Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna.
-- Mahatma Ghandi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 16
Ahli: 0
Jumlah: 16




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 25 hari yang lalu
izdham: 34 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 44 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: tabligh


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» tabligh

Please Mendaftar To Post


Oleh tabligh

serikandi_mujahidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2004
Ahli No: 9176
Posting: 59
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-09-04 23:35


assalamualaikum..

sesape yang tahu ttg tabligh...boleh cite kat ana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For serikandi_mujahidahProfil   Hantar PM kepada serikandi_mujahidah   Pergi ke serikandi_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 00:53


apa yg anti nak tahu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 01:14


tabligh tu maknanya menyampaikan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 01:19


cuba tanya ninja....ninja oo ninja ade masturat tny ttg ape tu tabligh

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-09-04 06:03


huhuhu...tabligh ek.....
kalau ikut kan hati ana ...mau pancung jer sape cakap tabligh ni satu organisasi or persatuan...
tabligh bukan persatuan......
senang cakap.....cene ek.....tabligh ni...cume meneruskan keje yang nabi saw tinggal..keje yang sahabat sahabat ra pernah buat...sampaikan Allah cakap..mereka ialah orang orang yang berjaya di sisi Aku....
orang yang bijak ialah mereka yang mengambil sedikit dari dunia dan mereka bawa ke akhirat...
ade yang ingat tabligh ni lepak dalam masjid je..pastu tinggalkan anak bini...ermmmmmmpph..
tu la salah paham ummat akhir zaman...
cube pk balik sahabat sahabt ra..ingat diorang takkahwin ker...?
diorang lagi la tinggalkan terus anak isteri diorang semata mata utk korban di jalan Allah...kalau la tanpa pengorbanan diorang..agak agaknye kite ni ade tak kalimah toyyibah dalam hati kite?
saye tinggalkan persoalan tu buat rakan rakan fikir ...
ape ape pon...dakwah ialah keje setiap orang islam...amal makruf..nahi anil mungkar...berpesan pesan kepada kebenaran...
dulu...kalau berdakwah..kene jadi nabi dulu..macam nabi harun nak tolong nabi musa as berdakwah pada firaun...Allah tingkatkan dulu darjat harun menjadi nabi..baru leh dakwah..kite skang ni...takyah jadi nabi..Allah dah tauliahkan kite keje dakwah...
nabi nabi terdahulu..dihantar utk satu kaum..satu family..satu kampung..tapi umat muhammad saw..Allah hantar utk satu alam...itula kelebihan ummat sekarang berbanding umat terdahulu...sedikit info..bley cari kat segmen agama..saye ade tulis...perbezaan umat skang ngan umat terdahulu...
semoga sedikit penerangan ni akan memudahkan saudari...saye ni tak pandai..baru nak blaja blaja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 08:05




Allah SWT telah mengamanahkan para anbiya' wal mursalin dengan satu tanggungjawab besar iaitu menyeru seluruh manusia beriman hanya kepada Allah SWT.

Dari Nabi Adam as hinggalah nabi terakhir iaitu Sayyidul Mursalin, Rahmatulil A'Alamiin Muhammad Al Mustoffa SAW. Semuanya memikul tugas yang besar menyeru semua manusia beriman kepada Allah SWT.

Dan tanggungjawab yang Allah SWT telah berikan kepada para nabi (dakwah) kini terpikul di atas bahu setiap manusia yang lahir sebagai umat Rasulullah SAW. Sebagaimana firman Allah SWT "kamu (umat Muhammad SAW) adalah umat yang terbaik yang dikeluarkan untuk (faedah)manusia kerana kamu mengajak kepada kebaikan dan melarang daripada kejahatan dan kamu beriman kepada Allah SWT".

Dalam ayat di tersebut Allah SWT menerangkan tentang dakwah terlebih dahulu dan beriman di kemudiannya. Alim ulama' mebahaskan bahawa tidak sempurna iman seseorang islam tanpa menjalankan perintah agama yang pertama iaitu amr bil ma'ruf dan nahi anil munkar (mendakwahkan seluruh manusia kepada agama Allah SWT).


-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 08:06




Dakwah adalah julung-julung perintah yang Allah SWT beri kepada Nabi SAW sebelum perintah solah, puasa, zakat dan haji. Tapi sayang sekali, umat hari ini ramai yang meninggalkan perintah pertama dalam agama (dakwah). Ramai yang menganggap bahawa tugas dakwah (menyeru manusia kepada agama Allah) adalah tugas hanya para alim ulama'. Ini adalah salah sama sekali.

Lelaki pertama selepas Rasulullah SAW yang memeluk islam ialah Abu Bakar ra. Setelah beliau mengucapkan kalimah syahada beliau bertanya kepada Nabi SAW apakah yang perlu dilakukannya setelah memeluk islam. Maka Rasulullah SAW menjawab "kamu lakukanlah seperti mana yang aku lakukan (iaitu mendakwah/menyeru seluruh manusia beriman kepada Allah SWT)". Dan pada petang hari yang sama beliau memeluk islam, Abu Bakar ra telah membawa beberapa orang sahabatnya menemui Rasulullah SAW untuk memeluk islam. Begitu juga sahabat-sahabat Nabi SAW yang baru memelu islam ini, sete;ah mereka mengucapkan kalimah syahadah mereka telah melaksanakan apa yang diperintahkan oleh Rasulullah SAW iaitu menyeru semua manusia kepada agama Allah SWT. Dan kesemua mereka inilah yang telah diberikan anugerah yang tidak terhingga iaitu 'Asyarah mubasyara' (di kalangan 10 sahabat yang dijamin syurga).


-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

sirna_bintang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10573
Posting: 291
Dari: cheras,KL

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 09:59


terima ksh....bergetarr hati baca bab kish nabi ddaan sahabat

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirna_bintangProfil   Hantar PM kepada sirna_bintang   Pergi ke sirna_bintang's Website   Quote dan BalasQuote

serikandi_mujahidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2004
Ahli No: 9176
Posting: 59
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 10:07


ooo..maknanya tabligh ni..lebih kepada menghidupkan sunnah rasul ye...mcm mana yang kate tinggal anak bini tu pulak???

Bookmark and Share

    


  Member Information For serikandi_mujahidahProfil   Hantar PM kepada serikandi_mujahidah   Pergi ke serikandi_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

khairoo84
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9971
Posting: 752
Dari: Banting, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 10:13


Quote:

On 2004-09-28 10:07, serikandi_mujahidah wrote:
ooo..maknanya tabligh ni..lebih kepada menghidupkan sunnah rasul ye...mcm mana yang kate tinggal anak bini tu pulak???



kalau sampai tinggal/abai anak bini tu......... lebih baik tak payah jadi tabligh!

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairoo84Profil   Hantar PM kepada khairoo84   Pergi ke khairoo84's Website   Quote dan BalasQuote

biruenie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2004
Ahli No: 10367
Posting: 218

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 10:50


saya tertarik nak tya sape yg join tabligh ni...

Tabligh ni lbh kpd ibadat yg saya tahu...

adakah tabligh ni berjuang utk menegakkan Islam?Jemaah Tabligh suka kutuk PAS?Sedangkan org PAS xkutuk tabligh.Tapi sebaliknya memuji UMNO.Sebabnya nak dapat permission masuk surau dan masjid yg dikuasai UMNO.

Satu lagi yg saya dapat info bhw jemaah tabligh ni mendapat restu kerajaan kolonial British di India kerana matlamatnya hanya memperbanyakkan ibadah dan bukan bertujuan menentang penjajah sekaligus menegakkan kerajaan daulah Islamiah.

UMNO pun suka gak sbb tabligh xterlibat politik.

Sedangkan Islam itu menyeluruh sehingga ke adab tidur, istinjak, politik, pekerjaan, perundangan dan segala perkara....pendek kata way of life.

Sila komen jemaah tabligh...

Cinta Allah Sayang Rasul Rindu SYurga Tegakkan Islam.



Bookmark and Share

    


  Member Information For biruenieProfil   Hantar PM kepada biruenie   Quote dan BalasQuote

najwa_hayati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.09.2003
Ahli No: 3625
Posting: 182
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 11:48


assalamualaikum...

Islam ni mudah... siapa rasa tabligh tu sesuai dengan jiwa dan perasaan.. join je la... yang tak sesuai.. banyak lagi jemaah Islam yang boleh disertai... asalkan bukan menyesatkan... tapi menambahkan keimanan dan ketakwaan..

bab kutuk mengutuk sesama jemaah tu yang patut ditolak... kat sini kata tabligh kutuk pas... kat uk pula pas kutuk jemaah Islam kat sana... so mana betul?... patut takde pun istilah kutuk dalam Islam... kita nie nak enhance perpaduan bukannya lagi nak berpecah belah... org yahudi kat luar sana berebut-rebut nak pecah belahkan kita umat Islam... yang peliknya mudah benar org Islam sendiri nak jatuhkan org Islam...

kalau macam tuh laa gayanya... anda rasa anda org Islam?

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_hayatiProfil   Hantar PM kepada najwa_hayati   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 28-09-04 12:11




benar sekali kata2 najwa_hayati tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 13:30


Quote:

On 2004-09-28 11:48, najwa_hayati wrote:
assalamualaikum...

Islam ni mudah... siapa rasa tabligh tu sesuai dengan jiwa dan perasaan.. join je la... yang tak sesuai.. banyak lagi jemaah Islam yang boleh disertai... asalkan bukan menyesatkan... tapi menambahkan keimanan dan ketakwaan..

kalau macam tuh laa gayanya... anda rasa anda org Islam?



ana setuju dgn najwa_hayati...
tabligh nie besar tanggungjawabnye..... x kira pagi petang, siang malam, kena maki hamun... semuanye kena sabar....

