Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Nothing Last Forever
-- Sidney Sheldon

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 14
Ahli: 0
Jumlah: 14




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 8 hari yang lalu
alongmina: 13 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 23 hari yang lalu
budakbesar: 29 hari yang lalu
azemi: 33 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Isteri Minta Cerai...


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Isteri Minta Cerai...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Isteri Minta Cerai...

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 12-02-09 10:49


Ha,.. Umar_k, wawa pun tahu juga hal ni.. Just nak kgsi ilmu..

And ... kalau dalam masa mengandung, isteri ada hak kan tolak ruju' dari suami ..?? Ada ke dalil yang membuktikan memang isteri tu, wajib terima bila suami minta ruju'..??

///............ jawapan pada soalan umar yang nombor 1, as i concerned.. cerai guna sms memang sah even tak ada saksi dan u will be fine d mahkamah

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 04:46


Pada 12-02-09 10:49 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Ha,.. Umar_k, wawa pun tahu juga hal ni.. Just nak kgsi ilmu..

And ... kalau dalam masa mengandung, isteri ada hak kan tolak ruju' dari suami ..?? Ada ke dalil yang membuktikan memang isteri tu, wajib terima bila suami minta ruju'..??

///............ jawapan pada soalan umar yang nombor 1, as i concerned.. cerai guna sms memang sah even tak ada saksi dan u will be fine d mahkamah

kalau talak biasa, maka rujuk suami tak perlu persetujuan isteri, selagi masih tempoh iddah.

tapi kalau talak ba'in kubra seperti talak 3, maka rujuk pun tak boleh, walaupun kalau isteri setuju pun tak boleh juga.

isteri yang masih dalam iddah talak biasa, maka dia seolah-olah masih lagi isteri kepada si lelaki itu, tak boleh kahwin lain, dan boleh dirujuk pada bila-bila masa selagi masih iddah.

sama macam kalau dah kahwin, yang pegang talak itu suami, sama juga rujuk pun dalam tangan suami... so, itu sebabnya, nak pilih suami mesti sebab agama! selamatlah kedua-dua tanganmu.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 16-02-09 08:49


Assalamualaikum,

Pandangan Abdullah yang dhaif:
a) Selidik kebenaran
b) Bawa berbincang berterus terang
c) Dapatkan bantuan org tengah -seseorang yang dihormati / disayangi suami
d) Rujuk nasihat qadi

Wallahua'alam, mudah-mudahan mahligai dapat diselamatkan, Amin!

Bookmark and Share

  


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 16-02-09 09:03


Pada 16-02-09 04:46 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-02-09 10:49 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Ha,.. Umar_k, wawa pun tahu juga hal ni.. Just nak kgsi ilmu..

And ... kalau dalam masa mengandung, isteri ada hak kan tolak ruju' dari suami ..?? Ada ke dalil yang membuktikan memang isteri tu, wajib terima bila suami minta ruju'..??

///............ jawapan pada soalan umar yang nombor 1, as i concerned.. cerai guna sms memang sah even tak ada saksi dan u will be fine d mahkamah

kalau talak biasa, maka rujuk suami tak perlu persetujuan isteri, selagi masih tempoh iddah.

tapi kalau talak ba'in kubra seperti talak 3, maka rujuk pun tak boleh, walaupun kalau isteri setuju pun tak boleh juga.

isteri yang masih dalam iddah talak biasa, maka dia seolah-olah masih lagi isteri kepada si lelaki itu, tak boleh kahwin lain, dan boleh dirujuk pada bila-bila masa selagi masih iddah.

sama macam kalau dah kahwin, yang pegang talak itu suami, sama juga rujuk pun dalam tangan suami... so, itu sebabnya, nak pilih suami mesti sebab agama! selamatlah kedua-dua tanganmu.

wassalam.

semoga semua memahami dengan baik apa yang anda sampaikan...
jika ingin menikah..pilihlah sebab agamanya..sekurang2nya mereka tau hukum dan peraturan islam...manusia tak terlepas dari dosa..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 16-02-09 09:06


Pada 12-02-09 10:02 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

aku ni,dalam hal ni yang lemah dan perlu dipertingkatkan lagi ilmu dalam nikah cerai ni..ada topic ni,,bagus juga,,dapat info dr my senior ibnu musa,,lama tak jumpa beliau..hurm..k macam mana ek hukumnya

