Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
5,000 tahun dulu Confusius berkata, "Belajar!"; 1,500 tahun dahulu ayat Quran pertama ialah, "Baca!"
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: studiosmilesnyc
Hari Ini: 0
Semalam: 3
Jumlah Ahli: 43104

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
studiosmilesnyc: 19 jam, 55 minit yang lalu
dentistinhouston: 21 jam, 51 minit yang lalu
ezequielvince: 23 jam, 13 minit yang lalu
shanejohnson: 4 hari yang lalu
wadud: 9 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu
muslimin23: 29 hari yang lalu


Cerpen
Topik: Blues Selamanya II


Carian Forum

Moderator: Administrator, NaZa_FirmaN
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cerpen
    »» Blues Selamanya II

Please Mendaftar To Post


Oleh Blues Selamanya II

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 21-09-04 13:02





mata si pengantin jelita teliti membaca tiap baris ayat yang tertera pada borang di hadapannya. tiba-tiba matanya terpaku pada nama bakal sang suami. mohammad....
"pengantin perempuan pengsan! pengantin perempuan pengsan!" suasana ruma menjadi gamat.
"hah, yang lain keluar. panas sangat kut sebab tu dia pengsan. biar mak dengan kakak2 ppengantin je temankan dia dalam bilik." mak andam sebelah pengantin perempuan memberi arahan. bila keadaan telah pulih semula, tok kadi meminta izin untuk memulakan majlis. katanya ada dua empat lain yang dia perlu pergi. hafiz hanya mampu berdoa dalam hati. dalam keadaan sedikit kalut tadi, sempat juga dia mengintai ke dalam bilik pengantin dengan niat untuk melihat rupa bakal si isteri. namun hampa. sedkit pun haram dia tengok.
"mohammad hafiz, dah sedia?" tanya tok kadi. hafiz mengangguk dalam kedinginan.

"aku nikahkan dikau dengan wanda nursyazana binti ismail pierre dengan mas kahwinnya 80 ringgit tunai!"
"aku terima nikahnya wanda nursyazana?" genggaman tangan tok kadi segera dileraikan. hafiz tanpa mengendahkan keadaan sekeliling dan tanpa mengendahkan majlis segera menuju ke bilik pengantin perempuan. suasana di dalam dan luar rumah membingitkan. semua yang hadir pelik dengan kelakuan pengantin lelaki. apatah lagi rombongan pengantin lelaki! pekikak nama hafiz langsung tidak diendahkan. azman yang kebingungan cuba menghalang hafiz, namun pergerakan hafiz yang pantas tidak dapat dihalangnya.
hafiz menguak daun pintu. matanya tertancap ke arah satu tubuh yang bersalut busana indah berwarna putih dengan kepala berlitup tudung dan dihiasi dengan mahkota yang indah.
.................................................................................................................

"wanda?" satu kalimah yang terkeluar dari mulut hafiz. azman yang berada disebelah hafiz tercengang kebingungan. macam kenal je pengantin perempuan tu. memang sah! wanda!
"en....en...encik hafiz?" wanda kebingungan. alamak kenapa tak nak pengsan ni.....hafiz mengangguk dalam senyuman. dia lalu keluar dari bilik dan duduk semua di hadapan tok kadi sambil menghulur tangannya.
"tadi tok kata nak pergi tempat orang lain lagi. kita mulakan sekarang," tok kadi yang kebingungan segera menyambut tangan hafiz.
majlin nikah berjalan dengan lancar. sekali lafaz wanda norsyazanan sah menjadi milik hafiz. cincin disarung kucupan diberi. kedua-dua mempelai tersenyum girang. azman menjadi tempat sanak saudara dan sahabat handai mempelai bertanya kisah kedua-dua mempelai. sambil azman bercerita ada yang ketawa kerana tidk tahan mendengar cerita lucu kedua-dua mempelai.
"wanda kita solat sunat nikah berjemaah yek," wanda mengangguk dengan senyuman
"encik hafiz ada kain pelikat tak,"
"eh... apa ber encik, encik ni... dah nikah pun nak ber encik lagi ke?" wanda tunduk malu.
"habis tu?" soalan yang tidak sepatutnya diluahkan.tapi bibir wanda sudah kering dengan kata-kata.
"hekeleh syazana ni... sudah gaharu cendana pula, sudak..." belum sempat hafiz menghabiskan rangkap pantunnya. cubitan wanda lebih dahulu hinggap dilengan kanan sang suami.
"nah kain pelikat. bilik air kat belakang tu. abang jangan lama sangat kat dalam bilik air tu. asar dah dah dekat dah. karang tak dan nak solat sunat." tutur wanda tanpa sedikit pun melihat wajah hafiz. malu mungkin.
"wanda...,"
"erm?"
"la... tengok lah abang. mulai hari ni abang panggil wand a syazana yek?" tanya hafiz.
"suka hati lah..." jawab wanda sepatah.
******************************************

selesai menunaikan solat sunat nikah. mereka sama2 menanti masuknya waktu asar. solat asar didirikan bersama. wanda dapat merasakan nikmat berjemaah bersama suaminya. selesai berdoa, wanda dan hafiz bersalaman. senyuman yang terukir dibibir kedua-dua mempelai dapat menggambarkan betapa mereka gembira dengan takdir yang tersurat......
syukran. syukran ya ALLAH....
ALHAMDULILLAH........

hafiz dan syazana......................
semoga berbahagia ke akhir hayat
kalau dah jodoh, tak lari ke mana......





-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 22-09-04 15:37




hm....................
mana smbungannya ni...?


[ Posting ini telah di edit oleh: sanada_yukimura pada 2004-09-22 15:39 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

PeNguin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.04.2004
Ahli No: 8445
Posting: 190
Dari: miri, srwk

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-09-04 16:25


cik sanada_yukimura..leh sabar tak...
jangan terburu-buru...k...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PeNguinProfil   Hantar PM kepada PeNguin   Pergi ke PeNguin's Website   Quote dan BalasQuote

mixgirl
Warga Rasmi
Menyertai: 19.09.2004
Ahli No: 11248
Posting: 3

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-09-04 17:20


citernyer best gak,bukan main syok lagi baca,tapi.....maner endingnyer?