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 13:51




toksah berbalah, berbahas dan berhujah lah pasal ni. Tak abis...cukup kita maklum tabligh salah satu jemaah islam di malaysia ni selain PAS, JIM, ABIM yang melaksanakan kerja dakwah. Tak usah nak perlekeh sapa-sapa.......OK.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 14:01



terus terang, sy sukakan life style tabligh.
terjamin amalan drp sekecik2 urusan hidup sampailah kepada sebesar2 urusan hidup.
terjaga.
sekarang ni tabligh pun dh moden..
pernah dpt naqibah "masturat".
suka sgt dgn pergaulan dgn akak tu.
teringat berkatnya makan bersama di rumahnya masa usrah dulu.
apapun, apa yg baik kita ikuti dan yg tidak baik jadikan pengajaran hidup.
wslm

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

qais_amirii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.02.2004
Ahli No: 7048
Posting: 165
Dari: Republic of Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 14:43


Hadratji Maulana In'amul-Hassan rah.a. pernah berkata:
"Apa itu istikhlas? Satu kerja (saja) ialah dakwah yang
kita ada. Kita hanya akan melakukan kerja itu sahaja.
Kita tidak akan buat kerja lain. Tetapi usaha agama
YANG LAIN juga berjalan. JANGAN KITA MEMANDANG RINGAN
AKAN MEREKA. Juga jangan kita mengkritik akan mereka
yang membuat usaha lain dan jangan kita mencari
kelemahan mereka." (Malfuzat Hadratji Maulana In'amul Hassan, m.s. 22)


Bookmark and Share

    


  Member Information For qais_amiriiProfil   Hantar PM kepada qais_amirii   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 15:26




Semua org dalam dunia ni tak terlepas drp 2 perkara iaitu kelupaan dan kesilapan. Maybe ada segelintir di antara mereka melakukan kesilapan atau terlupa. Macam tu jugak dengan jemaah2 islamiah yg lain. Takde sorang pun manusia yg Allah ciptakan sesempurna Rasulullah SAW.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 15:33


So, kalau ada kesalahan atau kesilapan kita sama2lah perbetulkan, bukan hanya tau menuding jari. Kita semua bersaudara dan bagaikan satu badan. Kalau tgn kanan sakit, tgn kiri turut merasakannya. Kalau kepala sakit, kaki turut membantu melangkah ke klinik.
Camtulah kita umat islam, umat Rasulullah SAW.
Jika atas satu kain putih ada satu titik hitam, kita lihatlah pada kain yg putih itu bukan titik yg hitam itu. Macam tu juga dengan manusia, kita tengoklah kebaikan pada org lain dan tengok keburukan sendiri. Barulah Allah akan ubah kita jadi seorang yg soleh, tawadhu, dan bersyukur....



Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-09-04 15:43


Quote:

pernah dpt naqibah "masturat".
suka sgt dgn pergaulan dgn akak tu.



Ape maknanya naqibah "masturat" tu


-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

alhaq99
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.09.2004
Ahli No: 11058
Posting: 134
Dari: pj

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-09-04 15:47




Jemaah Tabligh, Menebar Rahmat Menuai Ridha

Jika di lingkungan tempat tinggal anda terlihat sekelompok orang tidak dikenal singgah di mushala atau mesjid beberapa hari, bergamis atau berjubah yang dilengkapi sorban, sedangkan wajah mereka tampak cerah selalu menebar salam dan senyum dengan jenggot terpelihara, tahanlah anggapan bahwa mereka kelompok aliran sesat.

Apalagi jika mereka hanya berdakwah mengundang warga agar meramaikan mesjid di lingkungannya dan mendengarkan ceramah-ceramah tentang keimanan dan amal shaleh tanpa satu rupiah pun imbalan yang mereka harap dari warga setempat, serta tanpa paksaan dan ikatan.

Mereka itulah Jemaah Tabligh (JT). Mereka tidak segan-segan keluar masuk kampung, dari satu mushala ke mushala lain, dari satu mesjid ke mesjid lain. Umumnya mereka singgah dan menginap tak lebih dari tiga malam di mesjid atau mushala yang sepi pengunjungnya. Tujuan mereka singgah dan menginap itu untuk mengajak warga sekitar mushala atau mesjid meramaikan tempat ibadah dan shalat berjamaah. Biasanya setelah menunaikan ibadah shalat berjamaah, salah satu JT maju ke muka dan memberikan siraman rohani singkat. Tidak ada balasan yang mereka harapkan untuk aktivitasnya tersebut kecuali keridhaan Allah semata.

Di samping masalah iman dan amal shaleh, JT sangat menekankan pelaksanaan ibadah sunnah seperti yang dicontohkan Nabi Muhammad SAW. Misalnya shalat dhuha, tahajud dan rawatib. Mereka juga berusaha menjaga penampilan dan bertingkah laku layaknya Nabi dan sahabatnya, memelihara jenggot, berpakaian panjang (jubah atau gamis), menebar salam dan senyum, bersiwak dan sebagainya.

Fenomenal

JT sendiri dalam perjalanannya sejak dekade awal abad ke-20 telah menjadi gerakan Islam puritan yang fenomenal. Kegiatan yang juga disebut sebagai Gerakan Iman ini telah merambah seluruh dunia dan memiliki cabang hampir di setiap kota dan kampung. Meskipun bukan sebuah organisasi formal, namum JT atau Gerakan Iman ini memiliki jaringan kerja yang rapi dan luas. Fenomena JT terlihat begitu nyata dalam pertemuan jemaah tahun 1998 di Pakistan, India dan Bangladesh yang dihadiri lebih dari satu juta jemaah dan menjadikan pertemuan ini yang terbesar kedua setelah pertemuan umat Islam saat menunaikan ibadah haji. Sementara pertemuan serupa yang berlangsung di Amerika Utara dan Eropa telah menyedot sedikitnya 10.000 pengikut, sehingga tercatat sebagai gerakan agama terbesar di dunia barat.

Menilik sejarah pendirian JT, maka gerakan ini adalah refleksi terhadap kemerosotan iman dan moral umat Islam di awal abad 20 (khususnya di India). Umat Islam saat itu telah tidak akrab lagi dengan syiar-syiar Islam. Kondisi ini diperburuk oleh penderitaan masyarakat di bawah penjajahan Inggris yang juga melancarkan usaha misionaris.

Namun demikian, Syekh Maulana Muhammad Ilyas (1885 - 1944) - pelopor JT - yang sangat merisaukan kondisi umat saat itu tidak memandang faktor penjajahan Inggris dan misionaris sebagai biang keladi kerusakan umat. Ilyas lebih melihat umat Islam sendiri telah melakukan kesalahan besar karena tidak melanjutkan tugas Rasulullah yaitu dakwah.

Bagi Ilyas, dakwah bukan hanya tugasnya ulama maupun ahli agama, tapi dakwah adalah tugasnya semua orang Islam. Dakwah inilah yang akan menjaga kelestarian nilai-nilai agama Islam dan menjaga umat dalam pangkuan agama (iman) yang diridhai Allah. Oleh sebab ini, Ilyas berketetapan bahwa tak ada jalan lain untuk memperbaiki umat kecuali menghidupkan dakwah, sebagaimana yang dicontohkan Nabi. Dakwah yang dimulai dari level terendah masyarakat, karena mereka adalah kekuatan terbesar yang dapat merubah seluruh struktur masyarakat hingga level tertinggi.

Hal ini pula yang agaknya menyebabkan dakwah yang dianjurkan Ilyas tiada sedikitpun menyentuh permasalahan politik praktis. Politik bagi mereka adalah berfikir dan bekerja keras demi meraih kebahagian abadi di akhirat kelak.

Dalam pelaksanaannya, Ilyas melihat kelangsungan dakwah dan keberhasilannya tidak akan terwujud kecuali dilakukan oleh orang-orang yang ikhlas dan rela berkorban demi kepentingan dakwahnya dan hanya mengharapkan sepenuhnya ridha Allah tanpa menggantungkan diri pada bantuan dari manapun. Maka gerakan ini lebih menuntut pengorbanan waktu umat Islam dengan melakukan Khuruj (keluar untuk berdakwah) dari pada meminta bantuan uang dan materi.

Di sinilah segi menarik jemaah ini, di mana pengorbanan menjadi salah satu tiang utama dalam berdakwah. Bahkan dalam setiap perjalan dakwah itu, semua keperluan di tanggung jemaah bersangkutan. Adapun metode dakwah jemaah ini berpijak kepada tabligh (penyampaian) dalam bentuk taghrib (memberi kabar gembira) dan tahrib (ancaman). Mereka telah berhasil menarik banyak orang untuk kembali ke pangkuan iman. Terutama mereka yang tenggelam dalam kehidupan berlumur dosa. Orang-orang itu dirubah ke jalan kehidupan penuh ibadah, dzikir dan amal shaleh.

Di Indonesia, menurut Zulfaqar (penanggung jawab JT di Indonesia), JT telah berkembang sejak 1952. Gerakan ini di bawa oleh serombongan pendakwah India yang dipimpin Miaji Isa. Tapi baru pada tahun 1970-an JT mulai marak. JT menjadikan mesjid sebagai pusat aktivitasnya. Untuk wilayah Indonesia, aktivitas JT dipusatkan di Mesjid Jami' kebon Jeruk Jakarta. Pensiunan Poliosi Militer berpangkat Letnan Kolonel ini tidak diketahui jumlah JT yang sebenarnya karena ketiadaan formalitas untuk menjadi layaknya sebuah organisasi. Tetapi yang jelas, JT ada di mana-mana, nyaris diseluruh pelosok Nusantara.