1;si suami mentalak isteri guna sms saja?adakah ia bersaksi?malah ia diluar mahkamah,,kan denda tak salahnya


masalah talak ni tak boleh main-main..sebab main-main pun talak tu sah..
walau pun dengan hanya bergurau pada seorang sahabat "aku dah ceraikan istri aku dah.."walau istrinya tak dengar..maka dah jatuh talak tu..talak xmemerlukan saksi..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

norman26
Warga Rasmi
Menyertai: 31.10.2008
Ahli No: 35672
Posting: 10
Dari: Shah Alam

malaysia  


posticon Posting pada: 16-02-09 12:12


Bismillah...

Maaf, tapi saya tak clear...

Isteri mengandung.. sah atau tidak talak yang dijatuhkan..

Wanita mengandng pula sah atau tidak dinikahi?

Bookmark and Share

  


  Member Information For norman26Profil   Hantar PM kepada norman26   Pergi ke norman26's Website   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-02-09 14:28


Salam...

isteri yang mengandung sah talaknye...
cuma tempoh iddahnya sehingga ia melahirkan anak...

talak / cerai ni ada 2 :

1) talak sunni
2) talak bid'ah

talak sunni ni maksudnya p'ceraian yang dilakukan m'ikut syara' seperti m'ceraikan isteri yang masih suci dr haid & tak pernah disetubuhi.. talak ni hukumnya harus.

talak bid'ah ni maksudnya p'ceraian yang xikut syara' seperti ceraikan isteri dalam haid & nifas @ m'cerai'dan isteri dengan talak 3 sekali gus @ m'cerai'dan isteri dalam waktu suci yang telah disetubuhi. talak ini haram hukumnya & talak tersebut adalah sah.

wanita m'gandung ni saya kurang pasti, tapi kalau dalam kes2 yang dah terlanjur & mgandung diluar nikah memang kalau boleh biar dia nikah dengan dengan siapa yang dia bersetubuh.. tapi kena ingat walaupun dah nikah, anak yang lahir tetapi tidak boleh di BIN kan @ di BINTI kan dengan nama bapa... kasihan anak tu... dia xdosa, yang dosa tu mak ayah dia...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

norman26
Warga Rasmi
Menyertai: 31.10.2008
Ahli No: 35672
Posting: 10
Dari: Shah Alam

malaysia  


posticon Posting pada: 16-02-09 15:53


Bismillah...

Terima kasih ya Faizah..
Terang sekali jawapan bagi soalan pertama..

Pasti kita tak mahu mengundang kemurkaan Allah dengan penceraian itu..

Biarlah ia didahului dengan perbincangan suami isteri..
kemudian saudara terdekat..
merujuk qadi atau imam2 yang lebih arif..
bertenang dan berfikir dengan rasional..
bertindak kerana Allah..
jika masih tiada jalan keluar..
lafazkanlah dihdpan isteri stelah hati itu tenang..
mungkin stelah solat sunat taubat..

Gangguan emosi dan otak yang berserabut..
Hasutan dan bisikan iblis..
Dont you have to be alert bout all this?

org ketiga bukan persoalan
Poligami itu halal malah digalakkan

Tepuk dada tanya selera..
mulia disini atau disana..

Bookmark and Share

  


  Member Information For norman26Profil   Hantar PM kepada norman26   Pergi ke norman26's Website   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-02-09 16:43


Pada 08-01-09 12:40 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Jue, based on my knowledge .., kalau dah suami dia macam tu, buat apa u nak stay lagi right?

In fact, jadi Single mother bukan hina pun .. lagi kita indipendence tau! :-D

Wawa pun, kalau lelaki macam tu.., Huh ... 'tak hadap' lah.. kadang-kadang pelik juga dengan perempuan zaman sekarang ni, dah tak ada lelaki single ke mereka nak tackle?? suami org juga yang nak sapu .. yang si suami pun, gatal! ha, sama-sama gatal..! memang sesuai lah sangat..! Dah tak ingat ALLAH, langsung tak hendak juga hati isteri! buat apa nak stay with him anymore, right???!


