1510: 28 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Apa nak buat dengan RM100,000?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Apa nak buat dengan RM100,000?

Please Mendaftar To Post


Oleh Apa nak buat dengan RM100,000?

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-10-04 16:16



Jika anda menang satu peraduan dan hadiahnya RM100,000 tunai, apa yg anda nak buat dengan duit tu. Daripada jawapan yg anda berikan itu, ana akan dpt tahu layak atau tidak anda menjadi jutawan.

Hint: RM100,000 boleh menjadi RM1,000,000.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-10-04 17:22


mgkin bleh melabur ke amanah saham.. macamĀ² skrg ada hehe
cuma nak pusing duit tu yg makan masa
igt lagi time asb mula diperkenalkan ramai jd orang kaya baru hehe

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-10-04 23:13


assalamualaikum wbt...

kalau kiter lah... kiter akan pi buat haji beberapa kali... bagi kat famili... pi honeymoon kali kedua ngan husband =p

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

nurul_cahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2003
Ahli No: 3157
Posting: 97
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 28-10-04 00:05


ermmm..simpan dlm bank kot ntuk masa hadapan..hehehehe...ho~ho~ho~ho~..ermm..org pun mcm kak alin gak..nak g haji dulu..pastuh kasi duit tu kat ayah suh bwk one family g vacation(sbb org x tau nk urus duit..hehhehehe)...pastuh..yg penting nak kasi duit tu kat anak2 yatim dan org2 yg memerlukan..pastuh kalau ada baki,baru simpan dlm bank..hehehehhe..berangan jer keje..ahakz..tp kalau dpt bebetul kan best..ahakz..xper ah,nnti dh keje,nk kumpul duit bebanyak...hehhhehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_cahayaProfil   Hantar PM kepada nurul_cahaya   Pergi ke nurul_cahaya's Website   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 10:45



yoooooo, rm 100,000......
banyak tuh
macam2 bleh buat......
beli keta la kan, kancil pon ok apa...+- 30, 000...
pastuh lagi 30,000, syna ingat nak melaburla, dalam ASB la..saham lain tak pandai...
baki 40,000 nak kasi kat ayah dah mak sorg 10 000..... nak beli laptop baru, yg ada dah sezen dah nie.... and nak beli jam( nak harapkan suhaimi_sr, ala2 mimpi la kan)...
kalu ada baki lagi, buat belanja raya la.......



Bookmark and Share

    


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-10-04 11:22


sikitnya. nak set up business pun tak cukup

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

waheedarash
Warga Rasmi
Menyertai: 16.06.2004
Ahli No: 9510
Posting: 13

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-10-04 11:29


simpan lelame kat dlm bank...bagi beranak pinak...pas2 gi mekah...bw mak ngan abah...besh tuh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For waheedarashProfil   Hantar PM kepada waheedarash   Quote dan BalasQuote

warsha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.10.2004
Ahli No: 12144
Posting: 129

Pahang  


posticon Posting pada: 28-10-04 13:36


hem...susah soalan tu..

ok,warsha ade 2 jwpn

ptama,kte bleh simpan utk masa dpn..dlm asb ke..

kdua..kte blanje ke jln Allah..misalnya bersedekah..or guna sebaiknya
sbgai rewardnya kte akn mdpt Rm1000 000 pahala....dan tak terkira blsanya

Bookmark and Share

    


  Member Information For warshaProfil   Hantar PM kepada warsha   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 13:56


mmmmmm..
jika ada skang ni yek..
1st upaah pembunuh upahan supaya tembak ke bom ke PM thailaand.

jika takleh

barulah langkah kedua.

beli pistol tembak pm thai jugak..

p/s..jaga2 warga thai(non muslim)


Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 13:59


Bukan tindakan yg bijak.......

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

warsha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.10.2004
Ahli No: 12144
Posting: 129

Pahang  


posticon Posting pada: 28-10-04 14:02


tak stuju langsung ngan dua cdgn tu...

buat ape nak bom org?mencetuskan pperangan kan tak elok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For warshaProfil   Hantar PM kepada warsha   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 14:15


Setuju dgn warsha. Islam kan agama damai. Buat apa nak perang2.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 14:24


ntah nyer...
lebih baik buat pakatan damai jer...bantu org yang tak bersalah.ada ke g tembak2 org..
kalu sumer muslim pk cam nie......
mmmg sah la muslim bleh diketegorikan sebagai terrorist kannnn..........
sumer org pon sokong la USA tue.......
p.s: berpikir sebelum bercakap sahabat