Dicurigai

Kendati diakui sebagai gerakan besar, ternyata masih banyak masyarakat yang tidak mengenal JT. Keberadaan jema&#1589;ah yang berpusat di India ini sering dipertanyakan. Bahkan di beberapa daerah dicurigai sebagai aliran sesat. Tidak sebatas itu, tak jarang JT mengalami pengusiran dari warga setempat yang diseru. Walupun mendapat cobaan, JT tetap tegar dan berlaku sopan kepada siapa saja. Sepertinya firman Allah dalam Surah Al-Imran ayat 110 telah demikian dalam menjiwai semangat mereka. Surah tersebut berbunyi: "Kalian (umat Islam) adalah sebaik-baiknya umat yang diturunkan di tengah-tengah manusia lain untuk menganjurkan kebaikan dan mencegah kemungkaran dan beriman kepada Allah.

Kendati para pendakwah JT sangat rajin mengamalkan perintah agama dan berani terjun ke tengah-tengah masyarakat, namun masih ada di antara mereka yang kadar keilmuannya masih dangkal sehingga menjadi batu sandungan saat berdakwah. Mereka ini umumnya adalah pendakwah pemula tapi bersemangat tinggi.

wassalam



Bookmark and Share

    


  Member Information For alhaq99Profil   Hantar PM kepada alhaq99   Pergi ke alhaq99's Website   Quote dan BalasQuote

faislamy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11229
Posting: 93

saudiarabia  


posticon Posting pada: 28-09-04 15:56



ana pun setuju dgn pndpt antum semua..
bg ana, jemaah Islam nie ibarat kita nak pergi ke suatu tempat. cthnya ke bandar..
terpulanglah nak naik apa jenis kenderaan pun,
naik basikal,bas,kereta dsbnya..tp kenalah pilih kenderaan yg paling pantas&mudah utk sampai ke destinasi..
pandai-pandailah pilih yg mana satu.

janganlah bertelagah sesama mukmin sedangkan org kafir tertawa melihat kelakuan kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faislamyProfil   Hantar PM kepada faislamy   Pergi ke faislamy's Website   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-09-04 23:57


YA ALLAH..YA ALLAH..YA ALLAH...
pasal tinggalkan anak bini tu ninja dah terangkan pada meseg ninja before ni...
wahai rakan rakan..dunia ni cume COBAAN...
sekeliling anda cumelah permainan...
bak kata shakespeare...dunia ni satu pentas theater..manusie ni cume pelakon...nape ninja gune shakespeare..ninja gune shakespeare pasal die BUKAN ISLAM..tapi die tahu pasal bende neh...ni kite orang islam..berusaha atas dunie...
nape kite tak pk...banyak bende...
ape yang aku hadapi bile malaikat maut jemput aku?
ape yang akan aku hadapi dalam kubur?dapatkah aku jawab soalan mungkar nankir?
apekah akan aku terime buku amalan dengan tangan kanan...
apekah aku dapat lintasi titian sirat secepat kilat??
apekah status aku?syurga atau neraka..??
dah masuk syurga...berapa besar syurga aku??
dinding buat dari aper?lantai?berape tinggi syurga aku..??adakah aku dapat jumpe Allah banyak kali...sesungguhnye aku rindu nak jumpe dengan Allah...

tu lah..sedikit sebanyak soalan yang kite kene tanye pada diri kite bile kite rase nak tingkatkan iman...ingat mati..insyaallah..korang akan terpk cene nak tingkatkan iman..

nabi cakap..banyakkan lah ucapan lailahailallah....banyak cakap kebesaran Allah..ni pesan nabi saw pada sahabt sahabat untuk renew iman...

so..keje orang orang tabligh ni ialah berpesan pesan...
wahai tuan..ingatlah Allah..sesungguhnya Allah mengadakan dari yang tiada..Allah berkuasa meniadakan apa yang ada...Allah berkuasa..makhluk ni langsung takde kuasa...

jadi buat rakan rakan ku yang berjuang dengan usaha dakwah tabligh ni..teruskan la keje korang ni..semoga Allah terus terime kite...patuh.taat pada amer..jangan bangkang...
sesungguhnya Allah tak perlukan kite untuk buat keje dakwah ni..tapi kite yang perlukan keje dakwah untuk tingkatkan iman kite sebenarnye..
buat sahabat sahabt yang masih ragu pasal tabligh ni...cube la lapangkan mase korang...
kaji balik ape yang dimaksudkan dengan amr makruf nahi anil mungkar tu...
bangkitla buat keje nabi saw..
semoga ALLAH terime saye dan tuan tuan untuk meneruskan keje mulia nabi saw...

AMIN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-09-04 00:09


"Allahuma Amiiin"

-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-09-04 00:19


"Dan kehidupan dunia, tidak lain hanyalah kesenangan yg menipu daya"

"Dan kehidupan dunia, tidak lain hanyalah gurauan dan permainan. Dan kampung akhirat itu lebih baik bagi orang2 yg bertaqwa, apakah kamu tidak berfikir?"

"Dan siapakah yg lebih baik perkataannya daripada (mereka) yg menyeru kepada (mentauhidkan) Allah"

"Kamu (wahai umat Muhammad) adalah umat yg terbaik yang dikeluarkan kepada sekalian manusia, kerana kamu mengajak kepada ma'ruf dan menegah daripada munkar, dan kamu beriman kepada Allah"

"Sampaikanlah daripadaku walaupun satu ayat"

-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-09-04 00:23


manusia yang terbaik ialah mereka yang mempelajari AL QURAN dan mengajarkannya...

dalam al quran ada banyak ayat pasal dakwah..dan kite blaja ayat ni mase kite kat skolah lagi..
so amalkan la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

Ansarallah
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9060
Posting: 14
Dari: Kedah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-09-04 14:04


wbt...betul tu sahabat...xyah la kita berselisih pendapat mengenai ta'adud Jemaah ni..tapi yang penting,kita kena ingat..ada rahmat Allah disebalik kepelbagaian Jemaah yang timbul ni...semuanya mempunyai matlamat yang satu..menegakkan kalimah Allah...cuma cara dan pendekatan yang berbeza..tapi kita juga harus ingat..sesungguhnya..."Matlamat itu tidak boleh menghalalkan cara"...wallahua'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnsarallahProfil   Hantar PM kepada Ansarallah   Pergi ke Ansarallah's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-09-04 14:46



Alhamdulillah ana berkenalan dgn jemaah tabligh seawal form 4. Ayah ana yg org pertama memperkanalkan jemaah tabligh pd ana. Time tu punyalah malas nak ke masjid...maklumlah jiwa remaja. Pantang ana lepak sikit or tengok tv sure ayah ana bagi tasbih suruh berzikirlah baca quranlah dan mcm2 lagi. Bila time gasht analah yg jadi 'mangsa' jadi rahaba.
Tapi alhamdulillah, setelah 13 tahun penglibatan ana dlm jemaah tabligh ni ana dpt merasakan nusrah Allah ketika saat genting. Hanya org yg mengalami saja yg dpt merasai kehebatan nusrah Allah itu. Suatu masa ketika ana matrix ukm, ana keluar 2 minggu di sekitar N9, ana dpt merasakan Allah benar2 hampir dgn ana. Tiada rasa malu lagi bertemu org menceritakan kehebatan kalimah Tauhid. Terasa sesuatu berada di samping memberikan perangsang seolah2 syurga berada di depan. Di saat itu seluruh kehidupan mengamalkan sunnah Nabi SAW dan terasa berada di zaman Sahabat. Syukur, Allah permudahkan ana utk meneruskan dlm jemaah Tabligh ini dgn Dia memberikan ada kerja di IMU, Bkt Jalil yg jarak antara Masjid Sri Petaling adalah kira2 5min saja. Mudahlah ana mengikuti program2nya especially program hujung minggunya. Sebenarnya saya tak minta utk masuk jemaah tabligh ni malah ana menolak/beri alasan time ayah ana ajak ke masjid tapi ntah cam ne Allah permudahkan ana mengikutinya. Ana sentiasa berdoa agar Allah menetapkan ana dlm jemaah Tabligh w/pun ana tahu ana 'karkun sejuk'. Wassalam.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-09-04 14:51


Tiada pahala yg terlebih besar dr mengajak manusia memeriahkan Rumah Allah.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-09-04 14:53


orang yang tahu nikmat tabligh ni ialah orang yang Allah pilih je...pasal ni usaha pilihan...
jadi pada budak budak yang duk cakap tu ini...ana syorkan tuan tuan kuarla sehari dengan mane mane jemaah tabligh....insyaallah...Allah akan lembutkan hati korang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-09-04 14:59


Betul tu ninja...ini adalah usaha pilihan Allah. Jika Allah sayangkan kita, Allah akan mudahkan kita keluar 3H/40H/4B. Jika sesiapa yg nak rasa nikmat iman yg sebenarnya silalah keluar at 3H. InsyaAllah, Allah akan mencampakkan nikmat iman itu kpd anda. Nampak remehkan....tapi itulah hakikatnya.....

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

insan_kalam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2802
Posting: 104
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-04 16:03


...

ni pendapat ana la pulak...tablik ni ada la satu2nya cara nabi yg kita kena lakukan..klu la kita cakap nabi tu ada la satu idola kita..tapi kenapa kita tak ikut caranya...

mengenai tingal anak bini...

tu ada la satu pengorbanan isteri kenapa ALLAh...

nabi ibrahim tingalkan isteri n anaknya ditmpat yg usang lagi panas terik untuk berdakwah itu dikatakan zalim?sampaikan kita hari ini kena jejaki bagi yang berkemampuan untuk sampai ketanah mekah dan kita kesana adalah untuk melihat bagaimana pengorbanan nabi ibrahim.

sekian..tu ada la dr ana....


Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kalamProfil   Hantar PM kepada insan_kalam   Quote dan BalasQuote

al-Hajari
Warga Rasmi
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1372
Posting: 14
Dari: Permatang Pauh

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-10-04 07:50


...jazakallah khairan kasira wat antum semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-HajariProfil   Hantar PM kepada al-Hajari   Pergi ke al-Hajari's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-10-04 15:05


masturat adalah muslimah tabligh.

-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-10-04 15:16


Buzruk/karkun adalah jemaah tabligh lelaki.

Suhaimi Hj Abd Karim
Student of Millionaire
[email protected]
Supplier for Jus Mengkudu, Jus Cenkudu, Kopi Cenkudu, Spirulina, Kordial Mengkudu, Ubat Gigi Cenkudu, Tea Cenkudu, Syampu & Gel Mandian Cenkudu.

[ Posting ini telah di edit oleh: suhaimi_sr pada 2004-12-08 12:18 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

qais_amirii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.02.2004
Ahli No: 7048
Posting: 165
Dari: Republic of Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-10-04 15:17


Insya ALlah...
azam 10hari masturat bulan syawal nanti..
ahakxz..


mereka dihantar atas maksud yg sama...


Bookmark and Share

    


  Member Information For qais_amiriiProfil   Hantar PM kepada qais_amirii   Quote dan BalasQuote

ikhramulmukminun
Warga Rasmi
Menyertai: 17.08.2004
Ahli No: 10588
Posting: 16
Dari: KL

sudan  


posticon Posting pada: 01-10-04 16:30



berkenaan tabligh,lihat bagaimana Nabi Ibrahim meningalkan Nabi Ismail besama Siti Hajar di tengah-tgh Padang pasir yg tandus di bumi Makkah.Atas tujuan apa tuan-tuan.tiada istilah meningalkan ank bini dlm tabligh.kerana apa?persediaan telah dibuat.usaha dakwah mrk berlangsung stlh dirumah cukup dgn kasih sayang,kperluan zahirnya ada.bayangkanlah janji Allah kepada mereka yg sanggup berkorban di jln Allah.Isteri punya hak keatas suami.Jika dia merelakan,sahamnya tetap ada itukan janji ALLAH..tentang siapa yg disokong?ana bertanya diri ana sndiri,zmn Rsulullah dan shbat partinya dua...parti kufar+dan parti pimpinan junjungan kesayangan kita sndiri;Rasulullah S.A.W.Sblum ini shbat2 dlm portal nyatakan TAbLIGH diwarisi dr zaman Rasulullah S.A.W,sahabat2 dan tabi'in. Ini adalah salah satu jln mujahaddah. Bukankah jln menyampaikn usaha dakwah itu pelbagai. paling penting kita perlu rasa syukur kerana dibawah nikmat Islam.Sama-sama satukan hati...ALLAhu Akhbar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhramulmukminunProfil   Hantar PM kepada ikhramulmukminun   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 03-10-04 17:08




[ Posting ini telah di edit oleh: Martyr pada 2004-11-23 16:12 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 03-10-04 17:09


a
[ Telah diedit oleh: Martyr pada 05-07-05 09:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 03-10-04 17:11


Kaji boleh kaji , tapi janganlah lupa kaji dengan seadil-adilnya . Janganlah hanya membaca kitab-kitab yang kontra kepada JT !!! .

Kaji boleh kaji , tapi jangan pula kaji seperti PARA ORIENTALIS yang meletakkan manhaj mereka “ HUKUM DAHULU KEMUDIAN KAJI “ .

Satu lagi , fatwa syeikh besar di atas BUKANLAH KEPUTUSAN MUKTAMAD dan fatwa-fatwa mereka berdua juga TIDAKLAH TERLEPAS DARIPADA DINILAI SEMULA .

Saya TIDAKLAH MAHU mengkritik kenyataan-kenyataan kedua-dua syeikh besar ini memandangkan ilmu saya sendiri jauh lebih rendah daripada mereka berdua . Dan saya juga yakin bahawa ada lagi syeikh-syeikh lain yang tidak kurang hebat dan alimnya daripada kedua-dua syeikh ini !!! .

>> ???

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 03-10-04 17:51


emmmm.....


banyak jugak pro dan kontra dalam tabligh ni ye...ana pun ade jugak pendapat ana.....tapi kite kena tahu kadang kala apa yang kita lakukan tu mungkin tak sesuai dengan keadaan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-10-04 21:35


Beramallah kamu menurut kebenaran dan petunjuk yang Allah telah berikan kpd kamu. Jgnlah sekali-kali menyakiti saudaramu krn sesungguhnya Allah tdk suka kpd seseorg yg menyakiti dan mengaibkan saudara sndiri

Terima kasih di atas semua pendapat dan maklumat semua pihak. Semoga Allah memberi kefahaman kpd kita semua...

-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-10-04 23:43




Sedikit maklumat buat sesiapa yang ingin tahu tantang jemaah tabligh...
al-firdaus.com

-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-10-04 01:23


betul tu ridwan..kite kadang kadang susah nak paham pasal keje dakwah neh...bukan setakat kene hempas pintu jer..tu tak termasuk kene sound depan depan....perlila..ape la....
tapi pk pk balik...nabi saw berdakwah....kene baling batu..kene baling najis...macam macam lagi...tapi baginda saw tetap berdoa atas umatnye...
nilak kite bile berdakwah...takkan nak rungutkan...ni kan usaha pilihan...
sahabat sahabat ra..bile nabi buat sesuatu..diorang follow sebijik sebijik...pasal diorang sedar..kejayaan manusie terletak dalam sunnah nabi saw....diorang tak tanye banyak...diorang ikut je...
"wahai abu bakar...kamu pegi ke kg sekian sekian...3hari"abu bakar ra dengan jemaah nye ikut je...takde soalan tentang anak bini diela..keje diela..langsung takde..pasal die tahu..ape je yang nabi suruh..pasti ade kejayaan...
ini sahabat sahabar ra..yang kite bace kisah mereka sejak zaman tadika...diorang tak banyak soal...tapi kite..suke menyoal...sebab tula orang orang alim cakap...umat islam skang jadi malas nak buat keje dakwah pasal banyak soal...sedangkan rezeki sume nye dalam kuase Allah.....
Allah yang bagi rezeki...bukan keje...
rumah yang besar...hasil titik peluh berpuluh puluh tahun..Allah hantar angin je untuk hancurkan rumah tu...tapi kalau duit..mase yang diperlukan untuk bine umah tu...korang habiskan semata mata kerana Allah....insyaallah..mahligai yang lagi mewah menanti anda di syurga....

nasihat ni untuk aku gak yang sentiasa lalai....

[ Posting ini telah di edit oleh: ninja pada 2004-10-04 01:24 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 02:00


,

Saya benar-benar ingin mengetahui perkara yang selalu dilakukan oleh golongan yang kita kenali sebagai Tabligh di Malaysian ini. Barangkali soalan begini acapkali telah saudara lalui tetapi bagi saya kadang kala saya menjadi seolah-olah bingung seketika bilamana mereka mengatakan;

1.Bagi memantapkan Iman kita hendaklah mengikut tertib iaitu keluar bermujahadah selama 3 hari,40 hari dan seterusnya hingga ke 4 bulan. Mereka yang tidak keluar mengikut hari yang telah ditetapkan dianggap belum sempurna iman . Soalan saya,adakah pendapat ini benar?


Wassalam.

Jawapan HF:

wa'alaikumussalam warahmatullah,

Apa jua aliran akan memiliki orang-orang yang terbahagi kepada 3 kategori:

[1] Mereka yang taksub dan berlebih-lebihan.

[2] Mereka yang malas dan meremehkan.

[3] Mereka yang berada di pertengahan dan tidak bertindak melainkan berdasarkan ilmu yang benar.

Keluar selama 3 atau 40 hari bukanlah kewajipan agama dan bukan tanda kesempurnaan iman. Mereka yang berkata ianya wajib dan tanda kesempurnaan imam termasuk dalam ketegori pertama di atas - taksub dan berlebih-lebihan (extreme).

Keluar pada jumlah hari-hari tertentu (3, 40, 4 bulan)pada asalnya diusulkan oleh para tokoh jamaah tabligh sebagai cara untuk mendisiplinkan diri dalam aktiviti dakwah mereka, pada waktu yang sama untuk menyusun jadual tahunan/bulanan para ahlinya.

wassalam.


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-10-04 02:17


kuar 3hr.40hr,4bulan bukan wajib.....rasenye memang tak wajib....
tapi tu cume tertib yang orang alim bagi untuk mudahkan umat islam yang nak bermujahadah di jalan Allah....
kat malaysia ni...dapat kuar 2hari sebulan pon dah cukup ok bagi orang yg bekerje..betul tak..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 10:53



JT jangan sekali-kali menggangap hanya mereka yang berdakwah mengikut sunnah Nabi SAW dan jemaah lain tidak. Iktiraflah jemaah-jemaah lain di malaysia dan jangan sekali-kali mengatakan jemaah lain masih belum memperoleh hidayah dari Allah. Teruskanlah usaha kalian dan setiap jemaah janganlah memperkecil usaha dakwah jemaah masing-masing yang berlainan method dakwah. Wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 23:24


Memang susah nak faham usaha JT ni. Orang yang dah keluar 1 thn, 4 bln, 40 hari, 3 hari hatta ulama' JT pun susah nak faham usaha dakwah tabligh ni....

