Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila telah sampai di puncak tetapi meneruskan pendakian, bermakna anda sedang menurun, bukan lagi mendaki
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: sarashanee
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43127

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 1 hari, 4 jam, 4 minit yang lalu
z_tornado: 1 hari, 8 jam, 11 minit yang lalu
sarashanee: 8 hari yang lalu
CikIzzah1992: 10 hari yang lalu
Qiamulail: 26 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Siapa orang bugis?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Siapa orang bugis?

Please Mendaftar To Post


Oleh Siapa orang bugis?

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 09-09-04 19:11


sape?sape orang bugis.spe reti cakap bugis

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

fatihah
Warga Rasmi
Menyertai: 30.06.2003
Ahli No: 1834
Posting: 18

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-09-04 22:26



ana orang bugis.
awak orang bugis juga ke?
awak bugis ape?
ana tak le reti sangat nak cakap bugis. perkataan yang mudah tu boleh le.
"pada idi".


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatihahProfil   Hantar PM kepada fatihah   Quote dan BalasQuote

zeikiyya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.08.2004
Ahli No: 10442
Posting: 40
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-09-04 12:46


....
aga gariba?
ana de darah bugis sket belah ayah....
tak reti la ckp bugis....cmne yerk?
kwn ana kat matrik dulu de kturunan bugis pure.bleh ckp bugis...wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zeikiyyaProfil   Hantar PM kepada zeikiyya   Quote dan BalasQuote

ana_syifa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.10.2003
Ahli No: 4078
Posting: 40
Dari: skim lepasan graduan . melaka

Johor  


posticon Posting pada: 11-09-04 15:30


ASSALAMUALAIKUM

aga kareba , ana tawe ogik
meseng cedek2 fedang ogik
iko tawe ogik fegi ...

rugilah kalau org bugis tak tahu
comunicate bugis ...

ilaliqa

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_syifaProfil   Hantar PM kepada ana_syifa   Pergi ke ana_syifa's Website   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 11-09-04 23:19


saya org bugis.bapak saya gheti cakap bugis tapi sy tak reti.kg ayah saya tu kat pontian.sape yg pandai bole ajar sy cakap bugis ye.

nak tya an shifa..apa maksud ayat tu

aga kareba , ana tawe ogik
meseng cedek2 fedang ogik
iko tawe ogik fegi ...


Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

ana_syifa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.10.2003
Ahli No: 4078
Posting: 40
Dari: skim lepasan graduan . melaka

Johor  


posticon Posting pada: 12-09-04 08:52


apa kabar ? ana org bugis
tahu sikit2 cakap bugis
awak (ante) org bugis mane ??

ana pun kg kat pontian , kg ayah awak
kat mane iman7

-----------------
Semoga diriku kembali ke pangkal jalan ILAHI -->aminnn

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_syifaProfil   Hantar PM kepada ana_syifa   Pergi ke ana_syifa's Website   Quote dan BalasQuote

khairoo84
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2004
Ahli No: 9971
Posting: 752
Dari: Banting, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-09-04 09:05


errrrr.. bape'e nyong jowo.. emak'e nyong bugis....

carane nyong kiye wong jowo... udhuk wong bugis!!!

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairoo84Profil   Hantar PM kepada khairoo84   Pergi ke khairoo84's Website   Quote dan BalasQuote

blueberryz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9144
Posting: 27
Dari: selatan tanah air

Johor  


posticon Posting pada: 12-09-04 14:33


saye org bugis gak...
cepat melenting tau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For blueberryzProfil   Hantar PM kepada blueberryz   Quote dan BalasQuote

Rabbit_cute
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1700
Posting: 265
Dari: Selangor

Pahang  


posticon Posting pada: 13-09-04 22:19


Ana ade keturunan bugis....tp..jauh laa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rabbit_cuteProfil   Hantar PM kepada Rabbit_cute   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 14-09-04 01:54




samer laa.. ader keturunan bugis drp belah ayah.. tp jauh nun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

syafiqa_haziqa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.09.2004
Ahli No: 11104
Posting: 49
Dari: Land Below~Da Wind

