Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Layang-layang naik ke udara kerana menentang angin bukan kerana mengikut arah angin

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: lizawati2302
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43141

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 4 hari yang lalu
Kang: 4 hari yang lalu
sahabat_sejati: 10 hari yang lalu
sadiqah: 14 hari yang lalu
eme86: 18 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 22 hari yang lalu
nice_pesan: 25 hari yang lalu
umy_1510: 30 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: siapa yang pernah pakai brace kat gigi??


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» siapa yang pernah pakai brace kat gigi??

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa yang pernah pakai brace kat gigi??

norlailatulasikin
Warga Rasmi
Menyertai: 29.07.2004
Ahli No: 10391
Posting: 17
Dari: apiUMKL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-04 13:33



sorila...kalau topik nih merepek sikit....actually nak tau pengalaman sesaper yang dah pernah pakai wyre.....sakit x?cost die beraper?

Bookmark and Share

    


  Member Information For norlailatulasikinProfil   Hantar PM kepada norlailatulasikin   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 28-08-04 13:43


wyre camner tu?saya kurang tahu.cube beri penjelasan lanjut

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 28-08-04 17:20


braces kot..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

addeena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5977
Posting: 43

Selangor  


posticon Posting pada: 28-08-04 17:22



kalo y nt mksudkan braces, ana pakai. kos dia ~rm 4800 need 2 wear 4 2 years. sakit tak sakit tu, ana cuma leh kate ana loss weight mdadak. tak leh nk makan. makan bubur je la. kalo nt dh ready nk rasa sakitnye, silakan. dekat 1 bln jugakla ana takleh nk mkn fav food ana. pas dh ok, ana balun je ape y ana nak.nak gelak pun malu2 kuda je.. makcik2 ana ingat ana kurus sbb diet- al maklum ana ni dietitian. so kalo nk pakai ana nasihatkn mintak nasihat dentist dulu. kalo dh teruk sgt br pakai. kalo x, xyahla....
wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For addeenaProfil   Hantar PM kepada addeena   Quote dan BalasQuote

HeArtBroKenkiD
WARGA SETIA
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3385
Posting: 629
Dari: » Anak Jati Kuala Lumpur @ MCIIUM «
KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-09-04 19:10




nak share pengalaman gak btw, bukan ke kalau nak pakai braces mmg kena dptkan 'words' from the dentist dulu?
anyway, kalau buat kat private dentist beribu-ribu la. kalau buat braces kat dentist kerajaan just a few hundreds. it depends on ur case, tapi tak sampai seribu la heh.. minimum rm200.
sakit tak pun depends on d case. ada yg kena cabut banyak gigi, ada yg kena tambah gigi, ada yg luruskan aje, macamĀ² la.
ana pun kena control makan gak, tapi first few days everytime lepas jumpa dentist la. bila gigi dah stabil sikit tu pulun aje he.
sekarang tgh pakai retainer - the one yg kena pakai lepas braces bukak. yg besi dia satu line je, bukan petakĀ²..

skadar utk kongsi pngalaman.

-----------------
Hayy Qum bi ar-Ruuh al-Jadiid!!!
.: Bertemu Dan Berpisah Kerana Allah :.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HeArtBroKenkiDProfil   Hantar PM kepada HeArtBroKenkiD   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-09-04 21:34


saya tak pernah pakai braces, tapi saya tahu harganya...kalau kat klinik kerajaan harganya dalam RM 500.00 atas bawah atas dan bawah...tapi kalau kat klinik swasta maybe beribu-ribu lah...kalau saudari nak tahu lebih lanjut call lah no ni 03-40405730 ( fakulti pergigian UKM, KL ).

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

zita
Warga Rasmi
Menyertai: 20.08.2007
Ahli No: 30724
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-08-07 23:12


saya buat brace kat klinnik gigi swasta milik pasangan dentist suami isteri dari UM...mereka tak charge mhl sangat macam stgh2 klinik lain.maybe consider saya ni student lagi, so dapat lah hrga berpatutan RM 3500 untuk 2 tahun. Rm1000 deposit, bakinya bayar ansuran bulanan setiap kali datang follow-up...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zitaProfil   Hantar PM kepada zita   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-08-07 00:36


saya pernah pakai tapi sekarang dah ok dah.hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 21-08-07 00:44


perbetulkan niat pakai brace untuk kebaikan.
tapi kalau nak mengubah kejadian Allah, da tak betul tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 31-08-07 00:55


anak murid kata ustazah pakai gg besi..waaaa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

xehar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16318
Posting: 81
Dari: Bumi

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 02:02


tumpang tanya...

apa hukum Kalau kita pakai braces sebenarnya?...tak ke termasuk dalam mengubah ciptaan ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For xeharProfil   Hantar PM kepada xehar   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 07:06


saya tak pernah tapi kawan saya pakai...menurut beliau mula-mula pakai tu sakit..lama-lama pakai biasalah..pasal harga tu tak tau sebab dia dapat rawatan percuma under doktor yang buat research

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 08:44


brace???
apa tu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-09-07 09:46


Pada 31-08-07 08:44 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

brace???
apa tu??



definisi betul tak tahu tapi brace dipasang kat gigi untuk merapatkan gigi yang jarang dan membetulkan gigi jongang...brace ni terdapat dalam pelbagai warna    :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 01-09-07 10:07


kamek sik pernah pakei.. alhamdulillah gigi elok


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-09-07 10:13


kasihan juga orang yang pakai braces ni macam kawan-kawan saya..masalah bila makan daging dan coklat...kena pakai berus gigi khas pula dan kena jumpa doktor setiap beberapa bulan dan tukar braces...kawan saya kena pakai kira-kira 4 tahun...setakat ni dah 3 warna brace dia pernah pakai...


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8
[ Telah diedit oleh: sakinahazzahra pada 01-09-07 10:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-09-07 10:14


Pada 31-08-07 02:02 , xehar posting:

!!! QUOTE !!!

tumpang tanya...

apa hukum Kalau kita pakai braces sebenarnya?...tak ke termasuk dalam mengubah ciptaan ALLAH...



nak tahu juga     :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.095407 saat. Lajunya....