Inikan pula org yang tak pernah ambil bahagian dalam menjalankan usaha JT ni, tak pernah cuba ikut diorang bermujahadah nafsu 4 bln, 40 hari, hatta 1 hari pun tak pernah, tak pernah jejakkan kaki di masjid bandar baru sri petaling dengar ceramah di sana...

Sekadar dengar itu,ini dari mulut orang, baca buku-buku, dengar kata-kata dari ustaz yang belum pernah ikut JT, berdiskusi, berforum, melihat keburukan ahli mereka yg membuat silap dan jahil(sdg belajar utk menjadi baik).....memang kita takkan faham. Saya pun tak faham JT ni...

Sekali-kali tidak....

-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ansarullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10247
Posting: 110
Dari: Rusila

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-10-04 12:52


[quote]
On 2004-09-28 06:03, ninja wrote:
huhuhu...tabligh ek.....
kalau ikut kan hati ana ...mau pancung jer sape cakap tabligh ni satu organisasi or persatuan...
tabligh bukan persatuan......
senang cakap.....cene ek.....tabligh ni...cume meneruskan keje yang nabi saw tinggal..keje yang sahabat sahabat ra pernah buat...sampaikan Allah cakap..mereka ialah orang orang yang berjaya di sisi Aku....
orang yang bijak ialah mereka yang mengambil sedikit dari dunia dan mereka bawa ke akhirat...
ade yang ingat tabligh ni lepak dalam masjid je..pastu tinggalkan anak bini...ermmmmmmpph..
tu la salah paham ummat akhir zaman...
cube pk balik sahabat sahabt ra..ingat diorang takkahwin ker...?
diorang lagi la tinggalkan terus anak isteri diorang semata mata utk korban di jalan Allah...kalau la tanpa pengorbanan diorang..agak agaknye kite ni ade tak kalimah toyyibah dalam hati kite?
saye tinggalkan persoalan tu buat rakan rakan fikir ...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ansarullahProfil   Hantar PM kepada ansarullah   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 12-10-04 13:27




hmm.. isu tabligh (JT) ni kalo org nak bincang sampai bila2 pon takkan selesai..

yg penting mcm kata ummimq tu, jadilah "Mereka yang berada di pertengahan dan tidak bertindak melainkan berdasarkan ilmu yang benar." mana2 amalan yg tak betul, tak payah ikut.. & sebaik2 nya terangkan pd rakan2 jemaah yg lain agar diorang pon faham.. insya Allah..

isu tinggal keluarga tu, yg jadi tak betul bila tinggalkan tanpa menyediakan nafkah yg secukupnya.. selalu kes2 ni terjadi pd org2 yg tak cukup kefahaman ttg Islam & baru bljr2 nak join JT.. para sahabat radhiallahu'anhum dulu mmg tinggalkan keluarga utk usaha dakwah.. tp diorang fhm apa yg dilakukan & batas2 mana yg dibenarkan.. bkn main serah bulat2 pd Allah cam tu jer.. tawakkal tanpa berusaha terlbh dulu pon Rasulullah SAW tak benarkan (ader hadith kalo tak silap).. tp tak semua ahli jemaah yg tinggalkan family cenggitu jer kan, sbb tu ilmu & kefahaman tu pntg..

kalo kita beramal dgn ilmu yg betul, tak timbul mslh nak join mana2 jemaah Islam.. tp jgn sampai memperkecilkan jemaah2 lain & kata kita jer yg betul.. sbb matlamat kita ttp satu, wadah jer yg berbeza.. wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

ji_had
Warga Rasmi
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11672
Posting: 8
Dari: malaysia tanah air ku

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-04 16:48


bagi ana pulak jemaah tablik ni adalah satu perkara yang patut kiter ceburi dan bagi sahabat² yang mempunyai anak² yang berada dalam usia belia berilah galakan kepada mereka......tetapi bagi sahabat² yang sudah berumah tangga pastikan cukup nafkah anda berikan pada anak dan bini sepanjang anda berdakwah dari segi batin dan rohani.......dan ingat lah anak dan isteri itu adalah tanggung jawab yang besar juga

-----------------
ISLAM BUKAN SEKADAR NAMA TETAPI TAKHTA BAGI MAKHKOTA YANG BESAR DARJATNYA SERTA TINGGI NILAINYA.

IMAN...!!! BAGAIKAN BELIAN DAN PERMATA YANG MENGHIASI MAKHKOTA YANG MENJADI LAMBANG KETEGUHAN AGAMA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ji_hadProfil   Hantar PM kepada ji_had   Quote dan BalasQuote

reformis
Warga Rasmi
Menyertai: 24.09.2004
Ahli No: 11382
Posting: 7
Dari: kl

Johor  


posticon Posting pada: 13-10-04 02:30


assalamualaikum...

byk ek jemaah kt mesia nh....

aku xtrlibat ngn memaner jemaah...
prnh join 1 @ 2 jemaah..nmn xtrkesan di jiwe...
atau aku yg memain...hehheheh

namun suatu usaha yg agung tlh byk mndidik aku mnjadi insan...
menyedarkn aku bahwe Allah lah Rabb...
selain dr Nya hanyelah makhluk yg lemah...

aku juge sedar bahwe setiap amalan Nabi SAW...pasti ade kejayaan..dunie akhirat...

pd mase yg same...aku dpt jage solat...trutame secare brjemaah...di masjid @ surau n aku dh dpt sesuaikn diri ngn solat di awal waktu...walo d mane je aku berade....ape jue keadaan...5 waktu sehari smlm...

dn kesedaran trhdp ilmu smkn menebal...xkire ilmu duniawi apetah lgk ilmu yg dpt knl..mane printah Allah yg perlu didahulu @ dkemudiankn...
atas perkare itu...igtnku trhdp Allah smkn brtmbh dr dulu walopn x dpt lg setiap mase...bacaan Quran brtmbh dr katam setaun skali kpd bbrp kali n dlm proses utk setiap bln skali...
amalan seharian Nabi...doa2 harian..doa kuar msk tnds..kuar masuk masjid..pakai baju..sikat rambut...dbl...

n lebey pntg lg...pntgnyer agar ade rase cinte sesame org Islam....brsangke baik..xpndg kbrkn...
blajar muliekn ustaz2...hormat yg lebey tue...n kasihkn knk2...xlupe gak makhluk Allah yg lelain...

soal niat juge di titikbrtkn....agar sentiase ikhlas...krn amaln ni mmbsrkn amln yg kecik...
selalu cek sblm wat ssuatu,semase,n slps selesai...

n yg sbnrnyer...segale ape yg ade pd kiter..hanye la pnjmn semate...n Allah SWT maukan sumer perkare tu krn nk ditukarkn dgn syurgeNya yg sgt indah...xprnh dilihat ngn mate...xprnh didgr oleh telinge...
adakah aku memahami khndk Allah SWT ni..?

alhamdulillah...solat thjjd pn dh mule ditunaikn...walopn dh hmpr Subuh...nk dibndgkn dulu...mmg hampeh...n kini..walopn pn x hari2...still ade gk bbrp kali dlm sbln....

blajar menangis di dpn Allah SWT...
agar hdyh kkl dlm diri ini..kluarge juge manusier seluruh dunier...

prkataan2 mngajak manusie kpd Allah pn di usehekn agar sebati di jiwe...

kdg2...aku dpt kekuatn utk brpuase sunat isnin n kamis every month...

pakai serban dh xsegan dh...jggt pn dh tmbh sket2..byk sunnah2 yg sblm ni xprnh tau pn kewujudannyer...dh cube2 utk d amalkn...

pergaulan aku smkn trkawal...mate yg ssh nk kwl ni pn smkn brjaye ditundukkn...pndgn direndahkn...
xckp yg sie2 espc ngn girl...

mengurangkn cinte dunier...menanamkn cinte akhirat...

mase smkn trkwl...xbuang mase...
result pn ade pngktn...

hbgn ngn famely pn smkn erat....

org2 lame yg aku brdmping kate...amal yg byk dtg dr iman yg kuat...
aku senyum jerk sengsorang...aku xtau la iman aku camner...aku hrp amal aku diterimeNye..

n sbnrnyer...byk lgk nk citer...n ini adalah pengalaman....x pcaye xpe...nk pcaye aku xhalang....

mgkn ade yg kater aku ni riak...aku x kesah pn...sbb bkn ade yg knl aku pn....n aku akn psatikn yg aku x akn dikenali melalui forum ini...
kalo tak..heheh...mgkn leh jdk riak...
kalo aku tgk2 blk... amaln tu xhebat maner pn...cume bg aku sgt hebat jike aku bandingkn ngn mase dulu aku...tu je...

korang ngn jemaah korang pastinyer lebey bagus dr aku...ngn ulama'2 yg menyelia...sistem yg teratur....pglibatan profesional....plbagai pringkat..
masyaAllah...respek2...

niat aku cume nk citer akn usehe yg sdg aku jinak2 nh...
kalo ade yg knl aku pn...aku pasti n hrp...Allah bg kephmn kt dier akn tujuan aku...
n aku hrp...jemaah2 yg korang sertai dpt bg faedah kt korang dr segi kemantapn iman...pengamalan sunnah..juge kecemerlangan dunier ni n akhirat..our destination...

xpayah la nk teke2 usehe ape yg aku buat...n ia bkn jemaah...xberdaftar pn kt mesia...tp...trmaktub dlm Quran..same ngn jemaah korang gk...

okey la...terus maju ngn jemaah korang...all da best..

all muslim are brothers...here n ever after...

wallahua'lam...






