Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita bergerak ke arah apa yang difokus
-- Dari filem Kung Fu Panda

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 19 hari yang lalu
ronniefinancehome: 30 hari yang lalu
MTMKi: 40 hari yang lalu
usop79: 41 hari yang lalu

Inilah dia rahsia as-solat
 Posted on Jumaat, 01 Disember 2006 @ 8:44:48oleh istisafa
Tazkirah Tetamu menulis 1 - Niat Sembahyang : Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.

2 - Berdiri Betul : Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.

3 - Takbir-ratul Ihram : Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.

4 - Fatihah : Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.

5 - Ruqu' : Sebagai tikar kita di dalam kubur.

6 - I'tidal : Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.

7 - Sujud : Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8 - Duduk antara 2 Sujud : Akan menaung panji-panji nabi kita didalam kubur.

9 - Duduk antara 2 Sujud (akhir) : Menjadi kenderaan ketika kita dipadang Mahsyar.

10 - Tahhiyat Akhir : Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh mungkar & nangkir di dalam kubur.

11 - Selawat Nabi : Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12 - Salam : Memelihara kita di dalam kubur.

13 - Tertib : Akan pertemuan kita dengan Allah S. W. T.

Dari Abdullah bin 'Amr lah. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu " FRIDAY the 13th " jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!

 

  Tazkirah


Komen


"Inilah dia rahsia as-solat" | Login/Mendaftar | 4 Komens
Threshold
Komen di sini adalah hakmilik yang menghantar. Pihak Pengurusan Portal tidak ada kena mengena.


Re: Inilah dia rahsia as-solat
oleh tanpanama pada Isnin, 04 Disember 2006 @ 9:49:28
(Info AHLI)


disebabkan saya berasa musykil maka saya telah bertanya pada salah seorang panel feqh di al-ahkam.net.
ternyata apa yang saya musykil itu betul-betul musykil....
dan inilah jawapan beliau......


alJawab:

sesiapa yang mencipta, menyibar dan moderator yang meluluskan dusta fadilat solat di atas telah menempah tempatnya di neraka. hadis fadilat solat itu memang menepati ciri2 sebuah hadith palsu, yakni buat satu amal atau ibadah dan pelakunya tak payah buat benda lain lagi.

Hadith yang anda ambil dari Ukhwah.net itu adalah intipati ajaran sesat di mana orang jahil hanya cukup dengan melakukan solat sahaja, kerana dengan terlaksananya solat, maka 13 fadilatnya sudah menjamin segala-galanya di akhirat. Tak payah puasasa, haji dan zakat atau berjihad.
Nama sahabat Abdulah bin Aamar dan kisah Friday the 13th hanyalah rekaan semata-mata.

(THTL)
[ Tetamu tidak dibenarkan memberi komen. Sila mendaftar ]

Re: Inilah dia rahsia as-solat
oleh nurcinta pada Rabu, 06 Disember 2006 @ 0:42:30
(Info AHLI)


assalamualaikum...minta maaf kalau nur tersilap kata tapi nur setuju dengan pemberi komen pertama...

sekali baca pun dah nampak macam perkara bidaah...nur ni budak baru blja...so kalau tak silap saya dalam usul 20 ( imam hassan albana)ada menytakan perkara bidaah kita perlu tentang...

islam itu adalah agama yang syumul -usul1- maaf saya lupa ayat quran ada menyatakan allah telah sempurnakan agama islam...tak perlu tambah or kurangkan *nanti saya check dan get back to it-maaf sekarang kerja kat ladang jarang sangat online*

kan ke bahaya Kalau macam tu...ok if somebody wants that particular things onky maka tu saja lah dia akan jaga nanti dalam solat nya...emmm.

jus wonder how come moderator boleh luluskan??? *emmm pondering*

wasalam skdar share pendapat ...
[ Tetamu tidak dibenarkan memberi komen. Sila mendaftar ]


Re: Inilah dia rahsia as-solat
oleh ibnuriz_faridz ([email protected]) pada Khamis, 07 Disember 2006 @ 2:32:30
(Info AHLI) http://ibnufariz.blogspot.com/
syukran jazilan bagitahu bolehlah diperbetulkan perkara ini dia dalam yahooo group TAZKIRAH bahaya ini ....okah ana pun tak hati-hati baca nasib baik tak forwardkan.

ilalliqa maa salamah
]


Re: Inilah dia rahsia as-solat
oleh saifuddin_92 pada Jumaat, 15 Disember 2006 @ 15:00:06
(Info AHLI)
seperti komen yang pertama ana rasa lebih baik pihak ukhwah menilai terlebih dahulu artikel yang berkaitan dengan hadis maudhu',kisah yang mencela para sahabat dan kisah israiliat tidak disiarkan.

waallahua'lam.
]





Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.071307 saat. Lajunya....