.........citer yg best pun jd xbest coz xder ending.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mixgirlProfil   Hantar PM kepada mixgirl   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 22-09-04 22:02




i'm sorry. bukan tak nak sambung cepat2 but then ain bz ni. final year project in progress. so.... ain try tulis kalu ada masa yek!

wassalam

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 23-09-04 16:31





hei.... penguin ni... ada juga org makan penguin BBQ malam ni.

bkn nak urge cik filzah pon. tertanya2 je.
rizal hafizuddin pun on the way.
gambatte ain_filzah kun!
q ^_^ P



Bookmark and Share

    


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

kasihmu-amanahku
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4140
Posting: 709
Dari: rahsia

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-09-04 11:22


buat org saspen jer.....ingatkan dah ada sambungan betul2, rupanya intro jer

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasihmu-amanahkuProfil   Hantar PM kepada kasihmu-amanahku   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-04 13:26


wbt...
erm.. lama ain ta muncul... biler yer...
jejemputla sambung citer...
jgn memalu... sila lah tambah sambungannye...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Nurul_Hana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2004
Ahli No: 10250
Posting: 78
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-04 13:40


apesal wanda tu pengsan?dan nape mase nak akad nikah hafiz gi bilik pengantin?

-----------------
Be yOuRseLf n cOnQuEr yOuR wOrLd...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_HanaProfil   Hantar PM kepada Nurul_Hana   Pergi ke Nurul_Hana's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-10-04 21:17


wbt...

erm, nurul hana mesti tak tahu ni...
nih yang lepas punyer samb cerpen...
yang terbaru lom lagi.. kalo nak lebih faham..
baca la yang dulu punyer-blues selamannya..

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 07-11-04 01:21


sehingga ke malam hari, sanak saudara tidak putus-putus mengunjungi rumah pak mail, mengucapkan tahniah kepada kedua-dua mempelai. yang paling melucukan apabila kawan sepejabat hafiz dan wanda datang bertandang di sebelah malam...

"kau tahu wanda, kak mila punya terkejut dapat kad jemputan dari encik hafiz ni! hei, kak mila naik bengang betul hari tu. ye lah mana tak nye, ko bercinta dengan encik hafiz tu tapi kak mila langsung tak tahu!" celoteh kak mila. wanda dan hafiz hanya tersipu mendengar celoteh kak mila yang sememangnya bising itu.

"aku tak kurang terkejut jugak! bila sampai kat sini, aku lagi terkejut beruk dengar cerita azman!" tokok zainal. perbualan di antara mereka diselang-seli dengan hilai tawa kelucuan rakan sepejabat itu.

yang pasti....majlis pada hari ini bukan sahaja meninggalkan kenangan yang manis buat kedua mempelai bahkan juga seluruh yang hadir pada hari tersebut.

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 07-11-04 01:31


hari-hari yang dilalui oleh hafiz dan wanda begitu indah. tiada lagi duka, tiada lagi rindu yang tak bertepi dan yang pasti tiada lagi pertanyaan di hati yang tidak berjawab. hafiz berasa begitu bahagia hidup disisi wanda, isterinya. wanda tidak lupa dan jemu menunaikan tanggungjawabnya sebagai isteri, meskipun dia turut bertugas di pejabat. bezanya, di pejabat, hafiz dan wanda lebih bersikap profesional dan tidak melibatkan hal peribadi dalam urusan kerja mereka.

sehinggalah suatu hari....

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 02-12-04 10:39


hari yang dinanti-nantikan oleh hafiz,azman dan wanda muncul juga. hari ini bakal menentukan sama ada syarikat mereka, w&F corporation akan dipilih memegang tender pembangunan di pekan chenor, maran atau tidak.

pagi lagi wanda terjaga. walaupun terasa berat kepalanya untuk bangun pagi menunaikan solat subuh, namun digagahi juga dirinya demi perbincangan penting yang bakal di adakan pada mesyuarat pagi nanti bersama dengan wakil dari semarak holdings, peneraju utama dalam rangka pembangunan pekan chenor.

hafiz dan wanda sampai tepat pukul 8 pagi di pejabat, 5 minit kemudian azman terburu-buru masuk ke biliknya dengan tali leher yang masih tersangkut di leher dan tidak dikemaskan. wanda tersenyum melihat gelagat rakan karib suaminya itu.

dalam keadaan yang kurang sihat, wanda masih mampu mengukirkan senyuman kepada 2 orang wakil semarak holdings, encik sulaiman dan encik rafael yang datang tepat pada masanya.

perbincangan demi perbincangan berlangsung di bilik mesyuarat w&f corporation. soalan demi solana diajukan oleh wakil dari semarak holdings. dari luar jelas kelihatan perbincangan hangat sedang berlangsung. zainal dan kak mila tidak lepas-lepas mencuri pandang ke dalam bilik mesyuarat yang dikelilingi dengan cermin sedikit gelap. sengaja mereka membuat perangai. sikit-sikit nak ke tandas lah, nak ke bilik rehat lah, nak minum lah. masuk kali ini dah 4 kali zainal keluar masuk dapur pejabat dengan memegang mug minumannya. kak mila hanya menggelengkan kepala.

"nal, ni minuman apa pula kau buat ni?" tanya kak mila yang pelik dengan perangai zainal.

"air kosong je kak mila, dah tak larat saya nak minum manis-manis. tadi dah 2 cawan nescafe dan secawan tongkat ali cafe. tak pasal-pasal rosak tali perut saya karang!" ujar zainal.

"hah! tahu pun kau. abis tu yang minum banyak-banyak tu apa kes? tak payah lah kau risau kita dapat tak dapat tender tu! ala kalau setatak encik hafiz, encik azman dan wanda tu, kak mila gerenti kita dapat punya tender tu," bingkas kak mila dengan penuh keyakinan. zainal hanya menbecik bibir. eleh, dia pun sama, cakap orang...

walaupun membebel dengan perangai zainal, pandangan kak mila masih telus ke ruang bilik mesyuarat. sambil menongkat dagu kak mila mengetuk2 pen di atas meja. zainal turut duduk di meja kak mila sambil menongkatkan dagunya pad palang partition di hadapan meja kak mila. mata kedua-dua mereka tidak lepas dari memerhati ke dalam bilik mesyuarat. cuma apabila sekali sekala hafiz menjeling keluar, kedua-duanya kalut cuba melakukan sesuatu kerja yang entah apa-apa. yang penting orang yang di dalam bilik mesyuarat tidak perasan akan tindakan mereka yang sedari tadi. hafiz cuma tersenyum.