Sabah  


posticon Posting pada: 14-09-04 16:04


assalamualaikum...
ana pon bugis jugak..
pada idi pada elo'
aga kareba semua??
apa ana mo kata yer??
mo podang aga??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafiqa_haziqaProfil   Hantar PM kepada syafiqa_haziqa   Pergi ke syafiqa_haziqa's Website   Quote dan BalasQuote

durratun_nasihin
Warga Rasmi
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6662
Posting: 3
Dari: UNIMAS

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-09-04 22:54


aga kareaba? iyak ugik to.. ta'u bone..indok ambek ku poleh bone..

Bookmark and Share

    


  Member Information For durratun_nasihinProfil   Hantar PM kepada durratun_nasihin   Pergi ke durratun_nasihin's Website   Quote dan BalasQuote

zeikiyya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.08.2004
Ahli No: 10442
Posting: 40
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-09-04 22:00


.....
tumpang tanyer...
tul ker orang bugis ni muka cm garang sket?
saje nak tau...
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zeikiyyaProfil   Hantar PM kepada zeikiyya   Quote dan BalasQuote

fatihah
Warga Rasmi
Menyertai: 30.06.2003
Ahli No: 1834
Posting: 18

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-09-04 12:36



nak perbetulkan..........
tak semua orang muka bugis ni cm garang.
mungkin secara kebetulan orang garang yang ante kenali itu adalah orang bugis....
macam diskusi keagamaan juga. kenapa ada oarang islam yang tidak memakai tudung. jawapanya, iman seseorang adalah tidak sama. mungkin ada yang dibagi hidayah untuk bertudung awal dan ada yang lewat.
begitu juga dengan konsep orang bugis ni, ada yang bengis dan ada juga yang manis.....
ada yang jahat dan ada yang baik.........
macam tu juga dengan bangsa yang lain.
tongeng ke kwan2..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatihahProfil   Hantar PM kepada fatihah   Quote dan BalasQuote

zeikiyya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.08.2004
Ahli No: 10442
Posting: 40
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-10-04 16:17


..salam ukhwah...syukran ila ukhti fatihah krn memberi penjelasan....
dah lama ana tunggu jwpn....
alhamdulillah...dapat juga info baru...pe pun...syukran jaziilan kathira.ilalliqo'..


Bookmark and Share

    


  Member Information For zeikiyyaProfil   Hantar PM kepada zeikiyya   Quote dan BalasQuote

aisyfarraha
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11603
Posting: 15
Dari: bumi Allah

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 06-10-04 11:45


assalamualaikum...

saya pon org bugis jgk. pure lagi....tapi tak fluent comunicate dlm bhs bugis...sikit2 tu bolehla...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyfarrahaProfil   Hantar PM kepada aisyfarraha   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 20:38


teman keturunan Acheh campo bugis...
Moyang-moyang dulu...Nakhoda Hitam keramat kuala bidor.
Di ni orang Aceh. Ayah nakhoda hitam keramat kuale bidor ni (raja mahkota) kawin dengan Ratu sedinding buat Opu Pajung Luwuk (bugis), Opu pajung luwuk ni ayahnya opu lah madusalat. lah madusalat ni ada anak 2 orang iaitu ratu sedinding opu pajung luwuk dan opu tanderi buring. Anak opu tanderi buring ni ada 5; iaitu daeng merewah, daeng parani, daeng kemasi, daeng menambun, daeng kemasi dan daeng celak.
Nakhoda hitam keramat kuala bidor ni saudara mara dengan 5 saudara daeng ni.
Raja Haji syahid fisabililah adalah anak daeng celak dan beradik beradik dengan raja lumu...

Antara keturunan Nakhoda Keramat Kuala bidor ni adalah seperti
Laksamana Muhammad Amin yang bersubahat dengan Datuk maharajalela yang membunuh JWW Birch. Ngah Ibrahim adalah menantunya...