-----------------
ukhuwahfillah hanya hadir dengan keikhlasan hati, kasih sayang termetri dengan kepercayaan disanubari...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

warsha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.10.2004
Ahli No: 12144
Posting: 129

Pahang  


posticon Posting pada: 28-10-04 14:27


hem....btul tu...jgn bermusuhan walaupun bkn seagama..
tapi psoalan blum tjawab ...nak buat pe ngan Rm 1000 00 tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For warshaProfil   Hantar PM kepada warsha   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 14:34


Quote:

On 2004-10-28 10:45, syna wrote:

yoooooo, rm 100,000......
banyak tuh
macam2 bleh buat......
beli keta la kan, kancil pon ok apa...+- 30, 000...
pastuh lagi 30,000, syna ingat nak melaburla, dalam ASB la..saham lain tak pandai...
baki 40,000 nak kasi kat ayah dah mak sorg 10 000..... nak beli laptop baru, yg ada dah sezen dah nie.... and nak beli jam( nak harapkan suhaimi_sr, ala2 mimpi la kan)...
kalu ada baki lagi, buat belanja raya la.......





apa lakss...
syna dah jawab dah nie


-----------------
ukhuwahfillah hanya hadir dengan keikhlasan hati, kasih sayang termetri dengan kepercayaan disanubari...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 14:35


Baiklah di sini ana nak jelaskan macamana nak jadikan RM100,000 kpd Rm1,000,000. Jika anda mempunyai RM100,000 tunai, buatkan downpayment utk pembelian 9 buah apartment/condo berharga sekitar RM100,000. Baki RM10,000 boleh buat utk bayaran legal fee, maintenance, stamp duty, renovation dll. Lepas pembelian 9 buah apartment/condo tersebut, anda sebenarnya telah memiliki harta/aset bernilai minimum RM900,000. Jika anda tunggu minimum 2 tahun, nilai aset anda sekarang boleh mencapai RM1,000,000. Now, anda sudah bergelar JUTAWAN. Mudah bukan??


p/s: Itulah yg saya sedang praktik sekarang.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 14:40


mak oiiiiii..........
hebat tull.........
mmg kompem la bleh belanja jam tangan satu kan
hehehehehehe
insyaAllah jumpa kat Majlis berbuka puasa yer..
p/s: mmg tak sabar betul la


-----------------
ukhuwahfillah hanya hadir dengan keikhlasan hati, kasih sayang termetri dengan kepercayaan disanubari...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

warsha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.10.2004
Ahli No: 12144
Posting: 129

Pahang  


posticon Posting pada: 28-10-04 14:42


amboi2....banyaknya nak blanja!

erm....itu bkn nak tambahkan RM..kurangkan ade la...hahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For warshaProfil   Hantar PM kepada warsha   Quote dan BalasQuote

warsha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.10.2004
Ahli No: 12144
Posting: 129

Pahang  


posticon Posting pada: 28-10-04 14:45


oo...mcm tu...hem..alamatnya jadi org muda kaya la warsha!

Bookmark and Share

    


  Member Information For warshaProfil   Hantar PM kepada warsha   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 14:47



yer ker???? nak dapat kerja pun susah...ni nak dapat hadiah..jutawan lagi tu...wow...best wuiiii....
good luck la bagi yang akan dapat tu...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 14:52


Hint: Sewakan 9 apartment/condo yg dibeli tu. Pastikan kawasannya strategik spt dekat LRT dsb.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 15:02


Very good idea!
Idea suhaimi ni amat bagus, cuma pastikan dulu iklim pelaburan real estate sekarang. Mungkin banyak berlaku lebihan penawaran berbanding permintaan.

Pada awal tahun 90'an ada yang menjadi jutawan menggunakan kaedah Suhaimi. Namun sejak kejatuhan ekonomi yang bermula 1997, kita kena cari alternatif lain.

1. Kalau saya: pastikan dulu berapa ramai yang akan boleh merasai wang RM100,000 itu. Kalau saya seorang, itu namanya selfish. Seramai mungkin boleh turut sama merasai wang itu sebab hakikatnya: saya cuma mempunyai, bukan memiliki.

2. Saya kena pastikan berapa lama ia boleh berganda menjadi RM1 juta. Saya playsafe: 10 tahun. Atau play risk: 5 tahun.

3. Saya setup infrastuktur yang paling minimum. Saya invest dalam staff. Hanya menggaji yang terbaik sebab staff adalah aset saya sebenar.

