Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau hanya memikirkan "Apa kata orang..." bila pula masa nak mengenengahkan, "Apa kata saya..."

-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 22
Ahli: 0
Jumlah: 22




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 20 hari yang lalu
izdham: 29 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 39 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: TAK NAK!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» TAK NAK!!

Please Mendaftar To Post


Oleh TAK NAK!!

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 20:10


Mengapa seseorang itu merokok....adakah untuk kelihatan macho, nampak matang, menghilangkan rasa stress atau dipengaruhi rakan sebaya.....haruskah perbuatan merokok diharamkan di negara kita?

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 20:20


rokok nimacam ni..kalau tak silap la..kalau 1st time memang haram..kalau dah ketagih n dah lama merokok makruh..kalau salah harap betulkan..bagi ana la yang dikelilingi ramai jugak kawan yg merokok..mereka ni sebenarnya yang nak berada di dalam satu2 geng terpaksa ikut apa yg member dia buat termasukla merokok..pengaruh rakan amat kuat la dlm hal ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 22:14


entahlah..mcm mana nak ckp..org2 yg merokok ni.kebanyakkanya ade alasan depa sendiri..entahlah..kadang2 depa kate nak hilangkan tension..ade yg kate dah jadi tabiat dan ketagih..tetapi saya rase nak berhenti tidak menjadi maslah..ttp tidaklah saya rase secara mengejut..tetapi hendaklah secara slow2..bai yg merokok...ingatlah kamu sedang membunuh diri kamu sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-04 23:56


x tau kenapa org suka hisap rokok.. hamba bau asap rokok pun buleh penin.
Lagi bes main pedang!! Buleh potong rokok tuh...... rokok x leh buat apa kat pedang ^_^x

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-09-04 15:42




X habis2 dengan rokok... kerajaan menyeru supaya rakyarnye berhenti merokok tetapi depa ni stil dok jual rokok tu. so...nak buat laguq mana? Sapa yang susah, mereka dan keluarga mereka......
dalam hal ini siapa yang patut kita salahkan? kerajaan, pembeli, pengedar dan pembekal...

huh..bau asap rokok pun rasa mcm nak marah..

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

halawatuliman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.01.2004
Ahli No: 6609
Posting: 346
Dari: bumi nan indah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-04 15:56




ENAKMEN PENTADBIRAN PERUNDANGAN ISLAM
1989

FATWA TENTANG MEROKOK

En. 2 / 1989

PADA menjalankan kuasa - kuasa yang diberikan oleh subseksyen 31(1) dan seksyen 32 Enakmen Pentadbiran Perundagan Islam 1989, Mufti bagi Negeri Selangor selepas berbincang dengan Jawatankuasa Perunding Hukum Syara' membuat fatwa seperti yang dinyatakan dalam Jadual.



ADMINISTRATION OF ISLAMIC LAW ENACTMENT
1989

FATWA ON SMOKING

En. 2 / 1989
IN exercise of the powers conferred by subsection 31(1) and section 32 of the Administration of Islamic Law Enactment 1989 the Mufti for the State of Selangor, after discussion with the Islamic Legal Consultative Committee, makes the fatwa as specified in Schedule.

JADUAL/ SCHEDULE

(1) Merokok adalah haram

(2) Oleh yang demikian , adalah haram bagi mana-mana orang Islam menghisap apa -apa jenis rokok.

(3) Bagi maksud fatwa ini , " rokok " ialah tembakau yang digulung dengan kertas atau daun nipah atau selainnya.



Dibuat pada 25hb Oktober 1995



Made the 25th Oktober 1995.
[JAI.Sel 8014/7 Jilid IV; P.U.sel AGM/0007.]