Bookmark and Share

    


  Member Information For reformisProfil   Hantar PM kepada reformis   Quote dan BalasQuote

ninja
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10955
Posting: 222
Dari: kedah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-10-04 04:30




erm...reformis.....betul...ape yang reformis cakap....ninja pon dah rase banyak kelebihan....
sebelumni....rasenye..ninja tak begitu mengenali Allah...kasih pada nabi saw pon tak menebal sangat....
tapi...alhamdulillah...sekarang....
zikir semakin teratur...
solat makin terjaga...
quran semakin dibaca....
niat ...aku cube sedaye upaye untuk tak mengungkit setiap apa yang aku buat......
and....dari hari ke hari....lidah aku...dengan izin Allah....semakin lancar memberitahu manusia...siapa ALLAH....aku semakin suke bertandang di rumah Allah.....

cume satu perkare....
aku sedang cube sedaye upaya aku...
untuk buat bende ni......
bile aku dengar je name Allah...hati aku akan bergetar...
bila nak masuk waktu solat je..aku akan tinggalkan pc aku nih walaupon aku tengah chat ngan sape sape pon.....
aku akan cube sedaye upaye aku untuk mengawal setiap tingkah laku aku dengan bukan muhrim aku...

buat rakan rakan....marilah kita sama sama amalkan sunnah nabi saw....
hanya dengan adenye agama...mengikut care nabi saw....sahajalah...
kita akan diiktiraf berjaya di sisi Allah....

amin...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ninjaProfil   Hantar PM kepada ninja   Quote dan BalasQuote

najwa_hayati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.09.2003
Ahli No: 3625
Posting: 182
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 03:16


assalamualaikum...

ana confuse pada tujuan ninja dan reformis menulis postings.... bercerita tentang pertambahan amal dan sebagainya... dan mengatakan sesuatu yang semua org sudah tahu -> amal sunnah... tapi ala-ala membiarkan org lain berteka2 jemaah yang saudara sertai...

so what's the point of telling?

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_hayatiProfil   Hantar PM kepada najwa_hayati   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-10-04 00:02


Najwa hayati, betullah apa yg dikatakan oleh reformis dan ninja tu.... yg mrk tdk menyertai mana2 jemaah. Sebabnya usaha utk meperbaiki amal dan islah ni adalah perintah Allah dan termaktub dalam quran. Dan kalau ianya perintah Allah, maka adalah wajib ke atas semua org2 Islam...
firman Allah ta'ala yg mafhumnya:
"dan sesiapa bermujahadah pada jalanKu, pasti Aku bukakan baginya pintu2 hidayah. Dan Allah sentiasa bersama org2 yg memperbaiki amalannya"

Susah nak paham cik najwa hayati...sb hanya org yg Allah kehendaki darinya shj akan diberi faham...

-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

najwa_hayati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.09.2003
Ahli No: 3625
Posting: 182
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-10-04 07:04


assalamualaikum

mmg sukar untuk difahami ridwan... ana setuju dengan perbaiki amal dan islah as perintah Allah... tapi bukankah berjemaah juga perintah Allah dan kekasihnya?

dan kembali kepada persoalan ana yang tak terjawab... so what's the point of telling?

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_hayatiProfil   Hantar PM kepada najwa_hayati   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-10-04 08:26




That truth...ninja n reformis or anybody, can tell us about that?

-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

janggut
Warga Rasmi
Menyertai: 11.11.2003
Ahli No: 5063
Posting: 4
Dari: sepang

Selangor  


posticon Posting pada: 15-10-04 11:07



Saya pernah jugak ikut jemaah yang ninja, ridwan or reformis katakan tu....hmmm benar yang tuan2 katakan...tetapi apabila saya jauh darijemaah ini ...ana rasakan bahawa Allah jauh dari saya sebabnya rasa ingin solat awal waktu dah tak der , nak baca Quran lagi la malas pas tu otak fikir nak buat maksiat aje...yer la kalu gie KL tu ... nampak pusat org jer....mata pun tak leh kawal ...baru lah sekarang saya tau bahawa hukum Allah bukan saja tertakluk pada hukum yang patut didirikan oleh orgnisasi or negara tetapi hukum itu mesti lah diletak pada diri dan hati kita....tetapi apabila keimanan telah tercabut dari hati apa segala hukum pun akan dilanggar....hmmm....sekarang nie saya berjinak-jinak balik mendekati jemaah tu....hmmm tak perlu borang daftar kembali sebab yang penting peningkatan iman dan amaln maka akan mencerna muslim sejati .Oleh itu dari muslim sejati akan hadirlah isteri solehah dan lahirlah anak2 yg soleh solehah . Maka terbentuklah satu kelompok keluarga yg muslim sejati dan dari kelompok2 itu timbul lah satu kg yg beriman kpd Allah dan terciptalah masyarakat yg beriman maka akan lahirlah negara yang mempunyai masyarakat penuh keimanan.

Wallahualam
janggut sejuk


Bookmark and Share

    


  Member Information For janggutProfil   Hantar PM kepada janggut   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-04 11:33




Bercakap mengenai ta'addud Jamaah ini, ingin ana kongsi petikan ucapan seorang tok guru pondok di tempat asal ana:

Selepas suatu kuliah pengajarannya, seorang daripada muridnya bertanya tentang berbilang jemaah, dan jemaah mana yang harus diikuti.

Tok guru tersebut membuat analogi jemaah yang banyak di muka bumi hari ini dengan analogi bas ekspres.Contohnya perjalanan Kuala Terengganu (KT) ke Kuala Lumpur (KL).

Banyak syarikat bas yang menawarkan perkhidmatan perjalanan KT-KL. Masing2 dengan tawaran masing2. Ada yang beli bas baru, hias bas masing2 supaya cantik, jaga dan sentiasa maintain bas supaya performance tip-top, serta tidak ketinggalan mengupah pemandu berbakat untuk menjadi pemandu..

Semua mengaku bahawa mereka mahu membawa penumpang ke KL.Namun jalan masing2 berbeza. Ada yang melalui Dungun, Kemaman dan seterusnya Kuantan dan KL. Ada juga yang melalui jalan Jerangau-Jabor(shortcut) untuk cepat sampai ke KL. Malah mungkin ada yang pergi ke Kelantan dulu, then lalu ikut Gua Musang, Then Kuala Lipis, Then ke KL. Macam-macam laluan yang dilalui untuk sampai ke destinasi.

Di KL pula, ada yang berhenti di Puduraya, ada yang berhenti di Hentian Duta, Ada di PWTC, ada di Keramat dan ada yang berhenti sekjap sahaja di KL, kemudian meneruskan perjalanan ke destinasi lain, cthnya Shah Alam, Seremban etc..

Persoalannya, bas mana yang harus dinaiki? yang paling penting, kita harus nilai definition KL. Bagi tok guru itu, KL bukan hanya di Hentian Duta, bukan hanya di Puduraya mahupun Keramat atau PWTC. Takrifan KL haruslah SYUMUL.Means kalau ada bas express kata nak bawa kita ke KL, dia seharusnya bawak kita round seluruh KL! Barulah takrifan KL itu akan menjadi SYUMUL...

Apa yang penting, katanya lagi, jangan kita naik bas itu hanya kerana tengok pemandunya Michael Schumacher.Jangan kerana basnya dipenuhi segala kenikmatan, jangan kerana bas itu cepat sampai. Yang penting, DASAR bas itu mesti betul,yakni nak membawa kita ke KL dalam ertikata sebenar (KL yang SYUMUL).

Begitulah juga kalau nak join jemaah Islam. Kena tengok, adakah dasar jemaah itu membawa kita kepada Islam yang SYUMUL. Islam yang menyeluruh meliputi seluruh aturan kehidupan manusia. Ada sistem sosial, ekonomi, politik, pemerintahan, kekeluargaan dan yang paling penting Amar Ma'ruf Nahi Mungkar.Means tidak ada yang ketinggalan daripada segala sistem yang telah digariskan.Islam ada Hudud,Qisas,Takzir, Hukum2 Muamalat, Adab2 kehidupan dan bermasyarakat etc. Pendek kata, The way of life...

Tapi yang penting, kalau kita nak pergi ke KL, MESTI naik bas yang sekurang-kurangnya dapat membawa diri kita sedekat mungkin dengan KL yang SYUMUL. Jangan nak pergi KL, naik bas ke Penang, hanya kerana tengok basnya lawa dan canggih (Scania) dan juga pemandunya cekap serta hensem (Michael Schumacher).(Yang dalam kurungan tu ana tambah, sebagai contoh).Dan dalam pada itu, kita juga membawa segala macam peralatan (tukul, gergaji etc), kononnya nk guna peralatan tu untuk ubah tempat duduk kita biar mengadap KL. Di mulut kita juga sentiasa memberitahu orang yang kita nak ke KL.Kita pusing tempat duduk biar menghadap KL. Namun, sudah pasti tidak akan sampai ke KL kerana DASAR bas tersebut nak ke Penang.... (Means, jangan join jemaah yang memang taknak kepada Islam, kononnya nak basuh dari dalam.Kalau dah dasarnya taknak Islam, sudah pasti tidak akan berubah).

Tapi yang paling penting, jangan tidak naik mana2 bas, kononnya takut perpecahan.confirm tak akan sampai KL...

Sekadar memetik kembali suatu analogi menarik daripada tok guru tersebut.......