4. Infrastruktur yang saya maksudkan: 3 server (dalam nilai RM20,000), pejabat yang sederhana sebagai workstation. Staf: webmaster, operation manager, sales force (5 orang), 5 orang partime webdesigner, kerani, desktop designer.

5. Business: Multimedia, IT, Directory.

6. Maintain dan manage carefully. Genap 5 tahun, tambah modal berbayar, lantik konsultan untuk senaraikan di MASDEQ. Wow! Pegangan saya lebih kurang 500,000 saham dengan nilai RM2 sesaham.

Tapi... sapa nak bagi RM100,000 itu? Menunggu ni...

----
Suhaimi, nanti kita jumpa dan bincangkan satu projek bersama untuk melahirkan lebih ramai jutawan.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 15:13


Sebenarnya semua info yg saya dpt ni ada dlm buku "HOW TO BECOME A MILLIONAIRE LANDLORD" oleh Mr Azizi Ali, juga merupakan seorang jutawan hartanah. Bacalah rangkaian buku2 nukilan beliau. InsyaAllah, byk manfaat yg anda boleh dpt terutama berkaitan kewangan.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 16:27


INFAKKAN UNTUK JALAN ALLAH

saya memetik sabda Rasulullah SAW yang bermaksud

" Dan aku melihat ke dalam syurga dimana ia dipenuhi oleh orang-orang miskin......."

Kaya tidak salah tapi pastikan kekayaan kita bersumberkan dari sumber yang HALAL. Sekarang terlalu banyak sumber yang SYUBHAH, so berhati-hatilah....SYUBHAH LEBIH HAMPIR KEPADA HARAM.

Nabi SAW sendiri bukanlah orang senang, beliau tidur di atas tikar yang bila mana Baginda bangun, maka nampaklah jalur tikar di atas badan Baginda. Baginda juga selalu berlapar sehinggakan mengikat batu di perut.....Kesimpulannya sebahagian besar kekayaan adalah membawa kepada kekufuran sebagaimana yang berlaku kepada sahabat Nabi yang bernama 'TSA'LABAH'....

Tapi untuk dana sesuatu projek untuk kebajikan, dakwah dan ke arah pembangunan islam sebagaimana portal ukhwah.com ni, memang kita perlu modal yang besar sebagaimana yang Tuan Pengarah cakapkan tu. Wallahu'alam

[ Posting ini telah di edit oleh: mujahadatunnafsi pada 2004-10-28 16:50 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 16:32


Namun kemiskinan juga boleh membawa kpd kekufuran. Ia bergantung kpd iman kita.

p/s: Islam menggalakkan penganutnya menjadi kaya-raya. Tetapi pernahkah kita dengar Islam menggalakkan umatnya jadi miskin, w/pun Rasulullah seorg yg miskin?

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 16:58


Betul tu saudara suhaimi, kaya tidak salah tapi yang saya dengarlah dari kuliah-kuliah maghrib kebanyakannyalah yang kaya ni jauh dari Allah SWT. Nak cari jutawan yang bertaqwa memang susah tapi jutawan yang tangkai jering, kedekut memang ramai.....

Bukan saya mengatakan kaya tu salah...sebab sahabat Nabi SAW pun ada yang kaya bahkan Nabi Sulaiman juga demikian....cuma kekayaan ni boleh buat kita lalai dari mengingati akhirat.....sebagai contoh, dulu masa miskin, rajin ke masjid, sekarang dah kaya, tak sempat ke masjid sempat sibuk dengan urusan. Wallahu'alam

[ Posting ini telah di edit oleh: mujahadatunnafsi pada 2004-10-28 17:00 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 17:01


ana pulak....1st nak buat haji bersama ngan mak ayah...sedekah kat anak-anak yatim, masjid, insan istimewa, orang yang lebih memerlukan...buat bisnes.

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 17:20


Saya pegang satu: 10 sahabat yang dijamin masuk syurga sebahagiannya ialah billionaire. Rasulullah pun kaya raya (berdasarkan ayat Quran: Harta rampasan perang adalah milik Allah dan RasulNya).

Sebab itulah kekal umat Islam miskin dan ditindas sebab menganggap bahawa kaya adalah jenayah dan dilarang dalam Islam. Bahawa anggapan miskin senang masuk syurga, lebih warak (padahal yang miskin lagilah lalai.... masa dihabiskan untuk mencari kehidupan). Miskin sebenarnya jenayah yang mesti diperangi, bukan kaya yang mesti dijauhi.

