Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Aku bersama sangkaan hambaKu padaKu, jika sangkaannya baik maka baiklah baginya, dan jika sangkaannya buruk maka buruklah baginya.
-- Hadis Qudsi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 18
Ahli: 0
Jumlah: 18




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 8 hari yang lalu
alongmina: 13 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 23 hari yang lalu
budakbesar: 29 hari yang lalu
azemi: 33 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Lelaki berkopiah apa pandangan muslimat....


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Lelaki berkopiah apa pandangan muslimat....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 6 Of 7

Go To Page: 1 · 2 ... 5 · 6 · 7  
Jump To Page:

Oleh Lelaki berkopiah apa pandangan muslimat....

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 15-07-08 07:56


Pada 14-07-08 00:46 , AmrinHakeem posting:

!!! QUOTE !!!

tak pentingkan fizikal appearance. yang penting dalaman. pakai jeans tapi sangat 'mantap' lagi best :D


agree.. ;-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-07-08 08:28


Pada 14-07-08 17:49 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

umar khalil ambil jalan selamat....berdiam diri...ngehx.....



Alhamdulillah...kesedaran itu datang jua..

P/S: umar Dah ambil jalan yang selamat tu...dengan banyak mendiamkan diri...
     Jom kepada Warga ukhwah semua...Mari bagi sokongan pada dia!!!


-----------------




Bookmark and Share

  


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-07-08 10:24


assalamualaikum...

ana harap bila sesuatu isu yang nak diperbincangkan...
janganlah sampai terpesong ke arah lain ye..
lagipun kita nak membincangkan mengenai pandangan muslimat..
maaflah bagi ana walaupun ramai muslimin dalam ukhwah ni..
tapi ana tak berapa suka cara antum berposting..
kekalkan imej antum sebagai seorang muslimin...
berbicara apabila perlu...
barulah ukhwah ini lebih mantop dengan pengisian yang bererti..
maaf jika tersalah kata..
wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 18-07-08 10:36


Pada 18-07-08 10:24 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

ana harap bila sesuatu isu yang nak diperbincangkan...
janganlah sampai terpesong ke arah lain ye..
lagipun kita nak membincangkan mengenai pandangan muslimat..
maaflah bagi ana walaupun ramai muslimin dalam ukhwah ni..
tapi ana tak berapa suka cara antum berposting..
kekalkan imej antum sebagai seorang muslimin...
berbicara apabila perlu...
barulah ukhwah ini lebih mantop dengan pengisian yang bererti..
maaf jika tersalah kata..
wassalam


p/s : tak kan lah 'budak kecik' macam ana ni nak tegur 'abang-abang ukhwah' kan? pandai2 paham sniri lah.. dah besar panjang.. :sopan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-07-08 12:07


erm..ana pun akhi sirat82, lepass masuk form 1 dah kurang pakai kopiah sebab tak boleh pakai,nak pakai kena pakai songkok hitam..jadi,waktu tu tak ada kopiah,idok lah teman pakai....

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-07-08 14:44


terkejut.... slownya saya ...baru tahu sirat tu seorang akh ... avatar dia pakai tudung ...patutlah gaya bahasanya lain benau ..... berani !

Saya suka muslimin berkopiah ...terutama ketika program pas atau ke rumah kawan dan saudara mara.

Tetapi untuk waktu lain ...saya suka akhi saya buka kopiah ...entah, dia nampak lebih handsome tanpa kopiah dan saya seronok bila ada ompompuan lain jeling kat dia ...entah, pelik nau saya ...tapi lebih kurang camtulah....
isteri mana tak seronok kalau suami tampil handsome.. yo dok ??

Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-07-08 16:42


Pada 18-07-08 14:44 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

terkejut.... slownya saya ...baru tahu sirat tu seorang akh ... avatar dia pakai tudung ...patutlah gaya bahasanya lain benau ..... berani !
Hahha. Orang kedua (yang ngaku) terpedaya dengan avatar muslimat tu.

ps:- muslimah soleh, muslimin solehah. bagaimana tu....


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

  


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-07-08 17:17


Pada 18-07-08 16:42 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-07-08 14:44 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

terkejut.... slownya saya ...baru tahu sirat tu seorang akh ... avatar dia pakai tudung ...patutlah gaya bahasanya lain benau ..... berani !
Hahha. Orang kedua (yang ngaku) terpedaya dengan avatar muslimat tu.

ps:- muslimah soleh, muslimin solehah. bagaimana tu....



mungkin gangguan hormon :berfikir:


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

marsyitah_huda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.05.2008
Ahli No: 33544
Posting: 40
Dari: sentul

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 10:35


assalamualikum...
ana pun sekolah tengok laki berkopiah.. tng saja bila tengok org laki berkopiah..
huhuhu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For marsyitah_hudaProfil   Hantar PM kepada marsyitah_huda   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 11:13


Pada 18-07-08 16:42 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-07-08 14:44 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

terkejut.... slownya saya ...baru tahu sirat tu seorang akh ... avatar dia pakai tudung ...patutlah gaya bahasanya lain benau ..... berani !
Hahha. Orang kedua (yang ngaku) terpedaya dengan avatar muslimat tu.

ps:- muslimah soleh, muslimin solehah. bagaimana tu....



norm lah tueh...
sirat ini guna taktik penyamaran...
btw...syukran pasal modem tueh...
tengah guna cel ini...^_^


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

  


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

mahyuddin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2005
Ahli No: 18382
Posting: 126
Dari: UIAM, Gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 11:57


Assalamualaikum...

bagi ana sendiri...ana mengaku yang ana pun tak berkopiah bla ke kuliah...walaupun ddk uia.tapi budak-budak engineering kat sni pun ramai yang lebih memilih pada berkopiah...memang satu yang cukup membanggakan...tapi apa yang penting...niat mesti betul...:P

Bookmark and Share

  


  Member Information For mahyuddinProfil   Hantar PM kepada mahyuddin   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 12:36


budak class ana pun ramai yang tak bkopiah...walaupun kami pengajian islam..tak pernah tanya pula Kenapa tak pakai kopiah..



Bookmark and Share

  


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

NisaAdDeen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2008
Ahli No: 32631
Posting: 92
Dari: ulu kinta,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 16:24


Assalamualaikum....

Ini pandangan ana sebagai seorang muslimat..
memng diakui, melihat muslimn yang berkopiah, skt sbnyk dapat menengkan hati, skligus mendtngkan malu pada kita sebagai muslimat, jadi secara automatik kita akan juga pandangan dan pergaulan..
tapi kita tak boleh cepat menilai seseorang itu baik dengan hanya berkopiah..zaman sekarang, yang berglr ustaz, berkopiah pun tak boleh dipercayai...ana tak kata semua, tapi sglintr saja, tapi kerana sglongan ni, mengaibkan yang lain...nmun, jika niat kita berkopiah adalah kerana Allah, InsyAllah sedikit sbnyk dapat memupuk nilai dan akhlak yang lebih baik..cuma disini ana nak tegskan, berkopiah lebih baik, daripada yang tidak...ada hkmh dan kbaikannya...
Waallahua'lam.