-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-12-04 10:42



Ehh...ni adalah sambungan rupanya!!! Best....best....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 18-12-04 20:17


“Ok, we already done with our discussion, and we all satisied with the decision that we already made. Lets have some coffee please Mr Sulaiman and Mr Hock Seng,” Wanda mempelawa sambil tersenyum. “Ya, why not,”

walaupun terasa sengal-sengal badan namun Wanda bersemangat menbancuh kopi untuk sekadar untuk berbasa basi dengan wakil dari Semarak Holding, mungkin mereka boleh berdiskusi secara informal tentang projek yang bakal sama-sama diteraju nanti.

Wanda menatang dulang yang berisi 5 cawan kopi, belum sempat di menolak pintu kaca bilik mesyuarat. Wanda jatuh terjelopok di hadapan pintu bilik mesyuarat, habis cawan-cawan yang berisi kopi panas tumpah di bahagian hadapan badan wanda yang dibaluti dengan baju kurung suteranya. Wanda pengsan. Hafiz yang melihat kelibat isteri kesayangannya itu terus meluru ke luar bilik mesyuarat. Yang lain tergamam…


Di luar ruang menunggu, Hafiz berjalan ke hulu dan ke hilir. Bangku-bangku yang tersusun di kiri dan kanannya seolah-olah langsung tidak mempelawanya untuk duduk. Hafiz pula langsung tidak menghenyekkan punggungnya ke bangku tersebut, seolah-olah bangku itu dipenuhi dengan thumb tacks! Sekali-sekala Hafiz mengintai ke dalam bilik yang menempatkan Wanda yang sedang diperiksa. Sejurus selepas Wanda jatuh rebah tadi, Hafiz terus menaang isterinya. Cuma satu tempat yang terlintas difikirannya untuk dituju kala itu. Hospital Tengku Ampuan Afzan! Ya itulah tempat yang tepat untuk dituju kala itu.

‘Ish…. Apa benda yang doktor tu buat kat bini aku!’ Rungut Hafiz. Sesekali dia menjenguk ke arah bilik rawatan khas. Tidak cukup dengan itu, Hafiz memasang telinga di muka daun pintu bilik rawatan tersebut. Tanpa disedarinya, dalam kekalutan mendekatkan cuping telinganya di daun pintu, doktor yang merawat Wanda sudah tercegat di hadapannya. Hafiz yang sedang asyik memasang telinganya tidak sedar langsung kehadiran doktor tersebut. Makin lama, makin didekatkanya tilinga ke arah daun pintu.

“Erm… Encik Hafiz,” Hafiz tersentak sanbil matanya tertancap ke arah tubuh gempal yang berdiri di hadapannya. Mohd Syah Reeza, nama yang tertera di atas tanda nama lelaki separuh abad berjubah puth itu.

“Sila ikut saya,” bagaikan lembu yang dicucuk hidung, Hafiz mengekori Doktor Mohd Syah Reeza ke biliknya.

“Macam mana dengan isteri saya doktor?” belum sempat doktor Mohd Syah Reeza melabuhkan punggungnya Hafiz terus bertanya soalan yang telah lama dipendamnya. Doktor Syah Reeza tersenyum.

‘Aik, doktor ni, bini aku sakit, dia senyum pula,’ gerutu Hafiz.

“She is fine. But she is….” Kata-kata doktor separuh abad itu terhenti. Seolah-olah ada benda yang berat perlu diluahkannya.

“You want me to tell him or you want to tell him by your own?” Hafiz menoleh ke belakang! Opocot! Hafiz terkejut melihat kelibat Wanda yang tersenyum-senyum di muka pintu bilik.

“Let me tell him,” jawab Wanda tenang. Hafiz bertambah binggung.

“Hubby, I’m…..” Wanda tidak meneruskan kata-katanya, sebaliknya dia menggunakan bahasa isyarat yang menunjukkan perutnya membesar. Hafiz terlopong.

“Honey, do you mean that you…” seperti Wanda, Hafiz menggunakan bahasa isyarat yang menunjukkan perutnya membesar. Wanda mengangguk. Tanpa mempedulikan kehadiran Doktor Mohd Syah Reeza dan seorang jururawat di bilik tersebut, Hafiz memeluk isterinya erat. Tanpa segan silu dikucupnya dahi Wanda. Agak lama mereka berkeadaan begitu. Hafiz berasa bersyukur tak terhingga kepada Ilahi. Setelah 6 bulan berlalu mereka mendirikan rumah tangga, dan saat beginilah yang dinanti-nantikan oleh kedua-dua pasangan suami isteri itu.

“Erm….” Suara lembut doktor Syah Reeza mengejutkan kedua-dua pasangan bakal ibu dan ayah itu. Baru mereka sedar di mana mereka berada. Dengan tersipu-sipu Wanda dan Hafiz duduk setelah dipelawa oleh doktor Syah Reeza.

“Macam ni Encik Hafiz, Puan Wanda Syazana sedang hamil 3 minggu. Tidak ada apa-apa yang perlu dirisaukan, cuma… Puan Wanda Syazana tak boleh buat kerja berat ataupun terlalu aktif bergerak. Ini perkara normal bagi ibu-ibu yang mengandung buat kali pertama. Saya beri vitamin dan makanan tambahan kepada Puan. Makan ikut waktu yang ditetapkan dan saya syorkan Puan minum susu Anmum untuk kebaikan Puan dan anak dalam kandungan,” panjang nasihat yang diberikan oleh doktor Syah Reeza, maklumlah mengandung anak sulung. Berbekalkan pengalaman yang entah ada atau tidak, Wanda dan Hafiz perlu teliti dengan setiap butir bicara doktor tersebut. Selain itu doktor Syah Reeza turut menasihati Wanda intuk memeriksa kandungannya setiap bulan di klinik kesihatan ibu dan anak. Wanda tersengih mendengarnya. Dia tidak sabar melalui saat-saat itu. Wanda mula berangan melakukan semua perkara itu.

