Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tiada kereta kuda, naiklah kuda; jika tiada kuda, lebih baik berjalan kaki

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: sarashanee
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43127

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 24
Ahli: 0
Jumlah: 24




  Yang Masuk Ke Sini
sarashanee: 4 hari yang lalu
CikIzzah1992: 6 hari yang lalu
Qiamulail: 22 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: pakai tudung bulat,sarung tgn dan jubah..


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» pakai tudung bulat,sarung tgn dan jubah..

Please Mendaftar To Post


Oleh pakai tudung bulat,sarung tgn dan jubah..

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 05-08-04 18:20



kebykan daripada kita akan puji golongan yg berpakaian begitu (tudung bulat,sarung tgn,dan jubah) malah ada yg dimulaikan.tetapi pada masa sekarang ini kebykan wanita atau perempuan yg memakainya tak lagi dipandang mulai kerana segelintir daripada kaum hawa telah salah mengunakannya.ada yg memakainya semata2 ingin menunjuk2 dan ada juga yg memakainya tetapi membuat kemaksiatan.
ada juga antara kita berkata wanita atau perempuan yg berpakaian biasa lebih baik drp wanita atau perempuan yg berpakaian begitu.
oleh itu mari la kita renungi bersama2 masalah ini dan menginsafi apa yg telah kita lakukan.
wallah'hualam


Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-08-04 19:06


suka saya mengingati dengan satu hadis soheh riwayat bukhari dan muslim...daripada omar R.A...
nabi SAW telah bersabda yg membawa maksud.."SETIAP PERKARA ITU DI MULAI DENGAN NIAT..............."
jadi di sini setiap perkara yg dok kita buek..janganlah anggap ianya tak terlepas daripada pandangan Allah SWT....jadi dalam masalh ni...yg memakai tudung labuh dan lain2 tu..BAGUSLAH..dan cuba tgk berapa ramai lagi umat islam yg tak pakai tudung langsung..bahkan ade yg bertelanjang....!!!!
yg pakai tudung buek maksiat..tu perkara yg lain...
itu hal dia dengan Allah..dan saya rase keimanan dia perlu di garap dengan lebih lagi...
oklah..tu jer komen saya....wasslam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 06-08-04 09:19


saye tidak pandai b'bicara.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-08-04 09:32



dengan berpakaian sedemikian, menunjukkan dari segi luaran muslimah tersebut ada kesedaran untuk menutup aurat. sekiranya apa yang dipakai hanya kerana ikutan sahaja tanpa ada rasa tanggungjawab terhadap apa yang ditonjolkan, itu urusannya dengan Allah s.w.t.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

zinnirah_84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.11.2003
Ahli No: 5026
Posting: 28
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 06-08-04 10:02



Pd pndpt ana,ianya terpulang kpd individu itu sndiri.
Menutup aurat adalah 1 kewajipan.lani,ramai wanita bertudung mengikut fesyen,buknnya utk mnutup aurat.Muhasabah la diri masing2,adkh kita mnutup aurat LILLAHITA'ALA? Lakukanlah sesuatu itu dgn hati yg ikhlas.ALLAH ITU MAHA MENGETAHUI, & x ada 1 pun yg terlepas dr pengetahuanNYA......Dari ALLAH kita datang & kpd ALLAH jualah kita kembali.....WALLAHUA'ALAM...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnirah_84Profil   Hantar PM kepada zinnirah_84   Quote dan BalasQuote

mawaddah1981
Warga Rasmi
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6412
Posting: 19
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-08-04 15:58



pemakaian menutup aurat sedemikian tidak wajar dipertikaikan..
smmemangnya ade manusia yg menutup aurat dan melakukan maksiat...sama juga dgn org yg solat dan melakukan maksiat..dan ini semua menjadi satu peluang utk orang yg membenci Islam utk menjatuhkan Islam itu ...ape yg penting niat kita...moga muslimat sekelian terus istiqomah dgn pemakaian dan penutupan aurat yg selengkapnya..
salam mujahadah

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaddah1981Profil   Hantar PM kepada mawaddah1981   Quote dan BalasQuote

cahayamataku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.06.2004
Ahli No: 9688
Posting: 85
Dari: baling

Kedah  


posticon Posting pada: 06-08-04 20:48


entah la ana pun fenig kefala psl ni.buat org pndg serong kat org yg pakai tudung labuh yg baik jer.wallahua'lam.....