Afwan, jika ada yang tidak bersetuju.
pupukkan nilai-nilai indah Islam dalam khdp sharian...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NisaAdDeenProfil   Hantar PM kepada NisaAdDeen   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 21-07-08 16:59


Pada 21-07-08 12:36 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

budak class ana pun ramai yang tak bkopiah...walaupun kami pengajian islam..tak pernah tanya pula Kenapa tak pakai kopiah..


Rasulullah pakai kopiah tak..?


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 18:23


Eloklah pakai kopiah, sekurang2 boleh beri peringatan pada diri sendiri... terpulang...
tapi saya tak pakai kopiah pada hari2 biasa...kecuali ke majlis2 tertentu dan ke masjidlah....
cuma tak biasa nak saja-saja pakai bila keluar....
topi pun tak suka pakai....
bagi muslimat, ikut tarikan masing-masing....
tapi jangan mudah menilai dengan kopiah ye... tengok dan kenal hati budi mereka dahulu....

:berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 21-07-08 19:11


kepada muslimah,
dont judge the book by it's cover.

kepada diri sendiri dan kaum adam yang lain,

pakai kopiah tu hukumnya mubah, silakan pakai jika mahu.
tetapi jangan sampai tergolong dalam golongan 'didan al qurra' sebagai mana dalam hadith nabi saw. iaitu orang yang menampilkan islam dengan pakaian seperti serban dan berjubah, walhal hakikatnya tidak demikian. malah nabi menyuruh menjauhi orang sebegini sebagaimana kita menjauhi syaitan.

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 23:15


Pada 21-07-08 11:13 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-07-08 16:42 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-07-08 14:44 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

terkejut.... slownya saya ...baru tahu sirat tu seorang akh ... avatar dia pakai tudung ...patutlah gaya bahasanya lain benau ..... berani !
Hahha. Orang kedua (yang ngaku) terpedaya dengan avatar muslimat tu.

ps:- muslimah soleh, muslimin solehah. bagaimana tu....



norm lah tueh...
sirat ini guna taktik penyamaran...
btw...syukran pasal modem tueh...
tengah guna cel ini...^_^


yup, sokong sirat ni mahir menyamar, lebih-lebih lagi kalau sirat keluar dengan IM kami mesti swith id, sampai sekarang orang2 masih corn-fused :berfikir: :jangan:

p/s: IM suka pakai kopiah hitam-merah :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 00:14


Pada 21-07-08 23:15 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-07-08 11:13 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-07-08 16:42 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-07-08 14:44 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

terkejut.... slownya saya ...baru tahu sirat tu seorang akh ... avatar dia pakai tudung ...patutlah gaya bahasanya lain benau ..... berani !
Hahha. Orang kedua (yang ngaku) terpedaya dengan avatar muslimat tu.

ps:- muslimah soleh, muslimin solehah. bagaimana tu....



norm lah tueh...
sirat ini guna taktik penyamaran...
btw...syukran pasal modem tueh...
tengah guna cel ini...^_^


yup, sokong sirat ni mahir menyamar, lebih-lebih lagi kalau sirat keluar dengan IM kami mesti swith id, sampai sekarang orang2 masih corn-fused :berfikir: :jangan:

p/s: IM suka pakai kopiah hitam-merah :sopan:



Bertolong bantu dalam perkara kebaikan ??...semoga Allah memberi ganjaran.... 8-)


wuzaraa....

Sorry....saya kesuntukan masa nak baca semua komen untuk thread ini....mungkin kelihatan agak slow.....dan ketinggalan...

mubah saja ke pakai kopiah ni ?....lah...
toksah pakai lah begitu....bukan dapat apa......

pahala sunat pun tak ada lah ni ??....
lah....habis yang muslimin nak pakai sangat kopiah Kenapa ya ?




-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 22-07-08 07:00


Assalamualaikum
topik ini..apa pandangan saya..?? :kelip: hmm...dah kena tegur, baik bagi pihak muslimat jeq lontarkan pandangan... :bye:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 08:24


Bagi saya, tiada perasaan sangat melihat atau terlihat lelaki yang berkopiah ni..
Maksudnya biasa sahaja lah..

Nak kata, terlampau suka pun tak.. benci lagi lah tak..
sejukkan pandangan?? tak jugak..
semuanya bergantung kepada ketrampilan peribadi seseorang..

sebab sejujurnya, saya rasa gerakan hati kita tau tafsirkan seseorang..
kadang-kadang kita malu dengan lelaki berkopiah dan otomatik kita akan "lari" atau jadi pendiam kerana kita sedar tahap ilmu dan sifat seseorang tu..

tapi, ada waktu jugak kita rasa lelaki berkopiah ni biasa saja.. kopiah tu sebagai trademark diri sendiri! tapi, sikap seseorang tu biasa saja lah..

payah jugak nak tulis bagaimana.. sebab ni pandangan saya sepanjang mengenali dan berkawan dengan lelaki..(bukan dalam erti kata pergaulan tanpa batasan ye)

anyway.. bersederhana pun tak apa.. kalau dah jadi berkopiah tu habit, orang marah ke, orang larang ke, tetap pakai jugak kan..
janji tau, Kenapa berkopiah..bukan kerana nak orang puji atau nak bagi muslimah kagum kat kita.. :)

wallahua'lam..

p/s: suamiku suka berkopiah jugak!

Bookmark and Share

  


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 08:42


Pada 22-07-08 08:24 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

Bagi saya, tiada perasaan sangat melihat atau terlihat lelaki yang berkopiah ni..
Maksudnya biasa sahaja lah..



sama lah kita.. biasa jeq rasa... tarapapa. :P


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 13:07


Pada 21-07-08 16:59 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-07-08 12:36 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

budak class ana pun ramai yang tak bkopiah...walaupun kami pengajian islam..tak pernah tanya pula Kenapa tak pakai kopiah..


Rasulullah pakai kopiah tak..?



rasulullah pakai serban


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 13:09


Pada 22-07-08 08:42 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-07-08 08:24 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

Bagi saya, tiada perasaan sangat melihat atau terlihat lelaki yang berkopiah ni..
Maksudnya biasa sahaja lah..



sama lah kita.. biasa jeq rasa... tarapapa. :P



tak ada perasan???

kurang2 doakan lah sesiapa yang berkopiah itu terus istiqamah dan diberi pentunjuk oleh ALLAH agar menjadi lebih baik lagi di sisi ALLAH..

p/s: tiap-tiap sesuatu itu pasti ada ganjaranya.....