Dalam perjalanan balik ke rumah, Wanda tidak putus-putus tersenyum melayani angan-angannya. Hafiz juga tidak sesaatpun melepaskan pegangan tangan isteri tercinta. Dia sengaja tidak mahu mengganggu konsentrasi isterinya yang pasti sedang berangan menjadi seorang ibu. Hafiz mengucup jari-jemari isterinya dengan penuh kasih sayang.


-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 18-12-04 20:22



“Satu tin susu Anmum, buah tampoi, bis….. buah tampoi? Ya ALLAH mana aku nak cari buah tampoi ni?” Pening kepala Hafiz memikirkannya. Satu Kuantan dia pusing untuk cari buah tampoi, tapi langsung dia tak jumpa. Masuk pusat membeli belah, masuk pasar, masuk kedai runcit dan masuk semua ceruk yang boleh dimasuki, namun masih tak ditemui lagi buah tampoi yang diidamkan oleh Wanda. Hafiz memanaskan enjin keretanya sambil kepala ligat memikirkan tempat di mana dia boleh perolehi buah tampoi tersebut.

Hafiz nekad. Dia perlu dapatkan buah tampoi itu hari ini juga. Dari bandar Kuantan Hafiz memandu dengan cermat menghala ke Maran. Hanya kampung Wanda tempat yang dia tahu dia boleh perolehi buah tampoi tersebut. Hampir 3 jam perjalanan akhirnya Hafiz sampai ke kampung Kuala Wau. Mertuanya terkejut melihat kehadiran Hafiz seorang tanpa kelibat Wanda.

“Wanda mana? Kenapa Wanda tak datang sama?” cemas mak Zainab menyedari anaknya tidak ada bersama anak menantunya. “Wanda tak berapa sihat mak. Semalam dia rasa tak sedap badan, kemudian Fiz bawa ke klinik, tup tup balik rumah dia kata nak makan buah tampoi. Ni, baru hari ni Fiz keluar cari bauh tu. Dari pagi Fiz cari tak juumpa juga. Teringat hari tu mak kata tok Jais ada tanam pokok buah tu. Sebab tu Fiz balik nak ke buah tampoi tu.” Panjang lebar Hafiz menerangkan hal sebenar kepada mertuanya. Mak Zainab tersengih. Tanpa banyak cakap mak Zainab bergegas ke dapur menyediakan hidangan makanan tengah hari kepada menantunya walaupun hari dah mencecah pukul 3 petang. Hafiz mengambil kesempatang untuk menunaikan solat zohornya. Kalau tahu dek Wanda, pasti dia dibebel kerana melewat-lewatkan waktu solatnya!



-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 18-12-04 20:27


Beberapa kali Wanda cuba menghubungi telefon bimbit Hafiz, namun berkali-kali itu jugalah Wanda tidak berkesempatan bercakap dengan suaminya. Wanda tidak jemu-jemu mendail nombor telefon bimbit suaminya. “Hello! Hello! Hello! Tak dengar lah… call me back, call me back!” Wanda mengeluh tiap kali mendengar suara suaminya menuturkan skrip yang sama sahaja. Pada mulanya Wanda tertipu juga dengan pesanan suara yang direkodkan oleh suaminya. Kali ketiga Wanda mendengar dialog yang sama, barulah Wanda sedar ia sekadar pesanan suara yang dirakam oleh suaminya.

“Ish mana B pergi ni, dah dekat asar tak balik lagi. Sesat apa?” Wanda mengeluh. Dia tidak sabar-sabar untuk menunggu kepulangan suaminya. Hari ini dia betul-betul berharap yang dia dapat menjamah barang sebutir dua buah tampoi. Sikit pun jadi lah, yang penting dia rasa buah tampoi tersebut. Wanda duduk di birai katil sambil mengusap-usap perutnya yang semakin memboyot. Kandungannya sudah masuk 3 bulan. Sambil tersenyum Wanda berkata-kata kepada kandungannya, “Sabar ye nak, papa balik kejap lagi,” tiba-tiba hati Wanda menjadi sebak. Dia tahu, mesti Hafiz sedang ke hulu ke hilir mencari buah tampoi yang diidamnya. Air mata bergenang di kelopak matanya. ‘Baliklah B, Honey tak kisah kalau tak ada buah tampoi.’ Wanda menangis sepenuh hati. Dia tidak tahu kenapa tiba-tiba dia menjadi terlalu sedih dan rindukan suaminya…

***********************************************

Hafiz terpaksa masuk ke dusun sendiri. Dia terpaksa memetik buah tampoi sendiri tanpa ditemani oleh sesiapa. Selalunya bila masuk ke dusun dia akan ditemani oleh bapa mertuanya. Tapi memandangkan bapa mertuanya ke rumah bapa saudara Wanda di Kampung Senggora, Hafiz terpaksa meredah semak belukar ke dusun seorang diri. Mujur hari masih cerah. Selesai menjamah makanan tengah hari untuk mengalas perut yang sememangnya kosong, Wanda terus ke dusun di belakang rumah untuk mencari buah tampoi. Mujur juga pokok buah tampoi yang dicari tidak jauh ke dalam dusun dengan pakaian pejabat yang masih melekat ditubuhnya, Hafiz nekad memetik buah tampoi yang terjumtai dari dahannya. Hafiz tersenyum puas, puas kerana dapat memenuhi hajat hati isteri kesayangannya. Selesai mengutip buah-buah tersebut, Hafiz tanpa melengah masa terus pulang ke rumah mertuanya dan meminta izin untuk pulang ke Kuantan.

************************************************

Wanda terasa kepalanya dibelai lembut. Mata yang terpejam rapat cuba untuk dibuka seluas-luasnya. Bertentang mata dengan sepasang mata yang dirinduinya membuatkan dia tersenyum.

“B dari mana? Busuk bau peluh B. dekat Maghrib baru balik. Honey try call handphone B tak dapat, lepas tu Honey te…” Wanda tidak dapat meneruskan kata-katanya apabila Hafiz meletakkan jari telunjuknya di bibir Wanda.

“Kan B dah ada dekat Honey ni,” Wanda tersenyum. Lupa pada buah tampoi yang diidamnya…..