DATO' HAJI ISHAK BIN HAJI BAHAROM
Mufti Negeri Selangor


sumber dipetik dari...
Jabatan Mufti Selangor

-----------------
..(",)..Allahumma Jammilna Bil 'afiah Wassalamah..(",)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halawatulimanProfil   Hantar PM kepada halawatuliman   Pergi ke halawatuliman's Website   Quote dan BalasQuote

Naina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.03.2004
Ahli No: 8092
Posting: 41
Dari: Neither here nor there

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-09-04 15:58


manusia biasa la..yg x bleh tulah yg nak sgt d'buat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NainaProfil   Hantar PM kepada Naina   Quote dan BalasQuote

dalila2501
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3466
Posting: 193
Dari: sungai buloh

Selangor  


posticon Posting pada: 11-09-04 11:22



Hmm.... merokok. Setau dalila la kan, remaja sekarang ni hisap rokok sebab dah terpengaruh dengan rakan-rakan yang dah lama hisap. Diorang juga fikir diorang boleh nampak macho bila hisap rokok. Dalila rasa, lebih daripada 90% perempuan kalau tengok lelaki hisap rokok, mereka rasa lelaki tu nampak selekeh je lebih. Tak macho pun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dalila2501Profil   Hantar PM kepada dalila2501   Quote dan BalasQuote

AinaAtikah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10806
Posting: 43
Dari: pahang

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-09-04 12:35


eiiiiii...sy mmg tak suker lelaki merokok..dah la bahayakn kesihatan sendri....org lain pn terima akibat same...tak rase berdosa ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AinaAtikahProfil   Hantar PM kepada AinaAtikah   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 11-09-04 14:32



shah pun tak tahulah nak cakap macam mana tentang orang merokok ni. tapi bagi shah, shah rasa merokok ni patut diharamkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 11-09-04 14:51


camner nak ckp arrr??? imam masjid merokok jugak... ginilah... baik jgn merokok...merokok ni mcm bunuh diri...lagi satu, tak ada apa2 keuntungan yg boleh kita dpt....buang @bakar duit lg ada la...

-----------------
Andai hidup punca perpisahan, biarlah mati menyambungnya semula. Namun seandainya mati punca perpisahan, biarlah hidup ini membawa erti yang nyata...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 13-09-04 13:00


Kalau saya yg tak hisap rokok ni jika ditanya tentang hukum hisap rokok pasti saya jawab HARAM Sebab
1 Merokok membahaya kesihatan. (siap tulis lagi kat kotak rokok)
2 Merokok adalah membazir.
3 Setiap perokok sebenarnya adelah pembunuh umat islam. Sebab syarikat2 rokok ini lah yg support Israil dalam usaha merampas Bumi Palestin. So cuba fikirkan berapa banyak peluru yg menembusi badan para syahid yg dibeli dengan duit yg dilaburkan oleh para perokok ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 13-09-04 13:11




haramkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

hakimabdulrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10003
Posting: 541
Dari: kawan

singapore  


posticon Posting pada: 13-09-04 14:52




Sesiapa nak rokok ni diharamkan kena angkat tangan...
Yang si ketagih rokok ni ...hisap rokok yang diperbuat dari gula-gula...
Mau pon rokok chewing gum..
Ataupun hisap rokok yang diperbuat dari sabut kelapa kering....
Tu pun cuma cadangan..





[ Posting ini telah di edit oleh: hakimabdulrahman pada 2004-09-13 15:32 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For hakimabdulrahmanProfil   Hantar PM kepada hakimabdulrahman   Pergi ke hakimabdulrahman's Website   Quote dan BalasQuote

miss_arin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8931
Posting: 288
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-04 20:13


tak suka bau rokok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_arinProfil   Hantar PM kepada miss_arin   Pergi ke miss_arin's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_addini84
Warga Rasmi
Menyertai: 18.06.2004
Ahli No: 9545
Posting: 15
Dari: triang,pahang..