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 22-07-08 13:13


Pada 22-07-08 07:00 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
topik ini..apa pandangan saya..?? :kelip: hmm...dah kena tegur, baik bagi pihak muslimat jeq lontarkan pandangan... :bye:



tak apa TT..biar ummu switch skett tajuk ni

wanita bertudung labuh apa pandangan muslimin...

ok..sila..sila jawab.. :kelip: :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 22-07-08 13:14


!!! QUOTE !!!



rasulullah pakai serban



akhi mujahid007, jadi apa hukum pakai serban?

p/s: teringat da orang jual sandal/capal ala Rasulullah, tapi ada copyright pula. katanya itulah sandal mengikut sunnah. mengarut betul orang nak buat bisnes... :-o

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 22-07-08 13:26


Pada 22-07-08 13:13 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-07-08 07:00 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
topik ini..apa pandangan saya..?? :kelip: hmm...dah kena tegur, baik bagi pihak muslimat jeq lontarkan pandangan... :bye:



tak apa TT..biar ummu switch skett tajuk ni

wanita bertudung labuh apa pandangan muslimin...

ok..sila..sila jawab.. :kelip: :berfikir:

salam...

yang wajib menutup kepala dan dada, nak labuhkan itu mubah sahaja. walaubagaimana pun zaujah saya memang bertudung labuh.

saya kenal ramai juga muslimah yang bertudung labuh. tapi tabarruj(ahaks.. merah menyala lipstik kat bibir), aurat kaki nampak, main gewe, ambil riba' dan juga materialistik!!! Pernah dulu seorang kawan yang bertuduh labuh, ditangkap berkhalwat tanpa seurat benang.

Saya bukan kondem wanita bertudung labuh, kerana saya memang suka wanita bertudung labuh dan wajib berjubah. tetapi seperti mana lelaki, wanita juga tidak boleh dinilai dari aspek luaran semata. Yang penting PEMIKIRAN DAN PERASAAN akan melahirkan sikap islami yang memacu kepada insan bertakwa, insyaAllah.

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

:bunga:

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

asrar_83
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2008
Ahli No: 34064
Posting: 5
Dari: PASIR GUDANG

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-07-08 14:09


salam.....

Lelaki berkopiah memang bertambah handsome...itu pendapat ana.sejuk saja mata menengoknya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For asrar_83Profil   Hantar PM kepada asrar_83   Quote dan BalasQuote

asrar_83
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2008
Ahli No: 34064
Posting: 5
Dari: PASIR GUDANG

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-07-08 14:11


tapi.....jangan pula menilai org tak berkopiah tu tak bagus.

Bookmark and Share

  


  Member Information For asrar_83Profil   Hantar PM kepada asrar_83   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 16:32


Pada 22-07-08 13:14 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!



rasulullah pakai serban



akhi mujahid007, jadi apa hukum pakai serban?

p/s: teringat da orang jual sandal/capal ala Rasulullah, tapi ada copyright pula. katanya itulah sandal mengikut sunnah. mengarut betul orang nak buat bisnes... :-o

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com


berdasarkan pada pembelajaran ana ia adalah sunat....

bagaimana dengan jawapan sahabat2 yang lain??


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 22-07-08 18:21


Pada 22-07-08 13:26 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!


saya kenal ramai juga muslimah yang bertudung labuh. tapi tabarruj(ahaks.. merah menyala lipstik kat bibir), aurat kaki nampak, main gewe, ambil riba' dan juga materialistik!!! Pernah dulu seorang kawan yang bertuduh labuh, ditangkap berkhalwat tanpa seurat benang.


Assalamualaikum
aduih..entah Kenapa saya tak boleh betul dengar perkataan macam ni..ishk...luruh dan hancur rasa hati..rasa macam ada satu tekanan pulak..uhuk...

P/S : CU : pandangan saya...huhu...wasia..wasia... :jangan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

rendah_diri
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2008
Ahli No: 34174
Posting: 5

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 01:30


em...penat juga nak baca banyak post kat sini....
tapi aku jugak yang tak pakai kopiah...hehe..nasib baikla rambut lelaki bukan aurat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For rendah_diriProfil   Hantar PM kepada rendah_diri   Pergi ke rendah_diri's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 11:43


Pada 22-07-08 16:32 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-07-08 13:14 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!



rasulullah pakai serban



akhi mujahid007, jadi apa hukum pakai serban?

p/s: teringat da orang jual sandal/capal ala Rasulullah, tapi ada copyright pula. katanya itulah sandal mengikut sunnah. mengarut betul orang nak buat bisnes... :-o

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com


berdasarkan pada pembelajaran ana ia adalah sunat....

bagaimana dengan jawapan sahabat2 yang lain??



Assalamualaikum
rasulullah memakai serban s0 dr segi pemakaian memang ikut sunnah...sebab ada hadith mengatakan rasul menyapu air dalam serbannya...

berkenaan kopiah...tak pernah dengar lagi....
ada yang mengatakan rasul pakai dalam serbannya...
wallahua'lam..


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

  


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

umairah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23270
Posting: 158
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 11:53


Ana pun suka tengok muslimin berkopiah.. huhu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For umairah86Profil   Hantar PM kepada umairah86   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 12:10


assalamualaikum...

kita tak boleh percaya 100% dari segi luaran sahaja...
jarang sekali nak jumpa muslimin yang memakai kupiah..
sekaligus menjaga pandangan matanya...
wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 12:25


ana tak pakai kopiah :)
serban lagi lah tak reti pakai heh! :P

Bookmark and Share

  


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 12:39


masa org pergi solat jumaat, ramai saja lelaki pakai kopiah, ana yang jarang2 pakai pun ayah yang suruh pakai juga... erm...

p/s: mungkin ada yang marah pasal songkok tu, sebab UMNO agaknya? :-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 13:08


kadang-kadang uslub dakwah bertembung dengan pemakaian kopiah...

ada ma'du takut sangat org pakai kopiah sehingga kan jauh org pakai kopiah...

apabila 2 perkara tersebut bertembung...ambil paling utama yakni dakwah...

supaya mudah didekati ma'du kita

Bookmark and Share

  


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 13:31


.. saya suka lelaki pakai kopiah.. nampak seksi:kelip:..

Bookmark and Share

  


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

aishah_ay
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.01.2007
Ahli No: 27998
Posting: 23
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 16:03


Salam..erm, memang sejuk mata memandang lelaki yang berkopiah ini. Nampak tenang saja air muka lelaki2 yang berkopiah..tapi segan pulak nak tengok dia orang. alim sangat..

Bookmark and Share

  


  Member Information For aishah_ayProfil   Hantar PM kepada aishah_ay   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 16:49


Pada 21-07-08 19:11 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

kepada muslimah,
dont judge the book by it's cover.

kepada diri sendiri dan kaum adam yang lain,

pakai kopiah tu hukumnya mubah, silakan pakai jika mahu.
tetapi jangan sampai tergolong dalam golongan 'didan al qurra' sebagai mana dalam hadith nabi saw. iaitu orang yang menampilkan islam dengan pakaian seperti serban dan berjubah, walhal hakikatnya tidak demikian. malah nabi menyuruh menjauhi orang sebegini sebagaimana kita menjauhi syaitan.