Wallahu a'lam



-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

janggut
Warga Rasmi
Menyertai: 11.11.2003
Ahli No: 5063
Posting: 4
Dari: sepang

Selangor  


posticon Posting pada: 15-10-04 11:42




jundullah81 wrote:
Begitulah juga kalau nak join jemaah Islam. Kena tengok, adakah dasar jemaah itu membawa kita kepada Islam yang SYUMUL. Islam yang menyeluruh meliputi seluruh aturan kehidupan manusia. Ada sistem sosial, ekonomi, politik, pemerintahan, kekeluargaan dan yang paling penting Amar Ma'ruf Nahi Mungkar.Means tidak ada yang ketinggalan daripada segala sistem yang telah digariskan.Islam ada Hudud,Qisas,Takzir, Hukum2 Muamalat, Adab2 kehidupan dan bermasyarakat etc. Pendek kata, The way of life...

Boleh tak saya tahu jemaah mana yang tuan maksudkan?
Wassalam


Bookmark and Share

    


  Member Information For janggutProfil   Hantar PM kepada janggut   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-04 11:46




Apa yang tok guru tersebut bagitahu seperti yang ana sebutkan tadi, adalah umum. tidak specified kepada mana2 jemaah. It will be up to ourself untuk pilih jemaah mana yang kita ingin berintima' dengannya.

Namun, rujuklah dahulu kitab2 yang ada membicarakan tentang perkara ini (asas gerakan Islam). Contohnya kitab APA ERTINYA SAYA MENGANUT ISLAM (terjemahan bahasa melayu) karangan Ustadh Fathi Yakan, dan Fiqh Daulah karangan Dr Yusof Al Qardhawi..

Wallahu a'lam



-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-10-04 12:18


Assalamu-alaikum

Setiap orang yang berdakwah kepada Allah maka ia adalah mubaligh, (balighu ‘anni walau ayah) ertiya “sampaikanlah dariku walau satu ayat”. Tapi Jamaah Tabligh yang terkenal, yang berasal dari india ini, mereka memiliki khurafat-khurafat, mereka memiliki sebahagian bid’ah-bid’ah dan perbuatan syirik, maka tidak boleh keluar bersama mereka, kecuali seorang yang memiliki ilmu, "orang yang berilmu itu keluar untuk mengingkari perbuatan mereka, dan mengajar mereka". Adapun jikalau ia keluar untuk mengikuti mereka, maka jangan (jangan keluar bersama mereka).Atau seseorang yang memiliki ilmu, dan pemahaman, maka ia keluar bersama mereka untuk memahamkan mereka, mengingkari (kesalahan) mereka, dan membimbing mereka kepada jalan yang baik, serta mengajar mereka, sehingga mereka meninggalkan mazhab (ajaran) yang batil.”
Maka hendaklah jamaah tabligh dan siapa yang simpati kepada mereka mengambil faedah dari fatwa ini yang menjelaskan keadaan mereka sebenarnya, akidah mereka, manhaj mereka dan karangan-karangan pemimipin mereka yang mereka ikuti.
(Fatwa samahatus Syeikh Abdul Aziz Bin Baz ala Jamaatu Tabligh), fatwa ini dikeluarkan di Taif

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-10-04 11:37



ni la first time syna tahu yg muslimat pon bleh join tabligh jugak. nie sbb penetahuan syna tentang tabligh cetek. syna ingin nak mengetahui lebih lanjut tentang muslimat yg join tabligh nie. bleh sesaper antar pm kat syna tak???
nak berkenalan sendiri dgn masturat nih...
timo kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

al-zukhruf
Warga Rasmi
Menyertai: 22.06.2004
Ahli No: 9607
Posting: 17
Dari: bumi ALLAH

Selangor  


posticon Posting pada: 03-12-04 18:44



Ana bukanlah orang yg paling layak tapi ana rasa terpanggil utk berkongsi info + pendapat.

Setiap drp kita ALLAH beri amanah utk amal makruf nahi mungkar. Saling ingat-mengingatkan sesama insan. Setiap muslim perlu sedar kepentingan berdakwah, jangan kalah kpd yahudi&kristian yg juga sedang rancak disetiap pelusuk dunia.

Dalam kegiatan dakwah adalah penting berjemaah, sedangkan nabi tak berdakwah sorang, baginda ada para sahabat. Tak kiralah Tabligh ke, ABIM ke, JIM ke, PAS ke... semuanya mempunyai satu matlamat yang sama, menegakkan kalimah ALLAH dimuka bumi. Tapi satu yg perlu kita sedar, semua jemaah yg ada bukanlah sempurna 100%, masing masing ada kelemahan & kelebihan yg tersendiri... bahkan saling tampung-menampung... jika semuanya bersatu hati. Apa kes nak kutuk-mengutuk & menjatuhkan antara satu sama lain???

Manusia ni kan UNIK.. ada citarasa tersendiri dan cara berfikir yg berbeza.. itulah kuasa ALLAH, agar manusia ni berkenal-kenalan dan bantu-membantu. Setiap yg ALLAH jadikan ada hikmah disebaliknya.

Cuba antum sume fikirkan,
1. mampu ke satu-satu jemaah tu nak berdakwah kpd setiap satu manusia di muka bumi ni? that's imposibble. orang yg bergiat dlm dakwah ni berapa kerat je berbanding manusia yg berjuta-juta?

2. Kita tau, manusia ni berbeza antara satu sama lain.. mempunyai cara & penerimaan yg berbeza. Tak sume orang boleh terima cara A, mungkin lebih mudah terima teguran dgn cara B, C atau Z.

Kita patut bersyukur ada jemaah yg pelbagai, dpt penuhi fitrah manusia yg juga pelbagai. Tak perlu di cerca mahupun dilempar umpat keji.

Apa yg ana ingin katakan, sebelum kita mengutuk satu-satu jemaah, kajilah sendiri dulu, guna semua deria yang ada, & kalau perlu 'masuk' dan lihat+rasa sendiri. Andai taksesuai dgn jiwa kita, fine... cari yg lebih serasi. But plz jgnlah dicanang2kan keburukan tu, jgn makan daging saudara sendiri!

Sometimes, sesetengah kelemahan jemaah tu bukanlah disebabkan jemaah tu sendiri tapi kelemahan individu2 dlm jemaah.

JuSt ThInK PoSiTiVeLy, OpEn Ur MiNd...

-----------------
JAGA DIRI, HIASI PERIBADI

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-zukhrufProfil   Hantar PM kepada al-zukhruf   Pergi ke al-zukhruf's Website   Quote dan BalasQuote

al-zukhruf
Warga Rasmi
Menyertai: 22.06.2004
Ahli No: 9607
Posting: 17
Dari: bumi ALLAH

Selangor  


posticon Posting pada: 03-12-04 19:08



Ye syna.. muslimat pun boleh join Tabligh, takde diskriminasi dlm berdakwah...
Cuma, bezanya golongan masturat ni taklah macam lelaki yg pergi dari satu rumah ke rumah lain. Masturat lebih kpd mengislahkan diri dikalangan mereka, juga kepada muslimat lain...
Mereka juga ada taklim mingguan (cam usrah gak, cuma naqibah bukan org yg ditetapkan), & keluar ke jalan ALLAH. (Kalau silap, harap ada yg perbetulkan ye..)

Ana taklah teror sgt nak jelaskan, setakat yg termampu. Mungkin ada di kalangan ahli ukhwah lain yg lebih arif boleh jelaskan dgn lebih baik. Lagipun, ana tak istiqomah sangat join taklim mingguan, apa lgi kuar. Cuma kadang-kadang ikut umie ana. Kesibukan sbg student jadi cabaran buat ana. Semoga ALLAH perteguhkan hati ini...AMIN..

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-zukhrufProfil   Hantar PM kepada al-zukhruf   Pergi ke al-zukhruf's Website   Quote dan BalasQuote

ahlullah
Warga Rasmi
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9307
Posting: 10
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-12-04 20:22


assalammualaikum...

Sesungguhnya Allah telah letakkan kejayaan saya,saudara2,saudari2 hanya dalam agama Islam yang sempurna,sejauh mana kita dapat TAAT perintah ALLAH dan IKUT SUNNAH NABI MUHAMMAD SAW...SIDDIQ,AMANAH,TABLIGH,FATONAH...Itulah sifat yang ada pada Baginda SAW...TABLIGH BUKAN SATU PERSATUAN..tak perlu pendaftaran ..ia perlukan diri dan masa kita kerana Allah SWT telah beli harta dan masa harta orang mukmin dgn jannah ALLAH SWT...Alhamdulillah ,Allah telah pilih saya untuk hidupkan sunnah nabi2 alaihissalam..yang mana kerja paling mulia...Sekarang semua IPTA/IPTS ada buat usaha [email protected] atas iman..Alhamdulillah di UiTM shah alam..usaha ini giat dijalankan..tujuannya bukan utk betulkan org lain tapi untuk islah diri sendiri..supaya kita sedar yang dunia ini hanyalah persinggahan dan akhirat jua abadi..macam mana kita nak hadapi sakaratulmaut..alam kubur..padang mahsyar..almizan..titian sirat seterusnya syurga/neraka untuk abadan abada...Ketahuilah tiada sebesar2 masalah malainkan masalah akhirat..Semoga Allah memilih tuan2 yang mulia utk buat usaha dakwah ilallah..Salam perkenalan dari saya yang lemah ini..Hanya ALLAH dan RASULLULLAH yang mengetahui amalan umat ini..salam buat rakan seusaha di seluruh pelusuk dunia..Sekarang ijtimak tonggi di BANGLADESH sdg berlangsung..Semoga ALLAH merahmati dan meredhai usaha ini..amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahlullahProfil   Hantar PM kepada ahlullah   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-12-04 12:44


Quote:

On 2004-12-03 20:22, ahlullah wrote:
assalammualaikum...