Teman pula generasi Nakhoda Keramat kuala bidor.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 20:55


wah.. hebat nya salasilah keluarga saudara Daeng_Jati..

he he.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 20:59


tak hebat pun....baik jikalau kita semua dapat mengenali asal usul keturunan kita dan dapat merapatkan ikatan silaturahim antara keluarga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 21:02


Pada 13-02-07 20:59 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tak hebat pun....baik jikalau kita semua dapat mengenali asal usul keturunan kita dan dapat merapatkan ikatan silaturahim antara keluarga...


setuju.. tapi saya ni ada masalah sikit nak ingat nama family members... banyak sangat, lagi2 yang atas2 tu... lagi lah tak ingat.. he he.. (Jangan tiru macam saya..)


-----------------
~ He knows the treachery of the eyes and that which the mind conceals ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 21:04


yang penting saling kenal mengenali....

erm...Macam mana sekarang?
Dah ok? masalah dah selesai? masih takut lagi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 21:08


Pada 13-02-07 21:04 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

yang penting saling kenal mengenali....

erm...Macam mana sekarang?
Dah ok? masalah dah selesai? masih takut lagi?


Alhamdulillah...

setakat ni, ok.. :)


terima kasih..


-----------------
~ He knows the treachery of the eyes and that which the mind conceals ~
[ Telah diedit oleh: gingie pada 14-02-07 20:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 23:12


hehe.saya orang bugis jugak.keturunan raja haji.
um..mak saya yang pure bugis.ayah saya jawa.
sekarang ni tengah belajar sikit-sikit cakap bugis

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 06:22


Raja Haji syahid fi sabilillah bin Daeng Chelak?
meke ni bersaudara dengan teman lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 20:32


:roll: Keturunan sebelah bapa saya adalah orang Bugis....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 20:49


erm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 23:33


m...tatau lah nak kata saya ni bugis ke bukan..
siapa tau orang selayar?
tapi cakap bugis tu sikit-sikit boleh lah..
agagareba?(pekabo)
gareba madeceng(kaba baik)
koi pojiku..(i love u)..
mandre(makan)
boting(kawin)
joka ale2(jalan seorang-seorang)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 10:37


orang bugih keturunan nabi sulaiman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 10:58


Pada 24-02-07 10:37 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

orang bugih keturunan nabi sulaiman...


biar betul...? detail kan sikit...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 11:10


ana dah bugis tapi mix dengan banjar...kedua-duanya atok belah parent banjar...dan kedua-duanya wan sebelah parent tu pula bugis....

wan (nenek) ana kedua-duanya tu bugis klang tapi entah bagaimana after kawin dengan atok2 ana mereka menetap r di banting...yang seorang lagi di sepang... ana amat kesali atas penghijrahan mereka ke luar klang...patutnya mereka berkomuniti terus disana...lagipun banyak lagi pauk2 bugis kat area2 perkampungan klang itu...tapi Kalau area banting ni pun ada juga..d jugra banyak...kan wilayah kesultanan selangor dulu juga ada d jugra...so ada juga lah suku sakat bugis tersisa sana...

nak kata muka org bugis garang2...? nonsence...tapi Kalau ye pun maybe tu dah trademark kepahlawanan kaum ni agaknya...selain menjadi penaung 2 negeri (johor dan selangor) mereka juga dulu boleh lah kata jaguh d lautan...(dalam buku sejarah kata org bugis ni lanun...sakit hati kata gitu..)...anatara lain wajah mereka berkulit cerah...ana dr kecik sekolah di banting...mereka boleh ejek ana kerana muka ana tak macam mereka...i mean mereka ni semua org jawa...kami adik beradik muka cerah dan stuktur wajah tu tak sama macam org jawa (Kalau yang teliti tu kita dapat beza2 kan sikit)...nway tu tak jadi masalah kecil-kecil dulu..biasa lah...

so...berbanggalah kita dengan keturunan kita ni...tak salah cintai kaum bangsa sendiri...bagai kita cintai negara gitulah kita cintai bangsa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 10:31


begitu ye.... :-):-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 10:41


begitulah hendaknye ismi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 10:45


orang2 yang terlibat dakam pembunuhan JWW Birch adalah ada saling kait mengaitnya...