Niat juga utama: kalau dari awal lagi dah macam niat kalau kaya nanti lalai... memang itulah yang akan terjadi. Soalnya, bukan yang kaya yang ramai menderhaka kepada Allah; yang miskin kalau kita tengok keliling, lagi ramai yang menderhaka kepada Allah SWT.

Kalau kekal umat Islam miskin dan selfish, macamana agaknya nak menguasai teknologi-teknologi yang terlepas ke tangan bukan Islam.

Kononnya, sepanjang pergaulan, ramai yang berkata, "Saya taknak kaya." Soalnya, Kenapa? Kenapa taknak kaya? Allah SWT tak melarang pun kaya. Belum penah pula saya terdengar, "Saya taknak miskin."

Kesimpulannya: Orang-oang yang mengatakan, "Saya taknak kaya" itu tak cukup studi dan mengkaji sirah. Kategori orang yang kecewa juga, macam musang dah terlonjak-lonjak nak dapatkan anggur tapi tak dapat anggur itu, lalu dikatanya anggur itu masam. Sengaja untuk menyenangkan hati.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 17:35


Sambungan.

Pengalaman saya sendiri:
Saya ramai kawan-kawan jutawan. Ada jutawan benar dan ada jutawan "tong kosong". Saya bahagikan 2: Satu Melayu (bangsaku) dan satu lagi: Cina.

Yang paling ramai jutawan sahabat-sahabat Cina seperti Datuk Dr Azman Ching, Juliana Yun, Mejar Mohan dan lain-lain (memang pun sahabat saya 80% Cina)

Yang Melayu ni adaah yang baru nak jadi jutawan atau yang cakap besar.

Yang peliknya: jutawan bukan Islam sangat pemurah, sangat suka membantu.

Yang peliknya: jutawan (cendawan) Islam inilah yang menolak ajaran Islam (pemurah, tepat janji, jujur, merendah diri). Paling kedekut, paling tangkai jering, paling cakap besar! Ajaran Islam?

Nak dijadikan cerita, seminggu sebelum puasa jumpa la seorang yang kononnya jutawan (atau cendawan). Dia kata nak tulis kisah hidup dia. Kita ni pun datanglah dengan proposal. Rupanya pertemuan itu cuma nak menunjuk harta dia: ditunjukkan slaid banglo, kereta... nak kasi saya terliur agaknya.

Cakap penuh dengan "InsyaAllah" dan "boleh", tapi habuk pun tarak. Menulis kisah hidup entah ke mana... minta sponsor cetak Mutiara Inspirasi, jangankan RM2,000.00 atau RM200 -- RM2 pun tarak! Begitulah nak menggambarkan perbezaan jutawan Islam dengan non Muslim.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-10-04 17:53



Saya sokong sangat-sangat niat baik Tuan Pengarah, memang kita digalakkan berusaha, ubah nasib kita dan jadi orang kaya yang dermawan...

Tapi ramai yang jadi macam ni....

Quote:
Yang peliknya: jutawan (cendawan) Islam inilah yang menolak ajaran Islam (pemurah, tepat janji, jujur, merendah diri). Paling kedekut, paling tangkai jering, paling cakap besar! Ajaran Islam?



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-10-04 05:54


Ada plan gak nak beli apartment. tapi tak masuk dalam 1st plan. Melainkan kalau duit cukup nak bayar cash apartment tu. Kalau boleh nak elak hutang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-10-04 08:46


Bagi ana cukup sekadar ada wang 10% utk bayar d/payment tersebut. Tak perlu kumpul wang utk harga apartment tu keseluruhannya. Sebab by the time kita ada wang itu, harga rumah dah makin mahal & umur kita pun dah tua.

p/s: Buatlah perancangan lebih awal....

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-10-04 11:17


Tak semestinya bila umur kita dah tua baru dapat kutip duit. Banyak lagi cara untuk dapat duit. Antara plan I, gelanggang futsal. Kos tak besar tapi boleh untung besar. Mungkin tak lama lagi cukup modal.

Kalau kita bayar deposit, payment dia dah involve ngan riba'. Berapa banyak dosa kita nak gain? kebanyakan dari famili I, tak berhutang. and almost all success dalam business. my uncle sebelum 30 dah bergelar jutawan. n sebelum dia start business, dia takde apa. tempat tinggal pun takde.

Kalau kita ditakdir mati sebelum sempat bayar hutang. Hutang boleh bawa sampai akhirat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-04 23:17


assalamualaikum

Quote:

On 2004-10-28 17:53, mujahadatunnafsi wrote:

Saya sokong sangat-sangat niat baik Tuan Pengarah, memang kita digalakkan berusaha, ubah nasib kita dan jadi orang kaya yang dermawan...