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com


apa maksud mubah? maaf, saya memang tak tahu maksudnya..


-----------------
Surah Muhammad: 7


Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

hanan2503
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20558
Posting: 222
Dari: kajang,malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 17:19


saya suka tengok lelaki pakai kopiah putih macam allayarham ustaz Fadzil Nor:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-08-08 09:42


salam....sebenarnya itu hak individu untuk penampilan masing-masing. tapi kadang-kadang penampilan merupakan salah satu elemen untuk menilai seseorang...tapi tak sentiasa tepat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 17:04


pakai kopiah..???kalau ondway ke masjid tu memang lah eh...
kadang-kadang saja...:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 17:07


ada beza ke lelaki berkopiah dan lelaki tak berkopiah? Rasanya sama saja..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

atirazah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2008
Ahli No: 34224
Posting: 80

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 20:31


Pada 28-08-08 17:07 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

ada beza ke lelaki berkopiah dan lelaki tak berkopiah? Rasanya sama saja..



mestilah ada bezanya...
sebab orang yang pakai kopiah menutup kepalanya dan begitu lah sebaliknya...hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For atirazahProfil   Hantar PM kepada atirazah   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 20:54


tapi jangan hanya melihat pada pemakaian kopiah...tak smstinya yang pakai kopiah itu baik akhlaknya..tapi jangan slhkn kopioah tpslhkn pada si pemakainya...

pakai kopiah ni eloklah..pekara sunat...alhmdulillah

Peneraju Warisan Mutlak -->Duniaku


-----------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah.. Jangan undur.. Biar masa berganti aqidah jangan mati.. Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

na_jieba
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.08.2008
Ahli No: 34408
Posting: 34
Dari: bumi_Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 21:26


salam...
ok saja tengok muslimin berkopiah...
tapi cukup tak suka tengok sesetengah org tu berniat menunjuk-nunjuk...
ada sesetengah berkopiah tapi berperangai buruk...minta dijauhkan...
semoga hidup sentiasa diberkati amin...
jaga diri..hiasi peribadi..semoga diberkati Illahi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For na_jiebaProfil   Hantar PM kepada na_jieba   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 29-08-08 02:32


Pada 03-08-08 16:49 , Aezza posting:

!!! QUOTE !!!



apa maksud mubah? maaf, saya memang tak tahu maksudnya..



mubah= harus :-)




Bookmark and Share

  


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 13:22


tak kisah nak pakai ke tak....
jangan pakai seluar pendek dah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 13:22


tak kisah nak pakai ke tak....
jangan pakai seluar pendek dah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

annisa11
Warga Rasmi
Menyertai: 14.11.2007
Ahli No: 31686
Posting: 8
Dari: perak

ecuador   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 02:54


sangat suka..!!hehehe nampak baik saja..tapi pakai elok2la..
sesetengah tu tolak ke tengah2 pala..dah macam kaum apa saja..huhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For annisa11Profil   Hantar PM kepada annisa11   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 09:58


Pada 08-10-08 13:22 , ziyah posting:

!!! QUOTE !!!

tak kisah nak pakai ke tak....
jangan pakai seluar pendek dah...


betul ..tak sanggup rasanya..
dah lah tu..pendek atas lutut pulak..:oops:
erm..biar lah pakaian tu sopan..sedaap mata memandang.. :bunga: macammana kaum adam suka tengok hawa yang berpakaian sopan..:sopan:


-----------------
::teruskan kejayaan menuju keunggulan::



Bookmark and Share

  


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

yuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26939
Posting: 130
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 11:45


setuju... pakai kopiah ni boleh jadi peringatan buat diri kalau-kalau nak buat maksiat tu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For yuhadaProfil   Hantar PM kepada yuhada   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 14:25


Pada 08-10-08 13:22 , ziyah posting:

!!! QUOTE !!!

tak kisah nak pakai ke tak....
jangan pakai seluar pendek dah...


:lol: setuju dengan ziyah..Kalau org pakai seluar pendek tu ambo geli geleman lah..

pada lelaki, terpulang lah nak pakai kopiah atau tidak..jika rambut tidak kemas, panjang mengurai, kan better pakai kopiah masa sholat..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

  


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

NisaAdDeen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2008
Ahli No: 32631
Posting: 92
Dari: ulu kinta,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 16:31


Salam ukhwah fillah..

pertama sekali, ana mohon maaf, andai kata ada kekhilafan dalam berkongsi pendapat di dalam posting ini...

bagi ana, ana meng suka tengok muslimin yang berkopiah, bila berdepan or tersermpk, automatik kita sebagai muslimat akan segan, kalau boleh nak baiki kekurng dalam diri, agar tidak mudah dikesan oleh mereka..tapi nawaitu kerana Allah, baru berhasil..tapi sikit sbnyk, ia sebagai pengaruh dan pendorng ke arah kebaikan...andisitu akan terserlah sifat malu sebagai muslimt..

tapi di zaman sekarang..semakin kurng perasaan begitu hdir dalam diri ini...
muslimn yang berkopiah, tak semuanya membwa dan mendrng ke arah kebaikan..
malahan mereka pula yang menunjukkan dosa kepada kita tanpa sgn silu...
inikah umat akhir z,mana..jika muslimat yang bertudung apatah lagi bertudng labuh, berhijab, berjubah telah dipengaruhi oleh isu-isu bahawa mereka bukanlah baik seperti luaran..begitulah muslimn yang berkopah..

Waalahu'alam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For NisaAdDeenProfil   Hantar PM kepada NisaAdDeen   Quote dan BalasQuote

ummi_mmas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28146
Posting: 133

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 19:20


Pada 22-07-08 14:09 , asrar_83 posting:

!!! QUOTE !!!

salam.....

Lelaki berkopiah memang bertambah handsome...itu pendapat ana.sejuk saja mata menengoknya...


betul-betul.....ana setuju sangat....
so,bagi kaum adam ramai-ramai lah pakai kopiah..... :-D :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummi_mmasProfil   Hantar PM kepada ummi_mmas   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 21:20


Pada 23-11-08 19:20 , ummi_mmas posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-07-08 14:09 , asrar_83 posting:

!!! QUOTE !!!

salam.....

Lelaki berkopiah memang bertambah handsome...itu pendapat ana.sejuk saja mata menengoknya...


betul-betul.....ana setuju sangat....
so,bagi kaum adam ramai-ramai lah pakai kopiah..... :-D :-D


:sopan: betul..betul..betul..saya setuju..lelaki berkopiah memang nampak handsome ..sejuk mata memandang..


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 22:07


Pada 23-11-08 21:20 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-08 19:20 , ummi_mmas posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-07-08 14:09 , asrar_83 posting:

!!! QUOTE !!!

salam.....