Datuk Ngah Ibrahim adalah menantu Datuk Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin. Datuk Maharajalela ialah waris Daeng Selili. Daeng Selili adik beradik dengan Nakhoda Hitam yang mana warisnya Datuk Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin.
Semuanya ada kait mengaitnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 11:32


ayah ana org bugis berketurunan lanun

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-02-07 19:41


Bugis antara pelaut yang terkenal dan berani....

Panglima Kulop Mentok, keturunan raja bugis digelo lanun oleh belanda

Begitulah penjajah yang nak buruk2 kan melayu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 11:46


Pada 25-02-07 11:32 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

ayah ana org bugis berketurunan lanun


no...!!! don't say like that anymore.. memang sejarah telah diputar belitkan... bak kata 'daeng_jati' memeang penjajah nak buruk2kan org nusantara ni...mereka bengang ada kuasa hebat lain dari kalangan org nusantara ni berjaya menakluk tanah melayu... :-|


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 14:54


berkenaan bugis berketurunan Nabi Sulaiman ni, sebab rajanya Batara Guru 1 adalah berasal dari Puteri Balqis+Nabi Sulaiman, zuriat Nabi Daud.
Kalau rakyat jelata, waallahua'lam.
Sebab keturunan bangsa melayu berasal dari Nabi Ibrahim...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 21:20


pernah tak dengar bugis selayar?
bugis makasar?
boleh tak explain sikit???
saya tak tau masuk kategori bugis mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 21:20


pernah tak dengar bugis selayar?
bugis makasar?
boleh tak explain sikit???
saya tak tau masuk kategori bugis mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 21:25


bugis memang banyak pecahan dia, tapi teman tak tau. yang teman tau ada bugih yang ugame islam dan lelain....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 22:10


ala....nak tau
pernah ke dengar bugis selayar??

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 22:16


salam

aga kareba anda andik??

iyaku bugis,enrekang..niga enrekang??

bugis ada banyak jenis..kalau yang asli bugis BONE..ada banyak lagi pecahan bugis,ada makssar,pinrang,duri,rappang,enrekang,pare-pare,maruange,dan pecahan ni adalah disebabkan mereka asal dari daerah yang berlainan,tetapi masih dalam tanah bugis juga..di sulawesi selatan

kalau dilihat kemajuan tamadun bugis ni,BUGIS ada tulisan sendiri,inilah yang menyebabkan ramai penyelidik mengatakan bahawa org BUGIS ni maju disebabkan ada tulisan sendiri,tidak banyak bangsa yang ada tulisan sendiri hatta melayu..

kalau dilihat, ramai juga ulama bugis,kalau yang famous QAHAR MUZAKKAR, org bilang macam WALI SONGO lah juga..dulu ramai juga pejuang BUGIS yang datang malaysia seperti RAJA HAJI juga bugis,,,kalau sekarang diantara tokoh ISLAM BUGIS yang famous B.J HABIBIE Burhanudin Jusof Habibie..mantan presiden indonesia yang ke 3..seorang profesianal dalam kejuruteraan kapalterbang..dan juga tokoh ketua profesional muslim indonesia..

di malaysia,,bugis banyak di TAWAU,SABAH,yang mana ramai masuk pada era 70an dan 80an..di JOHOR masuk awal kurun 17 lagi..itulah kalau ke TAWAU sabah masih ramai budak yang BUGIS ASLI..