Ingatan untuk wawa jugak...bahaya juga tak suka ni..benda yang dah terang Islam bagi kahwin 4..apa tak suka ke apa yang Islam ajarkan?

bagaimana kalau seseorang tak suka dengan hudud ke solat ke?tak ke boleh dikira macam nak menolak kepada nak nya Islam..jadi ambe bukan kata semua perlu suka...tapi jangan sampai emosi boleh buat kita menolak salah satu hukum tanpa kita sedari..sebab nak ikut marah jeeee...sepatutnya biarlah berlapang dada..kalau betul suami mampu berlaku adil semua memang tahu hukum agama..patut kawin saja..tapi kalau lakinya tak ada apa-apa yang membolehkan poligami elok rujuk pada pejabat agama atau pun org yang pakar dalam hal ni..apa tindakan yang elok diambil semua..kalau main nak sayang yang lain terus minta cerai payah juga..

habis tu dah akhir zaman hawa lagi ramai dr adam...so takkan ada juga yang sanggup tengok yang baik-baik ni di biarkan begitu saja..kurang2 poligami boleh tambahkan ummat and pejuang Islam...tapi biar cukup syarat yang patut nya..


-----------------
kepada NYa kita kembali...


Bookmark and Share

  


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 00:42


Pada 09-01-09 01:02 , srikandi_khaulah posting:

!!! QUOTE !!!

Justeru hancurkanlah rasa MEMILIKI!

--Sesuatu yang turut diajar(maaf, saya selesa menggunakan perkataan ini) dalam novel Tunggu Teduh Dulu karya Faisal Tehrani... :-)



mengapa perlu dihancurkan perasaan itu??MEMILIKI?
bukankah itu jugak sifat kurniaan ALLAH?
hebatkah kita menghancurkan apa yang DIA kurniakan???


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 00:48


salam..
ana rasa ada sebab musabab yang menyebabkan terjadinya perkara ni...
seorang isteri yang baik takkan suka-suka minta cerai..selesaikan dengan cara yang penuh hikmah..
perkara halal yang paling dibenci oleh Tuhan ialah cerai..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 00:48


Pada 08-01-09 14:40 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-09 13:01 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

.. Ha, ada pendapat peribadi .. Biasanya kalau lelaki tu dah tak hendak pada kita, macam-macam alasan dia bagi tapi kalau dia jujur pada hubungan .., INSYA ALLAH.., Dia akan prtahankan ..

Masalah dalam rumah tgga, memang normal .. tapi suami harus bijak dalam hal ni.. Isteri pula, =2 baiki diri.. :-)

Wawa setuju solat berjama'ah dapat tingkatkan kemesraan dalam hubungan kekeluargaan .. Wawa dapat rasakannya .. Berjama'ah dengan suami tercinta, rasa macam ... ALLAH SWT sentiasa meletak kita dalam Rahmat-NYA walaupun ketika diuji masalah .. :-)


Solat berjemaah bersama Suami?.. kat masjid atau rumah?

Sunnah Raul lelaki kena berjemaah di masjid, wanita didalam rumah... so tak dapatlah berjemaah bersama.... kalau solat hajat kat rumah bolehlah bersama suami...



sahabatku.....kitakan kan ada kitab fiqh aulawiyat,di dalam tu pulak dipecahkan lagi keutamaan2 yang menjadi utama..

ada ketika isteri memerlukan kita dirumah,maka keutamaan kita ketika itu adalah berjema'ah di rumah bersama isteri.
ada masanya kita perlu membawa isteri ke masjid atau ke surau jika ada majlis ilmu dalam usaha mendidik isteri.wajib kita mendidik.
sila rujuk kitab muhimmah tak silap ana.

macam apa yang wawa katakan,jika itu yang dirasakan dan ia boleh membawa dirinya lebih dekat dengan ALLAH, maka keutamaan suaminya ketika itu berjama'ah dengan isterinya dalam mendidik isterinya............


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 00:55


Pada 08-01-09 13:18 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

perpempuan ni selalu sangat ikotkn haawa nafsu...minta cerai..padahal ni adalah hal yang dilarang dalam agama...hhmm...dan berdosa..kena bertobat...


sahabatku mulya.enta seorang yang berilmu,maka berhujahlah sebagai org yang mempunyai ilmu.

kita mengatakan wanita ini hanya tahu mengikut nafsu sahaja,tahukah kita bahawa wanita itu dikurniakan 9 nafsu dan satu akan dan lelaki 9 akal 1 nafsu.

maka normal jika wanita bertindak mengikut nafsu!

kita sebagai lelaki,mempunyai 9 akal dan 1 nafsu maka kenalah bertindak sebagai pemimpin dan pelindung bukan pemusnah!

tetapi jika kita lihat pada keadaan semasa hari ini, dengan nafsu yang 9 itulah wanita menjaga dirinya,tetapi kaum lelaki?

dengan 9 akal itu pun tidak semua yang mampu untuk melindungi diri sendiri malah wanita.

wallahhua'alam.