Selesai menunaikan solat Isya’ Wanda menghidangkan hidangan makan malam. Sambil menghidangkan makanan, maatanya liar memerhatikan tiap inci dapur rumah, mencari-cari di mana letaknya buah tampoi yang diidamkannya. Wanda menjadi pelik, susu Anmum dan biskut oatmeal yang dipesan kepada suaminya ada tersusun elok di satu sudut dapur, namun dia langsung tidak melihat plastik yang berisi buah tampoi. Wanda mencebik bibir. Nampak gayanya hajatnya tidak kesampaian lagi hari ini…

Selesai makan malam, Wanda dan afiz sama-sama mengemas meja. Hafiz tidak lupa membantu isterinya mengemas dapur. Memang begitu lumrah mereka hidup suami isteri. Ada kala Hafiz menolong Wanda mengemas rumah. Apa sahaja kerja yang boleh dilakukannya dia akan cuba untuk menolong Wanda semampu yang boleh. Cuma dalam bab masak memasak dan bab tanam menanam bunga yang Hafiz tidak berani sentuh. Dia memang awal-awal lagi angkat tangan kalau disuruh masak atau[un tanam bunga. Hafiz memang tidak pandai memasak, yang dia tahu makan!. Dalam bab tanam bunga pula, memang Wanda tidak bagi langsung Hafiz buat apa-apa dengan taman mininya. Katanya tangan Hafiz tangan orang bandar, tak tahu macam mana nak bercucuk tanam. Hafiz hanya tersenyum bila Wanda berkata begitu. Dia tidak membantah, memang kata-kata Wanda benar belaka.

“Amboi my wife, muncung semacam je. Nak kata cerita kat TV tu menyakitkan hati, ti rancangan dokumentari, takkanlah muncung,” hafiz bergurau, walaupun dalam hatinya sedah berdetik, mesti Wanda terasa hati kerana dia tidak dapat merasa buah tampoi yang diidamkannya.

“Kenapa ni Honey?” Hafiz cuba berlembut sambil menggenggam tangan Wada. Wanda menarik kasar. Hafiz kaget.

“Orang tunggu dia balik, dari pukul 10 pagi keluar, maghrib baru balik, tak tahu pergi mana. Tup tup balik, benda penting yang orang pesan langsung takde!” air mata Wanda bergenang. Hafiz langsung tidak berkata apa sebaliknya terus berlalu ke garaj kereta. Sengaja dia mahu membuat kejutan untuk isterinya, namun dia tidak menyangka yang ‘suprisenya’ tidak menjadi!

Hafiz masuk ke rumah dengan tangan kanannya membawa sebuah beg plastik besar berisi buah tampoi. Wanda terkejut melihat kelibat suaminya bersama buah tampoi yang banyak di tangannya.


Sambil mulutnya mengunyah isi buh tampoi, Wanda bertanya denga suaminya dari mana dia mendapat buah tampoi sebanyak itu. Hafiz pun menceritakan hal bagaimana dia mencari buah tampoi tersebut dari awal sambil akhir. Wanda terkedu mendengarnya. Alangkah bahagianya dia mempunyai suami sebaik Hafiz! Syukur yang tidak terhingga Wanda panjatkan kepada ILAHI kerana dikurniakan suami sebaik Hafiz. Dengan mulut yang penuh berisi buah tampoi Wanda meluru ke arah suaminya yang sedang membukakannya buah tampoi lantas dipeluk suaminya dengan penuh kasih. Hafiz hanya mampu tergelak melihat tingkah laku isterinya yang seperti seorang anak kecil mendapat gula-gula kegemarannya sambil mengucapkan thank you tanpa henti…



-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 18-12-04 20:30


Hari demi hari, minggu demi minggu, bulan demi bulan berlalu, kandungan Wanda makin lama semakin membesar. Hafiz meminta keenaran CEO tempat dia dan Wanda bekerja untuk memberi cuti awal kepada Wanda. Semasa kandungan Wanda mencecah umur 6 bulan Wanda sudah mula bercuti. Bukan tidak pernah Hafiz menasihatkan Wanda suapa berhenti kerja kerana dia seorang mampu menganggung kehidupan mereka sekeluarga, tetapi Wanda masih mahu berkhidmat kepada masyarakat melaui pekerjaannya itu. Hafiz pula tidak menghalang sekiranya Wanda masih mahu bekerja. Hafiz terhibur melihat telatah isterinya. Hampis setiap hari Wanda bertanya dengan Hafiz tentang keterampilan dirinya. Hampir setiap hari juga Wanda meminta tolong Hafiz untuk mengukur saiz perutnya yang semakin memboyot.

“B, hari ni perut Honey besar tak dari kelmarin kelmarin?” Wanda menyoal manja. Hafiz tersenyum sambil mengangguk. Dia berasa sungguh terhibur dengan keletah isterinya yang dipanggil Honey itu. Wanda pula membahasakan diri Hafiz sebagai B; singkatan dari panggilan hubby. Wanda dan Hafiz sudah berkira-kira siapa anak mereka membahasakan diri mereka papa dan mama. Malah, walau kandungan Wanda baru mencecah usia 6 bulan, mereka sudah mula memikirkan nama yang sesuai untuk anak yang bakal lahir itu. Wanda dan Hafiz sengaja tidak mahu mengetahui jantina anak, biar menjadi kejutan buat mereka. Lagipun mereka tidak kisah, sama ada lelaki mahupun perempuan. Wanda dan Hafiz sepakat, kalau anak yang lahir adalah perempuan, mereka mahu menamakannya Hana Nur Syafiqa dan kalau anak lelaki yang lahir mereka menamakannya Hariz Muhammad Syafiq.


-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 18-02-05 10:21


"tak payah lah...... biar B sendiri yang pergi beli," mulut wanda muncung sedepa ,mendengar tentangan suaminya.

"tapi, honey nak ikut jugak. B dah janji, kan hari ni kita keluar sama-sama beli baju baby. mana boleh mungkir janji. orang munafik je yang mungkir janji tau! nak jadi orang munafik ke?" ujar wanda dalam nada merajuk yang sengaja dibuat-buatnya.

hei.... inilah perempuan, kalau dah kata nak, usah ditegah. nak jugak! hafiz menggeleng kepala.