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 22:23


pepatah bugis,:
"magguru anda mamaccha,macandring anda na botting.."


antara perkataan bugis..

manuk=ayam
bala=ikan,,bala rekko=ikan kering
beke=kambing
asu=anjing
coki=kuching

manre=makan
mannasu=memasak
bassu=kenyang
beppa=kuih
kinande=makanan


bersambung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 22:31


bugis ni bukan penduduk asal tanah melayu kan...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 22:31


terime kasih atas informasi


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 22:37


Pada 27-02-07 21:25 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

bugis memang banyak pecahan dia, tapi teman tak tau. yang teman tau ada bugih yang ugame islam dan lelain....


islam merupakan ugama yang majoroti di BUGIS kira 90% lebih lah..dan pernah mendirikan kerajaan islam.

ada juga bugis yang bukan islam macam toraja(tator),mereka juga berasal dari tanah bugis..majoriti org toraja adalah kristian..

ada juga yang masih ikut nenek moyang,yang mana kebanyakan mereka berada di pergunungan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 22:40


bagus teruskan lagi cerita tentang bugis ni, informasi yang berguna


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 22:42


Siapakah pewaris kerajaan bugis yang pertama memeluk islam dan mendirikan kerajaan islam?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 23:26


erm, bio teman kongsi sikit bersama kome semua k?

Kerabat diraja bugih yang pertama memeluk islam adalah Opu lah Madu Salleh. Baginda talah berkawin dengan We Tendrilelang. daat lah zuriat Opu Pajung, Ope Daeng Biasa dan Ope Tanderi Bureng Rilaga.
Kemudian, Opu Panjung mewarisi tahta...
skip sikit masa, dapat lah zuriat iaitu Ratu Sedinding.
Bila Sedinding dah beso, dia pun berkawin dengan Daeng Ahmad Ibni Daeng Abdul Rahman iaitu Sultan Aceh (Sultan Ahmad Syah Johan Berdaulat).
Dari sini, wujudlah intergrasi melayu iaitu Aceh dan Bugis.Kemudian Mereka ni dapat lah zuriat, iaitu Daeng Sedeli dan Daeng Hasanah(Nakhoda Hitam)
dari merekalah wujud basic kesultanan melayu Perak.
Daeng Sedeli adalah mufti pertama Perak dengan gelaran Maharaja Lela Pancung Tak Bertanya.
Nakhoda Hitam pula jadi Laksamana Raja Mahkota Perak yang pertama dengan gelaran Laksamana Raja Mahkota Nakhoda Hitam.
Nakhoda Hitam berkawin dengan Epok, kemudian dapatlah zuriat iaitu Ngah Nusani dan Alang Mindek. dari keturunan Nakhoda Hitam lahirnya Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin, yang terlibat dengan pembunuhan JWW Birch. Beliau telah dibuang negeri. 9/9/2006 yang lalu jenazah beliau kembali ke Perak bersama Ayah mertuanya Ngah Ibrahim, iaitu orang terkaya dimasa berkenaan.
Dari Keturunan Daeng Sedeli, lahirlah datuk MaharajaLela Pandak Lam yang membunuh JWW Birch dan dihukum bunuh oleh British.
Cucu Nakhoda Hitam iaitu Che Puteh telah berkahwin dengan Sultan Perak, Sultan Ahmadnudin ibni Almarhum Sultan Muhammad Syah(Sultan Perak ke 18 yang melahirkan Sultan Abdul Malik. Dari sini kaum kerabat diraja Perak bersangkut paut dengan Keluarga Diraja Bugis. Sebab itu Perak tidak diserang oleh bugis.
Nakhoda Hitam dan Daeng Sedeli ni bersaudara dengan Daeng 5 saudara iaitu, Daeng Merewah, Daeng Kemasi, Daeng Kemboja, Daeng Chelak dan Daeng Menambun. Ibu kepada ke lima2 saudara ini adalah Opu Tanderi Bureng, iaitu adik beradik Opu Panjung Luwuk; yang mana Opu Panjung Luwuk adalah orang tua Nakhoda Hitam dan Daeng Sedeli.
Dari keturunan 5 bersaudara ini lahirlah panglima2 yang tersohor diselatan tanahair seperti Raja Haji syahid fi sabillilah ibni Daeng Chelak, MArhum Teluk Ketapang.Raja Haji adik beradik dengan raja Lumu, iaitu pengasas kesultanan Selangor.

Ramai waris keturunan mereka di serata bumi nusantara ni. Teman adalah waris keturunan Nakhoda Hitam...