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-12-04 18:25


ana pun sokong sangat2 haramkan merokok..kalau org yg merokok 2 tak membahayakan org lain x pe..ini org yang terhidu asap 2 dulu yang sakit dan boleh menyebabkan kematian bukankah menganiaya namanya 2....lagipun Allah Taala membenci org yang menganiaya dr sendiri apatah lagi org lain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_addini84Profil   Hantar PM kepada muslimah_addini84   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-12-04 22:12




ana pun sokong..haramkan terus rokok nih...sebab
dlm ayat al-quran pun ade kalu tak silap ana surah al-baqarah ayat 195 iaitu bemaksud

Dan belanjakan (harta bendamu) dijalan Allah dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri ke dlm kebinasaan dan berbuatlah baik kerana Allah suka kepada orang-orang yang berbuat baik

ana tak suka kepada orang yang merokok nih...

p/s: kalu salah tolong perbetulkan ye


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 26-12-04 22:16


penah nak cuba tapi tak boleh...asal masuk je dalam mulut terus muntah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-12-04 22:44


Quote:

On 2004-09-08 20:10, itsjustme wrote:
Mengapa seseorang itu merokok....adakah untuk kelihatan macho, nampak matang, menghilangkan rasa stress atau dipengaruhi rakan sebaya.....haruskah perbuatan merokok diharamkan di negara kita?






Kenapa???sebab dah gila. orang gila je merokok. nak mati cepat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-12-04 13:45


membeli rokok salah satu pembazirann...........................

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_safi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.09.2004
Ahli No: 11314
Posting: 137
Dari: sarawak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-12-04 14:04


eiiii.....x suka la bau rokok...
entah la napa leleki suka sangat hisap rokok...
mungkin nampak macho kot??
bukan nampak macho...jemput sakit adalah

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_safiProfil   Hantar PM kepada cahaya_safi   Quote dan BalasQuote

aikal
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2004
Ahli No: 12868
Posting: 419
Dari: masa yang silam

yemen  


posticon Posting pada: 27-12-04 15:27




orang ketagih rokok setaraf dengan ketagih dadah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aikalProfil   Hantar PM kepada aikal   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-01-05 15:25


manusia biasalah,perkara yang pelik itulah nak sangat dilakukannya..bukan best sangat merokok..membazirkan duit je..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 11-01-05 17:54


ayam berkokok di atas batang,
hisap rokok penyakit datang.

'APA YANG ADA PADA ROKOK'
*sekarang nie tak kira tua ke, muda ke, lelaki mahupun perempuan..merokok telah menjadi satu kemestian..nak hilangkan tension ler katakan..
*sanggup menghabiskan duit semata-mata membeli sekotak rokok,tak ke membazir namanyer tu..beli makanankan lagi elok..perut kenyang..asap rokok mengenyangkan ker?
*KEMPEN TAK NAK MEROKOK..berkesan ker?..di sekolah mahupun di IPT,masih ada yang merokok..bahkan STAF KERAJAAN sendiri pun merokok..apa nak jadi nie..

p/s:terpulang ler pada diri individu itu sendiri untuk menilai mana yang baik dan buruk.



Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-01-05 21:39




Orang yg MEROKOK sbb dia TAK NAK! BERHENTI tabiat merokok tu.........

Saya tanya seorang kawan, jawabnya SBB SAYA SEDANG MEROKOK LAH.... HANYA ORG YG MEROKOK SHJ TAHU MACAM MANA SEKSANYA MEROKOK...

Bencinya!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PS: Sayangi diri anda dgn tidak meracuni diri anda menggunakan ROKOK...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-01-05 22:05


orang yang merokok kebanyakkannya tidak menghormati orang lain/ tak bertanggungjawab/ dan tak kira tempat asyik nak berasap jea, janji lepas ketagihnya...geram betul .

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

anamuslimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14262
Posting: 48
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 09-02-05 23:06


assalamualaikum
pada pendapat saya
org yg merokok
ialah org yg tak menghargai nikmat yg allah beri
tak sayang family
lebih rela mati cepat
suka membazirkan duit

Bookmark and Share

    


  Member Information For anamuslimahProfil   Hantar PM kepada anamuslimah   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-05 12:01


er..tepuk dada tanya iman...

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.126101 saat. Lajunya....