"ok...ok! kita pergi sama-sama. tapi pergi mega mall je tau! lepas tu kita balik. tak harap B kalau honey jalan jauh-jauh. cuma tunggu hari je lagi," hafiz membebel.

aik, husband aku ni kalau membebel boleh tahan juga. kalah maknya. wanda tersenyum girang. hatinya berbunga riang. hajatnya untuk keluaar bua kali terakhir untuk membeli baju bakal anaknya tercapai juga.

di dalam kereta, wanda tidak habis-habis tersenyum. dia sentiasa membayangkan bagaimana rupa anak yang bakal dilahirkannya. mata yang bulat, hidung mancung, rambut dan alis mata yang lebat, mulut yang munggil. yang pasti, apa yang dibayangkannya adalah seorang bayi yang comel. wanda tersenyum lagi. hafiz yang sedari tadi senyap tidk berkata sepatah menunjukkan protesnya apabila wanda ingin keluar sesekali melirik ke arah isterinya. dia jug tersenyum-senyum melihat gelagat isterinya. dia teringat perbualannya dengan azman dua hari lalu. "aku rasa lah kan fiz, anak kau tu lelaki. tengok dari gaya si wanda lah, aku yakin anak kau tu lelaki,"

"kalau lelaki man, aku rasa akulah yang paling bahagia. apa lagi kalau baby aku tu kembar," hfiz tersenyum menuturkan harapannya kepada azman.

dia teringat kata-kata wanda. wanda lebih suka ramai anak lelaki, sebab anak-anak lelaki boleh dihantar ke medan jihad, fisabilillah. tapi dia dan wand atetap bersyukur walau apa jua kurniaan ALLAH kepada mereka.

sampai saja di mega mall, wanda terus menarik tangan suaminya ke salah sebuah kedai yang menjual barangan bayi. wanda tersenyum sambil memasuki kedai tersebut. macam-macam barang dan pakaian yang dibelinya. tapi yang menjadikan hafiz sedikit pelik wanda membeli 2 persalinan pakaian bayi berwarna biru dan 2 pasang kasut dari jenis yang sama. hafiz mengerut dahi.

"honey, buat apa beli dua baju yang sama design? belilah lain-lain," hafiz mengajuk.

"preparation," jawab wanda ringkas.

"preparation? preparation apa?" hafiz bertambah bingung.

"mak jah belakang rumah kita tu cakap, maybe honey mengandung anak kembar," jawab wanda dengan penuh semangat.

"anak kembar?" hafiz ternganga. wanda cuma mengangguk dan berlalu ke kaunter pembayaran dengan ketawa kecil, membiarkan suaminya terkial-kial sendiri.

keluar sahaja dari kedai tersebut, wanda mengajak suaminya untuk ke kuantan plaza. hafiz menjadi bengang.

"kan, tadi honey dah janji, lepas shopping kat mega mall kita balik. tak baik mungkir janji. orang munafik je yang mungkir janji tau!" hafiz memulangkan paku buah kerasnya kepada wanda.

dengan mulut yang muncung kembali wanda berlalu tanpa menghiraukan hafiz menuju ke eskalator. terhentak-hentak kakinya menunjukkan tanda ttidak berpuas hati. hafiz cuma menggelengkan kepala. bukan dia tidak mahu menuruti kemahuaan wanda, tapi dia risau dengaan keadaan wanda pada ketka itu. cuma tinggal beberapa hari sahaja lagi wanda dijangka akan melahirkan anak mereka. dia takut wanda akan letih dan argh.... macam-macam lagi (sorry, penulis takde pengalaman mengandung dan bersalin, he he he).

wanda yang sedari tadi berdiri betul-betul dihadapan eskalator langsung tidak mengendahkan orang ramai yang sedang sesak lalu lalang dihadapannya. hafiz bertambah bingung. dulu sebelum mengandung, tak pula perangainya menjad-jadi seperti ini. pembawaan budak agaknya.

tiba-tiba....

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

Nurainun_jannah85
Warga Rasmi
Menyertai: 17.02.2005
Ahli No: 14471
Posting: 3
Dari: muare

Johor  


posticon Posting pada: 18-02-05 11:26


ramai gak yang minat baca.tak penat ke ....saudari tu nak taip yerk.?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurainun_jannah85Profil   Hantar PM kepada Nurainun_jannah85   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 20-02-05 12:49




saudari Nurainun_jannah85, saya tak rasa penat pun, tapi puas hati bila dah hasilkan cerpen nie. harap terus membaca...

wassalam



-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 20-02-05 13:02




wanda yang asyik melayan perasaan protesnya langsung tidak mengendahkan orang ramai yang sibik lalu lalang di hadapannya. sekumpulan anak-anak muda yang berlari-lari anak kegembiraan menyakat kawan mereka langsung tidak pedulikan wanda; seorang obu yang sedang sarat mengandung. di antara kekecohan anak-anak muda itu, seoranh daripada mereka tiba-tiba tersepak kaki wanda dan menyebabkan wanda hilang kawalan dan imbangan badannya. wanda terus terjatuh dicelahan orang ramai yang berebut-rebut untuk menaiki eskalator. pekikan wanda membuatkan hafiz menjadi kelam kabut....!

"honeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeey!"

.................................................................................................................................................................................................................................

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 20-02-05 13:42


"aku dah bagitau dia siap-siap kat rumah lagi man, biar aku yang pergi sendiri! aku suruh dia tinggal je kat rumah. tapi degil! nak pergi juga! aku kata tak payah, dia tarik mungung 14!" hafiz melepaskan amarahnya bila dituduh bawa wanda keluar dalam keadaan dia menunggu hari.

mak zainab sedari tadi asyik menangis ditenangkan oleh suaminya. begitu juga dengan emak hafiz. dia asyik menagis dalam perjalanan dari rumah ke hospital tengku ampuan afzan selepas mengetahui keadaan menantu kesayangannya itu.
menurut kata doktor yang merawat wanda, dia berada dalam keadaan kritikal sekarang ini. "ibu masih belum menunjukkan tanda-tanda untuk melahirkan anak. tapi bayi dalam kandungan mengalami sedikit kejutan akibat hentakan perut dan rahim ibu yangkuat semasa si ibu jatuh tadi. jadi kita tak ada cara lain. saya harap encik hafiz boleh menurunkan tanda tangan untuk mengizinkan saya melakukan pembedahan ke atas puan syazana."

hafiz tunduk. matanya berair merah. perit sungguh kenyataan doktor yang baru sahaja didengarnya.