WaAllahuAlam

Begitulah hendaknya serbe sedikit


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 08:01


dah lama ana cari topik ni, ingatkan dekgaga. ana pun bugis juga (pinrang).
speaking bugis..? hehehe..taklah pandai sangat..
dek na tau ugi anda dek macca mabbicara ugi kasina..
anda engka tau macca, saja anda sekke ladda..pakguru ka kasina..
dek to lanya ilmu mu ro..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-02-07 08:26


Assalamualaikum wbt....

Alhamdulillah ramai keturunan bugih kat sni, da ada yang boleh bertuto bahasa bugih.
Buat pengetahuan semua, teman idak lah reti loghat bugih ni, apatah lagi loghat Aceh. teman reti loghat Perak saja lah...

Bagus lah kalau ada orang yang sudi berkongsi ilmu bahasa bugih ni...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 10:52


Pada 27-02-07 14:54 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

berkenaan bugis berketurunan Nabi Sulaiman ni, sebab rajanya Batara Guru 1 adalah berasal dari Puteri Balqis+Nabi Sulaiman, zuriat Nabi Daud.
Kalau rakyat jelata, waallahua'lam.
Sebab keturunan bangsa melayu berasal dari Nabi Ibrahim...



wow..biar betul.... nway jgan kita berbangga dengan darjat ni...kita semua sama saja...tapi sebagai pewaris mewarisi darah keturunan sedikit sbanyak ia patut diketahui...

tapi boleh tak ceritakan lanjut tentang ni...saya adr baca juga tapi nak compare sama ada sama atau tak...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 11:17


menurut sejarah..nabi ibrahim telah berdoa kepada allah moga-moga zuriatnya bertebaran keserata pelusuk dunia...antara lain baginda turut berharap agar keturunannya kelak diberi kurniaan untuk menguasai dunia...

seperti yang diketahui ramai nabi ibrahim punyai dua anak dari ibu yang berbeza...ismail dr hajar...ishaq dari sarah....namun terdapat kenyataan yang menyebut nabi ibrahim turut punya anak dari isterinya yang lain dari keturunan 'jawi' yang ditemui ketika menjalankan dakwahnya ke sebelah tanah besar nusantara..dan dapat seorang anak darinya...

sebagai memakbulkan doa baginda allah telah mengurniakan kekuasaan sebagai sebagai pentadbir dengan gemilangnya melalui keturunan ishaq iaitu golongan yahudi...kemudian bangkit pula keturunan ismail menakluk dunia melalui penyebaran islam ke 2/3 dunia...namun era kegemilangn mereka tidak pula kekal bahkan akan bangkit lagi satu kuasa dari bangsa lain selain bagsa keduanya itu...ia tak lain tak bukan keturunan 'jawi' tadi ni iaitu keturunan berbangsa melayu...

oleh kerana kemuliaan bangsa itu terletak pada dakwah tauhid mereka... seperti yahudi membawa ajaran nabi musa, isa dan lelain nabi lagi namun ereka telah menyeleweng...jadi datang pula ajaran nabi muhamad dari bangsa arab...tapi kini nampaknya ia kian alap dan melaui zaan fitnahnya...jadi sebagai penamat kepada seluruh kekauasaan dunia insya allah ia bakal ditadbir oleh bangsa melayu...namun ajaran apakah yang dibawa padahal nabi muhammad adalah khatamul anbiya'...?

untuk itu sememangnya tiada ajaran baru yang dibawa cumenye...ia akan membawa pembaharuan dan keamanan kepada dunia melalui syariat islam...its mean ia menunjukkan era kegemilangan islam bakal bangkit kembali..tak lain tak bukan dengan bangsa melayu ni ....

tapi dalam ramai-ramai umat melayu ni..siapa dia..? bila kan terjadinya era ini...? mampukah umat melayu yang di'cop' sebagai pemalas..pemalu..pengecut ni boleh merealisasikannya...?

sama-sama kita perhatikannya nanti...jangan pula disanggah walau ia nampak tak logik....! pada Allah segalanya adalah mumkin...dia berkuasa untuk jadikan sesuatu tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 11:20


menurut sejarah..nabi ibrahim telah berdoa kepada allah moga-moga zuriatnya bertebaran keserata pelusuk dunia...antara lain baginda turut berharap agar keturunannya kelak diberi kurniaan untuk menguasai dunia...