Lelaki berkopiah memang bertambah handsome...itu pendapat ana.sejuk saja mata menengoknya...


betul-betul.....ana setuju sangat....
so,bagi kaum adam ramai-ramai lah pakai kopiah..... :-D :-D


:sopan: betul..betul..betul..saya setuju..lelaki berkopiah memang nampak handsome ..sejuk mata memandang..




Sian lelaki yang tak berkopiah.. tak handsome rupanya.. :-P :-P


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

baraq
Warga Rasmi
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35996
Posting: 17
Dari: skudai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 23:18


assalamualaikum..
saya pakai songkok or kopiah dari kecik..
ayah saya ada cakap, lelaki yang keluar rumah tak tutup kepala makruh hukumnya..
dan, kalau kita maintain saja buat perkara makruh, fasiklah jawapannya..
tapi, saya tak pernah jumpa lagi dalil pasal tutup kepala ni( sebab tak pernah cari..huhu..)..
so, sesiapa yang terjumpa dalilnya, or ilmu dari mana-mana ustaz ke, sudi2kanlah share kat sini ya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For baraqProfil   Hantar PM kepada baraq   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 23:29


Pada 23-11-08 23:18 , baraq posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
saya pakai songkok or kopiah dari kecik..
ayah saya ada cakap, lelaki yang keluar rumah tak tutup kepala makruh hukumnya..
dan, kalau kita maintain saja buat perkara makruh, fasiklah jawapannya..
tapi, saya tak pernah jumpa lagi dalil pasal tutup kepala ni( sebab tak pernah cari..huhu..)..
so, sesiapa yang terjumpa dalilnya, or ilmu dari mana-mana ustaz ke, sudi2kanlah share kat sini ya..



Hukum Memakai Kopiah


Jawapannya :-
Syeikh Athiyah Saqr menyatakan bahawa serban hanyalah adat orang-orang Arab untuk memelihara diri mereka dari cuaca panas. Manakala Rasulullah s.a.w. memakai serban sebagaimana adat dan kebiasaan kaumnya.
Memang banyak hikayat dan riwayat mengenai serban, namun kebanyakannya tidak layak dijadikan hujah untuk mensabitkan hukum.
Antaranya ialah hadis riwayat al-Tarmizi: “Sesungguhnya perbezaan antara kami dan antara orang musyrikin ialah memakai serban di atas kopiah.”

Antaranya hadis riwayat Ibnu Thiyalasi, Ibnu Abi Syaibah dan Ahmad bin Mani’ daripada Ali, bahawa Nabi s.a.w. memakaikannya serban pada hari Ghadir Khum.

Baginda bersabda: “Sesungguhnya serban adalah sebagai batasan antara kufur dan iman.” Di dalam satu riwayat lain “sebagai batasan antara muslimin dan musyrikin”

Antaranya ialah hadis riwayat al-Thabrani daripada Abu al-Darda’: “Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya telah bersalawat ke atas orang-orang yang berserban pada hari jumaat.”

Syeikh Athiyah Saqr menyebutkan bahawa hadis berkenaan semuanya bertaraf dhaif.


Ibnu al-Haj menyatakan bahawa memakai serban adalah daripada perbuatan mubah (bukan sunnah). Kerana Nabi s.a.w. memakai serban tidak menzahirkan padanya maksud qurbah (pengabdian kepada Allah/ibadah). Malah apa yang dizahirkan ialah menunjukkan maksud adat dan tabiat seperti makan, minum dan berpakaian.

Dalam kitab Zadul Maad menyebutkan bahawa Rasulullah s.a.w. ada ketikanya memakai serban di atas kupiahnya dan adakala memakai kupiah tanpa serban atau memakai serban tanpa kupiah.


Syeikh Muhamad Abu Zahrah menyatakan bahawa ada sunnah terbahagi kepada 3, iaitu:-

1. Sunnah mu’akkadah, iaitu sunnah yang dikerjakan oleh Rasulullah s.a.w. secara berterusan, dan baginda menyatakan bahawa ia bukanlah perkara fardhu. Contohnya seperti sembahyang witir, membaca surah dalam sembahyang selepas fatihah dsbnya. Sesiapa yang meninggalkan sunnah ini akan dicela oleh syarak, namun tidak sampai pada tahap menerima siksaan.

2. Sunnah ghairu mu’akkadah, iaitu perkara sunnah yang tidak dilakukan oleh Rasulullah s.a.w. secara berterusan, Contoh, sembahyang 4 rakaat sebelum zohor, 4 rakaat sebelum asar dsbnya.

3. Sunah selain dari keduanya. Iaitu perkara yang dilakukan oleh Rasulullah s.a.w. kerana mengikut adat kebiasaan yang tidak ada hubungannya dengan tugas tabligh dari Allah, atau yang tidak ada hubungannya dengan penjelasan hukum-hakam syarak. Contoh seperti cara berpakaian, makan dan minumnya Rasulullah s.a.w., menyimpan janggut (sbhgn ulama’ mengatakan sunah atau wajib), mendadan misai di mana semua itu adalah adat dan kebiasaan yang baik. Sesiapa yang meneladaninya atau mengikutnya bermakna dia memuliakan Rasulullah s.a.w. Dan, sesiapa yang tidak mengamalkannya, maka dia tidak menerima ancaman dosa atau cercaan dari syarak. Barangsiapa yang menganggap bahawa adat kebiasaan Rasulullah s.a.w. adalah sebahagian dari agama, atau ia telah diperintakahkan secara pasti, bermakna ia telah melakukan bid’ah yang tidak ada dasarnya dari agama.


(Ruj: Syeikh Muhamad Abu Zahrah, Usul al-Feqh)


Masalah org tidak berkopiah adalah fasiq?

Ia adalah berkaitan dengan masalah muru’ah. Ia dapat dilihat berdasarkan kepada uruf ( keadaan ) dan adat setempat.

Pada zaman hang tuah, barangkali tidak perbuatan berkaki ayam ketika berjalan di kota adalah satu perbuatan biasa yang tidak dikeji. Namun sekarang ini, apabila seseorang itu berjalan di kampung atau di kota dengan berkaki ayam, sudah tentu ia adalah dikeji oleh masyarakat setempat. Ia dapat menjatuhkan muru’ah seseorang. Sedangkan memakai kasut atau berkaki ayam hanyalah perkara mubah dari adat kebiasaan manusia.


Begitu juga dengan berkopiah dan berserban.


Kesimpulan:-

1. Rasulullah s.a.w. memakai serban atau kopiah bukan atas tujuan memberi hukum, tetapi kerana berdasarkan adat kebiasaan kaumnya.

2. Hadis-hadis yang menceritakan tentang serban kebanyakannya dhaif yang tidak layak dijadikan sebagai hujah hukum.

3. Sesiapa yang memakai serban adalah telah memuliakan Rasulullah s.a.w., tetapi yang tidak memakainya tidak tercela.

4. Memakai serban atau kopiah adalah adat yang baik terutamanya kepada para ulamak' kerana serban merupakan pakaian tradisi para alim ulama'.