Sesungguhnya Allah telah letakkan kejayaan saya,saudara2,saudari2 hanya dalam agama Islam yang sempurna,sejauh mana kita dapat TAAT perintah ALLAH dan IKUT SUNNAH NABI MUHAMMAD SAW...SIDDIQ,AMANAH,TABLIGH,FATONAH...Itulah sifat yang ada pada Baginda SAW...TABLIGH BUKAN SATU PERSATUAN..tak perlu pendaftaran ..ia perlukan diri dan masa kita kerana Allah SWT telah beli harta dan masa harta orang mukmin dgn jannah ALLAH SWT...Alhamdulillah ,Allah telah pilih saya untuk hidupkan sunnah nabi2 alaihissalam..yang mana kerja paling mulia...Sekarang semua IPTA/IPTS ada buat usaha [email protected] atas iman..Alhamdulillah di UiTM shah alam..usaha ini giat dijalankan..tujuannya bukan utk betulkan org lain tapi untuk islah diri sendiri..supaya kita sedar yang dunia ini hanyalah persinggahan dan akhirat jua abadi..macam mana kita nak hadapi sakaratulmaut..alam kubur..padang mahsyar..almizan..titian sirat seterusnya syurga/neraka untuk abadan abada...Ketahuilah tiada sebesar2 masalah malainkan masalah akhirat..Semoga Allah memilih tuan2 yang mulia utk buat usaha dakwah ilallah..Salam perkenalan dari saya yang lemah ini..Hanya ALLAH dan RASULLULLAH yang mengetahui amalan umat ini..salam buat rakan seusaha di seluruh pelusuk dunia..Sekarang ijtimak tonggi di BANGLADESH sdg berlangsung..Semoga ALLAH merahmati dan meredhai usaha ini..amin



Buat pengetahuan rakan di UiTM shah alam, kat sana dah dihidupkan ta'lim masturat (ta'lim wanita). Sekian, lakukan segalanya kerana utk menyukakan Allah.



Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ahlullah
Warga Rasmi
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9307
Posting: 10
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-12-04 18:55


betulkan taqlim masturat di uitm shah alam dah wujud kembali.Alhamdulillah..itu usaha yang baik..berkat doa2 muslimin dan muslimat..jemaah tabligh lelaki pun di setiap kolej uitm shah alam seperti kolej perindu,jati,meranti,cendana,cemara,puncak perdana dan terbaru untuk di usahakan ialah kolej teratai...semoga jemaah masturat diredhai dan dirahmati olehNya..aminn

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahlullahProfil   Hantar PM kepada ahlullah   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-12-04 10:10


skrg ni byk jemaah yg bkaitan..tp apa enti nk tau..yg maner satu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-04 10:51




Saya terasa terpanggil untuk mmberi pendapat sket.Bagus JT ni, dia banyak buat da'wah kat ramai orang, dari rumah ke rumah,ajar pasal basic amalan2 Islam. Setahu aku jemaah lain mana ada buat macam tu atas sebab2 yg mereka aje yg tahu, malu kot.Jemaah2 lain tu contribution mereka kat belah lain pulak yg bersesuain ngan mereka.

Menuntut ilmu tu mmg diwajibkan keatas setiap org Islam bukan ahli JT jer. Geng2 JT pulak sebaiknya janganla dengar rakan2 baca kitab Fadhail Amal je, sampai kematu kitab tu,gi la join/anjur kuliyah2 kt masjid2 yg melibatkan ulamak2 tempatan yg biasa menjadi tempat rujukan umat islam kt m'sia ni walaupun JT ni international.Bagi geng2 jemah2 lain tu, kalau dah rasa cam malas jer nak beramal sedangkan ilmu di dada tu banyak, tapi sendiri punya jemaah takde yg anjurkan,pegilaa join JT keluar 1/2/3/4/5 etc,barulaa ade integrasi sket umat islam kt m'sia ni.

Entah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

al-zukhruf
Warga Rasmi
Menyertai: 22.06.2004
Ahli No: 9607
Posting: 17
Dari: bumi ALLAH

Selangor  


posticon Posting pada: 08-12-04 12:04


Buat pengetahuan rakan di UiTM shah alam, kat sana dah dihidupkan ta'lim masturat (ta'lim wanita). Sekian, lakukan segalanya kerana utk menyukakan Allah.


[/quote]

Ana tak sangka pulak UiTM shah alam xtvt dakwahnya hebat jugak.
ana teringin nak tau masturat UTM Skudai, emm... ada tak masturat UTM Skudai dlm portal ni? teringin nak berkenalan. selama ana study kat sini, tak pernah jumpa lagi masturat JT, ta'lim mingguan pun tak tau ada k x kat kampus UTM ni. kawan2 ana kebanyakkannya drp jemaah lain. so, selalulah join program diorg utk pelihara hati drp terus mati...


-----------------
JAGA DIRI, HIASI PERIBADI

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-zukhrufProfil   Hantar PM kepada al-zukhruf   Pergi ke al-zukhruf's Website   Quote dan BalasQuote

al-zukhruf
Warga Rasmi
Menyertai: 22.06.2004
Ahli No: 9607
Posting: 17
Dari: bumi ALLAH

Selangor  


posticon Posting pada: 08-12-04 12:05


Quote:

On 2004-12-04 12:44, ridwan_daie wrote:
[quote]
On 2004-12-03 20:22, ahlullah wrote:
assalammualaikum...

Sesungguhnya Allah telah letakkan kejayaan saya,saudara2,saudari2 hanya dalam agama Islam yang sempurna,sejauh mana kita dapat TAAT perintah ALLAH dan IKUT SUNNAH NABI MUHAMMAD SAW...SIDDIQ,AMANAH,TABLIGH,FATONAH...Itulah sifat yang ada pada Baginda SAW...TABLIGH BUKAN SATU PERSATUAN..tak perlu pendaftaran ..ia perlukan diri dan masa kita kerana Allah SWT telah beli harta dan masa harta orang mukmin dgn jannah ALLAH SWT...Alhamdulillah ,Allah telah pilih saya untuk hidupkan sunnah nabi2 alaihissalam..yang mana kerja paling mulia...Sekarang semua IPTA/IPTS ada buat usaha [email protected] atas iman..Alhamdulillah di UiTM shah alam..usaha ini giat dijalankan..tujuannya bukan utk betulkan org lain tapi untuk islah diri sendiri..supaya kita sedar yang dunia ini hanyalah persinggahan dan akhirat jua abadi..macam mana kita nak hadapi sakaratulmaut..alam kubur..padang mahsyar..almizan..titian sirat seterusnya syurga/neraka untuk abadan abada...Ketahuilah tiada sebesar2 masalah malainkan masalah akhirat..Semoga Allah memilih tuan2 yang mulia utk buat usaha dakwah ilallah..Salam perkenalan dari saya yang lemah ini..Hanya ALLAH dan RASULLULLAH yang mengetahui amalan umat ini..salam buat rakan seusaha di seluruh pelusuk dunia..Sekarang ijtimak tonggi di BANGLADESH sdg berlangsung..Semoga ALLAH merahmati dan meredhai usaha ini..amin



Buat pengetahuan rakan di UiTM shah alam, kat sana dah dihidupkan ta'lim masturat (ta'lim wanita). Sekian, lakukan segalanya kerana utk menyukakan Allah.


[/quote]

-----------------
JAGA DIRI, HIASI PERIBADI

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-zukhrufProfil   Hantar PM kepada al-zukhruf   Pergi ke al-zukhruf's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-12-04 12:28



SEPAGI SEPETANG BERADA DI JALAN ALLAH LEBIH BAIK DARI DUNIA DAN SEISI-ISINYA.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

relajihad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 09.11.2004
Ahli No: 12384
Posting: 118
Dari: Perak

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-12-04 12:29


assalamualaikum....

nak bagi pendapat gak... pasal jemaah tabliq nih anha rasa ok jerk... xder masalah pon... kat maktab ana dulu pon ramai gak join... sampai ust2 (pensyarah2) pon ikram ngan jemaah2 dari luar masuk maktab (algeria,afrika,etc)... time mesyuarat harian pon ust (pensyarah) join gak walaupon dia x ikut tabliq... time taklim ramai gak duduk... sebab apa yg ada dalam taklim tuh hadith belaka... bukan main pakai logik jerjk... kat maktab ana dulu setiap subuh akan baca taklim pakai microphone... masa bulan ramadan... time tazkirah (masa solah tarawikh) ust. pon baca taklim (fadilat puasa) kesimpulan die... JT nih ok jerk... xder masalah... ustaz (pensyarah lulusan mesir) ana sendiri ckp.. dia pun ada ckp... kalau kita x mau berdakwah.. jgan halang org lain berdakwah... setiap org ada cara tersendiri... tetambah saranan dunia teknologi dengan teknodakwah dah sebagainya... yg penting usaha nak sebarkan agama islam itu perlu bagi kita semua... xkirahlah melalui jim ker, pas ke, abim ker, JT ker,

fenomena di pusat2 pengajian di siam, selatan thai

ramai tok2 guru pondok kat sana ikut tabliq... kalau tabliq sesat... so tok2 guru pondok 2 pon sesat gak ker?... abis... ust2 yg keluar dari pondok 2 pon sesat gak ker?...

++jgn dok kutuk org buat usaha dakwah.. walaupun kita berbeza pendapat tuh hak memasing.. dan jgn kata org tu sesat.. org ni sesat sedangkan ilmu kita yg x cukup yg menyebabkan kita x memahami...
wallahualam

-----------------
http://www.sani.my

Bookmark and Share

    


  Member Information For relajihadProfil   Hantar PM kepada relajihad   Pergi ke relajihad's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.20487 saat. Lajunya....