seperti yang diketahui ramai nabi ibrahim punyai dua anak dari ibu yang berbeza...ismail dr hajar...ishaq dari sarah....namun terdapat kenyataan yang menyebut nabi ibrahim turut punya anak dari isterinya yang lain dari keturunan 'jawi' yang ditemui ketika menjalankan dakwahnya ke sebelah tanah besar nusantara..dan dapat seorang anak darinya...

sebagai memakbulkan doa baginda allah telah mengurniakan kekuasaan sebagai sebagai pentadbir dengan gemilangnya melalui keturunan ishaq iaitu golongan yahudi...kemudian bangkit pula keturunan ismail menakluk dunia melalui penyebaran islam ke 2/3 dunia...namun era kegemilangn mereka tidak pula kekal bahkan akan bangkit lagi satu kuasa dari bangsa lain selain bagsa keduanya itu...ia tak lain tak bukan keturunan 'jawi' tadi ni iaitu keturunan berbangsa melayu...

oleh kerana kemuliaan bangsa itu terletak pada dakwah tauhid mereka... seperti yahudi membawa ajaran nabi musa, isa dan lelain nabi lagi namun ereka telah menyeleweng...jadi datang pula ajaran nabi muhamad dari bangsa arab...tapi kini nampaknya ia kian alap dan melaui zaan fitnahnya...jadi sebagai penamat kepada seluruh kekauasaan dunia insya allah ia bakal ditadbir oleh bangsa melayu...namun ajaran apakah yang dibawa padahal nabi muhammad adalah khatamul anbiya'...?

untuk itu sememangnya tiada ajaran baru yang dibawa cumenye...ia akan membawa pembaharuan dan keamanan kepada dunia melalui syariat islam...its mean ia menunjukkan era kegemilangan islam bakal bangkit kembali..tak lain tak bukan dengan bangsa melayu ni ....

tapi dalam ramai-ramai umat melayu ni..siapa dia..? bila kan terjadinya era ini...? mampukah umat melayu yang di'cop' sebagai pemalas..pemalu..pengecut ni boleh merealisasikannya...?

sama-sama kita perhatikannya nanti...jangan pula disanggah walau ia nampak tak logik....! pada Allah segalanya adalah mumkin...dia berkuasa untuk jadikan sesuatu tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 13:56


Pada 27-02-07 22:23 , acok_86 posting:

!!! QUOTE !!!

pepatah bugis,:
"magguru anda mamaccha,macandring anda na botting.."


antara perkataan bugis..

manuk=ayam
bala=ikan,,bala rekko=ikan kering
beke=kambing
asu=anjing
coki=kuching

manre=makan
mannasu=memasak
bassu=kenyang
beppa=kuih
kinande=makanan


bersambung...


ana nak tambah sikit..

botting - kahwin
dekgaga - tak ada
macinna - teringin
pappada - macam/seperti
makundrai - perempuan
orane - lelaki
bukkang - ketam
monro - tinggal


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 16:55


lagi-lagi, sila tambah


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 01-03-07 16:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 17:08


ana ada lagu bugis..

hai ikko anak...
joka ale
mabajju tokko
malipak sabbe genggang.
risimpolomu engka bunga mapute...

kalau kat indonesia banyak lagu2 begini.

tapi ana pelik sikit lah...bahasa bugis yang ana tuturkan selama ni lain dari bugis yang lain.cuma istilah2 macam mandre(makan)bosi(hujan) boting(kawin) saja yang sama.nak tau ada tak pecahan bugis selayar?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 23:28


erm..