IbnuRasyidi


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

nailofar_hamidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2008
Ahli No: 35797
Posting: 43
Dari: jb

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 00:54


Assalamua'laikum...

nampak sejuk dipandang dari luaran tapi mudah-mudahan di dalamnya juga mantap dengan ilmu yang boleh diturunkan kepada muslimat juga...INSYALLAH

"judge a book by its contents" :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nailofar_hamidahProfil   Hantar PM kepada nailofar_hamidah   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-12-08 09:26


memang sejuk mata yang memandang.. tapi, jangan pandang yang itu saja :jangan:

lagi pun, ummi dah kenal ramai kawan yang memakai kopiah.. kesimpulannya..indah khabar dr rupa.. tapi, bukan semua lah ye.. pemakaian kopiah ni perlulah bersesuaian dengan keadaan dan tempat..bagi mengelakkan mereka yang memakai kopiah ni dipandang 'sedikit' lain bagi golongan yang taidak berapa sefikrah dengan kita..bahkan ada yang mengejek2 jugak.. walau apapun, ummi tetap menyokong mereka yang memakai kopiah dengan niat yang tiada lain, tapi bagi menambah lagi keimanan dan ketaqwaan kepada yang ESA.. :bunga:


-----------------
..bila takwa pakaian kita, urusan kita dimudahkan, kerana kita sudah menjadi ahlillah, begitu indah hidup bersama Tuhan..


Bookmark and Share

  


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-12-08 11:09


4 pakaian lelaki......

1. Dakwah
2. Taklim wa taklum
3, Zikir Ibadat
4. Khidmat


5 pekerjaan lelaki (kerja harian)

1. Fikir harian di masjid
2. Taklim masjid dan taklim rumah
3. 2 jam 30 minit untuk dakwah (hari2)
4. Ziarah rumah ke rumah (mingguan)
5. Khuruj Fisabilillah ( bulanan)

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-12-08 13:56


susah nak d duga..manusia sekarang banyak ragamnya....
pandangan mata selalu menipu... :-D


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-12-08 13:57


kopiah??
biasa saja tengok.. tak ada apa yang special sebab tak semestinya org tu berkopiah dia baik..
kadang-kadang manusia ni hipokrit..

Bookmark and Share

  


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-12-08 14:48


berkopiah ya..
Huhu.. hanya tuhan saja yang tahu apa yang tersimpul dan tersimpan di hati ini.. Apa yang jujur ku katakan.. Sejuk mata memandang.. ;-) ;-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-12-08 09:52


Pada 26-12-08 13:57 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

kopiah??
biasa saja tengok.. tak ada apa yang special sebab tak semestinya org tu berkopiah dia baik..
kadang-kadang manusia ni hipokrit..


ada kebenarannya..... semua manusia akan pasti ada silap dan dosanya...kita bukan Nabi atau Malaikat....

perlu kita sangka baik pasa semua umat... untuk mereka yang pernah buat dosa pada kita, maka 3 perkara perlu kita buat padanya

1. Maafkan dia

2. Doakan dia

3. Beri hadiah padanya ( ini yang jarang diamalkan)

Semoga Allah beri taufik untuk saya amal san kalian dapat amal serta sampaikan

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-12-08 14:28


Pada 26-12-08 13:57 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

kopiah??
biasa saja tengok.. tak ada apa yang special sebab tak semestinya org tu berkopiah dia baik..
kadang-kadang manusia ni hipokrit..


Kenapa perlu nak pertikaikan apa yang xselalu dan susah org buat..lagi-lagi perkara yang sangat baik macam ni dan zaman moden ni..


-----------------




Bookmark and Share

  


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

ibusoleha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35512
Posting: 69
Dari: KL-JB-B.Mertajam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-12-08 16:32


Salam, pandangan ikhlas saya....

sejuk mata memandang bila tengok lelaki berkopiah ini....tapi harap-harap akhlaknya selaras dengan imejnya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibusolehaProfil   Hantar PM kepada ibusoleha   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 29-12-08 17:23


pandangan peribadi saya.. lelaki berkopiah ni, ihik :berfikir: , ok ... tu saja... biasa saja... tak ada apa sangat..

ada saja ustaz2 yang mntp ilmu di dadanye, tapi tak pakai kopiah.. bukan ada, tapi ramai...
tapi ada juga lelaki yang mntp2, perghhhh, yang pakai kopiah..
ada juga org yang pakai kopiah, tapi perangaiiiiii, masayAllah......

oleh itu, hm biasa saja ..


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

  


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 29-12-08 18:28


Pada 23-11-08 23:29 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!



Hukum Memakai Kopiah


Jawapannya :-
Syeikh Athiyah Saqr menyatakan bahawa serban hanyalah adat orang-orang Arab untuk memelihara diri mereka dari cuaca panas. Manakala Rasulullah s.a.w. memakai serban sebagaimana adat dan kebiasaan kaumnya.



Saya kira tulisan yang boleh dipertanggungjawabkan dan memberi jawapan.

Saya sepandangan dengan pendapat ini. Walaupun ia mubah, saya kira ia baik diamalkan. Tetapi dalam masa yang sama jangan kita mengkritik mereka yang tidak berkopiah.

Seperkara jaga kita menjadi didan Al qurra atau tertipu dengan didan Al qurra. Didan Al Qurra adalah mereka yang menampilkan imej Islam dengan pakaian walhal membawa kesesatan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Cokelet
Warga Rasmi
Menyertai: 27.12.2008
Ahli No: 36529
Posting: 7
Dari: wangsa maju

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-12-08 23:04


Assalamualaikum
mmmm..................suka lah tengok lelaki pakai kopiah. Agaknya sama macam lelaki suka tengok perempuan pakai baju kurung agaknya.. :kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For CokeletProfil   Hantar PM kepada Cokelet   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-12-08 23:32


Tak tahulah pandangan muslimat, tapi setakat aku pakai kopiah:

1. Aku dituduh terrorist dalam LRT.

2. Aku dituduh sebagai pesalah, peliwat dan rapist oleh aku punya General Manager (Orang islam ini). Katanya hanya rapist yang keluar penjara akan pakai kopiah.

3. Aku dipanggil budak sekolah di ofis.

4. Aku ditarik berkali-kali bahuku yang patah oleh doktor government yang mendakwa bahuku tidak patah. Katanya orang pakai kopiah kaki penipu.

5. Aku dipanggil pengamal ajaran bid'aah oleh SATU GOLONGAN *****I. Sebab kopiahku kadang-kadang hitam kadang-kadang putih.

6. Aku digelar pemesong sunnah oleh satu kumpulan manusia yang ajak aku keluar 40 hari. Katanya nabi pakai serban 2 ekor (dibelakang) sahaja.

7. Aku dipanggil penyokong kafir dan munafik kerana pakai kopiah pergi mengundi oleh satu golongan yang mengatakan haram qat'ie mengundi. Mereka tak pakai kopiah sebab mereka kata mereka universal dan ikut sunnah.