-----------------
sEmAkiN jaUH kU dArIMu...sEmaKIn deKaT pULa KaU mEngHaMpIri Daku.....Oh TuhAn yG mAha PeNgAsiH ....SiApaLAh dIriKu di pAndaNGANmu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayamatakuProfil   Hantar PM kepada cahayamataku   Pergi ke cahayamataku's Website   Quote dan BalasQuote

almumtahanah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6367
Posting: 145
Dari: depan komputer

egypt   avatar


posticon Posting pada: 06-08-04 23:26



Bab2 macam ni... entahla... susah nak komen. Kadang2 saya sendiri pun rasa segan gak tengok perilaku segelintir muslimin/muslimat kita... mostly 'gal' la...paling byk pasal couple. ada tu pakai tudung (xkira la tudung labuh ataupun tudung selepang) duduk berdua2an dlm keadaan yang mencurigakan...

Entahlah...mungkin inila petanda umat akhir zaman kot... Kadang2 pernah gak terasa nak tegur... tapi kadang2 rasa mcm xde kekuatan plak.. Lastly apa yang saya mampu buat cuma 'husnuzzan' dalam hati...emm, agaknya diorang dah kawin... mane nak tau kan...boleh jadi jgk kan?? sbb skrg ni drp kawan2 saya pun memang ramai yang kawin muda. lebih baik la kita bersangka baik drpd mengumpat dalam hati xtentu pasal. Dan yang paling penting bila kita nampak satu kemungkaran tu berdoalah moga2 Allah pelihara kita dpr melakukan dosa tersebut dan doakan juga supaya si 'pelaku' tu mandapat hidayah Allah satu hari nanti... Insyaallah. Moga hidayah Allah tu bukan setakat untuk kita saje tapi muslim lain pun turut mendapat 'nur' Nya... amin.
wallahu a'lam..



----------------------------------------------------------
YA ALLAH... LURUSKANLAH HATIKU AGARKU TIDAK TERGUGAT DENGAN UJIAN YANG MENIMPA...
------------------------------------------------------------

Bookmark and Share

    


  Member Information For almumtahanahProfil   Hantar PM kepada almumtahanah   Pergi ke almumtahanah's Website   Quote dan BalasQuote

hakimabdulrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10003
Posting: 541
Dari: kawan

singapore  


posticon Posting pada: 06-08-04 23:44


Yang penting mereka ni menutup aurat...tak kiralah pakai pakaian feysen apa pun......lonjong,bulat berbunga atau sesuai buat mereka.....tapi janganlah pakai pakaian yang labuh tapi koyak kat pusat tu kan lagi teruk........

bab maksiat ni ...semua orang bole buat.....
yang ada kita punya taqwa dan iman......

Bookmark and Share

    


  Member Information For hakimabdulrahmanProfil   Hantar PM kepada hakimabdulrahman   Pergi ke hakimabdulrahman's Website   Quote dan BalasQuote

mukhasah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9053
Posting: 109
Dari: atas bumi bawah langit

guineabissau  


posticon Posting pada: 07-08-04 02:27


assalamualaikum...

entahlah....itulah ada di bahagikan umat islam nie... salah satunya tu....taqlidi....hanya ikut2 jer...mak bapak diorang pakai camtu diorang cuma ikut jer tanpa memahaminya....tulah penting mak bapak beri asuhan yang baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukhasahProfil   Hantar PM kepada mukhasah   Quote dan BalasQuote

IbnuRushd
Warga Rasmi
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9585
Posting: 16
Dari: Belfast, United Kingdom

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-08-04 12:30



baguslah pakai tdg labuh,terserlah keayuan dan kelembutan hati nurani wanita,tp lagi teruklah drp org yg btdg biasa jika tidak disusuli dgn akhlak yg mulia, muhasabah diri dan niat kenape pakai tdg labuh,jgn sia2kan amalan anda dgn riya' @niat selain krn Allah,mengamalkan apa yg disuruh oleh Rasulullah bg membezakan wanita biasa dgn wanita [email protected].
"sebaik2 perhiasan dunia adalah wanita solehah"
tp tak usah impikan wanita sebaik Fatimah az-zahra jika peribadi tdk semulia saidina Ali karamallahuwajhah ,ingtlah,wanita baik adlah utk lelaki baik,dan wanita jahat utk lelaki jahat"
wallahuaa'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For IbnuRushdProfil   Hantar PM kepada IbnuRushd   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111162 saat. Lajunya....