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 01:41


to Daeng_Jati..
yup..raja haji yang awak cakap tu
kiranya kita ni sedara lah..
saudara yang jauh

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 08:20


ye kita saudara


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 02-03-07 08:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

zaidharithah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23661
Posting: 198
Dari: In thE WoRlD

macedonia  


posticon Posting pada: 02-03-07 10:05


ana keturunan melayu bugis..........heheh..........taklah....saja saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidharithahProfil   Hantar PM kepada zaidharithah   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 15:21


orang bugis ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 18:42


Pada 01-03-07 13:56 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-02-07 22:23 , acok_86 posting:

!!! QUOTE !!!

pepatah bugis,:
"magguru anda mamaccha,macandring anda na botting.."


antara perkataan bugis..

manuk=ayam
bala=ikan,,bala rekko=ikan kering
beke=kambing
asu=anjing
coki=kuching

manre=makan
mannasu=memasak
bassu=kenyang
beppa=kuih
kinande=makanan


bersambung...


ana nak tambah sikit..

botting - kahwin
dekgaga - tak ada
macinna - teringin
pappada - macam/seperti
makundrai - perempuan
orane - lelaki
bukkang - ketam
monro - tinggal



ini perkataan bugis yang ku tau..tapi tak tau bugis jenis apa,kalau tak silap bugis enrekang punya bahasa.

lelaki=tomane
perempuan=tobene
rumah=bola
ayam=dondeng
malam=bongi,wennik


kalau yang lain lagi

Kenapa=magai
mahu=melok
sekejap=cinampe,jolok
jangan=danggi
siapa=niga
sudah=pura


bersambung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 18:48


teruskan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 01:50


Pada 07-03-07 18:42 , acok_86 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-03-07 13:56 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-02-07 22:23 , acok_86 posting:

!!! QUOTE !!!

pepatah bugis,:
"magguru anda mamaccha,macandring anda na botting.."


antara perkataan bugis..

manuk=ayam
bala=ikan,,bala rekko=ikan kering
beke=kambing
asu=anjing
coki=kuching

manre=makan
mannasu=memasak
bassu=kenyang
beppa=kuih
kinande=makanan


bersambung...


ana nak tambah sikit..

botting - kahwin
dekgaga - tak ada
macinna - teringin
pappada - macam/seperti
makundrai - perempuan
orane - lelaki
bukkang - ketam
monro - tinggal



ini perkataan bugis yang ku tau..tapi tak tau bugis jenis apa,kalau tak silap bugis enrekang punya bahasa.

lelaki=tomane
perempuan=tobene
rumah=bola
ayam=dondeng
malam=bongi,wennik


kalau yang lain lagi

Kenapa=magai
mahu=melok
sekejap=cinampe,jolok
jangan=danggi
siapa=niga
sudah=pura


bersambung...


salam,sambung lagi..maaf lah kalau perkataan bugis ni tidak difahami sebab saya campur saja semua jenis bahasa bugis,tak pasti sama ada enrekang,bone dll..

buku=bok
emak=indok
bapak=ambok
tunggu=mattajang
dimana=mmbe
ambil=alai
ketawa=maccawa
pisang=utti
kelapa=nyiok


kalau nama2 org bugis

daeng
andi

beccek

sambung....

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 01:53


nama org bugis yang biasa..

andi
daeng

beccek

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 19:05


mana lagi org bugis???ajak anda massirik-sirik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

sumaiyahbachok
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 574
Posting: 32
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-07 20:17


salam...

yeah...i'm coming...(opppss..silap bhase)ehehehe :lol:

iyak ogik meto..ummi ambok fada ogik maneng..hihi(betul ke ini?)..adeh...
ada tak sdare kat sini?segan nya Kalau salah..huhuhu ;-)


-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sumaiyahbachokProfil   Hantar PM kepada sumaiyahbachok   Quote dan BalasQuote

sumaiyahbachok
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 574
Posting: 32
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-07 20:17


salam...

yeah...i'm coming...(opppss..silap bhase)ehehehe :lol:

iyak ogik meto..ummi ambok fada ogik maneng..hihi(betul ke ini?)..adeh...
ada tak sdare kat sini?segan nya Kalau salah..huhuhu ;-)


-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sumaiyahbachokProfil   Hantar PM kepada sumaiyahbachok   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.196257 saat. Lajunya....