8. Aku ditahan mak dan pak gard kastam di lapangan terbang kerana aku berkopiah. Ditengking suruh buka kopiah walhal ada cowboy bertopi dan orang bertopi tak disuruh buka topinya. Bila ditanya Kenapa, dikata takut aku sembunyikan senjata. Lapangan terbang amerika? tidak...malaysia lah..

9. Ada orang yang mendakwa dirinya pengamal sunnah sejati menghempas kopiahku ke tanah dan pijaknya dan berkata 'kau ingat kau baik ke?'. Tak tahula, dia pengamal 'sunnah sejati' gamaknya.

Nak lagi? banyak lagi..

Bookmark and Share

  


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 08:07


swordofdeen....bnyknya dugaan yang akhi terima sebab pakai kopiah ini..... :-o
tapi tahniah sebab akhi sahut cabaran dan teruskan apa yang akhi rasa baik untuk diri akhi sendiri tanpa kompromi.....
yang penting niat kita ikhlas dan bukan untuk menunjuk-nunjuk....
sabar dan tabah ye saudara.....

P/S : jue pun hairan, mengapa ada segelintir masyarakat yang selalu memandang serong mereka-mereka yang berkopiah, berserban, bertudung labuh atau berpurdah......kadang-kadang dikatakan ajaran sesat, terrorist dan macam-macam tuduhan lagi.....??? :berfikir: :berfikir:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-12-08 08:40


bagi ana berkopiah ke tak, tak menjadi hal...yang penting dalaman mesti mantap dan diisi dengan ilmu-ilmu Agama dan boleh membimbing ana and anak-anak nanti.

Bookmark and Share

  


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 08:43


elokle Kalau bkopiah.cumel juga.tkpun tak apa..janji baik dlmn. tapi kepada yang bkopiah, make sure kopiah tu bersih..Kalau nampak kuning2 kat kopiah tu esp kat bahagian ujng2, geli lah pula.

Bookmark and Share

  


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 13:50


Pada 26-12-08 13:57 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

kopiah??
biasa saja tengok.. tak ada apa yang special sebab tak semestinya org tu berkopiah dia baik..
kadang-kadang manusia ni hipokrit..



benar itu dik...
ni lagi pelik..bila nak p tikam num.kopiah dia buka..apa kah halnya org macam ini..
apapun pandangan hati itu yang hakiki.. ;-)


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

BudakBlur
Warga Rasmi
Menyertai: 30.12.2008
Ahli No: 36565
Posting: 5
Dari: Malaysia

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-12-08 21:52


Setuju dengan i_shahdamaii.

Kopiah ni part of clothes.

Kalau pakai ok, tak pakai pun tak kisah.

asalkan akhlak baik.

;)

Bookmark and Share

  


  Member Information For BudakBlurProfil   Hantar PM kepada BudakBlur   Pergi ke BudakBlur's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 30-12-08 22:09


ye.. cuba lah orang-orang yang pakai kopiah ni bersihkan balik imej org berkopiah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 08:10


Apakah maksud dan kerja kita sebagai umat Nabi SAW?

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

yuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26939
Posting: 130
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 10:25


paling best muslimin berserbanlah...
nampak 'gentleman' tapi bukan macho...

Bookmark and Share

  


  Member Information For yuhadaProfil   Hantar PM kepada yuhada   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 10:30


Pada 18-07-08 12:07 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

erm..ana pun akhi sirat82, lepass masuk form 1 dah kurang pakai kopiah sebab tak boleh pakai,nak pakai kena pakai songkok hitam..jadi,waktu tu tak ada kopiah,idok lah teman pakai....


:-) sekarang dah boleh pakai lah..dah kerja..tak pun pakai lah serban macam yang avatar tu.. :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 10:38


saya suka juga lihat lelaki pakai kopiah dan songkok..sejuk mata hati melihatnya.. :-) bila ada aktiviti yang tak sesuai pakai kopiah & songkok, saya suka pula tengok mereka tak pakai.. :-D nampak lain sangat..paling suka tengok bila lelaki yang jarang pakai baju melayu, tiba-tiba pakai baju melayu sepasang sekali dengan sampin dan songkok..nampak handsome sangat..boleh runtuh hati.. :-D apa-apa pun pakai atau tak kopiah & songkok ni, bergantung pada individu tu sendiri..niat mesti betul..jangan pakai sebab nak melindungi keburukan diri atau menyamar..

Bookmark and Share

  


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 14-01-09 11:36


TERINGAT MASA BUJANG DULU...
saya selalu memakai kopiah putih...seakan dah jadi satu pakaian yang menandakan tu adalah saya..saya LEPASKAN KOPIAH saya sebab saya mengetahui ada wanita yang memperhatikan lelaki berkopiah..saya tak nak membuat orang lain berdosa...saya tak nak jadi perhatian makhluk yang matanya dilarang untuk melihat saya...hhmm..

Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 14-01-09 11:54


Pada 11-02-08 12:50 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

alsmkm..dulu ana suka sangat pakai kopiah...tapi jadi banyak perempuan yang suka tengok..hhmm..sebab tu sekarang tak nak pakai lagi...pakai pada hari2 tertentu saja...niat hati memang suka..tapi tak nak lah...kacian kat perempuan kalau saya pakai kopiah...he..he..he..jadi terganggu pula iman mereka...saya rasa ada baiknya saya tak pakai kopiah...lagi pun tu bukan syarat sah...



jangan nak perasan wahai lelaki...
tak semestinya iman seorang puam akan trganggu..
cma perasaan kagum dan malu srta-merta menyelubungi diri...
lantas pandangan ditundukkan
lainlah dengan lelaki bila nampak puam tudung labuh bukannya reti2 nak tndukkn pandangan
tapi siap usha2 lagi konon nak dijadikan calon gewe :oops:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 14-01-09 12:01


hhmm..bukan perasan sahabat..xpecaya..cubala baca komen-komen kat atas tu...dan saya juga mengaku..ni bukan bermakna saya menyalahkan kaum perempuan..kita (lelaki dan perempuan) memang diciptakan untuk bersama..lelaki juga xbeza..tertarik pada perempuan yang bertudung labuh..kita punya cara masing-masing..dulu saya juga berfikir.."jahatnya saya ni..perempuan tu dah jaga aurat..dah pakai tudung labuh..kenapa mata ni memandangnya..??ya allah.."saya tetap berusaha untuk menghindar..dan cuba untuk bersikap tegas dan nampak kasar..

Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 12:12


erm..... masa muda2 dulu ya...sebagai manusia normal.. yang dikurniakan nafsu dan hati.. dan juga akal yang akan mengaku apa kata hati... saya mengaku..

saya suka juga tengok lelaki yang pakai kopiah ni... tapi yang handsome sajalah...
yang tinggi kira-kira 185cm ke atas..berbadan sasa... berkulit putih macam akak sirat... bercermin mata(er..akak sirat pun pakai spek kan?)..... yang mulutnya merah2 pink (ada potensi bukan seorang perokok)...

kalau tak handsome.. pakai kopiah jenis apa pun tak handsome jugak kan? :P
kalau saya tetap suka tengok lelaki tak handsome pakai kopiah... saya rasa mungkin nafsu saya kurang normal :)

**er..kak sirat pun pakai kopiah kan? saya pinang kan buat adik ipar boleh? tapi kena tunggu lah...adikku baru ambil PMR :P

Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1812
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 12:14


Pada 14-01-09 12:12 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

erm..... masa muda2 dulu ya...sebagai manusia normal.. yang dikurniakan nafsu dan hati.. dan juga akal yang akan mengaku apa kata hati... saya mengaku..

saya suka juga tengok lelaki yang pakai kopiah ni... tapi yang handsome sajalah...
yang tinggi kira-kira 185cm ke atas..berbadan sasa... berkulit putih macam akak sirat... bercermin mata(er..akak sirat pun pakai spek kan?)..... yang mulutnya merah2 pink (ada potensi bukan seorang perokok)...

kalau tak handsome.. pakai kopiah jenis apa pun tak handsome jugak kan? :P
kalau saya tetap suka tengok lelaki tak handsome pakai kopiah... saya rasa mungkin nafsu saya kurang normal :)

**er..kak sirat pun pakai kopiah kan? saya pinang kan buat adik ipar boleh? tapi kena tunggu lah...adikku baru ambil PMR :P



kalau yang tinggi 158 saja bagaimana eni..
kacak ke tak...
ke sendiri yang kata diri kacak.. :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 12:21


er... uhuuu minta maaf banyak-banyak...
diri ini yang tak berapa rendah.. mempunyai taste peribadi..maybe not my taste agaknya kak...
lebih tertarik kepada yang lebih tinggi..
tapi kalau tak tinggi.. wajah nya mengancam bak.. tom cruise ke, azhar sulaiman ke.. koman2 pun anuar zeng ke.... kira boleh saja... tapi kalau takdop agama.. hok tu payoh lah... handsome lagu mano pung.. kensel ah buak gewe... :P


coppp..coppp... back to isu kopiah ye... hihihiii

Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 14-01-09 12:22


saya tetap berusaha untuk menghindar..dan cuba untuk bersikap tegas dan nampak kasar..


baguslah Kalau lelaki brsikap begitu
ana selalu juga jumpa laki pakai kopiah tapi napok manggok sangat. nampak sangat macam dia tu perasan soleh or bagus but ana harap tekaan ana salah
mungkin juga cara dia tak berapa betul
ap pun ana husnuz zon pada akhirnya....



-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 13:43


Hehe...Perempuan biasanya tak pandang lelaki tapi dia jeling...:-D...Memang hebat perempuan ni...Sekali dia jeling dia boleh nampak 90 darjah ke kanan atau kiri... :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

fulan
Warga Rasmi
Menyertai: 14.01.2009
Ahli No: 36751
Posting: 2
Dari: atah langit bowoh bumi

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 13:56


Pada 14-01-09 13:43 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Hehe...Perempuan biasanya tak pandang lelaki tapi dia jeling...:-D...Memang hebat perempuan ni...Sekali dia jeling dia boleh nampak 90 darjah ke kanan atau kiri... :-D




habis tu anti bukan puam ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For fulanProfil   Hantar PM kepada fulan   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 13:57


Pada 14-01-09 13:56 , fulan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-01-09 13:43 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Hehe...Perempuan biasanya tak pandang lelaki tapi dia jeling...:-D...Memang hebat perempuan ni...Sekali dia jeling dia boleh nampak 90 darjah ke kanan atau kiri... :-D




habis tu anti bukan puam ke?


akhi sailormoon ni lelaki..... :-D


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 14:08


Pada 14-01-09 13:57 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!


akhi sailormoon ni lelaki..... :-D



I'm not a girl... :-P


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 16:07


So Nice Old Picture :)
kecil-kecil dah pakai kopiah putih ye...bagus2.. ;-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 17:01


wahhhh kiut miut nya adik-adik kat gambar 2..
teringat masa belajar kat taski abim masa kecil-kecil dulu..
semua pelejar muslimin pakai kopipah putih..
kawan-kawan taski ku,
ke mana menghilang kopiah2 kalian:-(

Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 18:40


Pada 14-01-09 12:22 , simi posting:

!!! QUOTE !!!

saya tetap berusaha untuk menghindar..dan cuba untuk bersikap tegas dan nampak kasar..


baguslah Kalau lelaki brsikap begitu
ana selalu juga jumpa laki pakai kopiah tapi napok manggok sangat. nampak sangat macam dia tu perasan soleh or bagus but ana harap tekaan ana salah
mungkin juga cara dia tak berapa betul
ap pun ana husnuz zon pada akhirnya....




Jawapan anda mungkin di sini?

Pertembungan Dua Dunia

Scroll kat part orang pakai kopiah dengan tak pakai...

Serba serbi tak kena

Bookmark and Share

  


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

wirrna
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.12.2008
Ahli No: 36544
Posting: 31

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 18:46


cute tengok pelajar taska lelaki berkopiah,,,

Bookmark and Share

  


  Member Information For wirrnaProfil   Hantar PM kepada wirrna   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 15-01-09 10:06


Pada 14-01-09 18:40 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-01-09 12:22 , simi posting:

!!! QUOTE !!!

saya tetap berusaha untuk menghindar..dan cuba untuk bersikap tegas dan nampak kasar..


baguslah Kalau lelaki brsikap begitu
ana selalu juga jumpa laki pakai kopiah tapi napok manggok sangat. nampak sangat macam dia tu perasan soleh or bagus but ana harap tekaan ana salah
mungkin juga cara dia tak berapa betul
ap pun ana husnuz zon pada akhirnya....




Jawapan anda mungkin di sini?

Pertembungan Dua Dunia

Scroll kat part orang pakai kopiah dengan tak pakai...

Serba serbi tak kena



ap maksud anta/anti? tak peha :berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 13:05


Pada 15-01-09 10:06 , simi posting:

!!! QUOTE !!!


baguslah Kalau lelaki brsikap begitu
ana selalu juga jumpa laki pakai kopiah tapi napok manggok sangat. nampak sangat macam dia tu perasan soleh or bagus


ap maksud anta/anti? tak peha :berfikir:



My 'maksud' is...begitulah, orang pakai kopiah ni disangka macam-macam..ingat baik sangat lah dan apa-apa lah..yang kopiah pula sangka yang baisa itu lah inilah..sampai bila nak habis? unless dua-dua tak sangka macam-macam

Bookmark and Share

  


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Lelaki berkopiah apa pandangan muslimat....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 6 Of 7

Go To Page: 1 · 2 ... 5 · 6 · 7  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.271409 saat. Lajunya....