"doktor, kalau kita lakukan pembedahan, doktor jamin tak isteri dan anak saya akan selamat?" hafiz bersuara setelah agak lama berdiam diri.

"saya tak janji, encik hafiz. saya tak berani jamin. saya dan squad yang lain akan cuba sedaya mampu. tapi... kita perlu ingat semua ketentuan di tangan ALLAH," lembut tutur bicara doktor Hakimi yang berusia mungkin dalam lingkungan 45 tahun itu.

"tuan doktor, tolonglah doktor, tolong selamatkan isteri dan anak saya...." air mata hafiz langsung tidak tertahan lagi. tanpa sedikit rasa malu, dibiarkannya air matanya merember keluar. biar mereka tahu betapa kasihnya dia pada wanda; isterinya. biar semua orang tahu betapa sayangnya dia pada anaknya.

'ya ALLAH,.... kau bantulah hambaMU yang lemah ini. jangan KAU pisahkan aku dan anakku tatkala aku baru sahaja mahu menjalankan tanggung jawabku ya ALLAH....' rintih hati hafiz....

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 21-02-05 11:43


Pembedahan yang dijalankan cukup merimaskan hafiz dan mereka yang lain yang sedang menunggu di luar bilik pembedahan. Peluh dingin tidak berhenti-henti membasahi dahi hafiz. Semakin lama, keadaan semakin meresahkan. Setengah jam berlalu, namun tiada sebarang tanda yang pembedahan akan berakhir. Jururawat yang sibuk keluar masuk bilik pembedahan juga tidak berkata apa-apa melainkan menenangkan ahli keluarga wanda yang diselubungi kebimbangan.

Setelah pembedahan berlalu selama 1jam setengah doktor yang merawat wanda keluar dari bilik pembedahan. Hafiz dengan pantas meluru ke arah doktor tersebut.
“macam mana doktor? M..mmmacam mana dengan isteri saya?” soal hafiz tidak sabar.

“Alhamdulillah, isteri encik selamat,” jawab doktor tersebut ringkas.
“anak saya?” terpancar sedikit riak ceria di wajah hafiz selepas mengetahui keadaan isterinya yang tercinta.
“lelaki ke perempuan?” hafiz menyambung.
“lelaki, kembar” senym hafiz makin melebar. Begitu juga dengan yang lain.
“tapi……”arghhhhhh perkataan itu bagaikan guruh yang kuat berbunyi di langit, walaupun lelaki berjubah putih itu berkata dengan nada yang perlahan. Semua mata tertumpu pada doktor yang asyik menyimpul kain penutup mulutnya.
“saya minta maaf. Saya tak dapat menyelamatkan kedua-dua kembar tersebut.maaf. ALLAH lebih mengetahui apa yang DIA takdirkan.” Kata-kata yang meluncur keluar dari mulut doktor bertauliah itu mematahkan seratus peratus kegembiraan yang baru saha dirasai di luar bilik pembedahan itu. Hafiz terjelopok layu. Semua yang berada di luar bilik pembedahan menjadi sayu. Suara tangisan mak ati dan mak zainab kembali memenuhi ruang legar di hadapan bilik bedah.

Sejurus kemudian, wanda ditolak keluar dari bilik pembedahan. Wajahnya pucat dengan mata yang tertutup rapat. Menurut kata doktor wanda akan sedar dalam masa setengah jam lagi. Biarlah… biar dia berehat. Semua hati sepakat. Rasa simpati yang amat dalam menyelubungi hati setiap ahli keluarga yang ada. Pasti wanda kepenatan bertarung nyawa. Bagaimana perasaannya bila mengetahui anaknya telah tiada nanti? Ya ALLAH…..!


-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 21-02-05 11:45


Hafiz meneliti wajah anak-anaknya. Comel. Wajah kedua-dua kembar itu iras wajahnya dan wanda. Seketika dia tersenyum. Jenazah anaknya perlu disempurnakan secepat mungkin, namun dia tekad sebelum jenazah disempurnakan wanda perlu melihat wajah anak-anak itu. Pilu hati hafiz bukan kepalang. Sedihnya tidak dapat dibendung lagi. Satu per satu kenangannya bersama wanda selama 9 bulan menjaga kandungan wanda menerjah ke dalam akal fikirannya. Air mata sedihnya mengalir lagi. Semakin lama semakin deras. Hafiz tertunduk menyesal. Azman Cuma mampu menenangkan hafiz dengan kata-kata semangat.

“aku yang salah, man. Aku tak patut bawa dia keluar. Aku patut bertegas! Aku patut jaga dia, bukan bahayakan keselamatan dia! Aku salah man! Aku salah!” suara hafiz semakin sayu. Azam hanya mampu menggelengkan kepala.

“benda dah nak jadi fiz, apa yang boleh kita buat? Kau tak boleh blame diri kau je.semua ni ada hikmah,” jelas azman.

“hikmah apa man? Hikmah apa yang aku dapat kalau kedua-dua anak aku ni lahir tanpa tangis. Hikmah apa yang aku dan wanda dapat kalau anak-anak kami ni lahir tanpa nafas, man!” suara hafiz sedikit meninggi.

“astaghfirullaal-‘azim! Hafiz, apa kau cakap ni! Takkan semudah ini kau biar hatimu lemah dari yakin pada ALLAH! Aku rasa itu semua aku tak perlu ajar, kan? Dulu kau juga yang ajar aku semua tu. Masa aku tak tahu dosa pahala! Kau jangan kerana ujian ni, kau rosak akidah fiz. Bawa mengucap,” azman berasa sungguh terkejut mendengar rintihan hafiz.

“astaghfirullah al-‘azim. Man, akau tak tahu kenapa aku begitu lemah,man. Ya ALLAH hu akhbar!” hafiz meraup wajahnya. Sekali lagi wajah anak-anak kecil di hadapannya direnung.