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 01:00


Pada 09-01-09 07:48 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-09 23:29 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-09 14:40 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-09 13:01 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

.. Ha, ada pendapat peribadi .. Biasanya kalau lelaki tu dah tak hendak pada kita, macam-macam alasan dia bagi tapi kalau dia jujur pada hubungan .., INSYA ALLAH.., Dia akan prtahankan ..

Masalah dalam rumah tgga, memang normal .. tapi suami harus bijak dalam hal ni.. Isteri pula, =2 baiki diri.. :-)

Wawa setuju solat berjama'ah dapat tingkatkan kemesraan dalam hubungan kekeluargaan .. Wawa dapat rasakannya .. Berjama'ah dengan suami tercinta, rasa macam ... ALLAH SWT sentiasa meletak kita dalam Rahmat-NYA walaupun ketika diuji masalah .. :-)


Solat berjemaah bersama Suami?.. kat masjid atau rumah?

Sunnah Raul lelaki kena berjemaah di masjid, wanita didalam rumah... so tak dapatlah berjemaah bersama.... kalau solat hajat kat rumah bolehlah bersama suami...
hhmm..hhmm..mesti suami ni bersikap nak pentingkan diri sendiri...dia p ke mesjid seorang-seorang...dapat pahala banyak..istri pula ditinggal kat rumah solat seorang-seorang...ih..ih..ih..sampai hati...islam punya cara..pelajari dengan baik...insyaallah..



Ya Alllah.... bagilah kefahaman pada mereka-mereka ni.... tak pernah pula aku dengar zaman sahabat mereka bawa istri ke masjid solat fardhu berjemaah..... bagilah kefahaman Ya Allah...


sahabatku...saudaraku.....

sekadar menegur dan memperingatkan diri ana sendiri....
semoga kita selalu mendoakan diri kita disamping kita mendoakan org lain..

dalam mengatakan sesuatu perkara,adakah telah habis kita pelajari tentang ISLAM itu sendiri.
semoga ALLAH memberi kefahaman kepada kita semua.

insya'ALLAH,jika ada pembelajaran sepanjang hayat.panti kita akan jumpa....


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 01:04


Pada 12-01-09 12:23 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-01-09 11:14 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-01-09 16:10 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

saya agak kesal sebab ada juga orang kat sini yang keluarkan kenyataan sebegini... perkara ni berlaku sejak zaman Nabi s.a.w., jangan selepas ini kata Nabi pun pentingkan diri sebab tak bawa isteri solat jemaah kat masjid.

insyaAllah, Allah itu maha adil, kalau dah disebut lebih afdhal isteri solat di rumah berbanding di masjid, so itulah yang lebih afdhalnya. kalau nak bawa juga isteri ke masjid, tak ada siapa kata haram... yang penting jauhi fitnah... kalau naik kereta lagi baik, turunkan isteri di pintu masuk wanita, insyaAllah terhindar dari fitnah.


Diriwayatkan oleh Ahmad dan Thabrani di dalam Al-Kabir dari Ummu Salamah .a. sabda Rasulullah saw: "Sebaik-baik masjid (tempat sujud) para wanita ialah dirumahnya sendiri".

Diriwayatkan oleh Abu Daud dari Ibnu Umar .a. katanya Rasulullah saw bersabda, "Janganlah kamu larang wanita-wanitamu ke masjid, sekalipun rumah mereka lebih baik bagi mereka".