Tapi ramai yang jadi macam ni....

[quote] Yang peliknya: jutawan (cendawan) Islam inilah yang menolak ajaran Islam (pemurah, tepat janji, jujur, merendah diri). Paling kedekut, paling tangkai jering, paling cakap besar! Ajaran Islam?


[/quote]

Jika kita sudah tahu ramai yang jadi macam tu, kenapa kita mesti mengikut jejak langkah mereka. Contoh sudah ada, kita jadi lah yang sebaliknya. Sebagaimana yang sepatutnya.

Bukankah kita yang membuat keputusan?. Jika ingin jadi seperti mereka, maka jawabnya sama la seperti mereka. Jika ingin jadi seperti sahabat nabi yang kaya umpama nabi sulaiman dengan kekayaannya, maka ikutlah langkahnya.

Bukan kekal dengan apa yang ada sekarang, hari ini lebih baik dari semalam, esok lebih baik dari hari ini.

wallahu a'alam.

-----------------
Programming notes esp. PHP
Web Zaujah (muslimah_johor)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-10-04 17:17




tunggu menang 100,000 dulu baru saya cerita


-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-04 15:18


Kalu nak tunggu menang..payah la sket. Apa kata kalu lidah-penghunus berusaha utk mendapatkannya. InsyaAllah, jika niat kita ikhlas, Allah akan permudahkannya. Betul tak??

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-11-04 15:16


masing2 punya pandangan tersendiri..
dan masing2 punya persepsi sendiri ttg sesuatu kejadian.
bagi saya..saya nak bom pm thai..
saya nak tembak pm thai..
nak buat apa biarkan hidup jika org islam disana kita biarkan mati setiap hari.

itu persepsi saya.
ttg diri saudara pula..terpulang..
masing2 ada pendirian.

p/s..mm...bila org islam dibunuh..
adakah patut org islam yg lain..
buat tak tahu..atau hanya membiarkan OIC je yg buat keje..atau memang kita dah hilang semangat islam hanya kerana selama ini kita dimomokan dgn semangat kenegaraan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

taurus84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4051
Posting: 42
Dari: UKM

Pahang  


posticon Posting pada: 02-11-04 17:03


anta ni banyak menguji minda.saya kalau dapat RM100,000 jika diberi mungkin akan menunaikan hajat. dengan duit tu macam2 kita boleh beli atau guna, terserah pada diri masing2.setiap orang ada pendapat masing2 kan!.tak kisahlah.yang penting duit yang di gunakan ketempat yang berfaedah dan bermanfaat.wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For taurus84Profil   Hantar PM kepada taurus84   Pergi ke taurus84's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-11-04 23:51




saya menyokong niat firdaus azimi dan tdk pula menolak teguran sahabat2 yg lain. memang yg penting bagi kita ialah keamanan dan kedamaian. tetapi itu hanya relevan di negara kita, bukan dithailand yg mana sdr kita ditindas dan dibunuh di sana. lagipun firdaus azimi tak bermaksud nak menimbulkan kekacauan di ngr sendiri. yang dia nak serang adik beradik israel kat thailand sana.

-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 03-11-04 15:31


Quote:

On 2004-10-29 11:17, Jackie_uniten7 wrote:
Tak semestinya bila umur kita dah tua baru dapat kutip duit. Banyak lagi cara untuk dapat duit. Antara plan I, gelanggang futsal. Kos tak besar tapi boleh untung besar. Mungkin tak lama lagi cukup modal.

Kalau kita bayar deposit, payment dia dah involve ngan riba'. Berapa banyak dosa kita nak gain? kebanyakan dari famili I, tak berhutang. and almost all success dalam business. my uncle sebelum 30 dah bergelar jutawan. n sebelum dia start business, dia takde apa. tempat tinggal pun takde.

Kalau kita ditakdir mati sebelum sempat bayar hutang. Hutang boleh bawa sampai akhirat.



Hmmm... betapa benarnya kata-kata tuan hamba itu wahai memanda jackie...

p/s: tanggung utang JPA ngan PTPTN... waaddduuhh...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 03-11-04 15:41


susah nak cakap, kadang2 bila duit depan mata semua yg dirancang tak menjadi. kadang2 sifat terkeji plak yg lahir dalam diri kita seperti bahkil,penting diri sendiri dan sebagainya...... tapi klu ada yg dapat tu jgn plak lupa nak kluar utk zakat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.147338 saat. Lajunya....