“hafiz, ALLAH dah berfirman, la yukallifullahu nafsan illa wus’aha. Lahama kasabat wa ‘alaiha maktasabat. Kau dan wanda kuat untuk menempuhi dugaan ini. Sebab tu ALLAH pilih kamu berdua.” Azman menenangkan sahabatnya yang sudah dianggap seperti saudaranya sendiri. Isterinya zaharah ada bersama-sama dengan mak zainab dan mak ati menemani wanda.

“betul tu man. Sudahlah…may be in a few minutes wanda akan sedar. This is another problem. Macam mana aku nak cakao dekat dia tentang berita ni. Dia nak sangat anak lelaki, man.”

“takpe, nanti kita fikirkan cara yang terbaik. Yang penting sekaranng ni, kita pergi dekat wanda. Sepatutnya orang pertama yang dia nak nampak adalah kau. Kau patut ada kat sana sekarang ni,” ujar azman.

“dan anak-anak kami, kan? Itulah sebenarnya wajah yang paling dia nak tengok sejak 9 bulan yang lalu…,” azman hanya mampu menepuk-nepuk bahu hafiz. Menenangkan perasaan sahabatnya yang bersedih itu. Dia tidak mampu berbuat apa-apa. Sedikit sebanyak kata-kata hafiz mencuti hati kecilnya.

Hafiz masih teringat 4 bulan yang lalu. Waktu itu dia bawa wanda bersiar-siar di persisiran pantai Teluk Cempedak. Dia masih ingat kata-kata wanda…

“honey nak anak lelaki. Kalau boleh kembar,” tutur wanda dengan senyum yang melebar. Diusap-usapnya perutnya yang semakin memboyot itu. Perlahan-lahan tangan hafiz turut mengusa-usap perut wanda.

“kenapa nak anak lelaki kembar?” tanya hafiz berbasa basi.
“kalau anak lelaki, kita boleh hantar dia pergi jihad. Boleh jadi pembela utama agama. Kita hantar dia sekolah pondok. Opsssss. Silap. Kita hantar diorang sekolah pondok. Jadi al-hafiz. Bukan macam papanya nama je hafiz,” ujar wanda panjang lebar.

Hafiz ketawa kelucuan mendengar isterinya yang tersayang berceloteh!


-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

cahaya_safi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.09.2004
Ahli No: 11314
Posting: 137
Dari: sarawak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-02-05 13:21


ooo sedihnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_safiProfil   Hantar PM kepada cahaya_safi   Quote dan BalasQuote

MuRfiQaH_saHiRa
Warga Rasmi
Menyertai: 30.12.2004
Ahli No: 13414
Posting: 17
Dari: Kedah

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-02-05 17:39


salam ukhwafilla

sambungan seterusnya teruskan berkarya... syabas!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuRfiQaH_saHiRaProfil   Hantar PM kepada MuRfiQaH_saHiRa   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 28-02-05 10:28




insya ALLAH ain akan sambung dalam masa terdekat ni. sekarang ni tak blh sambung lagi, bz buat final year project.

jgn jemu untuk tunggu ye..

wassalam

-----------------
tiada puisi seindah kejujuran tiada lukisan seindah kesetiaan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 15-04-05 23:42


penantian akhirnya berakhir. wanda yang masih lemah kelihatan bersemangat untuk cuba membuka matanya. dalam kekaburan wanda dapat melihat wajah-wajah tersenyum di sekeliling katilnya. pasti lama mereka menantinya untuk sedar semula. di sebelah kanan, betul2 setentang dengan kepalanya, hafiz berdiri sambil mengusap-usap kepala wanda. senyum yang terukir di bibirnya jelas membayangkan sesuatu yang tidak baik berlaku. wanda sedari kekeruhan wajah suaminya itu. perlahan-lahan seorang demi seorang ahli keluarga wanda keluar dari bilik tersebut bagi memberi ruang kepada hafiz menerangkan hal sebenar kepada wanda.

"B... mana baby?" soalan yang sudah cukup melemahkan urat saraf seluruh badan hafiz.

"honey sebenarnya....." hafiz tidak tahu macam mana untuk menerangkan hal sebenar kepada wanda.

Wanda menguatkan genggaman tangan hafiz seolah-olah menagih jawapan kepada persoalannya.

ya ALLAH... berikan aku kekuatan untuk menyuarakan kebenaran ini ya ALLAH.. walaupun terlalu pahit untuk kami berdua.... demikian doa hafiz di dalam hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

ain_filzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3416
Posting: 207
Dari: bumi rantauan

brazil  


posticon Posting pada: 16-04-05 00:56


"honey....wanda, B nak wanda sabar dengar apa yang nak B cakap ya...." perlahan nada suara hafiz memecahkan kesunyian yang mengepung seluruh bilik berhawa dingin itu.

kening wanda berkerut. apa maksud suaminya? dia langsung tidak faham.

"aa...aapa maksud B?"
hafiz menarik nafas sedalam-dalamnya sambil memejamkan mata. dia berdoa moga dia dan wanda diberi kekuatan untuk meneruskan hidup.....

******************************************

semua ahli keluarga yang berkumpul keresahan di luar bilik rasya ditempatkan meluru masuk ke bilik tersebut sejurus mendengar jeritan wanda.

"mak! wanda tak percaya! wanda tak percaya!" jeritan wanda makin menjadi-jadi

"sabar nak....sabar... mengucap," mak zainab cuba menenangkan aanaknya.

"kalau dah ini ketentuan ALLAH... siapa kita untuk menolak? kita kena bersabar. semua ni ada hikmah nak," pak mail mencelah dengan niat menenangkan wanda. dia juga seperti orang lain, tidak sanggup melihat wanda sebegitu rupa. namun apa daya mereka. mereka juga seperti wanda... tidak berdaya.

setelah keadaan kembali tenang, wanda kembali menatap wajah suaminnya.seperti tahu makna renungan tersebut, tanpa membuang masa hafiz mengangkat isterinya ke bilik yang menempatkan jenazah anak-anak mereka.

menitis air mata wanda tanpa dapat ditahan lagi.

"kembar.....lelaki..." hanya dua patah perkataan ini yang keluar dari mulut ibu malang itu. hafiz hanya mampu mengangguk mendengar kata-kata wanda itu. dia juga tidak mampu untuk melawan kesedihan yang memenuhi ruang jiwanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_filzahProfil   Hantar PM kepada ain_filzah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.137965 saat. Lajunya....