Diriwayatkan oleh Thabrani di dalam Al-Kabir, dari Abdullah bin Mas'ud .a. katanya: "Tidak ada solat wanita yang lebih disukai Allah daripada solatnya di tempat tertutup dalam rumahnya".

renung2kan, wassalam.

hhmm..cuba baca dalam soheh muslim tentang istri yang meminta izin untuk solat di mesjid...maaf..ada beberapa hadis d dalam tu...
"janganlah engkau melarang jika istri meminta izin untuk solat dimesjid"..cuba fahami...


kalau Mulya baca posting saya sampai habis, ada hadith pasal tu.

saya tak kata kena larang isteri ke masjid, cuma kata-kata anda amat mengelirukan: "hhmm..hhmm..mesti suami ni bersikap nak pentingkan diri sendiri...dia p ke mesjid seorang-seorang...dapat pahala banyak..istri pula ditinggal kat rumah solat seorang-seorang...ih..ih..ih..sampai hati...islam punya cara..pelajari dengan baik...insyaallah.."

tapi itulah yang sebaik-baiknya, suami solat jemaah di masjid, isteri lebih afdhal solat di rumah... tak timbul pentingkan diri atau sampai hati dalam bab ni sebab dah jelas kan.

tapi kalau isteri nak solat juga di masjid, tak ada siapa yang larang kan? itu pun kalau tak timbul fitnah... yang saya faham, apa maksud addey adalah tentang solat jemaah suami isteri di rumah, kalau itu yang wawa dan mulya maksudkan, saya sokong addey... tapi sekiranya boleh bawa isteri solat sama-sama di masjid, itu pasti suatu yang baik juga walaupun isteri itu lebih afdhal solatnya di rumah bukan bersama2 suami.

saya tak kata saya perfect, malah jauh dari perfect... tapi bila orang nasihat benda yang betul, kita kena terima, bukan bangkang... dan sentiasa memperbaiki diri dari semasa ke semasa daripada segala kekurangan yang ada, sama-samalah kita ye.

harap jelas ye, wassalam.




saya bersetuju dengan pandangan ibnu musa..suami sebagai pendidik kepada isteri.membawa ke masjid adalah salah satu cara didikan dalam menggapai mardhatillah.
senior saya belajar juga,selalu membawa isterinya ke surau tempat beliau imamkan.
tidak pernah tinggal kecuali bersebab.


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-02-09 10:24


salam..jangan bertindak terburu2...memang susah bagi orang yang mengalami nya di selit oleh penipuan...ana tahu amat meyakit kan..apa pun first wife tu kena banyak brsabar dan dekat kan diri kepada Allah, memohon petunjuk kepada nya..insya Allah her huisband tidak akan tanggung jawab pada kedua nya...


-----------------
ilmu itu penyuluh hidup


Bookmark and Share

  


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

srikandi_khaulah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2007
Ahli No: 30520
Posting: 139
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 20-02-09 00:17


erm...kagum dengan satu hamba Allah yang menceraikan isterinya dan berkahwin lain. Wallahu'alam atas dasar apa perceraian itu dipilih. bukan itu yang hendak dikongsi.

Dia seorang yang boleh dikatakan bagus ilmu dan amalnya. Apabila memilih untuk berpisah, hamba Allah ini cuba sebaik mungkin menafkahi anak-anaknya seramai 7 orang yang tinggal bersama bekas isteri pertamanya dan setiap bulan akan mengirimkan wang lebih kurang RM3000.... satu amaun yang boleh dianggap mencukupi bagi anak-anak dan tidak memeningkan kepala bekas isteri untuk menyara anak yang semakin dewasa.(semoga kurang sedikit rasa sengsara berpisah dengan suami)

Mungkin hamba Allah ini tidak mampu untuk berpoligami (dari segi nafkah perasaan)dan memilih untuk terus menanggung keperluan anak-anaknya walaupun tidak tinggal bersama.

Dan Mungkin betul, adakalanya perceraian itu jalan terbaik dan satu teguran dari Allah supaya kita sedar betapa silapnya kita selama ini...

*maaf jika terkasar bahasa.

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_khaulahProfil   Hantar PM kepada srikandi_khaulah   Pergi ke srikandi_khaulah's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_khaulah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2007
Ahli No: 30520
Posting: 139
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 20-02-09 00:22


Pada 17-02-09 00:42 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-01-09 01:02 , srikandi_khaulah posting:

!!! QUOTE !!!

Justeru hancurkanlah rasa MEMILIKI!

