ISu Makanan Halal di Malaysia

A Portal Komuniti :: Ukhwah.com Pendapat/Ulasan

http://www.ukhwah.com/ukhwah/Oleh: noorsyahadah ( [email protected] )
Ditambah: 23-08-2006
Markah: 10Pada dasarnya, semua perkara yang kita perlukan seperti makanan, pakaian, tempat tinggal, kenderaan dll adalah harus..selagi tiada nas yang mengatakan bahawa ia adalah haram..Jadi, selagi kita tak tahu benda itu mengandungi benda-benda yang memudaratkan, selagi itu kita dianggap tidak tahu dan boleh kita menggunakan keperluan kita ini..
Tapi, bila kita dah mula rasa ragu-ragu, bermakna kita melakukan perkara yang syubhah..Kalau boleh, kita kena elakkan dari perkara-perkara syubhah sebab ia boleh menjejaskan amalan kita seharian..
Dalam sektor ekonomi di Mlaysia kini, kita lihat ia lebih dipeloporo oleh orang kafir. Orang Kafir mula terlibat dalam pembuatan tidak kira makanan atau pakaian atau minuman sebab sifat keterbukaan kerajaan dalam hal ini. Sebagai seorang muslim, kita wajib untuk mengutamakan saudara kita sendiri (saudara seISLAM). Marilah kita sokong perkembangan ekonomi Islam yang sudah pastinya segala pembuatan adalah hasil dari tangan saudara kita juga yang mengetahui batas-batas kita dalam beragama kerana kita memahami apa yang kita perlukan dan apa yang perlu kita jauhi.
Di sini, saya ingin mengesyorkan kepada mana-mana pembaca komen ini..untuk mengikuti perniagaan multi level marketing HPA (Herba Perubatan al-Wahida) yang menghasilkan produk-produk selamat dari penggunaan bahan-bahan haram. Bagi memastikan perkembangan ekonomi Islam, MLM ini hanya melibatkan pengedar-pengedar yang beragama Islam di samping mengadakan program-program berbentuk keagamaan sehinggakan terdapat satu kes di mana seorang yang bukan Islam mahu menjadi pengedar. Maka setiap pengedar mestilah mengikuti program yang dianjurkan sehingga akhirnya beliau telah mendapat hidayah Allah untuk memeluk Islam..Jadi, marilah kita sama-sama memperjuangkan kelebihan yang ada dalam Islam..Wallahua'lam..