--Sesuatu yang turut diajar(maaf, saya selesa menggunakan perkataan ini) dalam novel Tunggu Teduh Dulu karya Faisal Tehrani... :-)



mengapa perlu dihancurkan perasaan itu??MEMILIKI?
bukankah itu jugak sifat kurniaan ALLAH?
hebatkah kita menghancurkan apa yang DIA kurniakan???



maaf, tertinggal perkataan "terlalu" sebelum "MEMILIKI"
harap dapat menterjemah maksud "dunia ini hanya pinjaman".



Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_khaulahProfil   Hantar PM kepada srikandi_khaulah   Pergi ke srikandi_khaulah's Website   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 15:16


Pada 16-02-09 12:12 , norman26 posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillah...

Maaf, tapi saya tak clear...

Isteri mengandung.. sah atau tidak talak yang dijatuhkan..

Wanita mengandng pula sah atau tidak dinikahi?
sah talaq tapi (amat besar kemurkaan allah),sah menikahi wanita mengandung kalau dah habis masa iddahnya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 15:25


Pada 16-02-09 14:28 , Faizah_Azlan posting:

!!! QUOTE !!!

Salam...

wanita m'gandung ni saya kurang pasti, tapi kalau dalam kes2 yang dah terlanjur & mgandung diluar nikah memang kalau boleh biar dia nikah dengan dengan siapa yang dia bersetubuh.. tapi kena ingat walaupun dah nikah, anak yang lahir tetapi tidak boleh di BIN kan @ di BINTI kan dengan nama bapa... kasihan anak tu... dia xdosa, yang dosa tu mak ayah dia...

ini yang mengada2kan hukum sebetolnya.
pernahx zaman nabi orang yang dah trlanjur dinikahkan?
setahu ana orang yang dah trlanjur tu dipisahkn. orang yang dah brzina,tak ada dinikahkan. tu yang terjadi dizaman nabi, tapi orang kita lagi suka buat hukum sendiri.

si anak tetap boleh dinasabkn kepada yang melakukannya.
tapi kalau yang lakukan tu ramai,tak tahu lah pula nak di nasabkn kmn.
tapi boleh saja dinasabkn pada mak dia atau atok dia..
nabi muhammad ada yang menasabknnya terus kepada atoknya.
"muhammad bin abdul mutholib"
isa ibnu maryam..,ibnu taimiyah..ramai lagi yang menasabkn dirinya pada ibu atau atoknya

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 15:31


Pada 17-02-09 00:48 , ikrimah posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
ana rasa ada sebab musabab yang menyebabkan terjadinya perkara ni...
seorang isteri yang baik takkan suka-suka minta cerai..selesaikan dengan cara yang penuh hikmah..
perkara halal yang paling dibenci oleh Tuhan ialah cerai..
setuju sangat
seorang isteri yang baik takkan minta cerai...
ini memang betul...fikirlah sendiri..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 16:27


Pada 24-02-09 15:16 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-02-09 12:12 , norman26 posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillah...

Maaf, tapi saya tak clear...

Isteri mengandung.. sah atau tidak talak yang dijatuhkan..

Wanita mengandng pula sah atau tidak dinikahi?
sah talaq tapi (amat besar kemurkaan allah),sah menikahi wanita mengandung kalau dah habis masa iddahnya.


iddah bagi orang mengandung adalah sehingga anak itu lahir...
tak begitu?


-----------------
Jom masuk syurga...


Bookmark and Share

  


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 16:17


Kalau tak ada sebab yang munasabah jan lr nak kawin 2...Kawin bukan hanya nak puaskn nafsu semata-mata...

Bookmark and Share

  


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 16:21


Pada 24-02-09 16:27 , kumpulansenyum posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-02-09 15:16 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-02-09 12:12 , norman26 posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillah...

Maaf, tapi saya tak clear...

Isteri mengandung.. sah atau tidak talak yang dijatuhkan..

Wanita mengandng pula sah atau tidak dinikahi?
sah talaq tapi (amat besar kemurkaan allah),sah menikahi wanita mengandung kalau dah habis masa iddahnya.


iddah bagi orang mengandung adalah sehingga anak itu lahir...
tak begitu?




ye betul lah tu....


-----------------
Pinky: what are we going to do tonite Brain??
Brain: same thing that we do everynite Pinky, trying to take over the world!!!


Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

hasmah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2438
Posting: 65
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 12:00


waktu susah...bersama...bila senang...mula cari lain..mula nampak kelemahan pasangan itu ini....ambil kesempatan atas kebaikan pasangan....
kebahagiaan pada orang yang bina kebahagiaan atas penderitaan orang lain..takkan kekal lama


-----------------
jangan bina kebahagiaan atas penderitaan orang lain...


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasmahProfil   Hantar PM kepada hasmah   Quote dan BalasQuote

indri_solehah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2008
Ahli No: 36470
Posting: 28
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 12:09


Pada 24-02-09 16:27 , kumpulansenyum posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-02-09 15:16 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-02-09 12:12 , norman26 posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillah...

Maaf, tapi saya tak clear...

Isteri mengandung.. sah atau tidak talak yang dijatuhkan..

Wanita mengandng pula sah atau tidak dinikahi?
sah talaq tapi (amat besar kemurkaan allah),sah menikahi wanita mengandung kalau dah habis masa iddahnya.


iddah bagi orang mengandung adalah sehingga anak itu lahir...
tak begitu?

40 hari setelah anak tu lahir

Bookmark and Share

  


  Member Information For indri_solehahProfil   Hantar PM kepada indri_solehah   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 14:06


:-) Assalamualaikum



     Berkenaan masalah rumah tangga seperti penceraian dan masalah-masalah dalaman ni eloklah dirujuk pada mereka yang arif tentang hukum dan undang-undang...seperti pejabat agama dan mahkamah syariah...kat pejabat agama ada kaunselor dan di mahkamah syariah ada pakar rujuk tentang undang-undang keluarga ISLAM.....kat sini saya tengok ada bermacam2 jawapan...yang boleh menyebabkan orang keliru dan sebagainya....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

  


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 01:28


Pada 24-11-09 12:09 , indri_solehah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-02-09 16:27 , kumpulansenyum posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-02-09 15:16 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-02-09 12:12 , norman26 posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillah...

Maaf, tapi saya tak clear...

Isteri mengandung.. sah atau tidak talak yang dijatuhkan..

Wanita mengandng pula sah atau tidak dinikahi?
sah talaq tapi (amat besar kemurkaan allah),sah menikahi wanita mengandung kalau dah habis masa iddahnya.


iddah bagi orang mengandung adalah sehingga anak itu lahir...
tak begitu?

40 hari setelah anak tu lahir

Tempoh ‘iddah bagi wanita mengandung, adalah sehingga ia selesai bersalin. Ia berdasarkan firman Allah SWT :-


وأولات الأحمال أجلهنّ أن يضعن حملهنّ

Ertinya : " Wanita-wanita yang hamil tempoh iddahnya adalah sehingga melahirkan kandungannya" ( At-Talaq : 3)

sila rujuk:
http://www.zaharuddin.net/index.php?option=com_content&task=view&id=469&Itemid=95


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 12:04


ada 2 buku yang bagus tentang ni" ketika isteri berkata :kalau kamu jantan, ceraikan aku"

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-10 09:35


Salam

sekadar nak beri pandangan peribadi... Bagi saya kelemahan perempuan ialah pada emosi nya.. Hati perempuan mana yang tak terluka kalau tahu suami nya bercinta dengan perempuan lain, apetah lagi kalau cakap dia lebih cintakan perempuan lain berbanding isteri.. memang lelaki di benarkan berkahwin lebih daripada satu.. tepi lelaki.. fahamilah dan cubalah ada rasa budi bicara dalam hati.. fikirlah perasaan isteri yang sangat sayang pada lelaki yang bergelar suami.. Hati seorang perempuan sangat lembut dan bila dia sayang, dia sayang sepenuhnya... Isteri yang meminta cerai ini pastilah kerana prasaan nya terganggu.. bila suami ada wanita lain,, dia merasakan dia bagaikn sudah tiada harga diri di depan suami.. kalau dia izinkn suami berkahwin lain, adakah suami dapat menyayangi nya seperti pertama kali berkahwin.. pasti perempuan akan terfikir dia kan dipinggirkan.. dan sampai bila dia perlu memakan hati... jangan lah ingat wanita itu terlalu kuat... hati wanita sensetif.. dan bukan mudah untuk mencari wanita yang dapat menerima orang ketiga dengan hati terbuka.. saya tak menolak poligami tetapi tidak semua wanita sanggup mengharungi nya.

sekadar memberi pandangan~

Bookmark and Share

  


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Isteri Minta Cerai...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.212121 saat. Lajunya....